Slovácko – Sigma Olomouc 0:0 (kon.) | Jablonec – Zlín 1:0 (kon.) | Příbram – Ostrava 0:0 (kon.)
Mladá Boleslav – Slavia 0:1 (kon.)
koniec
1.FC Slovácko
0:0 (0:0)
SK Sigma Olomouc
cz Utorok 26.05.2020, 18:00 • Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště • Česká FORTUNA:LIGA • 25. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Příjemný úterní podvečer z Uherského Hradiště. Restart FORTUNA:LIGY je tady! Nejvyšší česká fotbalová soutěž bude pokračovat po 11 týdnech, 25. kolem, ve kterém se utkají fotbalisté 1. FC Slovácko s protějšky z SK Sigma Olomouc. Na stadionu je povoleno za přísných hygienických podmínek maximálně 300 osob.
     
    1. FC Slovácko

    Slovácko získalo 37 bodů a uzavírá v tabulce FORTUNA:LIGY první šestici týmů, která bude hrát ve skupině o titul. Modrobílí mají náskok jeden bod na sedmý Liberec. Severočeši už mají za sebou víkendovou dohrávku, ve které prohráli v Teplicích. Naopak jeden bod ztrácejí na čtvrtý Baník a tři body na třetí Jablonec. Jakmile si představitelé jednotlivých klubů odsouhlasili pokračování nejvyšší soutěže, Slovácko si poté domluvilo na rozehrání dva druholigové soupeře. Nejprve se střelo na Širůchu s Prostějovem, který porazilo 4:1, těžším soupeřem byl minulé úterý Třinec, který nakonec svěřenci trenéra Svědíka přetlačili jedinou brankou Tomáš Zajíce, který jak už je známo, bude od léta hájit barvy Baníku.
     
    SK Sigma Olomouc

    Hanácká Sigma uzavírá v tabulce prostřední část týmů, které budou hrát o Evropu. Na svém kontě má 32 bodů. Na postup do první šestky má ztrátu pěti bodů, a to právě na Slovácko, se kterým se dnes střetne. Také Olomouc si dohodla tři přípravné zápasy – s Prostějovem a dvojzápas se Zbrojovkou Brno. První duel se Hanákům nepodařil a druholigový celek je přejel výsledkem 4:0. V obou zápasech s Brnem byla Sigma úspěšnější, když vyhrála 3:1 a 2:0.
     
    Trenéru Svědíkovi bude scházet Patrik Šimko, který začal s tréninkem, trápilo ho svalové zranění. Jeho protějšek Látal nebude moci využít služeb Pabla Gonzáleze, který si bude odpykávat trest za červenou kartu.
     
    Předpokládané sestavy:

    1.FC Slovácko: Trmal – Zahustel, Hofmann, Kadlec, Reinberk – Daníček, Havlík – Petržela, Sadílek, Navrátil – Zajíc.

    SK Sigma Olomouc: Mandous – Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek – Hála, Breite, Houska, Chytil, Falta – Juliš.
     
    Slovácku se na Sigmu v domácím prostředí daří, naposledy s ní prohrálo v sezoně 2011/2012 výsledkem 0:1. Od té doby Slovácko třikrát vyhrálo a dvakrát remizovalo. Ve většině zápasů padly více jak dvě branky a rozhodčí ukázali fotbalistům za prohřešky minimálně čtyři žluté karty. Duel bude také soubojem útočníků Tomáš Zajíce a Lukáše Juliše, který se dostal na Hané do formy a vstřelil 4 branky, slovácký sniper má na svém kontě 6 zásahů.
     
    Novinkou v rozehrané soutěži je změna pravidla o střídání hráčů, doteď mohli trenéři vystřídat tři hráče, nyní budou moci střídat pětkrát. Toto pravidlo se už zkoušelo v nižších třídách, nyní se bude praktikovat i v nejvyšší soutěži. Aby ale změna pravidla příliš nezdržovala a neprodlužovala zápasy, budou mít mužstva na pět střídání k dispozici stále pouze tři přerušení hry a pauzu mezi oběma poločasy.
     
    Úvodní sestavy:

    1.FC Slovácko: Trmal – Reinberk, Mich. Kadlec, S. Hofmann, Divíšek – M. Petržela, Havlík, V. Daníček (C), Navrátil – Sadílek – Jurečka.
    Náhradníci: Porcal – Mareček, Kohút, Zajíc, Kalabiška, Juroška, Zahustel.

    SK Sigma Olomouc: Mandous – Sladký, Beneš (C), Jemelka, Vepřek – Breite – Hála, Houska, Chytil, Falta – Juliš.
    Náhradníci: Reichl – Daněk, Yunis, Látal, Greššák, Zahradníček, Kerbr.

    Rozhodčí: T. Klíma – J. Moláček, P. Caletka.
     
    -45
    Jako první se na hřišti objevila dvojice brankářů Sigmy, která se začíná rozcvičovat.
     
    -44
    Za několik okamžiků také vyběhli oba brankáři domácího celku, vedeni Lubošem Přibylem.
     
    -40
    Fotbalisté Olomouce jsou už na hřiště, rozcvičují na polovině, která je blíže sektoru hostí.
     
    -32
    Jako první fotbalisty dovedl na hřiště kapitán Vlastimil Daníček.
     
    -3
    Fotbalisté Olomouce jako první nastupují na hrací plochu.
     
    -2
    Tak jako na rozcvičku první vyběhl na hřiště v domácím dresu Vlastimil Daníček. Slovácko bude hrát v bílých kompletech a Sigma celá v červeném.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první uvedli míč do pohybu hráči Sigmy.
     
    2
    Dlouhý míč poslal na polovinu Slovácka Mandous, Chytil vyhrál hlavičkový souboj, poté jeho spoluhráč poslal míč do vápna, kde odražený balon vystřelil nad branku Vepřek.
    2. Zajímavá šance, Vepřek vypálil vysoko nad
     
    3
    Sadílek dostal ze zadních řad a snažil se přejít přes Jemelku, ten mu ale kličku vystihl a Slovácko bude zahrávat rohový kop.
     
    4
    Sadílek zahrával dva rohové kopy za sebou, ani jedna standardní situace nebyla před brankou Olomouce nebezpečná.
     
    5
    Zadáci Olomouce rozvážně rozehrávají v zadních řadách.
     
    5
    Hanáci ale balon ztratili, poté ale Vít Beneš fauloval zezadu Sadílka, sudí Klíma hostujícímu kapitánovi jen domlouvá.
     
    6
    Obrana Olomouce trochu zaspala, čehož se snažil využít Navrátil, který zpětně nahrával Jurečkovi, ale přihrávka byla krátká a Jurečka balon v pokutovém území nevybojoval.
     
    8
    Slovácko postupně vyrovnalo hru a je nyní více na míči.
     
    8
    Sadílek sice přihrál Jurečkovi, který mohl jít do pokutového území, ale netroufl si souboj, poté s míčem otočil a přihrál Navrátilovi, který už se do míče neopřel.
     
    10
    Dobrá domácí kombinace. Daníček přihrál do vápna Petrželovi, který dloubl do míče a posunul jej Jurečkovi, kterému chyběly centimetry, aby pořádně míč zasáhl, brankář ale Mandous musel zasahovat.
    10. Pěkná kombinace, Navrátil ale neměl prostor na zakončení
     
    10
    Na druhé straně prověřil střelou Trmala olomoucký Hála. Domácí gólman pokus v pohodě chytá.
     
    12
    Nyní je více na míči olomoucká Sigma, která se nastěhovala na polovinu Slovácka.
     
    13
    Havlík měl na polovině Sigmy pro sebe hodně prostoru, kolmou přihrávku směřoval na Jurečku, ale toho zradilo zpracování.
     
    16
    Houska poslal míč za obranu Slovácka, Martin Hála přebíhal kolem Stanislava Hofmanna, po kontaktu oba dva upadli a sudí Klíma ukázal domácímu obránci žlutou kartu.
     
    18
    Houska z přímého kopu kroutil míč k pravé tyči, ale mezi tři tyče se netrefil.
    18. Houska kroutil míč na bližší tyč, branku ale přestřelil
     
    19
    Daníček fauloval Chytila ve středu hřiště, když jej přidržel za dres, hlavní rozhodčí dal Olomouci výhodu.
     
    20
    Olomouc z dobré situace nic nevytěžila, poté se míč dostal do zámezí a rozhodčí Klíma ukázal Vlastimilu Daníčkovi žlutou kartu, za předchozí zákrok.
     
    22
    Sadílek se dobře vrátil na polovinu Slovácka a vybojoval na Vepřekovi autové vhazování.
     
    23
    Zatím největší šance zápasu. Šimon Falta se uvolnil kolem Daníčka a přihrál před malé vápno Julišovi, který měl na kopačce první branku zápasu, ale balon poslal jen z výhodné pozice do boční sítě.
     
    25
    Sadílek sice byl přidržovaný Breitem, ale dokázal se uvolnit, poté přihrál Petrželovi, který centroval před malé vápno, ale Navrátil byl u míče pozdě a Mandous jej v pohodě chytil.
     
    27
    Při odkopu brankáře Trmala byl na polovině hřiště faulovaný Navrátil a domácí celek bude rozehrávat.
     
    27
    Ovšem po špatné přihrávce balon odevzdal míč zase Sigmě.
     
    29
    Teď se na chvíli Slovácko nastěhovalo před branku Sigmy, centr Divíška, ale uzmul brankář Mandous.
     
    30
    Další velice slibná akce Olomouce. Juliš přihrál zcela na zapomenutého Michala Sladkého, který ještě mohl s míčem jít blíže k brance Trmala, ale rozhodl se pro střelecký pokus a branku Slovácka minul.
     
    32
    Stanislav Hofmann se s míčem dostal až na polovinu Sigmy, ale jeho přihrávka byla nepřesná a může v zadních řadách chybět.
     
    33
    Jeho pozici zastoupil Daníček, Sigma nestihla z protiútoku zahrozit.
     
    33
    Reinberk nacentroval do vápna, kde balon posouval do boku hlavou Navrátil na Jurečku, ale jeho přihrávka na svého spoluhráče neměla dostatek razance.
     
    35
    Slovácko bylo blízko vedoucí brance! Sadílek našel v pokutovém území Jurečku, který se s míčem otočil a vystřelil, bylo to ale do míst, kde stál Mandous, jenž balon vyrazil před sebe.
     
    37
    Po autovém vhazování Sadílek přiťukl míč Reinberkovi, který centroval velice dobrý míč do pokutového území, Jurečka na míč o centimetry nedosáhl.
     
    39
    Slovácko nyní mělo velice dobrou herní pasáž, ze které mohlo vytěžit vedoucí branku. Zatím se hraje na první zápas po dlouhé přestávce velice dobrý fotbal.
     
    41
    Mojmír Chytil už se dostával před Kadlece, který skluzem jej poslal na trávník, sudí Klíma hru přerušil nikoliv kvůli faulu domácího hráče, ale ofsajdu Chytila.
     
    43
    Po centru Divíška se snažil hlavičkoval Jurečka, ale zařízení hostujícího celku netrefil.
     
    45
    Divíšek na polovině Slovácka fauloval Hálu, na konci bude Sigma ještě rozehrávat.
     
    45
    Breiteho přihrávka do pokutového území nebyla přesná a od své branky bude odkopávat Trmal.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase je zatím stav 0:0, obě dvě mužstva si vypracovala po jedné velké šanci, která volala po brance. Oba týmy předvádějí ofenzivní hru, střídají se ve světlých a slabších okamžicích. Sigma má velice rychlý přechod do útoku, na který si budou muset svěřenci trenéra Svědíka dát ve druhém poločase pozor.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Oba dva trenéři nesáhli k žádnému střídání.
     
    47
    Chytil centroval před branku Matouše Trmala, Juliš i Hála byli na místě pozdě, aby míč zasáhli, situaci si pohlídal gólman Slovácka.
     
    49
    Reinberk zpoza vápna napřáhl ke střele, rána šla do míst, kde stál brankář Mandous.
     
    50
    Hála se sice uvolnil přes Divíška, ale následně o míč na pravé straně přišel.
     
    52
    Sadílek si řekl na polovině Slovácka o míč a hned jej přesunul na Navrátila, který do boku přihrál Divíškovi, jehož centr obrana Olomouce odvrátila na roh.
     
    53
    Modrobílí sehráli signál ze standardní situace. Havlík našel ve vápně zapomenutého Petrželu, kterému vyšel krok a z první vystřelil nártem, ale branku Olomouce přestřelil.
    53. Krásná střela z voleje! Petržela poslal míč pouze mimo
     
    54
    Falta z volného přímého kopu našel Beneše v pokutovém území, jenž hlavičkoval mimo branku, pro míč si došel brankář Trmal.
     
    56
    Divíšek u postranní čáry fauloval tělem Hálu a Olomouc bude zahrávat další standardní situaci.
     
    57
    Falta nacentroval míč do vápna, odražený míč se snesl mimo branku Slovácka, kde situaci neodhadl Reinberk a balon mu ze zad skončil do hřiště, další centr také domácí obrana odvrátila. Petržela navíc šel do protiútoku, i když byl faulovaný tak přihrával na Navrátila, Hála byl ve sprintu rychlejší, ale vpádu balon přihrál vybíhajícímu Mandousovi, který balon chytil. Domácí reklamovali malou domů.
     
    59
    Petržela udělal na pravé straně kličku protihráči a vystřelil velmi dobrou střelu, Mandous musel zasahovat.
     
    61
    Slovácko kopalo rohový kop, ale k ohrožení se nedostalo.
     
    63
    Havlík centroval do pokutového území, odražený míč si našel Sadílek, který vystřelil, ale Jemelka mu skočil do střely, balon nakonec skončil v zámezí.
     
    63
    Slovácko kopalo rohový kop, obrana Sigmy standardní situaci odvrátila.
     
    64
    Obránci Sigmy nezachytili náběh Jurečky, který oběhl tři hráče Sigmy a poté vystřelil levou nohou nad branku Sigmy.
     
    66
    Falta poslal míč z rohového praporku přímo do rukavic Matouše Trmala.
     
    67
    Dnes velice dobře hrající Sadílek našel v pokutovém území Jurečku, který se s míčem několikrát otočil, ale sudí Klíma akci zastavil, jelikož jeho kolega mu avizoval ofsajd domácího hráče.
     
    70
    Stanislav Hofmann byl faulovaný Radimem Breitem, který uvidí od rozhodčího žlutý kartónek.
     
    70
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko: ze hřiště odchází Václav Jurečka, přichází Tomáš Zajíc.
     
    70
    Po krátké rozehrávce centroval Sadílek do pokutového území, míč mířil jen k brankáři Mandousovi.
     
    72
    Hostující kouč udělal dvojí střídání. Mojmíra Chytila a Šimona Faltu vyměnil Tomáš Zahradníček a Kryštof Daněk.
     
    73
    Vlastimil Daníček měl dobrou příležitost ke střele, také se k ní odhodlal, ale jeho pokus šel vedle levé tyče.
    73. Hodně volného prostoru před Daníčkem, míč ale netrefil ideálně
     
    74
    Sadílek centroval z rohového kopu, balon proletěl kolem vápna a hosté se v pohodě osvobodili.
     
    77
    Nyní je to úporný boj ve středu hřiště. Hra je kouskovaná drobnými fauly.
     
    79
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko: ze hřiště odchází Milan Petržela, přichází Ondřej Zahustel.
     
    80
    Do konce zápasu nám chybí deset minut plus nějaké nastavení, podle posledního obrazu hry, utkání spěje do remízového stavu.
     
    81
    Havlík byl faulovaný od Beneše. Stejný hráč poslal míč do vápna, kde skákali dva hráči Slovácka, ale hosté si v nesnadné pozici poradili.
     
    84
    Kadlec levou nohou z levé strany našel na zadní tyči Sadílka, který hlavičkoval do malého vápna, hosté s vypětím všech sil balon odrazili.
     
    85
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Lukáš Juliš, přichází Jakub Yunis.
     
    86
    Domácí borci mají více míč na svých kopačkách. Ještě se chystá v domácím celku jedno střídání.
     
    86
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko: ze hřiště odchází Jan Navrátil, přichází Jan Kalabiška.
     
    88
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Martin Hála, přichází Lukáš Greššák.
     
    89
    Hraje se převážně na polovině Sigmy, na hranici vápna to vzal na sebe z voleje Kalabiška, ale jeho pokus byl nepřesný.
     
    90
    Druhá půle bude nastavena o tři minuty.
     
    90+1
    Obraz hry je stále stejný, Olomouc brání bezbrankovou remízu, Slovácko stále kombinuje na polovině Sigmy.
     
    90+2
    Kalabiška šel středem hřiště a před vápnem upadl, sudí Klíma, ale na to vůbec nereflektoval a ukazoval, ať Kalabiška vstane.
     
    90+3
    Petr Reinberk byl v nastaveném čase uviděl žlutou kartu.
     
    90+3
    Martin Svědík také viděl žlutou kartu, jelikož se mu nelíbilo rozhodnutí sudího Klímy.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Slovácko se rozešlo s Olomoucí 0:0. Ve druhém poločase měl více ze hry domácí celek, který si vypracoval několik příležitostí, které se však nedařilo proměnit. Sigma se s přibývajícím časem stáhla do obranné ulity a snažila se soustředit na remízu, kterou nakonec uhrála. (20:04:18)

    Tomáš Kučera

    Góly:

    Karty:   16. S. Hofmann (SLO), 20. V. Daníček (SLO), 90+3. Reinberk (SLO) – 70. Breite (OLO)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 6:4. Rohy: 5:1.
    1.FC Slovácko: Trmal – Reinberk, Mich. Kadlec, S. Hofmann, Divíšek – M. Petržela (79. Zahustel), Havlík, V. Daníček (C), Navrátil (86. Kalabiška) – Sadílek – Jurečka (70. Zajíc).
    Náhradníci: Porcal – Mareček, Kohút, Zajíc, Kalabiška, Juroška, Zahustel.

    SK Sigma Olomouc: Mandous – Sladký, Beneš (C), Jemelka, Vepřek – Breite – Hála (88. Greššák), Houska, Chytil (72. Zahradníček), Falta (72. Daněk) – Juliš (85. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Daněk, Yunis, Látal, Greššák, Zahradníček, Kerbr.

    Rozhodca: T. Klíma – J. Moláček, P. Caletka