Dánsko – Nemecko 2:0 (kon.)
koniec
Dánsko
2:0 (1:0)
Nemecko
cz Piatok 15.05.2020, 13:10 • Ullevi, Gothenburg • Mistrovství Evropy 1992 • Finále
     
    Je konec! Finálový duel nakonec vyzněl pro reprezentaci Dánska, které svého soupeře porazila poměrem 2:0. Průběh druhého poločasu sice nabídl optickou převahu Německa, avšak to neustále naráželo na pozorně bránící obranu soupeře. Dánové navíc zhruba deset minut před koncem zápasu dokázali využít další ojedinělou šanci, prostřednictvím které se dostalo do dvoubrankového vedení. To navíc dokázali udržet až do konce, což znamenalo prvenství na tomto ME! (14:27:28)
     
    90
    Konec zápasu.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, Dánsko je skutečně hodně blízko. Německu se navíc nedaří proniknout do nějaké větší šance.
     
    88
    Žlutou kartu dostává Jürgen Klinsmann (Německo).
     
    87
    Posléze si s míčem pohrál také brankář Schmeichel, který rovněž nechtěl nikterak riskovat. Raději tak rozehrál na vedle stojícího Nielsena, jenž razantně odkopl.
     
    86
    Dánsko si vybojovalo rohový kop, což mu rozhodně vyhovuje. K rozehrávce se nakonec postavil Jensen, který na jistotu rozehrál po zemi na volného Povlsena.
     
    83
    Žlutou kartu dostává Thomas Doll (Německo).
     
    83
    Vilfort byl čistým způsobem zbaven míče, což mohlo mít fatální následky. Balón v pokutovém území propadl až ke Thomovi, jenž trestuhodně netrefil branku.
     
    82
    Do pokutového území záhy přiletěl další centr, který ovšem doplachtil pouze na kopačku připraveného Piechnika. Dánský obránce nekompromisně odvracel do bezpečí.
     
    81
    Ochozy zaplněného stadionu jsou z větší části na nohou, fanoušci Dánska jsou totiž ve varu. Německo si však vybojovalo autové vhazování, které provede Helmer.
     
    80
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Stefan Effenberg, přichází Andreas Thom.
     
    79
    Německo to bude mít skutečně hodně složité, necelých deset minut před koncem zápasu prohrává už o dvě branky. Na vyrovnání to dost možná nebude stačit.
    78. VILFORT - 2:0
     
    78
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Německo to bude mít o poznání složitější, zničehonic totiž prohrává už o dvě branky! Jeden z hráčů Dánska dokázal uspět v hlavičkovém souboji, po kterém se k míči dostal KIM VILFORT. Ten se s balónem dostal až k hranici pokutového území, odkud levačkou vypálil mimo dosah brankáře Illgnera.
     
    77
    Tlak německé reprezentace i nadále pokračuje. K rohovému praporku si pro změnu dokázal seběhnout Reuter, jehož následná nabídka skončila u protihráče.
     
    76
    Německo se opětovně dostalo na útočnou polovinu, kde rozjelo další dlouhou kombinaci. Do ní se zapojil také Klinsmann, který narazil pouze do protihráče.
     
    75
    Druhou branku měl na kopačce německý útočník Riedle, který si seběhl až do střelecké pozice, ze které trestuhodně netrefil vzdálenější konstrukci.
     
    74
    Doll se neohroženým způsobem dostal na útočnou polovinu, kde před ním číhala řada protihráčů. Německý záložník nakonec roztáhl hru na pravou stranu.
     
    73
    Na druhé straně byl ještě před pokutovým územím čistě zastaven Brehme, hrací předmět se poté odrazil až ke středovému kruhu, kam včas přispěchal soupeř.
     
    72
    Přihrávka podél autové lajny nakonec směřovala na Povlsena, který ještě přenechal míč do tandemu na kolegu Laudrupa, jenž si ale neporadil s dvojicí protihráčů.
     
    71
    Do konce tohoto zápasu nám zbývá zhruba dvacet minut. Německo se i nadále žene za vyrovnáním, avšak to se mu stále nedaří. Dánsko se velmi dobře brání.
     
    66
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází John Sivebaek, přichází Claus Christiansen.
     
    65
    Na hrací ploše se nám začíná pořádně přitvrzovat. Doll se totiž dostal k dvojici protihráčů, která sáhla ke skluzu. Hlavní sudí nakonec nařídil další standardku.
     
    64
    Tady to zavánělo žlutou kartou. Häßler totiž zezadu nepříjemně zajel do protihráče, za což druhou žlutou překvapivě neobdržel. Jednalo se o riskantní zákrok.
     
    63
    Až poté si odražený míč přeci jenom našel Sammer, kterému se střela pravou nohou v tísni vůbec nepovedla. Schmeichel se za tímto projektilem pouze ohlédl.
     
    62
    Kapitán Brehme se nakonec od levého rohového praporku chopil další rozehrávky rohového kopu. Centr se kroutil směrem od branky, k hlavičce však nedošlo.
     
    61
    Je za námi zhruba hodina hry, dánská reprezentace i nadále drží nejtěsnější možné vedení. Průběh druhého poločasu se zatím odehrává na jedné polovině.
     
    60
    V krátkém časovém sledu se Schmeichel hned dvakrát dostal k míči. Ve druhém případě se dokonce ke střele dostal Piechnik, jehož rána byla spíše propagační.
     
    59
    Následná standardní situace ovšem nenabídla nic nebezpečného, na druhé straně tak s rozehrávkou musel vypomoct brankář Illgner, který roztáhl hru vpravo.
     
    58
    Následně to dalším centrem pro změnu zkoušel Doll, avšak ani on nenašel nikoho ze svých spoluhráčů. Na hranici pokutového území si nedovoleně pomohl Christofte.
     
    57
    U postranní lajny byl příliš pozdě v souboji o míč Piechni, jenomže ani tentokráte jsme se nedočkali ničeho nebezpečného. Německu to směrem dopředu moc nejde.
     
    56
    Na ofsajdové postavení to vypadalo také na druhé straně, avšak sudí nakonec nechal pokračovat ve hře. Německo se přesto k zakončení vůbec nedostalo.
     
    55
    Žlutou kartu dostává Stefan Reuter (Německo).
     
    54
    Útočné snažení svého celku se pokusil doplnit Christofte, kterému se ovšem nepovedlo včas vysunout Povlsena, jenž se v době nahrávky nacházel v ofsajdu.
     
    53
    Pokus o přenesení hry na pravou stranu moc nevyšel, avšak jako poslední se hracího předmětu dotkl Nielsen, od kterého šel hrací předmět směrem do zámezí.
     
    52
    V krátkém časovém sledu jsme sledovali další nepříjemný souboj, po kterém pro změnu na zemi skončil Vilfort. I tento zákrok by se měl obejít bez žluté karty.
     
    51
    Rutinní obranný zákrok před malým momentem předvedl Nielsen, který odvracel míč daleko ven z hrací plochy. Z pravé strany tak obstará další aut obránce Kohler.
     
    50
    Mezitím však na zelený pažit ulehl doposud jediný střelec tohoto zápasu, kterým je Jensen. Na scénu tak poprvé tomto duelu přispěchal lékařský personál.
     
    49
    Dotírající Povlsen si nakonec pomohl nedovoleným zákrokem, čehož si pochopitelně všiml také hlavní sudí. Německá reprezentace bude zahrávat volný kop.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu jsme registrovali jeden z mála střeleckých pokusů. Riedle to zkoušel směrem na Schmeichela, dánskou branku však netrefil.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzalo na starost Německo, které bude pro změnu hrát zprava doleva.
     
    46
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Matthias Sammer, přichází Thomas Doll.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl hodně zajímavou podívanou. Směrem dopředu sice bylo aktivnější Německo, avšak střelecky se dokázal prosadit pouze jeho dnešní soupeř. Dánové totiž využili ojedinělou šanci, konkrétněji se dokázal prosadit Jensen, jenž dokonale překvapil Illgnera. Koncovka prvního poločasu sice byla v režii Německa, avšak tato reprezentace zatím naráží na pozornou obranu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Sammer centroval do pokutového území, kde Klinsmann sice vyhrál hlavičkový souboj, jenomže jako první se k volnému míči dostal Olsen, jenž nahrál Schmeichelovi.
     
    42
    Německo se sice snaží s nepříznivým výsledkem něco udělat, jenomže zatím naráží na pevně fungující obranu Dánska. Schmeichel už je delší dobu bez práce.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    39
    Žlutou kartu dostává Thomas Häßler (Německo).
     
    38
    Pokus o přenesení hry na levou stranu nakonec směřoval mimo dosah Brehmeho, který se na svého spoluhráče zlobí. Dánsko tak bude opět moci vhazovat.
     
    37
    Překvapivě příliš prostoru měl kolem sebe Effenberg, kterému se ovšem nepovedlo načasovat nahrávku mezi obránce na Riedleho, jenž se nacházel v ofsajdu.
     
    36
    Dánsko je v posledních minutách o něco aktivnějším týmem, což mu pochopitelně vyhovuje. Sivebaek vhazoval z pravé strany, kde byl nepříjemně dohrán jeden z jeho spoluhráčů.
     
    35
    Žlutou kartu dostává Stefan Effenberg (Německo).
     
    34
    Klinsmann si předkopl míč daleko od nohy, čehož se pokoušel využít dotírající Jensen. Ten šel do souboje o balón skluzem, nakonec alespoň přibrzdil akci.
     
    33
    Na pořadu dne byl dokonce druhý rohový kop, po kterém bude následovat také třetí. Obranným zákrokem se prezentoval Helmer, jenž odvracel do zámezí.
     
    32
    Žlutou kartu dostává Torben Piechnik (Dánsko).
     
    31
    Laudrup si to na levém křídle připravil na centr levou nohou, který trefil pouze protihráče před sebou. Dánsko si tak vyzkouší rozehrávku prvního rohového kopu.
     
    30
    Do akce se dostal také pomezní sudí, který si všiml ofsajdového postavení v podání Německa. V něm se zřejmě nacházel Riedle, rozehrávat tak bude Piechnik.
     
    29
    Häßler nedokázal přejít přes dobře postaveného obránce, jenomže Dánsko se zmohlo pouze na odkop na druhou stranu, kde měl klid na rozehrávku Buchwald.
     
    28
    Peter Schmeichel je zatím častokrát u míče, jenomže se nejedná o nic zásadního. Dánský brankář pro změnu roztáhl hru na levou stranu, kde míč skončil v autu.
     
    27
    Příliš čitelnou přihrávku vyprodukoval Brehme, kterému se tak u postranní lajny nepovedlo najít Häßlera. Dánsko zatím brání na jedničku, navíc stále vede o jednu branku.
     
    26
    Nepřesnou nahrávkou se před malým momentem prezentoval Vilfort, který našel pouze rukavice brankáře Illgnera. Na druhé straně musel zasahovat Schmeichel.
     
    21
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka, která nám zatím nabídla celkem vyrovnanou podívanou. Úvod sice patřil Německu, předešlé minuty ale hrály ve prospěch soupeře.
     
    20
    Menší zdravotní problémy ovšem má obránce Brehme, který byl před inkasovanou branku nepříjemně dohrán. Vypadá to, že by se nemělo poprvé vynuceně střídat.
     
    19
    Na první branku jsme tak čekali necelých dvacet minut, možná trochu překvapivě se do vedení dostalo Dánsko. Německo však má na vyrovnání dostatek času.
    18. JENSEN - 1:0
     
    18
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Zničehonic tu máme úvodní branku tohoto zápasu, do vedení se dostává reprezentace Dánska! Brehme totiž chyboval u pokutového území, kde se nechal zbytečně obrat o míč. K němu se posléze dostal JOHN JENSEN, který vypálil uvnitř šestnáctky natolik skvěle, že Illgner na jeho pokus sotva dosáhl. První střelecký pokus Dánska končí kýženou brankou!
     
    17
    Hodně riskantním zákrokem v pokutovém území se prezentoval obránce Nielsen, který nakonec čistě zastavil Klinsmanna. Dánové tak mohou přejít na druhou stranu.
     
    16
    Rozehrávající kapitán Brehme celkem dlouho hledal vhodného adresáta. Nakonec si troufl přenést hru na pravou stranu, kde byl nedovoleně zastaven Riedle.
     
    15
    Zatím nevýrazný Laudrup spolupracoval s vedle stojícím Larsenem. Dánové se tak na delší dobu usadili na útočné polovině, vzdušnou nabídku ale odvrátil Reuter.
     
    14
    V hlavičkovém souboji se prosadil německý záložník Effenberg, kterému se povedlo prodloužit míč za sebe, kde se pro změnu nacházel kolega z obrany Kohler.
     
    13
    Na opačné straně se do pokutového území chtěl prodrat Povlsen, jenomže mu míč uskočil za brankovou čáru. To znamená, že se Illgner vůbec poprvé dostane k míči.
     
    12
    Včas z obranné pozice vystoupil Piechnik, který na jistotu odvracel ven z hrací plochy. Soupeř se bleskově postaral o aut, následný centr ale skončil v náruči brankáře.
     
    11
    Je za námi úvodních deset minut, která se výhradně odehrává na polovině Dánska. Tentokráte jsme sledovali dalekonosný pas z kopačky Kohlera, ten však dopadl na hlavu Olsena.
     
    10
    Na pořadu dne byl úvodní rohový kop, který z pravé strany rozehrál Häßler. Ještě před dopadem míče bylo pískáno, hlavní sudí si totiž všiml útočného faulu.
    9. Schmeichel podržel svůj celek.
     
    9
    Hodně prostoru měl před sebou Brehme, kterému se povedlo do vyložené šance vysunout Klinsmanna, jenomže skvělý zákrok předvedl brankář Schmeichel.
     
    8
    Německo se dožadovalo odpískání nedovoleného zákroku, jenomže švýcarský sudí překvapivě nechal pokračovat ve hře. Nic zásadního jsme ovšem neviděli.
     
    7
    Sledovali jsme celkem poklidnou rozehrávku v podání Dánska, do které se zapojil také brankář Schmeichel. Jeho dalekonosný nákop směřoval na obsazeného Vilforta.
     
    6
    K hranici pokutového území se málem dostal Effenberg, avšak toho nakonec čistým zákrokem dokázal zastavit Nielsen. Dánové ihned rozehráli na Sivebaeka.
     
    5
    Po pravém křídle to zkoušel vzít sám na sebe Reuter, který posléze přeci jenom spolupracoval se Sammerem, jenž skončil na zemi. Jednalo se o nedovolený zákrok.
     
    4
    Německo se zatím často k míči nedostává, k němu se pro změnu dostal dánský brankář Schmeichel, který opětovně rozehrál směrem na volného Piechnika.
     
    3
    Hned v úvodu utkání se poprvé k míči dostal dánský brankář Schmeichel, který raději na jistotu rozehrál po zemi na Nielsena, jenž roztáhl hru směrem doprava.
     
    2
    Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali na starost hráči Dánska, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Schmeichel – Sivebæk, Olsen (C), Piechnik, Nielsen, Christofte – Jensen, Vilfort – Larsen – Laudrup, Povlsen

    Německo: Illgner – Reuter, Kohler, Buchwald, Helmer, Brehme (C) – Sammer, Häßler, Effenberg – Riedle, Klinsmann

    Rozhodčí: Galler – Popović, Wyttenbach (všichni Švýcarsko).
     
    Soupiska Německa:

    Brankáři:

    Bodo Illgner, Andreas Köpke

    Obránci:
    Stefan Reuter, Andreas Brehme, Jürgen Kohler, Manfred Binz, Guido Buchwald, Thomas Helmer, Michael Frontzeck, Michael Schulz, Christian Wörns

    Záložníci:
    Andreas Möller, Thomas Häßler, Thomas Doll, Matthias Sammer, Stefan Effenberg

    Útočníci:
    Rudi Völler, Karl-Heinz Riedle, Andreas Thom, Jürgen Klinsmann
     
    Soupiska Dánska:

    Brankáři:

    Peter Schmeichel, Mogens Krogh

    Obránci:
    John Sivebæk, Kent Nielsen, Lars Olsen, Kim Christofte, Torben Piechnik, Claus Christiansen

    Záložníci:
    Henrik Andersen, John Jensen, Johnny Mølby, Henrik Larsen, Kim Vilfort, Peter Nielsen, Morten Bruun

    Útočníci:
    Flemming Povlsen, Lars Elstrup, Brian Laudrup, Torben Frank, Bent Christensen Arensøe
     
    Průběh turnaje:

    Jak už bylo řečeno, tohoto turnaje se dohromady zúčastnilo osm mužstev, které byly rozděleny do dvou základních skupin. Skupiny A měla hodně zajímavé složení, jednalo se o reprezentace Švédska, Dánska, Francie a Anglie. Právě hostitel tohoto turnaje nakonec postoupil z první pozice, ze tří odehraných zápasů totiž nepocítil hořkost porážky, dohromady se mu povedlo získat pět bodů. Druhým postupujícím se nakonec stalo Dánsko, kterému stačilo k postupu zisk tří bodů. Druhá skupina byla pro změnu ve složení Nizozemsko, Německo, Skotsko a SNS. I tentokráte měl první postupující celek pět bodů, jednalo se o Nizozemsko. Tři body poté získalo Německo, které si tak zahrálo s prvním postupujícím z první skupiny.

    Německo nakonec po divoké přestřelce dokázalo zvítězit poměrem 3:2, o poznání napínavější byl druhý duel. Souboj mezi Nizozemskem a Dánskem nakonec dospěl až do penaltového rozstřelu, ve kterém se druhý jmenovaný celek prosadil hned pětkrát, zatímco Nizozemsko pouze čtyřikrát. Do finálového duelu se tak probojovalo Dánsko a Německo.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! V roce 1992 se konalo mistrovství Evropy ve Švédsku, do jehož finále se nakonec podívalo Dánsko a Německo. Jednalo se o deváté ME v řadě, do jeho dění postoupilo sedm vítězí kvalifikačních skupin, osmé místo si zajistil hostitel tohoto turnaje, kterým bylo již zmiňované Švédsko. Do kvalifikační skupiny byly původně nalosovány oba německé státy – NDR i NSR, vzhledem k sjednocení země však do soutěže vstoupil jediný německý tým.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    David Suchý

    Góly: 18. Jensen, 78. Vilfort

    Karty:   32. Piechnik (DEN) – 35. Effenberg (GER), 39. Häßler (GER), 55. Reuter (GER), 83. Doll (GER), 88. Klinsmann (GER)


    Dánsko: Schmeichel – Sivebæk (66. Christiansen), Olsen (C), Piechnik, Nielsen, Christofte – Jensen, Vilfort – Larsen – Laudrup, Povlsen
    Nemecko: Illgner – Reuter, Kohler, Buchwald, Helmer, Brehme (C) – Sammer (46. Doll), Häßler, Effenberg (80. Thom) – Riedle, Klinsmann

    Rozhodca: Galler – Popović, Wyttenbach (všichni Švýcarsko)

    Diváci: 37 800