Virtuální Grand Prix Španělska Vítěz: G. Russell (Williams) (kon.)
koniec zavodu
Virtuální Grand Prix Španělska

Vítěz: G. Russell (Williams)

cz Nedeľa 10.05.2020, 19:25 • Circuit de Barcelona-Catalunya • Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 19:00.
     
    Během koronavirové pauzy nabízí Formule 1 fanouškům alespoň virtuální závody. Tuto neděli se měla konat Grand Prix Španělska v Barceloně, takže vedení seriálu opět uspořádá jako náhradu její sim racingovou verzi. Jedná se už o pátou virtuální Grand Prix.
     
    Virtuálních závodů se již pravidelně účastní šestice pilotů ze současného startovního pole Formule 1. Jedná se o dvojici Williamsu George RussellNicholas Latifi, dále Landa Norrise z McLarenu, Antonia Giovinazziho z Alfy Romeo, Alexe Albona z Red Bullu a Charlese Leclerca z Ferrari. Právě poslední dva borci baví diváky asi nejvíce. V minulých dvou závodech spolu právě oni bojovali o vítězství a sváděli při tom krásné souboje. Monačan Leclerc má na kontě dva triumfy a naposledy dojel třetí kvůli třísekundové penalizaci za nedodržování limitů trati. Albon vyhrál právě poslední závod, který byl situován na brazilský Interlagos.

    Formule 1 zve do virtuálních závodů také sportovce z jiných odvětví či celebrity. Španělské Grand Prix se tak zúčastní například trojice známých fotbalistů. Brankář Realu Madrid Thibault Courtois už za sebou jeden start má, Sergia Agüera z Manchesteru City a Arthura Mela z Barcelony pak čeká premiéra.
     
    Před týdnem byla na programu virtuální Grand Prix v brazilském Interlagosu, jelikož nizozemský Zanvoort, kde se mělo reálně jet, ve hře F1 2019 není. A diváci se rozhodně nudit nemohli. O super podívanou se postarali především Alexander Albon s Charlesem Leclercem, kteří se na čele neustále předjížděli a ukazovali, že se v sim racingu cítí jako ryby ve vodě. Z premiérového vítězství ve virtuální Formuli se nakonec radoval pilot Red Bullu Albon. Leclerc dostal třísekundovou penalizaci za nedodržování limitů trati a klesl na třetí místo. Jako druhý tak byl v cíli klasifikován George Russell z Williamsu.
     
    Startovní listina:
    Mercedes: Esteban Gutierrez, Anthony Davidson
    Ferrari: Charles Leclerc, Antonio Fuoco
    Red Bull: Alexander Albon, Sergio Agüero (fotbalista)
    McLaren: Lando Norris, Nicolas Hamilton
    Renault: Ian Poulter (golfista), Max Fewtrell
    AlphaTauri: Vitantonio Liuzzi, Andrea Pirillo (youtuber)
    Racing Point: David Schumacher, Jimmy Broadbent (gamer)
    Alfa Romeo: Antonio Giovinazzi, Thibaut Courtois (fotbalista)
    Haas: Arthur Melo (fotbalista), Pietro Fittipaldi
    Williams: George Russell, Nicholas Latifi
    Mapka barcelonského okruhu.
     
    Již od 18:00 se jel exhibiční závod profesionálních esportových jezdců. Z vítězství se radoval Frederik Rasmussen, který reprezentuje tým Red Bullu. Za pár minut už vypukne klání reálných pilotů a celebrit. Předcházet mu bude krátká kvalifikace.
     
    Jezdci budou mít 18 minut na zajetí co nejrychlejšího kvalifikačního kola. Závod se pojede na poloviční počet kol reálné velké ceny.
     
    V plném proudu je kvalifikace. Na začátku její druhé poloviny vede George Russell, před Estebanem Gutierrezem, Charlesem Leclercem a Alexem Albonem. Jede i Lando Norris, který se v minulých závodech potýkal s problémy s připojením. Ten je osmý.
     
    Právě Lando Norris se ocitl mimo trať a při návratu si počínal neopatrně. Problikla tam penalizace. Ta by měla znamenat odsunutí o pět míst na startovním roštu.
     
    Z osobností si zatím vede nejlépe čtrnáctý Thibaut Courtois, brankář Realu Madrid. Sergio Agüero je osmnáctý a hráč Barcelony Arthur Melo pole na dvacáté pozici uzavírá.
     
    Mimo trať se před chvílí ocitl George Russell, který ale stále vede. Do konce kvalifikace scházejí dvě minuty.
     
    V barvách McLarenu dnešní závod absolvuje Nicolas Hamilton, bratr mistra světa Lewise Hamiltona. Ten je zatím jedenáctý.
     
    Kvalifikace skončila! Vyhrál ji George Russell z Williamsu před reprezentantem Mercedesu Estebanem Gutierrezem. Třetí nakonec skončil Charles Leclerc, který na poslední chvíli překonal týmového kolegu z Ferrari Antonia Fuoca. Následují Alex Albon, Nicolas Latifi, Anthony Davidson a jako osmý se kvalifikoval osmý Lando Norris.
     
    Lando Norris bude po penalizaci startovat ze třinácté pozice. Za neopatrný návrat na trať po vyjetí do kačírku byl odsunut o pět míst.
     
    Závod právě odstartoval.
     
    1
    Je odstartováno! Esteban Gutierrez jde do čela, druhý Charles Leclerc. George Russell klesl na třetí místo.
     
    1
    Russell se propadl až na páté místo! Na třetí pozici se prodral Alex Albon a třetí je Nicolas Latifi.
     
    2
    Charles Leclerc zaútočil na Estebana Gutierreze a po souboji kolo na kolo se ujímá vedení v závodě!
     
    3
    Na pilota Mercedesu už tvrdě dotírá i Alexander Albon. Ten se chce vydat za Leclercem.
     
    3
    Pořadí: Leclerc, Gutierrez, Albon, Russell, Latifi, Fuoco...
     
    4
    Pořadí uzavírá Lando Norris, který musel někde udělat chybu. Jinak totiž jezdí rychleji než řada jezdců před ním.
     
    4
    Alex Albon je už druhý. Gutierreze tedy poměrně rychle předjel.
     
    5
    Albon ale zajel k rychlé zastávce k boxech. Začal na měkkých gumách, nyní vyjíždí na středně tvrdé sadě.
     
    5
    Esteban Gutierrez se vrátil na druhé místo. Na vedoucího Leclerca ztrácí 1,5 sekundy.
     
    6
    George Russell v nájezdu do šestého kola předjel Gutierreze a je druhý!
     
    6
    Pořadí: Leclerc, Russell, Gutierrez, Latifi, Fittipaldi, Davidson...
     
    7
    Jezdci začínají postupně zajíždět do boxů. Pietro Fittipaldi překročil povolenou rychlost a dostal za to pětisekundovou penalizaci.
     
    8
    Pneumatiky už vyměnili i Leclerc, Russell a Gutierrez. Na čelo se tak dostal Nicolas Latifi, druhý je Anthony Davidson.
     
    9
    A máme tu další zastávky. V boxech už nebyli jen Antonio Giovinazzi, Max Fewtrell a Thibaut Courtois, kteří jsou na prvních třech místech.
     
    10
    Alex Albon předjel Courtoise a je na třetím místě. Z jezdců, kteří už byli v boxech, je Albon nejvýše.
     
    11
    Pořadí: Giovinazzi, Fewtrell, Albon, Leclerc, Courtois, Russell, Gutierrez. Latifi...
     
    11
    Alex Albon se dostal na druhé místo před Fewtrella. Právě on, Giovinazzi nebo Courtois asi jedou na jednu zastávku v boxech. Je možné, že jezdci jako Albon, Leclerc a spol. zvolí dvě.
     
    12
    Leclerc ale jede na tvrdé sadě, která by měla vydržet do konce. To Albon bude muset s brzkou zastávkou a středně tvrdými pneumatikami asi ještě jednou do boxů jet.
     
    14
    I když Giovinazzi také krouží na středně tvrdé sadě, na které závod začal a ještě v boxech nebyl. I na ní se tedy evidentně dá vydržet na trati dlouho. Uvidíme tedy, jak budou fungovat strategie jednotlivých pilotů.
     
    15
    Pořadí: Giovinazzi (nebyl v boxech), Albon, Leclerc, Russell, Gutierrez, Fittipaldi, Lafifi...
     
    16
    V boxech už byl i Antonio Giovinazzi. Pilot Alfy Romeo se vrátil na sedmém místě, navíc mu naskočila pětisekundová penalizace. Těch už bylo uděleno poměrně hodně, ale bohužel se nedají nikde dohledat. Promítnou se však do konečných výsledků.
     
    17
    Na čele je Alex Albon, který vede o pět sekund před Charlesem Leclercem. Albon má obutou středně tvrdou sadu, která by už pomalu měla ztrácet svůj výkon. Jezdci za ním v čele s Leclercem obuli po zastávce v boxech tvrdé pneumatiky.
     
    19
    Albon byl v boxech nyní a trochu překvapivě si navlékl tvrdé pneumatiky. To je poměrně překvapení. Spíše jsme čekali opět medium.
     
    20
    Po Albonově zastávce se ujal vedení Charles Leclerc. Druhý George Russell, třetí Esteban Gutierrez a čtvrtý Nicolas Latifi. Albon se vrátil jako šestý.
     
    21
    Na Leclerca se poměrně rychle dotáhl George Russel. Na rovince použil systém DRS, ale ještě se zařadil za pilota Ferrari.
     
    21
    Alex Albon předjel Giovinazziho a posunul se na páté místo.
     
    22
    Vedoucí duo má náskok 4,5 sekundy na třetího Estebana Gutierreze. Dalších téměř 5 sekund pak ztrácí Nicolas Latifi...
     
    23
    Ještě dlužím informaci, že ze závodu už dávno odstoupil pilot McLarenu Lando Norris. Toho zřejmě opět postihly technické problémy.
     
    23
    Druhý George Russell obdržel třísekundovou penalizaci. V bitvě o první místo to tak bude mít už asi hodně těžké. Naopak se bude muset ohlížet za sebe, aby ho na zmíněnou hodnotu nestáhl Esteban Gutierrez.
     
    25
    George Russell jde v nájezdu do 25. kola na první místo! Má ale zmíněnou penalizaci. Pokud chce vyhrát, musel by tedy Leclercovi o tři sekundy ujet.
     
    25
    Výkon Russella je každopádně výbornou reklamou pro stáj Williams, která loni byla v reálném světě nejslabší v celém pelotonu. Dobrou práci odvádí i čtvrtý Nicolas Latifi.
     
    26
    Leclerc se zatím drží Russella a to mu v tuto chvíli stačí. Nemusí ho předjet za každou cenu. Třetí Esteban Gutierrez ztrácí už pět sekund.
     
    27
    Charles Leclerc ale na jistotu nejede. Chce pobavit fanoušky a venkem zatáčky se tak nacpal před Russella zpět do čela!
     
    27
    Na čtvrté místo se dostal Alex Albon. Pilot Red Bullu zdolal Latifiho.
     
    28
    George Russell využil na cílové rovince systém DRS a do první zatáčky zatáčí jako první!
     
    28
    Alex Albon by ještě mohl zabojovat o pódium. Třetího Gutierreze z Mercedesu pomalu stahuje.
     
    29
    Charles Leclerc už viditelně bojuje s pneumatikami, ale Russella se zuby – nehty drží. Připomínám, že Russell má třísekundovou penalizaci a musí tak pilotovi Ferrari ujet, pokud chce zvítězit...
     
    31
    George Russell dělá, co může. Jede na hraně další penalizace. Využívá všech možností trati.
     
    31
    A Russell se vzdálil Leclercovi na víc než sekundu. Leclerc už tedy nemá k dispozici systém DRS.
     
    32
    Z fotbalistů se daří nejlépe dvanáctému Thibautovi Courtoisovi, který je dvanáctý. Sergio Agüero jede na čtrnáctém místě a Arthur Melo na devatenáctém.
     
    32
    Třísekundovou penalizaci dostal Alex Albon, který se tedy dnes na stupně vítězů nedostane.
     
    33
    Poslední kolo! Penalizaci tří sekund obdržel i Charles Leclerc a George Russell je najednou blízko k vítězství!
     
    33
    Russell a Leclerc jsou na tom s penalizacemi stejně. Pilot Williamsu má náskok 1,8 sekundy a to už asi Monačan nedojede!
     
    Cíl
    George Russell vyjíždí pro Williams virtuální vítězství v Grand Prix Španělska! Druhý i přes třísekundovou penalizaci dojel Charles Leclerc a třetí dojíždí Esteban Gutierrez. Alex Albon se musel spokojit se čtvrtým místem.
     
    Konec závodu.
     
    Další virtuální Grand Prix ovládl George Russell, jenž předčil favorizovaného Charlese Leclerca. Dlouho se přitom zdálo, že Leclercovi bude stačit dojet do cíle v blízkosti pilota Williamsu, jelikož ten obdržel třísekundovou penalizaci za zkrácení trati. Stejný trest však v závěru závodu dostal i jezdec stáje Ferrari. Třetí místo získal zkušební pilot Mercedesu Esteban Gutierrez. Vítěz minulé Velké ceny Alex Albon rovněž obdržel třísekundový trest a byl klasifikován na čtvrté pozici.
     
    Pořadí v cíli:

    1. George Russell (Williams)
    2. Charles Leclerc (Ferrari)
    3. Esteban Gutierrez (Mercedes)
    4. Alex Albon (Red Bull)
    5. Nicolas Latifi (Williams)
    6. Anthony Davidson (Mercedes)
    7. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
    8. Pietro Fittipaldi (Haas)
    9. Antonio Fuoco (Ferrari)
    10. Max Fewtrell (Renault)
    George Russell vyjel pro Williams vítězství.
     
    To už je z mé strany vše. Přeji krásný zbytek večera! (20:27:35)

    Martin Augustin

    Pořadí v cíli:
    1. George Russell (Williams)
    2. Charles Leclerc (Ferrari)
    3. Esteban Gutierrez (Mercedes)
    4. Alex Albon (Red Bull)
    5. Nicolas Latifi (Williams)
    6. Anthony Davidson (Mercedes)
    7. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
    8. Pietro Fittipaldi (Haas)
    9. Antonio Fuoco (Ferrari)
    10. Max Fewtrell (Renault)