Virtuální závod v Mugelu - MotoGP Vítěz: Á. Márquez (ESP) (kon.)
koniec zavodu
Virtuální závod v Mugelu - MotoGP

Vítěz: Á. Márquez (ESP)

cz Nedeľa 29.03.2020, 15:00 • Autodromo del Mugello • Cestné motocykle
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky motorsportu, ale také fenoménu poslední doby, kterým je eSport. V době pandemie koronaviru bohužel sportovní dění ve světě umlklo a výjimkou není ani MS silničních motocyklů. Promotér šampionátu Dorna Sport ale přišel po vzoru Formule 1 a dalších sportů s nápadem pobavit fanoušky alespoň virtuálně. Na platformě počítačové hry MotoGP 19 se tak v neděli odjede virtuální Grand Prix na populární trati v italském Mugelu. Své umění na herních ovladačích spolu navíc poměří reální jezdci třídy MotoGP. Scházet nebude osminásobný mistr světa napříč všemi třídami Marc Márquez, jezdec Yamahy Maverick Viňales, či kometa loňské sezóny Fabio Quartararo.
     
    Celý program začne pětiminutovou kvalifikací, v níž se jezdci poperou o co nejlepší pozice na startovním roštu. Následně proběhne závod, který je vypsán na šest kol. Celkově se ho zúčastní deset reálných jezdců třídy MotoGP ze sedmi týmů.
     
    Startovní listina:

    Repsol Honda Team: Marc Márquez (ESP), Alex Márquez (ESP)
    Monster Energy Yamaha MotoGP: Maverick Viñales (ESP)
    Aprilia Racing Team Gresini: Aleix Espargaró (ESP)
    Team Suzuki Ecstar: Joan Mir (ESP), Álex Rins (ESP)
    Petronas Yamaha SRT: Fabio Quartararo (FRA)
    Red Bull KTM Tech 3: Iker Lecuona (ESP), Miguel Oliveira (POR)
    Pramac Racing: Francesco Bagnaia (ITA)
    Svět MotoGP se těší alespoň na virtuální závod v podání opravdových jezdců.
     
    Mezi účastníky prvního podniku virtuální série MotoGP nebude scházet ani největší hvězda současného startovního pole Marc Márquez. Jezdec Hondy, který šestkrát opanoval třídu MotoGP a celkově slavil titul mistra světa osmkrát, je rád, že on a jeho kolegové mohou potěšit sebe i fanoušky alespoň takto. „Děláme to pro všechny, kteří milují MotoGP. Chceme jim během těžkých dnů nabídnout alespoň něco hezkého," řekl Márquez novinářům. Soupeřům vzkazuje, že nejvyšší ambice bude mít i na platformě počítačové hry. „Jsme závodníci a ti chtějí vždycky vyhrávat. Závod na šest kol bude asi hlavně o útočení a jízdě nadoraz," dodal.

    Jeho bratr a týmový kolega Álex si rovněž na virtuálním poli věří. Hru MotoGP 19 prý často hraje a je v tom velmi dobrý. „Mugelo je pro virtuální závod skvělý okruh. Je rychlý a zejména v první zatáčce bude prostor pro pořádnou akci," vzkazuje fanouškům nováček královské třídy a loňský šampión Moto2. „Myslel jsem, že moje premiéra v MotoGP bude trochu jiná, ale i tak se těším."
     
    Vedení MotoGP už plánuje druhý virtuální závod, který se uskuteční v neděli 12. dubna. Zatím nebylo oznámeno, na jaké to bude trati.
     
    Závodníci jsou před kvalifikací zpovídáni moderátorem. Marc Márquez prozradil, že má Play Station jen pár dní a favorizuje svého bratra Álexe. Ten zase vidí favority virtuálního závodu v Maverickovi Viñalesovi či Francescovi Bagnaiovi. Ten přiznal, že trénoval, ale on-line závod si vyzkoušel až včera a hodně padal.
     
    Fabio Quartararo má jiný ovladač než ostatní. Prý je určen na hry jako Call of Duty nebo Fortnite, které hodně hraje. Maverick Viñales prozradil, že v posledních dnech poctivě trénoval MotoGP 19, ale zda to bude stačit, se ukáže až v závodě. Alex Rins prý sice na Play Stationu často hraje, ale spíše preferuje automobilové závody než motocyklové.
    Všichni závodníci jsou již připraveni u svých herních konzolí.
     
    Právě byla odstartována kvalifikace. Jezdci mají 5 minut na zajetí co nejlepšího času
     
    Zajímavé věci můžeme očekávat hned v první zatáčce San Donato. Teď tam měl problémy Francesco Bagnaia. Ten v další části spadl a tohle kolo tedy z jeho strany povedené nebude.
     
    Zatím vede Fabio Quartararo. Francesco Bagnaia teď zajel jen o 6 setin pomalejší čas a je druhý.
     
    Kvalifikace končí! Vítězí Fabio Quartaro, který na závěr ještě zlepšil svůj čas. Druhý zůstává Francesco Bagnaia a třetí Maverick Viñales. Následují bratři Márquezové v pořadí Álex a Márc.
     
    1
    Závod startuje okamžitě po skončení kvalifikace. Hned v úvodu spadl držitel pole position Quartararo, který sebou vzal i Mavericka Viñalese!
     
    1
    Na prvním místě je Álex Márquez, druhý Francesco Bagnaia a na třetí pozici jede Marc Márquez.
     
    2
    Fabio Qurtararo opět padá hned v první zatáčce! S ním šel také Miquel Oliveira.
     
    2
    Álex Márquez a Francesco Bagnaia ukazují, že nebyli za favority považováni náhodou a postupně se vzdalují Marcovi Márquezovi. Maverick Viñales se po úvodním pádu posunul už na čtvrtou pozici.
     
    3
    Pořadí: A. Márquez, Bagnaia, Viñales, M. Márquez, Mir...
     
    4
    Fabio Quartararo zahájil velkou stíhací jízdu. Udolal Joana Mira a je už pátý.
     
    5
    Quartararo už dotírá na čtvrtého Marca Márqueze. Ten ztrácí na třetího Mavericka Viñalese dvě sekundy.
     
    5
    Fabio Qurtararo je už před Márquezem. Velké problémy měl Francesco Bagnaia, ale situaci ustál alespoň tak, že zůstal druhý.
    Bagnaia se snažil předjet vedoucího Márqueze, ale v San Donatu spadl.
     
    6
    Álex Márquez ukazuje, že má a hry velký talent. Jede bez chyby a vede o 7,5 sekundy před Bagnaiou. O takovém debutu v reálném závodě MotoGP by si asi mohl nechat jen zdát.
     
    6
    O prvních dvou místech je asi jasno. Třetí Maverick Viñales se ještě musí ohlížet za sebe, protože Fabio Quartararo boj o pódium nevzdal.
     
    Cíl
    Álex Márquez s velkým náskokem vítězí! Druhý dojel Francesco Bagnaia, který ztratil na vítěze 7 sekund. Třetí místo udržel Maverick Viñales, který odolal náporu Fabia Quartarara. Ten skončil i přes dva pády čtvrtý.
     
    Konec závodu.
     
    Moderátor se ptá Fabia Quartarara a Mavericka Viñalese na jejich incident z první zatáčky. Oba jezdci totiž budou od příští sezóny týmovými kolegy u Yamahy. Quartararo to vzal na sebe a oba závodníci s úsměvem říkali, že jejich vzájemný vztah tohle určitě neovlivní.
     
    Ohlasy prvních tří jezdců:

    Maverick Viñales (3. místo): Jsem spokojený. Yamaha fungovala dobře. I přes dva pády jsem se dokázal vrátit, dojel třetí, což je super.

    Francesco Bagnaia (2. místo): Je to trochu jiný pocit, než kdybych zajel první pódium na reálné motorce. Ale samozřejmě je to fajn pocit. Měl jsem jeden pád, který mi překazil šance zabojovat o vítězství.

    Álex Márquez (vítěz): Věděl jsem, že asi nebudu nejrychlejší na jedno kolo, takže potřebuji být konstantní. To se povedlo, ani jednou jsem nespadl a proto jsem dnes vyhrál. Pomohlo mi, že jsem dostal speciální nastavení motocyklu od jednoho hráče z Indonésie a s Marcem jsem se o něj samozřejmě nepodělil (smích).
    Držitelem nejrychlejšího kola závodu je Fabio Quartararo.
     
    Konečné pořadí:

    1. Álex Márquez (ESP) 10:38,643
    2. Francesco Bagnaia (ITA) +7,093
    3. Maverick Viñales (ESP) +8,496
    4. Fabio Quartararo (FRA) +9,968
    5. Marc Márquez (ESP) +14,416
    6. Álex Rins (ESP) +19,548
    7. Joan Mir (ESP) +23,247
    8. Miguel Oliveira (POR) +29,702
    9. Iker Lecuona (ESP) nedokončil v limitu
    10. Aleix Espargaró (ESP) nedokončil v limitu
     
    To byl tedy první virtuální závod MotoGP. 12. dubna by nás mělo čekat pokračování této série. Já se s Vámi pro dnešek loučím a třeba u dalšího eSport klání jezdců královské třídy se těším na počtenou! (15:47:08)

    Martin Augustin

    Pořadí v cíli:
    1. Álex Márquez (ESP) 10:38,643
    2. Francesco Bagnaia (ITA) +7,093
    3. Maverick Viñales (ESP) +8,496
    4. Fabio Quartararo (FRA) +9,968
    5. Marc Márquez (ESP) +14,416
    6. Álex Rins (ESP) +19,548
    7. Joan Mir (ESP) +23,247
    8. Miguel Oliveira (POR) +29,702
    9. Iker Lecuona (ESP) nedokončil v limitu
    10. Aleix Espargaró (ESP) nedokončil v limitu