Doneck – Benfica 2:1 (kon.) | Frankfurt – Salzburg 4:1 (kon.) | Razgrad – Inter 0:2 (kon.)
Brugge – Manchester United 1:1 (kon.) | Kluž – Sevilla 1:1 (kon.) | Kodaň – Celtic 1:1 (kon.)
Getafe – Amsterdam 2:0 (kon.) | Lisabon – Başakşehir 3:1 (kon.) | Rangers – Braga 3:2 (kon.)
AS Rím – Gent 1:0 (kon.) | Wolfsburg – Malmö 2:1 (kon.) | Alkmaar – Linz 1:1 (kon.)
Olympiakos – Arsenal 0:1 (kon.) | APOEL – Bazilej 0:3 (kon.) | Leverkusen – Porto 2:1 (kon.)
Wolverhampton – Espanyol 4:0 (kon.)
koniec
Glasgow Rangers
3:2 (0:1)
Sporting Braga
cz Štvrtok 20.02.2020, 21:00 • Ibrox Stadium • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký večer při sledování přenosu zápasu úvodního vyřazovacího kola Evropské ligy, až po střechu napěchovaný glasgowský Ibrox Stadium uvidí souboj Glasgow Rangers s portugalskou Bragou a můžeme čekat zajímavou bitvu, která může být velmi vyrovnaná.
     
    Rangers FC

    Rangers dokázali v klubové historii 54x vyhrát skotský titul, naposledy ale v roce 2011. Pak se dokonce mihli až ve čtvrté nejvyšší soutěži, brzy se ale dokázali dostat zpět mezi skotskou elitu, za městským rivalem Celticem ale nadále zaostávají. Ve skotské lize na katolíky ztrácejí 10 bodů, přičemž Rangers alespoň disponují zápasem k dobru.

    V Evropě Rangers letos poprvé od sezóny 2007-08 přežili zimu, tehdy dokonce došli až do finále tehdejšího Poháru UEFA, v němž podlehli Zenitu Petrohrad. Letos obsadili druhé místo v základní skupině s Portem, Young Boys Bern a Feyenoordem Rotterdam.

    Kromě zraněných Jermaina Defoa a Filipa Helandera se domácí tým musí obejít také bez Ryana Jacka, jenž byl vyloučen v závěru klíčového zápasu s Young Boys Bern v rámci posledního kola základní skupiny.
     
    SC Braga

    Braga přijíždí do Glasgowa v naprosto mimořádné formě, když během posledních pěti týdnů dokázala dvakrát porazit Porto (v lize venku a v ligovém poháru doma), Sporting Lisabon (v ligovém poháru doma) a naposledy také Benficu (v lize venku). V tomto kalendářním roce Braga sehrála celkem devět soutěžních zápasů s bilancí 8-1-0, jediná ztráta přišla v domácím ligovém utkání s Gil Vicente. Začátek sezóny ale Braze vůbec nevyšel, na třetím místě portugalské ligy už tak ztrácí plných 16 bodů na Porto a ještě jeden další na Benficu.

    Braze se dařilo velmi dobře i v Evropské lize, skupinu K vyhrála s bilancí 4-2-0, když na hřištích soupeřů dokázala vyhrát všechny tři zápasy a body ztratila jen v domácích zápasech se Slovanem Bratislava (2:2) a Wolves (3:3).
     
    Úvodní sestavy:

    Rangers FC: McGregor – Tavernier, Goldson, Katić, Barišić – S. Davis, Kamara, Arfield – Hagi, Morelos, Kent.
    Náhradníci: Foderingham – Aribo, Barker, Edmundson, Halliday, Kamberi, Stewart.

    SC Braga: Matheus – Fortuna dos Santos, B. Viana, R. Silva, Sequeira – Esgaio, Palhinha, Fransérgio, Trincão – Ruiz, Paulinho.
    Náhradníci: T. Sá – R. Fonte, Galeno, R. Horta, A. Horta, Novais, D. Viana.

    Rozhodčí: Estrada Fernández – Sobrino, Prieto (vš. ESP).
     
    Španělští rozhodčí přivedli fotbalisty před beznadějně vyprodaný stadión. Nutno podotknout, že hrací plocha v žádném případě není v ideální kondici, ba naopak terén je v Glasgowě velmi špatný.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Úvodního výkopu se ujali v tradičních modrých dresech hrající fotbalisté Rangers, také Braga mohla využít svoji obvyklou červenou sadu.
     
    3
    Braga bude zahrávat standardní situaci od levé postranní čáry, hosté se mohou nastěhovat před Allana McGregora.
     
    4
    Na centr Nuna Sequeiry si naskočil Raúl Silva, jehož hlavičku McGregor dokázal vyrazit, ovšem jen k Brunu Vianovi, jenž z dorážky netrefil takřka prázdnou bránu! To byla ohromná šance Bragy hned na úvod.
     
    6
    A další výborná příležitost hostů! Abel Ruiz potáhl míč do pokutového území, pak jej přihrál do druhé vlny nabíhajícímu Trincaovi, jehož přízemní střela míjí domácí branku.
     
    7
    I na šíleném terénu sledujeme od úvodu výborný zápas! Domácí podnikli bleskový přechod do útoku, využili velmi vysoko postavené obrany Bragy, Morelos dostal dlouhý pas podél pravé postranní čáry a před branku mu do stoprocentní pozice nabíhal naprosto osamocený Ryan Kent, na míč ale těsně nedosáhl!
     
    9
    Obrovská nepříjemnost pro hosty, během jejich rozehrávky se na trávník posadil Wallace a brazilský fotbalista vyžaduje ošetření. To může být pro Wallaceho brzký konec v dnešním zápase.
     
    10
    Wallace pozvolna odchází za postranní čáru, následně si to namířil rovnou do útrob stadiónu a s jistotou pokračovat nebude.
     
    11
    Braga právě vstřelila branku!
    Hosté se ujímají vedení! I v deseti hrající Braga se prosadila díky naprosto výstavní ráně FRANSÉRGIA, jenž z dobrých třiceti metrů napálil míč nechytatelně pod břevno!
    11. FRANSÉRGIO - 0:1
     
    12
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Wallace Fortuna dos Santos, přichází Galeno.
     
    14
    Po odrazu míče do zámezí může vhazovat domácí kapitán Tavernier.
     
    14
    Ianis Hagi na pravém křídle udělal v pokutovém území kličku brankáři Matheusovi, pak nafilmoval pád, penaltu si tím nevymodlil, což si španělští rozhodčí raději ještě ověřili u videa.
     
    15
    Neúspěšná souhra domácích před pokutovým územím, Ianis Hagi nasměroval lobovanou přihrávku Morelosovi do protipohybu, volného míče se ujal brankář Matheus.
     
    17
    Hosté se hezky prokombinovali ve středu hřiště na útočnou polovinu, tam Galenovi ukopl míč do zámezí Nikola Katič.
     
    18
    Alfredo Morelos dostal průnikovou přihrávku za hostující obranu, tam ale byl přistižen v postavení mimo hru.
     
    19
    Na Trincaův přetažený centr si naskočil Paulinho, v těžké pozici ale míč nasměroval nad břevno McGregorovy branky.
     
    21
    Morelos si nabíhal na další kolmici za hostující obranu, tu pokryl Bruno Viana.
     
    23
    Neúspěšná souhra domácích, Kent dostal nepřesnou přihrávku a Viana rozehrál míč k brankáři Matheusovi.
     
    24
    Od toho úvodního uragánu tempo zápasu trochu upadlo, na kopačky obou týmů se vkrádají nepřesnosti.
     
    25
    Alfredo Morelos utekl hostujícím obráncům a mířil zcela osamocen na Matheuse, z úhlu se jej pokusil prostřelit mezi nohy, Matheus ale zaklapl past včas!
     
    26
    Zatímco Braga už má na kontě šest střeleckých pokusů, tak ten Morelosův předchozí byl vůbec první do statistik Rangers.
     
    27
    Ryan Kent nepřešel kolem Ricarda Esgaia, po odrazu míče do zámezí rozhodčí nesprávně přidělili autové vhazování pro Bragu, pro arbitry to ale jsou velmi složité situace na rozhodnutí.
     
    29
    Fransérgio se neúspěšně pokusil prokličkovat útočnou polovinou, míč mu od kopačky čistě odebral Glen Kamara.
     
    30
    Alfredo Morelos mohl po skvělém nákopu z hloubi pole využít podklouznutí Esgaia a tentokrát směřoval vstříc Matheusovi zleva, znovu jej ale neprostřelil!
    30. Alfredo Morelos ve velké šanci neprostřelil Matheuse.
     
    31
    Z následného rohu už domácí nic nevytěžili, naopak se píská ofsajd proti nim.
     
    32
    Barišićův centr hledal Kenta, hosté odvracejí míč do zámezí, Rangers ale výrazně stupňují svoji aktivitu.
     
    33
    Trincao vypíchl míč Barišićovi a nasměroval jej do zámezí, rozhodčí pak znovu nesprávně přisoudili aut Braze, což Borna Barišić nese velmi těžce. Nutno podotknout, že tato situace byla daleko přehlednější.
     
    35
    Po domácím faulu může Braga rozehrávat míč z klidu ve středu hřiště.
     
    36
    Po čase zase zahrozili hosté, Abela Ruiz padl k zemi po ostrém skluzu Stevena Davise, Braga se ale marně dožadovala penalty. Akce pak pokračovala, Fransérgio ale neprostřelil bránící hráče.
     
    37
    Hosté teď riskují přihrávkami ve vlastním pokutovém území při velmi vysokém presinku Rangers, Braga se ale z této zapeklité situace dokázala výborně vykombinovat.
     
    39
    Galeno adresoval nepřesný pas do pokutového území, rozehrávat od své branky bude Allan McGregor.
     
    40
    Trincao dostal obrovské množství prostoru v pokutovém území, pak svoji střelu propasíroval mezi nohama bránícího Barišiće, nasměroval ji ale těsně za vzdálenější tyč domácí branky!

    Brankář McGregor by býval neměl nejmenší šanci zasáhnout.
    40. Trincao těsně minul domácí branku!
     
    41
    Alfredo Morelos se dopustil útočného faulu v souboji s Brunem Vianou, pak za své chování vidí žlutou kartu a vynechá odvetný zápas v Braze, což je extrémní problém pro Rangers!
     
    42
    Galeno se pokusil protáhnout po pravém křídle, pak ale neustál sprintérský souboj s Kentem a bude se kopat od domácí branky.
     
    43
    Hosté stále brání velmi vysoko, nechávají za sebou mnoho prostoru, kterého znovu dokázal Morelos využít k průniku po pravém křídle, jeho následná přihrávka před branku je sražena k Matheusovi.
     
    44
    Barišić svým centrem trefil jen bránícího Galena, hosté už přenesli hru do středu hřiště.
     
    45
    Rangers se pokoušejí o závěrečný tlak v prvním poločase, Braga ale zahustila prostor na hranici pokutového území a nepouští domácí tým do zakončení.
     
    45+1
    V úvodu dvouminutového nastavení brankář Matheus vyboxoval velmi nepříjemný centr Taverniera. Pak centroval zleva Barišić, chorvatský mistr světa ale překopl všechny fotbalisty v pokutovém území.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas zápasu Rangers s Bragou nabídl i na extrémně nekvalitním terénu velmi pohlednou podívanou včetně výstavní trefy Fransérgia.

    Rangers vědí, že v dalším průběhu dvojzápasu budou potřebovat vstřelit minimálně dvě branky, zároveň mají jistotu, že svého elitního střelce Morelose už budou mít k dispozici jen ve druhém poločase dnešního zápasu, protože na odvetu se vykartoval a nadále to tak může být velmi zajímavý duel.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po přestávce se pokračuje beze změn v sestavách oproti těm, v nichž oba týmy dohrály první poločas.
     
    46
    Domácí zahájili druhý poločas aktivně, Tavernier ale na pravém křídle nenašel prostor k centru, pak dokonce nepřesně přihrával.
     
    47
    Po ohromné chybě Glena Kamary při zpětné přihrávce mohl Paulinho běžet zcela osamocen na McGregora, ovšem sám byl nabídnutou příležitostí zřejmě tak zaskočen, že nekvalitním prvním dotykem mu míč odskočil daleko od kopačky a McGregor měl k němu blíže!

    To mohla být obrovská rána pro Rangers.
     
    49
    Trincao byl ve středu hřiště podražen Barišićem, píská se proti domácím.
     
    50
    Domácí trenér Steven Gerrard chystá své první střídání, u střídačky se vysvléká do dresu Joe Aribo.
     
    51
    Rangers teď velmi nedůrazně bránili před vlastním pokutovým územím, čehož hosté využili k rychlé akci, na jejímž konci je rána Fransérgia ze střední vzdálenosti do břevna!
    51. Fransérgio mohl skórovat podruhé, zastavilo jej ale břevno!
     
    53
    Další selhání domácích při rozehrávce u vlastního pokutového území, Goldson přímo odevzdal míč soupeři, Braga toho ale nedokázala využít, když Abel Ruiz při kličce v "šestnáctce" podklouzl.
     
    54
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Glen Kamara, přichází Joe Aribo.
     
    55
    Další střelecké zakončení Morelose, ten si z úhlu opět nepřišel na Matheuse.
     
    56
    Teď už domácí zahodili naprostou tutovku! Na výborný centr Hagiho si naběhl Morelos, ten protlačil míč za brankáře Matheuse, pak ale takřka z brankové čáry nedokázal vystřelit přes bránícího hráče, Matheus mu naprosto úchvatným zákrokem míč vyrazil od kopačky!
    56. Matheus vyškrábl Morelosovi od kopačky takřka jistý gól!
     
    57
    Aribo brzy po svém příchodu na trávníku inkasuje žlutou kartu za faul loktem v hlavičkovém souboji s Joaem Palhinhou.
     
    59
    Braga právě vstřelila branku!
    Šok na Ibrox Stadium! ABEL RUIZ převzal výbornou přihrávku patičkou od Trincaa, potáhl míč po útočné polovině a svoji individuální akci zakončil přesnou přízemní ránou mimo dosah brankáře McGregora!
    59. Abel RUIZ - 0:2
     
    61
    Hosté se přes minutu radovali ze vstřelené branky, Rangers už mohou navázat hru rozehrávkou ze středového kruhu.
     
    61
    Po závaru v pokutovém území Bragy se k zakončení dostal Aribo, jehož střelu dalším skvělým zákrokem vyráží brankář Matheus!
     
    62
    Hosté podnikli takřka smrtící brejk, Paulinho běžel zcela osamocen na brankáře McGregora, toho ale nepřekonal!
    62. Paulinho v úniku nepřekonal McGregora!
     
    63
    Kdo pro čtvrteční večer z nabitého programu zvolil souboj Rangers s Bragou, rozhodně neudělal špatně, neboť sledujeme skvělý zápas s mnoha šancemi na obou stranách.
     
    65
    Sequeirův tečovaný centr nadělal potíže McGregorovi, tomu se povedlo míč před dotírajícím Ruizem vyboxovat.
     
    67
    Rohový kop pro Rangers, domácí jej rozehráli nakrátko, následný centr Barišiće se neujal.
     
    67
    Rangers právě vstřelili branku!
    Ibrox Stadium poprvé bouří radostí! IANIS HAGI si u rohu pokutového území zpracoval přihrávku z hloubi pole, navedl si jej na levačku a parádní ránou kolem bránícího Esgaia jej otřel o tyč a nasměroval do sítě!
    67. Ianis HAGI - 1:2
     
    68
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Ryan Kent, přichází Florian Kamberi.
     
    69
    Galeno u postranní čáry vysokou nohou atakoval Barišiće a prohlíží si žlutou kartu.
     
    70
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Abel Ruiz, přichází Ricardo Horta.
     
    70
    Barišiće po předchozím ataku Galena trápí značné potíže zad, v obličeji je viditelná velká bolest.
     
    71
    Přetažený centr ze standardní situace si zpracoval Katić, pak se mu ale nepovedlo propasírovat střílenou přihrávku před branku.
     
    72
    Borna Barišić dnes rozhodně dohrál, jeho zranění je evidentně nesmírně bolestivé.
     
    73
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Borna Barišić, přichází Greg Stewart.
     
    75
    Rangers právě vstřelili branku!
    JOE ARIBO vystřihl nevídané sólo, i s trochou štěstí se protlačil přes neuvěřitelně zahuštěný prostor a prostřelil brankáře Matheuse!
    75. Joe ARIBO - 2:2
     
    76
    Alfredo Morelos přifilmoval pád u postranní čáry, kdy mohl i riskovat červenou kartu za druhou žlutou, tentokrát mu ale španělský rozhodčí zbaštil ten pád a přisoudil domácím standardní situaci.
     
    77
    Tavernierův centr se neujal, Rangers se ale zase zmocnili odraženého míče.
     
    77
    Kamberiho prudký centr si nedokázal zpracovat Hagi, rozhodčí pak Kamberimu zpětně odmávali ofsajd.
     
    78
    Rangers jsou při chuti, padesátitisícové publikum je žene dopředu a domácí na pravém křídle vybojovali rohový kop.
     
    79
    Z Tavernierova centru Rangers už zahrozit nedokázali.
     
    80
    Florian Kamberi potáhl míč po levém křídle, pak zakončoval z ostrého úhlu, mířil ale za branku Bragy.
     
    80
    Raúl Silva zahrál rukou nedaleko vlastního pokutového území, to bude velmi nebezpečná pozice pro Rangers. Míč už si staví výborný technik Ianis Hagi.
     
    81
    Když už se Hagi chystal ke střele, tak se zastavil, protože vítr odfoukal míč z původního místa.
     
    82
    Rangers právě vstřelili branku!
    Famózní obrat Rangers dovršen! Střelu IANISE HAGIHO z volného kopu tečoval Joao Palhinha ve zdi do protipohybu brankáře Matheuse, tomu už se pak nepovedlo míč vyrazit!

    Hagi přímo před očima svého slavného otce střílí svoji druhou dnešní branku!
    82. Ianis HAGI - 3:2
     
    83
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází João Palhinha, přichází João Novais.
     
    84
    Ještě před dvaceti minutami Braga vedla 2:0 a zdálo se, že s přehledem míří k pohodovému výsledku do odvety, teď už je ale vše opačně, Rangers dokázali zápas zcela otočit a fanatické publikum je nadále žene kupředu.
     
    86
    Morelos se prokličkoval po pravém křídle, pak jej srazil k zemi Raúl Silva, není mu ale pískán nedovolený zákrok a rozehrávat bude hostující brankář Matheus.
     
    87
    Braga se pokouší vrátit zpět do rytmu, hosté si přihrávají ve středu hřiště a snaží se usadit na útočné polovině.
     
    88
    Hagi výbornou přihrávkou vysunul do otevřeného prostoru Kamberiho, ten prováhal ideální chvíli k pasu na Morelose, nakonec mu přeci jen přihrál, kolumbijskému útočníkovi se ale zamotal míč mezi nohy, pak o něj přišel.
     
    89
    Hosté vybojovali standardní situaci v těsné blízkosti rohového praporku.
     
    90
    U praporku už je z trávníku takřka pole, hosté tak rozehráli míč po zemi, následně už nedokázali nijak ohrozit McGregora.
     
    90+1
    Rozhodčí Estrada Fernández oddaluje závěrečný hvizd tohoto fantastického fotbalového divadla o čtyři nastavené minuty.
     
    90+1
    Se závěrem zápasu se v Glasgowě spustil hustý déšť. Ten teď mohl pomoci hostům, skákavý centr Galena ale před McGregorem nedokázal nikdo v červeném zasáhnout.
     
    90+2
    V nastaveném čase jsou nadále aktivnější hosté, teď vybojovali autové vhazování v blízkosti útočného rohového praporku.
     
    90+3
    Další centr Galena stáhl ze vzduchu Allan McGregor.
     
    90+4
    Goldsona u postranní čáry fauloval Fransérgio, tohle už domácí dovedou k výhře.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Rangers se po devíti letech představili v jarní části evropských pohárů a byla z toho neuvěřitelná show! Domácí totiž po hodině hry prohrávali s Bragou 0:2, pak ale před fanatickým padesátitisícovým kotlem dokázali zápas otočit na konečných 3:2 a výrazně si vylepšili pozici před odvetou.

    Kromě pěti branek, mnohdy nádherných, jsme i přes velmi špatný terén viděli celou řadu dalších šancí a fotbalový divák si skutečně přišel na své.

    Odveta se odehraje v Braze už za šest dní. Ve středu bude Rangers chybět vykartovaný Alfredo Morelos, ten ale dnes neměl štěstí v koncovce, kde jej zastoupili jiní, především Ianis Hagi, jehož slavný otec Gheorghe vše sledoval přímo na tribuně.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 2:6. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 13:7. (23:07:31)

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 67. Hagi (S. Davis), 75. Aribo, 82. Hagi – 11. Fransérgio (Paulinho), 59. Ruiz (Trincão)

    Karty:   41. Morelos (RFC), 57. Aribo (RFC) – 69. Galeno (BRG)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 2:6. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 13:7.
    Glasgow Rangers: McGregor – Tavernier, Goldson, Katić, Barišić (73. Stewart) – S. Davis, Kamara (54. Aribo), Arfield – Hagi, Morelos, Kent (68. Kamberi).
    Náhradníci: Foderingham – Aribo, Barker, Edmundson, Halliday, Kamberi, Stewart.

    Sporting Braga: Matheus – Fortuna dos Santos (12. Galeno), B. Viana, R. Silva, Sequeira – Esgaio, Palhinha (83. Novais), Fransérgio, Trincão – Ruiz (70. R. Horta), Paulinho.
    Náhradníci: T. Sá – R. Fonte, Galeno, R. Horta, A. Horta, Novais, D. Viana.

    Rozhodca: Estrada Fernández – Sobrino, Prieto (vš. ESP)
    Streda 26.02.2020
    Braga - Rangers 0:1

    Góly: 61. Kent (Hagi)

    Karty:   47. Carmo (BRG), 89. Esgaio (BRG), 90+4. Ruiz (BRG) – 73. Kamberi (RFC)

    Nepremenená penalta: 45+1. Hagi (RFC), brankár Matheus zneškodnil

    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 8:3. Rohy: 11:3. Ofsajdy: 0:9. Fauly: 10:12.