Doneck – Benfica 2:1 (kon.) | Frankfurt – Salzburg 4:1 (kon.) | Razgrad – Inter 0:2 (kon.)
Brugge – Manchester United 1:1 (kon.) | Kluž – Sevilla 1:1 (kon.) | Kodaň – Celtic 1:1 (kon.)
Getafe – Amsterdam 2:0 (kon.) | Lisabon – Başakşehir 3:1 (kon.) | Rangers – Braga 3:2 (kon.)
AS Rím – Gent 1:0 (kon.) | Wolfsburg – Malmö 2:1 (kon.) | Alkmaar – Linz 1:1 (kon.)
Olympiakos – Arsenal 0:1 (kon.) | APOEL – Bazilej 0:3 (kon.) | Leverkusen – Porto 2:1 (kon.)
Wolverhampton – Espanyol 4:0 (kon.)
koniec
Sporting Lisabon
3:1 (2:0)
Istanbul Başakşehir FK
cz Štvrtok 20.02.2020, 18:55 • Estádio José Alvalade, Lisabon (kapacita: 50.466 diváků) • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:55.
     
    Dobrý večer všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítejte u sledování textového přenosu z utkání Evropské ligy mezi Sportingem Lisabon a Istanbul Basaksehir. Výkop je stanoven na 18:55.
     
    Istanbul Basaksehir

    Hostující celek si postup ze základní skupiny zajistil až v závěru posledního utkání. Basaksehir totiž v nastavení šokoval zaplněný stadion Borussie Monchengladbach a zavřel domácímu celku brány jarní části Evropské ligy. Basaksehir tak nakonec obsadil první pozici před AS Řím. V domácí soutěži navíc o víkendu porazil 1:0 Besiktas a posunul se na druhou pozici.
     
    Sporting Lisabon

    Domácí Sporting Lisabon už si postup zajistil před posledním duelem ve skupině. Portugalský celek dokázal postoupit ze druhého místa v konkurenci Rosenborgu Trondheim, PSV Eindhoven a LASK Linz. V portugalské lize mu ale patří až čtvrtá pozice a bude muset bojovat o poháry. O víkendu navíc pouze remizoval 1:1 na hřišti Rio Ave.
     
    Úvodní sestavy:

    Sporting Lisabon: Maximiano – Ristovski, Coates, Neto, Acuňa – Wendel, Battaglia, Vietto – Bolasie, Šporar, Cabral.
    Náhradníci: Sousa – Camacho, I. Doumbia, Henrique, Ilori, Mendes, Plata.

    Istanbul Başakşehir FK: Günok – Caiçara, Ponck, Škrtel, Clichy – Višća, Tekdemir, Kahveci, Gulbrandsen – Ba, Crivelli.
    Náhradníci: Babacan – Aleksić, Elia, Epureanu, Okechukwu, Özcan, Uçar..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hostující celek obstaral výkop do prvního poločasu dnešního utkání. Basaksehir se ihned vydal do útoku, ale nákop skončil v autu.
     
    2
    Také domácí Sporting se vydal do útoku, ale akce vedená po pravém křídle skončila centrem do rukavic připraveného brankáře.
     
    3
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Fantastický vstup domácího celku do dnešního utkání! Sporting vlétl do utkání jako velká voda a hned ve třetí minutě se dostává do vedení! SEBASTIÁN COATES se po rohovém kopu dostal do zakončení a přesnou ránou překonal brankáře.
    3. Sebastián COATES - 1:0
     
    5
    Sporting pokračuje v aktivním nástupu do utkání. Domácí celek zahrával další rohový kop, ale krátký centr dokázala obrana Basaksehiru odehrát do bezpečí.
     
    6
    Basaksehir se v úvodních minutách dnešního souboje nemůže dostat do tempa. Hosté kazí také krátké přihrávky na vlastní polovině a mají velké prolbémy s napadáním.
     
    7
    Júnior Caiçara se při návratu na vlastní polovinu dopustil prohřešku proti pravidlům a zastavil rodící se akci soupeře. Rozehrávat bude Sporting.
     
    8
    Sporting mohl hned v úvodu přidat také druhou branku! Na parádní pobídku za obranu si naběhl Wendel, ale jeho rána prolétla kousek vedle zadní tyčky!
     
    9
    Poprvé dal o sobě vědět také Andraž Šporar. Slovinský střelec se dostal do zakončení v pokutovém území, ale jeho pokus nemířil mezi tři tyče.
     
    10
    Vietto chtěl překvapit obranu soupeře nebezpečnou kolmicí, ale stopeři Basaksehiru tentokrát stáli hodně blízko u sebe a odkopli míč do autu.
     
    12
    Acuňa vymyslel nebezpečný centr na přední tyč, nicméně zadáci Basaksehiru si tentokrát náběh domácích fotbalistů dobře pokryli.
     
    13
    Cabral se na hranici velkého vápna opřel do odraženého míče, ale jeho ránu zablokoval obětavým pádem pod nohy obránce v oranžovém dresu Basaksehiru.
     
    14
    Sporting zahrával další rohový kop. Acuňa tentokrát odcentroval na značku pokutového kopu, kde ve vzdušném prostoru kralovali hosté.
     
    15
    Po delší době zaútočili také hosté, jenže Caicara obešel jednoho obránce a na druhém hráči portugalského celku si vylámal zuby.
     
    16
    Další obrovská šance domácího Sportingu! Cabral si našel přihrávku do pokutového území, mířil k levé tyči, ale Mert Günok vytáhl vynikající zákrok.
     
    17
    Po následném rohovém kopu následně zakončoval Battaglia. Domácí fotbalista zvolil přízemní střelu, ale hostující brankář byl znovu na místě.
     
    18
    Basaksehir se v posledních minutách prakticky nemůže dostat ze své poloviny. Fotbalisté domácího Sportingu jsou hodně aktivní a tlačí se do zakončení.
     
    19
    Coates se na polovině hrací plochy pustil do hlavičkového souboje s jedním z fotbalistů hostujícího celku a nedal mu sebemenší šanci na úspěch.
     
    20
    Cabral dostal přihrávku proti noze a vyzkoušel své štěstí střelou zpoza hranice velkého vápna. Jeho pokus ale nabral moc velkou výšku a skončil na tribuně.
     
    21
    Caicara prošel po pravém křídle do blízkosti pokutového území, krásně si míč zasekl kolem obránce, ale jeho pobídka skončila u obránce.
     
    22
    Fredrik Gulbrandsen si v souboji na polovině Sportingu pomohl nedovoleným zákrokem, což neuniklo zraku hlavního arbitra, který odpískal faul.
     
    23
    Další skvělá šance domácího celku! Vietto si navedl míč na levačku a přízemní střelou zkoušel překvapit brankáře, který jeho pokus vyškrábl na roh!
     
    24
    Vietto se poté sám ujal rozehrávky rohového kopu, ale jeho centr se snesl jen do prostoru, kde číhali fotbalisté hostujícího Basaksehiru.
     
    25
    Hra je přerušena! Domácí Rodrigo Battaglia zůstává po souboji ležet na trávníku a bude potřebovat ošetření.
     
    27
    Battaglia už je zpátky na nohou a může se pokračovat ve hře. Vypadá to, že domácí fotbalista nebude muset střídat.
     
    28
    Branka skutečně platit nebude! Cabral si nedal pozor na své postavení a nechal se lapit v ofsajdové pasti!
     
    29
    Yannick Bolasie si naběhl do přihrávku do pokutového území a bez váhání zakončil. Jeho projektil však proskákal kolem vzdálenější tyčky.
     
    31
    Turecký celek se dočkal svého prvního rohového kopu, po kterém zakončoval Crivelli, jenže ve výskoku si podle rozhodčího pomohl faulem.
     
    32
    Luciano Vietto je v prvním poločase hodně aktivní. Domácí fotbalista střílel technicky na zadní tyč, ale hostující brankář zatím drží Basaksehir ve hře.
     
    34
    Fredrik Gulbrandsen zkusil štěstí zakončením z úctyhodné vzdálenosti, jenže jeho projektil letěl moc vysoko a skončil na tribuně za brankou.
     
    35
    Acuňa přenesl těžiště hry na pravou stranu, odkud přiletěl centr do pokutového území, ale obrana Basaksehiru si s ním poradila.
     
    36
    Rozhodčí Taylor měl ostrý střet na polovině hřiště přímo před očima a odpískal přímý kop pro domácí Sporting.
     
    37
    Turecký celek si v posledních minutách hodně pomáhá za cenu nedovolených zákroků. Dalšího prohřešku se dopustil Edin Visca.
     
    38
    Nedovolený zákrok také na opačné straně! Cabral ve vzdušném souboji doslova zboural svého protivníka a může být rád, že nedostal žlutou kartu.
     
    39
    İrfan Can Kahveci odcentroval z pravé strany do pokutového území, jenže ve velkém vápně dominoval Coates, který balón odhlavičkoval do bezpečí.
     
    40
    Basaksehir se v závěru prvního poločasu podle všeho probudil a tlačí se do pokutového území. Ani po dalším centru však nikdo v oranžovém nezakončil.
     
    41
    Šporar vsadil na svou technickou vytříbenost, prodral se do pokutového území, ale zakončení pravou nohou zablokoval obránce hostujícího mužstva.
     
    42
    Šporar si naběhl na průnikovou přihrávku mezi obránce, jenže si nepotykal se zpracováním a balón mu uskočil k nohám obránce.
     
    43
    Právě Andraž Šporar zůstává po dalším ze soubojů ležet na trávníku a bude potřebovat ošetření. Uvidíme, zda bude nadále pokračovat.
     
    44
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Domácí celek v závěru prvního poločasu přidává druhou branku! ANDRAŽ ŠPORAR jej ústřední postavou posledních minut. Slovinec se vrátil do hry po ošetření, naběhl si na nadýchaný centr a pohotovou střelou uklidil míč do dolního rohu!
    44. Andraž ŠPORAR - 2:0
     
    45
    Nastavují se tři minuty!
     
    45+1
    Sporting hraje v úvodu nastavení s míčem na kopačkách a nepůjčuje jej soupeři. Fotbalisté Basaksehiru jsou vývojem duelu pořádně zaskočeni.
     
    45+2
    Vietto zakončoval z hranice pokutového území, jenže měl před sebou hradbu těl a zasáhl jen prvního obránce v oranžovém dresu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Úvodní pětačtyřicetiminutovce se mnohem lépe vydařila domácímu Sportingu. Portugalský celek se dostal hned v úvodu do vedení, jelikož se po rohovém kopu prosadil Coates! Sporting si následně připravil další šance, ale hostující brankář předváděl skvělé zákroky a nepouštěl míč za svá záda. Až v závěru poločasu ukázal svůj zabijácky instinkt Andraž Šporar. Do kabin se proto jde za stavu 2:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Istanbul Başakşehir FK: ze hřiště odchází Fredrik Gulbrandsen, přichází Berkay Özcan.
     
    47
    Šporar si v hlavičkovém souboji na polovině hrací plochy pomohl faulem a nabídl soupeři rozehrávku přímého kopu.
     
    48
    Demba Ba se po následném přímém kopu protlačil do zakončení, ale pomohl si nedovoleným zákrokem, což neuniklo zraku rozhodčího.
     
    50
    Stefan Ristovski dostal přihrávku do prostoru na pravé straně, ale jeho přízemní centr zastavil hned první obránce v oranžovém dresu.
     
    51
    Zadáci Sportingu uklidňují rozehrávku kombinací na vlastní polovině. Nikdo v oranžovém dresu Basaksehiru kombinaci Sportingu neatakuje.
     
    52
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Domácí celek přidává třetí branku a výrazně se přibližuje k postupu do další fáze! Po rychlé akci dostal přihrávku na levou stranu LUCIANO VIETTO, který si píchnul míč kolem obránce a prudkou střelou v pokutovém území prostřelil brankáře!
    52. Luciano VIETTO - 3:0
     
    54
    Basaksehir se ihned vydal dopředu se snahou o rychlou odpověď. Centrovaný míč z pravé strany hrací plochy ale zasáhl prvního obránce.
     
    55
    Vietto se hnal za další prudkou přihrávkou na polovinu soupeře, jenže obránce Gaël Clichy před ním tentokrát stačil vystartovat a odehrál míč do autu.
     
    56
    Rodrigo Battaglia se v pokutovém území dostal ke krásnému obloučku, ale radost mu pokazil zdvižený praporek asistenta rozhodčího. Ofsajd!
     
    57
    Demba Ba se dral do pokutového území, jenže v souboji s Coatesem si pomohl nedovoleným zákrokem. Hostující útočník se sice diví, ale verdikt se měnit nebude.
     
    58
    Na světě je první žlutá karta. Za svůj ostrý skluz ji dostává Enzo Crivelli.
     
    59
    Jovane Cabral se hnal za dlouhou přihrávkou do pokutového území, upadl po souboji s brankářem, ale rozhodčí nařídil jen rohový kop.
     
    60
    Ani centr od rohového praporku nenadělal obraně Basaksehiru problémy. Fotbalisté v oranžovém tentokrát odehráli míč daleko od své šestnáctky.
     
    61
    Také Basaksehir si nyní vyzkoušel rozehrávku rohového kopu. Centrovaný míč se snesl na malé vápno, kde zakročil připravený brankář.
     
    62
    Luciano Vietto si řekl o přihrávku na pravou stranu, ale Marcos Acuňa jeho směrem poslal moc prudkou pobídku, která doletěla až do zámezí.
     
    63
    Edin Višća si naběhl na oblouček do pokutového území, ale akrobatickým kopem nedokázal procedit přihrávku na malé vápno.
     
    64
    Domácí trenér nabádá své svěřence, aby pokračovali v aktivním přístupu k utkání a nepustili hráče Basaksehiru do střeleckých pozic.
     
    65
    Stefan Ristovski zakombinoval na polovině hrací plochy s Viettem. Druhý jmenovaný se poté stal obětí nedovoleného zákroku. Tento střet se obešel bez karty.
     
    66
    Marcos Acuňa dnes působí neskutečném hbitým dojmem. Domácí záložník opět prošel na polovinu soupeře a přenesl hru na levou stranu.
     
    67
    Luís Maximiano se musel zapojit do rozehrávky svého celku. Domácí brankář nakopl míč z hranice velkého vápna na polovinu soupeře.
     
    68
    Stefan Ristovski spěchal za přihrávkou do pokutového území, ale obránci Basaksehiru byli tentokrát pozorní a odehráli balón mimo nebezpečný prostor.
     
    69
    Stefan Ristovski se pro změnu zjevil v pozici dirigenta hry. Domácí záložník poslal přihrávku na levé křídlo, ale Wendel se neprodral do šestnáctky.
     
    70
    İrfan Can Kahveci poslal nadýchaný centr do pokutového území, ale dobíhající Demba Ba na jeho pobídku nedosáhl. Míč tak prolétl do autu.
     
    71
    Střídání v týmu Istanbul Başakşehir FK: ze hřiště odchází Martin Škrtel, přichází Eljero Elia.
     
    72
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Andraž Šporar, přichází Pedro Mendes.
     
    73
    Demba Ba uspěl v hlavičkovém souboji na polovině soupeře, jenže jeho přihrávka na levou stranu následně proskákala až do autu. Vhazovat bude Sporting.
     
    74
    Stopeři Basaksehiru uklidňují rozehrávku na polovině hřiště. Hostující celek však potřebuje přidat, aby mohl pomýšlet na vstřelení branky.
     
    75
    Rodrigo Battaglia nakopl míč na hranici velkého vápna, jenže tam nebyl nikdo v zelenobílém dresu Sportingu. Obrana Basaksehiru si opět poradila.
     
    76
    Sporting si komplikuje situaci! Demba Ba si pokryl míč ve vápně a Neto jej ostrým atakem poslal k zemi! Sudí píská penaltu!
    76. Nedovolený zákrok v pokutovém území
     
    76
    Žlutou kartu dostává Luís Neto (Sporting Lisabon).
     
    77
    Istanbul Başakşehir právě vstřelil branku!
    Turecký celek se dočkal vytoužené branky! K pokutovému kopu se postavil EDIN VIŠĆA, který zvolil razantní střelu a s přehledem penaltu proměnil!
    77. Edin VIŠĆA - 3:1
     
    79
    Eljero Elia dostal přihrávku do běhu na levou stranu, prodral se na hranici velkého vápna, ale jeho centr skončil u připraveného Sebastiána Coatese.
     
    80
    Ponck ostrým skluzem zastavil akci Sportingu a dostává žlutou kartu.
     
    81
    Marcos Acuňa vyslal průnikovou přihrávku do pokutového území, ale Mert Günok jeho pobídku přečetl, vyrazil ven z branky a schoval míč do rukavic.
     
    82
    Střídání v týmu Istanbul Başakşehir FK: ze hřiště odchází İrfan Can Kahveci, přichází Danijel Aleksić.
     
    83
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Jovane Cabral, přichází Idrissa Doumbia.
     
    84
    Edin Višća se natahoval po přihrávce do pokutového území, ale pobídka mu mířila za tělo a autor jediné branky Basaksehiru nestačil zakončit.
     
    85
    Demba Ba posunul míč za obranu Sportingu, jenže Sebastián Coates dnes hraje fantastické utkání! Domácí obránce odehrál míč do bezpečí.
     
    86
    Yannick Bolasie přesprintoval s míčem do blízkosti pokutového území soupeře, odkud zakončil pravačkou, ale jeho dělovka orazítkovala břevno!
     
    87
    Bolasie dostal další pěknou přihrávku do běhu, jenže si nepotykal se zpracováním a míč mu utekl k obránci v oranžovém dresu.
     
    88
    Mahmut Tekdemir sprintoval za nákopem na hranici pokutového území, jenže si míč nedokázal zpracovat a následným bojem získal pro turecký klub jen roh.
     
    89
    Eljero Elia dostal moře prostoru na pravé straně hrací plochy, ale jeho centr do velkého vápna neoslovil nikoho v oranžovém dresu Basaksehiru.
     
    90
    V samotném závěru se fotbalisté Basaksehiru usadili na polovině domácího celku, jenže nikdo v oranžovém se ne a ne dostat do zakončení.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty!
     
    90+2
    Stefan Ristovski si v pokutovém území naběhl na zpětnou přihrávku z pravé strany, jenže jeho zakončení skončilo na noze obránce.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Sporting zvládl úvodní duel s Basaksehirem a vítězí 3:1. Portugalský celek se dostal hned v úvodu do vedení, jelikož se po rohovém kopu prosadil Coates! Sporting si následně připravil další šance, ale hostující brankář předváděl skvělé zákroky a nepouštěl míč za svá záda. Až v závěru poločasu ukázal svůj zabijácky instinkt Andraž Šporar. Hned po změně stran se navíc dokázal uvolnit Lucas Vietto a navýšil vedení na rozdíl tří branek. Basaksehir se ale vymodleného gólu dočkal, jelikož Demba Ba vybojoval penaltu a Edin Višća s přehledem proměnil.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 11:20.
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný večer! (20:51:20)

    Tomáš Kubečka

    Góly: 3. Coates (Acuňa), 44. Šporar (Ristovski), 52. Vietto (Bolasie) – 77. Višća (pen.)

    Karty:   76. Neto (SPL) – 58. Crivelli (IBS), 80. Ponck (IBS)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 11:20.
    Sporting Lisabon: Maximiano – Ristovski, Coates, Neto, Acuňa – Wendel, Battaglia, Vietto – Bolasie, Šporar (72. Mendes), Cabral (83. I. Doumbia).
    Náhradníci: Sousa – Camacho, I. Doumbia, Henrique, Ilori, Mendes, Plata.

    Istanbul Başakşehir FK: Günok – Caiçara, Ponck, Škrtel (71. Elia), Clichy – Višća, Tekdemir, Kahveci (82. Aleksić), Gulbrandsen (46. Özcan) – Ba, Crivelli.
    Náhradníci: Babacan – Aleksić, Elia, Epureanu, Okechukwu, Özcan, Uçar.
    Štvrtok 27.02.2020
    Başakşehir - Lisabon 4:1

    Góly: 32. Škrtel, 45. Aleksić, 90+2. Višća, 119. Višća (pen.) – 68. Vietto

    Karty:   37. Aleksić (IBS), 71. Clichy (IBS), 74. Epureanu (IBS), 81. Kahveci (IBS) – 34. Wendel (SPL), 43. Vietto (SPL)