Rusko – Švédsko 3:1 (kon.) | Česko – Fínsko 2:5 (kon.)
koniec
Česko
2:5 (0:2, 0:2, 2:1)
Fínsko
cz Streda 05.02.2020, 19:00 • Zimní stadion Klášterec nad Ohří • Turnaj piatich krajín (U18)
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Krásný den všem fanouškům českého mládežnického hokeje. Jeden z posledních testů před nadcházejícím mistrovství světa čeká hokejisty do osmnácti let. Čeští mladíci vyzvou pod taktovkou čerstvého kouče vrstevníky Finska. Utkání by měla sledovat zaplněná hala v Klášterci nad Ohří!
     
    ČESKO

    Česká osmnáctka se připravuje na dubnové mistrovství světa, ale bude chybět kupa opor ze zámoří. Například jde o Jana Myšáka, Pavla Nováka či kapitána Michala Guta. Jakub Petr nicméně povolal svůj první tým v roli trenéra této kategorie. Nechybí talentovaný brankář Jan Bednář či velice mladý, ale perspektivní Stanislav Svozil.

    Brankáři: Jan Bednář (Karlovy Vary), Oldřich Cichoň (Sparta Praha).

    Obránci: Jan Hampl, Filip Kovář (oba Liberec), Ondřej Baláž (Litvínov), David Jiříček (Plzeň), Michal Hrádek (Pardubice), Stanislav Svozil (Kometa Brno), Marek Bláha, Michael Krutil (oba Sparta Praha).

    Útočníci: Lukáš Adámek (Karlovy Vary), Vojtěch Jiruš (Liberec), Tomáš Chlubna (Jihlava), Tobiáš Handl (Olomouc), Josef Koláček, Stanislav Vrhel (oba Chomutov), Sebastián Malát (Plzeň), Michal Rouha (Pardubice), Jakub Malý (Kometa Brno), Nico Geidl (Třinec), Tomáš Urban (Kladno), Josef Slavíček, Jakub Konečný (oba Sparta Praha).
     
    FINSKO

    Finové jedou na sever Čech ve velice silné sestavě, jejich největší hvězdou je Aatu Räty, jenž se účastnil na přelomu roku juniorského šampionátu a hraje finskou nejvyšší soutěž. Na draft jde ovšem až v roce 2021. Velice zajímavé jméno je i Roni Hirvonen, který taktéž nastupuje v Liize a letos by se mohl vejít do prvního kola draftu.

    Brankáři: Joel Blomqvist, Juho Markkanen.

    Obránci: Viljami Juusola, Luka Nyman, Matias Rajaniemi, Topi Niemelä, Eemil Viro, Rami Määttä, Arttu Paaso.

    Útočníci: Samu Tuomaala, Samuel Helenius, Roby Järventie, Verner Miettinen, Roni Hirvonen, Brad Lambert, Eetu Liukas, Oskari Luoto, Juuso Mäenpää, Aatu Räty, Ilvari Säkkinen, Joel Määttä, Kasper Simontaival.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Bednář (Cichoň) – Kremláček, Krutil, Hrádek, Svozil, Hampl, Jiříček, Baláž, Kovář – Urban, Konečný, Chlubna – Slavíček, Vrhel, Geidl – Mácha, Koláček, Rouha – Jiruš, Handl, Malý.

    Finsko: Blomqvist (Markkanen) – R. Määttä, Niemelä, Viro, Juusola, Paaso, Nyman, Luoto, Rajaniemi – Järventie, Hirvonen, Toumaala – Mäenpää, Räty, Lambert – Liukas, Helenius, Simontaival – Miettinen, J. Määttä, Säkkinen.

    Rozhodčí: Svoboda, Kostourek – Jelínek, Pešek.
     
    Krásný podvečer z Klášterce. Oba celky jsou již připraveny na modrých čarách a utkání začne po proslovu Slavomíra Lenera a hymnách.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:11
    Český tým vyhrál vhazování a hned se dostal před branku Blomqvista. Brankář Finska musel předvést první zákrok.
     
    00:31
    Svozil dobře našel Slavíčka, který se dostal z levé strany ke střele. Pokus po ledě ale skončil jen na betonech brankáře.
     
    00:58
    Stanislav Vrhel to zkoušel mezi kruhy, ale chomutovskému hráči se střela nepovedla a kotouč skončil na zadním mantinelu.
     
    01:44
    Český tým má celkem povedený začátek a hraje spíše on. Tobiáš Handl vjel do pásma, ale jeho zblokovaná rána nikoho neohrozila.
     
    03:12
    Puk nyní obdržel na modrou čáru Jan Hampl, ale ten místo zakončení nahodil kotouč za branku. Češi jej tak pak ztratili a do útoku šel finský soupeř.
     
    03:40
    Eemil Viro dostal nabito na modrou čáru, ale tomu se povedlo trefit jen prvního hráče. Do útoku tak jde domácí celek.
     
    04:12
    Brad Lambert si najel po pravé straně do pásma a nikdo jej nemohl zastavit. Nakonec to udělal on sám, neboť jeho zadovka nebyla přesná.
     
    04:42
    Tomáš Urban se nyní dostal na levém kruhu ke střeleckému pokusu, ale rána nebyla tolik nebezpečná a Blomqvist naprosto s chladnou hlavou kryje.
     
    05:04
    Vyloučení v týmu Finsko (Eemil Viro – 2 min., podrážení).
     
    05:25
    Český tým nezačal ideálně, Finsku se hned povedlo vyhodit a domácí celek musel až za svou branku.
     
    05:48
    Ani nadále se mužstvu Jakuba Petra nedaří v početní výhodě zakombinovat v útoku, teď se pro změnu pískal ofsajd.
     
    06:32
    Do první střely v přesilovce se dostal na pravém kruhu Josef Koláček, ale ten napálil jen bránícího hráče před sebou.
     
    07:04
    Přesně v čase, kdy se Viro vracel z trestné lavice, se píská český icing. Stanislav Vrhel totiž nezpracoval prudkou přihrávku, a tak se bude vhazovat před Bednářem.
     
    07:19
    Finské mužstvo následně nerozehrálo ideálně od své branky a píská se icing. Pokračovat se bude před brankou Blomqvista, ale až po komerční přestávce, která přišla lehce nevhod.
     
    08:08
    Domácí lehce zahrozili, ale Blomqvist nahození od levého mantinelu nakonec celkem pohotově ukryl ve své lapačce.
     
    08:40
    Talentovaný Aatu Räty poprvé v útočné akci. Z levého kruhu střílel po ledě ke vzdálenější tyčce, ale Bednář betonem pohotově zasahuje.
     
    09:18
    Další dobrý zákrok Jana Bednáře. Eetu Liukas se dostal ke střeleckému pokusu z levého kruhu, ale česká jednička lapačkou kotouč pokryla.
     
    09:38
    Finové se začínají dostávat do tempa. Hráči Suomi si sjeli opět před kmenového hráče karlovarské Energie, ale ani nyní se jim nepovedlo skórovat.
     
    10:04
    Další puk po přejetí modré vysílal obránce Viro, ale pokus od levého mantinelu nebezpečný nebyl a skončil dost vedle branky.
     
    10:34
    Dobré šance českého celku,. Chlubna a Urban byli v dobrých pozicích, ale první střela skončila vedle a ta druhá na betonu pozorného brankáře.
     
    11:02
    Následně se český celek hnal do přečíslení, ale Nico Geidl vjel do ofsajdové pozice, která ale musela být velice těsná. Vhazování ve středu.
     
    12:12
    Kasper Simontaival dohrál u mantinelu jednohio z českých hráčů. Poté se Finové dostali před branku, po které vznikla mela v brankovišti. Sudí ale vylučovat nebudou.
     
    12:44
    Finsko nyní zavřelo svého soupeře a od modré zakončoval Toumaala, ale Bednář ani nemusel zasahovat. Bránící hráč zasáhl.
     
    13:22
    Obrovský tlak do brankoviště Finska brankou neskončil, nejaktivnější byl Chlubna, ale gólem nic neskončilo!
     
    13:39
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A klasické hokejové pravidlo se potvrdilo! Finové se dostali před Bednáře, kde se trefil zblízka JUUSO MÄENPÄÄ! Asistence: Aatu Räty a Brad Lambert.
    13:39 Juuso MÄENPÄÄ - 0:1
     
    15:20
    Český tým se tlačí do útočné třetiny, ale nedaří se mu dostat do nějaké nebezpečné akce. Hra nyní pokračuje vhazováním po pravici brankáře.
     
    16:07
    Celku Jakuba Petra dělají velké problémy finští hráči, kteří napadají rozehrávku a všeobecně hrají veliced dobrý fyzický hokej.
     
    17:05
    Samuel Helenius šel společně se spoluhráči do otevřené obrany a nakonec to zkoušel nadvakrát u pravé tyčky. Jan Bednář ale kotouč do své branky nepropustil.
     
    18:22
    Česká osmnáctka se nyní nemůže dostat do útoku a spíše hraje ve své třetině, Finsko dobře napadá a presuje. S tím mají borci v červeném velké problémy.
     
    18:57
    Nejdříve se vhazovalo před Blomqvistem, hned poté skončil kotouč v ochranné síti. Vhazování před brankářem se tak bude opakovat.
    19:28 Roby JÄRVENTIE - 0:2
     
    19:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak to byla špičková akce od finských mladíků, kteří jdou ke konci první třetiny do dvoubrankového vedení. Roni Hirvonen podržel kotouč mezi kruhy a posunul jej na levé křídlo, kde byl ROBY JÄRVENTIE. Ten měl před sebou Bednáře a trefil jediné místečko, které v brance bylo – levý horní růžek. Krásná branka. Asistence: Roni Hirvonen a Samu Toumaala.
     
    19:39
    Vyloučení v týmu Finsko (Brad Lambert – 2 min., hrubost).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Český tým naskočil do utkání aktivně, ale skórovat se jim nepovedlo. Poté začínali přebírat iniciativu Finové, kteří se nakonec prosadili dvakrát. Gólově se zatím daří Mäenpääovi a Järventiemu. Uvidíme, zda se čeští mladíci zlepší ve druhé třetině.

    Druhá třetina začne v 19:57.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:22
    Vyloučení v týmu Česko (Michael Krutil – 2 min., podrážení).
     
    20:55
    Oba celky hrají ve čtyřech a aktivnější finský celek. Josef Koláček se nicméně dostal do útoku a vybojoval alespoň vhazování před Blomqvistem.
     
    21:39
    Nyní hrají hosté v plném počtu a čeká je přesilovce dlouhá necelou třičtvrtě minutu. Uvidíme, jak s touto zkrácenou výhodou dokáží naložit.
     
    22:26
    Již se hraje v pěti bruslařích na obou stranách, v aktivitě pokračovali ovšem hráči Suomi. Jan Bednář musel dokonce zasahovat.
     
    23:01
    Po aktivní hře se dostal ke střele od modré čáry Rajaniemi. Jeho svižná rána se ale odrazila od brusle bránícího hráče mimo branku Bednáře.
     
    23:46
    Stále je národním tým pod tlakem finského soupeře, který je na startu druhé třetiny lepší snad ve všech aspektech hry.
     
    24:41
    Nico Geidl se dostal do útočné třetiny, ale nic moc velkého nevymyslel. Na pravém kruhu udělal otočku a po ledě trefil jen bránícího hráče před sebou.
     
    25:41
    Do útoku si nyní podél pravého mantinelu sjel Jakub Malý, který akci vylepšoval zadovkou podél mantinelu. Nikoho v červeném ovšem nenašel.
     
    26:31
    Vyloučení v týmu Česko (Joshua James Mácha – 2 min., hákování).
     
    26:46
    Suomi načali přesilovku nepřesnou přihrávkou na modrou čáru, a tak musí vyklidit útočné pásmo a začít znovu.
     
    27:19
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Další krásná kombinace vede ke druhé brance ROBYHO JÄRVENTIEA v utkání! Finský útočník dostal puk před branku, kde se nemýlil. Asistence: Kasper Simontaival a Aatu Räty.
    27:19 Roby JÄRVENTIE - 0:3
     
    29:03
    Vojtěch Jiruš se dostal do asi největší české šance v utkání! Útočník dostal přihrávku před branku, kde se mu nepovedlo zblízka prostřelilt Blomqvista.
     
    29:32
    Aatu Räty nyní ukázal svoji extratřídu a po levé straně se dostal do rychlé akce. Nakonec zakončoval, ale svižná rána šla nakonec jen nad branku.
     
    30:09
    Finsko je nadále o třídu lepším celkem a jasně ukazuje českým mladíkům, jak hrát v útočné třetině. Posledních několik sekund opět vypadá, jakoby Finové hráli přesilovku.
     
    30:56
    Ve středu hřiště se přerušuje hra, neboť došlo k přihrávce rukou. Pokračovat se tak bude vhazováním v neutrální zóně.
     
    31:07
    Finové si teď najeli po pravé straně do brankoviště, kde zůstal ležet brankář Bednář. Ten se ale nakonec po chvilce otřepal a bude v pořádku.
     
    31:38
    Michal Hrádek se dostal ke střele od modré čáry, ale po ledě nakonec střílel vedle branky. Blomqvist musel zasahovat o pár sekund později.
     
    31:47
    Další nahození na branku nyní finskému brankáři poskakovalo na hrudi, ale nakonec si poradil. Za stavu 3:0 pro Suomi se tak pokračuje vhazováním.
     
    32:40
    Brad Lambert byl sám před brankou, kam dostal kotouč. Po ledě zakončoval, ale neprostřelil Bednáře, kterému poté puk vypadl, ale nikdo jej do klece nedostal.
     
    33:06
    Tomáš Urban vjel do útočné třetiny a od levého mantinelu zakončoval na vzdálenější tyčku. Branku se mu ale nakonec trefit nepovedlo.
     
    34:40
    Vyloučení v týmu Česko (Tomáš Chlubna – 2 min., hákování).
     
    35:25
    Finsko právě vstřelilo branku!
    FInové v přesilovce opět rozebrali českou obranu a jdou do čtyřbrankového vedení. AATU RÄTY dostal přihrávku na levý kruh, kde byl naprosto osamocen. Rána do odkryté klece pro něj poté byla maličkostí. Asistence: Roni Hirvonen a Topi Niemelä.
    35:25 Aatu RÄTY - 0:4
     
    36:52
    Češi jsou nadále pod velkým tlakem a naprosto nestíhají. Nyní přišel pokus z levého strany, ale Jan Bednář si místečko u své tyčky nakonec pohlídal.
     
    37:54
    Český tým se nadále nemůže dostat ven ze své třetiny a Blomqvist v brance Finska se celkem nudí. Zatím to nevypadá na dobrou premiéru trenéra Petra.
     
    39:01
    Již se rozeběhla poslední minuta druhé třetiny. Čeští mladíci to zkoušeli od modré čáry, ale rána se byla slabá a puk po ledě skončil vedle branky.
     
    39:24
    Vyloučení v týmu Finsko (Joel Määttä – 2 min., sekání).
     
    39:39
    Josef Koláček dostal parádní křižnou přihrávku na pravý kruh, ale z první zakončoval jen do těla přesouvajícího se brankáře Blomqvista!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    I druhá část utkání nabídla dvě branky, které dali hráči Finska. Tentokráte se ale vůbec nedařilo českému celku být důstojným soupeřem. V přesilovkách navyšovali skóre Roby Järventie a Aatu Räty.

    Třetí třetina začne přibližně ve 20:47.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:30
    Český celek pokračuje v přesilovce, ale do útoku se dostal finský výběr. Tomu se ale střelecky na branku nepovedlo nic vymyslet.
     
    40:59
    Vyloučení v týmu Česko (Nico Geidl – 2 min., držení hole).
     
    41:28
    Suomi jsou již v plném počtu a začínají jejich celkem dlouhá přesilovka.
     
    41:45
    Roby Järventie útočil na hattrick, ale po parádní přihrávce před branku zakončoval jen do betonu připraveného Bednáře!
     
    43:00
    Obránce Viro to na konci přesilovky zakončoval od modré čáry, ale ten trefil jen českého obránce. Češi to přežili a jsou v plném počtu.
     
    44:23
    Česká akce v útoku skončila poté, co byl v brankovišti povalen brankář Blomqvist. Pokračovat se tak bude vhazováním ve střední třetině.
     
    44:47
    Määttä hledal přihrávkou na středu velice aktivního Järvientieho, ale tomu díky bloku českého hráče střela úplně nevyšla.
     
    Dnešní utkání sleduje 1 183 diváků.
     
    45:46
    Kasper Simontaival parádně zrychlil a šel na posledního českého obránce. Ten ale finského mladíka parádně obral.
     
    46:11
    Stanislav Vrhel šel po pravé straně sám na branku, ale místo nějakého zakončení zasekl, počkal na obránce a celou akci totálně zazdil.
     
    46:25
    Vyloučení v týmu Česko (Filip Kovář – 2 min., hrubost).
     
    46:47
    Hrozně rychlá akce po ose Räty – Hirvonen skončila střelou z pravého kruhu. Bednář se ale stačil přesunout a ramenem puk vytáhl do bezpečí.
     
    47:33
    Eetu Liukas zakončoval z pravého kruhu, ale jeho pokus byl sražen. Finové nadále drží český celek zamknutý v pásmu, naprostá dominance.
     
    48:25
    Česko hraje v plném počtu.
     
    48:48
    Stanislav Vrhel po odpískání dohrál hráče, ale nakonec z toho byla jen strkanice. Předtím se pískala hra vysokou holí, pokračovat se bude po komerční pauze.
     
    49:16
    Roby Järventie hattrick chce a jde si pro něj. Nyní si najel do ůtočné třetiny, ale dvojici bránících hráčů neprostřelil.
     
    49:47
    Česko právě vstřelilo branku!
    Klášterecký zimák se konečně dočkal a český tým dává první branku v utkání. TOMÁŠ CHLUBNA si najel k pravé tyčce a přesně zakončil za finského brankáře. Asistence: Jakub Konečný.
    49:47 CHLUBNA - 1:4
     
    50:18
    Vyloučení v týmu Finsko (Aatu Räty – 2 min., držení hole).
     
    50:30
    Česko právě vstřelilo branku!
    Rychle využitá přesilovka a česká osmnáctka je zpátky ve hře! Po vyhraném vhazování se dostal ke kotouči jeden z obránců, jehož ránu před brankou tečoval ještě TOBIÁŠ HANDL! Asistence: Tomáš Urban.
    50:30 HANDL - 2:4
     
    50:54
    A najednou to mohlo být o jednu branku! Jakub Konečný obdržel přihrávku před branku, kde byl úplně sám. Zpracovat kotouč se mu ovšem nepovedlo.
     
    51:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    České naděje ale brzy zhasínají. SAMU TOUMAALA to udělal naprosto jednoduše. Najel si do útočné třetiny a přesnou střelou do horní části branky překonala Jana Bednáře. Asistence: Roby Järventie a Roni Hirvonen.
    51:28 Samu TOUMAALA - 2:5
     
    51:57
    Češi se nejdříve dostali do velice těsného ofsajdu, poté se rozpoutala menší potyčka po iniciativě finského hráče. Sudí ale vše hned ukončili.
     
    52:48
    Stanislav Vrhel si najel do útočné třetiny, ale jeho rána přesná nebyla. Tlak ovšem pokračoval a Blomqvist musel být připraven, nakonec hru přerušil.
     
    53:12
    David Jiříček to zkoušel od modré čáry, ale bránící hráč moc dobře věděl, co český bek udělá a jeho ránu dokázal dobře zablokovat.
     
    54:27
    Roni Hirvonen se dostal z levého kruhu ke střele, která šla do horní části branky. Jan Bednář se ovšem zaskvěl velice dobrým zákrokem vyrážečkou.
     
    55:05
    Brad Lambert ujel české obraně, ale při bekhendové kličce mu ujel kotouč a skončil na betonech Bednáře. Následoval závar a výměna pěstních chvatů, vylučovat se nebude.
     
    55:58
    Räty opět pořádně motal hlavy obránců, ale nakonec se jeho mužstvo ke střeleckému pokusu nedostalo. Hrát mohou po delší době také domácí.
     
    56:43
    Samuel Helenius byl na konci další famózní kombinace finského celku. U pravé tyčky zakončoval, ale trefil jen beton přesouvajícího se Bednáře!
     
    57:31
    Opět jsme viděli aktivní hru hokejistů v bílomodré kombinaci. Vše bylo zakončeno střeleckým pokusem, který ale ukryl na své výstroji brankář Bednář.
     
    58:14
    Dlouho se českému celku nepodařilo projít do zakončení. Nyní se do pásma dostali, ale všechno jen za cenu zakázaného uvolnění. Hrát se tak bude opět před Bednářem.
     
    58:20
    Vyloučení v týmu Česko (Jan Hampl – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Finsko (Roby Järventie – 2 min., hrubost).
     
    58:50
    Samu Toumaala se dostal od levého mantinelu až k zadní tyčce, ale díky obranné práci se nakonec ke střele nedostal. Opět ale unikl české obraně.
     
    59:30
    Vyloučení v týmu Česko (Vojtěch Jiruš – 2 min., krosček).
     
    59:59
    Finové ke konci utkání předvedli ještě neskutečný tlak a Bednář pochytal snad pět potencionálních branek!
     
    Konec zápasu.
     
    V Klášterci nad Ohří je dobojováno. Čeští mladíci v úvodním utkání nestačili na Finsko, které bylo lepší snad ve všech aspektech hry lepším celkem. Především zářili hráči jako Räty, Järventie či Hirvonen. Svěřenci Jakuba Petra sice snížili ve třetí části, ale stačilo to jen na zdramatizování.

    Nejlepší hráči utkání: Tomáš Chlubna (CZE) – Roby Järventie (FIN)
     
    Český tým pokračuje v turnaji pěti již zítra, tj. čtvrtek, kdy na stejném místě vyzvou dalšího favorita, tentokráte tým USA.

    Z mé strany je to pro dnešek vše. Díky za pozornost a zase někdy u mládežnického hokeje napočtěnou. (21:36:46)

    David Panuška

    Góly a asistencie: 50. Chlubna (Konečný), 51. Handl (Urban) – 14. Mäenpää (Räty, Lambert), 20. Järventie (Hirvonen, Tuomaala), 28. Järventie (Simontaival, Raty), 36. Räty (Hirvonen, Niemelä), 52. Toumaala (Järventie, Hirvonen)


    Česko: Bednář (Cichoň) – Kremláček, Krutil, Hrádek, Svozil, Hampl, Jiříček, Baláž, Kovář – Urban, Konečný, Chlubna – Slavíček, Vrhel, Geidl – Mácha, Koláček, Rouha – Jiruš, Handl, Malý.
    Fínsko: Blomqvist (Markkanen) – R. Määttä, Niemelä, Viro, Juusola, Paaso, Nyman, Luoto, Rajaniemi – Järventie, Hirvonen, Toumaala – Mäenpää, Räty, Lambert – Liukas, Helenius, Simontaival – Miettinen, J. Määttä, Säkkinen.

    Rozhodca: Svoboda, Kostourek – Jelínek, Pešek

    Diváci: 1 183