Schalke – Mönchengladbach 2:0 (kon.)
koniec
FC Schalke 04
2:0 (0:0)
Borussia Mönchengladbach
Piatok 17.01.2020, 20:30 • VELTINS-Arena, Gelsenkirchen • Nemecká Bundesliga • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu FC Schalke 04 – Borussia Mönchengladbach. Stretnutie prvého jarného kola nemeckej Bundesligy sa začne o 20:30.
     


    FC Schalke 04

    Po katastrofálnej minulej sezóne zažilo Schalke výrazne vydarenejšiu polovicu novej sezóny a do jarnej časti vstupuje z piateho miesta, na ktorom má sedembodovú stratu na prvé Lipsko. Súčasne však zaostáva len o skóre za štvrtým Dortmundom, ktorý drží po jeseni postupové miesto do Ligy majstrov. Jeho forma na konci jesene bola veľmi dobrá, keď z posledných deviatich zápasov prehralo jediný. Obrana Schalke je štvrtou najlepšou v Bundeslige (21 inkasovaných gólov), útočná produktivita však trochu zaostávala za prvou štvorkou tabuľky (29 strelených gólov). Doma je Schalke piatym najlepším tímom ligy, keď z deviatich zápasov na svojom trávniku vyťažilo 16 bodov.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Schalke – Union Berlín 2:1
    Leverkusen – Schalke 2:1
    Schalke – Frankfurt 1:0
    Wolfsburg – Schalke 1:1
    Schalke – Freiburg 2:2
     


    Borussia Mönchengladbach

    V základnej zostave Borussie sa cez jeseň usadil slovenský reprezentant László Benés a i vďaka nemu vstupuje tím do jarnej časti z druhého miesta. Na lídra z Lipska má po jeseni stratu dvoch bodov, reálne tak bojuje o titul. Mönchengladbach potiahla na vysoké priečky predovšetkým obrana, ktorá je spolu s Wolfsburgom najlepšou v lige (18 inkasovaných gólov). Ani útok ale veľmi nezaostáva a po jeseni bol Mönchengladbach štvrtým najproduktívnejším tímom Bundesligy (33 strelených gólov). Borussia je šiestym najlepším tímom v tabuľke zápasov vonku.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Mönchengladbach – Freiburg 4:2
    Mönchengladbach – Bayern 2:1
    Wolfsburg – Mönchengladbach 2:1
    Mönchengladbach – Paderborn 2:0
    Hertha – Mönchengladbach 0:0
     


    Vzájomné zápasy

    V minulom desaťročí bol vo vzájomných súbojoch lepší Mönchengladbach, ktorý z 20 zápasov vyhral 9, 6 prehral a 5 sa skončilo remízami. Borussia navyše prehrala so Schalke naposledy ešte v októbri 2016, odvtedy tak ťahá sériu šiestich zápasov s týmto súperom bez prehry. Prvý zápas v tejto sezóne v Mönchengladbachu sa skončil bezgólovou remízou.

    Posledných 5 vzájomných ligových zápasov:
    9.12.2017: Mönchengladbach – Schalke 1:1
    28.4.2018: Schalke – Mönchengladbach 1:1
    15.9.2018: Mönchengladbach – Schalke 2:1
    2.2.2019: Schalke – Mönchengladbach 0:2
    17.8.2019: Mönchengladbach – Schalke 0:0
     
    Úvodné zostavy:

    FC Schalke 04: Schubert – Kenny, Kabak, Nastasić, Oczipka – Mascarell (C), Serdar – D. Caligiuri, Gregoritsch, Schöpf – Raman.
    Náhradníci: Langer – Miranda, Matondo, Kutucu, Boujellab, Burgstaller, Becker, Mercan, Todibo.

    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Lainer, Ginter, Jantschke, Wendt – Herrmann, Zakaria, J. Hofmann – Thuram, Embolo, Pléa.
    Náhradníci: Sippel – Strobl, Kramer, Raffael, Stindl, Traoré, Johnson, Bénes, Neuhaus.

    Rozhodca: Aytekin – Dietz, Beitinger.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu, prvý zápas jarnej časti nemeckej Bundesligy sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Schalke bude hrať v modrých dresoch, Borussia v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorých ale o loptu okamžite obral na útočnej polovici Raman. Domáci sa tak hneď na začiatku zápasu usadzujú na polovici hostí.
     
    2
    Útok Schalke ukončil sám Raman útočným faulom. Hostia prechádzajú do svojho prvého postupného útoku a prihrávkami na krátko sa dostávajú k domácej šestnástke.
     
    3
    Zakariov center z pravej strany zrazil Nastasić na prvý rohový kop.
     
    4
    Wendt rozohral rohový kop na krátko a až potom poslali hostia center do domáceho pokutového územia. K lopte sa nedostal nabiehajúci Thuram a hrací predmet skončil za bránkovou čiarou.
     
    5
    Z hranice šestnástky Schalke vystrelil trochu nečakane Pléa a Schubert musel jeho ranu letiacu pod brvno vyraziť.
     
    6
    Zápas začal vo vysokom tempe. Na center z pravej strany si nabehol za obranu hostí Gregoritsch, ktorého strelu vyrazil brankár Sommer. Odrazenú loptu potom poslal na bránu hostí Serdar, i jeho pokus ale švajčiarsky gólman vyrazil.
     
    7
    Domáci následný rohový kop nevyužili na nič nebezpečné a po nepresnom centri končí lopta až za bránkovou čiarou.
     
    8
    Jantsche zastavil pokus Gregoritscha o kolmicu na Ramana. Sám sa potom pokúsil o rozohrávku, tá sa mu ale nevydarila a a loptu získali domáci.
     
    10
    Aktívny Gregoritsch sa pokúsil o sólový prienik cez stred obrany Mönchengladbachu, lopta mu ale odskočila a Ginter mu ju odkopol.
     
    11
    Jantsche ostrým sklzom vypichol loptu pred vlastnou šestnástkou Serdarovi, ktorého ale pri tomto sklze zasiahol do nohy. Domáci záložník musí byť ošetrený.
     
    12
    Suat Serdar napokon odchádza za autovú čiaru po vlastných. Uvidíme, či sa ešte vráti do hry.
     
    13
    Tá pokračovala rozohrávkou hosťujúcich obrancov, ktorí sa však dostali pod veľký tlak a nakoniec musel Ginter loptu pod tlakom odkopnúť do autu.
     
    14
    Držanie lopty: 43 % : 57 %
     
    15
    Raman prenikol po pravej strane do šestnástky, cez obrancu hostí Wendta ale ani nenacentroval, ani nevystrelil. Jeho ľahký oblúčik skončil na bočnej sieti brány hostí.
     
    16
    Raman obral obrancov Gladbachu o loptu a posunul ju za seba do druhej vlny na Serdara. Jeho strelu vyrazil pripravený brankár Sommer.
     
    17
    Pléa trafil strelou spoza šestnástky Kabaka do ruky v momente, keď sa obranca Schalke otáčal proti jeho strele chrbtom. Napriek protestom hostí bude hra pokračovať len ich rohovým kopom.
     
    18
    Schubert chytil center z rohového kopu a loptu okamžite vyhodil na spoluhráčov na útočnej polovici. Tí ju ale udržať nedokázali a zaútočiť môžu znovu hostia.
     
    19
    Prvú žltú kartu dostáva za zásah vysokou nohou do stehna Thurama Jonjoe Kenny (FC Schalke 04). Mönchengladbach získava priamy kop z ľavého krídla.
     
    20
    Hofmann rozohral štandardku prihrávkou po zemi na hranicu pokutového územia, odkiaľ z prvej strieľal Herrmann. Jeho strelu zablokoval Serdar, lopta sa ale odrazila naspäť k hosťom.
     
    22
    Kolmicu na Thurama zastavil Nastasić. Domáci obrancovia sa snažia hru trochu upokojiť a prihrávajú si loptu na svojej polovici.
     
    23
    Hostia však vystihli domácu nepresnú rozohrávku a vracajú sa na útočnú polovicu. Oba tímy zatiaľ napádajú veľmi vysoko a obrancovia zatiaľ nemajú príliš veľa času na úspešné založenie útočnej akcie.
     
    24
    Lainer sa rozbehol po pravej strane k šestnástke Schalke, pred ňou si ale predkopol loptu príliš ďaleko, a tak ho o ňu obral Serdar. Toho navyše v následnom súboji Lainer fauloval.
     
    25
    Domáca obranná štvorica si opäť prihráva loptu pred vlastnou šestnástkou, tentokrát im ale výnimočne hostia nechávajú veľa voľného priestoru.
     
    27
    Rohový kop hostí vyriešila domáca obrana odkopom lopty až k brankárovi Sommerovi. Ten sa s rozohrávkou neponáhľa a čaká na to, až jeho spoluhráči zacúvajú bližšie k nemu.
     
    28
    Nákop na Embola presný nebol a loptu získal Kabak. Ten ju hneď nakopol na opačnú stranu, ani jeho pas ale nebol presný a hrací predmet znovu končí u gólmana Mönchengladbachu.
     
    29
    Serdar nádhernou kolmicou za obranu vyslal do samostatného úniku Ramana, toho ale vychytal výborným zákrokom pravou nohou brankár Gladbachu Yann Sommer.
     
    30
    Na center Oczipku z rohového kopu si najlepšie nabehol Nastasić, hlavičkou zo záklonu ale loptu nasmeroval len vysoko nad bránu Sommera.
     
    31
    Žltú kartu za podkopnutie prenikajúceho Serdara dostáva Stefan Lainer (Borussia Mönchengladbach). Schalke získava priamy kop zo zhruba 35 metrov od Sommerovej brány.
     
    32
    Caligiuriho center odhlavičkoval Lainer, lopta sa ale dostala na pravú stranu k Mascarellovi. Ten prenikol do šestnástky, prihrávku do bránkoviska ale odkopol na rohový kop Ginter.
     
    33
    Center z rohu obrana hostí odhlavičkovala a za odrazenou loptu sa rozbehli Raman a Thuram. Thuram v súboji o loptu zrazil Ramana na trávnik, Schalke tak bude kopať ďalší priamy kop.
     
    34
    Center z priameho kopu síce zasiahol Gregoritsch, loptu ale poslal výrazne mimo nad bránu Sommera. Domáci v posledných minútach získali iniciatívu a teraz zatláčajú svojho súpera.
     
    35
    V priebehu niekoľkých desiatok sekúnd mali domáci k dispozícii dva rohové kopy, oba ale dokázala obrana Mönchengladbachu odvrátiť na ďalšie rohy.
     
    36
    Držanie lopty: 53 % : 47 %
    Strely: 7:3
     
    37
    Po dlhej dobe zaútočili hostia a ich akcia skončila centrom Zakariu z pravej strany, ktorý zrazil na roh Caligiuri.
     
    38
    Wendt nacentroval na zadnú tyč, kde sa k hlavičke pretlačil Thuram. Loptu poslal vysokým oblúkom k vzdialenejšej tyči, tesne pred bránkovou čiarou ju ale vyhlavičkoval Gregoritsch.
     
    39
    Po predošlých minútach, v ktorých malo aktivitu domáce Schalke, prebrali iniciatívu hostia. Strelu Herrmanna po obliehaní domácej šestnástky zrazil Oczipka znovu na rohový kop.
     
    40
    Center Mönchengladbachu z rohu sa odrazil od niekoľkých hráčov v šestnástke a lopta nakoniec doslova pristála brankárovi Schalke Schubertovi do rúk.
     
    41
    Raman sa pokúsil o ďalší sólový prienik do pokutového územia, ten ale zastavili strední obrancovia Mönchengladbachu. Loptu potom rozohrali rýchlo na opačnú stranu...
     
    42
    ...kde sa k nej dostal Pléa. Ten sa rozbehol cez stred obrany Schalke, pri snahe o prienik ale zasiahol Nastasića rukou do tváre. Loptu tak získavajú domáci.
     
    44
    Záver prvého polčasu prebieha vo veľmi nervóznom duchu. Hra sa početnými tvrdými zákrokmi v strede poľa výrazne kúskuje a poriadne sa tak priostruje.
     
    45
    Pléa prihrávkou pomedzi obrancov Schalke našiel v šestnástke domácich voľného Herrmanna, ten sa ale pri otočke pošmykol a loptu nakoniec poslal priamo do rúk brankára Schuberta.
     
    45
    Bude sa hrať ešte jednu minútu.
     
    45+1
    Caligiuri centrom sprava našiel na prednej tyči voľného Gregoritscha, ten ale hlavou nasmeroval loptu mimo brány hostí.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas priniesol živý futbal zo strany na stranu, avšak to hlavné – góly – sme v ňom nevideli. Oba tímy sa striedali v pasážach, kedy boli aktívnejšími a mali prevahu, niekoľkými výbornými zákrokmi ale svoje tímy podržali brankári Schubert a Sommer. Do druhého polčasu tak tímy pôjdu s rovnakou šancou na bodový zisk a uvidíme, čo vymyslia cez prestávku.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 51 % : 49 %
    Strely na bránu: 4:3
    Strely mimo: 4:1
    Rohy: 5:7
    Ofsajdy: 0:0
    Fauly: 6:8
     
    Druhý polčas sa začne približne o 21:33.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
     
    47
    Hostia po zisku lopty rýchlo zaútočili a ich akciu zakončil strelou po zemi spoza šestnástky Pléa. Jeho strela ale nebol príliš umiestnená a brankár Schubert ju poľahky chytil.
     
    48
    Schalke 04 dalo gól!
    Domáci otvárajú skóre! Gregoritch zaviezol loptu na polovicu hostí po ľavej strane a prihrávkou na os ihriska ju posunul k SUATOVI SERDAROVI. Ten si ju posunul bližšie k šestnástke a prízemnou strelou pravačkou zakrútil loptu k ľavej tyči Sommerovej brány.
     
    50
    Domáci povzbudení gólom obrali hostí hneď po výkope o loptu. Caligiuriho strelu nakoniec zrazil Ginter hlavou nad vlastnú bránu na rohový kop.
     
    51
    Žltú kartu za podrazenie Serdara v strede poľa dostáva Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach).
     
    52
    Hra sa až teraz začína postupne upokojovať. Domáci sa dočkali otváracieho gólu a zaťahujú sa na vlastnú polovicu.
     
    54
    Vôbec prvýkrát v druhom polčase sa hostia dostávajú na dlhšiu dobu na útočnú polovicu. Ich útok sa ale zatiaľ rozbíja o zoradené obranné línie domácich.
     
    55
    Caligiuri hosťom pomohol faulom na Thurama, po ktorom získali priamy kop.
     
    56
    Hostia rozohrali bleskovo túto štandardku a za prekvapenú obranu Schalke si výborne nabehol na center Ginter. Sám pred brankárom Schubertom ale nedokázal loptu zasiahnuť a tá skončila mimo domácej brány.
     
    57
    Center Caligiuriho z pravej strany chcel obranca Gladbachu Lainer zraziť pred nabiehajúcim Serdarom hruďou k svojmu brankárovi, loptu ale usmernil len veľmi tesno mimo vlastnej brány.
     
    58
    Schalke 04 dalo gól!
    Domáci po skvele zrealizovanom bleskovom protiútoku navyšujú svoj náskok! Raman si nabehol na ľavú stranu na prihrávku za obranu hostí, potiahol loptu k šestnástke a tam ju krížnou prihrávkou na opačnú stranu posunul k MICHAELOVI GREGORITSCHOVI. Ten ju bez väčších problémov z prvej poslal prízemnou strelou do protipohybu brankára Sommera.
     
    59
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Patrick Herrmann, prichádza Florian Neuhaus.
     
    60
    Raman si nabehol na ľavé krídlo na ďalšiu výbornú kolmicu zo stredu poľa, tentokrát ale zobral zakončenie na seba. Z ostrého uhla vypálil priamo na brankára Sommera.
     
    62
    Ramanovi pri spracovávaní lopty v strede poľa vypichol loptu tvrdým zákrokom zozadu Hofmann. Domáci sa s rozohrávkou po faule neponáhľajú.
     
    63
    Thuram, ktorý už žltú kartu má, stiahol na trávnik doslova zápasníckym chvatom Oczipku. Hlavný rozhodca Deniz Aytekin mu dáva posledné varovanie.
     
    64
    Aktívny Raman robí obrane hostí obrovské problémy. Napádaním obral obrancov o loptu, jeho prienik po ľavej strane sa ale nevydaril a hrací predmet skončil za bránkovou čiarou.
     
    65
    Strely: 12:8
     
    66
    Ďalší útok Schalke zastavil Gregoritsch, ktorý si spracoval nákop zo stredu poľa rukou. Hostia sa snažia rozohrať, cez dobre organizovaných domácich ale nemajú veľmi na koho.
     
    67
    Teraz im ale pomohol Serdar, ktorý potiahol na pravej strane vlastnej polovice na trávnik Gintera. Priamy kop pre hostí.
     
    68
    Na center zo štandardky si nabehol Ginter, ktorého prudkú hlavičku výborným zákrokom chytil brankár Schubert. Vzrušenie ale napokon bolo zbytočné, Lainer totiž vybiehal z ofsajdovej pozície.
     
    69
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Benito Raman, prichádza Ahmed Kutucu.
     
    71
    Thuram vystrelil spoza šestnástky pod brvno domácej brány a Schubert ďalším výborným zákrokom vyrazil jeho ranu nad svoju bránu.
     
    72
    Na Wendtov center si na hranici domáceho bránkoviska najlepšie vyskočil Pléa, ktorý hlavou poslal loptu vysoko nad domácu bránu.
     
    72
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Breel Embolo, prichádza Lars Stindl.
     
    73
    Wendt si nabehol na center z pravej strany, loptu si ale spracoval mimo dobrej streleckej pozície. Prihrávku do druhej vlny potom zablokoval Serdar.
     
    74
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Suat Serdar, prichádza Nassim Boujellab.
     
    75
    Útok hostí sa kuriózne skončil po tom, čo hráči v bielom prihrávkou trafili rozhodcu do nohy.
     
    76
    Žltú kartu za zostrelenie Stindla ostrým sklzom zozadu dostáva Ozan Kabak (FC Schalke 04). Priamy kop pre Mönchengladbach.
     
    77
    Ani z tejto štandardky ale hostia nevyťažili vôbec nič. Center chytil brankár Schubert, ktorého navyše fauloval Pléa.
     
    79
    Žltú kartu za zakopnutie lopty pred autovým vhadzovaním súpera dostáva Alessandro Schöpf (FC Schalke 04).
     
    80
    Thuramov center sprava odhlavičkoval pred Wendtom Oczipka. Odrazenú loptu potom získali domáci, ktorí okamžite vyrazili do rýchleho protiútoku.
     
    80
    Žltú kartu za stiahnutie prenikajúceho Kutucuho na trávnik v strede poľa dostáva Tony Jantschke (Borussia Mönchengladbach).
     
    82
    Kutucu unikol Jantschkemu na pravom krídle, jeho center do šestnástky ale zrazil vracajúci sa Ginter na rohový kop. Jantschke sa po tomto šprinte za Kutucum drží zozadu za stehno...
     
    83
    Caligiuriho center z rohu zasiahol Kabak rukou v šestnástke Gladbachu. Hostia rýchlo rozohrali, domáci sa ale ešte rýchlejšie zoradili do obranného postavenia na vlastnej polovici.
     
    85
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Tony Jantschke, prichádza Tobias Strobl.
     
    86
    Hostia sa natlačili k šestnástke Schalke, cez fungujúcu domácu obranu sa ale nie a nie dostať ani k strele, ani k centru.
     
    87
    Neuhaus prenikol po pravej strane do šestnástky a prihrávkou do druhej vlny pripravil streleckú pozíciu Ginterovi. Ten však z prvej trafil len obrancu Schalke.
     
    88
    Stindlovu strelu spoza šestnástky zablokoval Oczipka. Odrazenú loptu získali hostia, ktorí tak pokračujú v postupnom útoku.
     
    90
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Michael Gregoritsch, prichádza Guido Burgstaller.
     
    90
    Bude sa hrať ešte štyri minúty.
     
    90+1
    Schalke má záver zápasu úplne pod kontrolou. Domáci navyše po zisku lopty zaviezli hrací predmet na polovicu hostí, kde ho majú pevne pod kontrolou.
     
    90+2
    Žltú kartu za faul na Kabaka a potom i podrazenie Mascarella dostáva Lars Stindl (Borussia Mönchengladbach).
     
    90+3
    Hostia sa ešte snažia o jeden, už trochu zúfalý útok. Znovu sa však zasekli tesne za stredovou čiarou, kde sa im nedarí preraziť obranný blok domáceho tímu.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Víťazstvom do jarnej časti vstupuje domáce Schalke, ktoré skvelým taktickým výkonom v druhom polčase zdolalo Mönchengladbach. Domáci odskočili hosťom na začiatku druhého polčasu do dvojgólového náskoku zásluhou gólov Serdara a Gregoritscha a aj keď sa potom zatiahli do obrany, tak hostí nepustili prakticky k ničomu. Borussia nedokázala nadviazať na výborné výkony z jesennej časti a po pomerne pasívnom výkone odchádza z Gelsenkirchenu z prázdnymi rukami. V tabuľke je na druhom mieste o dva body za Lipskom, ktoré bude hrať zajtra s Unionom Berlín. Schalke sa posunulo na štvrté miesto a zaostáva o štyri body za Lipskom a o dva za Mönchengladbachom.
     
    Držanie lopty: 47 % : 53 %.
    Strely na bránu: 7:5.
    Strely mimo: 6:3.
    Rohy: 8:8.
    Ofsajdy: 0:1.
    Fauly: 16:21.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:33:08)

    Michal Sadlek

    Góly: 48. Serdar, 58. Gregoritsch

    Karty:   19. Kenny (SCH), 76. Kabak (SCH), 79. Schöpf (SCH) – 31. Lainer (MNC), 51. Thuram (MNC), 80. Jantschke (MNC), 90+2. Stindl (MNC)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 6:3. Rohy: 8:8. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 16:21.
    FC Schalke 04: Schubert – Kenny, Kabak, Nastasić, Oczipka – Mascarell (C), Serdar (74. Boujellab) – D. Caligiuri, Gregoritsch (90. Burgstaller), Schöpf – Raman (69. Kutucu).
    Náhradníci: Langer – Miranda, Matondo, Kutucu, Boujellab, Burgstaller, Becker, Mercan, Todibo.

    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Lainer, Ginter, Jantschke (85. Strobl), Wendt – Herrmann (59. Neuhaus), Zakaria, J. Hofmann – Thuram, Embolo (72. Stindl), Pléa.
    Náhradníci: Sippel – Strobl, Kramer, Raffael, Stindl, Traoré, Johnson, Bénes, Neuhaus.

    Rozhodca: Aytekin – Dietz, Beitinger

    Diváci: 62 217