Nemecko – Fínsko 1:6 (kon.) | Rusko – Kazachstan 5:0 (kon.)
koniec
Nemecko
1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Fínsko
cz Sobota 21.12.2019, 17:00 • Sportcentrum Lužánky, Brno • Reprezentácia do 20 rokov
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     


    NĚMECKO si zahraje mistrovství světa juniorů v nejvyšší divizi poprvé od roku 2015. Do České republiky ale přiveze velmi silný výběr, který bude usilovat o postup do čtvrtfinále. Největší hvězdou je Moritz Seider, obránce jehož si z 6. místa na draftu letos na jaře vybral Detroit. Budoucí hvězdy byste našli i v útoku, jako další Leon Draisaitl je mnohými označován Tim Stützle, jenž bude na draftu 2020 velmi pravděpodobně v TOP 10. Lídrem ofenzivy by měl být Dominik Bokk, první výběr St. Louis na draftu v roce 2018. Aktuálně působí ve švédské SHL, kde pravidelně od pouhých 18 let sbírá kanadské body.

    Za zmínku jistě stojí i John-Jason Peterka, který prošel akademií Salcburku a v roce 2020 je pasován na draft do TOP 20. Ačkoliv by se na první pohled mohl zdát výběr Německa jako outsider, pokud se podíváme na jejich soupisku detailněji, na světovém šampionátu juniorů budou velkou hrozbou. V přípravných zápasech už německá reprezentace dvakrát porazila Švýcarsko.
     


    FINSKO jako obhájce mistrovského titulu bude znovu mít jenom ty nejvyšší ambice. V obraně se budou nejvíce spoléhat na Ville Heinolu, jenž na jaře prošel draftem NHL a ihned se usadil v týmu Winnipegu Jets. Aby však klub nenarušil nováčkovský kontrakt, bylo mu umožněno hostování ve finské Liiga, v NHL již stihl nasbírat 5 kanadských bodů v 8 utkáních. Lassi Thomson, Mikko Kokkonen, Anttoni Honka a další jména dávají zadním řadám Finska velkou jistotu.

    Útok by tento finský výběr neměl mít tak nabitý jako předchozí roky, přes to v něm najdeme zajímavé hráče. Anton Lundell v osmnácti letech má již přes 30 kanadských bodů ve finské nejvyšší soutěži a v roce 2020 by měl projít prvním kolem draftu NHL, je však zraněný a je otázkou, zda se v Ostravě a Třinci představí. Do budoucna by měl být velkou hvězdou Aatu Räty, teprve ročník 2002, který projde draftem až v roce 2021. Již teď ale válí za Kärpat Oulu, kde si v sedmnácti letech připsal již dvanáct startů a zaznamenal dvě branky a dvě asistence. O útočné tažení by se měl především starat Rasmus Kupari, první volba Los Angeles Kings na draftu 2018.
     
    Úvodní sestavy:

    Německo: Ancicka (Habe) – Mik, Heinzinger, Wirt, Hüttl, Gnyp, Dersch, Glötzl – Schütz, Jentzsch, Peterka, Reichel, Stützle, Bokk, Brune, Schinko, Lobach, Fleischer, Kinder, Valenti, Nijenhuis

    Finsko: Annunen (Patrikainen) – Nousiainen, Thomson, Heinola, Honka, Utunen, Kokkonen, Hatakka – Maccelli, Kupari, Killinen, Puistola, Tanus, Oden, Erholtz, Petman, Saarela, Räty Ak., Räty Aa., Ranta, Seppälä

    Rozhodčí: Pražák, Jeřábek – Otáhal, Polák.
     
    Hymny obou týmů zazněly a tak nic nebrání tomu, aby bylo dnešní utkání zahájeno.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:44
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Brzký gól v síti Německa, krásnou přihrávkou našel skrz pásmo Maccelli úplně volného ANTTONI HONKU, který využil toho, že Ancicka se musel natáhnout a byl už na ledě. Krásnou střelou pod břevno otevřel skóre. Asistence: Matias Maccelli, Rasmus Kupari.
     
    01:31
    Za levého křídla pálil na branku Finska Bokk, jenže branku netrefil a kotouč převzali finové.
     
    01:54
    Po přihrávce rukou se hra přesunula do útočného pásma Němců. Nicméně naším západním sousedům se zakončit nepodařilo.
     
    02:49
    Kinder zavezl kotouč do pásma a z mezikruží se pokusil o střelu, jenže kolem něj byli obránci Finska a tak mu znemožnili zakončit.
     
    03:40
    Na Annunena nahodil kotouč Wirt, ale přízemní střelu finský brankář bez problému vyrazil.
     
    04:37
    Znovu se po levém křídle pokoušel prosadit Bokk, ale nedokázal se přes Heinolu dostat k zakončení. Finsko vyvezlo kotouč z pásma.
     
    05:22
    Nahození Aatu Rätyho vyrazil Ancicka zpět do hry, tudíž mohou Finové pokračovat s pukem v útočném pásmu. Vypadá to však, že Německo má situaci pod kontrolou.
     
    06:17
    Velmi dobrou palebnou pozici měl na vrcholku levého kruhu Hatakka, jenomže puk mu sjel z hole.
     
    06:35
    Nakonec přece jen musel Ancicka zasahovat, z levého křídla totiž si rychle nabruslil do pásma Maccelli a mířil na vyrážečku německého brankáře.
     
    07:31
    Teprve třetí přerušení dnešního utkání, do slibné šance dostával kotouč Peterka, ale finský bek ho dokázal uhlídat, aby nezakončil. Následně oba hráči posunuli branku Finska.
     
    07:42
    To byla slušná šance Německa, Peterka poslal střílenou přihrávku na branku FInska a tu tečoval Jentzsch. Nicméně pouze do betonu Annunena.
     
    08:22
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Ačkoliv Německo nehraje vůbec špatně další branka padá do jeho sítě. Po levém křídle se potáhl před Ancicku EEMIL ERHOLTZ a dokázal ho překonat. Asistence: Antti Saarela, Mikko Kokkonen.
     
    09:28
    Aktivní hra Němců v útočném pásmu nepřinesla žádné ohrožení pro Annunena.
     
    09:43
    Tečovaná rána jednoho z finských obránců skočila v ochranné síti a vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    10:45
    Do zakončení před Annunenem se málem dostal Lobach, ale kotouč mu přeskočil hůl, jinak by to byla slušná šance.
     
    11:32
    Finsko uklidňuje hru a celá pětka jde střídat. Opravdu sledujeme velmi rychlý hokej s minimem přerušení.
     
    12:22
    Dobrou přihrávku do jízdy dostal ve středním pásmu Reichel, ale nedokázal přes finského obránce přejít k zakončení.
     
    12:58
    Znovu dobrý střelecký pokus Německa, zpoza obránce střílel Lobach, ale přízemní ránu Annunen dokázal vytěsnit, opět bez přerušení.
     
    14:06
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Obrovská chyba Němců, která byla ale také bravůrně potrestána. Heinzinger namazal kotouč mezi kruhy přímo na hůl Killinena. Finové pak po krátké výměně přenechali kotouč MATIASI MACCELLIVO, který krásnou střelou z mezikruží vymetl horní roh branky. Asistence: Rasmus Kupari, Lenni Killinen.
     
    15:15
    Od modré čáry se přiblížil brance Seppälä, ale trefil jen stojící změť hráčů stojícím před Ancickou.
     
    16:04
    Z levého kruhu vyslal střelu na bližší tyč Hatakka, ale Ancicka tentokrát vyrazil vyrážečkou. Finové však pokračují ve hře v útočném pásmu.
     
    16:58
    Zadovkou hledal Fleischer mezi kruhy Kindera, ale obrana Finska si dokázala situaci pohlídat a tak se druhý jmenovaný nedostal k zakončení.
     
    17:42
    Na vrcholku levého kruhu střílel Thomson, jenže dlouho váhal a prováhal ideální moment ke střele. Trefil pak jen chrániče německého obránce.
     
    18:35
    Saarela nabral rychlost a zkusil se po pravém křídle prisadit před Ancicku, ale obrana Německa odvedla dobrou práci a vytlačila ho ze střelecké pozice.
     
    19:22
    Zpoza obránce vyzkoušel pozornost Ancicky Aku Räty, ale německý brankář dokázal ramenem vyrazit kotouč nad branku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Nedá se úplně tvrdit, že by výsledek první třetiny odpovídal průběhu hry. Německo sehrálo vyrovnanou partii, ale hlavně díky individuální chybám a skvělé produktivitě Finska si seveřané odnášejí pohodlný náskok do následujících dvou třetin.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:12
    Hned zkraje druhé třetiny měl dobrou příležitost Mik, který zakončoval po přihrávce skrz brankoviště, jenže Annunen se rychle dokázal přesunout a vyrazit.
     
    20:56
    Dlouhou přihrávku z vlastního pásma až na útočnou modrou čáru dostal Maccelli a z levého kruhu i střílel. Ancicka ale vytáhl lapačku a skvěle zasáhl.
     
    21:22
    Do samostatného úniku se dostával Bokk, ale skvěle ho dobruslil jeden z obránců Finska a společně s Annunenem zažehnal nebezpečí.
     
    21:35
    Na pravém křídle zkusil zakončit k bližší tyče Puistola, ale Ancicka utěsnil všechny mezírky a vyrazil.
     
    21:50
    Vyloučení v týmu Finsko (Oden – 2 min., hákování).
     
    22:32
    Velmi šikovně se protáhl u tyčky k zakončení Jentzsch, ale ve finální fázi mu přeskočil kotouč hokejku. Finové následně vyhodili.
     
    23:05
    Ve vlastním oslabení se na útočný výlet vydal Saarela, jehož střelu vyrazil Ancicka maskou zpět do hry. Kotouč se pak ujali Němci.
     
    23:48
    A další dobrá příležitost v oslabení! Aaty Rätu našel šikovnou přihrávkou zcela volného Aku Rätyho, který zakončoval k bližší tyči, ale Ancicka dobře zasáhl.
     
    24:06
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Skvělá souhra Finů končí v síti. Přihrávku Rätyho zpoza branky totiž ránou z první přesně mezi betony Ancicky proměnil MATIAS MACCELLI. Asistence: Aatu Räty.
     
    24:56
    Maccelli ihned útočil na hattrick, po levém křídle se propracoval do střely s nápřahem, ale branku minul.
     
    25:45
    Kotouč si kolem brankoviště potáhl Peterka, který zakončoval nad beton Annunena, ale ten jeho záměr vystihl a nadále drží čisté konto.
     
    25:59
    Eholtzova střílená přihrávka letěl příliš vysoko, aby ji dokázal Petman tečovat na branku Ancicky, nicméně Finsko pokračuje ve hře v útočném pásmu.
     
    27:15
    Dělovku od modré čáry vyslal Thomson s úmyslem, aby někdo z finských spoluhráčů tečoval kotouč, ale ten skončil jen na zadním mantinelu, nicméně Finové nadále pokračují v útočném pásmu.
     
    28:03
    Z druhé vlny se ke kotouči dostal Ville Heinola, borec který už má odehráno několik zápasů v NHL. Jeho ránu z voleje, ale Ancicka videl a schoval do výstroje.
     
    28:38
    Ve druhém dějství se nám přerušuje hra častěji, tentokrát poslal kotouč z vlastního pásma na střídačku Hüttl.
     
    29:13
    Bokkovu přihrávku zpoza branky mezi kruhy zužitkoval pohotovou ránou z voleje Stützle, ale německý kanonýr tentokrát nepřekonal Annunena.
     
    30:49
    Aku Räty se napřahoval k další ráně, ale tentokrát byl u něj dobře zastoupený Heinzinger a znemožnil mu zakončit.
     
    31:45
    Od modré čáry střílel na Annunena Gnyp, ale jeho střela příklepem skončila nad jeho brankou. Přece jen se ale Německu daří udržet v útočném pásmu.
     
    32:29
    Po nepřesné rozehrávce Německa se píská zakázané uvolnění a vhazovat se bude po levici Ancicky.
     
    33:24
    Dvakrát s kotoučem na holi obruslil útočné pásmo Stützle, ale nenašel vhodné místečko, odkud by vyslal svoji střelu na Annunena.
     
    35:02
    S rozehrávkou Německa pomohl i brankář Ancicka a vedl si dobře, Německo se znovu vrátilo do útočného pásma, ale Finové dobře blokují střely.
     
    35:57
    Tentokrát už musel Annunen zasahovat, po pravém křídle zavezl kotouč do pásma Reichel, ale finský brankář viděl kotouč a neměl problém vyrazit.
     
    36:35
    Pěknou stahovačkou se dostal Maccelli před brankáře Ancicku, ale hattrick mu německý brankář zatím nedopřál.
     
    36:48
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tlak finské formace vyústil v další branku. Od pravého mantinelu nahodil kotouč na branku KIM NOUSAINEN a ten skončil v síti. Asistence: Lassi Thomson.
     
    37:45
    Skvělou přihrávkou málem našel Heinola na pravém kruhu Odena, ale v posledním možné okamžiku vložil do příhrávky hůl jeden z hráčů Německa, jinak by finský útočník zakončoval do prázdné branky.
     
    37:47
    Vyloučení v týmu Německo (Stützle – 2 min., sekání).
     
    38:30
    Dvě dělovky od modré čáry vyslal Thomson, ale obě dokázal Ancicka vyrazit. Ta druhé mířila od jeho výstroje do ochranné sítě.
     
    39:27
    Finsko znovu usazené v útočném pásmu a byl to opět Thomson, který pálil od modré čáry. Tentokrát ale branku netrefil vůbec.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině Finsko pokračovalo ve střelecké dominanci a navíc k tomu přidali daleko lepší herní projev. Seveřané mají dnešní utkání jednoznačně pod kontrolou.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:14
    Vyloučení v týmu Německo (Schütz – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    41:24
    Heinolovi přeskočil kotouč hokejku a tak se finští hokejisté sami obrali o útočné pásmo, nicméně velmi rychle se dostali zpět.
     
    42:03
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Z pravého kruhu vyslal střílenou přihrávku před Ancicku a tu dokázal zužitkovat tečí nad beton německého brankáře PATRIK PUISTOLA. Asistence: Anttoni Honka.
     
    42:38
    Německo právě vstřelilo branku!
    Tak alespoň čestný úspěch. V útočném pásmu po dobrém napadání získal kotouč Reichel, který ho předal DOMINIKU BOKKOVI a ten prostřelil z mezikruží Annunena. Asistence: Lukas Reichel.
     
    44:23
    Střela Thomsona byla dvakrát tečovaná a tak Ancicka vůbec nevystihl směr puku. Měl štěstí, že skončil nakonec vedle jeho pravé tyče.
     
    44:48
    Na druhé straně střílel Fleischer, jenže jeho střelu dobře zblokoval do ochranné sítě jeden z finských obránců.
     
    45:04
    Vyloučení v týmu Německo (Valenti – 2 min., hákování).
     
    45:53
    Německu se podařilo vyhodit kotouč, zatím se Finsku nedaří moc ohrozit Ancicku.
     
    46:43
    Vyhození přes všechny čáry vyrazil nešikovně mezi kruhy Annunen a tam už byl připravený střílet Nijenhuis, ale tomu střela vůbec nesedla.
     
    47:26
    Rychlý brejk Německa zakončoval Bokk a usilovně dorážel Stützle, nicméně ani jeden z útočníků neprocpal kotouč za betony Annunena.
     
    47:53
    Do tandemu si pro kotouč v útočném pásmu sjel Erholtz a mířil do horní rohu, tentokrát ale Ancicka rychle vytasil lapačku.
     
    48:52
    Přečíslení tři na dva Německa skončilo na útočné modré čáře, neboť jeden z útočníků bez puku byl až moc brzy v útočném pásmu.
     
    50:13
    Finové se delší dobu drželi v útočném pásmu, ale tentokrát se jim nepodařilo na Ancicku vyslat střelecký pokus.
     
    51:13
    Vyloučení v týmu Německo (Bokk – 2 min., faul kolenem).
     
    51:57
    Dobrá práce defenzivní čtveřice Německa, dokázali znovu vyhodit kotouč a nedostat se pod tlak.
     
    52:29
    Teď už se Finsko usadilo v pásmu a vrchní ostřelovač Thomson vyslal další projektil. Tentokrát snad jeho rána lízla horní tyč!
     
    53:31
    Od levého mantinelu, již ve hře pět proti pěti vyslal střelu Heinola, ale Ancicka si našel kotouč a zachytil lapačkou.
     
    53:52
    Rychlý protiútok Finů zakončoval z mezikruží Ranta, ale Ancicka si dobře vyjel a vyrážečkou dokázal vyrazit puk zpět do hry!
     
    54:40
    Vyloučení v týmu Finsko (Aa. Räty – 2 min., nedovolené bránění).
     
    55:02
    Německo se nepodařilo udržet kotouč v útočném pásmu a musí začít znovu z vlastní poloviny.
     
    55:49
    Přesilovkový vzorec měli Němci dobře rozestavený, ale po nepřesné přihrávce skončil kotouč ve středním pásmu.
     
    56:30
    Vyloučení v týmu Finsko (Saarela – 2 min., držení).
     
    56:48
    Ani v dvojnásobné přesilové hře se Němcům nedaří ohrozit Annunena. Finsko skvělým pohybem získává sekundy z oslabení.
     
    58:14
    Během přesilové hry Němců se převážně hraje ve středním pásmu. Německo se nedokáže vůbec prosadit.
     
    59:27
    Nepřesná přihrávka Honky skončila až za brankou Ancicky a to je zakázané uvolnění Finů.
     
    Konec zápasu.
     
    V hokejových halách za Lužánky se v sobotní podvečer radovali z výhry seveřané. Ačkoliv v první třetině hrálo Německo velmi dobrý hokej a byl pro ně výsledek trochu krutý, postupem času se více a více začala projevovat herní vyspělost finských hokejistů. (18:56:29)

    Ondřej Krásný

    Góly a asistencie: 43. Bokk (Reichel) – 1. Honka (Maccelli, Kupari), 9. Erholtz (Saarela, Kokkonen), 15. Maccelli (Kupari, Killinen), 25. Maccelli (Aa. Räty), 37. Nousianen (Thomson), 43. Puistola (Honka)


    Nemecko: Ancicka (Habe) – Mik, Heinzinger, Wirt, Hüttl, Gnyp, Dersch, Glötzl – Schütz, Jentzsch, Peterka, Reichel, Stützle, Bokk, Brune, Schinko, Lobach, Fleischer, Kinder, Valenti, Nijenhuis
    Fínsko: Annunen (Patrikainen) – Nousiainen, Thomson, Heinola, Honka, Utunen, Kokkonen, Hatakka – Maccelli, Kupari, Killinen, Puistola, Tanus, Oden, Erholtz, Petman, Saarela, Räty Ak., Räty Aa., Ranta, Seppälä

    Rozhodca: Pražák, Jeřábek – Otáhal, Polák