Kvalifikace HS134, Nižnij Tagil Vítěz: J. A. Forfang (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP - kvalifikace HS134, Nižnij Tagil

Vítěz: J. A. Forfang (NOR)

cz Piatok 06.12.2019, 15:45Skoky na lyžiach
     
    1. Johann André Forfang (NOR) 127,3 bodů
    2. Daniel-André Tande (NOR) 121,1 b.
    3. Daniel Huber (AUT) 119,4 b.
    4. Karl Geiger (GER) 118,6 b.
    5. Pius Paschke (GER) 117,6 b.
    6. Philipp Aschenwald (AUT) 116,6 b.
    7. Jevgenij Klimov (RUS) 116,2 b.
    8. Killian Peier (SUI) 115,1 b.
    9. Tilen Bartol (SLO) 113,1 b.
    10. Constantin Schmid (GER) 112,4 b.
    ...
    27. Vojtěch Štursa (CZE) 93,4 b.
    31. Roman Koudelka (CZE) 88,5 b.
    32. Filip Sakala (CZE) 88,0 b.
    37. Viktor Polášek (CZE) 84,9 b.

    - všichni kvalifikováni do 1. kola. (16:50:23)
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
     
    64
    Norové kralují. Daniel-André Tande vyhrál oba dva závody ve Wisle i v Ruce a nyní za 131 metrů atakuje Forfanga. Je to o metr více, ale za výrazně větší bodový odpočet a končí za svým krajanem na druhé pozici.
     
    63
    Tak už jen dva skokani mohou stáhnout Forfanga z první pozice kvalifikace. Tím prvním je Anže Lanišek, jenže ten měl za 110,5 metrů problém spíše s tím dostat se do hlavního závodu. Stefan Hula už asi bude čekat marně, ač měl totiž Slovinec vítr proti a odpočet 9,1 bodů, řadí se na 41. místo. Je až za Viktorem Poláškem, který je z postupujícího českého kvarteta nejhorší, na 36. místě se Schlierenzauerem.
     
    62
    Philipp Aschenwald dostal o něco lepší podmínky, protože na začátku jeho čekání měl zadní vítr. Ten se ale poté otočil a Rakušan se snesl na 124,5 metrů. Postup z průběžného pátého místa.
     
    61
    Loňský suverén Rjoju Kobajaši to měl také těžké. 109,5 metrů jej řadí až na 33. místo. S odřenými uši, ale je v hlavním závodu.
     
    60
    Forfanga neohrozí ani Kamil Stoch, který si zajišťuje první kolo výkonen 126,5 metrů a průběžným devátým místem.
     
    59
    Co by za tento výkon dal Timi Zajc. Jen 94 metrů a průběžná 54. pozice. Vítěz kvalifikace z Ruky se nedostane ani do hlavního sobotního závodu, což je obrovské překvapení.
     
    58
    Karl Geiger je další Němec, který jde dále. Rovných 130 metrů ho řadí na průběžné třetí misto.
     
    57
    Stefan Kraft byl stažen z nájezdového okna a bude na svůj skok čekat.
     
    56
    Dawid Kubacki – 120 metrů. Ačkoliv by asi chtěl za těchto větrných podmínek o něco dále, je z toho postup a to je nejdůležitější. Osmnáctá dělená pozice spolu s Aaltem.
     
    55
    Hlavní závod se bude týkat také Daniela Hubera. Další rakouský závodník dává slušných 131 metrů, což je dnešní druhý nejlepší výkon kvalifikace, a řadí se na druhé místo.
     
    54
    Jan Hörl z Rakouska je posledním skokanem před elitní desítkou světového poháru a pokud zítra skočí také jen 118,5 metrů, tak se desítce nepřiblíží. Až patnácté místo.
     
    53
    Daiki Ito bez průoblémů, byť je až třetím nejlepším Japoncem. 122 metrů, průběžné jedenácté místo.
     
    52
    Junširo Kobajaši zapisuje slušných 124 metrů a řadí se na deváté místo těsně před Johanssona. Krajan Johanssona Forfang naopak stále o deset bodů vede a je blízko k vítězství v kvalifikaci.
     
    51
    Robin Pedersen měl podporu větru o něco větší, ale vytáhl to jen na 119 metrů. Na postup to stačí.

    Zároveň přišla i další diskvalifikace, která se týká Kevina Bicknera, jemuž se skok vůbec nevyvedl.
     
    50
    Thomas Aasen Markeng je dalším diskvalifikovaným Norem v této sezoně a do kvalifikačního klání ani nenastupuje.
     
    49
    Domen Prevc tyto podmínky rozhodně nemá rád, ale vypořádal se s nim za 119 metrů a také postupuje. Z průběžného patnáctéh omísta je o 2,7 bodů před Vojtěchem Štursou, nejlepším Čechem, jenž je zatím sedmnáctý.
     
    48
    Robert Johansson také postupuje, dává slušných 117,5 metrů za minimální podpory větru a zařazuje se na průběžné deváté místo. Gestem jasně dává najevo, jak je spokojený...
     
    47
    Richard Freitag je šestým Němcem v hlavním závodu, i když zatím nejhorším. 118 metrů a průběžné čtrnácté místo.
     
    46
    Ještě jednou musíme ocenit výkony českých skokanů. Piotr Żyła totiž také nepředvedl nic výrazného, ale 112,5 metrů znamená za nevyzpytatelných podmínek postup. Je šestnáctý těsně nad Koudelkou a Sakalou.
     
    45
    Tak tohle mohlo být velké překvapení. Naoki Nakamura natahoval skok, co to šlo. Nakonec zapisuje jen 107 metrů a z hlediska postupu je třetí od konce.
     
    44
    Marius Lindvik šel o něco dále. 113,5 metrů a nutno říct, že Nor připsal šest desetin za slaboučký vítr do zad. Desáté místo.
     
    43
    To samé Gregor Schlierenzauer. 110 metrů, až dvacáté místo. Ale postup jistý a to je hlavní, protože dnešní kvalifikace je hodně těžká.
     
    42
    Peter Prevc se trápil, také necítil vítr pod lyže, a šel na 108,5 metrů. Postup si zajišťuje, ale zítra bude muset přidat.
     
    41
    Maciej Kot sice s problémy, ale i tak si za 107,5 metrů při minimální podpoře větru zajišťuje postup.
     
    40
    A hned za Forfanga jde i Pius Paschke, který skáče 126 metrů a na vedoucího Nora ztratil deset bodů.
     
    39
    Johann André Forfang mění po čtrnácti skocích pořadí na čele! 130 metrů je druhý nejdelší skok dnešního dne, ale Nor měl horší podmínky než Klimov, který dal o dva metry dále, a vede o více jak 11 bodů.
     
    38
    Jukija Sato také bezpečně s postupem, 126,5 metrů a jde dále z konce první desítky.
     
    37
    Simon Ammann marně vzpomíná na zašlou slávu, ale i tak si za 120,5 metrů zapisuje velké Q u svého jména a jde dále. 120,5 metrů, těsně před Romanem Koudelkou a Filipem Sakalou.
     
    36
    Killian Peier bez problému! 126,5 metrů, průběžné třetí místo.
     
    35
    Stefan Hula odečítal za vítr 13,2 bodů, ale využít toho nedokázal. Jen 108 metrů a další překvapení možná bude na světe. Hula je na 24. místě, což je třetí pozice pod čarou, a do hlavního závodu pouští svého krajana Muranku.
     
    34
    Německým fanouškům dělá radost i Markus Eisenbichler. Nebylo to tak daleké jako u Schmida, ale za 120 metrů postupuje a to je pro něj nejdůležitější.
     
    33
    Constatnin Schmid nenechává nikoho na pochybách a za 126,5 metrů se řadí na průběžné třetí místo, byť předvedl druhý nejdelší skok.
     
    32
    Jakub Wolny sice výrazně neoslnil, ale šel na 113 metrů – za dobrých podmínek – a kvalifikuje se jako jedenáctý v pořadí. Rozbíjí tak český kvartet Koudelka – Sakala – Polášek a jde na 11. místo před Poláška.
     
    31
    Bylo to tak tak, s odřenými uši, ale druhý nad čarou přeci Rok Justin je! 107,5 metrů a i za tento výkon se dá postoupit.
     
    30
    Roman Sergejevič Trofimov nepotěšil ruské fanoušky, skočil sotva něco málo přes 93 metrů a je až na sedmadvacáté pozici.
     
    29
    Jeho krajan Tilen Bartol to nebude. 125,5 metrů je druhý nejlepší výkon dnešního závodu a řadí se proto na druhé místo za Klimova.
     
    28
    V kontextu celých výsledků jsou skoky českých skokanů výborné, neboť Anže Semenič jde až na 24. místo za špatných 98,5 bodů. Tak uvidíme, kdo se ještě bude loučit už v kvalifikaci.
    Také Filip Sakala postupuje a český kvartet je stoprocentní
     
    27
    Filip Sakala neměl až tak velkou podporu větru jako Jevgenij Klimov. Odečítá o téměř 14 bodů méně, ale i tak skáče slušných 110 metrů a je také přímo v hlavním závodu!
     
    26
    Po třinácti skocích se mění průběžné pořadí. Jevgenij Klimov na domácím můstku dává 132 metrů a vede o 7,1 bodů! Jasné vedení a třeba se vítěz loňské letní Grand Prix chytne. Za vítr odečítá 17,9 bodů.
     
    25
    A do závodu jde i Kazach Sergej Tkačenko, kterého pouští Kevin Bickner svým hodně nepodařeným skokem. Jen 105 metrů.
     
    24
    Naopak Andreas Alamommo se asi do hlavního závodu neprokouše, za 107 metrů při silné větrné podpoře – otázka, kde přesně toto místo na můstku je – jde až na osmnácté místo.
     
    23
    Moritz Bär se také kvalifikuje přímo, pro trápícího německého skokana je to dobrá zpráva. 117 metrů, třetí místo těsně před Vojtěchem Štursou, jenž je pátý.
     
    22
    Naopak Gregor Deschwanden si musí ještě počkat. 109 metrů při větší podpoře větru a až 14. místo. V prvním kole je i Michail Maksimočkin.
    Roman Koudelka se kvalifikuje přímo!
     
    21
    Na druhý pokus už byl Roman Koudelka do závodu vpuštěn a s obtížnými podmínkami nebojoval úplně špatně. 111 metrů je z hlediska kompenzace – odpočet jen 6,3 bodů – pěkný skok a Koudy je šestý. Postupuje tak přímo do závodu.
     
    21
    Roman Koudelka si na svůj skok naštěstí trošku počká, protože za hranou by koupil hodně silný zadní vítr.
     
    20
    Podmínky se nyní trošku otočili a už nefouká tolik proti, nyní Insam odepisuje jen 2,5 bodů. Dává jen 95,5 metrů, což je třetí nejkratší skok kvalifikace a v hlavním závodu je i Viktor Polášek.
     
    19
    Noriaki Kasai se zatím obrovsky trápí a japonská legenda skočil stejně daleko jako Muminov. Jen 100 metrů, patnáctá pozice a v kvalifikaci konečná.
     
    18
    S radostí Vám hlásíme Vojtěcha Štursu v hlavním závodu, neboť Sabiržan Muminov skočil pouze 100 metrů a je v pořadí třetí od konce.
     
    17
    Vojtěch Štursa ještě těsně není v závodu. Nebo těsně, o 2,8 bodů. Antti Aalto totiž už neměl tak silný vítr proti a byť skočil o metr méně než český skokan, jde před něj.
     
    16
    Mackenzie Boyd-Clowes zaspal na odrazu, nevystoupal nahoru a do hlavního závodu posílá také Stephana Leyheho. Štursa je první pod čarou, tři horší skoky potřebuje Polášek.
     
    15
    Už jen dva, jelikož Eetu Nousiainen sice šel na 114,5 metrů, ovšem odečítá téměř dvacet bodů za vítr. Jde až na deváté místo a pouští do závodu Zografskiho.
    Vojtěch Štursa postupuje do prvního kola
     
    14
    Vojtěch Štursa také dobře! 119 metrů a jen o půl metru zaostal za Leyhem! Průběžné třetí místo a k postupu potřebuje český skokan ještě tři horší skoky.
     
    13
    Vladimir Zografski dává výborných 125,5 metrů a pokud by takhle skočil i zítra, možná by to bylo na body! Výborný výkon osamoceného Bulhara ve světovém poháru.
     
    12
    Michael Hayböck atakoval Leyheho, ale nakonec mu o dva a pl metry nestačil a je druhý.
     
    11
    Poláška střídá ve vedení Stephan Leyhe, který navázal na vydařené zkušební kolo. 119,5 metrů, průběžné první místo s náskokem téměř dvaceti bodů na českého skokana.
     
    10
    Michail Nazarov se oproti tréninku trošku polepšil, ale za 111,5 metrů neohrozí Viktora Poláška, který tak stále vede.
     
    9
    Sergej Tkačenko jde až na třetí místo, ale také by při troše štěstí postoupit mohl.
    Dobrý skok Viktora Poláška
     
    8
    Viktor Polášek skočil zatím nejdále z celého startovního pole. 113,5 metrů je o metr dále, než měl Maksimočkin. I když málem doplatil na horší styl, vede o dvě desetiny.
     
    8
    Pojďme na Viktora Poláška.
     
    7
    Klemens Muranka se zařadil na průběžné druhé místo za Maksimočkina za 105,5 metrů.
     
    6
    Děnis Kornilov také nezazářil, zkušení Rusové kvalifikaci nezvládli. Jen 84 metrů, což je zcela poslední pozice.
     
    5
    Dmitrij Vasiljev svůj skok absolutně pokazil a ruský velezkušený reprezentant dal jen 103 metrů.
     
    4
    Michail Maksimočkin má také za sebou mnoho zkušeností. 112,5 metrů, průběžné vedení a tohle už by na postup s odřenými uši stačit mohlo.
     
    3
    Tohle už bylo pro Rusy nadějnější. Zkušený Ilmir Chazetdinov skočil 103 metrů a jde do průběžného vedení.
     
    2
    Tak možná ještě naděje pro Šiškina, neboť Alexandr Baženov byl diskvalifikován a do kvalifikace nenastoupí.
     
    1
    Vadim Šiškin šel jen na 97 metrů a tohle na postup stačit určitě nebude.
     
    Start
    Kvalifikace byla zahájena.
     
    Kvalifikace je posunutá na 15:45 hodin.
     
    Postupový klíč je jasný, ze 64 skokanů postupuje první padesátka a na čtrnáct z nich se nedostane. Čili do prvního kola nepostoupí.
     
    Startovní listina:
    1. Vadim Šiškin (RUS)
    2. Alexandr Baženov (RUS)
    3. Ilmir Chazetdinov (RUS)
    4. Michail Maksimočkin (RUS)
    5. Dmitrij Vasiljev (RUS)
    6. Děnis Kornilov (RUS)
    7. Klemens Murańka (POL)
    8. Viktor Polášek (CZE)
    9. Sergej Tkačenko (KAZ)
    10. Michail Nazarov (RUS)
    11. Stephan Leyhe (GER)
    12. Michael Hayböck (AUT)
    13. Vladimir Zografski (BUL)
    14. Vojtěch Štursa (CZE)
    15. Eetu Nousiainen (FIN)
    16. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    17. Antti Aalto (FIN)
    18. Sabiržan Muminov (KAZ)
    19. Noriaki Kasai (JPN)
    20. Alex Insam (ITA)
    21. Roman Koudelka (CZE)
    22. Gregor Deschwanden (SUI)
    23. Moritz Bär (GER)
    24. Andreas Alamommo (FIN)
    25. Kevin Bickner (USA)
    26. Jevgenij Klimov (RUS)
    27. Filip Sakala (CZE)
    28. Anže Semenič (SLO)
    29. Tilen Bartol (SLO)
    30. Roman Trofimov (RUS)
    31. Rok Justin (SLO)
    32. Jakub Wolny (POL)
    33. Constantin Schmid (GER)
    34. Markus Eisenbichler (GER)
    35. Stefan Hula (POL)
    36. Killian Peier (SUI)
    37. Simon Ammann (SUI)
    38. Jukija Sato (JPN)
    39. Johann André Forfang (NOR)
    40. Pius Paschke (GER)
    41. Maciej Kot (POL)
    42. Peter Prevc (SLO)
    43. Gregor Schlierenzauer (AUT)
    44. Marius Lindvik (NOR)
    45. Naoki Nakamura (JPN)
    46. Piotr Żyła (POL)
    47. Richard Freitag (GER)
    48. Robert Johansson (NOR)
    49. Domen Prevc (SLO)
    50. Thomas Aasen Markeng (NOR)
    51. Robin Pedersen (NOR)
    52. Junširo Kobajaši (JPN)
    53. Daiki Ito (JPN)
    54. Jan Hörl (AUT)
    55. Daniel Huber (AUT)
    56. Dawid Kubacki (POL)
    57. Stefan Kraft (AUT)
    58. Karl Geiger (GER)
    59. Timi Zajc (SLO)
    60. Kamil Stoch (POL)
    61. Rjoju Kobajaši (JPN)
    62. Philipp Aschenwald (AUT)
    63. Anže Lanišek (SLO)
    64. Daniel-André Tande (NOR)
     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Daniel-André Tande (NOR) 200 bodů
    2. Anže Lanišek (SLO) 140 b.
    3. Philipp Aschenwald (AUT) 93 b.
    4. Rjoju Kobajaši (JPN) 90 b.
    5. Kamil Stoch (POL) 75 b.
    6. Timi Zajc (SLO) 72 b.
    7. Karl Geiger (GER) 72 b,
    8. Stefan Kraft (AUT) 60 b.
    9. Dawid Kubacki (POL) 58 b.
    10. Daniel Huber (AUT) 57 b.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u třetí zastávky světového poháru ve skocích na lyžích. Po Wisle, kde byl na programu nejprve týmový závod a poté individuální klání, které vyhrál Daniel-André Tande, se skákalo v Ruce. Ale pouze jednozávodně, neboť druhý závod byl zrušen kvůli větru. Ten první opět vyhrál norský skokan a tak světový pohár v nové sezoně zatím nemá jiného vítěze. Uvidíme, jak tomu bude na olympijských můstcích v Nižném Tagilu, kde se začíná páteční kvalifikací na sobotní závod (od 15:30).
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:30.

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí kvalifikace:
    1. Johann André Forfang (NOR) 127,3 bodů
    2. Daniel-André Tande (NOR) 121,1 b.
    3. Daniel Huber (AUT) 119,4 b.
    4. Karl Geiger (GER) 118,6 b.
    5. Pius Paschke (GER) 117,6 b.
    6. Philipp Aschenwald (AUT) 116,6 b.
    7. Jevgenij Klimov (RUS) 116,2 b.
    8. Killian Peier (SUI) 115,1 b.
    9. Tilen Bartol (SLO) 113,1 b.
    10. Constantin Schmid (GER) 112,4 b.
    ...
    27. Vojtěch Štursa (CZE) 93,4 b.
    31. Roman Koudelka (CZE) 88,5 b.
    32. Filip Sakala (CZE) 88,0 b.
    37. Viktor Polášek (CZE) 84,9 b.

    - všichni kvalifikováni do 1. kola.

    Startovní listina:
    1. Vadim Šiškin (RUS)
    2. Alexandr Baženov (RUS)
    3. Ilmir Chazetdinov (RUS)
    4. Michail Maksimočkin (RUS)
    5. Dmitrij Vasiljev (RUS)
    6. Děnis Kornilov (RUS)
    7. Klemens Murańka (POL)
    8. Viktor Polášek (CZE)
    9. Sergej Tkačenko (KAZ)
    10. Michail Nazarov (RUS)
    11. Stephan Leyhe (GER)
    12. Michael Hayböck (AUT)
    13. Vladimir Zografski (BUL)
    14. Vojtěch Štursa (CZE)
    15. Eetu Nousiainen (FIN)
    16. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    17. Antti Aalto (FIN)
    18. Sabiržan Muminov (KAZ)
    19. Noriaki Kasai (JPN)
    20. Alex Insam (ITA)
    21. Roman Koudelka (CZE)
    22. Gregor Deschwanden (SUI)
    23. Moritz Bär (GER)
    24. Andreas Alamommo (FIN)
    25. Kevin Bickner (USA)
    26. Jevgenij Klimov (RUS)
    27. Filip Sakala (CZE)
    28. Anže Semenič (SLO)
    29. Tilen Bartol (SLO)
    30. Roman Trofimov (RUS)
    31. Rok Justin (SLO)
    32. Jakub Wolny (POL)
    33. Constantin Schmid (GER)
    34. Markus Eisenbichler (GER)
    35. Stefan Hula (POL)
    36. Killian Peier (SUI)
    37. Simon Ammann (SUI)
    38. Jukija Sato (JPN)
    39. Johann André Forfang (NOR)
    40. Pius Paschke (GER)
    41. Maciej Kot (POL)
    42. Peter Prevc (SLO)
    43. Gregor Schlierenzauer (AUT)
    44. Marius Lindvik (NOR)
    45. Naoki Nakamura (JPN)
    46. Piotr Żyła (POL)
    47. Richard Freitag (GER)
    48. Robert Johansson (NOR)
    49. Domen Prevc (SLO)
    50. Thomas Aasen Markeng (NOR)
    51. Robin Pedersen (NOR)
    52. Junširo Kobajaši (JPN)
    53. Daiki Ito (JPN)
    54. Jan Hörl (AUT)
    55. Daniel Huber (AUT)
    56. Dawid Kubacki (POL)
    57. Stefan Kraft (AUT)
    58. Karl Geiger (GER)
    59. Timi Zajc (SLO)
    60. Kamil Stoch (POL)
    61. Rjoju Kobajaši (JPN)
    62. Philipp Aschenwald (AUT)
    63. Anže Lanišek (SLO)
    64. Daniel-André Tande (NOR)