Arménsko – Írsko 0:1 (kon.) | Azerbajdžan – Lichtenštajnsko 1:0 (kon.) | Litva – Chorvátsko 1:3 (kon.)
Česko – San Maríno 6:0 (kon.) | Izrael – Čierna Hora 0:0 (kon.) | Gibraltar – Holandsko 0:6 (kon.)
Rumunsko – Fínsko 4:1 (kon.) | Španielsko – S. Macedónsko 3:0 (kon.)
koniec
Rumunsko
4:1 (3:1)
Fínsko
cz Štvrtok 14.11.2019, 19:00 • Stadionul Anghel Iordanescu, Voluntari • Kvalifikácia na ME U21 • Skupina 8
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Všem příznivcům fotbalu přeju krásný čtvrteční podvečer! Vítám vás při sledování kvalifikačního utkání o postup na Euro do 21 let, v němž Rumunsko přivítá na domácí stadiónu Finy.
     
    Rumunsko

    Mladíci rumunské fotbalové reprezentace se po třech odehraných zápasech nacházejí na třetím čili prvním nepostupovém místě skupiny 8, avšak na druhé Finy ztrácejí jediný bod, Seveřané mají navíc odehráno o jedno utkání více. Svěřenci kouče Radoiy nezvládli hned své úvodní vystoupení, když prohráli 1:2 v Dánsku, posléze ovšem hladce porazili Ukrajinu a problémy jim nedělalo ani Severní Irsko. Jen jeden hráč vstřelil v Rumunsku více jak gól, konkrétně dva zásahy má na kontě Adrian Petre.
     
    Finsko

    Jak jsem již zmiňoval, tak výběr Finska aktuálně okupuje druhé místo, avšak po zítřejším střetnutí může být všechno jinak. Seveřané na rozdíl od Rumunska vstoupili do kvalifikace výhrou, když zvítězili na půdě Ukrajiny, jenže vzápětí doma pouze remizovali se Severním Irskem. Chuť si svěřenci trenéra Malinena spravili vítězstvím 4:0 proti Maltě, o poznání těžší oříšek v podobě Dánska už ale Finové nezvládli, přišla těsná porážka 0:1. Ofenzivu táhne Onni Valakari, jenž se se třemi góly dělí v tabulce střelců o dělenou pátou příčku.
     
    Úvodní sestavy:

    Rumunsko: Vlad – Ratiu, Chindris, Pascanu, Boboc – Ciobanu, Oaida, Morutan – Man, Ganea, Mihaila
    Náhradníci: Aioani, Itu – Ciobotariu, Cristian, Grigore, Moldoveanu, Olaru, Petre, Vladoiu

    Finsko: Jaaskelainen – Halme, Pikkarainen, Sundman – Virtanen, Lingman, Kairinen, Valakari, Assehnoun – Soisalo, Kallman
    Náhradníci: Keto – Banza, Hakkinen, Hyvarinen, Kouassivi-Benissan, Maenpaa, Oksanen, Vertainen, Ylatupa

    Rozhodčí: Hennessy (IRL).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Rumuni pro dnešní utkání oblékli tradičné žluté dresy, Finové nastoupili v dresech barvy modré.
     
    3
    Boboc svým dlouhým autovým vhazováním hledal Olimpia Morutana, ten byl ale zdvojen a v hlavičkovém souboji neuspěl.
     
    3
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Parádní start Seveřanů do zápasu! Přihrávka jednoho z fisnkých hráčů prošla obránci mezi nohama. Balón si následně našel KAAN KAIRINEN, jenž z bezprostřední blízkosti propálil Vlada.
    3. Kaan KAIRINEN - 0:1
     
    5
    Takový vstup do střetnutí si domácí fotbalisté určitě nepředstavovali. Nejbližší soupeř v tabulce je nyní ve vedení a může svou hru více soustředit na obranu.
     
    6
    Myšlenka dobrá, realizace nic moc. Oaida se pokusil přenést hru na Mihaila, jenže balónu dal přílišnou razanci, míč skončil v autu.
     
    7
    Středopolař Lucas Lingman se vůbec nerozmýšlel, Morutana zatáhl za dres a tím zamezil slibně se rozvíjejícímu brejku. Rozhodčí prozatím nechává karty v kapse.
     
    8
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Parádní odpověď Rumunů, začínema zase od nuly! VALENTIN MIHAILA se efektivní zasekávačkou zbavil protivníka a poté technickým pokusem zakroutil míč nechytatelně k pravé tyči, Jaaskelainen se za kulatým nesmyslem pouze ohlédl.
    8. Valentin MIHAILA - 1:1
     
    10
    To je rychlost! Ze zápasu uběhla teprve desetiminutovka a my už jsme mezitím byli svědky dvou gólů. Kdo přišel pozdě, musí litovat.
     
    11
    Razvan Oaida vědel, že si balón pokopl až příliš, tak se alespoň pokusil vybojovat faul. Jeho teatrální pád ale rozhodčí prokoukl a nechává pokračovat ve hře.
     
    12
    Před stoperem Sundmanem nebezpečně vysoko skočil vykopnutý balón. Jednadvacetiletý obránce si ovšem poradil na jedničku, na dvakrát přihrál míč spoluhráči.
     
    13
    Assehnoun nedokázal ani nadvakrát zasáhnout balón a odkopnout ho tak do bezpečí. Místo toho se kulatého nesmyslu chopil Man, neuspěl však právě proti Assehnounovi.
     
    14
    Znovu jsme sledovali souboj jeden na jednoho, tentokráte George Ganea vs. Juhani Pikkarainen. Opět vyšel ze souboje vítězně obránce, ten odvrátil míč do zámezí.
     
    15
    Hodně čitelnou nahrávku středem hřiště vyslal Olimpiu Morutan. Dobře ji předvídal i Aamo Halme, který balón bez problémů zachytil.
     
    16
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Gól jako přes kopírák! VALENTIN MIHAILA dostal na levou stranu nahrávku od Ciobana a znovu se trefil parádně ke vzdálenější tyči. Gólman tentokráte šel k zemi, natahoval se ale marně.
    16. Valentin MIHAILA - 2:1
     
    18
    Potlesku na otevřené scéně se teď dočkal Radu Boboc. Bek se nenechal rozhodit Soisalovými přešlapovačkami a soupeře obral o balón.
     
    19
    Miko Virtanen ještě zabojoval a udržel míč na hrací ploše. Neměl ale čas na zpracování, a tak dlouhým odkopem vrátil kulatý nesmysl soupeři.
     
    20
    Rumuni jsou pochopitelně v laufu, neboť dokázali během krátkého časového rozmezí zvrátit nepříznivý vývoj. Hráči ve žlutém kombinují na útočné polovině.
     
    21
    Seveřané ovšem mají dobře postavenou obranu. Každý hráč má svého vlastního strážce, což dělá domácím velké problémy při sérii nahrávek.
     
    22
    Valentin Mihaila může zaútočit na hattrick, jenže teď se ho určitě nedočká. Halme se nenechal oklamat pohybem a kličku po levé straně vystihl včas.
     
    23
    Andrei Ratiu byl výrazně důraznější na míči, Assehnoun souboj neustál a upadl na zem. Bek Rumunska však následně nedokázal přesně nahrát Manovi.
     
    24
    Finové mají k dispozici zajímavě vypadající standardní situace. Na přímou střelu to ještě není, dá se očekávat centr.
     
    25
    Ten také skutečně přišel, a to z kopačky Onniho Valakariho. Nejvýše se ale vyšponoval domácí stoper Chindris, jenž nedal konkurentovi Sundmanovi žádnou šanci.
     
    26
    Milimetrově přesný pas Ciobana si za obranou špičkou kopačky zpracoval Ganea, vlastní vinou se však dostal z ideální střelecké pozice, zakončit tak rumunský forvard nedokázal.
     
    27
    Valentin Mihaila to myslel určitě dobře, jen zůstal nepochopen Oaidou, který místo se najednou místo na střed rozběhl k levé lajně.
     
    28
    Takhle to určitě nepůjde. Onni Valakari měl dostatek prostoru a času na rozmyšlenou, nakonec ale vyprodukoval hodně razantní nákop do země nikoho.
     
    29
    Hostující mužstvo se snaží uklidnit pasáž utkání, kdy se hraje nahoru dolů a kdy akce střídá akci. Zdá se, že hráči v modrém chtějí vzít otěže utkání do své moci pomocí postupné kombinace.
     
    30
    Jenže to by musely být přihrávky podstatně přesnější, než v případě Lingmana. Finský středopolař se snažil najít Soisala, ovšem míč našel pouze Pascanua.
     
    31
    Půl hodina zápasu je za námi. Sledovali jsme velmi zajímavý úvod, kdy se nejprve dostali do vedení hosté, jenže Rumunsko dvěma zásahy v rozmezí osmi minut překlopilo misky vah na svou stranu.
     
    32
    Po jednom ze soubojů zůstal na zemi sedět Radu Boboc. Nevypadá to na vážnější problém, z důvodu zásahu lékařského personálu ale musí domácí bek za postranní čáru.
     
    33
    Tak nakonec jsou zřejmě problémy levého beka vážnější, než se na první pohled zdáli. Za postranní čárou už navléká dres Grigore.
     
    33
    Střídání v týmu Rumunsko: ze hřiště odchází Radu Boboc, přichází Ricardo Grigore.
     
    34
    Další rumunský fotbalista na zemi, tentokráte jím je Olimpiu Morutan. Byla by to velká komplikace, pokud by trenér Radoi musel střídat dvakrát během pár minut.
     
    35
    Zřejmě se tak ale dít nebude, neboť hráč s číslem deset je zpět na hrací ploše a podle prvních projevů nic nenaznačuje vážnějšímu problému.
     
    36
    Nešetrným šlapákem dohrál Kaan Kairinen souboj s Oaidou. Od rozhodčího si vysloužil důrazné varování. Další faul tohoto hráče by nejspíše byl potrestán žlutou kartou.
     
    37
    Dlouhý odkop gólmana Jaaskelainena našel hlavu Lingmana, který dokázal předat spoluhráči i navzdory tvrdě dotírajícímu soupeři. Na balónu pokračují Finové.
     
    38
    Mizernou rozehrávku Valakariho mohl potrestat Mihaila, jenže při kličce stoupl na míč a tím celou akci zbrzdil. Hosté mezitím dokázali zahustit prostor.
     
    39
    Centr Grigoreho z levé strany nebyl vůbec špatný, každopádně v prostoru, kam dopadl balón, se žádný z rumunských fotbalistů nenacházel.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějakého gólu nebo půjdou domácí do kabin s jednobrankovým vedením v zádech?
     
    41
    Seveřané v osobních soubojích důrazem rozhodně nešetří. O tom se přesvědčil i stoper Pascanu, jenž od soupeře inkasoval tvrdý zásah loktem.
     
    42
    Osobnímu strážci utekl po pravé straně rychlonohý Miko Virtanen, následně ovšem nedokázal posadit kulatý nesmysl na hlavu Soisalovi, nýbrž Chindrisovi.
     
    43
    Valentin Mihaila má opravdu skvělou kopací techniku. Dnes již potřetí technickým pokusem poslal balón neomylně ke vzdálenější tyči. Tento zásah ale platit nebude, křídelníkovi byl odmáván ofsajd.
     
    44
    Zničehonic se na zem skácel Miko Virtanen a první projevy nejsou vůbec dobré. Zdá se, že i finský kouč bude muset sáhnout k vynucenému střídání.
     
    44
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Miko Virtanen, přichází Juho Hyvarinen.
     
    45
    Už druhý finský fotbalista si pěkně zblízka vyslechl varování od hlavního arbitra. Stal se jím kapitán Aapo Halme.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu pět minut.
     
    45+2
    Ve slibně vypadající příležitosti se po dobré nahrávce ocitl forvard George Ganea. Místo razantního zakončení však poslal balón přímo do brankářových rukavic.
     
    45+3
    V hlavičkovém souboji uspěl středopolař Razvan Oaida, jenž za sebou našel nikým neatakovaného Ciobana. Na míči pokračují Rumuni.
     
    45+4
    Po levé straně utekl Jasin-Amin Assehnoun, který až dlouho váhal, jestli nahrát nebo vystřelit. Nakonec z toho vzniklo něco mezi, míč bez problémů lapil Vlad.
     
    45+5
    V prvním poločase s už nic zajímavého neodehraje, poslední šanci zazdil nepřesným nákopem po pravé straně hostující Mikael Soisalo.
     
    45+5
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    V závěru první půle domácí odskakují na rozdíl dvou branek! Skvělou přízemní nahrávku Ganey si našel VALENTIN MIHAILA. Křídelník propasíroval míč za gólmana a zapisuje hattrick!
    45+5. Valentin MIHAILA - 3:1
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas zápasu mezi Rumunskem a Finskem o postup na Euro do 21 let. Lépe na tom jsou zatím domácí fotbalisté, ačkoli se do vedení dostali Finové zásluhou Kaana Kairinena, jenže na stranu domácích překlopil vedení dvěma zásahy v rozmezí osmi minut Valentin Mihaila. Křídelník byl i u třetího gólu Rumunska, když v závěru poločasu zužitkoval parádní přihrávku Ganey a zkompletoval tak hattrick.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:08
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů se nerozhodl udělat do druhého poločasu změnu v sestavě. Oba týmy tak mají na kontě jedno střídání v průběhu první části vynucené zraněním.
     
    48
    Kapitán Aapo Halme se nacházel pod velkým tlakem Mihaily. Jako jedinoá možnost se nabídla malá domů gólmanovi, který dlouhým odkopem překopl míč na útočnou polovinu.
     
    49
    Benjamin Kallman se do hry zatím příliš nedostává. Teď si sicedobře poradil s těžkým balónem a zbavil se i Chindrise, jenže neměl komu nahrát a Pascanu už byl nad jeho síly.
     
    50
    Na spolihráče chtěl navázat v úvodu druhého poločasu Dennis Man, jenže jeho technická střela o kousek minula levou tyč.
     
    51
    V Rumunsku silně prší. Každá přízemní rána tudíž bude ohromně těžká pro brankáře, neboť na trávě chytne obrovskou rychlost.
     
    52
    Hrůzostrašná rozehrávka středem hřiště v podání Lingmana nebyla potrestána. Oaida se zachoval zbrkle a nedokázal přesně přihrát Manovi.
     
    53
    Na poslední chvíli dokázal stoper Alexandru Pascanu rozehrát, než kulatý nesmysl přešel přes autovou čáru. Obránce si pořádně zahrával.
     
    54
    George Ganea sice zvládl hlavičkový souboj, ovšem v době Vladova odkopu se nacházel v ofsajdovém postavení, což pomeznímu sudímu neuniklo.
     
    55
    Onni Valakari hledal dlouhým nákopem v pokutovém území forvarda Soisala, ten byl ovšem výborně pokrytý Chindrisem.
     
    56
    Domácí fotbalisté rozhodně nikam spěchat nebudou. To ukázal i gólman Daniel Vlad. Do poslední chvíle držel míč na kopačce, do rukavic ho sebral až ve chvíli, kdy se Soisalo dostal do jeho nebezpečné blízkosti.
     
    57
    Valentin Mihaila, byl zdvojen, ani to ale rumunskému křídelníkovi nezabránilo ve vymyšlení zajímavé nahrávky, která však proletěla pokutovým územím bez jakéhokoliv doteku.
     
    58
    Po dlouhém odkopu Jaaskelainena forvard Kallman při snaze vyskočit podklouzl, o to jednodušší situaci pak měl bránící Chindris.
     
    59
    Seveřané se snaží s nepříznivým vývojem něco udělat, přes kompaktní obranu soupeře je ale velmi těžké se prokousávat. O tom se přesvědčil i Soisalo, jemuž nevyšel průnik skrze dva hráče.
     
    60
    Hodina utkání je za námi, avšak stále ještě třicet minut zbývá. Rumunsko drží slibný dvoubrankový náskok, který by jim zajistil v tabulce posun na druhé místo, právě před Finsko.
     
    61
    Moc dlouho si Lucas Lingman hrál s balónem. Na jedničku toho využil Oaida, jenž odkopl kulatý nesmysl do bezpečí.
     
    62
    Nepovedený pas Valakariho se stal znovu jen majetkem gólmana Vlada. Seveřanům chybí klid při řešení koncovky.
     
    63
    Rychlý protiútok domácích se zastavil u forvarda Ganey. Dvacetiletý fotbalista příliš dlouho váhal s nahrávkou, mezitím se Finové stihli včas stáhnout.
     
    64
    Střídání v týmu Rumunsko: ze hřiště odchází Dennis Man, přichází Cristian Merloi.
    Střídání v týmu Rumunsko: ze hřiště odchází Olimpiu Morutan, přichází Darius Olaru.
    Střídání v týmu Rumunsko: ze hřiště odchází George Ganea, přichází Adrian Petre.
     
    65
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Lucas Lingman, přichází Jaakko Oksanen.
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Jasin-Amin Assehnoun, přichází Enoch Banza.
     
    66
    Až po více jak hodině střetnutí hlavní rozhodčí vytáhl žlutý kartónek. Vysloužil si ho Benjamin Kallman za zákrok na Ciobana.
     
    67
    Po delší době musel být v permanenci i gólman na finské straně. William Jaaskelainen si bez problémů poradil se zakončením Mihaily.
     
    68
    Na míči už jsou znovu Finové, kteří stále nedokázali najít recept na defenzivu domácího výběru. Čas se krátí každou vteřinou.
     
    69
    Jaakko Oksanen není na hřišti ani pět minut a už má na kontě žlutou kartu. Naprosto zbytečně zajel skluzem do Oaidy.
     
    70
    Mikael Soisao vyzval k souboji jeden na jednoho Grigoreho, avšak neuspěl, rumunský bek si na poslední chvíli počkal, co protihráč udělá.
     
    71
    Rumunsi se brání s velkým přehledem. Frustrace v řadách hostů je znát čím dál tím více, důkazem mohou být i dvě žluté karty těsně za sebou.
     
    72
    Včas Daniel Vlad vystartoval proti vysokému centru Valakariho a dokázal ho i udržet v rukavicích, Soisalo vyskakoval marně.
     
    73
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Kaan Kairinen, přichází Eetu Vertainen.
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Mikael Soisalo, přichází Saku Ylatupa.
     
    74
    Už i domácím přibyla do statistik první žlutá karta. Jejím autorem je stoper Alexandu Pascanu, jenž zastavil do brejku unikajícího Ylatupu.
     
    75
    Útočný faul zastavil další snahy Seveřanů na zvrat dnešního střetnutí. Juho Hyvarinen si počínal až příliš důrazně.
     
    76
    Jakmile se domácí fotbalisté dostanou k míči, tak vůbec nepospíchají. Naopak šetří drahocenný čas, který teď rychle utíká hlavně hostům.
     
    77
    Mohlo být rozhodnuto! Výborný balón za obranu si do běhu posunul Valentin Mihaila, čtvrtý zářez ale nepřidal. Tvrdou ránu doprostřed brány Jaaskelainen vyrazil.
     
    78
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Co se nepovedlo VALENTINU MIHAILOVI před chvílí, to dokonale napravil hned v situaci následující! Přihrávka Petreho se od obránce odrazila přímo k domácímu křídelníkovi, který si v zpracoval míč a poté ho poslal k pravé tyči.
    78. Valentin MIHAILA - 4:1
     
    80
    Do konce základní hrací doby zbývá deset minut. O vítězi je s největší pravděpodobností rozhodnuto. Otěže zápasu vzal pevně do rukou Valentin Mihaila, který se postaral o všechny góly svého celku.
     
    81
    Gólman Jaaskelainen pouze vyrazil před sebe přímý kop Oaidy, dorážející Ciobanu následně mířil těsně vedle.
     
    82
    Hráči domácího celku dohrávají zápas s velkým klidem. ombinují na vlastní polovině, vysoký preisnk soupeře jim nedělá problém.
     
    83
    Střídání v týmu Rumunsko: ze hřiště odchází Alexandru Pascanu, přichází Denis Ciobotariu.
     
    84
    Andrei Ciobanu se určitě snažil přihrávat, jenže míč se mu svezl po kopačce a ten tak skončil přímo v rukavicích finského brankáře.
     
    85
    Nepřesný pas Onniho Valakariho k pravé lajně přeletěl marně vyskakujícího Ylatupu. Domácí budou vhazovat.
     
    86
    Valentin Mihaila sice v hlavičkovém souboji přetlačil Halmeho, jenže na útočné polovině byl zcela osamocen, prot trojici protivníků neměl šanci na úspěch.
     
    87
    Adrian Petre udržel na zádech Oksanena a na střed přesně rozehrál na volného Olarua. Středopolař roztáhl hru na pravou stranu.
     
    88
    Hlavní rozhodčí teď hodně důrazně domlouval Oksanenovi, který zbytečně dohrál Oaidu.
     
    89
    Seveřané se snaží alespoň snížit tříbrankovou ztrátu, ovšem Andrei Chindris si na ejdničku pokryl kulatý nesmysl přebírajícího Kallmana.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby dvě minuty.
     
    90+1
    Merloi Cristian si dokázal obhodit míč kolem Hyvarinena, včas ale vyběhl gólman Jaaskelainen, jenž míč uchopil do rukavic.
     
    90+2
    Stav dnešního zápasu už se nezmění, to je jasné. Poslední útok azstavil dobře provedeným skluzem Ciobotariu, Banza neměl šanci projít.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Kvlalifikační utkání o postup na Euro hráčů do 21 let mezi Rumunskem a Finskem se proměnilo v one man show jednoho mužem. Tím mužem byl Valentin Mihaila, který se postaral o všechny čtyři zásahy svého celku a vystřelil svému týmu veledůležité tři body do tabulky, díky nimž svěřenci kouče Radoie přeskakují na druhé příčce právě Finy.

    To je ode mě pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (20:57:30)

    Milan Huppert

    Góly: 8. Mihaila, 16. Mihaila, 45+5. Mihaila, 78. Mihaila – 3. Kairinen

    Karty:   74. Pascanu (RUM) – 66. Kallman (FIN), 69. Oksanen (FIN)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 7:1. Střely mimo: 2:2. Rohy: 2:0. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 12:14.
    Rumunsko: Vlad – Ratiu, Chindris, Pascanu (83. Ciobotariu), Boboc (33. Grigore) – Ciobanu, Oaida, Morutan (64. Olaru) – Man (64. Cristian), Ganea (64. Petre), Mihaila
    Náhradníci: Aioani, Itu – Ciobotariu, Cristian, Grigore, Moldoveanu, Olaru, Petre, Vladoiu

    Fínsko: Jaaskelainen – Halme, Pikkarainen, Sundman – Virtanen (44. Hyvarinen), Lingman (65. Oksanen), Kairinen (73. Vertainen), Valakari, Assehnoun (65. Banza) – Soisalo (73. Ylatupa), Kallman
    Náhradníci: Keto – Banza, Hakkinen, Hyvarinen, Kouassivi-Benissan, Maenpaa, Oksanen, Vertainen, Ylatupa

    Rozhodca: Hennessy (IRL)