Anglie - Jižní Afrika 12:32 (kon.)
koniec udalosti
Anglie - Jižní Afrika

12:32

(6:12)

cz Sobota 02.11.2019, 10:00 • Mezinárodní stadion Jokohama • MS v ragby • Finále
Predzápasové kurzy
     
    To byla poslední informace. Děkuji za pozornost a přeji všem sportovním fanouškům co nejpříjemnější víkend. (12:52:05)
     
    Za čtyři roky se nejlepší světoví ragbisté sejdou k jubilejnímu desátému klání ve Francii. Turnaj bude probíhat od 8. září do 21. října 2023.
     
    Deváté mistrovství světa v ragby je definitivně u konce. Nabídlo skvělé tažení domácího Japonska základní skupinou, senzační porážku Fidži od Uruguaye, nepřesvědčivé výkony Irska a Skotska, obrovskou bitvu Walesu s Francií ve čtvrtfinále, fantastické výkony Anglie, která v play off vymazala ze hřiště Austrálii i Nový Zéland, silný tým Walesu opět bez medaile a na závěr finálovou bitvu, po které jsou Jihoafričané druhými trojnásobnými mistry světa. Japonsko se vypořádalo s rolí pořadatele se ctí, do fanouškovských zón zavítalo rekordní množství návštěvníků a jak oni, tak fanoušci na stadionech a u diváci u televizních obrazovek po celém světě budou mít na co vzpomínat.
    Novopečení trojnásobní mistři světa
     
    Jihoafričané jsou připraveni na pódiu a právě přebírají pohár Webba Ellise! Nyní jsou už i oficiálně potřetí mistry světa v ragby!
    Jihoafričané dostávají zlaté medaile
     
    Nyní si jdou pro zlaté medaile unavení, ale nesmírně šťastní hráči Jižní Afriky.
     
    Jako poslední přebral stříbrnou medaili australský trenér Anglie Eddie Jones a sklidil obrovské ovace.
    Angličané přebírají stříbrné medaile
     
    Poté přebírají stříbrné medaile smutní Angličané.
    Rozhodčí finále přebírají čestnou plaketu
     
    Oficiální závěr turnaje právě začíná. Nejprve dostávájí čestnou plaketu rozhodčí tohoto finále. Nutno říct, že skupina dvou Francouzů a dvou Novozélanďanů zvládla zápas výborně.
     
    Nyní probíhá tradiční dlouhé kolo rozhovorů s hráči i trenéry, které přes reproduktory slyší celý stadion, na kterém je podle oficiálního údaje 70 103 diváků. Až po jejich ukončení se rozběhnou oficiality spojené s předáním poháru vítěznému mužstvu.
     
    Druhý poločas se zpočátku nesl v podobném duchu, jako konec toho prvního. Ani jeden tým se nedostával k ohrožení brankoviště, ale oba si vytvářely pozice pro trestné kopy. Handré Pollard i Owen Farrell proměnili po dvou pokusech a 20 minut před koncem byl rozdíl stále pouze šestibodový. Následně sebevědomý Pollard nedokopl pokus z neuvěřitelných 59 metrů, ale místo anglického náporu přišlo definitivní rozhodnutí. Skvělou rychlou akci z vlastní poloviny donesl pro pětku křídelník Makazole Makimpi, o sedm minut později přidal druhou po individuální akci druhý křídelník Cheslin Kolbe. Anglie se ve druhém dějství nikdy nedostala na dosah pětky a nakonec zápas rozhodly její chyby.
     
    Historie je přepsána, poprvé si pro pohár Webba Ellise dokráčel tým, který v průběhu turnaj prohrál zápas! Anglii se zároveň nepodařilo stát se prvním celkem, který na jednom šampionátu porazí všechny 4 silné země z jižní polokoule.
     
    Konec utkání.
    Konec utkání a první emoce vítězů
     
    80+1
    Pollard zakopává míč do autu a hráči Jižní Afriky se potřetí v historii stávají mistry světa!

    Libor Štěpán

    Garces – Poite (oba FRA), O'Keeffe – Skeen (oba NZL)
    70 103
    Úvodní sestavy
    Anglie
    M. Vunipola, Geogre, Sinckler, Itoje, Lawes, Curry, Underhill, B. Vunipola - Youngs, Ford, May, Farrell (C), Tuilagi, Watson, Daly
    Náhradníci: Cowan-Dickie, Marler, Cole, Kruis, Wilson, Spencer, Slade, Joseph

    Jižní Afrika
    Mtawarira, Mbonambi, Malherbe, Etzebeth, de Jager, Kolisi (C), du Toit, Vermeulen - de Klerk, Pollard, Mapimpi, de Allende, Am, Kolbe, le Roux
    Náhradníci: Marx, Kitshoff, Koch, Snyman, Mostert, Louw, Jantijes, Steyn