Brémy – Freiburg 2:2 (kon.) | Dortmund – Wolfsburg 3:0 (kon.) | Frankfurt – Bayern 5:1 (kon.)
Leverkusen – Mönchengladbach 1:2 (kon.) | Lipsko – Mainz 8:0 (kon.) | Union Berlín – Hertha 1:0 (kon.)
koniec
1. FC Union Berlín
1:0 (0:0)
Hertha BSC
cz Sobota 02.11.2019, 18:30 • Stadion An der Alten Försterei • Nemecká Bundesliga • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:52:07)
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 14:9.
     
    Je dobojováno! První bundesligové berlínské derby mezi těmito dvěma kluby končí vítězstvím ligového nováčka, který měl vesměs celý zápas územní převahu, ale prvního a posledního gólu se dočkal až v devadesáté minutě, kdy poměrně přísně nařízenou penaltu za faul Boyaty proměnil Polter. Union tak slaví třetí výhru v sezóně a zároveň posun na třinácté místo, z něhož ztrácí na jedenáctou Herthu už jen jediný bod.
     
    90+11
    Konec zápasu.
     
    90+11
    Dopředu se ve stavu nouze vysunul i stoper Boyata, který však nedostal vůbec přesný nákop a musel se smířit s tím, že vhazovat budou domácí.
     
    90+10
    Rozběhla se desátá minuta nastavení, která by měla být tou poslední. V ochozech dvaadvacetitisícového stánku se už nesměle začíná slavit památná výhra.
     
    90+9
    Polský gólman Unionu mimo hlavní poklekl a kvůli údajným problémům s pravou rukou si nechal přivolat realizační tým Unionu Berlín. Troufám si však říct, že jde jen o šetření času.
     
    90+8
    Rafał Gikiewicz odvážně vyběhl proti Lukebakiovi a konečky prstů mu vypíchl míč těsně předtím, než došlo ke kontaktu. Penalta se tentokrát nekoná.
     
    90+7
    Ryerson se uvedl faulem na Selkeho, který se po něm zlostně ohnal, ale pak se rychle přemístil k pokutovém území, do kterého neúspěšně centroval Dilrosun.
     
    90+6
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Marcus Ingvartsen, přichází Julian Ryerson.
     
    90+5
    Marko Grujić zapsal střelu na branku, ale radost z toho má prachmalou, protože se jednalo o neškodný pokus, který se sotva došoural k domácí brance.
     
    90+4
    Tak nakonec se nastavuje deset minut. Ve čtvrté z nich kopala Hertha rohový kop, ale obránci Unionu nenechali Gikiewicze ve štychu.
     
    90+3
    Střídání v týmu Hertha BSC: ze hřiště odchází Maximilian Mittelstädt, přichází Davie Selke.
     
    90+2
    Je trochu záhadou, jak dlouho se bude nastavovat. Jisté je, že Hertha má ještě dostatek času, protože se kvůli nepokojům v hledišti nehrálo téměř deset minut.
     
    90
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Domácí se v devadesáté minutě dostávají do vedení! Míč si na penaltový bod postavil SEBASTIAN POLTER, který střílel ze svého pohledu lehce doleva. Jarstein si na míč sáhl, ale ve finále ho jenom nadzvedl pod břevno.
     
    90
    Velká radost na tribunách! Aytekin si stál za svým názorem a ukázal na penaltový puntík!
     
    89
    Hlavní arbitr se jde na celou situaci osobně podívat, což je trochu předzvěst toho, že se pokutový kop konat nebude.
     
    88
    Tentokrát to na penaltový souboj příliš nevypadalo. Penaltu tak bude muset potvrdit videorozhodčí.
     
    87
    Mees roztáhl hru doleva na Gentnera, který z jedničky poslal míč nad branku. Přitom byl dohrán Boyatou, k jehož nepochopení je pískána penalta!
     
    85
    Boyata zakopl míč do autu a pak se vůbec nedomluvil s Klünterem. Za stopery Herthy se dostali hned dva útočníci, jenže na centr zprava nedosáhl žádný z nich.
     
    84
    Jarstein dobře přečetl situaci a rovněž nepustil Union k zakončení. Nic vážného se nestalo ani po chybě Lukebakia, který přihrával na nepřipraveného Kaloua.
     
    83
    Dedryck Boyata podává v soubojích dominantní výkon. Po faulu Klünter sám zlikvidoval standardní situaci rozehranou Trimmelem.
     
    82
    Střídání v týmu Hertha BSC: ze hřiště odchází Vedad Ibišević, přichází Salomon Kalou.
     
    82
    Subotićův padající centr sebral Jarstein, kterému se opět vymstila rychlá rozehrávka. Míč se okamžitě vrátil na domácí kopačky.
     
    81
    Do konce zápasu zbývá i s nastavením necelých dvacet minut. Domácí stupňují tlak a budou chtít zahrozit po dlouhém autu Lenze.
     
    80
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Sebastian Andersson, přichází Sebastian Polter.
     
    80
    A další střela z delší vzdálenosti, po které to v ochozech jenom zahučelo, protože Robert Andrich o kousek minul ze svého pohledu levou tyč.
     
    79
    Jarstein sebral letící centr z pravého okraje velkého vápna a okamžitě vykopl do středu hřiště, kde si míč nezpracoval Javairô Dilrosun. Následuje tak další akce aktivnějšího Unionu.
     
    78
    Na druhé straně Rune Jarstein malinko podcenil dalekonosnou střelu Ingvartsena, kterou zprvu vyrazil jen před sebe, ale Mees se k dorážce dostat nestihl.
     
    77
    Hosté celou situaci přeci jen zakončili. O nic nebezpečného se ale nejednalo, Eduard Löwen to z dálky zkoušel hodně nepřesně.
     
    76
    Eduard Löwen se snažil vysunout Ibiševiće, který ale nezvládl první dotek a předkopl si míč do míst, kde už ho neměl šanci doběhnout.
     
    75
    Sudí Aytekin skutečně komunikoval s kolegy u videa, ale ti rychle rozhodli, že se o nedovolený zákrok nejednalo. Podle mého názoru se to pískat určitě dalo.
     
    74
    Trimmelův nákop propadl do autu, zatímco Wolf stáhl k zemi Anderssona. Tato situace by se měla zkoumat u videa!
     
    73
    Dedryck Boyata měl v souboji kopačku až nebezpečně blízko hlavy Anderssona. Také Hertha tak má na kontě první žlutou kartu.
     
    72
    Ibiševićovi byl na hranici vápna vypíchnut míč k Wolfovi, který okamžitě střílel z dálky, ale tečovaný pokus přistál v rukavicích Gikiewicze.
     
    71
    Vedad Ibišević jen o pár čísel nedosáhl na pobídku od Lukebakia. Místo dobré šance se tak koná autové vhazování pro Friedricha.
     
    70
    Maximilian Mittelstädt se uvolnil k přihrávce z levého kraje velkého vápna. Ta mířila na Ibiševiće, ale těsně předním balón zastavil pozorný polský gólman Unionu.
     
    69
    Subotić prodal zkušenosti po centru z levé strany. Modrobílí se během chvíle museli vrátit do středu hřiště a pak si sami zkomplikovali život špatným přenesením hry.
     
    68
    Ibišević byl při zpracování míče objímán Friedrichem. Hertha mohla rozehrát směrem dopředu, ale místo toho rozjeli souhru u půlící čáry.
     
    67
    Držení míče: 55% – 45%.
     
    66
    Zatím nejslibněji vypadající standardní situaci zrealizoval Eduard Löwen, který sice překopl zeď, ale společně s ní i levý horní roh Gikiewiczovy brány.
     
    65
    Lenz házel až do pokutového území, ale klíčový souboj znovu vyzněl vítězně pro hosty. Za ty vyrazil do protiútoku faulovaný Lukebakio a Schlotterbeck dokonce za svůj zákrok vyfasoval žlutou kartu.
     
    64
    Sebastian Andersson roztáhl hru doleva, jenže Lenzův centr byl okamžitě odvrácen za levou postranní čáru.
     
    63
    Vedad Ibišević posouval míč na Eduarda Löwena, jenomže vracející se hráč v červeném dresu tuto nedůraznou přihrávku vystihl.
     
    61
    Andersson posílal centr na Meese, kterého ubránil Stark. Domácí fotbalista navíc inkasoval menší ránu do hlavy, ze které se ale rychle vzpamatoval.
     
    60
    Trimmel posílal jeden z mnoha pasů do předbrankového prostoru. Boyata si věděl rady a Union z celé situace opět vytěžil jen nepřesnou ránu z dálky.
     
    59
    Lenzův dlouhý aut byl prodloužen dále do vápna. Míč se vrátil na Schlotterbecka a ten z velké dálky neohrozil ani rohový praporek vedle Jarsteinovy branky.
     
    58
    Zadní řady Herthy situaci s přehledem zvládly. Lukebakio byl navíc faulován na půlící čáře a většina hráčů se bude stěhovat na opačnou stranu hřiště.
     
    57
    Lukebakio poslal Schlotterbecka na zem způsobem nedovoleným. Nařízená je standardní situace ve prospěch ligového nováčka.
     
    56
    Přerušení hře jako takové určitě nepomůže. Několik desítek vteřin se teď balón pohybuje v nesmírně přehuštěném středu hřiště.
     
    55
    Situace se aspoň prozatím uklidnila. Hráči už jsou zpět na trávníku a zápas bude pokračovat.
     
    52
    Sudí Aytekin kvůli pokračujícím nepokojům poslal oba týmy do kabin. Už teď se přitom nehraje dobrých pět minut.
     
    51
    Bohužel z hostujícího kotle přilétly další světlice. Jedna z nich dokonce skončila na střídačce Unionu!
     
    50
    Hřiště se pomalu schovává pod neprůhledný kouř. Hráči obou týmů se i tak pomalu vrací ze střídaček zpět na svá místa.
     
    49
    Teď už jsou světlice i na trávníku, takže rozhodčím nezbylo nic jiného, než utkání na nějakou dobu přerušit.
     
    48
    Lukebakio jenom prodloužil Löwenův centr z pravé strany. Balón pak do vápna přiletěl i zleva, ale to už si ho přivlastnil Gikiewicz.
     
    47
    Zatímco se v obou kotlech objevila spousta pyrotechniky, tak se Hertha dostala k rohovému kopu.
     
    46
    Střídání v týmu Hertha BSC: ze hřiště odchází Per Ciljan Skjelbred, přichází Eduard Löwen.
     
    46
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Marius Bülter, přichází Joshua Mees.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První půle berlínského derby zrovna nenavázala na odpolední bundesligové gólové hody. Lenz měl velice brzy velkou šanci, při které trefil tyč, jenže to bylo víceméně vše, co se před přestávkou událo. Hertha byla dlouho až nečekaně zalezlá, postupem času se začala osmělovat a v jednom případě i zahrozila, když Grujić hlavičkoval na střechu Gikiewiczovy brány.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Po delší době si na míč sáhl i Rune Jarstein, který si snadno poradil s hodně ambiciózním dalekonosným pokusem z kopačky Marcuse Ingvartsena.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    44
    Ingvartsen na půlce zpracoval míč jen pro Lukebakia, jenže ani hostům se nepovedlo rozvinout ani náznak kloudné útočné akce.
     
    43
    Z mizerného centru na přední tyč vzešel ještě jeden roh, který Lukebakio rozehrál úplně stejně. Hosté tentokrát budou jen vhazovat.
     
    42
    Hertha prakticky z ničeho získala výhodu rohového kopu. Zleva jej rozehraje Dodi Lukebakio, ale ještě předtím musí sudí uklidnit Friedricha a Boyatu.
     
    41
    Ibišević si svým náběhem říkal o pas za obranu. Ničeho takového se ale nedočkal, hosté volí postupné dobývání zformovaného bloku.
     
    40
    Trimmel dostal parádní pas do odkrytého křídelního prostoru, ovšem Gentner si s jeho centrem z pravé strany před brankou neporadil.
     
    39
    Mittelstädt hodně nepřesně hledal Wolfa, který se rozbíhal u levé postranní čáry. Na řadu přichází autové vhazování Friedricha.
     
    38
    Marcus Ingvartsen sklepával Gentnerův centr na střed vápna, ale tam už si hostující defenziva bez komplikací poradila.
     
    37
    Maximilian Mittelstädt zvládl rozehrávku pod tlakem. Po malé domů však domácí vysunuli obranu a nepustili soupeře ani za půlků.
     
    36
    Lukas Klünter hned několikrát vhazoval a postupně se přiblížil místům, odkud se už dal Gikiewicz ohrozit. Právě po jeho centru hlavičkoval Grujić těsně nad břevno!
     
    34
    Lukebakio se zastavil na rohu vápna, jenže finální pas nezvládl podle představ hostujících příznivců. V dalším ze soubojů Subotić čistě odehrál míč před Grujićem.
     
    33
    Rune Jarstein pozorně sledovat let Trimmelova několikátého nákopu a nad hlavami protihráčů zkušeně schoval míč do dlaní.
     
    32
    Nedovolených zákroků poměrně rychle přibývá. Tím posledním se provinil Marko Grujić, takže bude následovat další nákop do pokutového území.
     
    31
    Bültera nemusí faul v křídelním prostoru vůbec mrzet, následný centr ze standardní situace domácí celek jednoduše zlikvidoval.
     
    30
    Držení míče: 59% – 41%.
     
    29
    Až na Lenzovou nebezpečnou hlavičku z úplného úvodu zápasu je berlínské derby bez zajímavějších situací. Doufejme, že se to postupem času zlepší.
     
    28
    Keven Schlotterbeck si pomohl drobným faulem ve středu hřiště, nicméně Hertha se dobrovolně vrátila až k Runemu Jarsteinovi.
     
    27
    Po dalším faulu opět letěl Trimmelův pas do velkého vápna. Menší skrumáž se ale obešla bez zakončení, protože si dva útočící hráči nad balónem trochu překáželi.
     
    26
    Trimmel svým nákopem sice posadil míč na hlavu jednoho ze spoluhráčů, ale tomu se vůbec nepovedlo nasměrovat střelu do prostoru branky.
     
    25
    Dodi Lukebakio nepříjemným šlapákem trefil Andricha. Hlavní sudí Aytekin opět ukazuje, že se bude rozehrávat na branku Herthy Berlín.
     
    24
    Postupný útok vyšel tak trochu vniveč, protože neškodná střela z dálky od Christiana Gentnera nemohla překvapit ani žádného amatérského gólmana.
     
    23
    Domácí mají stále více ze hry. V těchto desítkách vteřin ale kombinují dobrých padesát metrů od branky soupeře.
     
    22
    Nákop z dílny Roberta Andricha proletěl přes všechny útočící hráče Unionu až k hostujícímu brankáři Jarsteinovi.
     
    21
    Christian Gentner šel hodně ochotně k zemi, poté co byl ve vápně zezadu přistrčen. O penaltový zákrok se rozhodně nejednalo.
     
    20
    Vedad Ibišević se zatím dostává do hry jen minimálně. Teď si míč sice polaskal, ale byl mu odmáván ofsajd.
     
    19
    Trimmelův centr byl odvrácen. Andrich ale mohl pálit z dálky a Jarstein měl docela velké problémy, protože předním balón nepříjemně skočil.
     
    18
    Karta se znovu obrátila, přestože se na obrazu hry nic nemění. Hraje se výhradně v prostoru poblíž půlící čáry.
     
    16
    Tempo hry po docela svižném úvodu opadlo. Po faulu Schlotterbecka ve středu hřiště budou hosté pokračovat v hodně rozvážném postupu.
     
    15
    Domácím nevyšla podle představ pozvolná přechodová fáze. O tu se nyní pokouší i Hertha, jež začíná od Jarsteina.
     
    14
    Javairo Dilrosun už nestihl zastavit míč na hrací ploše. Zpod domácího fanouškovského kotle opět rozehrává Gikiewicz.
     
    13
    Dodi Lukebakio si naskočil na povedený centr od Lukase Klüntea, nicméně nevyprodukoval tak nebezpečnou hlavičku, aby si s ní Gikiewicz neporadil.
     
    12
    Andrich šel hodně tvrdě do souboje s jedním z hostujících hráčů. Faul se píská, nicméně se to obešlo bez žluté karty.
     
    11
    Domácí se snaží hojně využívat pravou stranu. Krajní bek Friedrich však fauloval a kopat se bude proti brance Unionu.
     
    9
    Hosté nastoupili s velkým respektem a potřebovali by se co nejdříve zvednout.Teď každopádně přežili další neadresný nákop ze středu hřiště.
     
    8
    Keven Schlotterbeck se postaral o Lukebakia a doprovodil míč za koncovou čáru, což znamená odkop od branky Rafała Gikiewicze.
     
    7
    Friedrichův nákop letěl mezi stopery, Gentner to ale měl na dlouhou nohu a tou jen prodloužil míč do Jarsteinových rukavic.
     
    6
    Marcus Ingvartsen doběhl centr z levého křídla až na poslední možnou chvíli a míč se ve finále slabě odrazil do míst, kam Jarstein v pohodě dosáhl.
     
    5
    Hertha je zatím zaseklá v obranné ulitě. Po vysvobozujícím odkopu směřujícím do zámezí vhazuje Friedrich.
     
    4
    Christopher Lenz mohl dostat domácí celek do vedení. Po centru zprava hlavičkoval koníčkem a trefil levou tyč Jarsteinovy brány!
     
    3
    Už dlouho před výkopem o sobě dávaly hodně vědět oba fanouškovské tábory. Dvaadvacetitisícový stadion je zaplněn do posledního dostupného místečka. Z hostujícího kotle vyletělo i několik kusů pyrotechniky.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v modrobílých, zatímco domácí v kompletně červených dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    1. FC Union Berlín: Gikiewicz – Friedrich, Schlotterbeck, Subotić – Trimmel (C), Andrich, Gentner, Lenz – Ingvartsen, Bülter – Andersson.
    Náhradníci: Nicolas – Kroos, Mees, Polter, Rapp, Schmiedebach, Ujah, Ryerson.

    Hertha BSC: Jarstein – Klünter, Boyata, Stark, Mittelstädt – Grujić, Skjelbred – M. Wolf, Lukebakio, Dilrosun – Ibišević (C).
    Náhradníci: Kraft – Duda, Kalou, Leckie, Löwen, Plattenhardt, Rekik, Selke, Torunarigha.

    Rozhodčí: Aytekin – Dietz, Beitinger.
     
    Hertha BSC

    Slavnější z těchto dvou berlínských klubů jde do zápasu v roli minimálního favorita. Hertha má před desátým kolem jen o jednu výhru více, celkem má ale navrch o čtyři body a v tabulce se tak nachází na jedenáctém místě, z něhož se může posunout nanejvýš před desátý Frankfurt. Během posledních dvou týdnů ztratili svěřenci Anteho Čoviće hned pět z šesti možných bodů. Nejprve v poměru 1:1 remizovali v Brémách a pak doma prohráli 2:3 s Hoffenheimem, když dohrávali bez vyloučeného českého záložníka Vladimíra Daridy. Hráči Herthy mají za sebou velice těžký pohárový zápas s Drážďany, nad kterými vyhráli až po penaltách, přičemž v prodloužení vyrovnali až ve 123. minutě. V lize jsou nejlepšími střelci třígóloví Dilrosun, Lukebakio a Ibišević.
     
    1. FC Union Berlín

    Ligový nováček je na tom zhruba tak, jak se od něj před sezónou očekávalo. Po devíti kolech má Union bilanci dvou výher, jedné remízy a šesti porážek, což dohromady dělá sedm bodů a patnácté místo bundesligové tabulky a náskok tří bodů na poslední Paderborn. Před dvěma týdny Union vybojoval vítězství 2:0 nad Freiburgem, které obhajovalo na hřišti mnichovského Bayernu. Tam svěřenci hlavního kouče Urse Fischera prohráli pouze 1:2 a to ještě neproměnili jednu ze dvou nařízených penalt. O pár dní si Union spravil chuť ve druhém kole poháru, když znovu porazil Freiburg. O pozici nejlepšího týmového střelce se s třemi góly dělí Sebastian Andersson a Marius Bulter.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu desátého kola německé Bundesligy. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na utkání mezi Unionem Berlín a městským rivalem Herthou!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

    Michal Břuchanský

    Góly: 90. Polter (pen.)

    Karty:   65. Schlotterbeck (UNB) – 73. Boyata (HER)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 14:9.
    1. FC Union Berlín: Gikiewicz – Friedrich, Schlotterbeck, Subotić – Trimmel (C), Andrich, Gentner, Lenz – Ingvartsen (90+6. Ryerson), Bülter (46. Mees) – Andersson (80. Polter).
    Náhradníci: Nicolas – Kroos, Mees, Polter, Rapp, Schmiedebach, Ujah, Ryerson.

    Hertha BSC: Jarstein – Klünter, Boyata, Stark, Mittelstädt (90+3. Selke) – Grujić, Skjelbred (46. Löwen) – M. Wolf, Lukebakio, Dilrosun – Ibišević (C) (82. Kalou).
    Náhradníci: Kraft – Duda, Kalou, Leckie, Löwen, Plattenhardt, Rekik, Selke, Torunarigha.

    Rozhodca: Aytekin – Dietz, Beitinger