Kvalifikácia na VC Mexika Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Mexika

Vítěz: M. Verstappen (Red Bull)

cz Sobota 26.10.2019, 20:00 • Trať: Hermanos Rodríguez, Mexiko City, Mexiko • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 20.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu, po kterém může slavit svůj šestý titul mistra světa Lewis Hamilton. Mějte se fajn a hezký sobotní večer. (21:18:18)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Mexika, jejíž dramatický závěr překazila nehoda Valtteriho Bottase. Opět se schylovalo k boji mezi piloty Ferrari, Mercedesu a Red Bullu, jenomže po kolizi finského závodníka bylo po soubojích. Pole position tak získává Max Verstappen, jehož v první řadě doplní Charles Leclerc. Druhou linii zaplní Sebastian Vettel a Lewis Hamilton. Dobrý výsledek zajel McLaren s Toro Rosso, všichni čtyři piloti se probojovali do závěrečné části kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Mexika: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Leclerc (Ferrari), 3. Vettel (Ferrari), 4. Hamilton (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Bottas (Mercedes), 7. Sainz (McLaren), 8. Norris (McLaren), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Gasly (Toro Rosso), 11. Pérez (Racing Point), 12. Hülkenberg (Renault), 13. Ricciardo (Renault), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Giovianzzi (Alfa Romeo), 16. Stroll (Racing Point), 17. Magnussen (Haas), 18. Grosjean (Haas), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).
     
    Konec kvalifikace.
    Bottas končí v bariéře
     
    0:00
    Valtteri Bottas v nájezdu do poslední zatáčky před cílovou rovinkou nezvládl svůj vůz a narazil do bariéry! Fin tak svůj čas nezlepší a to samé platí i pro zbytek pilotů, protože jsou vyvěšeny žluté vlajky. Je to jasné, pole position bere Max Verstappen!
    Závěr třetí části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    1:10
    Nejvíce pole position v Mexiku vlastní Jim Clark, který vyhrál kvalifikaci celkem čtyřikrát. Dvakrát triumfoval Ayrton Senna. Co jezdec, to pojem. Piloty, o kterých se bude mluvit v budoucnu, ovšem vidíme i v této sezoně.
     
    2:10
    Piloti se pomalu začínají vracet zpět na okruh a za chvíli najedou do svého posledního měřeného kola, při kterém ještě mohou vylepšit své dosavadní časy. Kdo nakonec získá nejvýhodnější místo na startu nedělního závodu?
     
    3:14
    Závodníci jsou stále v garážích. Průběžné pořadí je následující: Verstappen, Leclerc, Vettel, Hamilton, Albon, Bottas, Sainz, Kvjat, Gasly a Norris. Boj o pole position se opět odehraje mezi piloty Ferrari, Mercedesu a Red Bullu. Podle všeho je hlavním favoritem nejen této kvalifikace stáj z Maranella.
     
    4:29
    Opakované záběry prokázaly, že Valtteri Bottas při svém dosud posledním pokusu chyboval a ztratil tím několik desetin. I proto je v současné chvíli až šestý. Všichni piloti jsou u mechaniků a na trati tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří.
     
    5:38
    Jezdci teď hromadně míří do garáží, aby si dali menší pauzu před závěrečnými boji o zisk pole position. Naposledy triumfoval v kvalifikaci na Grand Prix Mexika Daniel Ricciardo, který ale pole position rozhodně neobhájí.
     
    6:52
    Ještě rychlejší než Vettel bych Charles Leclerc, jenomže Max Verstappen vytáhl čas 1:14.910 a jde na první příčku! Leclerc ztratil 114 tisícin a Vettel 260 tisícin. To byl hodně dobrý pokus pro Verstappena.
     
    7:25
    Na pár vteřin se do čela dostal Valtteri Bottas, než ho sestřelil Lewis Hamilton. Ani pětinásobný mistr světa se však neudržel na první pozici dlouho, neboť jej překonal Sebastian Vettel. Do cíle míří Charles Leclerc a Max Verstappen.
     
    8:21
    Na dráze jsou momentálně všichni jezdci, kteří za chvíli zaknihují své první měřené časy. Je tomu skutečně tak, na první místo jde na malou chvíli Daniil Kvjat, ale je jasné, že Mercedes s Ferrari a Red Bullem za moment odpoví.
     
    9:37
    Velká cena Mexika se do kalendáře vrátila v roce 2015, předtím se jel poslední závod v této zemi v roce 1992. Už to vypadalo, že Mexiko na své historické podniky nenaváže, ale nakonec se organizátoři domluvili na pořádání velké ceny s promotéry.
     
    10:46
    Až teď se začíná závodit o co nejlepší umístění na startu nedělního závodu a jako první se vydali na okruh Lando Norris, Daniil Kvjat, Pierre Gasly nebo Carlos Sainz. Vzápětí je budou následovat i ostatní borci.
     
    11:36
    Na rozdíl od první a druhé části kvalifikace se v posledním segmentu jezdcům na trať moc nechce. Zatím nikdo nehecnul své soupeře k závěrečným jízdám.

    Michal Šandor