Kazachstan – Belgicko 0:2 (kon.) | Bielorusko – Holandsko 1:2 (kon.) | Maďarsko – Azerbajdžan 1:0 (kon.)
Cyprus – Rusko 0:5 (kon.) | Škótsko – San Maríno 6:0 (kon.) | Estónsko – Nemecko 0:3 (kon.)
Wales – Chorvátsko 1:1 (kon.) | Poľsko – S. Macedónsko 2:0 (kon.) | Slovinsko – Rakúsko 0:1 (kon.)
koniec
Škótsko
6:0 (3:0)
San Maríno
cz Nedeľa 13.10.2019, 18:00 • Hampden Park, Glasgow • Kvalifikácia ME • Skupina I
Predzápasové kurzy
     
    Máme za sebou kvalifikační utkání o postup na Euro, v němž Skotsko rozdrtilo San Marino 6:0. V utkání hraném na podmáčeném terénu se domácí v první půli prosadili třikrát a o všechny zásahy se zasloužil středopolař z Aston Villy John McGinn. Stejný gólový příděl nadělili Skotové soupeři i ve druhé půli, tentokráte si ale rozdělili branky rovnoměrně. Prosadil se Shankland, Findlay a Armstrong. Ani velké vítězství Skotska nic neřeší, postup na Euro z kvalifikační skupiny byl ztracený již před tímto střetnutím, San Marino zůstává na nule.

    To je ode mě pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (20:00:22)
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+1
    V dnešním zápase se už nic nestane, Skotsko zvítězí velkým rozdílem. San Marinu ale patří za snahu až do posledních minut velké uznání.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby jednu minutu.
     
    89
    Liam Palmer skvěle udržel na zádech Gasperoniho, jenž se i navzdory velké snaze nedokázal přes protivníka probojovat.
     
    88
    Nejspíše ani sám McTominay nečekal, že by jeho dalekonosná rána skončila gólem. Míč se pomalinku dokutálel za čáru, následuje odkop od brány.
    86. Stuart ARMSTRONG - 6:0
     
    86
    Skotsko právě vstřelilo branku!
    Exekuce přímého kopu se ujal STUART ARMSTRONG. Záložník hrající v Southamptonu přestřelil zeď a balón namířil milimetrově přesně do levého horního rohu. Simoncini se za projektilem stačil jen ohlédnout.
     
    85
    Útočník Shankland udělal kličku protivníkovi, jenž ho následně srazil k zemi. Nebezpečná standardka přichází i na druhé straně, dá se očekávat přímá rána.
     
    84
    Velmi nepovedený centr, jehož se na přední tyči zmocnil Findlay. Ze slibné příležitosti tedy není vůbec nic.
     
    83
    Dokonce bude mít San Marino standardku z nebezpečné pozice. Zbytečného faulu se totiž u levé lajny dopustil McTominay.
     
    82
    Domácí už nikam nepospíchají. Náskok jim viditelně stačí, soupeře enchtějí potupit dalšími zásahy.
     
    81
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. O vítězi utkání není pochyb, Skotové mají velký náskok. Respekt ale zasluhují oba týmy, že ve vytrvalém dešti vůbec dokáží odběhat celých devadesát minut.
     
    80
    Střídání v týmu San Marino: ze hřiště odchází Filippo Berardi, přichází Luca Ceccaroli.
     
    79
    Znovu si levý bek Liverpoolu nevedl příliš obratně. Selhal mu první dotek s míčem, čehož okamžitě využil presující Mularoni.
     
    78
    Robertsonovi se nyní hrubě nepovedl centr. Jemným obloučkem poslal kulatý nesmysl na horní síť Simonciniho svatyně.
     
    77
    Ani z toho však Skotové nedokázali vymyslet nic zajímavého, nejvýše vyskočil na hranici penalty, kam balón padal, stoper Luca Censoni.
     
    76
    Exekuce se chopil křídelník Christie, jenž skutečně mířil přes zeď, avšak jen ji napálil. Následuje rohový kop.
     
    75
    Fotbalisté Skotska budou rozehrávat zajímavou standardní situaci těsně za hranicí šestnáctky. Dá se očekávat přímá rána na branku.
     
    74
    Zbytečného zákroku na gólmana se dopustil Shankland. Ten mohl v klidu sledovat zakončení McTominaye. Místo toho ovšem atakoval gólmana, čímž mu zabránil v zákroku.
     
    73
    Kombinace kolem šestnáctky soupeře nedělá domácím žádné problémy. Hosté viditelně odcházejí po fyzické stránce.
     
    72
    Christie se pokusil dlouhým přenesením hry najít Forresta, Battistini na poslední chvíli stihl vyskočit a odehrát do zámezí.
     
    71
    Aldo Simoncini se v posledních minutách rozhodně nenudí. Opět musel na zem, pro změnu pálil na bránu nově příchozí Armstrong.
     
    70
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází Callum McGregor, přichází Johnny Russell.
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází John McGinn, přichází Stuart Armstrong.
     
    69
    Skotové jsou pochopitelně při chuti. Další nebezpečený projektil vypálil Callum McGregor, brankář Simoncini si tentokráte věděl rady.
    67. Stuart FINDLAY - 5:0
     
    67
    Skotsko právě vstřelilo branku!
    Při prvním startu za národní mužstvo si stoper STUART FINDLAY připisuje premiérový gól! Centr Christieho z rohového kopu gólman podběhl, Findlay dokázal přeskočit soupeře a trefit prázdnou svatyni.
    65. Lawrence SHANKLAND - 4:0
     
    65
    Skotsko právě vstřelilo branku!
    Technické zakončení McTominaye orazítkovalo břevno. Kulatý nesmysl se poté šťatně odrazil k LAWRENCOVI SHANKLANDOVI, na něhož zívala odkrytá brána, forvard snad ani nemohl minout.
     
    64
    Nebezpečnou ránu vypálil z nějakých dvaceti metrů McTominay. Střela překvapivě na podmáčeném povrchu ještě zrychlila, přesto si s ní gólman poradil.
     
    63
    Nikým neatakovaný Forrest si zpracoval pas od Christieho na prsa. Než se ale stihl natoit k zakončení, už u něj byl blokující Brolli.
     
    62
    Celou dobu se zdálo, že Andrew Robertson bude centrovat. Nkaonec si ale všiml, že gólman je vylezlý více, než by měl být, a tak zkusil dalekonosným lobem vsítit gól. Simoncini stihl zacouvat a vyboxovat balón na poslední chvíli.
     
    61
    Nebezpečnou ránu vypálil Gasperoni. Sice šla na střed, McLaughlina ale před zákrokem překvapila pořádná sprška vody do obličeje.
     
    60
    Hodina utkání je za námi. Skotsko si jde za pohodlným vítězstvím, kterému nezabrání ani již několikrát omýlaný vytrvalý liják.
     
    59
    Nejhorší na tom je, že déšť neustává a nejspíše jen tak neustane. Dá se tedy očekávat, že podmínky budou už jen horší a horší.
     
    58
    Mám takový pocit, že už ani nesledujeme fotbal. Chudák Gasperoni se pokusil rozehrát na metr standardku, jenže ani na ten metr se balón nedokutálel, zastavil se prakticky okamžitě.
     
    57
    Forrestovi tentokráte paradoxně pomalý trávník pomohl, jelikož příliš dlouhá přihrávka se zastavila na lajně. Křídelník posl=ze hledal centrem Christieho, avšak nenašel adresáta, nýbrž Brolliho.
     
    56
    Censoni měl velké problémy udržet se na nohou, nakonec se mu alespoň podařilo před dobíhajícím Forrestem odkopnout daleko na polovinu soupeře.
     
    55
    Před fotbalisty hostujícího celku se rýsovala zajímavá příležitost na brejk, to by ale nesměli hrát po po zemi. Nahrávka Berardiho se zastavila někde na polovině cesty.
     
    54
    Že by to mohlo jít vzduchem, když ne po zemi, pochopil Devlin, jehož dlouhý nákop si zpracoval Shankland, ke střele ho ale Brolli nepustil.
     
    53
    Jsme svědky třetí žluté karty v utkání, druhé na straně San Marina. Alessandro Golinucci v jasné šanci zatáhl za dres McGinna, čímž mu zabránil v zakončení.
     
    52
    Hlavní rozhodčí ovšem zůstává v klidu, alespoň zatím. Ani fotbalisté si nestěžují, nejspíše nechají dohrát utkání do konce, když už je o vítězi rozhodnuto.
     
    51
    Nahrávka Golinucciho by za normálních okolností na Berardiho došla, jenže v těch podmínkách se zastavila už po metru. Toho okamžitě využil McGregor.
     
    50
    V Glasgow panuje velmi nepříznivé počasí pro fotbal. Nebál bych se říct, že hřiště se pomalu stává nepřizpůsobilým pro hru. Míč jede při přihrávce po trávníku velmi, ale opravdu velmi pomalu.
     
    49
    Pas Palmera nepatřil do kategorie nejpřesnější, míč doletěl přímo do rukavic Alda Simonciniho.
     
    48
    Sledujeme stále tu stejnou písničku. Skotové kombnují na útočné polovině, zatímco San Marino se snaží udržet útočné borce soupeře na uzdě.
     
    47
    Domácí zahrozili hned ve druhé minutě druhé půle, to když stoper Findlay po centru z rohového kopu hlavičkoval těsně nad.
     
    46
    Střídání v týmu San Marino: ze hřiště odchází Alessandro D'Addario, přichází Andrea Grandoni.
    Střídání v týmu San Marino: ze hřiště odchází Mattia Giardi, přichází Adolfo Hirsch.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:02.
     
    První poločas kvalifikačního souboje na Euro mezi Skotskem a San Marinem je za námi. Tato část patřila jednomu muži, kterým je John McGinn. Domácí středopolař vsítil všechny tři branky svého týmu, jemuž tak dal prakticky jistotu zisku tří bodů. San Marino se podle očekávaní vůbec nechytá, má obrovský problém se dostat jen na útočnou polovinu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
    45+1. John MCGINN - 3:0
     
    45+1
    Skotsko právě vstřelilo branku!
    V závěru prvního poločasu přidávají skotští fotbalisté třetí zásah! Po centru z rohového kopu přiťukl Findlay hlavou JOHNU MCGINNOVI, který z otočky propálil bezmocného Simonciniho, čímž završil hattrick!
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu jednu minutu.
     
    44
    Liam Palmer se snadno obtočil kolem osobního strážce. Následně v šestnáctce našel McGinna, jenž nepropálil trojčlennou hradbu soupeře.
     
    43
    Mladičký Nicola Nanni se srdnatě pokusil prokousat přes dvojici stoperů. Duo Devlin – Findlay však zvládli svůj úkol na jedničku s hvězdičkou.
     
    42
    Scott McTominay se po jemném přistrčení od Censoniho dožadoval odpískání pokutového kopu. Píšťalka rozhodčího ale zůstala němá.
     
    41
    Hru kočku s myší připomínal souboj Forresta s Battistinim. Domácí křídelník následně servíroval míč do pokutového území, Christie na balón těsně nedoskočil.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějakého gólu nebo půjdou Skotové do kabin s dvoubrankovým vedením v zádech?
     
    39
    Útočný faul zhatil standardní situaci. Ještě před příletem míče se dopustil prohřešku na gólmana forvard Shankland.
     
    38
    Tečovaná rána beka Liama Palmera zamířila vysoko nad. Náledovat bude rohový kop, k praporku už dobíhá James Forrest.
     
    37
    Alespoň na malý moment nahlédli hosté na útočnou polovinu soka. Matteo Giardi však rychle o kulatý nesmysl přišel, v souboji proti Findlayovi neuspěl.
     
    36
    Po pasu z přímého volného kopu si dokázal prostor k hlavičce najít Michael Devlin. Stoper Aberdeenu hlavičkoval těsně vedle levé tyče.
     
    35
    Stále ta stejná písnička. Skotsko kombnuje, San Marino se snaží ubránit útočné snahy hlavně tria Forrest – Shankland – Christie. To se jim zatím daří, jenže McGinn jim mezitím vstřeli dvě branky.
     
    34
    Matteo Giardi bez náznaku hrát míč podrazil unikajícího McGregora. Žlutá karta je v tomto případě neoddiskutovatelná.
     
    33
    Palmer měl problémy, nakoenc si ovšem s dotírajícím Gasperonim poradil, ten totiž nepočítal s odvážnou kličkou po lajně.
    32. Skvělý zákrok Simonciniho proti střele McTominaye
     
    32
    Forrest si pohlídal ofsajdové postavení, řekl si o přihrávku po levé lajně, aby následně našel v pokutovém území naběhnutého McTominaye. Středopolař Manchesteru United pálil z první, Simoncini ale stihl včas vytáhnout pokus levou rukou!
     
    31
    Exekuce rohového kopu se ujal Forrest, jenž našel hlavu Findlaye. Před brankou ještě jeho zakončení tečoval Devlin, naneštěstí pro něj mimo soupeřovu svatyni.
     
    30
    Po půl hodině zápasu tedy vedou Skotové nad soupeřem rozdílem dvou branek a lze očekávat, že skóre se ještě několikrát nyvýší. Zálusk na hattrick si určitě dělá John McGinn.
     
    29
    Ryan Chtistie zatleskal dobře myšlenému pasu Forresta na levou stranu, který dokázal Alessandro D'Addario odvrátit pouze za cenu rohového kopu.
    27. John MCGINN - 2:0
     
    27
    Skotsko právě vstřelilo branku!
    Domácí se ujímají vedení o dvě branky! Pomalou nahrávku McTominaye po zemi vyrazil Simoncini pouze k JOHNU MCGINNOVI, jenž měl velmi snadnou pozici. Přesto málem selhal, brankář si totiž ještě na balón sáhl, vytěsnit ho ale nedokázal.
     
    27
    Centr z rohového kopu nebyl vůbec povedený, na přední tyči odklidil kulatý nesmysl na druhou polovinu hřiště Callum McGregor.
     
    26
    Jedna z možností, jak ohrozit domácí svatyni, budou standardky. Jednu takovou bude San Marino rozehrávat po zblokované ráně Giardiho.
     
    25
    Scott McTominay v hlavičkovém souboji loktem nešetrně zasáhl Golinucciho, hlavní sudí okamžitě tasí žlutou kartu.
     
    24
    V prudkém lijáku, který vládne ve Skotsku budou nebezpečné hlavně střely po zemi, jež během chvíle mohou nabrat obrovskou rychlost.
     
    23
    Stoper musel kvůli ošetřování odejít za postranní čáru. Na Vážnější problém to naštěstí nevypadá, Brolli se po chvilce vrací zpět do hry.
     
    22
    Po jednom ze soubojů na zemi zůstal ležet Cristian Brolli, podle prvních reakcí to vypadá na problém s pravým stehenním svalem.
     
    21
    Forrestovi se po levé straně rozbíhal Robertson, avšak křídelník Celticu se rozhodl situaci vzít na sebe, přízemní ránou těsně k levé tyči nechal vyniknout brankáře.
     
    20
    Hosté se vůbec nechytají. K balónu se probojoval Filipp Berardi, jenže neměl komu nahrát a proti dvojici obránců neměl šanci uspět.
     
    19
    Velmi dobrý centr vyslal z rohového kopu Ryan Christie. Aldo Simoncini se vydal dopředu a konečky prstů dokázal míč vytěsnit do bezpečí.
     
    18
    Callum McGregor to teď nevyřešil úplně ideálně. Měl dostatek času, přestou uspěchanm pasem hledal Christieho, ten ale míč nedostihl.
     
    17
    Lawrence Shankland dokázal udržet v šestnáctce na zádech dotírajícího Censoniho, z velkého úhlu ovšem napálil boční síť.
     
    16
    Do souvislé rozehrávky se nyní zapojili i stopeři, Devlin s Findlayem si nyní několikrát neomylně vyměnili míč.
     
    15
    Aktivita Ostrovanů pokračuje. Modří jsou všude o krok napřed, a to se pochopitelně projevuje jak na výsledku, tak na celém obrazu hry.
     
    14
    Rozhodně se nedá čekat, že by San Marino začalo hrát více ofenzivněji. Pro jasného outsidera je i jednobranková ztráta zatím velmi odbrým počinem.
    12. John MCGINN - 1:0
     
    12
    Skotsko právě vstřelilo branku!
    Teď už to Skotsku vyšlo! Christie dostal parádní pas na pravou stranu, dostal se s balónem do vápna a střílel na zadní tyč. Před gólmanem míč ještě drobně tečoval JOHN MCGINN, branka by to však nejspíše byla i bez tohoto jemného doteku.
     
    11
    O pořádný kus Forrest přetáhl svůj centr na Christieho. Ten ještě zasprintoval, ale kulatý nesmysl na hrací ploše již nezastihl.
     
    10
    James Forrest pálil přízemní ránu na zadní tyč. V tonto prostoru ještě zavíral prostor Christie, avšak Simoncini míč chytil a už nepustil.
     
    9
    Pěknou průnikovou nahrávku Christieho si našel Scott McTominay. Než si ovšem stihl zpracovat balón, tak ho dokázal doběhnout a střelu zblokovat Censoni.
     
    8
    Opět sledujeme trpělivou kombinaci skotskcýh fotbalistů, kteří jsou si vědomi, že času mají ještě dostatek.
     
    7
    Hostující strážce svatyně podcenil výběh proti vyššímu centru Forresta. Balón úplně minul, naštěstí pro něj Findlaymířil nepřesně.
     
    6
    Obrovská příležitost nekončí prvním zásahem! Forrest skvěle našel ve vápně nabíhajícího Shanklanda, jehož zakončení z bezprostřední blízkosti Simoncini skvěle vytěsnil nad břevno!
     
    5
    Rohový kop kroutil na hranici penalty James Forrest, načež stoper Devlin halvičkoval těsně vedle levé tyčky.
     
    4
    Lawrence Shanklad se odhodlal ke střene z nějakých dvaceti metrů. Aldo Simoncini se natáhl a vytěsnil míč na rohový kop.
     
    3
    Dnešní utkání by mělo být hrou na jednu bránu. Domácí nechtějí nechat nic náhodě, už kombinují na polovině soupeře.
     
    2
    Skotové do dnešního utkání nastoupil iv modrch dresech, fotbalisté San Marina hrají v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    San Marino

    San Marino bylo jasným outsiderem už po samotném rozlosování a papírové předpoklady se podle očekávání vyplňují. Svěřenci trenéra Varelly mají po sedmi utkáních na kontě nulu s hrozivým skóre 0:37. Velký debakl museli hráči tohoto celku skousnout ve čtvrtek, na půdě Belgie prohráli 0:9. Proti Skotsku se dá očekávat rovněž debakl, ikdyž tak vysoký jako s Belgií nejspíše nebude. Třeba se ale dočkáme alespoň jejich prvního gólu ve skupině, ani Ostrované totiž nehýří příliš dobrou obranou.
     
    Skotsko

    Skotsko už nemá šanci postoupit na Euro z kvalifikační skupiny. Očekávalo se, že Ostrované budou daleko konkurenceschopnějším týmem Belgii, ale hlavně Rusku, s nímž se čekal boj o postupovou druhou pozici. Svěřencům kouče Clarka se ale vůbec nedaří, čtvrteční prohra 0:4 v Rusku je toho jasným důkazem. Celkově mají Skotové po sedmi zápasech bodů šest a právě jen San Marino je horší.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeju krásný nedělní podvečer! Vítám vás sledování kvalifikačního zápasu skupiny I, v němž Skotsko přivítá na domácím hřišti San Marino.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Milan Huppert

    Góly: 12. J. McGinn (R. Christie), 27. J. McGinn, 45+1. J. McGinn (Findlay), 65. Shankland, 67. Findlay (R. Christie), 86. Armstrong

    Karty:   25. McTominay (SCO) – 34. Giardi (SMA), 53. A. Golinucci (SMA)


    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 13:2. Střely mimo: 8:2. Rohy: 18:1. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 19:9.
    Škótsko: McLaughlin – Palmer, Devlin, Findlay, Robertson (C) – J. McGinn (70. Armstrong), McTominay, C. McGregor (70. Russell) – R. Christie, Shankland, Forrest.
    Náhradníci: MacGillivray, Marshall – Armstrong, Fraser, Gallagher, Morgan, Mulgrew, O'Donnell, Russell, Taylor.

    San Maríno: A. Simoncini – Ma. Battistini, Censoni, Brolli, D'Addario (46. Grandoni) – Mularoni, A. Golinucci – Gasperoni (C), F. Berardi (80. Ceccaroli), Giardi (46. A. Hirsch) – Nanni.
    Náhradníci: S. Benedettini, Zavoli – Bernardi, Ceccaroli, E. Golinucci, Alex Della Valle, Grandoni, A. Hirsch, Tomassini, Lunadei, Palazzi.

    Rozhodca: Brisard (FRA) – Pages (FRA), Mugnier (FRA)