INEOS 1:59 Challenge Eliud Kipchoge (KEN) 1:59,40 (kon.)
koniec udalosti
INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge (KEN) 1:59,40

cz Sobota 12.10.2019, 08:15Atletika
     
    S konstatováním, že Eliud Kipchoge změnil historii maratonu, se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek unikátního dne. (10:27:34)
     
    Už před cílovou bránou Eliud Kipchoge slavil a po doběhu zamířil hned ke své rodině! Keňan to zvládl skvěle a užívá si zasloužené ovace. Brzy pětatřicetiletému běžci je odměnou čas 1:59,40, jímž se zapsal do historie maratonu! Znovu připomínám, že nejde o světový rekord, protože se nejednalo o závod. Další metou musí být pro Kipchogeho pokořit dvouhodinovou hranici v samotném závodě, třeba příští rok v Berlíně.

    Uznání zaslouží také organizátoři a především skvělý tým jednačtyřiceti pacemakerů, kteří odvedli výbornou práce. Většina z nich se nechala slyšet, že nejdou vodit, ale jdou pomoci kamarádovi k zapsání do historie. Ve Vídni bylo vše skvěle připraveno, včetně Kipchogeho.

    Přiznám se, že při doběhu se i mně spustily slzy štěstí, jelikož jako běžec "hobík" jsme na pokoření dvou hodin při maratonu čekal. A že ho splnil zrovna Kipchoge o to je pocit lepší. Čtyřiatřicetiletá legenda běžeckého sportu potvrdila, že člověk nemá limity.
    Doběh do cíle unikátní výzvy
     
    Neuvěřitelné! Eliud Kipchoge doběhl v čase 1:59,40! Zkušený Keňan na posledním kilometru ještě zrychlil, protože stáhl neuvěřitelných deset vteřin navíc! Je to hrdina, který poprvé dostal maraton pod dvě hodiny!
     
    Čtyři sta metrů před cílem se pacemakaři rozestupují a Eliud Kipchogejde dopředu! Dneska to je zápis do historie! Dámy a pánové, Keňan to zvládl na jedničku dvakrát podtrženou!
     
    Pacemakeři, kteří byli za hrdinou dnešního dne jdou dopředu a snaží se Kipchogeho vyburcovat. Právě Keňan je teď poslední ve skupině!
     
    Další doprovodné vozidlo odstupuje a zbývá lehce hranice nad jedním kilometrem! A pozor, ještě se zrychluje!
     
    A znovu úsměv na zkušeného maratonského hrdinu! Stále se běží na čas, který je o deset vteřin pod dvěma hodinami! Eliud Kipchoge běží s lehkým úsměvem na tváři a odstupuje mu první doprovodné vozidlo!
     
    Eliud Kipchoge se znovu usmívá, sám asi ví, že je hodně blízko k přepsání historie!
     
    Poslední dva kilometry do cíle! Eliud Kipchoge probíhal zhruba v čase 1:53,40 hodin. Stále má náskok na dvě hodiny devíti vteřin. Tohle už prostě musí vyjít!
     
    Ještě pro představu, Bernard Lagat je nejzkušenějším pacemakerem, jemuž je čtyřiačtyřicet let! Stále je náskok na cílový čas devět vteřin!
     
    Do cíle zbývají poslední čtyři kilometry a Eliud Kipchoge má na dvě hodiny náskok deseti vteřin. Tohle vypadá opravdu skvěle a při pohledu na hlavního hrdinu si myslím, že dnes by magická hranice mohla padnout!
     
    Hlavní hrdina závodu trochu vybočuje do strany, asi reakce na vítr. Ovšem stále je skvěle schován, asi taktika kouče Chrise Frooma funguje na jedničku. Znovu připomínám, že skupina běží ve tvaru písmene X.
     
    Posledním kapitánem je Lagat, který se jako poslední zařadil do skupiny běžců. Eliud Kipchoge se právě za něj schoval a dál se drží výtečné tempo! V České republice by s Keňanem nevydržel běžet nikdo ani deset kilometrů, to jen pro srovnání!
     
    Vypadá to skvěle! Čtyřiatřicetiletý Keňan má na cílový čas náskok deseti vteřin. Opět probíhá výměna pacemakerů, která by měla být už poslední. Jdeme do koncovky!
     
    Už pouze šest kilometrů zbývá do cíle dnešní výzvy, která by se měla zapsat do historie běhu! Ovšem znovu připomínám, že nepůjde o světový rekord, jelikož se nejedná o závod!
     
    Pětatřicet kilometrů je minulostí, stále se běží ve strojovém tempu, jenž je stanovené na dvě minuty padesát vteřin. Neuvěřitelné! Eliud Kipchoge se usmívá, zdá se, že je na tom skvěle!
     
    Eliud Kipchoge v Monze nezvládl pokoření historie o pětadvacet sekund. Ovšem ve Vídni zatím vypadá mnohem lépe. Opět Keňan dostal nějaké informace od organizátorů a hned poté se občerstvil.
     
    Aktuálně je kapitánem vodičů znovu Eric Kiptanui, který se se svou skupinou vrátil do výzvy. Stále se nacházíme v zelených číslech, třiatřicátý kilometr se běžel v tempu 2:50, což byla ideální meta daná před výzvou v Rakousku.

    Michal Luxa