Kvalifikácia na VC Ruska Vítěz: Ch. Leclerc (Ferrari) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Ruska

Vítěz: Ch. Leclerc (Ferrari)

cz Sobota 28.09.2019, 14:00 • Trať: Soči, Rusko • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 13.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (15:23:38)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Ruska, v níž potvrdili stoupající formu jezdci Ferrari Charles Leclerc a Sebastian Vettel. Pole position získal Leclerc, Vettel dojel třetí. Mezi oba piloty italské stáje se vmísil druhý Lewis Hamilton. Čtvrtý dojel Verstappen a pátý Bottas, který svůj poslední kvalifikační pokus vypustil kvůli předchozí chybě. V první části musela být kvalifikace na pár minut zastavena, protože boural Alexander Albon. Daniil Kvjat se kvaldy vůbec nezúčastnil, protože mechanici museli vyřešit trable s motorem. Pořadí po kvalifikaci se bude ještě měnit, protože dojde k několika penalizacím kvůli výměnám motorů.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Ruska: 1. Leclerc (Ferrari), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Bottas (Mercedes), 6. Sainz (McLaren), 7. Hülkenberg (Renault), 8. Norris (McLaren), 9. Grosjean (Haas), 10. Ricciardo (Renault), 11. Gasly (Toro Rosso), 12. Pérez (Racing Point), 13. Giovinazzi (Alfa Romeo), 14. Magnussen (Haas), 15. Stroll (Racing Point). 16. Räikkönen (Alfa Romeo), 17. Russell (Williams), 18. Kubica (Williams), 19. Albon (Red Bull), 20. Kvjat (Toro Rosso).
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    CHARLES LECLERC zajel na závěr čas 1:31.628 a vzhledem k tomu, že Lewis Hamilton byl pomalejší o 402 tisícin sekundy a Sebastian Vettel o 425 tisícin, získává pole position právě Leclerc!
    Leclerc potvrdil výbornou formu a do zítřejší VC Ruska odstartuje z prvního místa
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    1:05
    Jezdci najeli do svých posledních měřených pokusů a zdá se, že o držiteli pole position se rozhodne mezi kvartetem Leclerc, Vettel, Hamilton a Bottas. Nebo se snad o překvapení postará někdo jiný ze zbytku světa?
    Jezdci pomalu vyjíždí ke svým posledním kvalifikačním pokusům
     
    2:35
    Jezdci za malou chvíli najedou do posledních měřených pokusů, které určí konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Ruska.
     
    3:01
    Je to tady! Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton a Valtteri Bottas jdou zpět do boje! Kvalifikace na ruskou Grand Prix začíná gradovat! Kdo získá pole position v dějišti ZOH z roku 2014?
     
    4:02
    Po krátkém intermezzu se na dráhu vrací Hülkenberg, Norris, Sainz, Grosjean a Ricciardo. Čelo startovního pole si dává trochu načas, ale nebude trvat dlouho a budou k vidění opět rudé vozy a Stříbrné šípy. Finále kvalifikace na Velkou cenu Ruska je před námi.
     
    5:15
    Na trati teď panuje naprostý klid, protože všichni uchazeči o pole position se nachází u svých mechaniků v garáži. Na několik okamžiků si tak jezdci odpočinou, aby vyjeli k závěrečným kvalifikačním pokusům.
     
    6:24
    Piloti opět míří do boxů, v tuto chvíli odbočil do pit lane Hülkenberg spolu s Norrisem, Sainzem, Gorsjeanem a Ricciardem. Tyto borce budou za malý moment následovat také jezdci z čela průběžného pořadí.
    Nejlepší čas si připisuje Leclerc
     
    7:30
    Na prvním místě se teď jezdci střídali jako den a noc. Nejpve šel do čela Bottas, pak Hamilton, následoval Vettel a naposledy s náskokem 334 tisícin sekundy se na vedoucí pozici vyšvihl Charles Leclerc. Třetí Hamiton byl pomalejší o 564 tisícin sekundy a čtvrtý Bottas o 831 tisícin.
     
    8:26
    Valtteri Bottas dokázal v jednom kole vyrobit dvě menší chyby a do čela jde Daniel Ricciardo. Ještě lepší časy ale zcela určitě zajedou jeho soupeři a Australan se tak na čele průběžného pořadí neudrží moc dlouho.
     
    9:35
    Závodníci pomalu najíždějí do svých prvních měřených pokusů v poslední části kvalifikace. Na pobřeží Černého moře tak budeme svědky bojů o pole position. Favority jsou jezdci Ferrari a Mercedesu.

    Michal Šandor