Arménsko – Bosna 4:2 (kon.) | Gruzínsko – Dánsko 0:0 (kon.) | Švajčiarsko – Gibraltar 4:0 (kon.)
Rumunsko – Malta 1:0 (kon.) | Španielsko – Faerské ostrovy 4:0 (kon.) | Švédsko – Nórsko 1:1 (kon.)
Fínsko – Taliansko 1:2 (kon.) | Grécko – Lichtenštajnsko 1:1 (kon.)
koniec
Švédsko
1:1 (0:1)
Nórsko
cz Nedeľa 08.09.2019, 20:45 • Friends Arena, Solna • Kvalifikácia ME • Skupina F
Predzápasové kurzy
     
    Tímto se s Vámi loučím, děkuji za pozornost a přeji úspěšný vstup do dalšího pracovního týdne. (22:40:51)
     
    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 4:4. Fauly: 13:14.
     
    Utkání nakonec končí remízou 1:1, která se určitě více hodí domácím fotbalistům, kteří totiž stále hájí druhou příčku ve skupině F. Po prvním poločase to sice pro Švédy vypadalo bledě, prohrávali totiž 0:1, ale hned od začátku se tlačili za vyrovnávací brankou, které se docela rychle dočkali. Z hranice vápna se skvěle trefil do norské sítě Emil Forsberg. Hra se následně uklidnila, šance sice byly na vidění stále, ale dalšího gólu jsme se nedočkali. Jak jsem již zmiňoval, severské derby končí remízou, která se více hodí do krámu Švédům, kteří jsou stále druzí. Naopak Norové se propadají na čtvrté místo tabulky.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Ještě jednu standardku rozehráli domácí, ale ti se také pomocí centru přes obranný val soupeře nedostali. V severským derby to tak bude remíza.
     
    90+2
    Ole Selnaes si vyžádá ošetření, nastavený čas se tak asi mírně protáhne.
     
    90+2
    Trestný kop rozehrál Martin Ödegaard, který sice našel jednoho ze spoluhráčů, ale ten míč prodloužil jen hlavu domácího hráče, který míč uklidil do bezpečí.
     
    90+1
    Přidávat se budou tři minuty.
     
    90
    Norové po dlouhé době zaútočili a rovnou získali nadějnou standardku, kterou po faulu Mikaela Lustiga vybojoval Joshua King.
     
    89
    Závěr zápasů se odehrává takřka jen na polovině Norska, to se ale naprosto bezchybně brání, také je to možná proto, že Švédi už nemají moc nápadů, které by vedly ke skórování.
     
    88
    Další nákop byl sice nyní přesný, ale Emil Forsberg ho nedokázal zpracovat. Vzápětí navíc fauloval Gustav Svensson, který ještě může být rád, že neviděl žlutou kartu.
     
    87
    Gustav Svensson nevěděl komu, takže zkusil něco vymyslet pomocí nákopu, ale tím akorát ztratil míč, ten totiž doletěl až za brankovou čáru.
     
    86
    Švédsko se bez problémů ubránilo a opět míří do útoku, tentokrát ale ne moc rychle, směrem dopředu se dostává pomocí přesné a pomalé kombinace.
     
    85
    Zápas se pomalu chylí ke konci, většina hráčů už toho má dost, takže se toho nyní moc neděje. Remíza navíc docela vyhovuje oba celkům.
     
    84
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Albin Ekdal, přichází Gustav Svensson.
     
    83
    Na druhé straně mohl rozhodnout Emil Forsberg, ten ale střílel z moc velké dálky, takže míč letěl docela hodně vysoko nad klec Norska.
     
    82
    Joshua King se tlačí za gólem, ale ten mu asi dnes není souzen. Nyní se do míče opřel na hranici vápna, ale mířil jen do boční sítě.
     
    81
    Švédi opět riskovali při rozehrávce, tentokrát docela dost slabě přihrál rovnou Robin Olsen, ale naštěstí pro domácí Joshua King míč nedokázal doběhnout.
     
    79
    Ty jo, škoda pro Nory, Joshua King se zničehonic dostal k přihrávce, která mířila do předbrankového prostoru, kde na míč čekal Ole Selnaes, ale toho od míče odtlačila domácí obrana.
     
    78
    Po delší době do hry zasáhl brankář Robin Olsen, který zkušeně pokryl centr z pravé strany a následně ihned poslal své spoluhráče do protiútoku.
     
    77
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Robin Quaison, přichází Sebastian Andersson.
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Alexander Isak, přichází Marcus Berg.
     
    76
    Střídání v týmu Norsko: ze hřiště odchází Stefan Johansen, přichází Erling Häland.
     
    75
    Emil Forsberg hledal z tresného kopu nějakého spoluhráče centrem, ale míč se přes obranný val Norska nemohl dostat.
     
    74
    Hlavní sudí teď chvíli diskutoval s Mikaelem Lustigem a Joshuou Kingem, kteří se trochu postrkovali. Na kartu to ale nebylo, takže je rozhodčí zatím jen varoval.
     
    73
    Tentokrát už Omar Elabdellaoui v ofsajdu nebyl, ale rána z první mu vůbec nesedla, míč se ztočil vedla pravou tyčku.
     
    72
    Po odkopu Runeho Jarsteina je hra přerušena, Omar Elabdellaoui se totiž nacházel v ofsajdovém postavení.
     
    71
    Sander Berge si sám razil cestu až do šestnáctky, nakonec ale nechtěl riskovat ztrátu míče, takže míč poslal ke svému spoluhráči.
     
    70
    Sebastian Larsson šel úplně zbytečně po kotníku Stefana Johansena. Nemohl čekat nic jiného, než žlutou kartu.
     
    69
    Rune Jarstein si připisuje další zaváhání, vysoký centr totiž nedokázal vyboxovat mimo vápno. Naštěstí pro něj ale žádný z domácích hráčů nečekal, že míč projde, takže balón skončil až v zámezí.
     
    68
    Standardní situaci budou moci rozehrát také domácí, k zemi byl poblíž pravé postranní čáry poslán Sebastian Larsson.
     
    67
    Trestný kop rozehrál Sander Berge, jeho centrovaná přihrávka ale nic nebezpečného nepřináší, švédská defenziva rozhodně nechce vyrobit další chybu.
     
    66
    Žlutou kartu dostává Albin Ekdal (Švédsko).
     
    65
    Po dlouhé době dopředu míří Norové, dlouhým nákop zachytil střídající Tarik Elyounoussi, který hledal nějakého spoluhráče patičkou, do míče však dal moc málo síly, takže našel jen soupeřící beky.
     
    64
    Střídání v týmu Norsko: ze hřiště odchází Markus Henriksen, přichází Tarik Elyounoussi.
     
    63
    Markus Henriksen opouští hrací plochu v objetí ošetřovatelů, asi má něco s kotníkem. Za chvíli tak hosté vystřídají.
     
    62
    Markus Henriksen opět končí na zemi, možná uvidíme první střídání zápasu, které bude muset nastat na norské straně.
    60. Emil FORSBERG - 1:1
     
    60
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové docela rychle vyrovnali a ještě mohou myslet na obrat! Centr z pravé strany se po chvíli dostal k Albinu Ekdalovi, který přesným pasem nabil EMILU FORSBERGOVI, který z hranice vápna míč poslal přímo k levé tyči. Rune Jarstein zůstal nehybně stát, na střelu se jen díval. Asistence: Albin Ekdal.
     
    59
    Švédsko opět útočí přes levou stranu, nyní to vzal na sebe Robin Quaison, který si chvíli hrál s míčem a poté odcentroval, ale ani on nedokázal najít žádného spoluhráče ve vápnu.
     
    58
    Pierre Bengtsson prvně zkoušel Omara Elabdellaouiho obejít, to však nešlo a tak prostě nakopl, ale trefil se přímo do norského hráče, který srazil míč do zámezí.
     
    57
    Emil Forsberg ztratil při kombinaci na útočné polovině míč, vše chtěl odčinit aktivním napadáním, ale míč srazil jen do autu.
     
    56
    Na vidění byl snad první náznak zranění, Markus Henriksen si po hlavičkovém souboji chvíli poležel na zemi, nakonec je v pořádku a ve hře se rychle pokračuje.
     
    55
    A další švédský centr končí jen u gólmana hostů, kteří si v norské bráně zatím počíná velmi jistě, trenér Norska Lagerback je určitě spokojený se svou volbou brankářské jedničky.
     
    53
    Nyní už se Alexander Isak dostal k dlouhému centru, ale míč si to zamířil přímo do rukavic Runeho Jarsteina, který následným dlouhým nákopem hledal Joshua Kinga.
     
    52
    Poprvé ve druhém poločase se ozývá nejaktivnější hráč domácích Alexander Isak, který něco zkoušel vymyslet na pravé straně hřiště, ale souboj se třemi soupeřícími hráči nezvládl.
     
    51
    Na druhé straně hřiště si snadný zákrok připsal Rune Jarstein, který musel být při výkopu trochu ostražitý, protože asi metr před ním stál Robin Quaison, který vyčkával na zaváhání norského brankáře.
     
    50
    Hosté se dokonce pokouší přidat druhou branku, po centru z levé strany však přichází jen slabá hlavičkou, kterou naprosto bez problémů zachytil švédský gólman.
     
    49
    Švédové chápou, že pokud chtějí vyhrát, tak musí přijít vyrovnanání co nejdříve. Norsko to ale nehodlá dovolit a zatím se brání naprosto bezchybně.
     
    48
    Centr od rohového praporku se Emilu Forsbergovi vůbec nepovedl. Norové se opět v klidu ubránili a míč tak dostává Rune Jarstein.
     
    47
    Pierre Bengtsson dostal dobrou přihrávku do běhu, takže se s míčem mohl dostat až do šestnáctky, kde zkoušel centrovat, ale jeho vzdušná přihrávka byla sražena na roh.
     
    46
    Druhou půli začínají aktivněji Norové, kteří už něco zkoušeli vymýšlet pomocí nákopu, ale ten byl jen sražen do rukavic Robina Olsena, který po chvíli posílá míč vysokým a dlouhým nákopem dopředu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    V prvním poločase rozhodně bylo co sledovat, viděli jsme šance na obou stranách, ale v obraně jsou zatím horší Švédi, kteří vyrobili řadu zbytečných chyb. Tu poslední Norsko už konečně potrestalo, a to když se po přihrávce Martina Ödegaarda přesně trefil Stefan Johansen. Švédsko tak bude nastupovat do druhé půle v nevýhodě, stále má však dost času na vyrovnání či na případný obrat.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:47.
     
    45+1
    První poločas skončil.
    45. Stefan JOHANSEN - 0:1
     
    45
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Švédi úplně zbytečně pokazili další rozehru, kterou Norové tentokrát trestají! Přihrávku Andreasa Granqvista skvěle vystihl Martin Ödegaard, který si míč vrátil s Joshuou Kingem a poté ho poslal ke STEFANU JOHANSENOVI, který střelou ke vzdálenější tyči zaznamenl svůj první gól za reprezentaci v tomto ročníku. Asistence: Martin Ödegaard.
     
    44
    Markus Henriksen raději zastavil unikajícího Albina Ekdala skluzem, za což naprosto po právu vidí žlutou kartu.
     
    43
    Domácí však také nedokázali rozehrát přesně, což zkoušel potrestat Martin Ödegaard. Ten nakonec raději posunul míč k Omaru Elabdellaouimu, který svou střelou vybojoval aspoň rohový kop.
     
    42
    Norové už toho mají také dost, autové vhazování nedokázali úplně přesně rozehrávat, takže pro změnu bude vhazovat Švédsko.
     
    41
    Joshua King je asi nejaktivnějším hráčem na hrací ploše. Nyní mířil do dalšího úniku, ale tentokrát se raději zastavil a pro své spoluhráče získal aut.
     
    40
    Alexander Isak se mohl dostat do úniku, Haitam Aleesami ho ale trochu zatahal za dres, čehož su hlavní sudí nevšiml. Švédský forvard si ihned stěžoval, standardní situaci však nevybojoval.
     
    39
    Jde poznat, že se pomalu blíží konec první půle. Švédům dochází síly, Norům sice taky, ale nyní jsou směrem dopředu mnohem aktivnější.
     
    38
    Další chybnou domácí rozehru zkoušel potrestat Joshua King, který se s míčem dostal až na hranici pokutového území, ale tam nedokázal přesně přihrát.
     
    37
    Na druhé straně je v ofsajdu také Alexander Isak, což se vůbec nelíbilo domácím fanouškům, kteří postranního sudího vypískali.
     
    36
    Útok Norska pokračoval, po nákopu přihrával před bránu Tore Reginiussen, ten ale příjimal míč z ofsajdu, branka by tak stejně neplatilo.
     
    35
    Norsko získalo další roh, tent rozehrálo nakrátko. Až poté přišel centr, Joshua King se opět protlačil k hlavičce, ale ani tentokrát míč do sítě nedostal.
     
    34
    Míč půjde zpět do držení Norů, Robin Quaison totiž ve vápnu fauloval, soupeřícímu bekovi šlápl omylem na nohu, ale nic to nemění na tom, že to není faul.
     
    33
    Alexander Isak se sám dostal přes dva norské obránce, ale přihrávka se mu vůbec nepovedla, míč poslal k prvnímu soupeři.
     
    32
    Švédsko opět napadá až u soupeřící šestnáctky, což zatím pozitivní výsledky nepřináší, Norové velmi zodpovědně kombinují na své půlce.
     
    31
    Útok ještě chvíli pokračoval, ale míč nakonec skončil jen u Robina Olsena, který bude odkopávat už na druhou polovinu hrací plochy.
     
    30
    Hosté také získali roh, Martin Ödegaard si ale počínal dost podobně jako před chvílí jeho protihráč, jeho centr totiž srazil první švédský bek, který stál v cestě.
     
    29
    Míč je opět u norského brankáře, který ani tentokrát nedokázal rozehrát úplně přesně. Naštěstí pro něj nemohlo jít Švédsko do útoku, Alexander Isak byl v ofsajdovém postavení.
     
    28
    Ani další centr Švédi nedokázali využít, Emil Forsberg totiž poslal míč přímo do rukavic Runa Jarsteina, který s následnou rozehrou nikam nespěchal.
     
    27
    Norové si po neustálém bránění chvíli odpočinuli, ale vzápětí už zase dopředu nakopli, což se vůbec nevyplatilo, protože Joshua King souboj o míč prohrál.
     
    26
    Alexander Isak mohl využít roh, který získal, ale jeho hlavička neměla dostatečnou razanci. Navíc byla nepřesná, takže míč zamířil vedle pravou tyčku.
     
    25
    Alexander Isak se velmi šikovně uvolnil, ve vápnu si nějakou tu chvíli pohrál s míčem, což nakonec stačilo na získávají rohového kopu.
     
    24
    Robin Quaison dostal skvělý centr od Mikaela Lustiga, švédský forvard se však nacházel v ofsajdu, takže míč dostane Rune Jarstein.
     
    23
    Centr od rohového praporku byl moc slabý, míč skončil na první švédském obránci. O chvíli později se k hlavičce přece jen dostal Omar Elabdellaoui, ten ale mířil vysoko nad bránu.
     
    22
    Joshua King skvěle uvolnil Stefana Johansena, který ještě hledal nějakého spoluhráče centrem, ale našel jen domácího beka, který míč srazil na roh.
     
    21
    Jeden z domácích obránců vyrobil při rozehře velkou chybu, kterou Norové chtěli okamžitě potrestat, nadějně rozvíjející protiútok však na poslední chvíli zastavil Victor Lindelöf.
    20. Forsberg to sice myslel dobře, ale mezi tři tyče se netrefil
     
    20
    Emil Forsberg si sám rozehrál trestný kop za faul na jeho osobu. Vzal to všechno na sebe, zkoušel se prosadit přízemní střelou k levé tyči, bránu ale o několik metrů minul.
     
    18
    Švédsko však může v útoku vesele pokračovat, Emil Forsberg se na středu hřiště šikovně uvolnil, Sander Berge ho proto raději zastavil za cenu faulu. Je tu nebezpečné standardka pro domácí!
     
    17
    Na druhé straně hřiště se domácí dostali až k centru, ten se ale Victoru Lindelöfovi vůbec nepovedl, napálil prvního norského beka.
     
    16
    Hosté to nakonec zkoušeli dopředu pomocí nákopu, ale ten byl moc dlouhý, takže balón skončil až u Robina Olsena, který bude odkopávat.
     
    15
    Norové se opět uchylují ke své osvědčené taktice, v klidu vyčkávají na své polovině, buď na náběh hrotového útočníka, nebo na díru ve švédské obraně.
     
    14
    Norsko soupeře aktivním napadání vytlačilo ze své poloviny, Sebastian Larsson proto dopředu nakopl, což se vůbec nevyplatilo, protože žlutomodří ztratili kontrolu nad míčem.
     
    13
    K první střela na bránu se tlačí také Švédi, ti s míčem dokonce chvíli hráli ve vápnu, ale přes norskou defenzivu se nakonec k zakončení nedostali.
     
    12
    Centr Martina Ödegaarda měl velmi dobré parametry, ale letěl moc blízko brankové konstrukci, takže Robin Olsen míč dokázal vyboxovat mimo nebezpečí.
     
    11
    Norsko se může prosadit z další standardky, kterou po faulu Mikaela Lustiga vybojoval Joshua King. Trestný kop se bude rozehrávat od levé postranní čáry.
     
    10
    Norové měli mírné problémy při rozehrávce, nakonec se ale ukázalo, že jeden z domácí hráčů fauloval, takže hosté nic neriskovali.
    9. King byl v první šanci, Olsena však nepřekonal
     
    9
    Je tady první vážnější šanci zápasů, do které se proti očekávaní dostali hosté! Sražený centr vrátil před bránu Håvard Nordtveit, který tak nošel dobře postaveného Joshuu Kinga, který však tvrdou hlavičkou Robina Olsena nepřekonal!
     
    7
    Albin Ekdal nevěděl komu přihrát, takže se zpoza šestnáctky opřel do balónu. Střela to sice byla jako z děla, ale míč letěl několik metrů nad norské břevno.
     
    6
    Ke klidné kombinaci se poprvé v zápase uchyluje také Švédsko, to je však směrem dopředu mírně aktivnější, už totiž hledá cestu přes půlící čáru.
     
    5
    Do soupeřícíí šestnáctky se přiblížili také Švédové, Alexanderu Isakovi však utekl míč až k Runemu Jarsteinovi.
     
    4
    Håvard Nordtveit vhazuje aut rovnou do vápna, ale jeho hod moc šancí na úspěch neměl, Švédové zodpovědně brání a dovololili jen nepřesné zakončení.
     
    3
    Domácí napadají opravdu velmi hluboko, díky čemuž nakonec soupeře donutili k nákopu, který přinesl hlavičkový souboj. Ten vyhrál norský hráč, takže Norové stále mohou kombinovat.
     
    2
    Norové naopak nikam nespěchají, v klidu kombinují na své půlce a čekají na dobrý náběh hrotového útočníka Joshuy Kinga.
     
    1
    Švédi se ihned po rozehře tlačili do útoku, s nákopem to ale trochu hodně přepískli, míč totiž skončil až u Jarsteina, který tak bude poprvé odkopávat.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Olsen – Lustig, Granqvist (C), Lindelöf, Bengtsson – Seb. Larsson, K. Olsson, Ekdal, Forsberg – Quaison, Isak.
    Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Hult, Johansson, Berg, Guidetti, Svensson, Helander, Krafth, P. Jansson, Andersson, Durmaz.

    Norsko: Jarstein – Elabdellaoui, Reginiussen, Nordtveit, Aleesami – Ödegaard, Henriksen, S. Berge, Johansen (C), Selnaes – J. King.
    Náhradníci: Rossbach, Grytebust – Gabrielsen, Hovland, Sörloth, T. Elyounoussi, Normann, Midtsjö, J. Svensson, Meling, Johnsen, Häland.

    Rozhodčí: Vinčíć – Klančnik, Kovačič (všichni SVN).
     
    Norsko
    Norové také ještě bojují o postup, na Švédsko totiž ztrácejí jen dva body, takže by v případě dnešního vítězství mohli jít na postupovou pozici. Norsko si počíná dost podobně jako jeho severský soused, v klidu porazilo Maltu i Faerské Ostrovy, se Španělskem dokonce prohrálo 1:2, ale zaváhání přišlo proti Rumunům, protože se urodila remíza 2:2. Norové však stále mohou pomýšlet na senzační postup, jak jsem již zmiňoval, dnešní zápas dost napoví tomu, jestli postoupí Norové či Švédi.

    Poslední tři utkání
    Norsko vs. Malta – 2:0
    Faerské Ostrovy vs. Norsko – 0:2
    Norsko vs. Rumunsko – 2:2
     
    Švédsko
    Švédsko si docela jistě kráčí za postupem na Euro, zatím nestačila jen na favorizované Španělsko, kterému podlehlo 0:3. Jinak bez problémů porazilo Rumunsko, Maltu a Faerské Ostrovy. Švédi ale zaváhali proti Norům, se kterými remizovali 3:3. Dnes jim to mohou vrátit, navíc dnešní zápas může rozhodovat o tom, kdo nakonec postoupí.

    Poslední tři utkání
    Faerské Ostrovy vs. Švédsko – 0:4
    Španělsko vs. Švédsko – 3:0
    Švédsko vs. Malta – 3:0
     
    Zdravím všechny fanoušky evropské kopané. Dnešní večer nám nabídne tři zajímavé kvalifikační zápasy, spolu se mnou budete moci sledovat derby mezi Švédskem a Norskem. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Lukáš Mihal

    Góly: 60. Forsberg (Ekdal) – 45. Johansen (Ödegaard)

    Karty:   66. Ekdal (SWE), 70. Seb. Larsson (SWE) – 44. Henriksen (NOR)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 4:4. Fauly: 13:14.
    Švédsko: Olsen – Lustig, Granqvist (C), Lindelöf, Bengtsson – Seb. Larsson, K. Olsson, Ekdal (84. Svensson), Forsberg – Quaison (77. Andersson), Isak (77. Berg).
    Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Hult, Johansson, Berg, Guidetti, Svensson, Helander, Krafth, P. Jansson, Andersson, Durmaz.

    Nórsko: Jarstein – Elabdellaoui, Reginiussen, Nordtveit, Aleesami – Ödegaard, Henriksen (64. T. Elyounoussi), S. Berge, Johansen (C) (76. Häland), Selnaes – J. King.
    Náhradníci: Rossbach, Grytebust – Gabrielsen, Hovland, Sörloth, T. Elyounoussi, Normann, Midtsjö, J. Svensson, Meling, Johnsen, Häland.

    Rozhodca: Vinčíć – Klančnik, Kovačič (všichni SVN)