Arménsko – Bosna 4:2 (kon.) | Gruzínsko – Dánsko 0:0 (kon.) | Švajčiarsko – Gibraltar 4:0 (kon.)
Rumunsko – Malta 1:0 (kon.) | Španielsko – Faerské ostrovy 4:0 (kon.) | Švédsko – Nórsko 1:1 (kon.)
Fínsko – Taliansko 1:2 (kon.) | Grécko – Lichtenštajnsko 1:1 (kon.)
koniec
Španielsko
4:0 (1:0)
Faerské ostrovy
Nedeľa 08.09.2019, 20:45 • Estadio Municipal El Molinón, Gijón • Kvalifikácia ME • Skupina F
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Španielsko – Faerské ostrovy, ktorý sa odohrá v rámci skupiny F kvalifikácie ME. Stretnutie sa začne o 20:45.
     
    Španielsko

    Španieli po prehrách s Chorvátskom a Anglickom v posledných dvoch zápasoch Ligy národov prišli o prvé miesto vo svojej skupine a na finálový turnaj tejto novej súťaže tak postúpiť nedokázali. Do kvalifikácie však vleteli do veľkom štýle a v jej prvej polovici dokázali zdolať každého súpera v skupine. Do odvetnej časti tak idú s plným počtom bodov a dnes proti papierovo najslabšiemu tímu kvalifikačnej skupiny F by to mala byť len otázka skóre.

    Zápasy Španielska v kvalifikačnej skupine F:
    Španielsko – Nórsko 2:1
    Malta – Španielsko 0:2
    Faerské ostrovy – Španielsko 1:4
    Španielsko – Švédsko 3:0
    Rumunsko – Španielsko 1:2
     
    Faerské ostrovy

    Faerské ostrovy vyhrali vo svojej skupine Ligy národov jediný zápas, paradoxne proti kvalifikačnému súperovi Malte hneď na úvod tejto súťaže v septembri 2018. Včera ubehol presne rok od tejto výhry, ktorá bola zatiaľ ich poslednou, aktuálne teda ťahajú sériu desiatich zápasov bez výhry. Výrazne k tomuto výsledku „pomohla“ kvalifikácia ME, kde Faerské ostrovy prehrali všetkých päť zápasov a strelili v nich len tri góly. Dnes sú jasnými outsidermi a ich bodový zisk by bol zrejme malým futbalovým zázrakom.

    Zápasy Faerských ostrovov v kvalifikačnej skupine F:
    Malta – Faerské ostrovy 2:1
    Rumunsko – Faerské ostrovy 4:1
    Faerské ostrovy – Španielsko 1:4
    Faerské ostrovy – Nórsko 0:2
    Faerské ostrovy – Švédsko 0:4
     
    Vzájomné zápasy

    Vzájomná bilancia hovorí (podľa očakávania) jasne v prospech Španielska, ktoré vyhralo všetky tri doterajšie vzájomné zápasy. Tieto dve reprezentácie sa pred touto kvalifikáciou stretli len v kvalifikácii MS 1998. Španielsko vyhralo vtedy vonku 6:2 a doma 3:1. Prvý vzájomný zápas v kvalifikácii ME 2020 vyhrali Španieli na Faerských ostrovoch 4:1.
     
    Situácia v skupine F

    Skupinu F jasne vedie Španielsko s plným počtom bodov a päťbodovým náskokom pred druhým Švédskom. Tretie Nórsko stráca na Švédov dva body a štvrté Rumunsko tri. Piata Malta má tri body a Faerské ostrovy sú posledné bez bodu. Okrem tohto zápasu sa dnes budú hrať i zápasy Rumunsko – Malta (od 18:00) a Švédsko – Nórsko (od 20:45).
     
    Úvodné zostavy:

    Španielsko: de Gea – Carvajal, Ramos (C), Hermoso, Gayá – Th. Alcântara, Rodri, Parejo – Suso, Rodrigo, Oyarzabal.
    Náhradníci: Arrizabalaga, Pau López – Alba, Alcácer, Busquets, D. Ceballos, Navas, Núñez, Ruiz, Saúl Ñíguez, Sarabia.

    Faerské ostrovy: Nielsen – Vatnsdal, Gregersen (C), Baldvinsson – Vatnhamar, B. Olsen, Hansson, V. Davidsen – Edmundsson, K. Olsen, Bjartalid.
    Náhradníci: Gestsson, K. Joensen – Bartalsstovu, Egilsson, Eriksen, Frederiksberg, Johannesen, R. Joensen, M. Olsen.

    Rozhodca: Jakubik – Siejka, Wójcik (všetci Poľsko).
     
    Oba tímy už sú na hracej ploche, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Španieli budú hrať v tradičných červených dresoch, Faerské ostrovy v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali domáci Španieli, ktorí sa okamžite usadili k prvej postupnej kombinácii na útočnej polovici.
     
    2
    Tá končí faulom Rodriho na Hanssona v hlavičkovom súboji. Po zásahom lakťom zostáva hráč hostí ležať na trávniku a musí byť ošetrený.
     
    3
    Značne otrasený Hansson odišiel za autovú čiaru našťastie po vlastných a uvidíme, či sa vráti do hry. Tá pokračuje prakticky tam, kde skončila a Španieli sú znovu na útočnej polovici.
     
    4
    Hostia bránia v hlbokom bloku a už na začiatku zápasu sú stiahnutí všetci pri svojej šestnástke.
     
    5
    Carvajalov center vracal od zadnej tyče pred bránu hostí Oyarzabal, jeho hlavičku ale zachytil Vatnsdal, ktorý loptu odkopol.
     
    6
    Tá sa však dostala len k Ramosovi, ktorý ju okamžite potiahol naspäť na polovicu Faerských ostrovov. Domáci majú od začiatku zápasu obrovský tlak.
     
    7
    Susov center bol zablokovaný na prvý rohový kop domácich. Ten rozohral Rodri centrom na prednú žrď, hneď prvý brániaci hráč hostí však center dokázal odkopnúť.
     
    8
    Carvajal sa prekľučkoval k šestnástke hostí, takmer z bránkovej čiary ale poslal nepresný center. Loptu však na opačnej strane zachytil Oyarzabal, ktorý pokračuje v akcii.
     
    9
    Davidsen podrazil prenikajúceho Carvajala. Priamy kop Španielska z pravej strany útočnej polovice.
     
    10
    Susov center zo štandardky odhlavičkoval Edmundsson, hostia ale vôbec nie sú schopní vôbec podržať loptu na svojich kopačkách.
     
    11
    Suso sa individuálne dostal cez dvojicu obrancov a posunul loptu do druhej vlny na Pareja, ktorého strela bola zablokovaná. Odrazenú loptu sa ešte snažili Španieli doraziť, nedokázali však prestreliť bielu stenu z hráčov hostí.
    11. Dani Parejo (ESP)
     
    13
    Španielsko dalo gól!
    Favoriti otvárajú skóre! Alcântara pretlačil na zemi loptu cez stred obrany na Oyarzabala, ktorý sa spolu s RODRIGOM dostal sám pred vybiehajúceho brankára Nielsena. Pred ním posunul Oyarzabal loptu na svojho spoluhráča doprava a ten už nemal problém ju doraziť do prázdnej brány.
    13. Rodrigo (ESP) - 1:0
     
    15
    Prvýkrát sa hostia objavili na španielskej polovici, ich útok ale nemal dlhé trvanie a skončil sa po tom, čo kolmicu na Bjartalida zastavil Ramos.
     
    16
    Ten hru okamžite otočil na opačnú stranu a obrancovia tímu Faerských ostrovov museli odvrátiť Susov center z ľavého krídla.
     
    17
    Hostia majú konečne čas a priestor na rozohrávku, Španieli ich totiž výnimočne nenapádajú. I tak sa im ale nedarí dostať sa na polovicu domácich.
     
    18
    Napokon loptu stratili a znovu sa musia brániť španielskemu útoku.
     
    19
    Brandur Hendriksson Olsen podrazil prenikajúceho Alcântaru pred vlastnou šestnástkou. Španieli budú mať priamy kop z pozície, z ktorej sa dá strieľať priamo na bránu.
     
    20
    Susovu strelu zablokoval múr z hráčov v bielom na rohový kop.
     
    21
    Parejov center doletel na hranicu pokutového územia k Ramosovi, ktorého volej skončil vysoko nad Nielsenovou bránou.
     
    23
    Hostia obrali v strede poľa o loptu Alcântaru a hneď prišiel nákop na Edmundssona. Pre útočníka Faerských ostrovov však bola táto prihrávka príliš prudká a prvýkrát sa lopty dotkol i brankár Španielska David de Gea.
     
    24
    Strely: 4:0
     
    25
    Oyarzabalov center posunul Rodrigo k Susovi, ktorého strelu v sklze zablokoval jeden z obrancov hostí. Lopta sa však odrazila naspäť k Rodrigovi, obliehanie šestnástky Faerských ostrovov tak pokračuje.
     
    26
    Centre dnes Španielom zatiaľ nevychádzajú. Ďalší Carvajalov nákop z pravej strany odvrátila obrana hostí a nákop Gayu z opačnej strany chytil brankár Nielsen.
     
    27
    Brandur Hendriksson Olsen podrazil prenikajúceho Pareja. Španieli budú mať k dispozícii ďalšiu štandardku na útočnej polovici.
     
    28
    Parejov center doletel presne do náručia brankára Nielsena.
     
    30
    Hostia zachytili rozohrávku domácich a lopty sa zmocnil Bjartalid, ktorý s ňou okamžite vyrazil k španielskej šestnástke. Jeho strelu po zemi zo zhruba 25 metrov zlikvidoval de Gea.
     
    31
    Na opačnej strane po rýchlom prechode do útoku strieľal z podobnej pozície Parejo, namieril však priamo do stredu brány na pripraveného Nielsena.
     
    32
    Ramos zozadu strčil Klaeminta Olsena do pred ním stojaceho Carvajala a Olsen doňho veľmi nepekne vrazil ramenom. Útočník hostí musí byť ošetrený.
     
    34
    Klaemint Olsen je napokon v poriadku a po dvojminútovom ošetrovaní odchádza za autovú čiaru. O chvíľu sa vráti do hry.
     
    35
    Carvajal obišiel Brandura Hendrikssona Olsena, ktorý ho po jeho kľučke podrazil. Ďalší priamy kop Španielov z pravej strany.
     
    36
    Vatnsdal zablokoval Susov center na rohový kop. Suso s Parejom už bežia k rohovej zástavke.
     
    37
    Suso nacentroval za šestnástku na Alcântaru, ktorý nádherným volejom poslal loptu k zemi k ľavej tyči. Nielsen výborným zákrokom jeho strelu vyrazil mimo svojej brány.
    37. Thiago Alcântara (ESP)
     
    38
    Alcântara centrom z pravej strany našiel ideálne Rodriga, ktorý bol medzi stopérmi Faerských ostrovov úplne voľný. Hlavou však poslal loptu tesne nad Nielsenovu bránu.
     
    39
    Držanie lopty: 73 % : 27 %
     
    40
    Parejo poslal výborný oblúčik za obranu hostí, na ktorý si nabehol Thiago Alcântara. Ten predskočil vybiehajúceho brankára Nielsena, hlavou však loptu poslal tesne mimo jeho brány.
     
    41
    Hostia sa po dlhej dobe pripomenuli v útoku. Edmundsson sa uvoľnil na pravom krídle a hľadal centrom do bránkoviska Bjartalida, loptu však zrazil na rohový kop Carvajal.
     
    42
    Center z rohu vyboxoval de Gea, Baldvinsson ho ale pri tomto zákroku fauloval.
     
    43
    Thiago Alcântara hrá dnes s veľkou chuťou. Kolmou prihrávku za obranu hostí vysunul do nábehu Oyarzabala, ten ale nedokázal jeho prihrávku spracovať na hracej ploche.
     
    45
    Žltú kartu za zásah Brandura Hendrikssona Olsena sklzom zboku do nohy dostáva Thiago Alcântara (Španielsko).
     
    45
    Bude sa hrať ešte dve minúty.
     
    45+1
    Nadstavený čas trávia Španieli kombináciou pri pokutovom území Faerských ostrovov. Znovu útočia do plných, hostia sú totiž všetci zoradení v obrane.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Španieli boli v prvom polčase podľa očakávania jasne lepší a takmer celé prvé dejstvo sa odohrávalo na polovici hostí. Gól však napriek mnohým nádejným situáciám strelili len jeden. Hostia sa na španielskej polovici prakticky neobjavili a de Gea nemusel predviesť ani jeden náročnejší zákrok. Cieľ do druhého polčasu tak pre Španielov určite bude pretaviť svoju aktivitu do ďalších strelených gólov.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 21:48.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Hostia hneď po rozohrávke prišli o loptu a Španieli pokračujú tam, kde skončili – na polovici Faerských ostrovov.
     
    48
    Po Carvajalovm centri posunul loptu hlavou k vlastnej bráne nezmyselne Gregersen a za ním sa k nej dostal Gayá, ktorý však trafil zblízka vybiehajúceho brankára Nielsena.
     
    49
    Suso si naviedol loptu z pravej strany na stred a technickou prízemnou strelou zakrútil loptu tesne mimo brány Faerských ostrovov.
     
    50
    Parejova tvrdá strela spoza šestnástky vypadla zasahujúcemu Nielsenovi z náručia, pred dobiehajúcim Susom ale brankár Faerských ostrovov dokázal loptu skrotiť.
     
    50
    Španielsko dalo gól!
    Španieli zaslúžene odskakujú do dvojgólového náskoku! Alcântara výborným pasom na pravé krídlo uvoľnil do nábehu RODRIGA, ktorý si loptu naviedol do šestnástky a ľavačkou s pomocou teču obrancu Vatnsdala namieril k pravej žrdi Nielsenovej brány.
    50. Rodrigo (ESP) - 2:0
     
    52
    Domáci naďalej nepoľavujú a pokračujú v obliehaní šestnástky Faerských ostrovo. Rodrigov center zablokoval Vatnhamar na rohový kop.
     
    53
    Ten rozohrali Španieli po zemi na krátko a postupnými prihrávkami sa dostala lopta na hranicu šestnástky k Parejovi. Jeho slabú technickú strelu bez väčších problémov chytil brankár Nielsen.
     
    54
    Na zemi v pokutovom území Faerských ostrovov ostáva ležať Baldvinsson, ktorý má zrejme svalový problém. Okamžite je pri ňom lekársky tím hostí.
     
    55
    Lekári hostí už signalizujú na striedačku, že bude nutné striedanie.
     
    55
    Striedanie v tíme Faerské ostrovy: z ihriska odchádza Rógvi Baldvinsson, prichádza Andrias Eriksen.
     
    56
    Gayov center z ľavej strany preletel až na opačnú stranu ku Carvajalovi, ktorého strela z prvej bola zablokovaná na rohový kop.
     
    57
    Španieli rozohrali štandardku na krátko a po zemi a pokračujú v „nekonečnej“ postupnej kombinácii plnej krátkych prihrávok.
     
    59
    Kombinácia Španielov postupne zatláča hráčov Faerských ostrovov čoraz bližšie k ich bráne a v jeden moment boli takmer všetci hráči v bielom vo vlastnom pokutovom území.
     
    60
    Ramos nakopol loptu presne na ľavé krídlo na Gayu, ktorý z prvej poslal hrací predmet do bránkoviska hostí. Tam si nabiehal Rodrigo, loptu ale nezasiahol a tá tak skončila tesne mimo brány hostí.
     
    60
    Striedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Mikel Oyarzabal, prichádza Paco Alcácer.
     
    62
    Edmundsson zachytil španielsku prihrávku a vyrazil dopredu, jeho spoluhráčom však trvalo veľmi dlho, kým sa dostali na španielsku polovicu. I tak sa ale hostia usadili na polovici domácich.
     
    63
    Vatnhamarov center zablokoval Carvajal a ukončil tým útočnú akciu hostí. Domáci sa vracajú na polovicu hostí chodeckým tempom.
     
    64
    Ramosov nákop obrancovia hostí dostali z nebezpečného priestoru, lopta sa ale odrazila k Parejovi, ktorého strelu zablokoval Vatnsdal.
     
    65
    Parejo vysunul za obranu hostí Gayu, ktorý chcel loptu ešte posunúť na voľného Alcácera doprava. Dobre však proti nemu vyrazil brankár Nielsen, ktorý loptu vyrazil.
     
    65
    Striedanie v tíme Faerské ostrovy: z ihriska odchádza Jóan Símun Edmundsson, prichádza Kaj Leo í Bartalsstovu.
     
    68
    Striedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Suso, prichádza Pablo Sarabia.
     
    69
    Sarabia sa hneď po príchode na ihrisko zapojil do kombinácie Španielov a získal zablokovaným centrom rohový kop.
     
    70
    I tento roh však domáci rozohrali len po zemi a pred centrom do ohňa uprednostnili postupnú kombináciu.
     
    73
    Žltú kartu za hru rukou dostáva Sergio Ramos (Španielsko).
     
    73
    Obrovská gólová príležitosť hostí! Ramos sa nechal obrať o loptu Bjartalidom a ten sa okamžite vyrútil do samostatného úniku do otvorenej španielskej obrany. Jeho zakončenie vyrazil výborným zákrokom vybiehajúci brankár de Gea.
    73. Jóannes Bjartalid (FAO)
     
    74
    Španieli hru okamžite otočili na opačnú stranu a po faule hostí pred ich šestnástkou získavajú priamy kop.
     
    75
    Alcácer vystrelil zo zhruba 30 metrov, loptu však poslal na tribúnu za Nielsenovou bránou.
     
    76
    Sarabia obral o loptu rozohrávajúcich obrancov hostí, tí sa však bleskurýchlo zoradili pred vlastnou šestnástkou a Španieli tak nemôžu prejsť do rýchleho protiútoku.
     
    78
    Tlak Španielov sa opäť postupne zvyšuje. Hostia sú okamžite po zisku lopty o ňu pripravení a nedarí sa im ju vôbec podržať.
     
    79
    Rodrigovu strelu vyrazil brankár Nielsen, následne sa ale nedohol s Gregersenom, ktorý loptu rezolútne odkopol do autu napriek tomu, že pri ňom nebol nikto v červenom.
     
    80
    Španieli tak získali hrací predmet prakticky zadarmo a po krátkej kombinácii vystrelil zo strednej vzdialenosti Sarabia. Jeho strela končí vysoko nad bránou Faerských ostrovov.
     
    82
    Stále bezo zmeny. Španieli obliehajú pokutové územie hostí, ktorí sa zrejme v duchu modlia, aby už mali dnešný zápas rýchlo za sebou.
     
    83
    Teraz sa im však podarilo loptu získať a konečne podržali loptu na svojich kopačkách. Španieli ich napádajú len symbolicky, akoby sa radšej ani nechceli spotiť.
     
    84
    Striedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Sergio Ramos, prichádza Unai Núñez.
     
    85
    Všetci hráči Faerských ostrovov sú vo svojom pokutovom území, dve strely Španielov spoza šestnástky tak nemali šancu prestreliť túto bielu stenu.
     
    86
    Sarabiov center z ľavej strany chytil brankár Nielsen. Ten sa s rozohrávkou neponáhľa, namiesto toho rozohral po zemi a snaží sa so svojimi obrancami trochu upokojiť hru.
     
    87
    Striedanie v tíme Faerské ostrovy: z ihriska odchádza Klaemint Olsen, prichádza Magnus Egilsson.
     
    88
    Nielsen chytil ďalší center, tentokrát z pravej strany od Carvajala. Po jeho výkope však hostia nedokázali loptu podržať a rýchlo ju stratili v prospech domácich.
     
    90
    Španielsko dalo gól!
    Krásna akcia Španielov končí tretím gólom! Thiago Alcântara si narazil loptu s Carvajalom, nabehol si na jeho spätnú prihrávku a posunul loptu na prednú žrď. Tam sa pred obrancu Faerských ostrovov dostal PACO ALCÁCER a jemným tečom usmernil loptu k vzdialenejšej žrdi.
    90. Paco Alcácer (ESP) - 3:0
     
    90
    Bude sa hrať ešte tri minúty.
     
    90+1
    Nadstavený čas sa tiež dohráva na polovici hostí. Carvajal si nabehol na Rodriho oblúčik za obranu, loptu ale nedokázal cez dvojicu obrancov hostí dostať na Alcácera.
     
    90+3
    Španielsko dalo gól!
    Tak predsa sa Španieli dočkali ešte jedného gólu! Gayá nacentroval na prednú tyč, kde predskočil obrancu hostí PACO ALCÁCER a hlavou poslal loptu k tyči. Brankár Nielsen, ktorý sa už chystal chytiť center Gayu, nemal šancu zasiahnuť.
    90+3. Paco Alcácer (ESP) - 4:0
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Španieli úplne ovládli dnešný zápas a bez problémov potvrdili rolu favorita. Dlho však predvádzali profesorský výkon a zdalo sa, že Rodrigo bude jediným strelcom zápasu, v závere sa ale k nemu pripojil dvomi peknými gólmi Paco Alcácer. Bjartalid mal veľkú príležitosť streliť aspoň čestný gól hostí, jeho strelu ale zlikvidoval svojim jediným ťažším zákrokom zápasu španielsky brankár de Gea. Prvýkrát sa tak Španielom podarilo proti Faerským ostrovom udržať čisté konto.
     
    Vďaka remíze 1:1 medzi Švédskom a Nórskom sa zvýšil náskok Španielov na čele tabuľky skupiny F už na sedem bodov. Španieli nestratili ešte ani bod a už sú jednou nohou na ME. Rumuni dnes vydreli výhru 1:0 nad Maltou a posunuli sa na tretie miesto, o bod za Švédov a o bod pred štvrtých Nórov. Piata Malta má tri body a posledné Faerské ostrovy sú bez bodu.
     
    Držanie lopty: 69 % : 31 %.
    Strely na branku: 9:2.
    Strely mimo: 8:0.
    Rohy: 8:1.
    Ofsajdy: 3:0.
    Fauly: 7:12.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:50:00)

    Michal Sadlek

    Góly: 13. Rodrigo, 50. Rodrigo, 90. Alcácer, 90+3. Alcácer

    Karty:   45. Th. Alcântara (ESP), 73. Ramos (ESP)


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 8:0. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 7:12.
    Španielsko: de Gea – Carvajal, Ramos (C) (84. Núñez), Hermoso, Gayá – Th. Alcântara, Rodri, Parejo – Suso (68. Sarabia), Rodrigo, Oyarzabal (60. Alcácer).
    Náhradníci: Arrizabalaga, Pau López – Alba, Alcácer, Busquets, D. Ceballos, Navas, Núñez, Ruiz, Saúl Ñíguez, Sarabia.

    Faerské ostrovy: Nielsen – Vatnsdal, Gregersen, Baldvinsson (55. Eriksen) – Vatnhamar, B. Olsen, Hansson, V. Davidsen – Edmundsson (65. Bartalsstovu), K. Olsen (87. Egilsson), Bjartalid.
    Náhradníci: Gestsson, K. Joensen – Bartalsstovu, Egilsson, Eriksen, Frederiksberg, Johannesen, R. Joensen, M. Olsen.

    Rozhodca: Jakubik – Siejka, Wójcik (všetci Poľsko)

    Diváci: 23 644