Liége – Waregem 4:0 (kon.) | Kortrijk – Charleroi 1:1 (kon.) | Oostende – Cercle Brugge 3:1 (kon.)
Mechelen – Genk 3:1 (kon.)
koniec
YR KV Mechelen
3:1 (1:1)
KRC Genk
cz Sobota 03.08.2019, 20:30 • AFAS-stadion Achter de Kazerne, Mechelen • Belgická Jupiler Pro League • 2. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Vítám vás u druhého kola belgické Jupiler League, v němž se představí YR KV Mechelen a KRC Genk. Domácí celek je nováčkem soutěže, ovšem v loňském roce vyhrál belgický pohár. Naopak hostující tým je loňským vítězem nejvyšší soutěže.
     
    Jistě nás čeká zajímavé střetnutí, vždyť oba celky se letos už utkaly. Mechelen a Genk se utkali v belgickém Superpoháru. Z vítězství se radovalo hostující mužstvo, které tak zvedlo nad hlavu další pohár.

    KRC Genk – YR KV Mechelen 3:0 (Superpohár)

    Pokud se podíváme na tabulku letošního ročníku belgické nejvyšší soutěže zjistíme, že oba celky úvodní zápasy vyhrály. Nováček zajížděl do Waregemu, kde zvítězil 2:0. Naopak Genk začal doma, kde si poradil s Kortrijkem, utkání skončilo 2:1. Zatímco Mechelen šel od začátku za vítězstvím, tak obhájce ligového triumfu musel otáčet nepříznivý stav.

    Jaký průběh nás čeká dnes? Zaskočí nováček favorita nebo úřadující mistr potvrdí papírové předpoklady? To začneme odtajňovat od 20 hodin 30 minut. Textovým přenosem vás provede Michal Luxa, příjemně se bavte!
     
    Úvodní sestavy:

    YR KV Mechelen: Thoelen – Van Cleemput, Bijker, Swinkels, Peyre – Kaya, Van Damme, Schoofs – Togui, Engvall, Storm.
    Náhradníci: Bouzian – Bateau, Boni, Bosiers, Corryn, De Camargo, El Messaoudi.

    KRC Genk: Coucke – Maehle, Cuesta, Dewaest, Uronen – Nygren, S. Berge, Heynen – Ito, Samatta, Paintsil.
    Náhradníci: Vandevoordt – Lucumi, De Norre, Benson, Khammas, Piotrowski, Hagi, Odey.

    Rozhodčí: Van Driessche – Monteny, Vandecauter.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní rozhodčí zahájil dnešní střetnutí, jako první se chopili míče domácí hráči. Ovšem nováček zahrál na útočné polovině rukou, a tak o balon přišel.
     
    2
    Očekává se, že Genk splní roli favorita, ovšem může se jednat o úpornou bitvu. Hostující tým se pokusil o pas na Benjamina Nygrena, který se dožadoval faulu, jenže marně.
     
    3
    Hra se velmi rychle otočila a nováček se pokusil o přihrávku z levé strany. Míč mířil do druhé vlny, ale obránce v modrém ho odehrál do bezpečí.
     
    4
    Mechelen se pokusil o přihrávku za obranu, kam mířil William Togui. Domácí útočník si nepohlídal ofsajdovou past, a tak je jeho snažení zastavené.
     
    5
    Příznivci domácího celku na tribunách bouří, protože jejich tým se dostal k míči. Ovšem Genk si pomohl faulem u postranní čáry a bude se bránit standardní situaci.
     
    6
    Centr mířil na první tyč, kde se nacházel Arjan Swinkels, jemuž hlavička nevyšla. Míč putoval na druhou stranu hrací plochy, odkud přišel centr, který mířil mimo hrací plochu.
     
    8
    Hostující mužstvo se pokusilo o zakončení, které obrana zablokovala. Míč poté vyletěl do vzduchu, odkud si jej stáhl Yannick Thoelen.
     
    9
    Mbwana Samatta dostal pořádně naloženo u půlící čáry, Genk se tak vrátil k míči. Domácímu celku se ale podařilo získat míč a kombinace začne až od brankáře.
     
    10
    Sledujeme úžasný fotbal! Nikola Storm si to namířil od půlící čáry až k šestnáctky, ovšem pokus z její hranice mířil doprostřed brány. Gaetan Coucke míč vyrazil před sebe. Po chvíli se Mechelen vrátil k míči, který směřoval před branku, odkud byl odvrácen. Následně přišel další pokus, jenž byl bránícím hráčem zastaven.
    10. Nikola Storm (MEC)
     
    12
    Nováček rozehrával rohový kop z pravé strany, ovšem pro centr si došel hostující brankář. Ten balon přizvedl a poté mohlo přijít zakončení, ale hráči Mechelenu si dávali přednost.
     
    13
    Favoritovi zápasu se zatím kombinace na útočné polovině nedaří, Genk opět předvedl nepřesnou přihrávku na levé straně.
     
    15
    Tentokrát se znovu mohlo měnit skóre utkání, blízko byl hostující tým! Na pravé straně si nabíhal Joakim Maehle, který posunul míč do druhé vlny, kde se nacházel Benjamin Nygren. Hráč Genku směřoval balon do levého spodního rohu branky, kam se natáhl Yannick Thoelen.
    15. Benjamin Nygren (GNK)
     
    16
    Na druhé straně si mezi dva obránce naběhl Thibaut Peyre, který se chtěl probojovat k šanci. Ovšem Sebastien Dewaest zasáhl skluzem a soupeři akci zmařil.
     
    18
    Osmnáct minut hry je minulostí a je vidět, že nováček nebude bránit výsledek. Hra se totiž přelévá ze strany na stranu a jsou to domácí, kteří jsou aktivnější.
     
    18
    Mechelen právě vstřelil branku!
    Nováček soutěže jde do vedení a troufnu si říct, že zaslouženě! Domácí hráč předčil soupeře na levé straně a dostal se k centru, který směřoval před branku. WILLIAM TOGUI byl na správném místě a hlavou nedal brankáři šanci. Míč se totiž od břevna odrazil za brankovou čáru.
    18. William TOGUI - 1:0
     
    20
    Na zeleném pažitu zůstal sedět Joachim Van Damme, který potřebuje ošetření. Vypadá to, že domácí hráč bude muset střídat.
     
    21
    Střídání v týmu YR KV Mechelen: ze hřiště odchází Joachim Van Damme, přichází Alexander Corryn.
     
    23
    Sebastien Dewaest vystoupil z obrany a zamířil až k postranní čáře, kde se dopustil faulu. Mechelen se tak znovu vrací k míči a bude se snažit překonat obranu.
     
    23
    Krásnou akcí se prezentoval Nikola Storm, který si to i trochou šestí nasměřoval na pravou stranu šestnáctky, odkud se pokusil zakončit na zadní tyč. Brankář se musel hodně natahovat, aby míč vyrazil vedle branky.
    23. Nikola Storm (MEC)
     
    24
    Domácí mužstvo rozehrálo rohový kop nakrátko, míč ale zamířil zpátky. Následně přišel centr od levé postranní čáry, který brankář pustil. Ovšem balon letěl těsně vedle pravé tyče.
     
    26
    Nováček soutěže rychle přešel na polovinu soupeře, ale pronikající hráč byl pomalejší, a tak pohyb rychle změnil. Mechelen kombinoval na útočné polovině, ale přihrávka na levou stranu byla nepřesná.
     
    27
    Genku se zatím moc nedaří, hostující mužstvo se totiž nemůže zabydlet na útočné polovině. Tentokrát hráči v modrých dresech hledali cestu do vápna zleva.
     
    28
    Ovšem po chvilce favorit zápasu předvedl nepřesnou přihrávku, po které se k míči dostal Yannick Thoelen. Ovšem domácí celek míč dlouho neudržel, a tak se opět formuje v obranné fázi.
     
    29
    A máme tu důrazné varování od hlavního sudího! Onur Kaya dohrál soupeře, který už byl bez míče, což se neobešlo jen tak. Příští podobný zákrok už bude ohodnocen žlutým kartónkem.
     
    30
    Z velké se do míče opřel Jere Uronen, jehož pokus z kroku dlouho letěl. Domácí brankář si tak doběhl k tyči a míč schoval do rukavic.
     
    31
    Už jsem chtěl psát, že se obraz hry mění. Ovšem Genk znovu míč ztratil a musel spěchat zpátky. Ke střele z dálky natáhl Gustav Engvall, jehož zakončení bylo nepřesné a šlo daleko od brány.
     
    33
    Za pasem podél postranní čáry běžel Joakim Maehle, který si obhodil soupeře, ale dalším byl zastaven. Genk bude alespoň vhazovat.
     
    34
    Hostující mužstvo rozehrávalo rohový kop, který mířil na hranici malého vápna, kde ve vzduchu vládne Yannick Thoelen. Domácí brankář skvěle vyběhl a zastavil akci, jinak by se Genk dostal k nebezpečné střele.
     
    35
    Po zisku míče se Mechelen hnal do akce, míč se dostal zleva až na pravou stranu, odkud přišel centr na zadní tyč. Celou situaci nikdo z domácích nezavřel, a tak je slibná příležitost bez střeleckého pokusu.
     
    36
    Zakončení přišlo až o malou chvíli později, když ke střele natáhl Nikola Storm. Jenže jeho pokus byl sražený na další rohový kop, nováček hraje opravdu skvěle.
     
    37
    Centr od praporku byl zahrána na zadní tyč, odkud byl balon odvrácen. Genk se hnal do otevřené obrany, jenže přihrávka na pravou stranu šestnáctky byla sražená obráncem.
     
    38
    Hostující mužstvo poslalo míč na penaltový puntík, kde se obráncům nepodařilo zažehnat situaci. Až po chvíli Mechelen balon poslal daleko od branky.
     
    39
    Obraz hry se opravdu začíná měnit, Genk je více v kombinaci, ovšem musí si dávat pozor na rychlé protiútoky. Další akce hostů končí po nepřesné přihrávce.
     
    40
    Hra je přerušená! Po hlavičkovém souboji zůstal na zeleném pažitu ležet jeden z domácích hráčů. Hlavní rozhodčí na nic nečeká a povolává na pomoc lékaře.
     
    42
    Stále se nehraje, tohle nevypadá vůbec dobře. Lékaři se o domácího hráče starají. Zraněným hráčem je Arjan Swinkels, který už zamířil do postranní čáru, ale bude si muset ještě počkat na nový dres.
     
    43
    Pokračujeme ve hře a domácí se hnali do velké šance! Z levé strany šestnáctky nejprve pálil Nikola Storm, jehož pokus vyrazil brankář. Následně přišel pokus z druhé strany, který byl zastaven rukou! Do hry zasáhne video!
     
    44
    Hlavní rozhodčí Van Driessche se sám běží podívat na celou situaci! Bude nováček kopat penaltu, nebo bylo vše v pořádku?
     
    45+1
    Je rozhodnuto a pokutový kop se zahrávat nebude! Hlavní rozhodčí celou situaci prozkoumal a ukazuje, že se bude vhazovat.
     
    45+1
    K postranní čáře ještě přistoupil čtvrtý rozhodčí, který ukazuje, že se budou hrát čtyři minuty navíc.
     
    45+2
    Domácí mužstvo je při chuti a chce srazit favorita druhou vstřelenou brankou. Ovšem centr z pravé strany byl nepřesný a skončil jen mimo hrací plochu.
     
    45+3
    A mohlo být vyrovnáno! Centr z levé strany mířil do šestnáctky, kde ho na hranici vápna vrátil Sebastien Dewaest. Následně domácí obránce míč neodvrátil, a tak zakončil Mbwana Samatta. Jeho pokus ale vytěsnil na roh Yannick Thoelen.
    45+3. Mbwana Samatta (GNK)
     
    45+4
    Genk právě vstřelil branku!
    Hráči už se viděli v kabinách a fanoušci zase na pivu s klobásou, ovšem Genk ještě v prvním poločase vyrovnal! Na centr od rohového praporku si na první tyči naskočil MBWANA SAMATTA, jehož hlavička mířila přesně pod břevno. Gól do kabiny by mohl favoritovi zápasu výrazně pomoci.
    45+4. Mbwana SAMATTA - 1:1
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Sledujeme opravdu reklamu na fotbal a hlavně nováčka, který se ničeho nebojí! Domácí celek se dostal zaslouženě do vedení, když se hlavou prosadil William Togui. Mechelen dál čekal na rychlé protiútoky a vypracoval si několik šancí. Jenže v koncovce Genk více držel balon a podařilo se mu v nastaveném čase vyrovnat, hrdinou okamžiku byl Mbwana Samatta. Uvidíme, co si pro nás hráči připraví ve druhé pětačtyřicetiminutovce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Benjamin Nygren, přichází Ianis Hagi.
     
    46
    Hostující mužstvo je nabuzeno brankou do kabiny, ovšem nyní zahájilo druhý poločas. Genk začíná kombinačně a postupně se přesouvá blíže k brance.
     
    47
    Ve vzdušném souboji se dopustil faulu Thibaut Peyre, jenž atakoval loktem Mbwana Samattu. Genk rozehrál centr na zadní tyč, odkud přišlo zakončení, které bylo odvrácené.
     
    48
    Stejně jako skončil první poločas, tak začíná druhý. Hostující mužstvo je opět na balonu a hledá recept na překonání obrany. Ovšem nováček se zatím skvěle přesouvá.
     
    49
    Přihrávka z levé strany šla na střed hrací plochy, ale hostujícího hráče zklamalo zpracování do šestnáctky. Mechelen se znovu ubránil, jenže míč opět odevzdal.
     
    50
    Poprvé se domácí celek přesunul na polovinu soupeře, kde byla k vidění přihrávka do šestnáctky a hlavně za obranu. Ovšem pro balon si z branky vystartoval Gaetan Coucke.
     
    51
    Z pravé strany se k centru dostal Onur Kaya, ovšem míč se hostující obraně podařil odvrátit. Následně nováček předvedl útočný faul, který hru přelije na druhou stranu.
     
    54
    Na levé straně se rozeběhl Mbwana Samatta, který se pokusil obejít soupeře, jenže marně. Hra se rychle otočila na druhou stranu, kde byl k vidění faul, ovšem hlavní sudí je jiného názoru.
     
    54
    Prvním hříšníkem je Gustav Engvall (Mechelen), který s neodpískaným zákrokem nebyl spokojen, a tak si pustil pusu na špacír. Hlavní rozhodčí neváhal ani vteřinu a poprvé vytáhl z kapsičky žlutou kartu.
     
    56
    Genk se pokusil o pas za obranu, což přečetl domácí brankář. Yannick Thoelen vyběhl za šestnáctku a balon spolehlivě odehrál za postranní lajnu.
     
    58
    Krásnou akcí se prezentoval Joseph Paintsil, který si navedl míč z levé strany až na střed hrací plochy. Ovšem jeho pokus letěl jen doprostřed branky, kde se nacházel připravený Yannick Thoelen.
    58. Joseph Paintsil (GNK)
     
    59
    Z velké dálky se do míče opřel Onur Kaya, jehož pokus dostal opačnou faleš, a tak míč zamířil vedle branky. Ovšem vypadalo to, že hostující brankář by byl u tyče včas.
    59. Onur Kaya (MEC)
     
    61
    Na obranu se vůbec nekouká, oba celky chtějí vyhrát! Hra se neustále přelévá ze strany na stranu. Kdo bude po konci zápasu šťastnější?
     
    62
    Další dalekonosný pokus vyslal Ianis Hagi, který byl zády k brance, ale rychle se otočil. Jeho zakončení bylo ale nepřesné a zamířilo jen nad břevno.
     
    63
    Domácí mužstvo rozehrávalo další centr od rohového praporku, míč dopadal někam k penaltovému puntíku. K hlavičce se dostal William Togui, jehož pokus byl nepřesný. Tohle volalo po přesnějším zakončení, jelikož útočník skákal úplně sám.
     
    65
    Druhý poločas se téměř posouvá do druhé poloviny a stále není jasné, kdo se bude radovat z případného vítězství. Další akci domácího celku zastavil faulem Junja Ito.
     
    66
    Rozehrání standardní situace mířilo na levou stranu, odkud přišel na centr na zadní tyč, kde se nacházel Arjan Swinkels. Domácí hráč se k zakončení nedostal, ale vybojoval rohový kop.
     
    67
    Po centru od rohového praporku zakončení nepřišlo, ovšem Mechelen dál držel míč. Následně přišel ještě centr z pravé strany, který byl na zadní tyči odvrácen do bezpečí.
     
    69
    V posledních minutách je domácí mužstvo aktivnější, ale zatím se nedokáže prosadit. Další centr letěl do šestnáctky z pravé strany, ovšem útočící hráči se ke střele nedostali.
     
    71
    Střídání v týmu YR KV Mechelen: ze hřiště odchází William Togui, přichází Igor De Camargo.
     
    72
    Na stadionu je výborná kulisa, o kterou se starají oba tábory fanoušků.
     
    72
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Junja Ito, přichází Manuel Benson.
     
    73
    Nováček soutěže se pokusil o vysunutí hráče na pravé straně, jenže obránce míč pokryl a pustil jej do zámezí. Genk tak bude rozehrávat od vlastní brány.
     
    74
    Hostující tým kombinoval na útočné polovině, ale byl vytlačen zpátky. S rozehrávkou musel pomoci také brankář Gaetan Coucke, ovšem hra už putuje na útočnou polovinu Genku.
     
    75
    Utkání se pomalu blíží ke svému konci a stav zápasu je stále vyrovnaný. Domácí tým zastavil další akci soupeře a také on bude odkopávat od brány.
     
    77
    Mechelen právě vstřelil branku!
    Tak to byla vydařená akcička, po které jde nováček znovu do vedení! Zprava přihrál do šestnáctky Jules Van Cleemput, který viděl nabíhajícího Roba Schoofse. Domácí hráč se nerozpakoval a patičkou přihrál do druhé vlny, kam si nabíhal GUSTAV ENGVALL, jenž zamířil přesně do vzdálenějšího spodního rohu branky.
    77. Gustav ENGVALL - 2:1
     
    79
    Genk byl před zápasem papírovým favoritem, ale v tuto chvíli prohrává. Hostujícímu mužstvu teď bude zbývající čas velmi rychle utíkat. Chystá se zde překvapení?
     
    80
    Mechelen právě vstřelil branku!
    S Genkem to vypadá ještě hůře a troufám si říct, že favorit zápasu prohraje! IGOR DE CAMARGO milimetrově načasoval svůj pohyb vpřed a najednou se ocitl za obranou. Střídající hráč zvedl hlavu a střelou na zadní tyč nedal brankáři šanci zasáhnout.
    80. Igor De Camargo - 3:1
     
    83
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Joseph Paintsil, přichází Stephen Odey.
     
    83
    Domácí mužstvo zastavilo útočnou akci a vydalo se do protiútoku, ovšem přihrávka na levou stranu byla nepřesná. Fanoušci Mechelenu bouří, vždyť v tuto chvíli poráží úřadujícího mistra belgické ligy.
     
    85
    Yannick Thoelen předvedl spektakulární zákrok a díky němu jsou stále ve dvoubrankovém vedení! Na centr z pravé strany si naskočil střídající Stephen Odey, jehož hlavička mířila pod horní tyč. Ovšem domácí brankář reflexivně zasáhl.
    85. Stephen Odey (GNK)
     
    87
    Hostující tým se stále nachází na útočné polovině, kde se snaží najít cestu do další šance. Ovšem Mechelen soupeře znovu vytlačil až za půlící čáru.
     
    88
    Na pravé straně vnikl do šestnáctky Stephen Odey, který po souboji skončil na trávníku. Hostující hráč se dožadoval pokutového kopu, ovšem rozhodčí razantně rozpažil.
     
    89
    Střídání v týmu YR KV Mechelen: ze hřiště odchází Gustav Engvall, přichází Sheldon Bateau.
     
    90
    Genk je stále u balonu, jenže daleko od branky soupeře. Hostující tým nic nevymýšlí a posílá do vápna dlouhé centry. Ovšem Mechelen se vydal do protiakce, ale útočící hráč na pas nedosáhl.
     
    90+1
    K postranní čáře přistupuje čtvrtý rozhodčí, který na tabuli ukazuje, že se budou hrát tři minuty nad rámec normální hrací doby.
     
    90+2
    Domácí celek se hnal znovu do otevřené obrany, ale pokus z velké dálky zamířil nad břevno. Genk rozehrál od branky a rychle se žene za další útočnou akcí.
     
    90+3
    V poslední minutě nastavení rozehrál Genk rohový kop, ale centr byl na první tyči odvrácen. Následně zakončoval Bryan Heynen, ale míč z jeho kopačky byl nepřesný.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je tu překvapení, jelikož nováček poráží uřadujícího mistra! Ve druhém poločase se Mechelen prosadil dvakrát, čímž dovršil vítězství. V sedmasedmdesáté minutě se trefil Gustav Engvall, jehož o tři minuty později napodobil Igor De Camargo. V závěru zápasu se očekával nápor Genku, který ale nepřišel, a tak hosté odchází poraženi.
    Mechelen se díky vítězství posouvá na třetí příčku, když má plný počet bodů. Naopak Genku patří sedmá pozice se třemi body.
     
    S konstatováním, že Mechelen zaskočil obrovského favorita, se s vámi loučím a přeji vám dobrou noc. (22:33:03)

    Michal Luxa

    Góly: 18. Togui, 77. Engvall, 80. De Camargo – 45+4. Samatta

    Karty:   54. Engvall (MEC)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 6:4. Rohy: 5:4.
    YR KV Mechelen: Thoelen – Van Cleemput, Bijker, Swinkels, Peyre – Kaya (C), Van Damme (21. Corryn), Schoofs – Togui (71. De Camargo), Engvall (89. Bateau), Storm.
    Náhradníci: Bouzian – Bateau, Boni, Bosiers, Corryn, De Camargo, El Messaoudi.

    KRC Genk: Coucke – Maehle, Cuesta, Dewaest (C), Uronen – Nygren (46. Hagi), S. Berge, Heynen – Ito (72. Benson), Samatta, Paintsil (83. Odey).
    Náhradníci: Vandevoordt – Lucumi, De Norre, Benson, Khammas, Piotrowski, Hagi, Odey.

    Rozhodca: Van Driessche – Monteny, Vandecauter