14. etapa: Tarbes - Tourmalet sk Thibaut Pinot (kon.)
koniec udalosti
14. etapa: Tarbes - Tourmalet

Thibaut Pinot

Sobota 20.07.2019, 13:45Tour de France
     
    Fantastický deň pre Francúzsko na Tourmalete. Pinot víťaz, Alaphilippe druhý a ostáva v žltom drese.
     
    Geraint Thomas stratil 36 sekúnd a na žltého Alaphilippea stráca už dve minúty!
     
    0 km
    Thibaut Pinot v závere ušiel a vyhráva etapu na Tourmalete, avšak Julian Alaphilippe bude stále v žltom drese, prišiel druhý. Za ním Kruiswijk.
     
    0,1 km
    Pinot učinil rozhodujúci nástup.
     
    1 km
    Útočiť začal Buchmann, na ktorého sa chytil Pinot aj Bernal, no Thomas nestíha za poprednou skupinou, čo je veľké prekvapenie. Stále je na tom dobre Alaphilippe.
     
    10 km
    Gesbert je pohltený pelotónom, ten teda ide ďalej dopredu. Amador už nevládze, ale potiahol na čele veľmi veľa. Vystriedal ho Soler. Strácať začal Kreuziger a problémy má Quintana, ktorý nestíha vlastným kolegom.
     
    19 km
    Začína sa stúpať na Tourmalet!
     
    31 km
    O zhruba 45 sekúnd neskôr prišiel na šprintérsku prémiu aj pelotón, Petrovi Saganovi nekonkuroval nik, a tak končí na tejto prémii deviaty. Jeho náskok v boji o zelený dres je 94 bodov!
     
    31 km
    Vedúca trojica prešla cez šprintérsku prémiu v zložení Wellens, Gesbert a Nibali. Za nimi ďalšia pätica, no nik z nich nemá v boji o zelený dres ambície. Sagan bude chcieť získať body za deviate miesto.
     
    56 km
    Na vrchol Col du Soulo sa dostala ako prvá dvojica Nilbali a Wellens. Belgický držiteľ bodkovaného dresu sa odpútal a získal 10 bodov. Na tejto TdF ide o výhru vo vrchárskej súťaži.
     
    99 km
    Únik sa dostal ako prvý na kopec Côte de Labatmale, čo bola bodovaná prémia štvrtej kategórie. Peter Sagan však mal problémy a Nibali išiel dopredu sám, takže aj vyhral. Za touto dvojicou sa spravila už pätnásťčlenná skupina, do ktorej patria aj Kämna, Wellens, Calmejane, Zakarin, Sanchez či Mohorič.
     
    105 km
    Peter Sagan a Vincenzo Nibali ušli zvyšku už na viac ako desať sekúnd. Tak ak by tento únik vyšiel, bolo by to určite neuveriteľne zaujímavé.
     
    106 km
    Pelotón sa poriadne roztrhal a natiahol. Sagan sa dostal na čelo celých pretekov a s Nibalim pracujú na úniku!
     
    107 km
    Do úniku sa snaží dostať aj náš jazdec Peter Sagan.
     
    117 km
    Etapa začína až teraz, o 14:01!
     
    Veľmi zlá správa pre celú Boru. Po včerajšom páde musel odstúpiť Maximilian Schachmann, ktorý mal na TdF 2019 výbornú formu. Zlomil si tri kosti v ruke.

    Matej Kubove

    Vrchárske prémie

    99,5 km - Côte de Labatmale
    57 km - Col du Soulo
    Cieľ - Tourmalet
    Šprintérska prémia

    31,5 km - PIERREFITTE-NESTALAS