Senegal – Alžírsko 0:1 (kon.)
koniec
Senegal
0:1 (0:1)
Alžírsko
Piatok 19.07.2019, 21:00 • Cairo International Stadium, Káhira • Africký pohár národov • Finále
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose z finále Afrického pohára národov, v ktorom sa stretnú Senegal a Alžírsko. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Senegal

    Senegal sa len druhýkrát v histórii dostal až do záverečného súboja Afrického pohára národov a keďže v roku 2002 finále prehral, tak bude dnes bojovať o svoj premiérový triumf. Do vyraďovacej časti sa Senegal dostal ako druhý tím zo skupiny C, v ktorej porazil Keňu a Tanzániu a prehral so svojim dnešným finálovým súperom Alžírskom 0:1. V play-off postupoval Senegal do ďalšej fázy vždy po najtesnejšej výhre 1:0. V osemfinále si poradil s Ugandou, vo štvrťfinále s Beninom a v semifinále až po predĺžení s Tuniskom. Zaujímavosťou je, že vo všetkých zápasoch Senegalu sa doteraz gólovo vždy presadil len jeden tím.

    Zápasy Senegalu:

    Skupina C:
    Senegal – Tanzánia 2:0
    Senegal – Alžírsko 0:1
    Keňa – Senegal 0:3

    Osemfinále:
    Uganda – Senegal 0:1

    Štvrťfinále:
    Senegal – Benin 1:0

    Semifinále
    Senegal – Tunisko 1:0 po predĺžení
     
    Alžírsko

    Alžírsko bude dnes hrať o svoj historický druhý triumf na Africkom pohári národov po víťazstve v roku 1990. Na tohtoročnom turnaji postúpili Alžírčania do vyraďovacej časti z prvého miesta základnej skupiny C, v ktorej zdolali Keňu, finálového súpera Senegal a Tanzániu, pričom neinkasovali ani jeden gól. V osemfinále potom výhrou 3:0 vyradili Guineu, vo štvrťfinále v penaltovom rozstrele Pobrežie Slonoviny a v semifinále Nigériu.

    Zápasy Alžírska:

    Skupina C:
    Alžírsko – Keňa 2:0
    Senegal – Alžírsko 0:1
    Tanzánia – Alžírsko 0:3

    Osemfinále:
    Alžírsko – Guinea 3:0

    Štvrťfinále:
    Pobrežie Slonoviny – Alžírsko 1:1, 3:4 po penaltách

    Semifinále:
    Alžírsko – Nigéria 2:1
     
    Vzájomné zápasy

    Alžírsko nepatrí medzi obľúbených súperov Senegalu, Senegalčania ho totiž nedokázali zdolať v posledných piatich vzájomných zápasoch za sebou. Naposledy sa to Senegalčanom podarilo ešte v kvalifikácii na MS 2010, kedy v máji 2008 doma vyhrali 1:0. Po tejto výhre nasledovala remíza a štyri prehry, pričom tú poslednú (0:1) si Senegalčania pripísali v základnej skupine tohtoročnej edície Afrického pohára národov.
     
    Úvodné zostavy:

    Senegal: A. Gomis – Gassama, Sabaly, Sané, Kouyaté (C) – A. N'Diaye, Gueye – Saivet, Sarr, Mané – Niang.
    Náhradníci: Diallo, Mendy – Ciss, Cissé, Diagne, Diatta, K. Baldé, Mou. Konaté, Wagué, Koulibaly, Thioub

    Alžírsko: Mbúlhí – Zifán, Binsibajní, Binlamrí, Mándí – Mahrez (C), Fígúlí, Binnásir, Quidjúra – Bilajlí, Búnidžáh.
    Náhradníci: Dúcha, Úkíddžá – Atál, Halíš, Táhrát, Abíd, Bráhímí, Únás, Búdawí, Delort, Fáris, Slímání

    Rozhodca: Alioum – Menkouande, Nguegoue (všetci Kamerun).
     
    Oba tímy nastupujú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Senegalčania budú hrať v zelených dresoch, Alžírčania v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali Senegalčania, ktorí začínajú svoj prvý útok postupnou rozohrávkou z vlastnej polovice.
     
    2
    Saivet obišiel na pravom krídle Mandiho a centroval pred bránu, z bránkoviska ale odkopol loptu jeden z brániacich hráčov Alžírska.
     
    2
    Alžírsko dalo gól!
    Bleskový úvod Alžírčanov! BAGDÁD BÚNIDŽÁH si naviedol loptu z ľavého krídla pred šestnástkou na stred a vystrelil. Jeho strelu nadvihol nohou Sané, ktorý sa snažil strelu zablokovať, loptu ale tečoval tak nešťastne, že zapadla vysokým oblúčikom k ľavej tyči brankára Gomisa.
    2. Bagdád Búnidžáh (ALG) - 0:1
     
    4
    Senegal je nešťastným gólom evidentne zaskočený a má veľký problém prejsť na útočnú polovicu. Po faule na vlastnej polovici navyše daroval súperovi priamy kop.
     
    6
    Bilajlího center sa snažil vrátiť hlavičkou na zadnej tyči pred bránu Binlamrí. Senegalčania loptu napokon získali a vyrazili do rýchleho protiútoku.
     
    7
    Senegal sa stále nedokáže dostať do tempa a po ich strate lopty sa Alžírčania usadzujú na útočnej polovici.
     
    8
    Po nepresnej prihrávke bielych sa Senegalčania zmocnili lopty. Postupnou kombináciou sa posúvajú na útočnú polovicu.
     
    9
    Saivetov center z pravej strany nepriniesol žiadne nebezpečenstvo, bez problémov ho chytil alžírsky brankár Mbúlhí.
     
    10
    Kolmú prihrávku na Nianga zastavila obrana Alžírčanov, následne ale loptu stratili. Po faule na prenikajúceho Maného získavajú Senegalčania priamy kop.
     
    11
    Center zo štandardky bez väčších problémov odvrátila obrana Alžírska. Bieli potom vyrazili rýchlo do útoku, nepresný nákop ale doletel až k brankárovi Senegalu Gomisovi, ktorý loptu odkopol do autu.
     
    12
    Senegalskí obrancovia rozohrávajú postupný útok, ich spoluhráči v útoku sú ale veľmi statickí, a tak sa im nedarí dostať sa na dlhšiu dobu na útočnú polovicu.
     
    13
    Búnidžáh im ale pomohol zbytočným podrazením Sarra. Priamy kop pre Senegal.
     
    14
    Najvyššie si na vysoký nákop vyskočil kapitán Senegalu Kouyaté, hlavičkou zo záklonu ale usmernil loptu výrazne mimo bránu Alžírska.
     
    15
    Alžírčanom sa rozohrávka nevydarila a k lopte sa dostal Mané. Okamžite sa ale dostal medzi troch protihráčov, ktorí ho o loptu pripravili.
     
    16
    Bilajlí hľadal kolmým pasom za obranu Senegalu nabiehajúceho Mahreza, pred ním však loptu odkopol Sané.
     
    17
    Niang skvelým napádaním obral Alžírčanov o loptu, potom ale fauloval v súboji pri bránkovej čiare Binsibajního. Senegalčanom sa zjavne stále nedarí dostať sa do tempa.
     
    19
    Až teraz sa im podaril prechod do útoku. Rozbehnutý Mané dostal na konci bleskovej útočnej akcie loptu na ľavú stranu, center sa mu ale nevydaril a obrana Alžírska ho dokázala ľahko odvrátiť do bezpečia.
     
    20
    Binsibajní sotil vo vzdušnom súboji svojho protihráča do chrbta. Priamy kop z pravej strany pre Senegalčanov.
     
    21
    Na center si nabiehalo niekoľko hráčov Senegalu, ktorí sa ale k lopte nedostali. Naopak, po zrážke s brániacimi hráčmi Alžírska sa ocitli na zemi. Senegalčania ešte skúšali získať penaltu, ale nemali žiadnu šancu.
     
    22
    Hra sa opticky trochu vyrovnala, a zdá sa, že iniciatívu postupne preberajú Senegalčania. Tí majú i teraz loptu pod kontrolou.
     
    23
    Alžírčania sú ale zoradení v obranných líniách na vlastnej polovici. Senegalčanom tak nezostalo nič iné, len nakopnúť loptu dopredu, čo sa ale nevydarilo.
     
    25
    Hra sa teraz trochu zasekla v strede poľa. Ani jeden z tímov nie je schopný sa priblížiť k šestnástke protivníkov.
     
    26
    Binnásir zastavil faulom Maného, ktorý sa s loptou rozbehol do otvorenej obrany Alžírska. Ďalší priamy kop pre Senegal.
     
    27
    Saivet skúsil zaskočiť brankára Alžírska priamou strelou, loptu ale zjavne netrafil tak, ako chcel, a s pomerne slabou strelou z veľkej vzdialenosti si brankár Mbúlhí bez problémov poradil.
     
    28
    Ďalší faul Binnásira znamená ďalší priamy kop Senegalu.
     
    29
    Jeho hráči ho však tentokrát rozohrali po zemi na krátko a po prihrávke na vlastných obrancov začínajú postupný útok z vlastnej polovice.
     
    30
    Kouyaté sa pri odkope lopty pred Binnásirom veľmi nepríjemne s alžírskym záložníkom zrazil. Otrasený kapitán Senegalu zostáva ležať na trávniku a musí byť ošetrený.
     
    31
    Vypadá to na vážnejšie zranenie, pretože tréner Senegalu už dal pokyn na rozcvičenie Cissému.
     
    32
    Kouyaté odišiel za autovú čiaru, napokon sa ale zdá, že bude v poriadku.
     
    33
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za ostrý sklz, ktorým trafil členok Sarra, Rámí Binsibajní (Alžírsko).
     
    34
    Videoasistent ešte raz preskúmal zákrok Binsibajního, napokon ale nenašiel dôvod na sprísnenie trestu. Žltá karta ostáva v platnosti.
     
    35
    Niang si narazil na ľavej strane loptu s Maném, ktorému ju obranca Alžírska odkopol za bránkovú čiaru. Nasledovať bude rohový kop Senegalu.
     
    36
    Mané narazil pri nábehu pred rohovým kopom do Fígúlího. Ten sa okamžite zrútil s bolestivou grimasou na trávnik, zjavne ale simuluje. Hlavný rozhodca mu preto dohovára.
     
    37
    Binsibajní sa teraz zahrával s ohňom, ostrým sklzom sa totiž znovu pokúsil vypichnúť loptu rozbehnutému Sarrovi. So šťastím sa mu to napokon podarilo.
     
    38
    Niang si spracoval v strednej vzdialenosti loptu a z otočky okamžite vystrelil. Jeho nádherná strela minula bránu Alžírska len veľmi tesne.
    38. M'Baye Niang (SNG)
     
    39
    Senegal má v tejto časti zápasu jasnú iniciatívu a hra sa odohráva prevažne na polovici Alžírska. Po ďalšom faule Binsibajního, ktorý si už koleduje o červenú, budú mať navyše ďalší priamy kop.
     
    40
    Center odvrátila obrana Alžírska a ďalší pokus o akciu Senegalčanov ukončil následným rezolútnym odkopom do autu Fígúlí.
     
    41
    Senegalčania ale pokračujú v tlaku a zatláčajú Alžírčanov veľmi hlboko do obrany. Tí majú obrovský problém dostať sa k lopte.
     
    42
    N'Diaye obral o loptu Mahreza a hviezde Manchesteru City nezostalo nič iné, len ho faulovať. Priamy kop pre Senegal z ľavej strany.
     
    43
    Štandardné situácie sa dnes Senegalčanom vôbec nedaria. I teraz center dokázala bez ťažkostí odhlavičkovať obrana Alžírska.
     
    44
    Zelení si teraz neporozumeli pri prenesení hry a Kouyatému odskočila pri spracovaní lopta do autu.
     
    45
    Sarr dostal skvelú prihrávku medzi obrancov Alžírska a vletel do pokutového územia. Tam mu loptu odkopol obranca protivníka, ktorý pri tom ale trafil i Sarrovu nohu.
     
    45
    Bude sa hrať ešte dve minúty.
     
    45+1
    Videoasistent rozhodol, že situácia pri prieniku Sarra nebola faulom. Hra bude pokračovať rohovým kopom Senegalu.
     
    45+2
    Niang sa elegantne uvoľnil na hranici pokutového územia a cez obrancu Alžírska vystrelil. Jeho pokus končí výrazne mimo.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Na ihrisku po skončení prvého polčasu vznikla menšia šarvátka medzi hráčmi oboch tímov, ktorú sa ale napokon podarilo oddeliť. Dnešné finále budí veľké emócie...
     
    ... a po jeho prvom polčase majú bližšie k triumfu na turnaji Alžírčania. Tí sa dostali do vedenia už v 2. minúte po veľmi šťastnom góle Búnidžáha. Senegalčanom trvalo veľmi dlho, než sa otriasli z inkasovaného gólu, v druhej polovici prvého polčasu ale už boli výrazne aktívnejší. Vďaka veľkému počtu alžírskych faulov mali k dispozícii dostatok štandardných situácií, ich rozohrávka sa ale Senegalčanom dnes vôbec nedarí.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:04.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali Alžírčania. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Binnásir hneď naznačil, že jeho tím bude pokračovať v rovnakom duchu, ako v prvom polčase. Faulom zastavil prienik protihráča pri autovej čiare.
     
    48
    N'Diaye fauloval prenikajúceho Búnidžáha. Priamy kop pre Alžírsko.
     
    49
    Obrana Senegalu si s centrom poradila a odvrátiť dokázala i následný center Mahreza. Zelení po zisku lopty vyrážajú do útoku.
     
    50
    Ich útok končí po Maného ruke. Alžírčania sa s rozohrávkou vôbec neponáhľajú.
     
    51
    Senegalčania sa dostali do rýchleho protiútoku 3 proti 2, pokazil ho ale Niang, ktorému pri kľučke odskočila lopta.
     
    53
    Ani jeden z tímov nie je teraz schopný podržať loptu na dlhšiu dobu. Preto si ich nepresnými nákopmi na útočníkov veľmi rýchlo menia.
     
    54
    Žltú kartu za odstrčenie Gassamu dostáva Júsuf Bilajlí (Alžírsko).
     
    55
    Alžírčania obrali Senegalčanov o loptu a vyrútili sa okamžite dopredu. Ten zastavil skvelým obranným zákrokom Niang, ktorý sa vrátil dozadu a odkopol loptu pred Mahrezom.
     
    56
    Saivet rozohral po faule Alžírčanov ďalší priamy kop centrom na zadnú tyč, lopta ale letela príliš vysoko pre všetkých hráčov v pokutovom území.
     
    57
    Zelení sa ale rýchlo dostali späť k lopte a Mané sa uvoľnil do zakončenia z ľavej strany. Vystrelil tak prudko, až sa mu vyzula kopačka, strelu ale zablokoval alžírsky obranca.
     
    59
    Striedanie v tíme Senegal: z ihriska odchádza Alfred N'Diaye, prichádza Krépin Diatta.
     
    60
    Saivet vystrelil z priameho kopu z cca 30 metrov priamo na bránu, brankár Mbúlhí bol ale pripravený a strelu chytil.
     
    61
    Senegalčania získali loptu v strede ihriska a po rýchlom prechode sa dostali k pokutovému územiu Alžírska. Tam center z pravej strany zablokoval Quidjúra rukou, ktorú mal pri tele. Hlavný rozhodca k menšiemu prekvapeniu všetkých ukazuje na penaltový bod!
    61. Adlin Quidjúra (ALG)
     
    62
    Hlavný rozhodca sa ešte na radu videoasistenta ide pozrieť na videozáznam.
     
    63
    Penalta sa napokon kopať nebude! Po zhliadnutí videozáznamu hlavný rozhodca usúdil, že ruka Quidjúru nezväčšila objem tela a nejednalo sa teda o priestupok proti pravidlám.
     
    64
    Fígúlí si skvele nabehol na nákop z vlastnej polovice, v súboji so Saném ale o loptu prišiel. Senegalčania okamžite prenášajú hru na opačnú stranu.
     
    65
    Opäť ale hráči Senegalu ukončili svoj útok faulom. Tentokrát bol vinníkom striedajúci Diatta, ktorý potiahol za dres Zifána.
     
    66
    Niang si perfektne nabehol na kolmú prihrávku z vlastnej polovice za obranu Alžírska a obišiel kľučkou do pravej strany vybiehajúceho brankára Mbúlhího. Loptu si ale potiahol až do príliš ostrého uhla a svojim zakončením bránu Alžírska prestrelil.
    66. M'Baye Niang (SNG)
     
    68
    Zelení opäť zvyšujú svoj tlak a Alžírčania sú teraz hlboko v obrane.
     
    69
    Po prihrávke spoza šestnástky tvrdo vystrelil pod brvno Sabaly, Mbúlhí si ale so strelou poradil a vyrazil ju.
     
    70
    Po pravej strane sa vrútil do šestnástky Alžírska Sarr, v ťažkej pozícii pri bránkovej čiare sa mu ale nepodarilo ani nacentrovať, ani vystreliť.
     
    71
    Gassama zle dopadol na trávnik po hlavičkovom súboji s Bilajlím a musí byť ošetrený.
     
    72
    Krívajúci Gassama odskákal za autovú čiaru. Či bude pokračovať v zápase, je zatiaľ otázne.
     
    73
    Strely: 9:1
    Strely na bránu: 3:1
     
    74
    Bilajlího center zrazil jeden z obrancov Senegalu a takmer sa lopta znovu odrazila do brány Gomisa. Hrací predmet napokon skončil zvonku na bočnej sieti.
     
    75
    Mané sa zrazil vo vzduchu s Binlamrím, ktorý má po tomto súboji na tvári krvavý šrám. Situáciu ešte posudzuje videorozhodca, ktorý skúma, či Mané nezasiahol alžírskeho obrancu lakťom.
     
    75
    Striedanie v tíme Senegal: z ihriska odchádza Henri Saivet, prichádza Mbaye Diagne.
     
    76
    Hra napokon pokračuje po odchode Binlamrího mimo ihrisko. Alžírsky obranca si ešte mení zakrvavený dres.
     
    77
    Mané si skvele nabehol za obrancu na kolmicu, jeho zakončenie z ostrého uhla ale dokázal zablokovať jeden z alžírskych obrancov na rohový kop.
     
    78
    Pri nábehu na center z rohového kopu faulovali hneď dvaja Senegalčania brankára Mbúlhího. Alžírsky brankár ešte trochu naťahuje čas ležaním na zemi...
     
    79
    Žltú kartu za podrazenie Bilajlího dostáva Idrissa Gueye (Senegal).
     
    80
    Žltú kartu za zásah nohy Binnásira ostrým sklzom dostáva Lamine Gassama (Senegal).
     
    82
    Búnidžáh, ktorý je už osamotený na hrote, si spracoval odkop z vlastnej polovice a rozbehol sa proti dvojici senegalských obrancov. Pri pokuse o prienik sa zrazil so Sabalym, faul sa ale nepískal.
     
    83
    Z ničoho nič prišla obrovská šanca Senegalu! Center z ľavej strany nedokázala obrana Alžírska dostať z vlastnej šestnástky, namiesto toho sa lopta po nevydarenom odkope odrazila priamo na volej osamotenému Kouyatému, ktorý z prvej prestrelil alžírsku bránu.
     
    84
    Striedanie v tíme Alžírsko: z ihriska odchádza Júsuf Bilajlí, prichádza Jásín Bráhímí.
     
    85
    Striedanie v tíme Alžírsko: z ihriska odchádza Sufiján Fígúlí, prichádza Mahdí Jean Táhrát.
     
    85
    Striedanie v tíme Senegal: z ihriska odchádza M'Baye Niang, prichádza Keita Baldé.
     
    86
    Odvážny prienik Keitu Baldého zastavil alžírsky obranca faulom. Priamy kop Senegalu z ľavého krídla.
     
    87
    Diatta si zjavne veril, preto vystrelil priamo na bránu. Strela ale nebola vôbec vydarená a skončila vysoko nad alžírskou bránou.
     
    89
    Striedanie v tíme Alžírsko: z ihriska odchádza Bagdád Búnidžáh, prichádza Islám Slímání.
     
    90
    Senegalu zostávajú na vyrovnanie ešte štyri minúty.
     
    90+1
    Pokus o prekvapenie alžírskej obrany sa nevydaril a nákop Diagneho skončil ďaleko za bránkovou čiarou. Alžírsky brankár naťahuje čas pri odkope od brány.
     
    90+1
    Žltú kartu za protesty proti verdiktu hlavného rozhodcu dostáva Ajsa Mándí (Alžírsko).
     
    90+3
    Brankár Alžírska Mbúlhí chytil center z ľavej strany a výkopom našiel striedajúceho Slímaního na útočnej polovici. Ten zatiahol loptu do rohu senegalskej polovice, kde ju drží pri rohovej zástavke.
     
    90+4
    Žltú kartu za hru rukou dostáva Adlin Quidjúra (Alžírsko).
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Alžírsko sa stáva víťazom Afrického pohára národov 2019!
     
    Na trávniku vypukla obrovská radosť futbalistov Alžírska, ktorý sa druhýkrát v histórii stávajú víťazmi Afrického pohára národov. O ich výhre rozhodol už v 2. minúte veľmi šťastným gólom Búnidžáh. Senegalčania postupne prevzali iniciatívu a boli výrazne aktívnejším tímom, svoje gólové príležitosti ale premeniť nedokázali. Ich zápas sa tak znovu končí výsledkom 0:1, tentokrát ale v ich neprospech, čo znamená ich historicky druhú prehru vo finále Afrického pohára národov.
     
    Držanie lopty: 62 % : 38 %.
    Strely na bránu: 3:1.
    Strely mimo: 5:0.
    Rohy: 6:2.
    Ofsajdy: 0:1.
    Fauly: 18:32.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (23:11:30)

    Michal Sadlek

    Góly: 2. Búnidžáh

    Karty:   79. Gueye (SNG), 80. Gassama (SNG) – 33. Binsibajní (ALG), 54. Bilajlí (ALG), 90+1. Mándí (ALG), 90+4. Quidjúra (ALG)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 5:0. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 18:32.
    Senegal: A. Gomis – Gassama, Sabaly, Sané, Kouyaté (C) – A. N'Diaye (59. Diatta), Gueye – Saivet (75. Diagne), Sarr, Mané – Niang (85. K. Baldé).
    Náhradníci: Diallo, Mendy – Ciss, Cissé, Diagne, Diatta, K. Baldé, Mou. Konaté, Wagué, Koulibaly, Thioub

    Alžírsko: Mbúlhí – Zifán, Binsibajní, Binlamrí, Mándí – Mahrez (C), Fígúlí (85. Táhrát), Binnásir, Quidjúra – Bilajlí (84. Bráhímí), Búnidžáh (89. Slímání).
    Náhradníci: Dúcha, Úkíddžá – Atál, Halíš, Táhrát, Abíd, Bráhímí, Únás, Búdawí, Delort, Fáris, Slímání

    Rozhodca: Alioum – Menkouande, Nguegoue (všetci Kamerun)