Španielsko – Nemecko 2:1 (kon.)
koniec
Španielsko
2:1 (1:0)
Nemecko
cz Nedeľa 30.06.2019, 20:45 • Dacia Arena, Udine • Majstrovstvá Európy U21 • Finále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Krásný nedělní večer, vítám všechny příznivce fotbalu. Z mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let zbývá odehrát poslední zápas – finále. Stejně jako před dvěma lety v Polsku, tak i tentokrát v Itálii obstarají souboj o titul reprezentace Španělska a Německa.
     
    Nominace Španělska

    Brankáři: Antonio Sivera (Alavés), Unai Simón (Bilbao), Dani Martín (Gijón)

    Obránci: Jesús Vallejo (Real Madrid), Aarón Martín (Mohuč/GER), Jorge Meré (Kolín/GER), Unai Núňez (Bilbao), Martín Aguirregabiria (Alavés), Pol Lirola (Sassuolo/ITA), Junior Firpo (Betis)

    Záložníci: Fabián Ruiz (Neapol/ITA), Carlos Soler (Valencia), Mikel Merino (Real Sociedad), Dani Ceballos (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Manu Vallejo (Cádiz), Igor Zubeldia (Real Sociedad), Alfonso Pedraza (Villareal), Marc Roca (Espanyol), Pablo Fornals (West Ham/ENG)

    Útočníci: Borja Mayoral (Levante), Rafa Mir (Las Palmas), Dani Olmo (Dinamo Záhřeb/CRO)
     
    Nominace Německa

    Brankáři: Alexander Nübel (Schalke), Florian Müller (Mohuč), Markus Schubert (Drážďany)

    Obránci: Benjamin Henrichs (Monako/FRA), Lukas Klostermann (Lipsko), Jonathan Tah (Leverkusen), Timo Baumgartl (Stuttgart), Maximilian Mittelstädt (Hertha), Waldemar Anton (Hannover), Felix Uduokhai (Wolfsburg), Robin Koch (Freiburg)

    Záložníci: Maximilian Eggestein (Brémy), Levin Öztunali (Mohuč), Mahmoud Dahoud (Dortmund), Suat Serdar (Schalke), Nadiem Amiri (Hoffenheim), Florian Neuhaus (Mönchengladbach), Arne Maier (Hertha), Eduard Löwen (Norimberk)

    Útočníci: Lukas Nmecha (Preston/ENG), Luca Waldschmidt (Freiburg), Marco Richter (Augsburg), Johannes Eggestein (Brémy)
     
    Německo

    Mladí Němci na úvod evropského šampionátu přejeli reprezentaci Dánska. Již v prvním poločase poslal tým trenéra Kuntze do vedení útočník Augsburgu Marco Richter. Po přestávce přidal Richter ještě jeden zásah, přidal se také Luca Waldschmidt. Dánové sice ještě snížili gólem Skova z penalty, ale porážku 1:3 neodvrátili. Proti Srbsku německý tým ještě přidal. Luca Waldschmidt se dokonce blýskl hattrickem, další góly přidali Richter, Dahoud a Maier a Německo zvítězili jednoznačně 6:1. Freiburgský útočník Waldschmidt se prosadil také v závěrečném duelu základní skupiny proti Rakousku, spoluhráči ho už ale dále nepodpořili a tak zápas skončil po vyrovnání Dansa z penalty 1:1.

    Postupem do semifinále se Německo zajistilo také účast na olympijských hrách, které se konají v příští roce v Tokiu.

    Semifinálový duel s Rumunskem byl pořádně divoký. Ve 21. minutě poslal Němce do vedení Nadiem Amiri, ještě do poločasu ale dvěma góly otočil stav zápasu Puscas. Ve druhém dějství se znovu trefil Luca Waldschmidt a to rovnou dvakrát. Na konečných 4:2 pečetil postup dalším zásahem Amiri.

    Německá jednadvacítka už brala titul z mistrovství Evropy dvakrát. V roce 2009 si ze Švédska odvezli zlato Neuer, Boateng, Khedira, Özil nebo Hummels. Druhý titul poté Němci přivezli před dvěma lety. Tým postavený okolo kapitána Maximiliana Arnolda, Gnabryho a Kehrera přehrál ve finále Španělsko 1:0.
     
    Španělsko

    Španělská reprezentace na úvod finálového turnaje nepředvedla optimální výkon. Proti domácí Itálii sice vedli od deváté minuty po gólu kapitána Ceballose. Ještě do poločasu ale srovnal Chiesa, ten se prosadil i po přestávce a v závěrečné desetiminutovce pečetil na 3:1 pro Italy z pokutového kopu Pellegrini. Také proti Belgičanům se Španělsko ujalo rychlého vedení, když se prosadil Dani Olmo. Velmi rychle ale srovnal Bornauw a tři body pro Španěly vystřelil až těsně před koncem záložním West Hamu Pablo Fornals. Před závěrečným duelem bylo jasné, že pokud chce španělský tým pomýšlet na postup, tak musí porazit Polsko a ještě nastřílet co nejvíce branek. Španělsko se okamžitě vrhlo do útoku a v poločase už vedlo 3:0, ve druhé půli poté ještě přidal po zásahu Dani Ceballos a Borja Mayoral a po vítězství 5:0 si La Roja zajistila první příčku ve skupině.

    Španělská reprezentace hráčů do jednadvaceti let si postupem do semifinále zajistila účast na olympijských hrách v Tokiu v příštím roce.

    V semifinálovém duelu proti Francii muselo Španělsko dotahovat, když se v šestnácté minutě prosadil z penalty Mateta. Ještě do poločasu ale vyrovnal Marc Roca a dokonce poslal Španěly do vedení Oyarzabala z pokutového území. Ve druhém poločase už španělská reprezentace Francouze jednoznačně přehrávala a přidala také dva góly, když se prosadil Olmo a Mayoral.

    Španělé usilují již o čtvrtý titul mistrů Evropy. Nejprve brali zlato v roce 1986, kdy tým vedl nejlepší hráč turnaje Manuel Sanchis. Další titul přišel v roce 1998, to byli v týmu Guti, Marcos Vales nebo brankář Francesc Arnau. Poslední dvě zlata jsou čerstvá, v roce 2011 se z triumfu radoval David de Gea, Thiago Alcantára, Juan Mata nebo Javi Martínez. O dva roce později přivezli zlato z Izraele Isco, Koke, Marc Bartra nebo Álvaro Morata.
     
    Po dvou letech má finále mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let stejné obsazení! Na den přesně před dvěma lety se na stadionu v polském Krakově radovali mladí Němci, když se o jedinou finálovou branku postaral ve 40. minutě Mitchell Weiser.

    Z aktuálních kádrů si pamatují finále čtyři hráči z německé reprezentace Waldemar Anton, Levin Öztunali, Mahmoud Dahoud a Nadiem Amiri. Ani jeden ze zmiňované čtveřice ale nenastoupil od úvodní minuty. Amiri přišel do hry na posledních devět minut, Öztunali poté odehrál minuty tři.

    Hned sedmička Španělů byla v nominaci i před dvěma lety. Celé finále odehrál Jorge Meré, Jesús Vallejo i Dani Ceballos. Z lavičky poté přišel na posledních sedm minut Borja Mayoral. Carlos Soler, Mikel Merino a Mikel Oyarzabal byli připraveni pouze na lavičce náhradníků.
     
    Úvodní sestavy:

    Španělsko: Sivera – Martín, Núñez, J. Vallejo (C), Firpo – Roca, Ruiz – Olmo, D. Ceballos, Fornals – Oyarzabal.
    Náhradníci: Simón, D. Martín – Aaron Martín, Meré, Soler, Merino, B. Mayoral, M. Vallejo, Zubeldia, Lirola, Pedraza, Mir.

    Německo: Nübel – Klostermann, Tah (C), Baumgartl, Henrichs – Serdar, M. Eggestein, Dahoud – Öztunali, Waldschmidt, Amiri.
    Náhradníci: F. Müller, Schubert – Nmecha, Richter, J. Eggestein, Mittelstädt, Anton, Uduokhai, Neuhaus, Koch, Maier, Löwen.

    Rozhodčí: Srdjan Jovanović – Uroš Stojković, Milan Mihajlović (vš. SRB).
     
    Andrea Pirlo jako ambasador letošního mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let přinesl trofej pro vítěze na podstavec u hrací plochy.
     
    Hlavní rozhodčí Srdjan Jovanović již přivádí společně se svými asistenty obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Finále mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let může za několik málo okamžiků začít.
     
    Ještě před samotným výkopem nás čekají národní hymny finálových zemí. Po té německé přijde na řadu hymna Španělska.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    O úvodní rozehrávku se postaral španělský útočník Mikel Oyarzabal. Balon se velmi rychle dostal k Ceballosovi, který poté ještě hledal na pravém kraji Martína.
     
    3
    Také Německo se poprvé v zápase dostalo k balonu. Souhra Henrichse s Dahoudem ale hned v úvodu pořádně zaskřípala. Balon skončil od Henrichse jen za postranní lajnou.
     
    4
    Dani Olmo se rozběhl na pravém kraji, ale na Henrichse si netroufl. Následně se německá obrana neudržela u míče a musela odkopávat daleko na útočnou polovinu.
     
    5
    Rocova rozehrávka byl zblokována a Španělé ztratili míč. Následně kombinoval ve středu pole Eggestein společně s Dahoudem. Další nepřesnost předvedl na levé straně Henrichs.
     
    6
    Marc Roca váhal s rozehrávkou a ihned se k němu dostal Öztunali. Španělský tým se ale rychle vrátil k míči a může pokračovat v kombinaci na vlastní polovině trávníku.
     
    7
    Ve středu pole se ujal rozehrávky Ruiz, poté byl u míče i Dani Olmo. Také Pablo Fornals se rozběhl na levém kraji, ale proti staženému Klostermannovi se neprosadil.
     
    8
    Benjamin Henrichs vhazoval zpoza postranní lajny k obsazenému Amirimu. Ten se u balonu proti velké přesile neudržel a poté mohl vybojovat autové vhazování pro Španěly Dani Olmo.
     
    8
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělská aktivita v úvodu zápasu přinesla první branku! FABIÁN RUIZ si přebral míč jen několik metrů za polovinou trávníku, poté mu otevřel prostor před vápnem Oyarzabal a záložník italské Neapole zakončil neskutečně přesně k levé tyči. Alexander Nübel plachtil za míčem marně.
    8. Fabián RUIZ - 1:0
     
    10
    Německý tým se pokoušel rychle odpovědět. Benjamin Henrichs zkoušel pálit z levé strany k přední tyči, ale míč skončil mimo branku. Hlavní rozhodčí poté neodpískal jasný roh pro Němce.
     
    11
    Španělská reprezentace v klidu drží balon pod kontrolou. Dani Ceballos našel Olma, ale ten se neodvážil na souboj s Henrichsem. Ve středu pole poté získal míč Roca.
     
    12
    Júnior Firpo zářil v semifinálovém utkání, ale nyní není příliš vidět. Tentokrát ho rozbíhal Vallejo, ale Firpo zabrzdil ještě daleko před vápnem.
     
    13
    Dani Olmo vybojoval na pravé straně rohový kop. O rozehrávku od rohového praporku se postaral Oyarzabal, následně se ale Němci dokázali ubránit.
     
    14
    Olmo se nyní ocitl s balonem na levém kraji. S Ceballosem si několikrát narazil Fornals, němečtí fotbalisté se musí stále pohybovat pouze bez balonu.
     
    15
    Kapitán španělské reprezentace Jesús Vallejo přihrával středem na Ruize, následně ale střelec zatím jediné dnešní branky nedokázal najít Olma. Německo se tak po dlouhé době dostává k míči.
     
    16
    Fabián Ruiz tentokrát místo střely zpoza vápna přihrával do pokutového po trávníku na Oyarzabala, ale ten nedokázal vystartovat včas a míč skončil jen u Nübela.
     
    17
    Už už to vypadalo, že by se mohlo Německo udržet u balonu, ale Eggestein si nevšiml za zády Ruize, který mu sebral balon. Dahoud ještě spěchal s míčem do útoku, ale Amiri poté necentroval ideálně.
     
    18
    Martín vhazoval zpoza postranní lajny k nohám Ruize. Ale Německo vytáhlo napadání až téměř k vápnu soupeře a získalo míč v nebezpečném prostoru. Amiri vytloukl na levé straně Martína a získal roh.
     
    19
    Gian-Luca Waldschmidt centroval od rohového praporku. Španělský tým se ale snadno ubránil, poté zkoušel pálit ze střední vzdálenosti Henrichs, ale míč od jeho kopačky skončil za postranní lajnou.
     
    20
    Úvodní dvacetiminutovka vyšla o poznání lépe Španělům. Z úvodního tlaku vytěžili gól Rabiána Ruize. V posledních minutách se ale dostávají do tempa také Němci.
     
    21
    Baumgartl rozehrával i pod tlakem konstruktivně. Ve středu pole našel Eggesteina, který dokázal odrazit nápor Fornalse a poté rozehrál na pravou stranu ke Klostermannovi.
     
    23
    Španělé tentokrát nespěchali s rozehrávkou. Núňez přihrával středem na Rocu, ten se u balonu ale příliš dlouho neudržel. Oyarzabal poté okradl o balon Taha, ale do vápna se už neprotlačil.
     
    24
    S Ceballosem si narazil Olmo, poté šel do vápna Oyarzabal, ale po jeho pádu v šestnáctce se nepískalo. Balon následně dojel jen do náruče německého gólmana.
     
    25
    Po drtivém tlaku v úvodních minutách se Německo dostalo z nejhoršího. Dahoud přihrával podél postranní lajny k Amirimu, ten posílal míč do středu vápna, kde nebyl úplně jistý Vallejo, ale Němci toho nedokázali využít.
     
    26
    Jonathan Tah si vzal na starost rozehrávku z vlastní poloviny trávníku. Němci jsou aktivnějším týmem v posledních momentech a snaží se co nejrychleji srovnat krok.
     
    27
    Tahova průniková přihrávka měla najít Waldschmidta, ale ten byl hlídán stoperským duem španělské reprezentace. Němci se ale rychle dostali zpět k balonu.
     
    28
    Nejlepší střelec turnaje se sedmi zásahy Gian-Luca Waldschmidt čekal na Klostermannovu přihrávku na hranici vápna, ale v něm se opět neprosadila proti Vallejovi.
     
    29
    Španělé uklidňují hru ve středu pole. Ceballos rozběhl Olma, ale ten si na pravé straně na Henrichse nevěří. Následně ale mohl kombinovat Ruiz, kterého poslal k zemi Amiri.
     
    30
    I po půlhodině hry vede španělský tým nad Německem o jednu branku. Od patnácté minuty ale tempo zápasu spíše klesá. Španělé se zatáhli do obrany a čekají na vhodný moment k protiútoku.
     
    31
    Oyarzabal si sběhl pro balon do hloubky trávníku. Následně spolupracoval Ceballos s Olmem, ale tradiční kombinace na pravé straně nebyla nejpřesnější.
     
    32
    Parádní přihrávkou za obranu vykouzlil Marc Roca. Oyarzabal se ale nedokázal dokonale dostat k míči a toho využil bránící Jonathan Tah, který ukončil akci soupeře ještě před vápnem.
     
    33
    Po faulu na Oyarzabala rozehrávali Španělé volný přímý kop. Fabián Ruiz zkoušel rovnou z úhlu překvapit Nübela, ale míč pouze prosvištěl nad břevnem.
     
    34
    Ceballos vyhrál hlavičkový souboj pro Oyarzabala. Ten poté našel na pravé straně Olma, centrem ale už nedokázal oslovit v pokutovém území Fornalse. Nakonec je pískán faul Ceballosovi.
     
    34
    Kapitán Španělska Vallejo to nyní s agresivitou přehnal. Velmi tvrdě zasáhl unikajícího Waldschmidta a vyfasoval žlutou kartu.
    34. Žlutá karta
     
    35
    Mezitím co je Waldschmidt ošetřován na hrací ploše tak se zkoumá zákrok Valleja u videa. Zdá se, ale že trest zůstane.
     
    36
    Německý tým po faulu Valleja rozehrával volný přímý kop. Serdar se dostal v pokutovém území k hlavičce, ale míč poslal jen vysoko nad Siverovu branku.
     
    37
    Po Martínově autovém vhazování se dostal k míči Dani Olmo. Se Ceballosem spolupracoval Fornals, ale následně střední záložník neudržel míč po souboji s Klostermannem.
     
    38
    Německý tým myslí na vyrovnání ještě v prvním poločase. Dahoudova přihrávka na Amiriho byla pořádně nebezpečná, ale skvěle se vrátil do obrany stoper Bilbaa Núňez.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Španělsko i nadále vede o jednu branku, ale v posledních minutách jsou ofenzivněji naladění hráči z Německa. Serdar však na pravé straně proti Firpovi neuspěl.
     
    41
    Skvěle se dokázal vymotat z klubka hráčů Dani Ceballos, když už to vypadalo, že o balon přijde, tak byl odpískán faul Öztunaliho. Španělé mohou opět uklidnit hru ve středu pole.
     
    42
    Španělé nyní nebezpečně napadali rozehrávku až u vápna soupeře. Po zisku mohl centrovat do vápna Martín, ale na hranici pokutového území soupeře nenašel.
     
    43
    Eggestein našel na levém kraji Henrichse. Krajní obránce Monaka je v první půli hodně aktivní, nyní přenesl hru přes celou šířku na Klostermanna, který získal na Firpovi rohový kop.
     
    44
    Minutu před pauzou rozehrával rohový kop německý celek. Balon propadl až za zadní tyč, kde byl téměř volný Levin Öztunali, ale střelu z prvního doteku opřel jen do hráče před sebou.
     
    45
    Nadiem Amiri se ujal další rozehrávky od rohového praporku. Útočník Hoffenheimu hledal Taha, ale stejně jako před malou chvíli skvěle zasáhl Vallejo.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí Srdjan Jovanović nastavuje v prvním poločasu finálového duelu dvě minuty.
     
    45+2
    Firpovu nebezpečnou přihrávku do vápna jen těsně minul Oyarzabal. Následně se dožadoval odpískání pokutového kopu, ale hlavní rozhodčí nechal zápas pokračovat.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Dvě nastavené minuty jsou minulostí a první poločas končí. Spokojeněji odcházejí do šaten Španělé, kteří vedou nad Německem 1:0.

    Úvod byl jednoznačně v režii španělské reprezentace. Hned v osmé minutě našel Oyarzabal Fabiána Ruize, který téměř až od poloviny trávníku prošel k hranici vápna, odkud nechytatelně umístil míč k levé tyči. Od patnácté minuty dokázali Němci stabilizovat hru a také se dostali do tlaku. Ten však nepřinesl žádnou nebezpečnější situaci před Antoniem Siverou. Jesús Vallejo zasáhl unikajícího Waldschmidta nebezpečně podrážkou kopačky, ale vyloučení unikl a vyfasoval pouze žlutou kartu.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:47.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhý finálový poločas rozehrál ze středového kruhu Gian-Luca Waldschmidt. Němci vedli úvodní útočnou akci podél levé postranní lajny, ale velmi rychle se museli zatáhnout.
     
    48
    Dahoudova přihrávka našla pouze Taha, poté měl míč u kopačky i Lukas Klostermann. Přes staženou obranu Španělska se ale Öztunali společně s Amirim nedostali.
     
    49
    Antonio Sivera musel zasahovat. Nadiem Amiri se zbavil na levé straně Martína, následně prošel až do vápna, ale prudkou ránou Siveru nepřekonal.
     
    50
    Němci ještě pokračovali od rohového praporku. Skvěle ale vyboxoval míč z vlastního vápna Antonio Sivera. Úvod druhé půle vychází o poznání lépe německé reprezentaci.
     
    51
    Klostermannova přihrávka na Öztunaliho šla pouze do ofsajdu. Španělé se poprvé ve druhém poločase prokousali na útočnou polovinu. Olmova rána byla ztečována jen do rukavic Alexandera Nübela.
     
    52
    Ceballos zkoušel lobem překonat obranou hradbu německého celku. Oyarzabal se ale v pokutovém území proti Tahovi neprosadil. Také Baumgartl skvěle zamezil soupeři postup do šestnáctky.
     
    53
    Amiri skončil na trávníku po kontaktu s Ceballosem a rozhodčímu lehké přistrčení neuniklo. Německý tým mohl rozehrávat z místa přestupku. Centr ale skončil jen mimo pokutové území.
     
    54
    Júnior Firpo vhazoval zpoza postranní lajny k Olmovi. Záložník Dinama Záhřeb ale neuspěl kličkou proti Eggesteinovi. Němci se rychle přesunuli k vápnu soupeře, ale ani Waldschmidtovi se nepodařilo trefit branku.
     
    55
    Mizernou rozehrávku nyní předvedl Sivera. Míč rychle opustil hrací plochu. Klostermann mohl postupovat do útoku, ale přes Firpa se neprosadil.
     
    56
    Němci jsou po změně strany aktivnějším týmem. Vallejo nyní zaváhal při obranné hlavičce, poté ale nedokázal šance využít Nadiem Amiri.
     
    56
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Mikel Oyarzabal, přichází Carlos Soler.
     
    57
    Firpo se hnal podél levé postranní lajny, ale proti přesile neměl více šancí a tak raději přihrával zpět k Ruizovi. Olmo na pravé straně nedokázal projít kolem Henrichse.
     
    58
    Německo pomalu otevírá obranu a snaží se o vyrovnání. Španělé mohli jít do protiútoku, ale Fornals nadějnou akci zbrzdil a počkal na spoluhráče. Vrátit se stačila i obrana Němců.
     
    60
    I po hodině hry vede Španělské zásluhou Fabiána Ruize o jeden zásah. Ve druhé půli jsou ale výrazně více u balonu němečtí fotbalisté, k vyrovnání mají ale daleko.
     
    61
    Waldschmidtova levačka poslala míč ze střední vzdálenosti pouze do prostoru, kde byl připraven Sivera. Snadný zákrok pro španělského gólmana Alavés.
    61. Gian-Luca Waldschmidt si musí na svou osmou branku v turnaji zatím počkat
     
    62
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Suat Serdar, přichází Florian Neuhaus.
     
    63
    Španělé vysunuli napadání až k vápnu německého celku. Nübel nejprve rozehrával pouze za postranní lajnu, ale po autovém vhazování nedokázal vystřelit Soler.
     
    64
    Na levé straně spolupracoval Henrichs s Dahoudem. Španělská obrana si však s náporem snadno poradila. Ani další střela Henrichse neprošla z Siverovi.
     
    65
    Německou akci nyní vedl na levé straně Gian-Luca Waldschmidt. Také Öztunali se zapojil do kombinace, Klostermann ještě zachránil míč na hrací ploše a vybojoval roh.
     
    66
    O rozehrávku rohového kopu se postaral Nadiem Amiri. Centr však útočník Hoffenheimu poslal jen do prostoru, kde byl jako jediný Marc Roca. Španělé se ale míče jen zbavili dlouhým odkopem.
     
    67
    Druhý poločas zatím zaostává za první části. Němci jsou sice více u balonu, ale nemohou se dostat do vyložené pozice. To Španělsko se soustředí především na obranu.
     
    68
    Prudkou přihrávku nedokázal Dahoud zpracovat. Do protiútoku mohl jít Ruiz, který našel Olma. Záhřebský záložník však pálil bez razance pouze k Nübelovi.
     
    69
    S Henrichsem si narazil Eggestein. Němci obehrávají pokutového území soupeře, ale nemohou se prosadit až přímo do šestnáctky. Španělé se výborně přesouvají ze strany na stranu.
     
    70
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělé se museli po většinu druhého poločasu bránit, ale nyní přidávají druhý zásah! Po rychlé přechodu do útoku rozpohyboval obranu Německa Dani Ceballos, který našel na hranici vápna Ruize. Ten pálil z prvního doteku na Nübela. Brankář Schalke neudržel míč v rukavicích a vytvořil tak snadnou pozici pro dorážejícího DANIHO OLMA.
    70. Dani OLMO - 2:0
     
    71
    Núňez musel zastavit protiútok Eggesteina taktickým faulem za žlutou kartu.
     
    72
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Pablo Fornals, přichází Borja Mayoral.
     
    73
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Levin Öztunali, přichází Marco Richter.
     
    74
    Na pravé straně si připravil míč k centru Martín. Španěly druhý zásah opět nakopla a pokouší se rozhodnout utkání dalším gólem. Ceballos byl fauloval Eggesteinem.
     
    75
    Fabián Ruiz ztratil míč v nebezpečném prostoru, poté mohl jít do kontru Wadschmidt, který vak z úhlu neprostřelil Siveru. Nejlepší střelec turnaje se zatím nemůže ve finále prosadit.
     
    76
    Němci jsou v útlumu. Olmo pustil míč k Firpovi, poté přihrával do pokutového území Mayoral. Ruiz si narazil s Mayoralem, ale následně nedokázal zakončit přesně ke vzdálenější tyči.
     
    77
    Waldschmidt místo střely vymyslel přihrávku na střídajícího Richtera, ale ten se k zakončení přes Valleja neprodral. Španělé si i nadále hlídají dvoubrankové vedení.
     
    78
    Mayoral už mohl po přihrávce Olma pálit, ale ještě míč posouval proti noze k Solerovi. Střídající Carlos Soler poté střílel jen do soupeře před sebou.
     
    79
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Fabián Ruiz, přichází Mikel Merino.
     
    79
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Maximilian Eggestein, přichází Lucas Nmecha.
     
    80
    Klostermann byl pod tlakem napadajícího Mayorala. Následně si ale pomohl přihrávkou k Nübelovi. Brankář německé reprezentace ale neodkopl míč do bezpečí, ale skvěle posunul míč Tahovi.
     
    81
    Soler byl s míčem na pravém kraji. S Martínem se ale uchýlil jen k přihrávkám na malém prostoru. Ceballos už chtěl jít do útoku, ale byl faulován Dahoudem.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Soler je po svém příchodu na trávník velmi aktivní. Z kroku nyní napálil míč do břevna!
    83. Solerova bomba skončila na břevnu
     
    84
    Německý tým se po zisku míče rychle vydal do útoku. Souhra střídajících hráčů Richtera s Neuhausem skončila pouze odpískaným ofsajdem.
     
    85
    Antonio Sivera dlouho otálel s rozehrávkou od své branky a je potrestán žlutou kartou za zdržování.
     
    86
    Tak přece jen německá šance na snížení. Lucas Nmecha vyřešil situaci pohlednou patičkou na Waldschmidta, který ale nedokázal zakončit k první tyči.
     
    87
    Němci se nadechují k náporu. S Neuhausem si narazil Waldschmidt, následně se ale k míči dostal pouze Mikel Merino. Španělé hlídají dvoubrankové vedení.
     
    88
    Merinova přihrávka našla na hranici vápna Mayorala, ten zkoušel z první rozběhnout Olma, ale ten už byl pokrytý bránícím Baumgartlem. Rozehrávat od branky může Alexander Nübel.
     
    89
    Neuhaus byl na levé straně volný na hranici vápna. S Waldschmidtem si ale nerozuměl v kombinaci a o míč přišel. Ceballos poté mohl vyvést hru až na útočnou polovinu, navíc si vybojoval faul.
     
    89
    Německo právě vstřelilo branku!
    Němci dramatizují koncovku druhého poločasu! NADIEM AMIRI převzal míč zády z brance, dokázal se rychle otočit a nepříjemně vypálil. Do pokusu útočníka Hoffenheimu zasáhl hlavou Vallejo a nechytatelně tečoval míč nad Siveru.
    89. Nadiem AMIRI - 2:1
     
    90
    Ceballos to zval znovu na sebe. S míčem doputoval až k rohovému praporku, kde se opět nechal přistrčit a píská se další faul.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí Srdjan Jovanović nastavuje ve druhém poločase finále mistrovství Evropy tři minuty.
     
    90+2
    Nmecha chtěl co nejrychleji poslat míč do šestnáctky, ale balon přetáhl až za koncovou čáru. Sivera opět nerozehrával zrovna nejrychleji, ale tentokrát nebyl potrestán.
     
    90+3
    Carlos Soler sice nedokázal předskočit ve vápně Taha, ale poté získal míč na Klostermannovi. Španělé drží balon na útočné polovině trávníku a nepouštějí soupeře do tlaku.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Španělé oplatili Německu finálovou z před dvou let a stávají se popáté v historii mistry Evropy!

    Úvod byl jednoznačně v režii španělské reprezentace. Hned v osmé minutě našel Oyarzabal Fabiána Ruize, který téměř až od poloviny trávníku prošel k hranici vápna, odkud nechytatelně umístil míč k levé tyči. Od patnácté minuty dokázali Němci stabilizovat hru a také se dostali do tlaku. Ten však nepřinesl žádnou nebezpečnější situaci před Antoniem Siverou. Jesús Vallejo zasáhl unikajícího Waldschmidta nebezpečně podrážkou kopačky, ale vyloučení unikl a vyfasoval pouze žlutou kartu.

    Po změně stran byli o poznání aktivnější němečtí fotbalisté. Španělsko se muselo dlouho bránit, ale druhou branku přidal Dani Olmo, který dorazil do sítě vyraženou střelu Fabiána Ruize. Velkou chybu udělal brankář Nübel. Němci už neměli příliš sil na zvrat, ale kontaktní branku dokázali vstřelit, když se tečovanou ránou prosadil Nadiem Amiri.

     
    Statistiky finále mistrovství Evropy do jednadvaceti let

    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 4:4.
    Střely mimo: 3:9.
    Rohy: 1:8.
    Ofsajdy: 0:4.
    Fauly: 7:9.
     
    Ambasador turnaje Andrea Pirlo opět přináší trofej pro vítěze na hrací plochu.
     
    Jako první si jdou pro pamětní medaile rozhodčí v čele s hlavním Srdjanem Jovanovićem.
     
    Také němečtí fotbalisté míří pro stříbrné medaile. Španělé vytvořili pro soupeře tradiční cestu k místu ocenění.
     
    Také španělská reprezentace už má zlaté medaile na krku. Zlato přebírají Martín, Firpo, Ceballos, Ruiz a další a další.
     
    Oslavy mohou zažít! Dani Ceballos společně s Jesúsem Vallejem pozvedli pohár pro vítěze!
     
    Z mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let je to vše. Já se s vámi loučím přeji příjemný zbytek večera. (22:53:19)

    Vít Schück

    Góly: 8. Ruiz (Oyarzabal), 70. Olmo – 89. Amiri

    Karty:   34. J. Vallejo (ESP), 71. Núñez (ESP), 85. Sivera (ESP)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:9. Rohy: 1:8. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 7:9.
    Španielsko: Sivera – Martín, Núñez, J. Vallejo (C), Firpo – Roca, Ruiz (79. Merino) – Olmo, D. Ceballos, Fornals (72. B. Mayoral) – Oyarzabal (56. Soler).
    Náhradníci: Simón, D. Martín – Aaron Martín, Meré, Soler, Merino, B. Mayoral, M. Vallejo, Zubeldia, Lirola, Pedraza, Mir.

    Nemecko: Nübel – Klostermann, Tah (C), Baumgartl, Henrichs – Serdar (62. Neuhaus), M. Eggestein (79. Nmecha), Dahoud – Öztunali (73. Richter), Waldschmidt, Amiri.
    Náhradníci: F. Müller, Schubert – Nmecha, Richter, J. Eggestein, Mittelstädt, Anton, Uduokhai, Neuhaus, Koch, Maier, Löwen.

    Rozhodca: Srdjan Jovanović – Uroš Stojković, Milan Mihajlović (vš. SRB)