Švajčiarsko – Grécko 5:6 (kon.) | Taliansko – Kanada 4:6 (kon.) | Arménsko – Libanon 2:4 (kon.)
Fínsko – Slovensko 1:2 (kon.) | Fínsko – Slovensko sk 1:2 (kon.) | USA – Česko 0:3 (kon.)
Hongkong – Kajmanské ostrovy 0:3 (kon.)
koniec
USA
0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Česko
cz Piatok 14.06.2019, 21:00Majstrovstvá sveta mužov • Skupina A1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký páteční večer přeji všem příznivcům hokejbalu. Dnešním dnem začalo v Košicích mistrovství světa mužů i žen a my se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na duel mezi mužskými reprezentacemi USA a Česka.
     
    USA

    Američané před dvěma lety na mistrovství světa, které se konalo v České republice, skončili na pátém místě, čili bez medaile a rozhodně by letos chtěli uspět a na konci stát na stupních vítězů. Ve čtvrtfinále padli 4:5 po prodloužení s Řeckem a medailový sen se tak rozplynul. Do dnešního prvního duelu s Českem by tak rádi vstoupili výhrou. Avšak proti českým barvám je nečeká nic lehkého.
     
    Nominace USA na MS

    Brankáři: Brandon Junik, Jason Rocha

    Obránci: Nick Carter, Mike Defazio, Jarrod Herschk, Cam Jones, Alec Myers, Cody Smith, Ricky Zimmick

    Útočníci: Drew Albright, Jordan Albright, Mark Bergamasco, Ryan Boucher, Dennis Hickey, Mike Malloy, John Petito, Jonny Ruiz, Steve Scian, Jorden Senecal, Eric Zimmerman
     
    Česko

    Češi totiž na Slovensku budou obhajovat bronzové medaile z již zmíněného šampionátu v roce 2017. Češi šli do čtvrtfinále ze druhého místa, kde uspěli s Indií po výsledku 3:1. V semifinále pak narazili na Slovensko, které zvítězilo 1:0 až po samostatných nájezdech a později se ukázalo, že slovenský tým dotáhl šampionát až ke zlatým medailím. Češi se o bronz utkali s Řeckem, nad kterým vyhráli těsně 4:3. Letos určitě budou pomýšlet na vyšší umístění a hned v prvním duelu se pokusí srazit zámořský celek z USA.
     
    Nominace Česka na MS

    Brankáři: David Stárek, Jan Šimara, Petr Mikl

    Obránci: Tomáš Kudela, Jan Pospíšil, Jiří Hrabár, Petr Filip, Václav Šlehofer, Jaromír Martykán, Tomáš Chyba, Ladislav Havlík

    Útočníci: Pavel Kubeš, Jan Bílý, Josef Česák, Daniel Hnízdil, Martin Špaček, Radim Štěpáník, Tomáš Wróbel, Dalimil Zvonek, Martin Kruček, Petr Danko, Martin Pala, Zdeněk Král
     
    Úvodní sestavy:

    USA: Junik (Rocha) – Zimmick (A), Herschk, Jones, Wilson, Myers, Carter, Smith – Albright J., Ruiz (C), Zimmerman – Albright D., Boucher, Schlegel (A) – Malloy, Hickey, Senecal – Petito, Bergamasco, Scian

    Česko: Šimara (Stárek) – Šlehofer, Filip, Havlík, Markytán, Hrabár, Chyba, Pospíšil, Kudela (A) – Kubeš (C), Bílý, Král – Wróbel, Pala, Danko – Česák, Kruček, Zvonek – Štěpáník, Hnízdil (A), Špaček.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:31
    Češi se dostali do šance, ale tu využít nedokázali. Poté to zkusili také Američané, ale i těm se akce nepovedla.
     
    02:06
    Na Štěpáníka mířila přihrávka, kterou však český hráč nedokázal zužitkovat. Následně pak šli do akce Američané, kteří poté vybojovali pásmo po přerušení hry.
     
    02:55
    Od vlastní branky zakládali další akci Američané, český tým však ve středu hřiště jejich souhru překazil a šel do akce. Junik pak podržel míček a přerušil hru.
     
    02:57
    Chyba v obraně českého výběru, nakonec obrana vše uhasila a hráči USA se k nebezpečné střele nedostali. Hned na to jdou do akce Češi.
     
    03:32
    Českou akci zastavilo postavení mimo hru. Tomáš Wróbel byl v pásmu dříve než míček a hra se stěhuje do středu hřiště. Vhazovat se bude blíže americké brance.
     
    03:59
    Češi se postarali o další slibný průnik do útočného pásma, avšak je opět zbrzdil ofsajd. Hra se znovu stěhuje do středního pásma.
     
    04:25
    Jan Šimara dostal míček pod kontrolu a hned ho poslal svým spoluhráčům, kteří míří opět na opačnou stranu.
     
    04:54
    Martin Špaček se prosmýkl podél pravého mantinelu až do rohu v útočném pásmu a poté střílel Daniel Hnízdil. Avšak Junik byl ve svém brankovišti pozorný.
     
    05:32
    Po vhazování v útočném pásmu Češi balónek ztratili, záhy se však vrátili zpět před Junika a znovu útočí.
     
    06:16
    Vyloučení v týmu USA (Cam Jones – 2 min., nedovolené bránění).
     
    06:55
    Z pravého kruhu vyslal střelu Jaromír Markytán, ale jeho pokus zablokovala obrana USA. Američané hned na to míček vyhazují až před českou branku.
     
    07:10
    Češi museli zpět do obrany, Američané se znovu osvobodili a balónek se dostal opět až k Janu Šimarovi.
     
    08:16
    Českému týmu tato přesilová hra vůbec nevyšla, po dalším pokusu dostat se do ohrožení branky Janika byli v ofsajdu. Mezitím se z trestné lavice vrátil Jones a USA je v plném počtu.
     
    08:58
    Kudela eliminoval střelu jednoho z amerických útočníků a odvrátil míček do bezpečí. Ten je nakonec ve středním pásmu a do akce vyrážejí opět Češi.
     
    09:39
    Kombinace českých hráčů skončila přihrávkou k zadní tyči, kde však nebyl nikdo z Čechů, který by ohrozil Brandona Janika.
     
    10:07
    Češi se stále drží v útočném pásmu a donutili Janika k dalšímu zákroku. Brankář USA tak musel zasahovat a přerušil hru. Vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    10:17
    Zakázané uvolnění USA a hra se stěhuje zase před branku Brandona Janika a zase se míček bude vracet do hry vhazováním po jeho levé ruce.
     
    10:54
    Markytán dobře sekundoval americkému hráči a nedovolil mu dostat míček pod kontrolu. Následně pak jeho tým zakládá další útočnou akci.
     
    11:33
    U tyče číhal Kruček, který tak měl velkou šanci k otevření střeleckého účtu, ale nakonec se tak nestalo. Američané si tak mohli oddychnout po další slibné akci českého výběru.
    11:33 Kručkova velká šance.
     
    12:38
    A další pokus Čechů, těsně před Junikem se ale prosadit nedokázali.
     
    12:59
    Američané se neudrželi v útočném pásmu a Češi toho využili k rychlé akci na druhé straně, avšak znovu bez gólového efektu.
     
    13:27
    Vyloučení v týmu USA (Brandon Junik – 2 min., vysoká hůl). Trest odpyká Jonny Ruiz.
     
    14:27
    Češi se drželi v útočném pásmu, ale Janika neohrozili. Američané poté vyhodili míček až před českou branku a pošetřili cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    14:59
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi se nakonec ještě v první části hry prosazují a využívají přesilovou hru. Vteřinu před vypršením první třetiny pálil z velké dálky MARTIN KRUČEK a míček se dostal za Janikova záda – 0:1. Český celek se tak ujímá vedení. Asistence: Radim Štěpáník.
    14:59 Martin KRUČEK - 0:1
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je minulostí. V ní to vypadalo, že se branky nedočkáme, ale pouhou vteřinu před koncem se trefil Martin Kruček, jenž střelou z dálky překonal Janika a využil přesilovou hru. Uvidíme, co nám přinese další část hry, která začne přibližně ve 21:35.
     
    Střely na branku: 2 – 8
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:18
    Češi začínají druhou třetinu útočnou akcí, od vlastního brankáře se dostali až před Junika, ale nakonec ho nedokázali ohrozit žádnou těžší střelou.
     
    16:06
    Šimara se vrhl po míčku, který se dostal vedle jeho branky. Jenže přitom si přivodil nějaké zranění a zůstal na hrací ploše ležet. Nakonec je ale v pořádku.
     
    16:13
    Američané vyrovnávají, když se ve skrumáži před brankou Šimary dobře zorientoval DREW ALBRIGHT a českého brankáře překonal – 1:1. Začíná se tak znovu od začátku. Asistence: Korey Wilson.
     
    16:13
    Jenomže vše může být i jinak. Na řadě je videorozhodčí a zkoumat se bude posunutá branka českého výběru!
     
    16:13
    Sudí jsou v kontaktu s videorozhodčím a pořád se nehraje. Hráči obou celků tak stále čekají na konečný verdikt.
     
    16:13
    Je to tak, branka Američanů nakonec opravdu pro posunutí branky neplatí a Češi stále vedou.
    16:13 Neuznaná branka Drew Albrighta.
     
    16:58
    Jeden z českých hráčů střílel a jeho pokus byl tečován před Junikem, jenž raději podržel míček a hru přerušil.
     
    18:07
    Američané mají ponechanou výhodu a pokud se netrefí, budou hrát první přesilovou hru v tomto utkání.
     
    18:30
    Vyloučení v týmu Česko (Radim Štěpáník – 2 min., držení protihráče).
     
    19:02
    Američané se drží v útočném pásmu a rozvíjejí přesilovkovou akci, zatím však český tým prostor před Šimarou dobře brání.
     
    19:45
    Carterovu střelu srazila obrana českého týmu a míček se dostal na ochrannou síť. Hra je přerušena a bude se vhazovat před Janem Šimarou.
     
    19:55
    Češi se osvobodili a šetří další cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    20:30
    Český tým se ubránil a je už v plném počtu.
     
    20:58
    A hned se dostal do akce před Junikem, kde zblízka střílel Josef Česák. Brandon Junik ale dokázal zakročit a po zákroku přerušil hru.
     
    21:10
    A Josef Česák nyní zůstal ležet na hrací ploše a je ošetřován. Zřejmě si poranil levé koleno. Uvidíme, zda bude moci pokračovat ve hře.
     
    21:10
    Už je na střídačce a vypadá to, že by ještě mohl zasáhnout do hry a ta už pokračuje dále s míčkem na hokejkách amerického národního týmu.
     
    21:50
    Špaček se napřáhl z pravého kruhu, jeho pokus byl zablokována obranou USA. Američané tak okamžitě přechází do rychlé akce na druhé straně.
     
    22:12
    Jan Šimara poté musel zasáhnout a přerušil hru. Vhazovat se bude po krátké pauze po jeho pravé ruce.
     
    22:37
    Zdeněk Král se procpal až do útočného pásma, ač byl tísněn obranou USA. Od modré čáry potom pálil jeho spoluhráč, míček však skončil mimo tři tyče.
     
    23:33
    Zakázané uvolnění Američanů a hra se stěhuje zpět před Brandona Junika. Vhazovat se bude po jeho levé ruce. Český tým tak vybojoval zadarmo útočnou třetinu.
     
    24:26
    Od vlastního brankáře zakládají čeští hráči znovu další akci a jdou před Junikovu branku. Obrana USA se tak musí mít opět na pozoru.
     
    25:21
    Martin Kruček dostal přihrávku na levou stranu a jeho pohotová střela končí u Junika. Tohle byla dobrá akce českého týmu, který by rád přidal pojišťovací branku.
     
    26:05
    Denny Schlegel se z otočky mezi kruhy napřáhl k nebezpečné střele a Jan Šimara vytasil parádní zákrok a míček ukryl do lapačky!
    26:05 Skvělý zákrok Jana Šimary.
     
    26:23
    Američané ožili a znovu vystrašili českého brankáře, který musel do dalšího pohotového zákroku.
     
    26:32
    A na druhé straně musel do akce i Brandon Junik, jenž také podržel svůj tým, když proti české střele zakročil.
     
    26:37
    Vyloučení v týmu USA (2 minuty pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů na hřišti). Trest odpyká Steve Scian.
     
    28:36
    Američané se po dlouhém pobytu Čechů v jejich pásmu osvobozují a dostávají míček až před Šimaru. Češi tak znovu začínají akci od začátku.
     
    28:37
    Přesilovka českému týmu nevyšla podle jeho představ a Američané jsou v plném počtu.
     
    29:42
    Hráči USA se dostali znovu do zakončení před Janem Šimarou, ale ten sklapl své betony a neinkasoval. Nicméně pak raději zastavil hru.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhá třetina je za námi a v ní jsme se dočkali jedné branky. Tu vsítili Američané, ale nakonec jim nebyla uznána, neboť došlo k posunutí Šimarovy branky. Češi tak stále drží jednobrankový náskok, kterého docílili v závěru první části hry. Uvidíme, co nám přinese třetí třetina, která bude ještě hodně zajímavá a začne přibližně ve 22:20.
     
    Střely na branku: 8 – 13
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:24
    Z vrcholu pravého kruhu střílel Petr Filip, ale střela mu nesedla a jeho pokus tak skončil bez gólového efektu.
     
    31:06
    Na druhé straně se neprosadil před Šimarou Schlegel a po zisku míčku tak může český tým zase zaútočit před brankou Brandona Junika.
     
    32:01
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český výběr jde do dvoubrankového náskoku. Po Kručkově střele zůstal míček na levé straně, kde se dokázal dobře zorientovat VÁCLAV ŠLEHOFER a jeho pokus zblízka pak skončil za Junikovými zády – 0:2. Asistence: Martin Kruček.
    32:01 Václav ŠLEHOFER - 0:2
     
    33:06
    Česko právě vstřelilo branku!
    A hned z další akce se Češi prosazují znovu a už to s nimi vypadá zase mnohem lépe. Kudela vybojoval míček těsně před Junikem a poslal ho PAVLU KUBEŠOVI, který ho pak zasunul za jeho záda – 0:3. Asistence: Tomáš Kudela.
    33:06 Pavel KUBEŠ - 0:3
     
    33:06
    Američané si berou oddechový čas.
     
    34:07
    Američané se pokusili jít do ohrožení Šimarovy branky, jenže jejich střela se za jeho záda nedostala.
     
    34:44
    Vyloučení v týmu USA (Nick Carter – 2 min., držení protihráče).
     
    35:02
    Český tým se uhnízdil v útočném pásmu a dostává se do přesilovkového rozestavení. Zatím ale obrana USA nedopouští, aby se dostal do zakončení.
     
    36:00
    Kudela se dostal ke střele, která ale byla sražena mimo a vzápětí se pak Američané dokázali osvobodit. Míček je u Šimary a český celek začíná akci znovu.
     
    36:44
    Američané se ubránili a nyní jsou už v plném počtu.
     
    36:55
    Zdeněk Král vyslal další střelu, která končí přímo na brankáři Brandonu Junikovi. Hra je přerušena a vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    38:06
    Nyní se Američané natlačili před českou branku, kde však opět zapracovala obrana národního týmu a ten udržel své tříbrankové vedení a také nulu na kontě Jana Šimary.
     
    39:15
    Přečíslení dva na jednoho skončilo svižnou střelou Zdeňka Krále a zasahovat musel opět Brandon Junik.
     
    39:58
    Další pobyt v pásmu Američanů vyústil ve střelu z levé strany. Obrana Američanů musela do akce, aby pomohla brankáři Brandonu Junikovi.
     
    40:49
    Martin Kruček dostal míček na vrchol pravého kruhu a jeho přízemní pokus končí jen u branky Američanů.
     
    41:38
    Hráči USA stále nemohou najít recept na to, jak překonat českého brankáře. Češi tak mají stále velmi dobrý náskok v závěru třetí třetiny.
     
    42:06
    Vyloučení v týmu Česko (Radim Štěpáník – 2 min., sekání).
     
    42:29
    Jonny Ruiz střílel z levého kruhu a jeho pokus končí vedle branky českého týmu, který se hned na to osvobozuje a posílá míček až před Brandona Junika.
     
    43:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    44:06
    Vyloučený Štěpáník je zpět na hrací ploše a Česko je tak v plném počtu.
     
    44:15
    Brandon Junik musel zasahovat proti Štěpáníkovi, který se dostal z trestné lavice do samostatného úniku.
     
    44:55
    Češi mají míček na svých hokejkách a už pomalu dohrávají tento zápas. Je to jasné, že o první body na šampionátu je už nikdo nepřipraví.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Češi ve třetí třetině udeřili dvakrát a nakonec se radují z výhry v prvním duelu na šampionátu. Připisují tak první tři body do tabulky a vstoupili tak do MS velmi dobře. Američané se netrefili ani jednou a Jan Šimara tak zapsal čisté konto.
     
    Nejlepší hráči zápasu:

    USA: Brandon Junik

    Česko: Jan Šimara
     
    Střely na branku: 15 – 23
     
    Dozněla česká státní hymna na počest vítězům a končí také tento online přenos. Přeji hezký zbytek pátečního večera a u dalších přenosů z hokejbalu se budu těšit zase na shledanou. (22:48:59)

    Vendula Zdražilová

    Góly a asistencie: 15. Kruček (Štěpáník), 33. Šlehofer (Kruček), 34. Kubeš (Kudela)


    USA: Junik (Rocha) – Zimmick (A), Herschk, Jones, Wilson, Myers, Carter, Smith – Albright J., Ruiz (C), Zimmerman – Albright D., Boucher, Schlegel (A) – Malloy, Hickey, Senecal – Petito, Bergamasco, Scian
    Česko: Šimara (Stárek) – Šlehofer, Filip, Havlík, Markytán, Hrabár, Chyba, Pospíšil, Kudela (A) – Kubeš (C), Bílý, Král – Wróbel, Pala, Danko – Česák, Kruček, Zvonek – Štěpáník, Hnízdil (A), Špaček