Utrecht – Arnhem 1:1 (kon.)
koniec
FC Utrecht
1:1 (1:1)
SBV Vitesse Arnhem
cz Piatok 24.05.2019, 20:45 • Stadion Galgenwaard, Utrecht • Holandská Eredivisie
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám tu všechny příznivce fotbalu! V pátek večer startuje finále play-off o Evropskou ligu nizozemské Eredivisie, v němž se proti sobě postaví FC Utrecht a Vitesse Arnhem. Oba soupeři v semifinále splnili roli nejvýše nasazených týmů v play-off a v základní části nasbírali shodný počet bodů. Mělo by se tedy jednat o vyrovnané měření sil. Odveta v Arnhemu je na programu v úterý.
     
    SBV Vitesse Arnhem:
    Fotbalisté Vitesse obsadili v dlouhodobé části Eredivisie páté místo, když ve 34 zápasech získali 53 bodů. V semifinále play-off o Evropskou ligu museli otáčet dvojzápas s Groningenem. V prvním utkání na hřišti soupeře prohrávali už 0:2 a nakonec dokázali alespoň snížit. V odvetě pak zvítězili 3:1.
     
    FC Utrecht:
    Svěřenci zkušeného kouče Dicka Advocaata obsadili v základní části šesté místo, stejně jako Vitesse nasbírali 53 bodů. V semifinále pak snadno vyřadili Heracles. Na hřišti soupeře zvítězili 2:0 a doma postup do finále potvrdili výhrou 3:0.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Utrecht: Marsman – Klaiber, Bergström, W. Janssen (C), Gavory – Görtler, Strieder, Simon Gustafson – van de Streek – Kerk, Dessers.
    Náhradníci: Paes, Nijhuis – Emanuelson, Kramer, Mamengi, Venema, van der Maarel.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – V. Karavajev, van der Werff, Doekhi, Büttner – Serero, Foor – Dauda, Ödegaard, Linssen (C) – Matavž.
    Náhradníci: Eduardo – Clark, Thelander, Buitink, Ali, Musaba.

    Rozhodčí: Manschot – Schaap, de Vries.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop měli k dispozici domácí fotbalisté. Brzy však následoval útočný faul a k balónu se tak rychle dostávají i fotbalisté Vitesse.
     
    2
    První náznak příležitosti Utrechtu. K odraženému míči se dostal kousek za šestnáctkou Lukas Görtler. Střela mu však nesedla a skončila vysoko nad.
     
    3
    Hráči Vitesse se usadili s míčem na své útočné polovině. Zatím je to ale takové nesmělé hledání cestičky k šestnáctce soupeře.
     
    5
    Hodně nepovedeným centrem se prezentoval domácí Nicolas Gavory. Balón skončil někde na tribuně za bránou.
     
    6
    Jako tank se tlačil po levé straně dopředu hostující Alexander Büttner. Jednoho protihráče zdolal, druhý mu alespoň urazil míč do autu.
     
    8
    Sledujeme takticky vedený úvod zápasu. Mělo by se jednat o dva vyrovnané soupeře a úvodní oťukávání je tak docela logickým vyústěním.
     
    8
    Sean Klaiber se snažil pasem z hloubi pole oslovit Cyriela Desserse, který si nabíhal před bránu Arnhemu. Domácí útočník však na balón nedosáhl a ten skončil až v náručí brankáře Pasveera.
     
    10
    Hosté se snaží uklidnit hru kombinací ve středu hřiště.
     
    11
    Bryan Linssen házel aut až do domácího pokutového území. Obrana Utrechtu si s touto variantou poradila.
     
    13
    Zatím je to hodně opatrné. Ani tempo hry není nějak závratné.
     
    13
    Na levé straně spolupracovali Büttner a Linssen. Přízemní centr druhého jmenovaného pak našel Tima Matavže, který nemohl zakončovat, ale získal pro hosty alespoň roh.
     
    14
    Ten zahrával Ödegaard. Míč vypadl na zadní tyči, kde ho ale žádný z nabíhajících hráčů nezasáhl. O chvíli později ho vracel před bránu znovu Ödegaard a balón se odrazil k Navaronemu Foorovi. Tomu však střela totálně nesedla. O tom, kam mířila, nejlépe vypovídá informace, že domácí budou vhazovat.
     
    16
    Ošetřováni museli být Martin Ödegaard a Mohammed Dauda. Norský záložník bude v pořádku, Dauda odchází za postranní čáru, ale snad bude také pokračovat.
     
    17
    První velká šance zápasu! Vytvořili si ji domácí. Kolmou přihrávku za obranu obdržel Kerk, který vběhl do šestnáctky a zpětnou přihrávkou našel Cyriela Desserse. Ten ještě s přispěním teče obránce netrefil prostor u zadní tyče!
     
    18
    Utrecht právě vstřelil branku!
    Teď už se domácí radují! Büttner byl na půlící čáře tvrdě, ale zřejmě čistě, obrán o míč a z toho mohl těžit Gyrano Kerk. Ten poslal z pravé strany do šestnáctky přesný centr a nabíhající SANDER VAN DE STREEK svou hlavičku uklidil přesně k levé tyči z pohledu gólmana Pasveera.
    18. Sander van de Streek - 1:0
     
    19
    Hosté reklamovali zmíněný zákrok na Büttnera. Rozhodčí ještě vše prokonzultoval s asistentem u videa a gól definitivně uznal.
     
    21
    Alexander Büttner se snažil napravit předchozí zaváhání a z levé strany poslal do šestnáctky zajímavý centr. Ten si našel Tim Matavž, jenž hlavičkoval nad.
     
    22
    Žlutou kartu dostává Thulani Serero (SBV Vitesse Arnhem).
     
    24
    Dobrou střelou zpoza šestnáctky se prezentoval Lukas Görtler. Míč byl lehce tečován bránícím hráčem a brankář Pasveer zasahoval takovým hokejovým rozklekem. Balón vyrazil nohama zpět do pole!
     
    26
    Po akci Linssena je tu rohový kop pro hosty.
     
    27
    Ten zahrával Martin Ödegaard. Domácí se ubránili a hráčům Vitesse byl o chvíli později odmáván ofsajd.
     
    27
    Co dělat měl hostující brankář Pasveer! Dessers hlavou prodloužil míč za sebe na Gyrana Kerka, před nímž v poslední chvíli zasáhl vybíhající gólman Vitesse!
     
    29
    Utrecht je zatím o něco lepším týmem. Hráči Vitesse se budou muset zlepšit, pokud nechtějí v domácí odvetě dotahovat nějaké větší manko.
     
    30
    Změnit se to snažil Bryan Linssen. Jeho ránu domácí srazili na rohový kop.
     
    31
    Arnhem právě vstřelil branku!
    A je vyrovnáno! Po rohu Ödegaarda míč možná hlavou lehce lízl nabíhající Dauda. Balón pak trefil do nohy TIMA MATAVŽE a od ní se odrazil za záda bezmocného brankáře Marsmana – 1:1.
    31. Tim MATAVŽ - 1:1
     
    32
    Domácí nyní reklamovali, že Linssen zahrál při bránění rukou. Hraje se ale dál.
     
    34
    Z pravé strany posílal míč do šestnáctky Gyrano Kerk. Obrana Vitesse si ale poradila s touto situací.
     
    35
    Z pravé strany nyní odcentroval Sean Klaiber. Sander van de Streek hlavičkoval ze záklonu a druhý gól v utkání tak zatím nepřidal.
     
    36
    Teď měli domácí obrovskou smůlu! Gyrano Kerk si zaběhl za obranu Vitesse a utíkal sám na bránu. Se štěstím si obhodil brankáře Pasveera a zakončoval do odkryté svatyně soupeře. Hosty ale zachránil vracející se Büttner, jenž stačil balón tečovat do bližší tyče!
    36. Kerk trefil v obrovské šanci jen tyč.
     
    37
    Navarone Foor vystrašil přízemní střelou domácího gólmana Marsmana. Ten nadvakrát zakročil úspěšně.
     
    39
    Pravý obránce Utrechtu Sean Klaiber si dobře zaběhl za obranu soupeře. Do zakončení se ale nedostal a ještě se dopustil útočného faulu.
     
    41
    Do konce první půle zbývá pět minut. Nakonec je z toho docela zajímavý fotbal, který už nabídl góly na obou stranách.
     
    41
    Martin Ödegaard se na pravé straně nedokázal prosadit k ničemu nebezpečnému. Bude se kopat od brány Utrechtu.
     
    42
    Střely Klaibera a Kerka zablokovala hostující obrana. Následný centr aktivního Klaibera pak srazil Büttner do náruče vlastního brankáře. Tohle byl ale dobrý nápor domácích.
     
    43
    Zase kombinace po ose Kerk a Klaiber. Úmysl prvně jmenovaného však vystihl Alexander Büttner, který balón vybojoval a poslal ho do bezpečí.
     
    44
    Do centru Klaibera se položil Linssen a míč se odrazil do zámezí. Sudí však viděl ofsajd nabíhajících hráčů Utrechtu a místo rohového kopu budou hosté rozehrávat ze své šestnáctky.
     
    45
    Utrecht v závěru první půle přitlačil svého soupeře i díky vysokému presinku. Hráči Vitesse asi budou spokojeni, pokud půjdou do šaten za stavu 1:1.
     
    45+1
    První poločas bude nastaven o minutu.
     
    45+1
    Míč mají na svých kopačkách hosté a vypadá to, že už takto první dějství dohrají.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase se jde do šaten za stavu 1:1. Po opatrném začátku se jako první osmělili hráči Utrechtu, které poslal v 18. minutě do vedení přesnou hlavičkou Sander van de Streek. Po půlhodině hry se však podařilo hostům vyrovnat, když po rohovém kopu míč propadl na nohu Tima Matavže. Domácím pak mohl vrátit vedení Kerk, jenž obešel vybíhajícího gólmana Pasveera, ale i s přispěním teče vracejícího se Büttnera zamířil jen do tyče.
    V držení míče byli výrazně lepší hosté, o něco nebezpečnějším týmem však byl domácí Utrecht.

     
    Aktéři utkání se už vrátili zpět na hrací plochu. Zápas bude za malou chvíli pokračovat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas rozehráli hosté, kteří zatím drží míč na svých kopačkách.
     
    47
    Mohammed Dauda si ve středu hřiště jen naběhl do obránce Willema Janssena, který tak vybojoval míč pro Utrecht.
     
    48
    Kerk svou rychlostí zlobí hosty! Na pravém křídle přesprintoval Büttnera a poslal balón do pokutového území, kde se dostal ke střele Sander van de Streek. Ten bohužel pro domácí mířil vedle levé tyče!
    48. Kerk připravil šanci pro van de Streeka.
     
    50
    Myslím, že hosté by se vůbec nezlobili, pokud by si do odvety odvezli z Utrechtu současný stav. Do konce zápasu ale ještě zbývá hodně času a jen bránit by se nemuselo vyplatit.
     
    51
    Sean Klaiber našel přízemním centrem Cyriela Desserse, který zblízka uklízel míč do prázdné brány. Gól ale neplatí, Dessers se totiž nacházel v ofsajdu!
    51. Gól Desserse padl z ofsajdového postavení.
     
    53
    Domácí tak budou muset zkusit skórovat znovu. Je na nich vidět větší útočná aktivita.
     
    55
    Hosté zahrávali standardní situaci. Nabíhající van der Werff ale nedovoleně atakoval obránce Janssena, který spadl na brankáře Marsmana. Rozehrávat se bude z šestnáctky Utrechtu.
     
    57
    Sean Klaiber skončil na zemi poté, co proti němu vyrazil skluzem Büttner. Ten reklamuje, že se soupeře nedotkl, ale i tak se jednalo o nebezpečnou hru. Pokud by k většímu kontaktu došlo, vytáhl by sudí z kapsičky asi kartu.
     
    58
    Jeden z domácích hráčů to zkusil z poměrně velké dálky. Brankář Pasveer byl pozorný a balón v rukavicích zkrotil.
     
    59
    Gyrano Kerk se dokázal na pravém křídle opět prosadit k centru. Ten se mu však nepovedl a míč skončil v zámezí.
     
    60
    Centr Gavoryho srazil na roh vracející se Dauda...
     
    60
    Po něm si našel míč stoper van der Werff, jenž balón odhlavičkoval do bezpečí.
     
    61
    Dauda přišel pozdě do souboje s Ricem Striederem, jehož fauloval na půlce fauloval.
     
    62
    Domácí se snaží hodně hrát po své pravé straně, kde operují Gyrano Kerk a Sean Klaiber. Teď to však nevyšlo ani tudy a vhazovat tak budou fotbalisté Vitesse.
     
    63
    Střelou z poměrně velké dálky se prezentoval Alexander Büttner. Rakouský levý obránce hostí pálil nad bránu.
     
    65
    Foor se při kličkách na levé straně dostal s míčem až za postranní čáru. Domácí budou vhazovat.
     
    65
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Tim Matavž, přichází Thomas Buitink.
     
    67
    Nápor Utrechtu postupně uvadl a hra je momentálně vyrovnaná.
     
    67
    Cyriel Dessers se to teď snažil změnit. Na levé straně šestnáctky si dělal prostor ke střele. Nakonec ho k ní nepustila dvojice obránců, která k němu včas přistoupila.
     
    68
    Ze střední vzdálenosti to vyzkoušel Simon Gustafson. Hostující bránu tento švédský záložník netrefil.
     
    69
    Gyrano Kerk byl faulován Linssenem. Standardní situace pro domácí celek.
     
    71
    Nicolas Gavory si nedokázal poradit v souboji s Mohammedem Daudou a ještě pak svého protihráče fauloval. Míč tedy mají hosté.
     
    72
    Do dobré příležitosti se dostával Martin Ödegaard, který ale prováhal ideální chvíli pro střelu a pak trefil jen obránce.
     
    73
    Problém pro hostující celek. Alexander Büttner si při obranném zákroku zřejmě vyrazil dech a je v péči lékařů. Ve stejnou chvíli se navíc chytl za stehno Thulani Serero. Tam to vypadá na svalové zranění.
     
    74
    Büttner pokračovat nemůže, nahrazuje ho Max Clark. Naopak Serero to ještě zkusí.
     
    76
    Do konce utkání schází zhruba čtvrthodina. Zápas trochu ztratil na tempu, uvidíme, zda bude v závěru ještě gradovat.
     
    77
    Fotbalisté Utrechtu se zahnali až ke svému brankáři. Ten se pokouší založit další útočnou akci.
     
    78
    Hostující Bryan Linssen dohrál Klaibera a obdržel za to žlutou kartu.
     
    78
    Do souboje s Daudou přišel pozdě domácí Lukas Görtler. Také on vyfasoval žlutou kartu.
     
    80
    Utkání se změnilo na velký boj ve středu hřiště. Hra je často kouskována kvůli nedovoleným zákrokům na obou stranách.
     
    81
    Domácím byl odpískán ofsajd.
     
    81
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Rico Strieder, přichází Urby Emanuelson.
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Cyriel Dessers, přichází Michiel Kramer.
     
    83
    Hosté zahrávali standardní situaci. Míč nakopl do šestnáctky Ödegaard, jeden z nabíhajících hráčů tam pak spadl, ale o penaltu se asi nemohlo jednat.
     
    83
    Thulani Serero byl na půlce faulován Kerkem. Ještě se u rozhodčího dožadoval udělení žluté karty, ovšem ten mu s úsměvem naznačil, že to více nehodlá řešit.
     
    85
    Fotbalisté Vitesse drží míč na svých kopačkách a snaží se ušetřit co nejvíce času.
     
    85
    Domácí zareagovali vysunutým napadáním, kterým donutili soupeře k dlouhému nákopu a vybojovali balón.
     
    86
    Sean Klaiber to vzal na sebe! Z pravé strany vyprášil rukavice brankáře Pasveera, který míč vyrazil na roh.
     
    87
    Nakonec to byly dva rohy! Po tom druhém odhlavičkoval van der Werff balón k Simonovi Gustafsonovi, který střílel z takové polootočky a jen těsně minul levou tyč z pohledu Pasveera!
    87. Moc nescházelo a Simon Gustafson se parádně trefil.
     
    87
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Lukas Görtler, přichází Mark van der Maarel.
     
    88
    Zápas se pomalu chýlí ke svému konci. Vypadá to na remízu.
     
    90
    Na hřišti zůstal na chvíli ležet Mohammed Dauda. Nakonec se to obejde bez ošetřování. Rozhodčí zvedl hostujícího fotbalistu na nohy.
     
    90+1
    Rozhodčí přidá ještě pět minut!
     
    90+2
    S centrem Kerka si hostující obrana poradila. Míč skončil až u Remka Pasveera.
     
    90+3
    Domácí se ještě snaží o vstřelení gólu. Jsou usazeni v blízkosti šestnáctky soupeře.
     
    90+3
    Mark van der Maarel házel před hostující bránu dlouhý aut. Přišlo i zakončení van de Streeka, jenž ale poslal míč do rukavic Pasveera.
     
    90+5
    Dnes nepříliš viditelný pravý bek Vitesse Vjačeslav Karavajev dokázal od brankové čáry odcentrovat. Před Buitinkem zakročil v pádu obránce.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    První utkání finále play-off o EL končí remízou 1:1. Za tu určitě budou raději hosté, které v úterý čeká odveta na domácí půdě.

    Oba góly padly už v prvním poločase. Po opatrném začátku se jako první osmělili hráči Utrechtu, které poslal v 18. minutě do vedení přesnou hlavičkou Sander van de Streek. Po půlhodině hry se však podařilo hostům vyrovnat, když po rohovém kopu míč propadl na nohu Tima Matavže. Domácím pak mohl vrátit vedení Kerk, jenž obešel vybíhajícího gólmana Pasveera, ale i s přispěním teče vracejícího se Büttnera zamířil jen do tyče.

    Po změně stran už moc šancí k vidění nebylo. Především se bojovalo o střed hřiště a hra byla hodně kouskována. Za zmínku stojí domácí aktivita po příchodu ze šaten, kdy van de Streek po Kerkově centru netrefil bránu a gól Desserse nebyl uznán pro ofsajd. V závěru utkání pak ještě pohotově pálil vedle tyče Gustafson.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 8:5. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 14:14.
     
    To už je z mé strany vše. Příště se těším opět na počtenou! (22:44:37)

    Martin Augustin

    Góly: 18. van de Streek – 31. Matavž

    Karty:   78. Görtler (UTR) – 22. Serero (ARN), 78. Linssen (ARN)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 8:5. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 14:14.
    FC Utrecht: Marsman – Klaiber, Bergström, W. Janssen (C), Gavory – Görtler (87. van der Maarel), Strieder (81. Emanuelson), Simon Gustafson – van de Streek – Kerk, Dessers (81. Kramer).
    Náhradníci: Paes, Nijhuis – Emanuelson, Kramer, Mamengi, Venema, van der Maarel.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – V. Karavajev, van der Werff, Doekhi, Büttner (74. Clark) – Serero, Foor – Dauda, Ödegaard, Linssen (C) – Matavž (65. Buitink).
    Náhradníci: Eduardo – Clark, Thelander, Buitink, Ali, Musaba.

    Rozhodca: Manschot – Schaap, de Vries
    Utorok 28.05.2019
    Arnhem - Utrecht 0:2

    Góly: 32. Dessers, 79. Simon Gustafson

    Karty:   64. Bero (ARN) – 78. Gavory (UTR)   80. Dauda (ARN)

    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 0:5. Střely mimo: 1:3. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 11:13.