Tahiti – Senegal 0:3 (kon.) | Mexiko – Taliansko 1:2 (kon.) | Poľsko – Kolumbia 0:2 (kon.)
Japonsko – Ekvádor 1:1 (kon.)
koniec
Poľsko
0:2 (0:1)
Kolumbia
cz Štvrtok 23.05.2019, 20:30 • Stadion Widzewa, Lodž • Majstrovstvá sveta U20 • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Od dvaceti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na utkání mezi domácím Polskem a Kolumbií!
     
    Polsko

    Hostitelská země se na světovém šampionátů hráčů do dvaceti let představí popáté, z toho teprve podruhé od roku 1983, kdy v Mexiku získala bronzové medaile. Poslední účast se datuje k roku 2007, kdy polská reprezentace v osmifinále nestačila na budoucí vítěze z Argentiny. Hlavní kouč Jacek Magiera nominoval na domácí turnaj dvanáct hráčů z tamních klubů. Kromě nich byla povolána i šestice hráčů z Německa, mezi kterými jsou záložníci Adrian Stanilewicz z Bayernu Leverkusen nebo Marcel Zylla z Bayernu Mnichov. Za zmínku stojí také Nikola Zalewski – sedmnáctiletý hráč AS Řím je nejmladším členem celé výpravy.
     
    Kolumbie

    Zástupce jihoamerické konfederace CONMEBOL se na mistrovství světa fotbalistů do dvaceti let představuje podesáté. Stejně jako Polsko má ve sbírce jedno třetí místo, a to z ročníku 2003 hraného ve Spojených Arabských Emirátech. Před dvěma lety se Kolumbijci v Koreje neukázali, nicméně na třech předchozích podnicích vždy postoupili ze základní skupiny. V roce 2015 vypadli v osmifinále, kde nestačili 0:1 na USA. Hned sedmnáct z jednadvaceti hráčů trenéra Artura Reyese působí na domácí kolumbijské půdě. Mezi třemi evropskými krajánky nalezneme Luise Sinisterru z Feyenoordu, Jaimeho Alvarada z anglického Watfordu a obránce Andersona Arroya, což je kmenový hráč Liverpoolu hostující v belgickém Gentu.
     
    Úvodní sestavy:

    Polsko: Majecki – Walukiewicz, Szota, Sobociński – Kopacz, Makowski, Slisz, Puchacz (C), Stanilewicz – Bogusz – Steczyk.
    Náhradníci: Mleczko, Niemczycki – Bednarczyk, Benedyczak, Gryszkiewicz, Łyszczarz, Nawrocki, Skóraś, Zalewski, Zylla.

    Kolumbie: Mier – Arroyo, Reyes, Cuesta (C), Vera – Angulo, Balanta, Alvarado, Perea – Cucho Hernández, Sinisterra.
    Náhradníci: Fontalvo, Lemus – Amaya, Caicedo, Carbonero, Carvajal, Colorado, Palma, Sandoval, Terán.

    Rozhodčí: Ahmed Kamel (EGY) – Gourari (ALG), Martínez (HON).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali fotbalisté Kolumbie, kteří nastupují ve žlutomodrých, zatímco domácí Poláci v bíločervených barvách.
     
    3
    Osmnáctitisícový stadion v Lodži ještě není zaplněn do úplně posledního místa. O dobrou atmosféru přesto nebude nouze.
     
    4
    Zatím je to z obou stran pozvolné oťukávání. Do ofenzivy se o chloupek více tlačí Jihoameričané, za které teď bude vhazovat Arroyo.
     
    5
    Iván Angulo si u rohového praporku vhozený míč nezpracoval, nicméně Kolumbijci ho díky aktivnímu napadání rychle získali zpět.
     
    6
    Slisz odkopl krátký centr z předbrankového prostoru do míst, kde se hlavami srazili Balanta a Puchacz. Rozehrávat budou Poláci.
     
    7
    O něco hůře ze zmíněné srážky odešel Andrés Balanta, který musí podstoupit menší ošetření. Kolumbici si tak musí poradit v deseti.
     
    8
    Kevin Mier nedosáhl na centr, který nebezpečně letěl napříč malým vápnem. On ani žádný z Poláků na míč ale nedosáhl.
     
    9
    Tymoteusz Puchacz si při otočce došel pro faul, jenže následný nákop Walukiewicze doletěl jen k Mierovi.
     
    10
    Další nákop měl na svědomí Kopacz, který dokonce překopl celou útočnou polovinu i s koncovou čáru. Mier bude rozehrávat z klidu.
     
    12
    Zatímco zaplněným stadionem obíhá mexická vlna, tak polští fotbalisté pozvolna kombinují před půlící čarou.
     
    13
    Poláci dvakrát narazili do žluté zdi, načež jeden z nich nedovoleně zboural Alvarada. Poklidný úvod pokračuje.
     
    14
    Domácí sami odmítli náznak rychlého postupu do pokutového území. Zabržděná akce dokonce skončila faulem Slisze.
     
    15
    Znovu se píská proti Polsku. Walukiewicz údajně fauloval Cucha Hernándeze, který při prudké změně směru spíše sám podklouzl. Na standardce pro Kolumbii to ale nic nemění.
     
    16
    Spravedlnosti bylo učiněno za dost, protože Luis Sinisterra vyprodukoval naprosto mizerný centr, se kterým Poláci neměli sebemenší problémy.
     
    17
    První střela letící nad branku se do statistik počítat nebude. Sinesterrovi byl odpískán faul na Walukiewicze.
     
    18
    Sebastian Walukiewicz vypadá hodně otřeseně, nicméně by měl být schopen pokračovat ve hře. Jeden z jeho kolegů se bude muset na chvíli zatáhnout do obrany.
     
    20
    Zatím se hraje ve velmi vlažném tempu, což je dáno poměrně častým přerušováním a hrou na jistotu. Odpovídá tomu i komornější kulisa.
     
    21
    Ani Sliszův nedovolený zákrok na Angula rozhodčím neutekl. Trošku neúčinná územní převaha Kolumbijců bude pokračovat.
     
    22
    Poláci toho s míčem na kopačkách moc neodehráli. Nyní tu možnost měli, jenomže se balónu rychle zbavili zkaženým pasem z půlící čáry.
     
    23
    Kolumbie právě vstřelila branku!
    Polákům se hra na jistotu naprosto vymstila! Sebastian Walukiewicz se při rozehrávce z hloubky vlastní poloviny lekl dobíhajícího Perey. Vynucenou přihrávku na Sobocińského vystihl napadající IVÁN ANGULO a zničehonic se zjevil sám před gólmanem, který s přesným zakončením nemohl nic dělat.
    23. Iván ANGULO - 0:1
     
    25
    Domácí prostředí Poláky zatím obrovsky svazuje. Velká nervozita je znát prakticky při každém kontaktu s míčem.
     
    26
    Kolumbijci se poprvé trochu zasáhli, nicméně jejich soupeři se jednoduše nechali vytlačit až do prostoru poblíž brankáře Majeckého.
     
    27
    Do nefotbalové pozice se tentokrát dostal Tymoteusz Puchacz, který se střetl s rozběhnutým Balantou. Vše se obešlo bez ošetřování.
     
    28
    Ani hráči z Kolumbie teď nikam nespěchali. Po sérii nic neřešících přihrávek uprostřed hřiště přišel zbytečný nákop k Majeckému.
     
    29
    Znovu se Poláci prezentovali hodně nejistou rozehrávkou. Vše vyvrcholilo zkaženou přihrávkou, na kterou záhy navázal také Vera.
     
    30
    Držení míče: 53% – 47%.
     
    31
    Kolumbijci jsou bez míče výborně organizovaní a vůbec nepouští kombinující protivníky do blízkosti pokutového území.
     
    32
    První úspěšný zákrok pro Majeckého, který si poradil s pomalou hlavičkou Chuca Hernándeze. Ten dostal vynikající centr od Very.
     
    34
    Opět v akci Vera, jenž vyslal na zteč Pereu. Včasný zásah jednoho z obránců znamenal zisk premiérového rohového kopu.
     
    35
    Angulo pokazil centr na bližší tyč, kde nebyl vůbec nikdo ve žlutém tričku. Moc ho to mrzet ale nemusí, neboť Poláci při náznaku protiútoku balón ztratili.
     
    36
    Slisz vůbec nezvládl rutinní přihrávku na čtyři metry. Takovýchto chyb domácí dělají hrozivý počet, a tak se nemohou divit své ofenzivní bezzubosti.
     
    37
    Luis Sinisterra se dobře vrátil a zakřižoval sprintujícího Szotu, který u pravé postranní čáry fauloval. Kolumbijský brankář Mier zůstává bez práce.
     
    38
    Kolumbijci metr po metru vysouvali svou obrannou linii, až vytlačili evropské soky k jejich vlastnímu brankáři. Tam balón získali a Arroyo odcentroval na Pereu, jehož pokus byl sražen na roh.
     
    39
    Ze standardní situace nic moc zajímavého nevzniklo. Centrovaný míč byl v souboji sražen vysoko do vzduchu a pak už si pro něj doskočil brankář Majecki.
     
    40
    Angulo měl problémy se zpracováním přihrávky do běhu a z nadějného protiútoku tak vzešla jen zablokovaná střela z nějakých pětadvaceti metrů.
     
    41
    Serafin Szota zastavil pronikajícího Sinisterru jen za cenu faulu. Fotbalová bezmoc polských mladíků nebere konce.
     
    42
    Tragické přenesení hry polské obrany minulo čekajícího Stanilewicze o několik metrů. Míč se opět vrací do kolumbijského držení.
     
    43
    Puchacz nechal míč za sebou a znegoval předchozí rychlý přechod přes střed hřiště. Sudí však viděl faul Very, kterému ukázal i první žlutou kartu.
     
    44
    Standardní situaci z pravé strany rozehrál sám faulovaný Puchacz, který dlouhým pasem hledal Walukiewicze a pomohl získat úvodní polský roh.
     
    45
    Rozehrávky se znovu chopil polský kapitán Puchacz. Kolumbijci prudký centr odkopli a díky faulu Bogusze si mohli oddechnout definitivně.
     
    45+2
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Velká natěšenost polského publika se po pár minutách hry vytratila. Domácí fotbalisté neukočírovali velkou nervozitu a celý poločas páchali obrovský počet školáckých chyb, které jim zabránily jakkoliv ohrozit Mierovu branku. Dobře organizovaní Kolumbijci byli o něco klidnější i fotbalovější. Jejich první gól vzešel z aktivního napadání a velké chyby obránce Walukiewicze, kterou úspěšně potrestal Angulo. Kromě této situace se toho moc nedělo, vypíchnout jde snad jenom sražené zakončení Perey.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z trenérů před začátkem druhého poločasu nestřídal, a tak na obou stranách pokračujeme v původních základních jedenáctkách.
     
    47
    Alvarado zakončil menší kolumbijský zámek hodně netrefenou střelou z dálky. Radosław Majecki na nic nečeká a rychle si chystá odkop.
     
    48
    Jamie Alvarado uprostřed hřiště netrefil míč, ale lýtko Bartosze Slisze. Sportovní omluvě předcházelo udělení žluté karty.
     
    50
    Úvod druhé půle patří Polákům, nicméně se nedá říct, že by se Mier vynacházel v nějakém bezprostředním nebezpečí. Hraje se hodně daleko od obou branek.
     
    51
    Iván Angulo nebyl líný na krok a ukradl míč pár metrů před polskou šestnáctkou. Na rozdíl od první gólové situace brankáře Majeckého ale nepřekonal.
    51. Iván Angulo (CLM)
     
    52
    Hra je na několik desítek vteřin přerušena, protože je potřeba ošetřit jednoho z polských fotbalistů. S největší pravděpodobností se bude i střídat.
     
    53
    Ošetřovaným hráčem je Sebastian Walukiewicz, který měl problémy už v první půli. Viník inkasovaného gólu bude opouštět hřiště na nosítkách.
     
    55
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Sebastian Walukiewicz, přichází Jakub Bednarczyk.
     
    56
    Sinisterra si dobře pokryl míč, který přenechal Hernándezovi. Ten roztáhl hru doleva, jenomže střela Perey byla hodně nepřesná.
     
    57
    Kolumbijci se v jedenácti lidech přesunuli na vlastní polovinu. Polsko se vrátilo až do vlastního vápna, přestože vůbec nemuseli.
     
    59
    Ani po změně stran to není bůhvíjak pohledný fotbal. Chvíli před šedesátou minutou je možná vyrovnávající trefa Polska v nedohlednu.
     
    60
    Střídání v týmu Kolumbie: ze hřiště odchází Cucho Hernández, přichází Luis Sandoval.
     
    61
    Sandoval se hned po nástupu mohl zapsat mezi střelce. Nenápadnou akci do otevřené obrany ale zakončil střelou mířenou přesně na Majeckého.
     
    62
    Stanilewicz dával do ohně zcela ojedinělý přízemní centr. Kolumbijská defenziva ale byla připravená a zakopla balón do klidnějších vod.
     
    63
    Angulo u půlící čáry vybídl k tanci Stanilewicze, který s díky odmítl a nedovoleně ho poslal k zemi. Ani Jihoameričané u balónu ale nevydrželi moc dlouho.
     
    64
    Držení míče: 51% – 49.
     
    65
    Anderson Arroyo si přichystal dlouhé autové vhazování, ze kterého se snažil hlavičkovat Angulo, nicméně míč si ze vzduchu sebral Majecki.
     
    66
    Další jednoduchá prácička pro polského gólmana Radosława Majeckého, který sebemenším způsobem nezaváhal při krocení vysokého centru Very.
     
    68
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Mateusz Bogusz, přichází Marcel Zylla.
     
    69
    Polští mladíci se nastěhovali na útočnou polovinu, jenomže se dlouhou dobu k ničemu neodhodlali. Až střídající Zylla zkusil kolmici, jež propadla k Mierovi.
     
    70
    Luis Sandoval se u levé postranní čáry dostal mezi dva obránce, v jejichž přítomnosti vybojoval aspoň aut. Hned po vhození Very se celá situace opakovala, nicméně balón už připadl Polákům.
     
    71
    Domácí propadli u půlící čáry a čelili nebezpečnému protiútoku. Poláky definitivně zachránil až gólman, který vyrazil střelu Sandovala.
     
    72
    Sinisterra šel na hraně vlastního vápna do skluzu a ukopl Bednarczykovi balón na roh. Před jeho rozehrávkou o sobě konečně dávají vědět také fanoušci.
     
    73
    Ani tato standardka Polsku první větší šanci nepřinesla. Jeden z hráčů se sice protlačil k hlavičce, ale tu Mier před brankovou čarou zastavil.
     
    74
    Luis Sandoval vzal na sebe přechod skrz střed hřiště. S velkým úsilím získal alespoň faul na svou osobu a rozehrávku pro Kolumbijce.
     
    75
    Dnešní utkání sleduje 17 463 diváků.
     
    76
    Los Cafeteros se do ničeho převratného nepouští a už několik desítek vteřin kombinuji ve vzdálenosti zhruba padesáti metrů od Majeckého brány.
     
    77
    Z dlouhého držení míče resultoval jen mizerný nákop na jednoho z polských obránců. Po odkopu Majeckého fauloval Perea.
     
    78
    Střídání v týmu Kolumbie: ze hřiště odchází Iván Angulo, přichází Johan Carbonero.
     
    79
    Marně se polský výběr snaží nalézt sebemenší skulinku v jihoamerické obraně. Během kolotoče přihrávek utíkají další desítky vteřin.
     
    80
    Kolumbijské útočné akce jsou mnohem přímočařejší. Poměrně lehkým způsobem se ke střele propracoval Vera, nicméně křižným pokusem minul Majeckého levou tyč.
     
    81
    Nově příchozí Carbonero dvakrát za sebou zbrzdil plynulou akci svého týmu. Kolumbijci tak musí útočit do zformovaného bloku.
     
    82
    Znovu se k míči dostal Johan Carbonero. Poučen předchozím zaváháním tentokrát napřáhl ke střele z pravého okraje pokutového území a trefil břevno!
     
    82
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Tymoteusz Puchacz, přichází Adam Benedyczak.
     
    83
    Tomasz Makowski už nechtěl pokračovat ve zdlouhavé kombinaci a raději napřáhl z necelých pětadvaceti metrů. Míč však proletěl vysoko nad břevnem kolumbijské brány.
     
    84
    Kopacz si dal balón daleko od kopačky, a tak se před něj stihl natlačit Andrés Balanta. Polský kapitán se mu snažil míč sebrat, jenže přitom fauloval.
     
    86
    Jakub Bednarczyk chtěl zahrozit centrem z pravé strany, jenže to by nesměl nakopnout balón daleko za hrací plochu. Následuje odkop Kevina Miera.
     
    87
    Kolumbijští hráči vyčkávají na vlastní polovině a už jenom čekají na rychlé brejky do obrany, která je s přibývajícím časem více a více otevřenější.
     
    88
    Útočení do plných však Polákům vůbec nechutná. Nechtěně to ukázal také Makowski, který byl čistě odzbrojen na hranici pokutového území.
     
    89
    Všichni polští fanoušci povstali a pustili se do zpěvu národní hymny. Na hřišti mezitím v křečích leží Andrés Balanta.
     
    90
    Svěřenci Artura Reyese samozřejmě nemají v úmyslu pospíchat. Na hřišti jsou znovu nosítka, přičemž se chystá poslední střídání.
     
    90+1
    Střídání v týmu Kolumbie: ze hřiště odchází Andrés Balanta, přichází Carlos Terán.
     
    90+2
    Zničehonic jsme se dostali do poloviny tříminutového nastaveného času. Polské útočení do kompaktního bloku už vypadá velmi bezradně.
     
    90+3
    Kolumbie právě vstřelila branku!
    Navíc přichází druhá změna skóre, která definitivně rozhoduje o kolumbijském vítězství! Carbonero potáhl rychlý protiútok, na jehož konci nechal vyniknout zasahujícího Majeckého. Ten však vyrazil míč na LUISE SANDOVALA, jenž si ho před Szotou přehodil na levačku a zblízka nekompromisně zavěsil.
    90+3. Luis SANDOVAL - 0:2
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Domácí fotbalisté nastoupili hodně nervózní a za celých devadesát minut si nevytvořili ani jednu šanci na vstřelení branky. Kolumbijci naopak bránili na jedničku s hvězdičkou a čekali na rychlé brejky, kterých se jim naskytlo poměrně dost. Skóre se poprvé změnilo ve třiadvacáté minutě, kdy Angulo potrestal hrubku později zraněného Walukiewicze. Ve druhé půli Poláci zredukovali počet nevynucených chyb a vytvořili si optickou převahu. Do šancí se však dostávali jen Jihoameričané, jejichž zasloužené vítězství v nastavení pečetil Sandoval.
     
    Polákům se vstup do domácího turnaje nepovedl. Hned v prvním hracím dnu nabrali tříbodové manko na postupové příčky, které patří druhým Kolumbijcům i vedoucím Senegalcům, kteří přehráli 3:0 trpaslíka z Tahiti.
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na branku: 2 – 7
    Střely mimo: 1 – 5
    Držení míče: 52% – 48%
    Rohové kopy: 2 – 2
    Ofsajdy: 0 – 0
    Fauly: 13 – 15
    Žluté karty: 0 – 2.
     
    Z toho střetnutí je to vše, děkujeme za pozornost. (22:33:53)

    Michal Břuchanský

    Góly: 23. Angulo, 90+3. Sandoval

    Karty:   43. Vera (CLM), 48. Alvarado (CLM)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 1:5. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 13:15.
    Poľsko: Majecki – Walukiewicz (55. Bednarczyk), Szota, Sobociński – Kopacz, Makowski, Slisz, Puchacz (C) (82. Benedyczak), Stanilewicz – Bogusz (68. Zylla) – Steczyk.
    Náhradníci: Mleczko, Niemczycki – Bednarczyk, Benedyczak, Gryszkiewicz, Łyszczarz, Nawrocki, Skóraś, Zalewski, Zylla.

    Kolumbia: Mier – Arroyo, Reyes, Cuesta (C), Vera – Angulo (78. Carbonero), Balanta (90+1. Terán), Alvarado, Perea – Cucho Hernández (60. Sandoval), Sinisterra.
    Náhradníci: Fontalvo, Lemus – Amaya, Caicedo, Carbonero, Carvajal, Colorado, Palma, Sandoval, Terán.

    Rozhodca: Ahmed Kamel (EGY) – Gourari (ALG), Martínez (HON)

    Diváci: 17 463