USA – Fínsko 3:2 (po pr.) | Rusko – Česko 3:0 (kon.) | Slovensko – Kanada sk 5:6 (kon.)
Nórsko – Švédsko 1:9 (kon.)
koniec po predl.
USA
3:2 (2:1, 0:1, 0:0 - 1:0)
Fínsko
Pondelok 13.05.2019, 16:15Majstrovstvá sveta • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
    63:47 Dylan Larkin (USA) - 3:2
     
    63:47
    USA dalo gól!
    DYLAN LARKIN dostal neuveriteľné množstvo priestoru. Puk si od modrej čiary naviezol až pred bránkovisko a trafil švihom pod pazuchu gólmana Veiniho Vehviläinena.
     
    60:25
    USA sa dostalo do náznaku prečíslenia dvoch proti jednému, ale Dylan Larkin neprihral a potom spadol. Fíni dokonca prešli do šance troch proti jednému, Marko Anttila strieľal vedľa.
     
    56:41
    Kaapo Kakko a Juhani Tyrväinen sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému. Mladík to zobral na seba, Cory Schneider betónom vytesnil mimo nebezpečnej pozície.
     
    54:39
    Na opačnej strane výborne pod brvno strieľal jeden z hokejistov USA, tentoraz sa blysol Veini Vehviläinen.
     
    54:27
    Harri Pesonen sa krásne uvoľnil a po parádnej kľučke mal obrovskú šancu. Cory Schneider a jeho spoluhráči puk zablokovali, takisto dopadol aj Kaapo Kakko z dorážky.
     
    53:54
    Adam Fox sa dostal k prihrávke medzi kruhmi, v skvelej pozícii nasmeroval puk do hokejky, ktorú držal v ruke brankár Veini Vehviläinen.
     
    51:41
    Alec Martinez poslal prudké nahodenie, ktoré bolo ešte tečované, o čo sa pričinil Frank Vatrano. Veini Vehviläinen predviedol výborný zákrok betónom, potom si postrážil ešte krajšie aj dorážku amerického útočníka.
     
    49:06
    Patrick Kane dostal krásnu prihrávku cez os ihriska na pravý kruh. Fantasticky ho našiel Alex DeBrincat, ale kapitán USA pálil do Vehviläinena. Ten sa stihol premiestniť.
     
    43:29
    Miika Koivisto poslal dlhú prihrávku do útočnej tretiny. Jere Sallinen sa najskôr do šance nedostal, potom bol sám pred Schneiderom Marko Anttila. Americký brankár vyrazil puk.
    39:28 Niko Ojamäki (FIN) - 2:2
     
    39:28
    Fínsko dalo gól!
    Americký náskok už neexistuje. NIKO OJAMÄKI ostal úplne voľný medzi štyrmi hráčmi medzi kruhmi, kde mu prihral Sakari Manninen a Ojamäki trafil nechytateľne do rohu brány. Využitá presilovka.
     
    38:26
    Vylúčenie v tíme USA (Colin White – 2 min., krosček).
     
    37:48
    Clayton Keller mal obrovskú šancu. Dostal prihrávku pred bránu a zoči-voči brankárovi trafil jeho rameno. Veini Vehviläinen len deklaruje svoju pohodu po zlom začiatku.
     
    34:31
    Mikko Lehtonen poslal prudké nahodenie pred bránu. Puk ostal pred bránkoviskom, dvaja Fíni sa nedostali cez obrancov USA k dorážke. Noah Hanifin skvele zrazil pokus, ktorý poslal Veli-Matti Savinainen.
     
    33:24
    Pokus od modrej čiary bol zrazený pred prázdnu časť brány, kde mal miliónpercentnú šancu Kaapo Kakko. Do jeho takmer gólovej strely vložil hokejku Ryan Suter.
     
    33:12
    Vylúčenie v tíme USA (Patrick Kane – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou).
     
    28:50
    Vylúčenie v tíme Fínsko (Juhani Tyrväinen – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou).
     
    23:57
    Fíni poslali dve poriadne dobré zakončenia, ktorým Cory Schneider odolal. Dylan Larkin sa navyše dostal do samostatného nájazdu, strelu medzi betóny zlikvidoval Veini Vehviläinen.
     
    21:15
    Kaapo Kakko obkorčuľoval bránu a nádherne prihral z otočky do bránkoviska. Harri Pesonen to dostal na korčuľu a puk sa odrazil tak, že nezakončil.
     
    19:39
    Clayton Keller sa dostal od mantinelu do zakončenia, spovedľa bránkoviska vyrazil Veini Vehviläinen puk pred seba a Dylan Larkin ho dorazil tesne vedľa.
    19:05 Sakari Manninen (FIN) - 2:1
     
    19:05
    Fínsko dalo gól!
    Nesmierne dôležitý zásah Severanov prichádza tesne pred prestávkou. HARI PESONEN dostal na ľavom krídle príliš veľa priestor, ktorý mu doprial Brady Skjei a fínsky útočník trafil krásne popod pazuchu Coryho Schneidera "teplomerovo" až do siete.
     
    14:20
    Chvíľa fínskeho pokusu o tlak sa zmenila na kontru dvoch proti jednému. Alex DeBrincat prihral na pravú stranu bránkoviska, lenže Veini Vehviläinen opäť skvele zasiahol. Medzi jeho betóny mieri Patrick Kane.
     
    13:39
    Patrick Kane ukázal svoje majstrovstvo a poslal priam nádhernú prihrávku cez os na pravý kruh. Klubový spoluhráč Alex DeBrincat strieľal z prvej, ale Veini Vehviläinen teraz predviedol skvelý zákrok.
     
    13:03
    Colin White si potiahol puk až na útočnú modrú, kde zakombinoval a dostal pas pred bránu. Na dvakrát nezakončil za čiaru, skvele zasiahol Veini Vehviläinen.
    10:36 Johnny Gaudreau (USA) - 2:0
     
    10:36
    USA dalo gól!
    Fíni sa síce začali zlepšovať a dostávať sa do šancí, lenže je tu ďalší zásah Američanov. K puku sa po buly dostal JOHNNY GAUDREAU a zakončoval vo chvíli, keď bol kus čiernej gumy časťou za bránkovou čiarou. Veini Vehviläinen je poriadne neistý, tento gól ponad jeho rameno z mínusového uhlu je len ďalším vyústením.
     
    10:06
    Veli-Matti Savinainen bol na konci dobrej ofenzívnej kombinácii, spred brány USA nasmeroval puk do miest, kde sa roztiahol Cory Schneider.
    08:16 Cory Schneider (USA), Marko Anttila (FIN)
     
    08:16
    Jere Sallinen a Juho Lammikko dostali puk po dlhých súbojoch z rohu ihriska. Hneď prišla prihrávka pred bránu, kde bol obrovskú šancu Marko Anttila. Cory Schneider fantasticky pokryl bližšiu žrď.
    00:50 Brady Skjei (USA) - 1:0
     
    00:50
    USA dalo gól!
    Fantastický úvod zámorského tímu. Jack Eichel dostal puk do útočnej tretine, od mantineli prihrával na modrú Alex DeBrincat BRADY SKJEI poslal bombu, ktorú ale Veini Vehviläinen mal chytiť.

    Matej Kubove

    Góly a asistencie: 1. Skjei (DeBrincat, Eichel), 11. J. Gaudreau (Eichel), 64. D. Larkin (Q. Hughes) – 20. Pesonen (Manninen, Koivisto), 40. Ojamäki (Manninen, Kaski)


    USA: Schneider (Demko) – Suter, Martinez, Skjei, Hanifin, Q. Hughes, Fox, Wolanin – DeBrincat, D. Larkin, P. Kane – Eichel, J. Gaudreau, Kreider – J. Hughes, Keller, J. van Riemsdyk – D. Ryan, White, Glendening – Vatrano.
    Fínsko: Vehviläinen (Olkinuora) – Lehtonen, Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Tyrväinen, Rajala, Kuusela – Kakko, Manninen, Pesonen – Savinainen, Ojamäki, Luostarinen – Anttila, Sallinen, Lammikko.