koniec zavodu
VC Španielska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Nedeľa 12.05.2019, 15:10 • Trať: Montmeló, Barcelona, Španělsko • Formula 1
     
    Další Grand Prix je na programu 26. května, kdy se na okruhu v Monte Carlu pojede Velká cena Monaka. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (17:35:12)
     
    Máme za sebou Velkou cenu Španělska, první evropský závod v letošní sezoně, který opanoval Lewis Hamilton z Mercedesu. Pětinásobný mistr světa hned po startu předjel týmového kolegu Valtteriho Bottase a vedoucí pozici už nepustil ani po výjezdu safety caru, který musel na trať po nehodě Norrise a Strolla. Hamilton tak triumfoval v Barceloně potřetí v řadě, pátý double pro Mercedes v tomto ročníku podtrhl druhým místem Valtteri Bottas. Na stupně vítězů se ještě dostal Max Verstappen. Romain Grosjean v závěru málem přišel i o ten jeden bod za desáté místo, ale útokům ze strany Alexandera Albona se nakonec ubránil.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ TÝMŮ PO VC ŠPANĚLSKA


    1. Mercedes 217 bodů


    2. Ferrari 121 bodů


    3. Red Bull 87 bodů


    4. McLaren 22 bodů


    5. Racing Point 17 bodů


    6. Haas 15 bodů


    7. Alfa Romeo 13 bodů


    8. Renault 12 bodů


    9. Toro Rosso 6 bodů


    10. Williams 0 bodů

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ JEZDCŮ PO VC ŠPANĚLSKA


    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 112 bodů


    2. Valtteri Bottas (Mercedes) 105 bodů


    3. Max Verstappen (Red Bull) 66 bodů


    4. Sebastian Vettel (Ferrari) 64 bodů


    5. Charles Leclerc (Ferrari) 57 bodů


    6. Pierre Gasly (Red Bull) 21 bodů


    7. Kevin Magnussen (Haas) 14 bodů


    8. Sergio Pérez (Racing Point) 13 bodů


    9. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 13 bodů


    10. Lando Norris (McLaren) 12 bodů


    11. Carlos Sainz (McLaren) 10 bodů


    12. Daniel Ricciardo (Renault) 6 bodů


    13. Nico Hülkenberg (Renault) 6 bodů


    14. Lance Stroll (Racing Point) 4 body


    15. Alexander Albon (Toro Rosso) 3 body


    16. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 3 body


    17. Romain Grosjean (Haas) 1 bod


    18. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 0 bodů


    19. George Russell (Williams) 0 bodů


    20. Robert Kubica (Williams) 0 bodů

     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Španělska: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Gasly (Red Bull), 7. Magnussen (Haas), 8. Sainz (McLaren), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Grosjean (Haas). Závod nedokončili Lando Norris (McLaren) a Lance Stroll (Racing Point).
     
    Konec závodu.
    Vítězem dnešní VC je Lewis Hamilton
     
    66
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Španělska. Druhý dojel jeho týmový kolega Valtteri Bottas, čímž podtrhl pátý double pro Mercedes v této sezoně. Stupně vítězů uzavírá Max Verstappen.
     
    66
    Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Španělska.
     
    65
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Gasly (Red Bull), 7. Magnussen (Haas), 8. Sainz (McLaren), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Grosejan (Haas).
     
    64
    Alexander Albon aktivoval na konci cílové rovinky systém DRS a po vnější stopě se snažil natlačit před Romaina Grosjeana. Francouz hájící barvy stáje Haas se pro tuto chvíli ubránil, ale může vzít jed na to, že do konce závodu rozhodně nebude mít klid.
     
    63
    Lewis Hamilton nasadil po restartu závodu opět velké tempo a na druhého Valtteriho Bottase má náskok téměř čtyři vteřiny. O vítězi Velké ceny Španělska je už dávno rozhodnuto, tedy pokud Hamiltonovi neselže vůz.
     
    62
    Alexander Albon dostal do týmového rádia informaci, že Romain Grosjean má problémy s pneumatikami. Albon tak stoprocentně zkusí zaútočit na Grosjeana a uzmout ten jeden bod pro sebe.
     
    61
    Je to tady! Daniil Kvjat celkem v pohodě nechal za sebou Romaina Grosjeana, který se tím pádem propadl až na desáté místo. Francouz ale stále nebude mít klid, protože za ním číhá na šanci Alexander Albon.
     
    60
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Gasly (Red Bull), 7. Magnussen (Haas), 8. Sainz (McLaren), 9. Grosjean (Haas), 10. Kvjat (Toro Rosso).
     
    59
    Nakonec se Grosjean žádného trestu ze strany sportovních komisařů obávat nemusí, protože Carlos Sainz to zkusil ještě jednou a tentokrát se už před Grosjeana dostal na osmé místo. Na Grosjeana navíc dotírá ještě Daniil Kvjat.
     
    58
    Teď to byl pro změnu Romain Grosjean, který se musel bránit, neboť jej atakoval Carlos Sainz. Grosjean se ubránil jen za cenu dalšího výletu mimo trať a vzhledem k tomu, že tím získal výhodu, měl by pustit svého soupeře před sebe, pakliže nechce riskovat případný trest od sportovních komisařů.
     
    57
    Můžeme si připomenout, že v závodě už nepokračují po vzájemné kolizi Lance Stroll a Lando Norris. Grosjean zkusil druhý pokus na Kevina Magnussena, jehož chtěl předjet po vnější stopě, ale kromě výletu mimo trať ničeho jiného nedosáhl.

    Michal Šandor