Bournemouth – Tottenham 1:0 (kon.) | West Ham – Southampton 3:0 (kon.) | Wolverhampton – Fulham 1:0 (kon.)
Cardiff – Crystal Palace 2:3 (kon.) | Newcastle – Liverpool 2:3 (kon.)
koniec
Newcastle United
2:3 (1:2)
Liverpool FC
Sobota 04.05.2019, 20:45 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • Anglická Premier League • 37. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.
     
    Newcastle United

    "Straky" sa nachádzajú na trinástom mieste so ziskom 42 bodov, čiže záchrana je v suchu, čo je dobrá správa. Aj tak sa ale Newcastle pokúsi zobrať Liverpoolu šancu na titul, čo by sa stalo za prípadnej domácej výhry. Zverenci trénera Rafaela Beníteza neprehrali tri zápasy po sebe. Porazili Leicester na jeho pôde aj Southampton a remizovali s Brightonom. V poslednom kole čaká tím okolo gólmana Martina Dúbravku v Londýne vypadávajúci nováčik Fulham.

    Liverpool FC

    "The Reds" aj dve kolá pred koncom Premier League strácajú na prvý Manchester City jeden bod, takže potrebujú dvakrát vyhrať a veriť, že "Citizens" aspoň raz nevyhrajú a získajú maximálne štyri body. Liverpool vyhral v lige sedemkrát po sebe, naposledy prehral ešte na začiatku januára práve proti zverencom Pepa Guardiolu. Bola to jediná porážka v ročníku. Po stretnutí s Newcastle ročník skončí domácom duelom, na Anfield príde Wolverhampton Wanderers. Liverpool je v hre aj v Lige majstrov, no prvé semifinále prehral na Nou Campe proti Barcelone 0:3. Predviedol skvelý výkon, gól nedal. O záver ročníka príde pre zranenie Naby Keïta. Mohamed Salah dal ako najlepší strelec 25 gólov, Sadio Mané a Roberto Firmino šestnásť.
     
    Úvodné zostavy:

    Newcastle United: Dúbravka – Manquillo, Lascelles (C), Schär, P. Dummett, Ritchie – Ayoze Pérez, Ki Song-jung, Hayden, Atsu – Rondón.
    Náhradníci: Darlow – F. Fernández, A. Barreca, Shelvey, Diamé, Kenedy, Muto.

    Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Lovren, V. van Dijk, Robertson – Henderson (C), Fabinho, Wijnaldum – M. Salah, Sturridge, Mané.
    Náhradníci: Mignolet – Milner, Joe Gomez, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Origi, Matip.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Hostia nastupujú v klasických červených dresoch, domáci majú tiež tradičné čierno-biele. Výkop obstarali hráči Liverpoolu.
     
    2
    Newcastle prešlo dopredu po ľavej strane, center do šestnástky však nebezpečenstvo vo vápne Alissona nenarobil.
     
    3
    Liverpool sa pokúsil tiež prejsť dopredu po krídle, akciu prerušil Ritchie. Hostia však ostávajú na lopte.
     
    4
    Začiatok stretnutia je opatrný z oboch strán, ani jeden tím sa nechce dostať do situácie, kedy by mohla prísť chyba.
     
    5
    Fabinho zablokoval center z ľavej strany. Newcastle sa nevie dostať od ľavej postrannej čiary ani jedným smerom.
     
    6
    Liverpool to znova skúsil po krídla, center pred šestnástku prečítal Isaac Hayden a loptu poslal do bezpečia.
     
    7
    Hostia sa usadili s loptou v strede ihriska. Prvýkrát to chceli skúsiť po ľavej strane, nakoniec prihral Robertson znova na os.
     
    8
    Matt Ritchie odkopol nákop na krídlo za postrannú čiaru, Liverpool pokračuje v kombinácii ďaleko od brány súpera.
     
    9
    Jordan Henderson si nabehol do šestnástky na prihrávku sprava, ktorú adresoval Sadio Mané. Ten sa nachádzal v postavení mimo hry.
     
    10
    Martin Dúbravka si dal s rozohrávkou na čas. Po jeho výkope sa nepodarilo poslať presný pas za obranu Liverpoolu.
     
    11
    Momo Salah si krásne pokryl loptu pred šestnástkou, pätou ju prihral do vápna, kde Trent Alexander-Arnold centrom spoluhráčov nenašiel.
     
    12
    Sadio Mané ostáva na trávniku v polohe ležiac a signalizuje, že pri jeho prieniku ho nohou do hlavy zasiahol Javier Manquillo. Rozhodcovia nechali hru plynúť, keď Španiel odkopol loptu.
     
    13
    Keďže sa nepískal nedovolený zákrok, tak Newcastle loptu získalo a snažilo sa ju po krídle zaviesť dopredu. Tam zasiahol Trent Alexander-Arnold.
     
    13
    Liverpool dal gól!
    VIRGIL VAN DIJK ostal absolútne nestrážený na malom vápne po centri z rohového kopu a bez problémov otvára skóre dnešného stretnutia.
    13. Virgil van Dijk (LIV) - 0:1
     
    14
    Matt Ritchie a Isaac Hayden na ľavej strane veľa nevymysleli. Ešte im prišiel pomôcť aj Ki, prihrávkou pod seba našiel iba protihráčov.
     
    15
    Mohamed Salah si na malom vápne spracoval loptu a z voleja ju aj zakončil. Bránu Dúbravku minul. Netrafil ani bočnú sieť.
     
    16
    Salah to znova skúsil individuálne, no na hranici pokutového územia bol zdvojený a loptu mu uchmatol Ritchie.
     
    17
    Center Maného si našiel pred malým vápnom Salah. Svoj pokus nasmeroval do obrancov pred sebou a tí loptu nepustili na bránu.
     
    18
    Sadio Mané si veľmi pekne na hranici šestnástky narazil loptu, pomedzi dvoch obrancov sa dostal do vápna, kde mu guľatý nezmysel ušiel k Dúbravkovi.
     
    19
    Virgil van Dijk získal loptu po výkope Martina Dúbravku. Liverpool sa ale rozohrávkou dostal iba trochu za polovicu ihriska.
     
    20
    Newcastle United dal gól!
    Domáci boli prvýkrát na lopte dlhší časový úsek. Center sprava prepadol na zadnú stranu šestnástky, kde loptu vrátil do ohňa Ritchie. Pokus Rondóna ešte zastavil obranca na čiare, ale CHRISTIAN ATSU z dorážky vyrovnáva.
    20. Christian Atsu (NEW) - 1:1
     
    21
    Domáci sa teda dostali k trochu nečakanému vyrovnaniu, nakoľko doposiaľ neprešli do vápna súpera v podstate vôbec.
     
    22
    Trent Alexander-Arnold sa mimochodom vyhol červenej karte. Zakončenie, ktoré zastavil na bránkovej čiare bolo zachytený rukou.
     
    23
    Trent Alexander-Arnold fauloval v strede ihriska, nedovolene si pomohol proti Atsuovi. Newcastle ide vpred.
     
    24
    Dobrý center zľava poslal Matt Ritchtie. Požadované ciele ako Rondón či Atsu loptu minul, nakoniec sprava hlavičkoval Manquillo. Dobre vybehol Alisson.
     
    25
    Liverpool upokojil hru, nakoľko Newcastle po strelenom góle zvýšilo tempo a bolo na chvíľu lepším tímom na ihrisku.
     
    26
    Fabinho padá v strede poľa, následne Mané pred šestnástkou domácich. Ani jeden zákrok sa nepískal.
    26.
     
    27
    Ayoze Peréz si potiahol loptu do šestnástky Liverpoolu a cez van Dijka poslal krásnu ranu do rohu brány. Alisson teraz predviedol exkluzívny zákrok.
     
    28
    Liverpool dal gól!
    Trent Alexander-Arnold poslal sprava presný center pred malé vápno, kde ostal úplne zabudnutý MOHAMED SALAH, ktorý ľahkú strelu poslal mimo dosah Dúbravku. Znova však Newcastle inkasovalo po obrovskom zaváhaní v zadných radoch.
    28. Mohamed Salah (LIV) - 1:2
     
    30
    Prvá polhodina nám priniesla zaujímavý ofenzívny futbal z oboch strán a až tri presné zásahy. Ak to bude takto pokračovať, tak sa naozaj máme na čo tešiť.
     
    31
    Salah dostal tvrdý šľapák od Ritchieho, Fabinho to zase schytal v podaní Haydena. Dva zákroky prišli krátko po sebe. Žlté tresty udelené neboli.
     
    32
    Matt Ritchie prestrihol akciu súpera na svojej ľavej strane, dopredu chcel prejsť Ayoze. Pri presile loptu prihral len smerom dozadu.
     
    33
    Isaac Hayden síce vypichol loptu v strede poľa, no priamo na kopačke Maného do behu. Ten prihral k šestnástke Salahovi, ktorý Senegalčanovi loptu vrátil, a tak z toho bola veľká šanca. Fantasticky zareagoval Dúbravka.
     
    34
    Liverpool to skúšal po pravej strane, odkiaľ sa lopta dostal na os pred šestnástku. Daniel Sturridge zakončil ľavačkou vysoko nad priestor troch žrdí.
     
    35
    Spomínaný Daniel Sturridge má veľké šance, že sa dnes presadí. Podarilo sa mu to totižto päťkrát z jeho posledných šiestich duelov, ktoré odohral v St. James Parku, teda domácom štadióne "strák".
     
    36
    Liverpool prešiel dopredu po ľavej strane, kedy akciu potiahol Robertson. Táto snaha hostí nevyšla.
     
    37
    Hostia usadení v strede ihriska. Newcastle momentálne nenapáda, takže defenzívni hráči sa nemusia ponáhľať.
     
    38
    Ayoze Peréz získal loptu vedľa svojej šestnástky a chcel rýchlo prejsť dopredu. Zastavil ho Andrew Robertson, ktorý sa parádne vrátil do obrany.
     
    39
    Fabian Schär si pomohol faulom, Liverpool získava priamy kop vhodný na center do ohňa pred bránu Martina Dúbravku.
     
    40
    Mohamed Salah centrom hľadal Virgila van Dijka. Pred ním zasiahol vo vzduchu slovenský brankár Martin Dúbravka.
     
    41
    S blížiacim sa záverom prvého polčasu bude nesmierne zaujímavé sledovať, či ešte padne nejaký gól. Ak to tak bude do prestávky, tak môže veľmi veľa napovedať do ďalšieho priebehu.
     
    42
    Jordan Henderson sa takmer dostal ku kolmici za obranu, nakoľko loptu veľmi divne púšťal Paul Dummett. Martin Dúbravka musel ísť takmer mimo vápna, aby ju hral.
     
    43
    José Salomón Rondón sa nedokázal dostať cez stopérsku dvojicu do šestnástky, tak vystrelil. Alisson si svoje miesto pri strele po trávniku zastavil veľmi dobre.
     
    44
    Newcastle vymyslelo peknú kombináciu s narážačkou pred šestnástkou súpera. Možno by aj vyšla, keby perfektne nevystúpil obranca van Dijk.
     
    45
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    45+1
    Fabian Schär vyriešil center do šestnástky Newcastle. Domáci prešli dopredu, no pas na Rondóna našiel Venezuelčana v ofsajde.
     
    45+2
    Matt Ritchie poslal pas pred vápno súpera, kde si bol až príliš istý zákrokom van Dijk, avšak jemne ho postrčil Ayoze, čo obrancu vyhodilo z rovnováhy. Aj tak sa k lopte dostal Liverpool.
     
    45+2
    Žltú kartu dostáva Matt Ritchie (Newcastle United).
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Liverpool hrá na St. James Parku zatiaľ tak, že vyhráva, no iba tesne. O góly hostí sa postarali van Dijk a Salah, oba padli po obrovských chybách v obrane. Za "straky" sa trafil Atsu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Cez prestávku nestriedal, ani jeden tréner, takže oba celky nastupujú v takých zostavách, v akých duel aj začali.
     
    48
    Newcastle sa snaží začať druhý polčas aktívne, avšak Liverpool veľmi dobre stráži stred ihriska, kadiaľ sa domáci dopredu nedostávajú.
     
    49
    Andrew Robertson centroval zľava a jeho loptu si našiel na malom vápne Daniel Sturridge. V poslednej chvíli ju jedne z domácich poslal na roh. Center odtiaľ Newcastle tiež odvrátilo.
     
    50
    Hostia veľmi pekne zakombinovali a na konci celej akcie bol Daniel Sturridge, ktorý spred malého vápna mieril nepresne nad.
     
    52
    José Salomón Rondón mohol vyrovnať, pretože v šestnástke súpera mal výbornú pozíciu. Strelu z otočky po trávniku zastavil Alisson.
     
    53
    Liverpool začína kombinovať z vlastnej polovici ihriska, no celkom rýchlo prišiel o loptu. Atsu ju vrátil na opačnú stranu. Center do vápna odvrátil Robertson.
     
    54
    Newcastle United dal gól!
    JOSÉ SALOMÓN RONDÓN pred chvíľou vo vyloženej šanci neuspel, no teraz to po rohovom kope vyšlo. V šestnástke sa k nemu odrazila lopta a útočník ju rezolútne napálil do siete.
    54. José Salomón Rondón (NEW) - 2:2
     
    55
    Newcastle dnes dokázalo vyrovnať aj druhýkrát, čiže Liverpool sa opäť dostáva do nepríjemnej situácii, kedy nevyhráva.
     
    56
    Ayoze Peréz faulovaný v strede ihriska. Newcastle po rozohrávke pri lopte dlho neostalo. Akciu Liverpoolu zastavil Jamaal Lascelles.
     
    57
    Liverpool v týchto chvíľach oblieha šestnástku protivníka, do nej sa mu už dostať nedarí.
     
    58
    Zdá sa, že takýto obrázok hry môžeme očakávať v nasledujúcich minútach takmer stále. Newcastle bude brániť a Liverpool útočiť.
     
    59
    Mohamed Salah si nabehol do šestnástky, pas na jeho osobu presný nebol. Egypťan loptu nezachytil.
     
    60
    Pred poslednou polhodinou riadneho hracieho času je otázka jasná. Dokáže Liverpool dostať vedenie na svoju stranu aj tretíkrát?
     
    61
    Sadio Mané mal po prihrávke do šestnástky obrovskú šancu. Mieril v nej nepresne a navyše bol v ofsajde.
     
    62
    Ayoze Peréz si spracoval loptu pred malým vápnom Liverpoolu a dosť dlho držal loptu bez toho, aby ho niekto atakoval. Vystrelil len do hráčov pred sebou.
     
    63
    Javier Manquillo si v strede ihriska pomohol faulom, na trávnik skončil Sadio Mané. Liverpool sa s loptou ďaleko nedostal.
     
    64
    Dobre to vymyslel práve Javier Manquillo, lenže José Salomón Rondón jeho centrovanú ponuku na zakončenie nevyužil.
     
    65
    Newcastle prešlo dopredu po ľavom krídle. Center odtiaľ bol veľmi nepresný. Loptu zastavil Alisson bez najmenších problémov.
     
    66
    Trent Alexander-Arnold tiež nedal centru práve najlepšiu presnosť. Martin Dúbravka nemal so zákrokom vôbec žiadny problém.
     
    67
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Georginio Wijnaldum, prichádza Xherdan Shaqiri.
     
    68
    Newcastle drží loptu na útočnej polovici ihriska. Center sprava nenašiel nikoho a Trent Alexander-Arnold poslal guľatý nezmysel preč.
     
    69
    Liverpool sa usadil na súperovej polovici ihriska. Newcastle ale stojí v dvoch výborných blokoch. Navyše nákop do vápna vyriešil Dúbravka.
     
    70
    Na trávniku ostáva Mohamed Salah. Slovenský brankár mu uštedril tvrdú ranu vo vzdušnom súboji, avšak išiel do toho čisto brankársky. Egypťan vyzerá dosť zle a asi bude musieť striedať.
     
    71
    Tak toto je ešte horšie, ako som si myslel. Na ihrisko prišli aj nosidlá. Mohamed Salah sa od inkriminovaného momentu ešte ani nepohol. Okrem pohybov očí.
     
    72
    Ťažko povedať, čo presne je teraz najväčší problém Salaha. Jedno je ale isté, že tento duel nedohrá a podľa obrázkov, kde ho sanitári nakladajú na nosidlá a Egypťan má hlavu v dlaniach, pomedzi ktoré určite prešla aj nejaký slza, pre neho skončila aj sezóna.
     
    73
    Mohamed Salah opúšťa ihrisko na nosidlách. O jeho koniec sa postaral slovenský brankár Martin Dúbravka.
     
    74
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Mohamed Salah, prichádza Divock Origi.
     
    75
    Daniel Sturridge sa chcel vytrhnúť od svojho súpera a ísť za loptou, takže švihol rukou, či si odniesol Ki, pretože tá skončila v jeho tvári.
     
    76
    Najskôr sa dlho nehralo, pretože ošetrenie potreboval Mohamed Salah, teraz musel byť pri lekároch aj Ki Song-jung, takže nejaká minútka sa zase ubrala.
     
    77
    Ayoze Pérez tiež avizuje zdravotné problémy. On sám ale narazil do hráča súpera, ktorým bol Virgil van Dijk. Faul sa nepískal.
     
    78
    Liverpool už vrhá všetko do šestnástky súpera. Newcastle sa výborne stiahlo a odkopáva lopty do bezpečia.
     
    80
    Matt Ritchie poslal zľava veľmi dobrý center do päťky, avšak včas zareagoval Alisson a vo vzduchu si dal pozor.
     
    81
    Ayoze Pérez strieľal spred šestnástky. Španielov pokus nesmeroval na bránu Alissona.
     
    82
    Trent Alexander-Arnold zastavil akciu súpera v krídelnom priestore, loptu odkopol aspoň do autu. Na ihrisko príde James Milner.
     
    83
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Dejan Lovren, prichádza James Milner.
     
    84
    Tréner Liverpoolu Jurgen Klopp vyčerpal všetky tri striedanie, takže už len musí veriť svojim zverencom na trávniku, že dokážu streliť aspoň jeden gól a neinkasujú.
     
    85
    Christian Atsu sa mal dostať k dlhému nákopu do šestnástky, zmocnil sa ho ale Alisson. Po prechode Liverpoolu vpred tu bude rohový kop.
     
    86
    Xherdan Shaqiri poslal z rohu prudký center pred malé vápno, kde skvele zareagoval Matt Ritchie a dostal loptu rybičkou do bezpečia.
     
    87
    Liverpool dal gól!
    Fabinho získal na pravom krídle priamy kop, ktorý je pretavený do presného zásahu. Postaral sa oň DIVOCK ORIGI, ktorý prišiel z lavičky, avšak nedá sa povedať, že by bol žolíkom, keďže to bolo nútené striedanie za Salaha. Belgičan však vie udrieť v závere. Rozprávať môže napríklad Pickford z Evertonu.
    87. Divock Origi (LIV) - 2:3
     
    88
    Či to bude rozhodujúci gól, alebo Newcastle aj do tretice vyrovná rozhodnú ďalšie minúty. Do konca riadneho hracieho času ostávajú ešte dve aj niečo, avšak dá sa očakávať dlhé nadstavenie.
     
    89
    Newcastle sa dostalo dopredu po ľavej strane. Center odtiaľ zastavil brankár Alisson, ktorý si ľahol a naťahuje čas.
     
    90
    Nadstavuje sa 8 minút.
     
    90+1
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Fabian Schär, prichádza Jošinori Muto.
     
    90+2
    Liverpool prešiel dopredu po ľavej strane, center odtiaľ si našiel len Matt Ritchie. Newcastle sa púšťa na opačnú stranu.
     
    90+3
    Žltú kartu dostáva James Milner (Liverpool FC).
     
    90+4
    Newcastle získalo v nadstavenom čase priamy kop z dobrej pozície na priamu strelu. K lopte sa postavili José Salomón Rondón a Matt Ritchie. Nakoniec strieľal prvý menovaný len do múru.
     
    90+5
    Jošinori Muto sa dostal do zakončenia, čo by sa nemalo Liverpoolu takto v závere stávať, pretože obrana ako keby celú situáciu trochu podcenila. Japonec nemieril presne.
     
    90+6
    Dlhý nákop do vápna hostí ofenzívnych hráčov Newcastle nenašiel, k lopte sa dostal iba brankár Alisson.
     
    90+7
    Newcastle United získalo ešte roh. Virgil van Dijk podvihol center nad seba, potom boxoval Alisson.
     
    90+8
    Koniec zápasu.
     
    Liverpool dvakrát viedol, no Newcastle ho poriadne potrápilo, keď v oboch prípadoch vyrovnalo. Nakoniec sa stal hrdinom Origi, čiže "The Reds" sa posúvajú na prvé miesto o dva body pred Manchester City, ktorý hrá v pondelok večer proti Leicesteru. "Kloppovci" musia dúfať v zakopnutie "Guardilovcov". Zlou správou je zranenie Moma Salaha. Každopádne, ja vám ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc. (22:44:13)

    Matej Kubove

    Góly: 20. Atsu, 54. Rondón – 13. V. van Dijk, 28. M. Salah, 87. Origi

    Karty:   45+2. Ritchie (NEW) – 90+3. Milner (LIV)


    Newcastle United: Dúbravka – Manquillo, Lascelles (C), Schär (90+1. Muto), P. Dummett, Ritchie – Ayoze Pérez, Ki Song-jung, Hayden, Atsu – Rondón.
    Náhradníci: Darlow – F. Fernández, A. Barreca, Shelvey, Diamé, Kenedy, Muto.

    Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Lovren (83. Milner), V. van Dijk, Robertson – Henderson (C), Fabinho, Wijnaldum (67. Shaqiri) – M. Salah (74. Origi), Sturridge, Mané.
    Náhradníci: Mignolet – Milner, Joe Gomez, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Origi, Matip.