Kvalifikácia na VC Azerbajdžanu Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Azerbajdžanu

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

cz Sobota 27.04.2019, 15:00 • Trať: Městský okruh Baku, Ázerbájdžán • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a přeji příjemný zbytek soboty. (17:15:05)
     
    Máme za sebou prodlouženou kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu, kterou po dramatickém závěru nakonec opanoval Valtteri Bottas. Už to vypadalo, že pole position uzme Lewis Hamilton, ale jeho týmový kolega jej dokázal posledním pokusem porazit o 94 tisícin sekundy. První řada nicméně patří Mercedesu, do druhé se postaví Sebastian Vettel a Max Verstappen. Kvalifikace musela být dvakrát přerušena. Na konci první části boural Robert Kubica, který poslal svůj vůz do bariéry. Stejný kousek na identickém místě se "povedl" Charlesu Leclercovi, který havaroval v prostředním kvalifikačním segmentu. Existuje tedy vysoká pravděpodobnost, že do děje zítřejšího závodu zasáhne safety car.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájdžánu: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Pérez (Racing Point), 6. Kvjat (Toro Rosso), 7. Norris (McLaren), 8. Giovinazzi (Alfa Romeo), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Leclerc (Ferrari), 11. Sainz (McLaren), 12. Ricciardo (Renault), 13. Albon (Toro Rosso), 14. Magnussen (Haas), 15. Gasly (Red Bull), 16. Stroll (Racing Point), 17. Grosjean (Haas), 18. Hülkenberg (Renault), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).
     
    Konec kvalifikace.
    Závěr dnešní napínavé kvalifikace, ze které snakonec bere pole position Valtteri Bottas
     
    0:00
    Tak to byl hodně zajímavý a turbulentní závěr kvalifikace. Nejprve to vypadalo, že Sebastian Vettel by mohl porazit Lewise Hamiltona, protože měl v prvním sektoru absolutně nejrychlejší čas, ale poté zpomalil a zařadil se za Hamiltona na druhé místo. Následně Hamilton projel cílem a zdálo se, že si první pozici pohlídal. Jenže za ním se do cíle přiřítil VALTTERI BOTTAS, který byl ještě o 94 tisícin sekundy rychlejší a je to právě finský pilot, který získává pole position.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:14
    Max Verstappen už v závěru kvalifikace do hry nezasáhne, protože je stále u mechaniků a už by nestihl najet do posledního měřeného kola. Syn bývalého jezdce formule 1 Jose Verstappena je z bitvy o pole position venku.
     
    2:38
    První měřený čas v podání Daniila Kvjata stačí na šestou pozici, kde přeskočil Landa Norrise. V boxech se nachází Sergio Pérez a Max Verstappen.
     
    3:25
    Žádný měřený čas dosud nezajel Daniil Kvjat, ale je to dáno tím, že na dráhu přijel o něco později než ostatní soupeři. Kvjat by ale neměl promluvit do bojů o první místo na startu nedělního závodu.
     
    4:02
    Max Verstappen zajel dobrý čas, ovšem na Lewise Hamiltona si stejně nepřišel. Na pětinásobného mistra světa a podle magazínu Forbes nejlépe vydělávajícího pilota v historii formule 1 ztratil 366 tisícin sekundy.
     
    5:09
    Charles Leclerc, který napral svůj monopost do bariéry v průběhu druhé fáze kvalifikace, bude zítra startovat z desátého místa za předpokladu, že bude mít stejné šasi. Pokud budou muset mechanici vyměnit celý monokok, bude Leclerc startovat z boxové uličky jako Gasly.
     
    6:45
    Sebastian Vettel sice porazil Valtteriho Bottase, jehož odsunul na třetí pozici, ale na Lewise Hamiltona ztratil 421 tisícin sekundy. Na trať mezitím vyjel i Daniil Kvjat.
     
    7:10
    Do čela se vyšvihl Max Verstappen, jehož vzápětí porazil Valtteri Bottas. Jenže ještě rychlejší než Bottas byl Lewis Hamilton, jenž zaknihoval čas 1:40.703. Dobré kolo má rozjeté Sebastian Vettel.
     
    8:32
    Boje o pole position se pravděpodobně odehrají mezi Hamiltonem, Bottasem, Vettelem a případně Verstappenem. Každý další výsledek by byl velkým překvapením.
     
    9:07
    Jediným pilotem, který dosud zůstal v garáži, je Daniil Kvjat. Těžko říct, na co ruský pilot ve službách týmu Toro Rosso čeká. Slunce pomalu zapadá a teplota trati klesá.
     
    10:35
    Je to tady, oba vozy stáje Mercedes se vydávají na trať. Kimi Räikkönen při výjezdu z garáže málem trefil jednoho ze svých soupeřů, ale naštěstí šlápl včas na brzdu a zabránil hrozícímu karambolu.
     
    11:28
    O pole position vyrazil bojovat jako první Max Verstappen, který ovládl prostřední kvalifikační segment. Připraven je už také Lewis Hamilton spolu s Valtterim Bottasem.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.

    Michal Šandor

    Startovní rošt VC Ázerbájždánu

    1. řada: Valtteri Bottas (FIN/Mercedes), Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. řada: Sebastian Vettel (GER/Ferrari), Max Verstappen (NED/Red Bull)
    3. řada: Sergio Pérez (MEX/Racing Point), Daniel Kvyat (RUS/Toro Rosso)
    4. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo)
    5. řada: Charles Leclerc (MON/Sauber), Carlos Sainz (ESP/McLaren)
    6. řada: Daniel Ricciardo (AUS/Renault), Alexander Albon (THA/Toro Rosso)
    7. řada: Kevin Magnussen (DEN/Haas), Lance Stroll (CAN/Racing Point)
    8. řada: Romain Grosjean (FRA/Haas), Nico Hülkenberg (GER/Renault)
    9. řada: George Russell (GBR/Williams), Antonio Giovinazzi (ITA/Sauber)
    10. řada: Robert Kubica (POL/Williams), Pierre Gasly (FRA/Red Bull)