Švajčiarsko – Slovensko sk 4:1 (kon.) | USA – Fínsko 6:0 (kon.) | Bielorusko – Rusko 0:6 (kon.)
Kanada – Lotyšsko 3:1 (kon.) | Švédsko – Česko 4:2 (kon.)
koniec
Kanada
3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Lotyšsko
cz Štvrtok 25.04.2019, 19:40 • Umea A3 Arena • Majstrovstvá sveta U18 • Štvrťfinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Hezký čtvrteční večer přeji všem příznivcům ledního hokeje. Mistrovství světa hráčů do osmnácti let je v plném proudu a dospělo už do čtvrtfinále. Prostřednictvím tohoto textového online přenosu se zaměříme na čtvrtfinálový souboj mezi týmy Kanady a Lotyšska.
     
    Kanada

    Kanaďané s přehledem vyhráli skupinu A. Skončili tedy na prvním místě s plným počtem bodů. Nezaváhali ani jednou a postupně porazili Finsko, Švýcarsko, Bělorusko. Naposledy si poradili i s českým výběrem a mohli se tak těšit na svého čtvrtfinálového soupeře. V tomto utkání budou hráči javorových listů jasným favoritem a jen těžko by někdo věřil, že by tomu bylo jinak a že by došlo k nějakému překvapení. Samozřejmě se ale může stát se cokoli.

    Výsledky Kanady

    Kanada – Finsko 5:3
    Kanada – Švýcarsko 7:4
    Bělorusko – Kanada 1:11
    Česko – Kanada 2:6
     
    Lotyšsko

    Lotyšsko proklouzlo do čtvrtfinále po utkání se Slovenskem, které porazilo a ve skupině B tak skončilo na čtvrté pozici. Jinak v ostatních duelech vyšli Lotyši naprázdno. I s tříbodovým ziskem se mohli radovat z vyřazovacích bojů na MS této věkové kategorie. Bodovat nedokázali se Švédy, Rusy a Švýcary. Lotyšský výběr výhrou nad slovenskými mladíky získal vstupenku do čtvrtfinále a odsoudil je do bojů o záchranu v elitní skupině.

    Výsledky Lotyšska

    Švédsko – Lotyšsko 5:2
    Lotyšsko – Rusko 1:5
    Lotyšsko – Slovensko 2:0
    USA – Lotyšsko 7:1
     
    Vzájemná utkání

    Oba týmy se naposledy utkaly před dvěma lety v rámci mistrovství světa této věkové kategorie a tehdy Kanada zvítězila 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Gauthier (Maier) – Korczak, Harley, Vukojevic, Drysdale, Schneider, Spence, Hunt – Newhook, Cozens (A), Krebs (C) – Holloway, Pelletier, Tomasino – Légaré (A), Suzuki, Poulin – Tracey, Washkurak, Rees – Zary.

    Lotyšsko: Silovs (Lazdinš) – Ošenieks, Tumanovs, Krustinš, Ozolš (C), Brants, Mateiko, Sejejs – Skrastinš, Zabusovs, Jevdokimovs (A) – Polcs (A), Ansons, Petrovics – Prohorenkovs, Biškins, Vitolinš – Švanenbergs, Ligis, Millers.

    Rozhodčí: Brannare (Finsko), Morozov (Rusko) – Haurum (Dánsko), Obwegeser (Švýcarsko).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:39
    Kanaďané spěchali za kotoučem do obranného pásma, kam ho poslali Lotyši a hned se pokusili před Silovsem vystřelit. To se povedlo Harleymu, který donutil Silovse k prvnímu zákroku.
     
    00:56
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Patriks Ozolš – 2 min., podrážení).
     
    01:04
    Kanada hned na začátku první třetiny bude mít k dispozici přesilovou hru. Už se pomalu dostává do útočného pásma.
     
    01:30
    Jenže Lotyši zachytili puk a hned ho poslali až před kanadskou branku. Hráči javorových listů tak musejí akci zakládat od vlastního brankáře.
     
    02:05
    Kanaďanům se nedaří přesilovka podle jejich představ. Lotyši drželi dlouho puk daleko od své branky a šetřili tak cenné vteřiny z oslabení.
     
    02:56
    Lotyšsko se ubránilo a nyní je už v plném počtu.
     
    03:16
    Kaedan Korczak se napřáhl na pravém kruhu a jeho dělovka pak skončila u brankáře Lotyšů, kterému notně pomohla obrana. Vhazuje se po jeho levé ruce, neboť hra byla přerušena.
     
    04:01
    Nyní poprvé Lotyši ohrozili branku Kanady, když se natlačili před Gauthiera, ten ale přízemní střele jednoho z Lotyšů velmi dobře čelil a kotouč srazil do bezpečí.
     
    04:24
    Nyní už si slovo opět vzali Kanaďané, kteří se dostali do blízkosti Silovse, střela Daemona Hunta však skončila znovu mimo tři tyče.
     
    05:12
    Skrze zhuštěnou obranu Lotyšů se Kanaďané nedostali do útočného pásma, soupeři se ale nepovedlo projít do neutrální zóny a javorové listy tak v pásmu ještě zůstávají.
     
    06:00
    Agilní Kanaďané se stále nemohou před brankou Lotyšů střelecky prosadit, Silovs tak zatím drží nadějný výsledek.
     
    07:05
    Drysdale objel branku Silovse a poté poslal puk do mezikruží, jeho spoluhráč však na kotouč nedosáhl. Ale znovu se hráči Kanady drží před brankou Lotyšů.
     
    07:45
    Dělovka Jamiesona Reese orazítkovala zadní mantinel a poté se Lotyši z menšího tlaku Kanady vymanili pouze za cenu zakázaného uvolnění. Hra se tak stěhuje zpět před Silovse.
     
    08:09
    A ten musel být ve svém brankovišti znovu hodně pozorný, šla na něho další nebezpečná střela, kterou zachytil.
     
    08:33
    Následuje první komerční přestávka.
     
    08:33
    Vyloučení v týmu Kanada (Philip Tomasino – 2 min., sekání).
     
    09:00
    Lotyšský tým se uhnízdil v pásmu Kanady a kombinuje před Gauthierem. Ten hasil nebezpečí, když před jeho brankou vznikla skrumáž.
     
    09:23
    Dylan Holloway v oslabení potáhl puk do pásma Lotyšů a poté jdou Kanaďané střídat. Na led tak naskakuje čerstvá čtveřice hráčů v červených dresech.
     
    10:33
    Také Kanada své první oslabení zvládla a nyní je už v plném počtu.
     
    10:53
    Silovs nyní betonem vykopl puk po střele Kanady od modré čáry a znovu tak podržel Lotyše. Ti poté dostali puk do středního pásma.
     
    11:44
    Jamie Drysdale sebral ve střením pásmu puk, nedokázal se s ním však dostat směrem k brance Lotyšska. Místo toho se do pásma dostávali Lotyši, ale byli v postavení mimo hru.
     
    12:08
    Glebs Prohorenkovs se zjevil v prostoru mezi kruhy, kde si klepal o přihrávku, avšak kotouč nakonec minul. Do akce tak jde zase Kanada, která získala puk.
     
    12:45
    Silovs nyní zachytil puk a hned ho odpálil daleko od své branky. Jeho spoluhráči pak na druhé straně zaútočili, ale jejich pokus byl hodně nepřesný.
     
    13:48
    Kanada právě vstřelila branku!
    Nyní už Kanaďané otevírají účet tohoto utkání. Po nenápadné akci Lotyšů sebral kotouč Tracey a javorové listy šly do přečíslení. Poté poslal puk na pravý kruh pro BRADENA SCHNEIDERA, jenž poté pohotovou střelou prostřelil Silovse pod jeho levým betonem – 1:0. Asistence: Brayden Tracey.
    13:48 Braden SCHNEIDER - 1:0
     
    14:05
    Následuje další komerční přestávka.
     
    14:48
    Kanaďané se znovu uhnízdili v pásmu Lotyšů, tentokráte však před Silovsem nevystřelili. Lotyšsko pak posílá puk do neutrální zóny.
     
    15:30
    Glebs Prohorenkovs si skrze obránce Kanady sjel do prostoru mezi kruhy, ale nahrávající spoluhráč byl tísněn a souhra hráčů Lotyšska tak skončila zmarem.
     
    15:38
    Lotyši sympaticky znovu útočili, ale jejich další akce byla zastavena obranným zákrokem Kaedana Korczaka.
     
    16:12
    A teď se zase lotyšskému výběru povedlo překazit akci Kanady a Miks Tumanovs po zisku puku ho vyhodil do středního pásma tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění.
     
    16:50
    Kanaďané sice překazili další souhru Lotyšů ve středním pásmu, puk ale do toho útočného jen nahodili a odešli vystřídat.
     
    16:59
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Ralfs Jevdokimovs – 2 min. + 10 min. osobní trest, zásah do hlavy nebo krku). Trest odpyká Rihards Ligis.
     
    17:10
    Další přesilovka Kanady. Ta už z vlastního obranného pásma zakládá první přesilovkovou akci.
     
    17:29
    Tracey zblízka vystřelil, jeho pokus vytěsnil jeden z Lotyšů mimo a hned na to pak odpálil puk, který míří až před branku Taylora Gauthiera.
     
    18:04
    Vyloučení v týmu Kanada (Brayden Tracey – 2 min., sevření puku rukou).
     
    18:15
    Síly na ledě se srovnaly. U puku je Kanada a snaží se udržet útočné pásmo. Poté se k puku v mezikruží dostal Daemon Hunt, ale přes clonícího hráče nevystřelil.
     
    18:59
    Lotyši jsou kompletní a začíná jejich zkrácená přesilová hra.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:50
    Puk na svých hokejkách mají Lotyši a ještě se snaží projít před kanadskou branku. Už ale asi nestihnou žádné zakončení. První třetina je tak u samého konce.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi. V ní se Kanada dlouho snažila o vstřelení gólu. Lotyši se drželi a nepouštěli soupeře do velkých šancí. Nakonec se to ale podařilo. Ve čtrnácté minutě se trefil po pěkně sehrané akci Kanady Braden Schneider a dal javorovým listům jednobrankový náskok. Uvidíme, co nám přinese druhá třetina, která začne přibližně ve 20:30.
     
    Střely na branku: 14 – 11
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:04
    Kanada je v plném počtu.
     
    20:38
    A hned se Kanaďané natlačili před lotyšskou branku, kde chvilku operovali, avšak ke střele před Silovsem se nakonec vůbec nedostali.
     
    21:14
    Rihards Ligis protáhl puk do útočného pásma podél pravého mantinelu, jeho zakončení pak mířilo jen za branku Kanady.
     
    22:05
    Rudolfs Polcs se šikovně proháčkoval až těsně před Gauthiera, kolem jeho pravého betonu se mu však v pádu nepovedlo zakončit.
     
    22:43
    Dylan Holloway na druhé straně zblízka neprostřelil Silovse. A další akce Kanady byla ofsajdová a hra se přestěhovala zpět do středního pásma.
     
    23:32
    Kanaďané se znovu nedostali do vážnějšího ohrožení lotyšské branky, naopak do protiútoku šli Lotyši, ale před Gauthierem taktéž nezahrozili.
     
    23:59
    Vyloučení v týmu Kanada (Nathan Légaré – 2 min., pozdní dohrání).
     
    24:07
    Lotyši hrají další přesilovou hru, určitě se budou snažit, aby ji využili a srovnali tak pro ně zatím nepříznivý stav.
     
    24:46
    Raivis Ansons se šikovně dostal až před Gauthiera, jeho přízemní střela však skončila jen na něm. Poté se Kanaďané dokázali osvobodit a puk poslali až před lotyšskou branku.
     
    25:41
    Další nebezpečná akce Lotyšů. Kanada celou situaci ustála a nyní znovu vyhazuje kotouč daleko od své branky.
     
    25:59
    Kanada se ubránila a nyní je už v plném počtu.
     
    26:49
    Následuje komerční přestávka.
     
    27:00
    Nathan Légaré po převzetí puku od spoluhráče střílel na lotyšskou branku, ale Silovs opět utěsnil svůj prostor a nedovolil, aby Kanaďané své vedení navýšili.
     
    27:34
    Kanada právě vstřelila branku!
    Trochu šťastným gólem Kanaďané navyšují své vedení. PEYTON KREBS hned po vhazování před Silovsem poslal puk směrem k brance Lotyšů, který si do vlastní branky srazil jeden z nich a kotouč prošel mezi Silovsovými betony – 2:0. Bez asistence.
    27:34 Peyton KREBS - 2:0
     
    28:36
    Lotyši se hned pokusili o snížení, ale jejich další útok skončil zmarem. Do rychlé akce na druhé straně tak jdou zase Kanaďané.
     
    30:05
    Následuje další komerční přestávka.
     
    30:25
    Kanaďané znovu zatápěli Lotyšům před jejich brankou, Silovs ustál další tlak a i nyní další střelu Tomasina.
     
    30:58
    Suzuki napřáhl z hranice pravého kruhu, jeho pokus však mezi tři tyče nezaplul. Přesto Silovs raději podržel puk a nechal přerušit hru.
     
    31:18
    Prudká střela Rudolfse Polcse skončila na hrazení a hned na to získali puk zase Kanaďané, kteří s ním míří do další útočné akce na druhé straně.
     
    31:58
    Po dalším pokusu Lotyšů končí puk na Tyloru Gauthierovi a ten také nechal hru zastavit. Vhazuje se po jeho levé ruce.
     
    32:46
    Jamieson Rees sklepl kotouč před Silovsem a ten dalším zákrokem podržel Lotyše. Poté nechal hru znovu pozastavit a vhazuje se po jeho levé ruce.
     
    33:13
    Nepřesnou rozehrávku Kanady ve vlastním obranném pásmu pokazil Ansons, který poté udeřil před Gauthierem, jenž vytasil přesný zákrok. Hra je znovu přerušena.
     
    34:05
    Po vhazování v obranném pásmu Kanady šli právě Kanaďané do rychlé akce před lotyšskou klec, ale jejich pokus šel mimo tři tyče.
     
    34:50
    Gauthier nyní předvedl velmi pohotový zákrok proti střele Rudolfse Polcse, který střílel z první z prostoru mezi kruhy. Raději pak nechal hru přerušit.
     
    35:16
    Kanada stále vede rozdílem dvou branek, Lotyši ale stále drží slibný výsledek. Stále jsou tak ve hře.
     
    35:45
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Nikita Mateiko – 2 min., sekání).
     
    36:20
    Kanaďané se stále nemohou uhnízdit v pásmu Lotyšska a to se nyní dokázalo osvobodit. Kotouč letí až před Taylora Gauthiera.
     
    36:49
    Až nyní zastavil akci javorových listů Silovs a hra je opět pozastavena. Vhazování proběhne po levé ruce lotyšského brankáře.
     
    37:23
    Další šanci Kanady vyrazil brankář Silovs do bezpečí, avšak stále čelí kanadskému náporu u svého brankoviště.
     
    37:45
    Lotyšsko je v plném počtu.
     
    38:35
    Schneider střílel z pravého kruhu a jeho pokus končí znovu na pozorném Silovsovi.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhá třetina je u konce. V ní se Kanaďané prosadili také jednou a mají tak dvoubrankový náskok. Avšak houževnatí Lotyši se stále drží zuby nehty a Kanadě to tedy dost znepříjemňují. Čeká nás ještě zajímavá třetí třetina, která začne přibližně ve 21:25.
     
    Střely na branku: 30 – 23
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:16
    Kanaďané se dostali do útočného pásma a došlo i na střelu, ta však byla nepřesná.
     
    40:57
    Po dělovce Kanaďanů z prostoru mezi kruhy zaduněly betony Silovse. Na druhé straně zahrozili Lotyši, ale také jejich pokus byl nepřesný.
     
    41:54
    Vyloučení v týmu Kanada (Dylan Holloway – 2 min., hrubost).
     
    42:05
    Lotyši se usadili v kanadském pásmu, příliš dlouho tam však nevydrželi. Hned se totiž Kanaďané dokázali osvobodit.
     
    42:35
    Ozolšovu střelu srazili Kanaďané mimo a znovu se pak dokázali osvobodit. Pošetřili tak cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    43:32
    Další pozorný Gauthierův zákrok, kterým podržel svůj tým. Kanada se pak znovu osvobozuje a už to vypadá, že své oslabení zvládne.
     
    43:54
    Kanada je v plném počtu.
     
    44:44
    Jevdokimovs střílel z levého kruhu, jeho pokus však byl sražen mimo tři tyče. Lotyši tak nadále kousají a snaží se o snížení na rozdíl jediné branky.
     
    45:48
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Raimonds Vitolinš – 2 min., hákování).
     
    46:20
    Kanaďané se uhnízdili v lotyšském pásmu a na Silovse šlo zase několik střel. Jenže ten dokázal znovu odolat a Lotyši se následně pak osvobozují.
     
    47:11
    A znovu hráči Lotyšska znepříjemňují Kanadě další akci v přesilovce, chvíli podrželi puk v obranném pásmu a pak ho poslali před kanadskou branku.
     
    47:48
    Lotyši jsou v plném počtu.
     
    48:06
    Následuje další komerční přestávka.
     
    48:06
    Vyloučení v týmu Kanada (Brayden Tracey – 2 min., nedovolené bránění).
     
    48:57
    Vyloučení v týmu Kanada (Dylan Holloway – 2 min., nedovolené bránění brankáři).
     
    48:57
    Lotyši mají velkou šanci snížit v přesilové hře pět na tři. Kanaďané si nyní zbytečně zkomplikovali situaci. Zase takový náskok na soupeře nemají.
     
    50:01
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Drama je na světě, Lotyši snižují na rozdíl jediné branky. Z levého kruhu se napřáhl ke střele HARIJS BRANTS a prostřelil Gauthiera, kterého tak obral o čisté konto a jeho celek je zpátky ve hře – 2:1. Asistence: Raimonds Vitolinš a Rudolfs Polcs.
    50:01 Harijs BRANTS - 2:1
     
    50:57
    Kanada je v plném počtu.
     
    51:11
    Lotyši ožili a snaží se o vyrovnání. Avšak Kanada je zatím proti. Nicméně je rozhodně nyní určitě nervóznějším týmem než Lotyšsko, které nemá co ztratit.
     
    51:58
    Nepřesná střela Kanaďanů a do akce na druhé straně šli Lotyši. Ale počínali si podobně.
     
    53:19
    Kanada dostala puk z pásma a zamířila před lotyšskou branku. Ale obrana Lotyšů jim nedovolila ohrozit Silovse a znovu tak nemohli Kanaďané zakončit.
     
    54:25
    Agilní lotyšský tým se stále snaží o akci, která by mohla znamenat vyrovnání. Obrana Kanady byla před chvíli neprostupná.
     
    55:55
    Karlis Krustinš zaměstnal Gauthiera, který musel zapsat další pohotový zákrok. Po něm hru přerušil a po reklamní pauze se bude vhazovat po jeho levé ruce.
     
    56:46
    Kanaďané od vlastní branky zakládali další akci, ale nedotáhli ji do zdárného konce. Útočit tak mohou zase Lotyši.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    59:08
    Lavička Lotyšska si bere oddechový čas.
     
    59:08
    Lotyši odvolávají brankáře a zkusí to se šesti bruslaři v poli.
     
    59:40
    Kanada právě vstřelila branku!
    Je hotovo. Kanaďané zachytili v obranném pásmu rozehrávku Lotyšů a uháněli s pukem na druhou stranu, kde poté PEYTON KREBS z levé strany trefil odkrytou lotyšskou branku – 3:1. Asistence: Connor Zary.
    59:40 Peyton KREBS - 3:1
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Kanada to nakonec proti houževnatým Lotyšům neměla vůbec jednoduché a definitivní pojistku přidala až v závěru třetí třetiny, když Krebs pečetil výhru a postup do semifinále střelou do prázdné lotyšské klece. Lotyši se ale nemají za co stydět, s Kanadou svedli velmi vyrovnanou bitvu.
     
    Střely na branku: 43 – 39
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek čtvrtečního večera a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit zase na shledanou. (21:58:41)

    Vendula Zdražilová

    Góly a asistencie: 14. Schneider (Tracey), 28. Krebs, 60. Krebs (Zary) – 51. Brants (Vitolinš, Polcs)


    Kanada: Gauthier (Maier) – Korczak, Harley, Vukojevic, Drysdale, Schneider, Spence, Hunt – Newhook, Cozens (A), Krebs (C) – Holloway, Pelletier, Tomasino – Légaré (A), Suzuki, Poulin – Tracey, Washkurak, Rees – Zary.
    Lotyšsko: Silovs (Lazdinš) – Ošenieks, Tumanovs, Krustinš, Ozolš (C), Brants, Mateiko, Sejejs – Skrastinš, Zabusovs, Jevdokimovs (A) – Polcs (A), Ansons, Petrovics – Prohorenkovs, Biškins, Vitolinš – Švanenbergs, Ligis, Millers.

    Rozhodca: Brannare (Finsko), Morozov (Rusko) – Haurum (Dánsko), Obwegeser (Švýcarsko)

    Diváci: 242