Jarná klasika: Valónsky šíp 2019 Víťaz: Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) (kon.)
koniec udalosti
Jarná klasika: Valónsky šíp 2019

Víťaz: Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step)

Streda 24.04.2019, 14:35Cyklistika
     
    Francúzsky jazdec tímu Deceuninck Quick-Step Julian Alaphilippe potvrdil výbornú formu v aktuálnej sezóne a po nešťastnom závere nedeľňajšej klasiky Amstel Gold Race dnes zvíťazil na prestížnom Valónskom šípe. V závere legendárneho stúpania na Mur de Huy zviedol strhujúci súboj s Dánom Jakobom Fuglsangom z Astany, ktorého napokon na cieľovej páske dokázal predstihnúť. V pretekoch plných ťažkých pádov a odstúpení sa nedarilo Petrovi Saganovi. Trojnásobný majster sveta 35 kilometrov pred cieľom stratil kontakt a následne odstúpil. Žilinčan sa však koncentruje najmä na víkendové vyvrcholenie náročného týždňa v podobe klasiky Liégé-Bastogne-Liégé. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem vám pekný zvyšok dňa!
     
    Výsledky jarnej klasiky Valónsky šíp 2019:

    1. Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) 4:55:14 h
    2. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) – rovnaký čas
    3. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) +6 s
    4. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal)
    5. Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe)
    6. Bauke Mollema (Trek – Segafredo)
    7. Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe)
    8. Michael Matthews (Team Sunweb) všetci +8 s
    9. Jelle Vanendert (Lotto Soudal)
    10. Enrico Gasparotto (Dimension Data) obaja +11 s (16:42:50)
    Strhujúci záver dnešných pretekov

     
    CIEĽ
    Preteky Valónsky šíp 2019 sa práve skončili.
     
    CIEĽ
    Ako prvý nastúpil niekoľko sto metrov pred cieľom dánsky pretekár Teamu Astana Jakob Fuglasang. V súboji dvoch sklamaných cyklistov z klasiky Amstel Gold Race vyzval JULIANA ALAPHILIPPA, ktorý sa v mimoriadne tesnom finiši napokon teší z úspešnej obhajoby vlaňajšieho triumfu. Pódium 83. ročníka Valónskeho šípu doplní Talian Diego Ulisii.
     
    1 km
    Posledný kilometer! Vo vedúcej skupine sa stále taktizuje. Tak kto to bude? Pokúsi sa zaútočiť Tim Wellens? Obháji triumf Francúz Julian Alaphillipe alebo sa bude tešiť úradujúci svetový šampión Alejandro Valverde?
     
    2 km
    Aktuálne sa na čele objavil portugalský jazdec tímu Spojených arabských emirátov Rui Alberto Faria Da Costa, jeho aktivitu však pod Mur de Huy neutralizoval Wouter Poels z Teamu Sky.
     
    3 km
    Posledné tri kilometre do cieľa a necelých dve tisíc metrov pred nájazdom na Mur de Huy. Tak kto to bude? Vpredu sú prakticky všetci elitní pretekári, no už bez slovenskej či českej účasti. Peter Sagan ani Roman Kreuziger preteky nedokončia.
     
    4 km
    Kto stratil v predposlednom stúpaní dnešného dňa, Côte de Cherave, je napríklad kazašský pretekár Alexej Lutsenko, ktorý mohol byť jedným z čiernych koní záverečného dojazdu tejto prestížnej klasiky.
     
    5 km
    Do cieľa Valónskeho šípu zostáva posledných 5 kilometrov a cyklisti už klesajú pod záverečné extrémne náročné stúpanie Mur de Huy. Na čele preriedenej skupiny favoritov je Deceuninck – Quick Step, konkrétne španielsky vrchár Enric Mas.
     
    6 km
    Deceuninck – Quick Step znovu ukázal svoju silu a ďaleko pred cieľom dostihol vedúcu dvojicu. Tomasz Marczynski má toho dosť a preteky skončí s výraznou stratou. Na špici pelotónu už vidíme Juliana Alaphilippa, Alejandra Valverdeho, Michala Kwiatkowskeho či výborne pracujúceho Enrica Masa.
     
    8 km
    Za ďalšie dva kilometre sa manko pelotónu prakticky nezmenilo, no pred sebou máme ešte dve náročné stúpania. Côte de Cherave vrcholí necelých šesť kilometrov pred cieľom a napokon sa bude šprintovať na legendárny kopec Mur de Huy.
     
    10 km
    Desať kilometrov zostáva do prejazdu záverečného stúpania Mur de Huy. Strata pelotónu, ktorý vedie Deceuninck Quick-Step je momentálne šestnásť sekúnd. Medzitým sa Matejovi Mohoroviča poradilo dostihnúť Tomasza Marczynskeho.
     
    13 km
    Tomasz Marczynski je naďalej na prvom mieste, pričom ho stíha Matej Mohorič. Bolo by zaujímavé keby sa táto dvojička spojila, ale zatiaľ situáciu bez väčších problémov kontroluje Deceuninck – Quick Step.
     
    16 km
    Matej Mohorič to skúša sám a začína sťahovať náskok poľského pretekára. Slovinského šampióna sa nebude ľahko chytať, a tak reaguje belgický Deceuninck – Quick Step. Vpredu sú Dries Devenyns aj Enric Mas.
     
    18 km
    Tím Lotto Soudal je v závere pretekov veľmi aktívny. Opäť vidíme nástup, poľského pretekára Tomasza Marczynskeho. Tentokrát Movistar nereaguje, a tak sa tvorí pomerne výrazný odstup pri stúpanie na Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km).
     
    20 km
    Tomasz Marczynski sa snažil zaútočiť, ale úspešný nebol. Jeho atak dobre pokryli pretekári tímu Movistar a tiež jeden zástupca nemeckého zoskupenia Bora-Hansgrohe. Všetko je tak opäť pohromade.
    Aktuálny pohľad na hlavnú skupinu.

    Miroslav Kováčik

    Výsledky jarnej klasiky Valónsky šíp 2019:
    1. Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) 4:55:14 h
    2. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) – rovnaký čas
    3. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) +6 s
    4. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal)
    5. Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe)
    6. Bauke Mollema (Trek – Segafredo)
    7. Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe)
    8. Michael Matthews (Team Sunweb) všetci +8 s
    9. Jelle Vanendert (Lotto Soudal)
    10. Enrico Gasparotto (Dimension Data) obaja +11 s