Augsburg – Stuttgart 6:0 (kon.) | Bayern – Brémy 1:0 (kon.) | Leverkusen – Norimberk 2:0 (kon.)
Mainz – Düsseldorf 3:1 (kon.) | Mönchengladbach – Lipsko 1:2 (kon.) | Schalke – Hoffenheim 2:5 (kon.)
koniec
1. FSV Mainz 05
3:1 (1:1)
Fortuna Düsseldorf
cz Sobota 20.04.2019, 15:30 • OPEL ARENA, Mohuč • Nemecká Bundesliga • 30. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Dobré odpoledne, vítejte u onlajn přenosu z německé Bundesligy. Dnes na trávníku Mohuči uvidíme souboj domácího 1.FSV s hostujícím Düsseldorfem. Nováček Bundesligy je překvapivě v tabulce nad dnešním domácím celkem, nicméně z posledního měření sil vyšla lépe Mohuč. Ta na trávníku Fortuny zvítězila 1:0.
     
    1. FSV Mohuč 05 může již v klidu do posledních zápasů vyzkoušet zásoby svých mladíků a širšího kádru, neboť o pád z nejvyšší německé soutěže se již bát nemusí. Samozřejmě ale vidina lepšího umístění než 12. místo, na kterém se pět kol před koncem Mohuč nachází požene domácí dopředu. Ono totiž také fanoušci, byli na lepší postavení v tabulce zvyklí, jenže od února letošního roku přišel útlum a svěřenci trenéra Schwarze získali z deseti zápasů, pouze šest bodů. Pozitivem dnešního utkání může ale pro Mohuč být, že obě své poslední vítězství získala na domácím trávníku.
     
    Fortuna Düsseldorf má jako nováček Bundesligy rovněž splněno. Ba naopak, před sezonou by všichni fanoušci postavení přesně ve středu tabulky brali všemi deseti. Kouč Funkel navíc může být spokojen i poslední týdny, neboť z posledních třech duelů vyhrála Fortuna dva a naposledy padla s Bayernem, což tedy není žádná ostuda. Düsseldorf se ale naneštěstí pro ně, už může dívat spíše pod sebe, neboť na devátý Wolfsburg již ztrácí 8 bodů.
     
    Úvodní sestavy:

    1. FSV Mohuč 05: F. Müller – Donati, Hack, Niakhaté, Aarón – Gbamin, Latza – Onisiwo, Boëtius, Quaison – Mateta.
    Náhradníci: Zentner – Brosinski, Bell, Baku, Maxim, Ujah, Malong.

    Fortuna Düsseldorf: Rensing – Zimmermann, K. Ayhan, Kamiński, Suttner – Hoffmann – Raman, Stöger, Morales, Kownacki – Lukebakio.
    Náhradníci: Theissen – Bodzek, Bormuth, Barkok, Karaman, Ducksch, Hennings.

    Rozhodčí: Markus Schmidt.
     
    Hráči již nastupují na hrací trávník, za malý moment začínáme.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Mainz právě vstřelil branku!
    No to je vstup do utkání ze strany domácích jako hrom! Z pravého křídla se dostal do brejku Quaison a našel skvěle naběhnutého JEANA PHILIPPE MATETU, jenž neměl problém dostat míč do sítě.
    1. Jean-Philippe MATETA - 1:0
     
    2
    Mohuč pokračuje s míčem na kopačkách, dnešní utkání začal výborně a tak nemá důvod nikam spěchat.
     
    4
    Zimmermann se dopustil na vlastní polovině faulu, a tak bude Mohuč zahrávat volný přímý kop.
     
    5
    Vysoký centr jen tak proletěl nedotčen vápnem, nicméně přes to domácí pokračují s míčem na kopačkách nastěhovaní na polovině soupeře.
     
    6
    Düsseldorf se aktuálně zmohl pouze na dlouhý odkop, zahraje si tak s míčem i domácí brankář Müller, jenž vrátil míč obráncům.
     
    6
    A pozor, situace z první minuty se málem opakovala. Krásný centr z pravé strany se totiž hlavou snažil usměrnit do branky Matety a jen těsně minul branku.
     
    7
    Středopolař Mohuče Latza nevěděl co s míčem, tak ho poslal na branku Rensinga, jenže jeho pokus postrádal dostatek razance.
     
    8
    Další velice slibná šance domácích! Po krátké narážečce zakončoval ve vápně Quasion, ale Rensing vyběhl a vyrazil míč zpět do hry.
     
    9
    Domácí jsou opravdu hladoví, další centr do vápna vyslal Donati. Mateta sice míč minul, ale málem se ke střele dostal Boetius po chybě v rozehrávce hostů.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka jednoznačně patří domácím, kteří mají výraznou převahu. Teď znovu kombinují s míčem na kopačkách.
     
    12
    Latzo dlouho přemýšlel co s balonem, nakonec ze střední vzdálenosti vypálil a málem nechtěně vyslal do šance Matetu, ten ale takový průběh neočekával a Düsseldorf se ubránil.
     
    14
    Düsseldorf byl ve své první šanci velice nebezpečný! Do vápna dostal z pravé strany míč Raman, jenž měl před sebou už jen Müllera, ale ten fantastickým zákrokem vyrazil míč!
    14. Velká šance Düsseldorfu
     
    15
    Düsseldorf po své první gólovce ožil a nyní kombinuje s míčem na vlastních kopačkách, což bylo v první čtvrt hodině téměř neviděné.
     
    17
    Hra se v posledních desítkách sekund odehrává nejvíce na polovině hřiště.
     
    19
    Düsseldorf právě vstřelil branku!
    No a vidíte! K čemu domácím je, že prvních patnáct minut téměř Düsseldorf nepustili k míči. Stačili dvě šance a tu druhou DODI LUKEBAKIO dokázal využít. Ačkoliv se pořádně nadřel, neskrotný balón nakonec dokázal usměrnit a poslat k tyči Müllerovi branky. Asistence: Benito Raman.
    19. Dodi LUKEBAKIO - 1:1
     
    21
    Úvodních dvacet minut je hodně divokých a jen potvrzuje, že v soubojích těchto týmů padá hodně branek.
     
    23
    Z rohového praporku byla Mohuč velice nebezpečná, na kopačce měl vedoucí branku Quaison, jenž ale z bezprostřední blízkosti přestřelil branku Düsseldorfu!
    23. Nebezpečná šance Mohuče po rohovém kopu
     
    25
    Mohuč s balonem na kopačkách, nastěhovaná na útočné polovině Düsseldorfu.
     
    27
    Na přetažený centr si sbíhal Donati, ačkoliv nedokázal zakončit z první, pomohl si zakončením přes hlavu. Padající míč si ale Rensing našel a schoval do náruče.
     
    28
    Po rohovém kopu Düsseldorfu se dostal odražený míč k Ramanovi, jenž se chystal střílet, ale byl faulovaný. Dobrá palební pozice pro hostující šutery.
     
    30
    Exekuce volného kopu se ujal Suttner. Rána nebyla úplně zlá, nicméně tak jako tak mířila nad branku Müllera a ten mohl v poklidu sledovat letící balon.
     
    31
    Přihrávku do rychlého brejku dostal Mateta, jenže tomu neštastně utekl míč z kopačky a šance Mohuče tak skončila vzápětí.
     
    32
    Nepřesná rozehrávka Mohuče na vlastní polovině zůstala Fortunou nepotrestána. Hostující si totiž neporozuměli a zbytečně si dávali přednost.
     
    34
    Düsseldorf se v druhé polovině prvního poločasu dostává čím dál častěji na polovinu Mohuče. Aktuálně s míčem na kopačkách hledá skulinku, jak se přiblížit vápnu.
     
    35
    Ve vápně se povedlo Lukebakiovi krásně zpracovat balon pro Ramana, jenž z první vypálil dělovku. Jenže trefil pouze před sebou stojícího obránce Mohuče.
     
    37
    Z velké vzdálenosti to zkusil Latza, ale asi se na mě nebude zlobit, když tuto ránu popíšu jako hrubě nepovedenou.
     
    38
    Lukebakio si sběhl do vápna na dlouhý nákop, kterým se prezentoval z vlastní poloviny stoper Ayhan, jenže si nepohlídal ofsajdovou past.
     
    40
    Skvělé držení míče předvedl Mateta, jenž donutil Hoffmanna k faulu na vlastní polovině. Odtud se již dá kopat přímo na branku.
     
    41
    Míč si postavil k přímému kopu Gbamin, po jehož ráně tamní Opel Arena pořádně zahučela, protože jeho pokusu k pravé tyči moc nechybělo.
    41. Gbaminův přímý kop
     
    42
    Další útočný postup Mohuče nakonec končí útočným faulem Matety.
     
    43
    Vypadá to, že domácí chtějí dohrát poločas s balonem na vlastních kopačkách.
     
    44
    Trochu prostoru v obraně využil Quaison, jenž dostal přihrávku do uličky mezi obránce, nicméně on sám svou nahrávku dost pokazil, čímž útok Mohuče ukončil.
     
    45
    Raman měl sice prostor rychle pokračovat do brejku, jenže když se poohlédl kolem sebe, zjistil, že je tam v dresu Fortuny sám a tak raději akci pozastavil a počkal na spoluhráče.
     
    45+1
    V závěru prvního poločasu se domácí již radovali z branky, jenže Mateta stál v ofsajdu a protože se naneštěstí pro Mohuč zapojil do hry, bylo mu postavení mimo hru odpískáno a branka dosažena Quaisonem neplatí.
    45+1. Neuznaná branka Mohuče kvůli ofsajdu
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Statistiky prvního poločasu:

    Střely na branku: 4:2
    Střely mimo branku: 5:3
    Držení míče: 53%:47%
    Rohové kopy: 2:2
    Fauly: 5:6
    Žluté karty: 0:0
    Červené karty: 0:0
    Zákroky brankářů: 1:3
     
    První poločas nabídl nadstandartně kvalitní podívanou. Oba celky ze středu tabulky se prezentovali útočným fotbalem. Úvod patřil jednoznačně Mohuči, která pozdvižená brankou z první minuty si vytvářela tlak. Jenže Düsseldorf zahrozil dvakrát a hned z druhé možnosti utkání srovnal. Dá se říci, že od vyrovnávací branky převzala otěže zápasu Fortuna, ale postupem času se utkání vyrovnávalo a po zásluze je tak první půlka nerozhodně.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Vysoký centr z levé strany našel pouze hlavu Aarona, jenž poslal míč pro jistotu do zámezí a Fortuna rozehraje rohový kop.
     
    47
    Ve vápně Mohuče zavládl po rohovém kopu velký zmatek, neboť míč zde poskakoval od ničeho k ničemu a bylo otázkou, zda se některý hráč z Düsseldorfu do něj opře a pošle na branku.
     
    48
    Lukebakio skvěle napadal, ale bohužel pro hosty si pomohl útočným faulem. Mohuč tak bude mít na rozehrávku z vlastní poloviny klid.
     
    50
    Domácí poprvé v druhé půli výrazně delší dobu na míči. Ale na víc, než na nepřesný centr se nezmohli.
     
    51
    Ve vápně Mohuče se nejvýše vyšplhal Morales, jenž hlavičkoval na branku Müllera a ten byl nucen vyboxovat míč do zámezí.
     
    52
    Za šlapák ve středu pole vidí Raman (DSF) žlutou kartu.
     
    53
    Drze si teď vedl balon vápnem domácích Kownacki, nakonec se propracoval až do dobré pozice ke střele, jenže z hranice vápna výrazně přestřelil.
     
    54
    Druhý poločas zatím nemá ani z daleka, takovou šťávu jako měl ten první. A hlavně Mohuč předváděla v prvním dějství lepší fotbal.
     
    56
    Ve vápně se teď Raman dožaduje pokutového kopu, neboť se domnívá, že po jeho centru zahrál obránce Mohuče rukou. A vypadá to, že sudí Schmidt se půjde na celý záběr podívat.
    56. Ruka ve vápně Mohuče
     
    57
    A ano bude to penalta pro Düsseldorf!
     
    58
    Neuvěřitelné, Lukebakio se postavil k pokutovému kopu, ale trefil pouze tyč!
    58. Neproměněná penalta
     
    58
    Střídání v týmu 1. FSV Mohuč 05: ze hřiště odchází Alexander Hack, přichází Alexandru Maxim.
     
    60
    Jako odčinění své neproměněné penalty se pokusil Lukebakio ve vápně zakončit nůžkami, ale branku vysoko přestřelil.
     
    61
    Fortuna si vytváří nadále tlak, po rohovém kopu málem zakončoval Hoffmann.
     
    62
    Po centru z pravé strany znovu zakončoval Lukebakio, ale rána mu nesedla a našel pouze uprostřed branky stojícího Müllera, jenž neměl problém zachytit balon do náruče.
     
    64
    Zpětnou přihrávku před vápno dostal na kopačku Latza, jenž se opřel do balonu, ale trefil pouze chumel stojících hráčů ve vápně.
     
    65
    Kownacki vidí žlutou kartu, když stáhl domácího hráče k zemi nebezpečně blízko vápna.
     
    66
    Z pravé strany vápna rozehrál volný kop Maxim, ale vysoko branku Düsseldorfu přestřelil.
     
    67
    Mainz právě vstřelil branku!
    A rázem se nám karty obrací, ještě před chvilkou mohla vést Fortuna, ale po neproměněné penaltě přišel trest. Skvěle míč po levém křídle navedl Aarón, jenž ho poslal před branku KARIMU ONISIWOVI, a ten nezmatkoval, ale v poklidu zakončil a poslal Mohuč do vedení.
    67. Karim ONISIWO - 2:1
     
    69
    Velice chytře si teď počínal ve vápně Mateta, jenž si položil brankáře Rensinga a obloučkem se snažil najít místo u vzdálenější tyče, nakonec jen těsně minul branku.
    69. Matetův chytrý lob skončil mimo
     
    71
    Střídání v týmu 1. FSV Mohuč 05: ze hřiště odchází Robin Quaison, přichází Bote Baku.
    Střídání v týmu Fortuna Düsseldorf: ze hřiště odchází Alfredo Morales, přichází Aymen Barkok.
     
    72
    Dnešní zápas je opravdu nahoru – dolů. Fortuna byla ve druhém poločase daleko aktivnější a ještě kopala penaltu, přes to vede domácí Mohuč.
     
    75
    Vypadá to, že Mohuč je při chuti a střelec druhé branky Onisiwo rovněž. Po rohovém kopu se dostal do pozice hlavičkujícího hráče a jen těsně minul branku.
     
    76
    Střídání v týmu Fortuna Düsseldorf: ze hřiště odchází Dodi Lukebakio, přichází Kenan Karaman.
     
    79
    Nepříjemný střet dvou hlavičkujících hráčů na polovině hřiště, po krátkém ošetření budeme pokračovat a to už se dostaneme do závěrečné desetiminutovky.
     
    81
    Střídání v týmu Fortuna Düsseldorf: ze hřiště odchází Benito Raman, přichází Marvin Ducksch.
     
    82
    Düsseldorf se postupně dostal až k rohovému kopu, ale po jeho rozehrání měl Müller jednoduchou pozici zachytit míč do rukavic.
     
    84
    Poměrně sympatickou střelou se prezentoval Stöger, ale rána mířila do prostoru, kde byl připravený Müller a ten zachytil míč do náručí.
     
    86
    Fortuna jako tým, který ztrácí pochopitelně s míčem na kopačkách ve snaze vytvořit si tlak, ale Mohuč zatím nenechává moc prostoru svému soupeři.
     
    87
    Mainz právě vstřelil branku!
    Fantastickou přihrávku za obranu dostal JEAN PHILIPPE MATETA, jenž si položil brankáře Rensinga a po rychlé kličce zakončil do prázdné branky. Za zmínku stojí i krásná přihrávka v podání Boetiuse. Asistence: Jean-Paul Boëtius.
    87. Jean-Philippe MATETA - 3:1
     
    88
    Střídání v týmu 1. FSV Mohuč 05: ze hřiště odchází Danny Latza, přichází Pierre Malong.
     
    89
    Troufnu si říci, že o vítězi zápasu je rozhodnu, v OPEL Areně se slaví a ačkoliv se Düsseldorf zajisté pokusí s výsledkem něco udělat, na body to dnes stačit nebude.
     
    90+1
    Fortuna drží míč na svých kopačkách a obléha polovinu svého soupeře, k šanci ohrozit Müllera se ale nedostala.
     
    90+3
    Tak ještě hlavičkovaná ve vápně Mohuče, ale obrana domácích situaci zvládla.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 5:8. Střely mimo: 11:5. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 12:15. (17:26:53)
     
    Dramatické utkání, které bylo bohaté na góly je u konce. A Düsseldorf může litovat, že skončil bez bodů. Ve druhém poločase měl totiž na dosah vedení, jenže Lukebakio neproměnil penaltu. Toho využila Mohuč, která dvěma brankami strhla utkání na svojí stranu.

    Ondřej Krásný

    Góly: 1. Mateta (Quaison), 67. Onisiwo, 87. Mateta (Boëtius) – 19. Lukebakio (Raman)

    Karty:   52. Raman (DSF), 65. Kownacki (DSF)

    Nepremenená penalta: 58. Lukebakio (DSF), mimo


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 5:8. Střely mimo: 11:5. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 12:15.
    1. FSV Mainz 05: F. Müller – Donati, Hack (58. Maxim), Niakhaté, Aarón – Gbamin, Latza (88. Malong) – Onisiwo, Boëtius, Quaison (71. Baku) – Mateta.
    Náhradníci: Zentner – Brosinski, Bell, Baku, Maxim, Ujah, Malong.

    Fortuna Düsseldorf: Rensing – Zimmermann, K. Ayhan, Kamiński, Suttner – Hoffmann – Raman (81. Ducksch), Stöger, Morales (71. Barkok), Kownacki – Lukebakio (76. Karaman).
    Náhradníci: Theissen – Bodzek, Bormuth, Barkok, Karaman, Ducksch, Hennings.

    Rozhodca: Markus Schmidt