Tampa Bay – Columbus 3:4 (kon.) | NY Islanders – Pittsburgh 4:3 (po pr.) | Winnipeg – St. Louis 1:2 (kon.)
Nashville – Dallas 2:3 (kon.) | San Jose – Vegas 5:2 (kon.)
koniec
Tampa Bay Lightning
3:4 (3:0, 0:1, 0:3) Stav série: 0:1
Columbus Blue Jackets
cz Štvrtok 11.04.2019, 01:00 • Amalie Arena, Tampa • Play-off NHL • Štvrťfinále V. konferencie
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Play-off NHL je konečně tady! Srdečně vás vítám u sledování textového přenosu ze zahajovacího utkání letošních bojů o Stanleyův pohár, ve kterém Tampa Bay Lightning zhruba od 1:10 změří síly s Columbusem Blue Jackets. Tak si to rozhodně nenechte ujít!
     
    TAMPA BAY LIGHTNING

    Lightning mají za sebou fenomenální základní část, ziskem 128 bodů družina Jona Coopera vyrovnala dosavadní ligový rekord, o který se v sezóně 1995/1996 postaral Detroit. Pro srovnání: druhý nejlepší tým ligové tabulky (Calgary) měl o neuvěřitelných 21 bodů méně. O vítězi Prezidentské trofeje bylo už před několika týdny rozhodnuto.

    Velmi povedený ročník za sebou mají Brayden Point (41+51) a Steven Stamkos (45+53), kteří si drželi průměr více než jednoho kanadského bodu na zápas, doslova o parník produktivnější byl ale Nikita Kučerov. Ruský křídelník posbíral neuvěřitelných 128 bodů (41+87), čímž přepsal klubové rekordy v počtu bodů a asistencí. Kučerov navíc o bod překonal výkon Alexandra Mogilného ze sezóny 1992/1993, a přepsal tak i národní historické statistiky.

    Do tréninkového procesu se navíc znovu zapojil klíčový obránce Victor Hedman, který přišel o poslední čtyři zápasy základní části vinou zranění v horní části těla. „Je to nadějné, vypadal dobře,“ řekl po pondělním tréninku trenér Cooper. S dalšími zkušenými harcovníky Ryanem Callahanem a Antonem Strålmanem to tak nadějně nevypadá, jejich návrat do hry je ale také otázkou dnů.
     
    COLUMBUS BLUE JACKETS

    Blue Jackets jasně prohráli všechna tři vzájemná utkání, ta se ovšem datují do doby před uzávěrkou výměn, kdy generální manažer Columbusu Jarmo Kekäläinen zariskoval a přivedl Matta Duchenea, Ryana Dzingela, Adama McQuaida a pro jistotu i brankáře Keitha Kinkaida, který dosud neodchytal za Blue Jackets ani minutu. „Základní část a play-off jsou dvě úplně odlišné disciplíny. Nemůžeme do toho jít tak, že jsme proti nim dominovali a tak tomu bude i nadále,“ varuje tampský útočník Tyler Johnson, který si s 29 vstřelenými góly vyrovnal osobní maximum.

    Možná ještě důležitější Kekäläinenovo rozhodnutí bylo nepustit opory týmu Artěmije Panarina a Sergeje Bobrovského, jimž prvního července končí smlouvy a oba enigmatičtí Rusové už dopředu avizovali, že se změně dresu nebudou bránit. Finský šéf Columbusu ale hraje pořádný vabank, jeho mužstvo se do play-off probojovalo až na poslední chvíli a teď Blue Jackets čeká suverén základní části.

    Ohijský klub se nikdy ve své nedlouhé historii neprobojoval přes první kolo play-off. Nakročeno k tomu měli Blue Jackets loni, kdy nad Washingtonem vedli 2:0 na zápasy, pak ale ztratili následná čtyři utkání a Capitals nakonec dokráčeli až ke Stanleyově poháru.

    Columbus má za sebou základní část, která byla jako horská dráha. Svěřenci Johna Tortorelly neustále střídali lepší období s horšími, kromě nejistoty kolem Bobrovského a Panarina je navíc nějakou dobu sužovala absence kapitána Nicka Foligna, tmelící prvek kabiny. Rodák z Buffala se od týmu odpojil nejprve na konci prosince, kdy jeho pětiletá dcera podstoupila operaci srdce, a poté i v březnu: jeho ani ne dvouletý syn bojoval s pneumonií.

    „Poslouchejte, kolem naší kabiny se děly sračky (doslovný překlad z anglického crap) po celý rok. Všichni to ví. Ale drželi jsme pospolu, všechny problémy si chlapi v kabině upřímně vyříkali. Jsem na ně hrdý,“ pravil svérázný kouč John Tortorella, jenž v roce 2004 dovedl Tampu až ke stříbrnému poháru a teď bude stát na opačné straně barikády.
     
    Vzájemné zápasy v základní části:

    Tampa Bay – Columbus 8:2
    Tampa Bay – Columbus 4:0
    Columbus – Tampa Bay 1:5
     
    Úvodní sestavy:

    Tampa Bay Lightning: Vasilevskij (Domingue) – Hedman, Girardi, McDonagh, Černák, Sergačjov, Rutta – Gourde, B. Point, Kučerov – Palát, Stamkos, T. Johnson – Killorn, Cirelli, J. T. Miller – Erne, Paquette, Joseph.

    Columbus Blue Jackets: Bobrovskij (Korpisalo) – Werenski, S. Jones, Nutivaara, D. Savard, Harrington, Kukan – Panarin, Dubois, Atkinson – Dzingel, Duchene, J. Anderson – Texier, N. Foligno, Bjorkstrand – Dubinsky, Jenner, Riley Nash.

    Rozhodčí: Joannette, McIsaac – Racicot, Knorr.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:53
    Po sérii hitů v podání obou táborů se ke střele z pravého kruhu odhodlal Cam Atkinson, Andrej Vasilevskij ale bez potíží zakročil a přerušil hru.
     
    01:49
    Zatím je to spíše oťukávaná, columbuský kapitán Nick Foligno teď ve středním pásmu čistým hitem sestřelil Jana Ruttu.
     
    02:38
    Steven Stamkos to zkusil z vrcholu kruhů, jeho ránu ale obětavě zblokoval Jones.
     
    02:55
    Dan Girardi (TBL) trefil Dubinskyho do oblasti hlavy a krku, za což si vykoledoval dvouminutový trest. Oba se poté pustili do šarvátky, Girardi a Brandon Dubinsky (CBJ) tak oba dostali dvě minuty za hrubost. Následovat bude přesilovka Blue Jackets.
     
    04:12
    Tampa právě vstřelila branku!
    Domácí se dostávají do vedení! O první gól letošních vyřazovacích bojů se postaral ALEX KILLORN, který se zmocnil puku na vlastní modré čáře, dostal se do samostatného úniku a ten zakončil bezchybně! Bez asistence.
    04:12 Alex KILLORN - 1:0
     
    05:40
    Na konci povedené akce Bolts stál J. T. Miller, jeho střelu z mezikruží si ale Bobrovskij pohlídal!
     
    06:35
    Dvakrát v krátkém časovém sledu to zkoušel Pierre-Luc Dubois, napoprvé ale mířil nepřesně a napodruhé byl jeho projektil zblokován.
     
    07:29
    Ryan Dzingel se pokusil zaskočit Vasilevského střelou od červené čáry, brankář Tampy Bay se ale nenechal nachytat v nedbalkách.
     
    08:20
    Kotouč skončil až mezi diváky, následovat bude vhazování ve středním pásmu.
     
    09:13
    Zkušený Brandon Dubinsky to zkusil od modré, Vasilevskij měl ale dobrý výhled a tuto střelu vyrazil.
     
    10:08
    Bolts při přechodu do útočné třetiny uvízli v ofsajdu, v posledních minutách se na ledě nic moc zajímavého neděje.
     
    11:01
    Tampa právě vstřelila branku!
    Tak jsem to zakřikl, Bolts vzápětí utíkají na dvougólový rozdíl! Černákovu střelu od modré Bobrovskij jen vyrazil, načež se k puku dostal ANTHONY CIRELLI a z dorážky se nezmýlil. Této akci předcházela nepovedená rozehrávka v podání Sergeje Bobrovského, tento gól jde rozhodně na vrub rodáka z Novokuzněcku. Asistence: Erik Černák a J. T. Miller.
    11:01 Anthony CIRELLI - 2:0
     
    11:32
    Hosté se snaží o rychlou odpověď, Werenskiho střela ale neprošla přes bránícího Ondřeje Paláta.
     
    12:21
    Sergej Bobrovskij po nepřehledné trmě-vrmě nedaleko vlastního brankoviště raději přerušil hru, vhazovat se bude po levici rodáka z Novokuzněcku.
     
    13:19
    Nepovedená rozehrávka Blue Jackets skončila na zakázaném uvolnění, hra se tak vrátí zpět do útočného pásma Lightning.
     
    14:15
    Projektil Erika Černáka od modré postrádal přesnost, chvilku po něm neuspěl ani J. T. Miller.
     
    15:08
    Po Werenskiho ztrátě puku se do zakončení zničehonic dostal Anthony Cirelli, Bobrovskij ale jeho pokus z pravého kruhu dokázal zneškodnit.
     
    16:02
    Savardovu střelu od modré Vasilevskij vyrazil a kotouč skončil až v ochranné síti.
     
    16:39
    Teprve devatenáctiletý francouzský mladík Alexandre Texier se dostal k zakončení z mezikruží, to ale obrana Tampy přizvedla až do ochranné sítě.
     
    17:50
    Tampa právě vstřelila branku!
    Diváci v Amalie Areně mohou už potřetí slavit, to je velmi povedená první třetina pro Tampu! Michail Sergačjov vypálil od modré a YANNI GOURDE puk umnou tečí usměrnil za Bobrovského záda. Asistence: Michail Sergačjov a Jan Rutta.
    17:50 Yanni GOURDE - 3:0
     
    18:24
    Josh Anderson se protlačil k bekhendovému zakončení, střelou z levého kruhu si ale na Vasilevského nepřišel.
     
    19:27
    David Savard (CBJ) nedovoleně bránil Gourdea, za což si vykoledoval dvouminutový trest.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dvacetiminutovka jednoznačně patřila favorizované Tampě, která Columbus zasypala třemi góly a má tak skvěle nakročeno k prvnímu vítězství v sérii. Hostující brankář Sergej Bobrovskij navíc nepůsobí příliš jistým dojmem, Blue Jackets budou muset zařadit vyšší rychlostní stupeň, pokud chtějí pomýšlet na úspěch.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:58
    Zach Werenski to krátce po buly zkusil od modré, Andrej Vasilevskij měl ale dobrý výhled a bez potíží si poradil.
     
    21:56
    Až do předbrankového prostoru se prokousal Matt Duchene, nedávné akvizici Blue Jackets už ale posléze nevyšlo zakončení podle představ.
     
    22:55
    Po Harringtonově nahození z vrcholu levého kruhu vznikl před brankářem Tampy obrovský závar, Andrej Vasilevskij ale nakonec dokázal přerušit hru!
     
    23:50
    Artěmij Panarin se krásně prokličkoval až mezi kruhy, následně ale ze skvělé pozice minul!
     
    24:31
    Hosté se snaží se zápasem něco udělat a ve druhé třetině jsou jasně lepším týmem, skórovat se jim ale stále nepodařilo.
     
    25:04
    Svěřenci Johna Tortorelly uvízli při přechodu do útočné třetiny v ofsajdu, hra bude pokračovat vhazováním ve středním pásmu.
     
    26:02
    Erik Černák ve středním pásmu zachytil nepovedenou Dzingelovu rozehrávku, hráči v modrých dresech se následně snadno dostali do útočné třetiny.
     
    26:43
    Nakonec z toho byla střela Cirelliho z předbrankového prostoru, Sergej Bobrovskij ale tentokrát skvěle zasáhl!
     
    27:20
    Podobnou akci jako před chvílí Panarin předvedl na opačné straně kluziště jeho krajan Nikita Kučerov, nejproduktivnější muž základní části ale zamířil vysoko nad.
     
    28:14
    Paquettův pokus z levého kruhu si Bobrovskij pohlídal a přerušil hru, následovat bude komerční přestávka.
     
    29:15
    Columbus právě vstřelil branku!
    Blue Jackets se vrací do zápasu! Josh Anderson našel na pravém křídle rozjetého NICKA FOLIGNA, který ujel sám na Vasilevského a povedenou střelou zápěstí jej připravil o čisté konto. Asistence: Josh Anderson.
    29:15 Nick FOLIGNO - 3:1
     
    30:11
    Do další šance se přihrnul Matt Duchene, jeho střelu z pravého kruhu ale Vasilevskij nakonec dokázal zastavit!
     
    31:09
    Dean Kukan se zapojil do útočné akce Columbus, švýcarský reprezentační zadák ale z vrcholu kruhů nemířil přesně.
     
    31:58
    Kučerov přišel o puk ve vlastním pásmu, z čehož mohl těžit Brandon Dubinsky, jeho následná střela ale také postrádala přesnost.
     
    33:43
    Adam Erne nabil na levý kruh z druhé vlny si najíždějícímu Josephovi, jehož ránu z voleje ukryl Sergej Bobrovskij ve své lapačce.
     
    34:41
    Cam Atkinson štiplavou ranou z levého kruhu otestoval Vasilevského pozornost, vytáhlý Rus si ale poradil.
     
    34:55
    Po další střele Blue Jackets raději domácí gólman přerušil hru, komerční přestávka přijde domácím vhod.
     
    35:21
    Ryan McDonagh si zpracoval skákavý puk až těsně za modrou čarou, Lightning tak byl odpískán ofsajd.
     
    36:19
    Killorn s Ruttou nedokázali udržet puk v útočném pásmu, hostující zadák Markus Nutivaara nakonec obloučkem vyhodil černou pryž do bezpečí.
     
    37:05
    Jonesova střela z levého kruhu byla zblokována, akce Blue Jackets ale ještě pokračuje.
     
    37:58
    Cam Atkinson obral na vlastní modré čáře o puk Gourdea a pokusil se o založení protiútoku, na konci náročného střídání už ale neměl dostatek sil.
     
    38:45
    Skvělý Bobrovskij teď nejprve vyrazil Millerovu střelu z mezikruží a poté si poradil i s následnou dorážkou Killorna z předbrankového prostoru!
     
    39:30
    Andrej Vasilevskij raději přerušil hru před dotírajícími hráči Blue Jackets, půlminutu před druhou sirénou se tak bude vhazovat v obranném pásmu Tampy.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    V prostřední dvacetiminutovce se obraz hry zcela změnil, columbuští se dostali do hry a párkrát svého soka uzamkli před brankářem Vasilevským. Ve 30. minutě navíc ujel do samostatného úniku Nick Foligno a snížil na průběžných 1:3 z pohledu Blue Jackets.
     
    Další třetina začne přibližně ve 3:03.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:59
    V úvodu třetí třetiny se ani jednomu týmu nedaří kloudně rozehrát, kotouč se neustále stěhuje ze strany na stranu.
     
    41:56
    Kučerov našel na pravém kruhu úplně volného Stamkose, jehož následnou jedovatici ale přesouvající se Bobrovskij dokázal vyrazit!
     
    42:51
    Erik Černák nahodil puk do útočného pásma, kde ho posléze vybojoval Mathieu Joseph, už se ale nedokázal vymanit z prostoru u zadního mantinelu.
     
    43:44
    Savardova střela od modré byla ještě tečována, puk ale nakonec k Vasilevskému ani nedoletěl.
     
    44:27
    Ofsajd a v něm Ryan Dzingel, hra byla po delší době přerušena a vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    45:23
    Nikita Kučerov na vlastní modré čáře vypíchl kotouč Kukanovi a poté až ze středního pásma nahodil puk na Bobrovského, který nakonec raději přerušil hru.
     
    46:21
    Gourde jen vyhodil puk do středního pásma a odjel vystřídat, ani hostům se ale následně nepodařilo přesně rozehrát.
     
    47:12
    Bobrovskij teď vůbec nic neviděl, naštěstí pro něj ale mířila Hedmanova střela od modré mimo.
     
    47:56
    Columbus právě vstřelil branku!
    O drama máme postaráno, hosté snižují na rozdíl jediného gólu! Postaral se o to sváteční střelec DAVID SAVARD, který se šikovně zbavil bránícího Victora Hedmana a poté tváří v tvář Vasilevskému pověsil kotouč pod břevno. Bez asistence.
    47:56 David SAVARD - 3:2
     
    48:32
    Steven Stamkos měl na hokejce rychlou odpověď, z mezikruží ale nikým nehlídaný kapitán Tampy těsně přestřelil!
     
    49:23
    Brandon Dubinsky (CBJ) trefil vysokou holí Paquettea. V obličeji domácího útočníka se navíc objevila krev, a tak centr Blue Jackets vyfasoval trest na 2+2 minuty.
     
    50:02
    Svěřenci Johna Tortorelly se dvakrát v krátkém časovém sledu osvobodili.
     
    50:47
    Stamkosovu střelu z vrcholu levého kruhu obětavě zblokoval David Savard a hosté poté vyhodili puk do bezpečí.
     
    51:54
    Columbus právě vstřelil branku!
    To jsou věci, ze stavu 3:0 pro Tampu je to 3:3! Blue Jackets se nevzdali a teď se dočkali vyrovnání. Ve vlastním oslabení ujel JOSH ANDERSON, najel si s pukem do mezikruží a odtud poté přízemní střelou překonal Vasilevského. Asistence: Boone Jenner.
    51:54 Josh ANDERSON - 3:3
     
    52:16
    Přesilovka Tampy navíc právě skončila, Alex Killorn (TBL) půjde pykat na dvě minuty za vysokou hůl.
     
    53:09
    Brandon Dubinsky už se chystá k návratu na led, za pár okamžiků začne zkrácená přesilovka Columbusu.
     
    54:05
    Columbus právě vstřelil branku!
    Kdo by to byl čekal? Tortorellova parta na ledě suveréna základní části dokonala obrat! Artěmij Panarin našel na vrcholu kruhů volného SETHA JONESE a ten poslal puk nechytatelně pod břevno! Asistence: Artěmij Panarin a Zach Werenski.
    54:05 Seth JONES - 3:4
     
    54:58
    Po nahození Stevena Stamkose se Bolts na chvilku usadili v útočném pásmu, vzápětí ale o puk zase přišli.
     
    55:46
    Lightning v této sezóně ani jednou neprohráli, když v zápase vedli alespoň o tři góly. Přijdou dnes o tuto bilanci?
     
    56:37
    Josh Anderson šikovně vyhodil puk do bezpečí tak, aby neskončil na zakázaném uvolnění, vracející se Jan Rutta tak musí přidat.
     
    57:35
    Svěřencům Jona Coopera se čas na vyrovnání začíná krátit, dvě a půl minuty před koncem zakládá Hedman další akci Bolts až z vlastní třetiny.
     
    58:12
    Andrej Vasilevskij ujíždí na střídačku, domácí to zkouší v šesti!
     
    58:50
    Pierre-Luc Dubois mohl rozhodnout, z levého kruhu ale nedokázal trefit odkrytou tampskou svatyni. Domácí zachránil obětavý zákrok Millera!
     
    59:02
    J. T. Miller se nyní zjevil v dobré střelecké pozici na opačné straně kluziště, Bobrovskij se ale bleskurychle přemístil a nedovolil mu zakončit podle představ.
     
    59:24
    David Savard se z vlastního pásma pokusil poslat puk do odkryté branky, kotouč ale místo toho skončil na zakázaném uvolnění.
     
    59:42
    Puk je u zadního mantinelu a čas rychle běží!
     
    Konec zápasu.
     
    Neuvěřitelné. Columbus Blue Jackets prohrávali v Tampě po první třetině 0:3, pak ale převzali otěže zápasu do svých rukou a nakonec zvítězili 4:3! Po trefách Killorna, Cirelliho a Gourdea vykřesal hostům naději kapitán Nick Foligno, načež se ve třetí třetině v rozmezí sedmi minut prosadili Savard, Anderson a Jones. Svěřenci Johna Tortorelly se tak proti jasnému favoritovi ujímají vedení 1:0 na zápasy.
     
    TŘI HVĚZDY ZÁPASU:

    1. Seth Jones (CBJ) 1+0
    2. Anthony Cirelli (TBL) 1+0
    3. Josh Anderson (CBJ) 1+1
     
    ČESKOSLOVENSKÁ STOPA:

    Erik Černák (TBL) – 0+1, 2 střely, čas na ledě 17:44
    Jan Rutta (TBL) – 0+1, 0 střel, čas na ledě 18:14
    Ondřej Palát (TBL) – 0+0, 0 střel, čas na ledě 17:17
     
    To je z mé strany již vše, přeji dobrou noc a příště na počtenou! (03:45:36)

    Vojtěch Balon

    Góly a asistencie: 5. Killorn, 12. Cirelli (Černák, J. T. Miller), 18. Gourde (Sergačov, Rutta) – 30. N. Foligno (J. Anderson), 48. D. Savard, 52. J. Anderson (Jenner), 55. S. Jones (Panarin, Werenski)


    Tampa Bay Lightning: Vasilevskij (Domingue) – Hedman, Girardi, McDonagh, Černák, Sergačov, Rutta – Gourde, B. Point, Kučerov – Palát, Stamkos, T. Johnson – Killorn, Cirelli, J. T. Miller – Erne, Paquette, Joseph.
    Columbus Blue Jackets: Bobrovskij (Korpisalo) – Werenski, S. Jones, Nutivaara, D. Savard, Harrington, Kukan – Panarin, Dubois, Atkinson – Dzingel, Duchene, J. Anderson – Texier, N. Foligno, Bjorkstrand – Dubinsky, Jenner, Riley Nash.

    Rozhodca: Joannette, McIsaac – Racicot, Knorr
    Tampa Bay 0 4 Columbus
    #1 Štvrtok 11.04.2019 • 01:00
    Tampa Bay - Columbus 3:4
    #2 Sobota 13.04.2019 • 01:00
    Tampa Bay - Columbus 1:5
    #3 Pondelok 15.04.2019 • 01:10
    Columbus - Tampa Bay 3:1
    #4 Streda 17.04.2019 • 01:00
    Columbus - Tampa Bay 7:3