Švédsko – Japonsko 2:3 (kon.) | USA – Rusko 10:0 (kon.) | Česko – Nemecko 2:0 (kon.)
Kanada – Fínsko 6:1 (kon.)
koniec
Kanada
6:1 (2:0, 2:0, 2:1)
Fínsko
cz Utorok 09.04.2019, 18:40 • Metro Arena, Espoo • MS žien • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký úterní večer přeji všem příznivcům ledního hokeje. Dnes je na programu další zápas ženského MS a my prostřednictvím tohoto textového online přenosu budeme sledovat duel ve skupině A mezi týmy Kanady a Finska.
     
    Kanada

    Kanada je zatím na druhém místě tabulky se ziskem šesti bodů. Nejprve porazila Švýcarky 6:0, poté přišla prohra v zámořském derby s USA – 2:3 a naposledy Kanaďanky dokázaly porazit Rusko 5:1. Dnes je čeká ale další těžký zápas, kdy vyzvou hokejistky ze severské země, a sice z Finska.
     
    Finsko

    Finky jsou na tom stejně jako Kanaďanky. Po třech odehraných duelech mají také šest bodů a třetí jsou jen díky horšímu skóre. Finky taktéž padly s hráčkami z USA, a sice 2:6. Pak ale přišla výhra 4:0 nad Ruskami a 6:2 nad Švýcarkami. Také finský národní tým by se rád do vyřazovacích bojů probojoval z co nejlepšího umístění v tabulce a pokusí se s Kanadou jakkoli bodovat. Čeká nás tak zajímavý zápas.
     
    Vzájemná utkání

    Naposledy se oba celky utkaly v listopadu loňského roku v rámci dvou přátelských utkání. Tehdy Kanada zvítězila v obou případech – 6:0 a 3:0. Nedovolila tak Finkám vsítit ani jednu branku.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Szabadosová (Maschmeyerová) – Fortinová, Fastová, Larocqueová (A), Ambroseová, Lacquetteová, Zandeeová-Hartová, Bourbonnaisová – Johnstonová, Saulnierová, Daoustová (A) – Jennerová (C), Gabelová, Bettezová – Nurseová, Spoonerová, Turnbullová – Staceyová, Clarková, Rattrayová

    Finsko: Rätyová (Suonpääová) – Hiirikoskiová (C), Savolainenová, Laitinenová, Tuominenová, Rahunenová, Lindstedtová, Viitasuová – Sallinenová (A), Karvinenová (A), Tapaniová – Välimäkiová, Nieminenová, Tulusová – Hoviová, Nuutinenová, Niskanenová – Rajahuhtaová, Holopainenová, Vainikkaová

    Rozhodčí: Fuhrbergová (Švédsko), Hertrichová (Německo) – Linneková (Německo), Lovensnová (Švédsko).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Finky získaly puk po vhazování ve středním pásmu, před dotěrnými soupeřkami ho zavezly do obrany, avšak hned zakládaly akci.
     
    00:38
    Kanaďanky je ve středním pásmu obraly o puk a zamířily s ním před Rätyovou, ta nedopustila žádné nebezpečí před svou brankou.
     
    01:50
    Zakázané uvolnění Kanady a hra se stěhuje před její branku. Vhazovat se bude po pravé rucce Szabadosové.
     
    02:20
    Venla Hoviová se napřáhla na levém kruhu a její dělovka mířila k protější tyči. Lapačkou však zasáhla Shannon Szabadosová a podržela kanadský tým.
     
    03:48
    Jillian Saulnierová získala v obranném pásmu kotouč a hned ho vyvezla do bezpečí. Následně pak Kanaďanky zahrozily před Rätyovu, která si připsala další zákrok.
     
    04:54
    Dobrý obranný zákrok nyní předvedla jedna z finských obránkyň a hned poslala puk až do středního pásma.
     
    05:51
    Vyloučení v týmu Kanada (Natalie Spoonerová – 2 min., hákování).
     
    06:21
    Finky se usadily v pásmu Kanady a roztočily kolotoč. Avšak zatím Szabadosová nemusela nijak zasahovat.
     
    07:06
    Z levé strany vyslala nebezpečnou střelu Tuominenová, její pokus zastavila obrana Kanady a poté se Kanaďanky osvobozují.
     
    07:20
    Kanada se zatím velmi dobře brání a nyní se znovu dokázala osvobodit. Své oslabení tak javorové listy zvládají.
     
    07:51
    Spoonerová je na ledové ploše a Kanada je už v plném počtu.
     
    08:22
    Vyloučení v týmu Finsko (Isa Rahunenová – 2 min., nedovolené bránění).
     
    09:13
    Také Kanada získala možnost hrát přesilovou hru, zatím však Rätyová dobře kryje kanadské pokusy. Nyní dokonce Finky vybojovaly útočné pásmo a vhazuje se před Szabadosovou.
     
    09:43
    Erin Ambroseová střílela z levého kruhu, poté těsně před Rätyovou tečovala její střelu ještě Fortinová, jenže finská brankářka znovu vše zvládla a po zákroku přerušila hru.
     
    10:17
    A nyní Fortinová střílela přímo z pravé strany a do zákroku tak musela opět Rätyová. Ta se zaskvěla dalším pozorným zákrokem.
     
    10:22
    Finky jsou v plném počtu.
     
    10:44
    Kanada právě vstřelila branku!
    Finky už sice přesilovku nehrály, avšak po svém oslabení udeřily Kanaďanky. Bettezová střílela z pravého kruhu a do jejího pokusu vložila hůl LOREN GABELOVÁ, která svou teč umístila do volné skulinky ve finské brance – 1:0. Asistence: Ann-Sophie Bettezová a Renata Fastová.
    10:44 Loren GABELOVÁ - 1:0
     
    11:59
    Následuje komerční přestávka.
     
    12:17
    Rätyová se blýskla dalším zákrokem, když zlikvidovala střelu zblízka z hole Renaty Fastové. Hra je přerušena a vhazovat se bude po levé ruce Rätyové.
     
    12:44
    Susanna Tapaniová si sjela před kanadskou branku, její střela švihem ale mezi třemi tyčemi neskončila. Kanada pak získala puk a hned s ním míří do útočného pásma.
     
    13:30
    Do prostoru mezi kruhy si sjela Noora Tulusová, ale neobešla poslední obránkyni Kanady a nakonec z její individuální akce zhola nic nebylo.
     
    14:00
    Kanada právě vstřelila branku!
    A místo toho na druhé straně udeřily opět Kanaďanky. Ambroseová vyslala pokus z pravého kruhu, který se odrazil od Rätyové do mezikruží, kde poté puk do odkryté části finské klece uklidila REBECCA JOHNSTONOVÁ – 2:0. Asistence: Erin Ambroseová a Jillian Saulnierová.
    14:00 Rebecca JOHNSTONOVÁ - 2:0
     
    15:30
    Další komerční přestávka.
     
    15:56
    Finky se musely opět bránit proti další akci Kanady. Avšak tentokráte si poradily a nepovolily další nebezpečí před Rätyovou.
     
    16:34
    Ella Viitasuová si sjížděla do prostoru mezi kruhy, jenže jí clonila obránkyně Kanady, která poté nedovolila, aby finská hráčka jakkoli ohrozila kanadskou branku.
     
    17:26
    Další akce Finek končí zmarem a pukem na hokejkách Kanaďanek. Ty znovu rychle míří na opačnou stranu a už se chystají k další akci.
     
    18:14
    Od modré čáry poslala puk do mezikruží Fortinová, ale žádná z jejích spoluhráček na kotouč nakonec nedosáhla.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:50
    Finky to déle zkoušely před brankou Kanady, ale neúspěšně. Kontaktního gólu se tak zatím nedočkaly.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi. V ní se Kanaďanky ujaly vedení a to navýšily úderem čtrnácté minuty. Finky se v závěru snažily o kontaktní branku, ale Kanada si už své dvoubrankové vedení uhlídala. Má tak lepší pozici před druhou třetinou, která začne přibližně v 19:30.
     
    Střely na branku: 16 – 6
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Kanaďanky se pokusily o útok, ale ten do zdárného konce nedotáhly.
     
    21:05
    Další útok javorových listů, zblízka se dostala ke střele Ambroseová, ta ale přesně nezakončila.
     
    21:46
    Na druhé straně sice Finky vybojovaly útočné pásmo, před Szabadosovou však nevymyslely nic. Do akce na druhé straně tak rychle míří opět Kanada.
     
    22:37
    Jamie Rattrayová si sjela na vrchol levého kruhu a okamžitě vystřelila. Její pokus se ale otřel jen o chránič jedné z finských obránkyň.
     
    24:01
    Vyloučení v týmu Finsko (Venla Hoviová – 2 min., podrážení).
     
    24:41
    Jennerová si počkala se střelou a pak napřáhla v prostoru mezi kruhy, její pokus však Rätyová srazila do bezpečí a následně pak se finský celek osvobozuje.
     
    25:39
    Další poslání puku až před kanadskou branku a Finky šetří další cenné vteřiny ze svého oslabení, které se začíná už krátit.
     
    26:01
    Finsko je v plném počtu.
     
    26:31
    Viivi Vainikkaová se nedostala zpoza obranu Kanady před branku Szabadosové. Ta tak nemusela zasahovat a stále tak drží čisté konto.
     
    27:54
    Noora Rätyová nyní musela zasahovat proti střele Kanaďanek a sklapnutím svých betonů znovu podržela svůj tým. Nyní následuje další komerční přestávka.
     
    28:04
    Laura Staceyová si sjela k levé tyči Rätyové, ta ale znovu dokázala zakročit. Nicméně Kanaďanky stále drží útočné pásmo.
     
    29:02
    Další zákrok finské brankářky. Micah Zandeeová-Hartová tvrdě vystřelila z pravého kruhu a její pokus pak Rätyová zasáhla a opět nechala hru zastavit.
     
    29:28
    Vyloučení v týmu Finsko (Tanja Niskanenová – 2 min., nedovolené bránění).
     
    30:11
    Vyloučení v týmu Kanada (Erin Ambroseová – 2 min., podrážení).
     
    30:49
    Nepřesný pokus jedné z Kanaďanek končí v moci brankářky Rätyové a hra je opět přerušena.
     
    30:55
    Další zastavení hry po zákroku brankářky Finska. Tentokráte ji svou střelou nepřekonala Lacquetteová.
     
    31:28
    Finky jsou v plném počtu a začíná jejich hodně zkrácená přesilová hra.
     
    31:52
    Finky z obranného pásma založily další akci, ale ke střele před Szabadosovou se nedostaly. Poté se Kanada osvobozuje a šetří cenné vteřiny ve zbytku oslabení.
     
    32:11
    Také Kanada je už v plném počtu.
     
    32:39
    Po pravé straně pronikla do útočného pásma Fortinová, na druhé straně poté pálil její spoluhráčka, ale pokus zamířil jen mimo tři tyče.
     
    33:29
    Od modré čáry pálila Erin Ambroseová, puk se dostal až před Rätyovou, jenže ta opět zasáhla.
     
    34:17
    Z obranného pásma zakládaly Finky další akci, jenže Kanaďanky výborně pokryly střední třetinu a získaly puk okamžitě na svou stranu.
     
    35:17
    Brianne Jennerová z levého kruhu vyslala štiplavou střelu, tu ale zastavila hokejka finské hráčky.
     
    35:35
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tak to byla krásná akce Kanady a ta jde do tříbrankového náskoku. Bettezová nechala puk LOREN GABELOVÉ, která poté stahovačkou vymetla v levém horním rohu Rätyové branky všechny pavučiny – 3:0. A Gabelová tak finskou brankářku vyhnala z brankoviště. Asistence: Ann-Sophie Bettezová a Jaime Bourbonnaisová.
    35:35 Loren GABELOVÁ - 3:0
     
    35:35
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Noora Rätyová, přichází Eveliina Suonpääová.
     
    36:45
    Nová žena v masce ve finském brankovišti už čelila první střele, pomohla jí však pozorná finská obrana.
     
    37:44
    Kanaďanky se v závěru druhé části hry už nikam neženou a jen kontrolují své slibné vedení.
     
    38:23
    Kanada právě vstřelila branku!
    Další akce Kanady a je z toho už čtvrtá branka. Takže i Suonpääová musela inkasovat. Gabelová našla přihrávkou z pravé strany v mezikruží volnou BRIANNE JENNEROVOU, která si puk stáhla na bekhend a poté zakončila do odkryté finské branky – 4:0. Asistence: Loren Gabelová.
    38:23 Brianne JENNEROVÁ - 4:0
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:45
    Finky to ještě zkusily, avšak do ohrožení kanadské branky se nedostaly. I druhé dějství tak pomalu, ale jistě končí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhá třetina je u konce. Dlouho držely Kanaďanky dvoubrankový náskok, ale v závěru druhé třetiny přidaly další dva góly a už mají čtyřbrankový náskok. Finky to nyní už budou mít hodně těžké, aby s utkáním něco udělaly. Třetí perioda začne přibližně ve 20:20.
     
    Střely na branku: 32 – 13
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:24
    Kanaďanky pokračují znovu hned v útočné akci, tu nyní zastavila Rahunenová, která dobrým obranným zákrokem pomohla své brankářce.
     
    40:58
    Linda Välimäkiová si sjela až těsně před Szabadosovou a zakončovala střelou pod víko. Puk však poslala jen těsně nad břevno její branky.
     
    42:38
    Zakázané uvolnění Kanady a hra se stěhuje před Szabadosovou. Vhazovat se bude po její pravé ruce.
     
    42:42
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A Finky snižují. Od modré čáry napřáhla ke střele ELLA VIITASUOVÁ a její dalekonosný pokus zaplul až za záda Szabadosové – 4:1. Asistence: Riikka Sallinenová.
    42:42 Ella VIITASUOVÁ - 4:1
     
    44:10
    Vyloučení v týmu Finsko (Emma Nuutinenová – 2 min., hákování).
     
    44:23
    Finky ožily a nyní to z levé strany zkusila Susanna Tapaniová, její střelecký pokus skončil jen vedle levé tyče branky Szabadosové.
     
    45:57
    Kanaďanky se nedostaly do další šance v přesilové hře a Finky se osvobozují.
     
    46:10
    A nyní jsou už v plném počtu.
     
    46:30
    Další nebezpečná finská střela. Szabadosová si připsala další zákrok. Finky ve třetí třetině zatím hrají velmi dobře a prahnou po další brance.
     
    47:29
    Vyloučení v týmu Kanada (Jocelyne Larocqueová – 2 min., hákování).
     
    47:43
    Brianne Jennerová se ve vlastním oslabení dostala do úniku před branku soupeřek, ale nakonec svou střelu z bekhendu poslala mimo.
     
    48:27
    Kanaďanky se chopily v obranném pásmu puku a hned ho vyhodily až před finskou branku.
     
    49:01
    Finský celek se dostal do další akce před brankou Kanady, jenže agilní obrana javorových listů získala puk a ten opět letí až před Suonpääovou.
     
    49:51
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kotouč ve středním pásmu sebrala SARAH NURSEOVÁ, nabruslila si až na levý kruh, odkud pak pohotovou střelou prostřelila Suonpääovou – 5:1. Asistence: Natalie Spoonerová a Renata Fastová.
    49:51 Sarah NURSEOVÁ - 5:1
     
    51:32
    Kanada právě vstřelila branku!
    Během chvilky znovu udeřily Kanaďanky a už vedou o pět branek. Rattrayová nahodila puk před branku finského celku a ERIN AMBROSEOVÁ jen nastavila svoji hokejku a umístila puk za Suonpääovou – 6:1. Asistence: Jamie Rattrayová a Melodie Daoustová.
    51:32 Erin AMBROSEOVÁ - 6:1
     
    52:19
    Následuje komerční přestávka.
     
    53:07
    Agilní Kanaďanky se opět dostaly do pásma Finek, obrana si však poradila a nepustila javorové listy do dalšího zakončení.
     
    53:48
    Holopainenová objela kanadskou branku, pokoušela se pak dostat před ní, ale tam jí v celém úmyslu zabránila jedna z kanadských obránkyň.
     
    54:40
    Finky se ještě nadechují k nějaké šanci, ale moc času na to, aby s utkáním ještě něco udělaly, jim už moc nezbývá.
     
    55:42
    Jennerová vybojovala za brankou Finek puk, předložila ho do mezikruží, kde tvrdou ránu poslala vysoko nad Spoonerová.
     
    56:06
    Vyloučení v týmu Kanada (Erin Ambroseová – 2 min., podrážení).
     
    56:18
    Vyloučení v týmu Finsko (Minnamari Tuominenová – 2 min., podrážení).
     
    56:22
    Finský náznak akce překazily hráčky Kanady, které ve středním pásmu získaly puk a míří s ním před Suonpääovou.
     
    56:58
    Nakonec z akce javorových listů nic nebylo a hned na to hru otáčejí na druhou stranu znovu Suomi.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:06
    Kanaďanky jsou v plném počtu.
     
    58:18
    A také Finky jsou už kompletní.
     
    58:32
    Vyloučení v týmu Kanada (Jillian Saulnierová – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Finsko (Susanna Tapaniová – 2 min., nesportovní chování).
     
    59:30
    Kanada už drží kotouč na svých hokejkách a pomalu odklepává poslední zbytek utkání. O své vedení tak už javorové listy přijít nemohou.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Kanaďanky nakonec porazily Finky 6:1 a zapisují další důležité body do tabulky, kde se posunuly na druhou příčku. Finský celek zatím zůstává třetí.
     
    Střely na branku: 49 – 23
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek úterního večera a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit zase na shledanou. (21:00:56)

    Vendula Zdražilová

    Góly a asistencie: 11. Gabelová (Bettezová, Fastová), 14. Johnstonová (Ambroseová, Saulnierová), 36. Gabelová (Bettezová, Bourbonnaisová), 39. Jennerová (Gabelová), 50. Nurseová (Spoonerová, Fastová), 52. Ambroseová (Rattrayová, Daoustová) – 43. Viitasuová (Sallinenová)


    Kanada: Szabadosová (Maschmeyerová) – Fortinová, Fastová, Larocqueová (A), Ambroseová, Lacquetteová, Zandeeová-Hartová, Bourbonnaisová – Johnstonová, Saulnierová, Daoustová (A) – Jennerová (C), Gabelová, Bettezová – Nurseová, Spoonerová, Turnbullová – Staceyová, Clarková, Rattrayová
    Fínsko: Rätyová (36. Suonpääová) – Hiirikoskiová (C), Savolainenová, Laitinenová, Tuominenová, Rahunenová, Lindstedtová, Viitasuová – Sallinenová (A), Karvinenová (A), Tapaniová – Välimäkiová, Nieminenová, Tulusová – Hoviová, Nuutinenová, Niskanenová – Rajahuhtaová, Holopainenová, Vainikkaová

    Rozhodca: Fuhrbergová (Švédsko), Hertrichová (Německo) – Linneková (Německo), Lovensnová (Švédsko)

    Diváci: 4 752