Japonsko – Česko 1:3 (kon.) | Fínsko – Švajčiarsko 6:2 (kon.) | Nemecko – Francúzsko 2:3 (po pr.)
Kanada – Rusko 5:1 (kon.)
koniec
Kanada
5:1 (1:0, 4:0, 0:1)
Rusko
cz Pondelok 08.04.2019, 18:39 • Metro Areena, Espoo • MS žien • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Tímto se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek pondělního večera. (20:47:36)
     
    V poslední části se Rusku podařilo snížit, ovšem duel byl dávno rozhodnut. Nutno říct, že Kanada byla jasně lepším celkem, který od úvodních minut kráčel za vítězstvím. Zámořský celek tak potvrdil roli favorita a zapisuje si do tabulky další tři body. Naopak evropský tým směrem dopředu toho moc nepředvedl, a tak Lacasseová toho moc neřešila.

    Střely na branku: 45:8.
    Střely na branku ve třetí třetiny: 10:5.
     
    Konec zápasu.
     
    59:00
    V závěru zápasu musela být pozorná Lacasseová, která řešila střelu zleva. Pavlovová totiž přebruslila soupeřku a střílela na bližší tyč.
     
    57:45
    Zpoza branky až na kruh pro vhazování vyjela Gabelová, která mířila k první tyči. Ovšem Morozovová celou situaci přečetla a opět si připsala do statistik úspěšný zákrok.
     
    56:27
    Z levého kruhu se střelou přes bránící hráčku prezentovala Daoustová. Jenže její pokus letěl do hrudi hostující gólmanky, která byla správně postavená.
     
    55:05
    Ve vlastním oslabení se za obranou ocitla Staceyová, která se řítila sama na branku. Domácí útočnice mířila mezi betony. ovšem Morozovová prostor rychle utěsnila.
     
    53:49
    Vyloučení v týmu Kanada (Jamie Rattrayová – 2 min., sekání).
     
    52:48
    Spoonerová se sice trochu vytratila ze hry, ovšem tentokrát přihrávala z levé strany před bránu. Jenže kanadský celek se k zakončení neprocpal.
     
    52:01
    Střelou od modré čáry se prezentovala Zandee-Hartová, jejíž pokus nepustily soupeřky na branku. Poté puk zamířil za branku a tlak Kanady stále trvá.
     
    50:59
    Další hráčkou, která objela branku byla Daoustová. Ta trefila jen betony brankáři a kotouč se pak odrazil na levý kruh, kde se nacházela Johnstonová. Kanadská útočnice pak netrefila odkrytou branku.
     
    50:10
    Rusko konečně hraje do plných a donutilo Kanadu k vyhození do útočného pásma. Evropský celek pak předvedl zaváhání k rozehrávce, ovšem chybu nepotrestala Nurseová.
     
    Střely na branku: 39:4.
     
    48:53
    Evropský tým vyhazuje za cenu zakázaného uvolnění, následuje vhazování po levé ruce Morozovové.
     
    48:15
    Ve třetí třetině se Rusko hodně zvedlo, asi pochopilo, že už nemá co ztratit. Hraje se nyní ze strany na stranu a akce střídá akci.
     
    47:11
    Až do zakončení udělala Nurseová všechno správně. Kanadská hráčka projela přes celé hřiště, ale když si rovnala puk v kruhu pro vhazování, odpálila jí ho soupeřka.
     
    46:05
    K odraženému puku mezi kruhy si nabruslila Pirogovová, která mířila do protipohybu gólmanky. Ovšem prostor tří tyčí netrefila, a tak Lacasseová zasahovat tentokrát nemusela.
     
    44:47
    Neohroženě do pásma středem najela Kadirovová, jejíž pokus byl sice tečován, ale zamířil do horní tyče. Rusko tak bylo blízko k dalšímu snížení.
     
    44:36
    Rusko rozestavilo obrannou hráz na modré čáře, a tak zámořský celek zvolil nahození a změnu formace.
     
    43:26
    Přihrávka od modré čáry mířila mezi kruhy, kde se kotouč odrazil od brusle směrem k brance. Hostující brankářka hru nepřerušila a raději posunula puk ke své obránkyni.
     
    42:25
    Jennerová přihrávala před branku, kde se nacházela najetá Spoonerová. Její pokus mířil k pravé tyči, ovšem Morozovová zasáhla.
    41:01 Liana GANEJEVOVÁ - 5:1
     
    41:01
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Čtvrtá ruská střela znamená snížení! V přesilové hře vypálila z jedné od modré čáry LIANA GANEJEVOVÁ, jejíž pokus mezi kruhy tečovala kanadskou soupeřka. Lacasseová tak byla donucena přijmout roli divačky. Asistence: Maria Batalovová a Jelena Dergačjovová.
     
    40:47
    Vyloučení v týmu Kanada (Brianne Jennerová – 2 min., hrubost).
     
    40:21
    Kanada se opět rychle vydala do útoku, ale tentokrát soupeřky kotouč zachytily. Hra se pak posunula do středního pásma, kde se touše zmocnili domácí.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé třetině už se Kanada prosadila čtyřikrát a kráčí k dalšímu vítězství na mistrovství světa. Spoonerová bude dnes spokojenou hráčkou, jelikož výkon zámořského celku korunovala hattrickem. Ruský tým směrem dopředu nepředvedl ani to málo, jako v úvodní části hry. Evropský celek totiž nezaznamenal žádné zakončení.

    Střely na branku: 35:3.
    Střely na branku ve druhé třetině: 20:0.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    38:20
    Další střelecký pokus zaznamenala z mezikruží Nurseová, jejíž střela mířila pod horní tyč. Ovšem střídající brankářka vytáhl parádní zákrok ramenem.
     
    37:49
    Pěkná akce zámořského celku nebyla zakončena. Po kombinaci na levé straně mířila přihrávka mezi kruhy, kam si sjela Johnstonová. Jenže tak černou gumu netrefila.
    35:16 Natalie SPOONEROVÁ - 5:0
     
    35:16
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanadská hráčka zaznamenává hattrick! Za brankou se ocitla opět NATALIE SPOONEROVÁ, která naznačila pohyb, ale ten rychle změnila. Poté se protáhla na hranici brankoviště, odkud zakončila po ledě k zadní tyči. Asistence: Laura Fortinová.
     
    34:20
    Evropský celek znovu získal kotouč, který odevzdal. Jenda z Kanaďanek se natlačila před soupeřku a zakončila bekhendem jen vedle pravé tyče.
     
    33:15
    Kanada byla opět v tlaku, z levé strany zakončila do první obránkyně Jennerová. Zámořské hráčky pak zamířily na střídačku.
    31:32 Natalie SPOONEROVÁ - 4:0
     
    31:32
    Kanada právě vstřelila branku!
    A opět využitá přesilová hra Kanady! Nepřesný pokus vyslala Sarah Nurseová, která nezamířila přesně. Celou situaci ale dokončila NATALIE SPOONEROVÁ, ta objela branku a zastrčila černou gumu k tyči. Asistence: Sarah Nurseová a Brianne Jennerová.
     
    29:47
    Vyloučení v týmu Rusko (Alexandra Vafinová – 2 min., hákování).
     
    29:27
    Přihrávku před opuštěnou branku dostala Spoonerová, jenže kanadský útočnice střelou jen kopírovala brankovou čáru. Nutno říct, že hokejku měla už v brankovišti.
     
    29:17
    Ojedinělá šance Ruska ve druhé části hry! Šochinová vystřelila ale z levé strany jen do první bránící soupeřky.
     
    28:17
    Mezi kruhy dostala trochu prostoru Daoustová, po jejímž zakončení následovala skrumáž před brankou. Jenže celou situaci po chvilce vyřešila Morozovová.
     
    27:54
    Johnstonová si sjela až k modré čáře, odkud zakončila. Její pokus zamířil jen do první bránící hráčky, ovšem akce Kanady dál trvá.
     
    26:22
    Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Prugovová, přichází Morozovová.
    26:22 Blayre TURNBULLOVÁ - 3:0
     
    26:22
    Kanada právě vstřelila branku!
    Dle předvedené hry si troufnu říct, že je rozhodnuto. Otázkou zůstává, o kolik zámořské ženy vyhrají. Natalie Spoonerová přihrávala před branku, ale kotouč doputoval až ke gólmance, která kotouč vykopla před sebe. Na hranici brankoviště dojela BLAYRE TURNBULLOVÁ, která černou gumu po ledě zasunula do pokladnice. Asistence: Natalie Spoonerová a Erin Ambroseová.
     
    25:26
    Kanada si děla na ledové ploše, co chce. Do předbrankového prostoru si najela Spoonerová, která zamířila zblízka jen do ruské brankářky.
    24:22 Rebecca JOHNSTONOVÁ - 2:0
     
    24:22
    Kanada právě vstřelila branku!
    Po krásné individuální akci je tu druhá branka zápasu! Zprava se za branku vydala REBECCA JOHNSTONOVÁ, která se následně ocitla na druhém kruhu pro vhazování. Její střela mířila k první tyči, kde ruská brankářka nechala místečko. Asistence: Melodie Daoustová.
     
    24:14
    Evropský tým se nacházel opět pod ohromným tlakem a raději vyhodil za cenu zakázaného uvolnění.
     
    23:01
    Z pravé strany mezi kruhy si najela Nurseová, která zvolila zakončení do protipohybu gólmanky. Ovšem Prugovová opět skvěla zasáhla a je nejlepší ruskou hokejistkou na ledě.
     
    22:35
    Hostující tým se puků jen zbavuje a čeká na to, s čím přijdou soupeřky. Ovšem Kanada hraje pohledně a zatím góly nedává.
     
    21:33
    Nahození od modré čáry tečovala mezi kruhy Daoustová. Jenže Prugovová na změnu letu puku zareagovala lapačkou, skvělý zákrok Rusky.
     
    20:59
    Hostující hráčky se ve vlastním rohu pokusily přerušit hru, ale to se nepodařilo. Před branku se hnala Gabelová, které kotouč ale utekl za bránu.
     
    20:31
    Nurseová objela branku a ocitla se na pravé straně, odkud přihrávala na obsazenou spoluhráčku. Rusko pak jen vyhodilo na zakázané uvolnění.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Úvodní část zápasu patřila Kanadě, která si vytvořila několik šancí, ovšem proměnila pouze jedinou. V přesilová hře se prosadila Spoonerová, která dala zápasu průběžný stav. Rusko mělo plné ruce práce a směrem dopředu téměř neexistovalo.

    Střely na branku: 15:3.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:10
    Po souboji u červené čáry vypadl kotouč na hostující střídačku, následuje vhazování ve středovém kruhu.
     
    18:30
    Po dlouhé době si sáhla na puk Lacasseová, která si pohlídala zakončení od levého mantinelu. Po reklamní pauze se bude vhazovat po její pravici.
     
    17:38
    Po vystřídání dostala černou gumu proti holi Johnstonová, která z jedné prostor tří tyčí netrefila. Akce Kanady ještě chvíli trvala, ovšem zámořský celek nic dalšího nevymyslel.
     
    16:44
    Přihrávku před branku posílala Nurseová, která tam sice cítila spoluhráčku, ale její intuice byla špatná.
    13:43 Natalie SPOONEROVÁ - 1:0
     
    13:43
    Kanada právě vstřelila branku!
    Zámořský tým využívá početní výhodu a ujímá se vedení! Od modré čáry zakončila Brigette Larocqueová, jejíž pokus přizvedla pod horní tyč NATALIE SPOONEROVÁ, která se zapisuje jako první mezi střelkyně zápasu. Asistence: Brigette Larocqueová a Brianne Jennerová.
     
    13:31
    Vyloučení v týmu Rusko (Ljana Ganejevová – 2 min., hákování).
     
    13:12
    Za obranu si najížděla Daoustová, která kotouč nezpracovala, a tak musela pokračovat za branku. Ovšem přihrávku od zadního mantinelu si pohlídala gólmanka.
     
    11:45
    Na vrcholu levého kruhu zůstala osamocená Fortinová, jenže její zakončení mířilo do první bránící hráčky. Rusko pak znovu jednoduše posunulo hru do neutrální zóny.
     
    Střely na branku: 8:1.
     
    11:05
    Kolem soupeřky vjela do levého kruhu Gabelová, jejíž zakončení mířilo k první tyči. Prugovové kotouč sice vypadl, ale schovala jej nadvakrát pod lapačku.
     
    10:18
    Dalším pokusem od modré čáry se prezentoval Lacquetteová, která trefila ruskou soupeřku v souboji. Hostujícímu celku se pak podařilo vyhodit přes všechny čáry a vystřídat.
     
    09:46
    Za dlouhou přihrávkou šla Spoonerová, která byla u černé gumy později, a tak je tu další zakázané uvolnění. Hra se přesune před branku Kanady.
     
    08:54
    Od modré čáry vystřelila Poulinová, jejíž pokus z hranice brankoviště tečovala Turnbullová. Ovšem ta byla příliš blízko, a tak ruské brankářka zasáhla.
     
    Střely na branku: 6:1.
     
    08:41
    Vyloučení v týmu Rusko (Jelena Dergačjovová – 2 min., držení).
     
    08:00
    Nepříjemný pokus letěl proti ruské brance z vrcholu pravého kruhu. Jenže Prugovová v poslední chvíli vykopla beton a zachránila nepřehlednou situaci.
     
    07:40
    Zpoza branky přihrávala Johnstonová, která hledala obsazenou spoluhráčku před branku. Kanada tentokrát střelecký pokus nezaznamenala.
     
    07:00
    Kanada sice byla u kotouče, ale místo kombinace zvolila střídání. Evropskému celku se tak podařilo vyhodit a také vystřídat.
     
    06:00
    Z pravého kruhu přišla přihrávka mezi kruhy, kde se nacházela Daoustová, Její usměrnění puku vyrazil hostující brankářka, ovšem Turnbullová ji z dorážky opět trefila do betonu.
     
    05:48
    Vyloučení v týmu Rusko (Nina Pirogovová – 2 min., podrážení).
     
    05:22
    Nejprve Rusko kombinovalo u mantinelu, ale střelecký pokus nezapsalo. Poté Kanada opět nahodila a opět jela střídat.
     
    04:25
    Domácí celek přejel červenou čáru a předvedl jen nahození, po kterém celá pětice hráče střídá.
     
    04:02
    Dlouhá přihrávka měla mířit na levou stranu, kde byla najetá Gabelová. Ovšem černá guma zamířila jen na zakázané uvolnění a hra se tak přesune před branku Kanady.
     
    02:48
    Daoustová dostala přihrávku do jízdy na pravou stranu, odkud puk prostrčila před branku, kam si najížděla Johnstonová. Jenže ta ve vyložené šanci prostor tří tyčí netrefila.
     
    02:07
    Zpoza branky zamířil kotouč na modrou čáru, odkud nepřesně vystřelila Lacquetteová. Poté se Rusko dostalo do středního pásma, ale zde o puk znovu přišlo.
     
    01:25
    Od levého mantinelu zkusila svou porci štěstí Gabelová, jejíž pokus skončil v lapačce brankář. Následuje vhazování po pravé straně od hostující svatyně.
     
    00:57
    Na vlastní modré čáře nechala kotouč za sebou Jennerová, ovšem Rusko toho nevyužilo a musí spěchat před vlastní branku.
     
    00:11
    Po úvodním vhazování se hnala Kanada do útoku. Po prohození z pravé strany zůstala před brankou najetá Poulinová, která si stáhla puk na bekhend ale zakončila do betonu brankářky.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Lacasseová (Maschmeyerová) – Fortinová, Fastová, Larocqueová, Zandee-Hartová, Lacquetteová, Rattrayová, Bourbonnaisová – Johnstonová, Poulinová, Daoustová – Gabelová, Jennerová, Bettezová – Saulnierová, Turnbullová, Staceyová – Nurseová, Clarková, Spoonerová.

    Rusko: Prugovová (Morozovová) – Pirogovová, Šibanovová, Ganejevová, Savoninová, Nikolajevová, Batalovová, Čistjakovová, Těrjošinová – Pavlovová, Timofjevová, Sosinová – Štarjovová, Dergačjovová, Šochinová – Smolinová, Kanajvová, Vafinová – Kulišovová, Bratiševová, Kadirovová.

    Rozhodčí: Granová, Huntley Parková – Haikkinenová, Kainbergerová.
     
    Při pohledu na tabulku skupiny B zjistíme, že Kanada odehrála dva zápasy, po kterých má na kontě tři body a patří ji druhá příčka. Na úvod mistrovství světa porazil domácí celek Švýcarsko, ale poté prohrál v zámořském derby s USA. Také Rusko má na kontě tři body, ovšem kvůli zápornému skóre se krčí na čtvrtém místě. Evropský tým těsně porazil Švýcarky, ale poté nestačil na Finsko.

    Při pohledu na vzájemné zápasy zjistíme, že Rusky v historii Kanadu nikdy neporazily. Naopak v posledních dvou případech inkasovaly osm branek. Poslední vzájemný zápas se odehrál na předešlém šampionátu.

    Poslední zápasy obou týmů na MS:

    Kanada – Rusko 8:0
    Kanada – Rusko 8:1
    Kanada – Rusko 4:0
     
    Vítám vás u dalšího utkání na mistrovství světa ve skupině B, kde se proti sobě postaví Kanada a Rusko.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

    Michal Luxa

    Góly a asistencie: 14. Spoonerová (Larocqueová, Jennerová), 25. Johnstonová (Daoustová), 27. Turnbullová (Spoonerová, Ambroseová), 32. Spoonerová (Nurseová, Jennerová), 36. Spoonerová (Fortinová) – 42. Ganejevová (Batalovová, Dergačjovová)


    Kanada: Lacasseová (Maschmeyerová) – Fortinová, Fastová, Larocqueová, Zandee-Hartová, Lacquetteová, Rattrayová, Bourbonnaisová – Johnstonová, Poulinová, Daoustová – Gabelová, Jennerová, Bettezová – Saulnierová, Turnbullová, Staceyová – Nurseová, Clarková, Spoonerová.
    Rusko: Prugovová (27. Morozovová) – Pirogovová, Šibanovová, Ganejevová, Savoninová, Nikolajevová, Batalovová, Čistjakovová, Těrjošinová – Pavlovová, Timofjevová, Sosinová – Štarjovová, Dergačjovová, Šochinová – Smolinová, Kanajvová, Vafinová – Kulišovová, Bratiševová, Kadirovová.

    Rozhodca: Granová, Huntley Parková – Haikkinenová, Kainbergerová