Austria – Sturm Graz 0:1 (kon.) | St. Pölten – Wolfsberger 1:3 (kon.) | Linz – Salzburg 0:2 (kon.)
koniec
FK Austria Viedeň
0:1 (0:0)
SK Sturm Graz
cz Nedeľa 07.04.2019, 14:30 • Generali Arena, Vídeň • Rakúska Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mě z tohoto zápasu všechno. Děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (16:28:05)
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:2.
    Střely mimo: 2:3.
    Rohy: 7:3.
    Ofsajdy: 2:4.
    Fauly: 17:15.
     
    Sturm Graz vítězí na půdě Austrie Vídeň 1:0, je nutné ale podotknout, že se jedná o hodně šťastnou výhru. Jediným gólem zápasu o ní rozhodl po obrovské chybě brankáře domácích Pentze Lovric. Hosté pak zvládli závěr utkání přímo mistrovsky, když nepustili domácí vůbec k ničemu a ještě klidně mohli přidat další gól. Celkově ale zápas moc fotbalové krásy nepobral a až na úvod druhého poločasu sme neviděli strhující podívanou. Austria pokračuje v katastrofálních jarních výkonech a po čtvrté jarní porážce zůstává na dně skupiny o titul. Hosté se bodově dotáhli na St. Pölten a Wolfsberger a o skóre se posouvají na třetí místo tabulky.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Hosté dokonca teď svým aktivním pohybem drží domácí před jejich pokutovým územím. Domácí mají velký problém vůbec rozehrát útočnou akci.
     
    90+2
    Austria se usadila na polovině Sturmu, stále ale kombinuje jen v úctivé vzdálenosti od branky Siebenhandla. Nepřesný nákop obránce Schoissengeyra napokon odkopl Spendlhofer na polovinu Austrie.
     
    90+1
    Pentz znovu trochu zazmatkoval po malé domů od Madla, když mu míč před přibíhajícím Pinkem odskočil. Napokon ale situaci zvládl a úspěšně rozehrál.
     
    90
    Bude se hrát ještě čtyři minuty.
     
    90
    Hosté mohli definitivně rozhodnout! Pink se po odrazu míče za obranu Austrie dostal do samostatného úniku a v šestnáctce po zaseknutí obránce vystřelil. Branku Austrie střelou po zemi těsně minul.
     
    90
    Útoky domácích jsou čím zoufalejší. Prokop to teď zkusil spíše na náhodu naivním pokusem z pravé strany, branku Sturmu ale netrefil.
     
    89
    Střídání v týmu SK Sturm Graz: ze hřiště odchází Otar Kitejšvili, přichází Fabian Koch.
     
    88
    Ani brankář Siebenhandl s rozehrávkou po faulu nikam nespěchá. Navíc pak míč ještě odkopl přímo do zámezí.
     
    87
    Hosté teď trochu natáhli čas u autového vhazování a i když se po něm dostala Austria k míči, tak ho útočným faulem Sarkariu na Mensaha znovu ztrácí.
     
    86
    Žlutou kartu za šlápnutí na nohu Monscheina dostává Markus Pink (SK Sturm Graz).
     
    86
    A hosté hrají zatím po vstřeleném gólu přímo jako z učebnice. Domácí nepouštějí vůbec k ničemu a nedovolují jim ani usadit se na jejich polovině k postupné kombinaci.
     
    85
    Jantscherův centr z rohu odvrátila domácí obrana a následně udržel míč tělem v souboji s Lovricem Prokop. Domácí mají kulatý nesmysl, hosté už jsou ale seřazeni v obranných blocích na své polovině.
     
    84
    Střídání v týmu SK Sturm Graz: ze hřiště odchází Lukas Grozurek, přichází Markus Pink.
     
    83
    Grozurek pronikl za obranu Austrie na pravém křídle, jeho centr ale byl zablokován na rohový kop hostů.
     
    82
    Hosté drží míč pod svou kontrolou. V závěru zápasu nechtějí domácím dovolit ani jen pomyslet na případné vyrovnání.
     
    81
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Uroš Matić, přichází Christoph Monschein.
    79. Sandi LOVRIC - 0:1
     
    79
    Sturm Graz právě vstřelil branku!
    Hosté po obrovské chybě brankáře Pentze otevírají skóre! Jantscherův nepříliš prudký centr po zemi Pentz nedokázal ani chytit, ani vyrazit, ale jen posunout před sebe přímo před dobíhajícího SANDIHO LOVRICE. Ten už neměl problém dorazit míč do odkryté branky Austrie.
     
    79
    Austria se asi už více zaměřuje na rychlé protiútoky a iniciativu přenechává hostům. Grünwald si naběhl na přihrávku na pravé křídlo, centr na Edomwonyiho ale obrana hostů odvrátila do bezpečí.
     
    78
    Domácí se po dlouhé době také objevili na polovině soupeře. Madl posílal přihrávku za obranu na Prokopa, ten si ale nabíhal z ofsajdového postavení.
     
    77
    Klein zachytil přihrávku Lovrice na obránce a snažil se proniknout mezi obránci Sturmu do samostatného úniku. Mezi nimi ale spadl a i když výrazně protestoval, tak si faul u hlavního rozhodčího nevyprosil.
     
    76
    Domácí dokonce vytlačili hosty s míčem na jejich polovinu a donutili je k přihrávce na gólmana Siebenhandla, o hrací předmět je ale připravit nedokázali.
     
    75
    Kombinaci ve středu hřiště teď předvádějí hosté, obrana domácích je ale připravená před vlastní šestnáctkou a nedává hostům možnost k průniku nebo kolmé přihrávce.
     
    73
    Tempo zápasu v posledních minutách trochu opadlo ve srovnání s dynamickou první polovinou druhého dějství. Oba týmy se vrátili k obrazu hry z první půle, která se odehrávala především ve středu pole.
     
    72
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Maximilian Sax, přichází Alexander Grünwald.
     
    71
    Domácí drží míč pod svou kontrolou na vlastní polovině a nikam s rozehrávkou nespěchají. Míč si podržel chvilku i brankář Pentz.
     
    70
    Střídání v týmu FK Austria Vídeň: ze hřiště odchází Christoph Martschinko, přichází Manprit Sarkaria.
     
    69
    Martschinko odchází za postranní čáru a vypadá to na jeho vynucené střídání.
     
    68
    Na zemi se ocitl po souboji s Kitejšvilim Martschinko. Záložník domácích musí být ošetřen.
     
    66
    Jeggův centr na zadní tyč bez větších potíží odvrátila obrana hostů a Sturm vyrazil do protiútoku. Defenzivní povinnosti si ale skvěle splnil Edomwonyi, který čistým skluzem odkopl do zámezí míč Jantscherovi.
     
    65
    Žlutou kartu za držení Edomwonyiho dostává Ivan Ljubic (SK Sturm Graz). Přímý kop pro Austrii.
     
    64
    Jantscher se po centru z levé strany i sám dostal do zakončení, hlavou ale namířil mimo branku Austrie.
     
    63
    Střídající Jantscher se poprvé zapojil do hry centrem z pravé strany, jeho nákop ale odhlavičkoval na rohový kop obránce Austrie Igor.
     
    62
    Sax má s Lovricem asi nějaké nevyřízené účty. Už podruhé v krátkém časovém sledu ho totiž fauloval a měl by si začít dávat na tyto prohřešky pozor, jednu žlutou kartu už totiž má.
     
    61
    Druhý poločas je mnohem zajímavější než první. Oba týmy už si vypracovali zajímavé příležitosti před brankou protivníka a hra se přelévá mnohem rychleji ze strany na stranu.
     
    60
    Střídání v týmu SK Sturm Graz: ze hřiště odchází Michael John Lema, přichází Jakob Jantscher.
     
    59
    Největší příležitost Austrie! Jeggo se uvolnil na levé straně a přihrávkou do brankoviště našel Edomwonyiho, který zblízka trefil brankáře hostů Siebenhandla.
     
    58
    Hosté se usadili před pokutovým územím domácích, ze své kombinace ale nevytěžili nic. Domácí pak znovu rychle zaútočili, taktickým faulem ale zastavil Saxe Lovric.
     
    57
    Na opačné straně se prokličkoval k centru z pravé strany kapitán domácích Klein, akce Austrie ale skončila po faulu nabíhajícího Edomwonyiho.
     
    56
    Hosté jsou ve druhé půli výrazně aktivnější. Lema se znovu dostal k míči u šestnáctky Austrie a chtěl si zaseknout Igora, obránce domácích mu ale čistým skluzem hrací předmět vypíchl.
     
    55
    Největší příležitost Sturmu v dosavadním průběhu zápasu! Lema si naběhl na přihrávku za obranu a z pravé strany pokutového území tésně minul střelou po zemi bránu Austrie.
     
    53
    Ten zakončil průnikem z levé strany Prokop, dostal se ale už do ostrého úhlu a zblízka trefil jen boční síť.
     
    52
    Lema si dobře zpracoval odkop z vlastní obrany, pak ale nedokázal přihrát volnému spoluhráči na pravou stranu. Domácí vyrážejí do protiútoku.
     
    50
    Hned poté dostává žlutou kartu i James Jeggo (FK Austria Vídeň) za podražení Hierländera.
     
    49
    Žlutou kartu za držení protihráče dostává Igor (FK Austria Vídeň).
     
    49
    Hierländer vstřelil gól Sturmu po centru z levé strany, gól ale kvůli ofsajdu neplatí.
     
    48
    Madl pak rozehrál přímo na Avlonitise, tomu ale při zpracování míč odskočil do zámezí.
     
    47
    Domácí se po výkopu usadili na polovině Sturmu a kombinaci u šestnáctky hostů se snažili zakončit průnikovou přihrávkou za obranu na Edomwonyiho. Siebenhandl dobře přečetl hru a vyběhnutím se dostal k míči jako první.
     
    46
    Výkop druhého poločasu měli domácí. Během přestávky nedošlo k žádným střídáním.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:33.
     
    První poločas nenabídl fotbal, na který budou fanoušci obou týmů myslet ve svých nejhezčích snech. Vyloženou gólovou příležitost jsme v prvním poločase neviděli a celkově nebezpečnější situace před brankami bychom spočítali na prstech jedné ruky. Oba týmy se totiž zaměřili především na obranu s cílem neudělat vzadu chybu. Věřme tedy, že ve druhém poločase se to změní a uvidíme lepší fotbal.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Žlutou kartu za podražení Kitejšviliho v rychlém protiútoku dostává Maximilian Sax (FK Austria Vídeň).
     
    45+1
    Po srážce s Edomwonyim zůstal ležet na trávníku Spendlhofer, po ošetření se ale vrací do hry.
     
    45
    Bude se hrát ještě jednu minutu.
     
    45
    Nákop na hrot Austrie propadl za obranu Sturmu k nabíhajícího Saxovi, jehož střelu z levé strany musel vyrazit na rohový kop gólman Siebenhandl.
     
    45
    Žlutou kartu za protesty následně dostává i Lukas Spendlhofer (SK Sturm Graz).
     
    44
    První žlutou kartu zápasu dostává za zásah Martschinka vysokou nohou Michael John Lema (SK Sturm Graz). Martschinko musí být ošetřen.
     
    43
    Matić rozehrál standardku centrem na Madla, těsně před ním ale míč odhlavičkoval na další rohový kop Avlonitis. Následný rohový kop znovu letěl na Madla, obránce domácích se ale tentokrát provinil proti pravidlům držením protihráče.
     
    42
    Hra se ale pořádně přitvrdila. Domínguez dvakrát za sebou fauloval na své polovině a svým druhým faulem daroval domácím přímý kop.
     
    41
    Hosté po dlouhé době pronikli na polovinu domácích, Domínguezův centr byl ale nepřesný a skončil přímo u brankáře Pentze.
     
    40
    Ve středu pole se srazili Klein a Lovric. Oba dva už se ale zdvihli z trávníku a jsou v pořádku.
     
    39
    Hosté se konečně dostali k míči, znovu ho ale rychle ztratili. Sturm asi bude chtít mít tento poločas už rychle za sebou, jeho výkon má totiž spíše klesající tendenci.
     
    38
    Martschinkův prudký centr z levé strany vyboxoval z brankoviště brankář Siebenhandl, míč se ale znovu vrátil k domácím. Ti si při rozehrávce pomohli i malou domů na Pentze, pak se ale znovu vrátili na polovinu hostů.
     
    37
    Kitejšvili napokon odešel za postranní čáru po vlastních a hra pokračuje. Austria se opět usadila na útočné polovině.
     
    36
    Jeggo trefil loktem do zad ve vzdušném souboji Kitejšviliho. Křídelník hostů zůstává ležet na zemi a musí být ošetřen.
     
    34
    Domácí se dostávají postupně do tlaku. Matićův centr letěl na volného Edomwonyiho, kterého hlavička byla zblokována na další roh. Při něm ukončil útok Austrie útočným faulem Prokop.
    33. Uroš Matić (AUV)
     
    33
    Matić se pokusil zaskočit brankáře Sturmu přímou střelou, jeho zakončení ale Siebenhandl vyrazil mimo svou bránu.
     
    32
    Avlonitis trefil loktem u vlastní šestnáctky v souboji o míč Edomwonyiho. Přímý kop z pravé strany pro domácí tým.
    31. Ivan Ljubic (STG)
     
    31
    Hosté pak rychle otočili hru a zaútočili. Po přihrávce na pravou stranu se uvolnil Ljubic, ve skvělé střelecké pozici ale namíříl přímo do brankáře Pentze.
     
    30
    Centr Matiće prodloužil Edomwonyi na přední tyči za sebe, Igor na zadní tyči se už ale k míči nedostal. Následný centr Madla propadl až ke Kleinovi, tomu ale při zpracování míč odskočil přímo k brankáři Siebenhandlovi.
     
    29
    Tentokrát už byl domácí útočník úspěšnější a svým průnikem z pravé strany získal pro Austrii rohový kop.
     
    28
    Tempo zápasu je velmi pomalé a ani jeden z týmů nevypadá, že by měl sílu to změnit. Edomwonyi si teď nabíhal za odkopem z vlastní půle, avšak z ofsajdového postavení.
     
    26
    Lovricovi se rozehrávka znovu vůbec nepovedla. Slabý centr odhlavičkoval hned první bránící hráč domácího týmu. Následně se sám Lovric provinil faulem v souboji s Martschinkem.
     
    25
    Na opačné straně hřiště se provinil faulem Igor v souboji s Ljubicem. Přímý kop z pravé strany útočné poloviny pro Sturm.
    24. Michael Madl (AUV)
     
    24
    Matićův centr z rohu proletěl trochu překvapivě do středu pokutového území na Madla, který neobsazen namířil hlavou nad bránu hostů. To byla první větší příležitosti zápasu.
     
    23
    Domácí tým zachytil rozehrávku hostů a Edomwonyi okamžitě posílal kolmici za obranu na Saxe. Brankář Sturmu Siebenhandl tento úmysl přečetl a včasným vyběhnutím se dostal k míči jako první.
     
    22
    Lema se prokličkoval na levém křídle přes Madla, pak mu ale míč při centru vůbec nesedl a poslal ho mimo pokutové území domácích.
     
    20
    Obraz hry se po aktivním úvodu Austrie opticky vyrovnal. Sturm je schopen se usadit na útočné polovině, zatím ale bez většího úspěchu nebo nebezpečného střeleckého pokusu.
     
    19
    Hosté získali svůj první rohový kop v zápase. Centr Avlonitise proletěl trochu překvapivě přes celou šestnáctku až na úplně volného Grozureka, který ale na zadní tyči míč netrefil.
     
    18
    Siebenhandlův odkop od brány dokázal zpracovat Grozurek, pak ale znovu nepřesně přihrál spoluhráči. Naštěstí pro hosty skončila podobně i kolmá přihrávka na Prokopa.
     
    17
    Hosté ale znovu rozehráli nepřesně a míč tak doslova darovali domácím. Nepřesností na obou stranách je zatím hodně a možná právě proto není ani jeden z týmů schopen se prosadit do gólové příležitosti.
     
    16
    Exekutor domácích standardních situací Matić nacentroval od rohového praporku na přední tyč, tam se ale provinil útočným faulem Edomwonyi.
     
    15
    Sax pronikl za obranu Sturmu po pravé straně, jeho centr do šestnáctky byl ale zblokován na rohový kop domácích.
     
    14
    Domácí obrana se trochu zahrávala s ohněm, když si obránci Austrie přihrávali ve vlastní šestnáctce pod tlakem hráčů Sturmu. Brankáři Pentzi tak nezbylo nic jiného, než odkopnout míč do zámezí.
     
    13
    Lovricův centr proletěl celým pokutovým územím Austrie a skončil v rukavicích brankáře Pentze. Vyloženou gólovou příležitost jsme tak zatím dnes v tomto zápase ještě neviděli.
     
    12
    Madl trochu zbytečně držel za dres Kitejšviliho. Hosté tak získali přímý kop.
     
    11
    Hostům se teď nedaří podržet balon na svých kopačkách. Brankář Siebenhandl chytil centr z pravé strany, pak ho ale jen odkopl na opačnou stranu ke gólmanovi Austrie Pentzovi.
     
    10
    Domácí tým ale je v této pasáži utkání iniciativnější. Matić hledal kolmou přihrávkou na pravé křídlo nabíhajícího Saxe, ten ale tuto přihrávku nedokázal zpracovat na hrací ploše.
     
    9
    Matićovi se rozehrávka standardní situace vůbec nepovedla. Jeho slabý a pomalý centr chytil bez problémů gólman hostů Siebenhandl.
     
    8
    Sax se uvolnil na pravém křídle přes Mensaha a hostujícímu hráči nezůstala jiná možnost, než ho faulovat. Přímý kop pro Austrii.
     
    7
    Na opačné straně se pokusil zaskočit domácí obranu nečekanou kolmicí Lovric, ani jeden z jeho spoluhráčů ale takovou přihrávku nečekal, a tak končí u domácího gólmana Pentze.
     
    6
    Domácí ale zůstali u míče a po krátké kombinaci vystřelil jako první v zápase z hranice pokutového území hostů Klein. S jeho slabým pokusom po zemi si Siebenhandl bez problémů poradil.
     
    5
    Klein zachytil rozehrávku Domíngueze a okamžitě posílal nebezpečný centr před svatyni Sturmu. Nabíhajícímu Prokopovi chyběly dva kroky na to, aby míč zasáhl.
     
    4
    Lema si nabíhal za kolmým pasem od Domíngueze, u brankové čáry se ale dostal do souboje s Igorem a napokon v souboji s obráncem domácích o míč přišel. Odkop domácího brankáře se pak vůbec nepovedl, Pentz poslal míč přímo do zámezí.
     
    3
    Obránci hostů zatím s rozehrávkou nikam nespěchají. Domácí jim to výrazně usnadňují nulovou aktivitou na polovině soupeře.
     
    2
    První útok domácích byl o něco úspěšnější. Prokop se snažil o individuální průnik po pravém křídle, míč si ale předkopl příliš daleko, a tak se stal kořistí obrany Sturmu.
     
    1
    Výkop utkání měl Sturm Graz. Hosté okamžitě nakopli míč dopředu, při prvním pokuse o kombinaci u šestnáctky Austrie ale o něj přišli.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy práve nastupují na hrací plochu. Domácí Austria bude hrát v tradičních fialových dresech, hosté v bílých.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Austria Vídeň: Pentz – Madl, Schoissengeyr, Igor – Klein (C), Jeggo, U. Matić, Martschinko – Sax, Edomwonyi, Prokop.
    Náhradníci: Lucić – Demaku, A. Grünwald, Monschein, Borkovic, Turgeman, Sarkaria.

    SK Sturm Graz: Siebenhandl – Spendlhofer, Avlonitis, Ljubic – Hierländer (C), Lovric, J. Domínguez, Mensah – Lema, Grozurek, Kitejšvili.
    Náhradníci: Schützenauer – Schrammel, Jantscher, Pink, Koch, Koch, Jakupovič.

    Rozhodčí: Jäger – Weiß, Nemetz.
     
    Vzájemné zápasy

    Za posledních pět let je bilance mezi těmito týmy vyrovnaná. Sedmkrát ze z výhry těšila Austria, sedmkrát Sturm a čtyři zápasy se skončily nerozhodným výsledkem. Oba týmy se letos už dvakrát utkali v základní části. Ve Vídni se zápas skončil remízou 1:1, odvetu přesně před třemi týdny vyhrál doma Sturm 1:0.
     
    SK Sturm Graz

    Hosté jsou před tímto utkáním ve vyrovnané tabulce skupiny o titul na čtvrtém místě, o skóre před pátým Wolfsbergerem a šestou Austrii, se kterou se dnes utkají. Ani jejich jarní forma není moc dobrá, přece jen je ale lepší, než forma Austrie. Z pěti jarních zápasů vytěžil Sturm pět bodů, přičemž problém má především s produktivitou útoku. Na jaře totiž hosté vstřelili jen dva góly. Celkově má Sturm z týmů ve skupině o titul nejméně vstřelených gólů (26), současně má ale narozdíl od konkurentů se stejným počtem bodů aktivní skóre (26:24). Sturm venku neprohrál už čtyřikrát za sebou, poslední tři jeho venkovní zápasy ale skončily nerozhodnými výsledky.

    Posledních 5 zápasů:
    Mattersburg – Sturm Graz 1:1
    Sturm Graz – LASK Linz 0:3
    Red Bull Salcburk – Sturm Graz 0:0
    Sturm Graz – Austria Vídeň 1:0
    Sturm Graz – St. Pölten 0:1
     
    FK Austria Vídeň

    Austria postoupila do skupiny o titul z posledního postupového šestého místa, na kterém se nachází i před dnešním zápasem, s pořádnou dávkou štěstí. Po odečtu bodů má stejně bodů jako čtvrtý Sturm Graz a pátý Wolfsberger. Forma Austrie na jaře je přímo tragická. V tomto roce prohráli domácí čtyři zápasy z pěti a aktuálně tahají sérii tří porážek za sebou. Asi vrcholem byla porážka 1:5 v minulém kole na půdě lídra ze Salcburku. Na domácí půde se Austrii daří, když je ve skupině o titul třetím nejlepším týmem na svém hřišti. Uvidíme, zda tuto bilanci potvrdí i dnes.

    Posledních 5 zápasů:
    LASK Linz – Austria Vídeň 2:0
    Austria Vídeň – Hartberg 4:2
    Austria Vídeň – Altach 1:3
    Sturm Graz – Austria Vídeň 1:0
    Red Bull Salcburk – Austria Vídeň 5:1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu rakouské Bundesligy mezi týmy FK Austria Vídeň a SK Sturm Graz. Utkání začíná v 14:30.

    Michal Sadlek

    Góly: 79. Lovric

    Karty:   45+2. Sax (AUV), 49. Igor (AUV), 50. Jeggo (AUV) – 44. Lema (STG), 45. Spendlhofer (STG), 65. Ljubic (STG), 86. Pink (STG)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 2:3. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 17:15.
    FK Austria Viedeň: Pentz – Madl, Schoissengeyr, Igor – Klein (C), Jeggo, U. Matić (81. Monschein), Martschinko (70. Sarkaria) – Sax (72. A. Grünwald), Edomwonyi, Prokop.
    Náhradníci: Lucić – Demaku, A. Grünwald, Monschein, Borkovic, Turgeman, Sarkaria.

    SK Sturm Graz: Siebenhandl – Spendlhofer, Avlonitis, Ljubic – Hierländer (C), Lovric, J. Domínguez, Mensah – Lema (60. Jantscher), Grozurek (84. Pink), Kitejšvili (89. Koch).
    Náhradníci: Schützenauer – Schrammel, Jantscher, Pink, Koch, Koch, Jakupovič.

    Rozhodca: Jäger – Weiß, Nemetz

    Diváci: 10 150