Arsenal – Borisov 3:0 (kon.) | Villarreal – Lisabon 1:1 (kon.) | Zenit – Fenerbahce 3:1 (kon.)
Valencia – Celtic 1:0 (kon.) | Frankfurt – Doneck 4:1 (kon.) | Neapol – Zürich 2:0 (kon.)
Salzburg – Brugge 4:0 (kon.) | D. Záhreb – Plzeň 3:0 (kon.) | Benfica – Galatasaray 0:0 (kon.)
D.Kyjev – Olympiakos 1:0 (kon.) | Real Betis – Rennes 1:3 (kon.) | Chelsea – Malmö 3:0 (kon.)
Leverkusen – FK Krasnodar 1:1 (kon.) | Genk – Slavia 1:4 (kon.) | Inter – Rapid Viedeň 4:0 (kon.)
koniec
SSC Neapol
2:0 (1:0)
FC Zürich
Štvrtok 21.02.2019, 18:55 • Stadio San Paolo, Neapol • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu SSC Neapol – FC Zürich. Stretnutie sa začne o 18:55.
     
    SSC Neapol

    Neapol je v Serii A na druhom mieste, na prvý Juventus už ale stráca priepastných 13 bodov a šanca na titul je už asi minimálna. Neapol pred jarnou časťou navyše prišiel o Mareka Hamšíka, ktorý zamieril do Číny. Forma Neapolu je ale i bez neho výborná, pretože domáci neprehrali šesť ligových zápasov za sebou.

    Do Európskej ligy vypadol Neapol z ťažkej skupiny C Ligy majstrov, v ktorej sa stretol s Parížom Saint-Germain, FC Liverpoolom a Crvenou Zvezdou Belehrad. Napriek tomu, že domáci prehrali len jeden zápas, tak o skóre skončili na treťom mieste za postupujúcim Liverpoolom, s ktorým v rozhodujúcom zápase o postup prehrali na Anfield Road 0:1. Do vyraďovacej časti ale Neapol vstúpil dobre – v prvom zápase vyhral v Zürichu 3:1 a dnes by mal podľa papierových predpokladov potvrdiť svoj postup do ďalšej fázy.
     
    FC Zürich

    Švajčiarsky tím v domácej súťaži tvrdo bojuje o pohárové priečky. Zürich je aktuálne na štvrtom mieste tabuľky, z ktorého stráca na tretí Thun už sedem bodov, súčasne ale má pred piatym St. Gallenom náskok len jeden bod. Forma Zürichu nie je veľmi dobrá – z troch jarných zápasov prehral dva a pri pohľade na dlhšiu časovú radu získal v posledných ôsmich ligových zápasoch len osem bodov.

    Do vyraďovacej časti Európskej ligy postúpil Zürich z druhého miesta skupiny A, v ktorej boli jeho protivníkmi Bayer Leverkusen, AEK Larnaka a Ludogorec Razgrad. Zürich vstúpil do skupiny tromi výhrami, v odvetnej časti však získal už len jeden bod. 10 bodov mu ale s prehľadom stačilo na postup, pretože tretia Larnaka získala len 5 bodov a Ludogorec Razgrad dokonca len 4. Po prvom súboji s Neapolom sa ale zdá, že v šestnásťfinále sa cesta Zürichu skončí.
     
    Úvodné zostavy:

    SSC Neapol: Meret – Hysaj, Chiricheş, Koulibaly, Ghoulam – Ounas, Diawara, P. Zieliński, Verdi – D. Mertens, L. Insigne (C).
    Náhradníci: Ospina – Malcuit, Allan, Callejón, Luperto, Nikola Maksimović, Milik.

    FC Zürich: Brecher – Winter, Bangura (C), M. Kryeziu, Kololli – Khelifi, Sohm, Domgjoni, Schönbächler – Odey, Ceesay.
    Náhradníci: Vaņins – Maxsö, Kharabadze, Krasniqi, Dixon, Zumberi, Kasai.

    Rozhodca: Sidiropoulos – Kostaras, Dimitriadis (všetci Grécko).
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu. Domáci Neapol bude hrať v modrých dresoch, hostia v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí sa po krátkej kombinácii pred vlastnou šestnástkou pokúsili o nákop na útočníkov. Odeyovi bol ale odpískaný ofsajd.
     
    2
    Diawara sa snažil presadiť individuálne po pravej strane, za stredovou čiarou ale o loptu prišiel.
     
    3
    Domáci ale pokračovali v útoku. Verdi sa pokúšal o center do pokutového územia Zürichu, loptu ale bez problémov chytil brankár hostí Brecher.
     
    4
    Koulibaly veľmi zariskoval pri rozohrávke a o loptu obral Odey, pred ktorým musel loptu odkopnúť na poslednú chvíľu na rohový kop.
     
    5
    Rohový kop nebol rozohraný vôbec zle. Na zadnej tyči si na center dobre vyskočil Bangura, loptu ale poslal hlavou vysoko nad Meretovu bránu.
     
    6
    Insigne si skvele nabehol na kolmý pas zo stredu poľa a pokúsil sa prelobovať vybiehajúceho brankára hostí Brechera, lopta však po jeho oblúčiku končí tesne mimo bránu Zürichu.
     
    7
    Schönbächler získal loptu v strede poľa a pokúsil sa o individuálny prienik, pri šestnástke domácich ho ale fauloval Hysaj. Nasledovať bude priamy kop hostí.
     
    8
    Center z priameho kopu bez väčších problémov odvrátila domáca obrana. Hostia ešte reklamujú ruku domáceho hráča, spomalený záber ju ale neodhalil.
     
    10
    Domáci sa s rozohrávkou nikam neponáhľajú a držia loptu pod svojou kontrolou pred šestnástkou Mereta. Pri pohľade na celkové skóre sa nie je čomu diviť.
     
    11
    Insigne si nabiehal na pas Diawaru za obranu, útočník a kapitán domácich však loptu na hracej ploche spracovať nedokázal.
     
    12
    Zieliński rozohral veľmi zle a prihral priamo Ceesayovi pred vlastným pokutovým územím, sklzom mu ale loptu vypichol Koulibaly. Následný nákop na Mertensa chytil vybiehajúci brankár Brecher.
     
    13
    Domáci znovu stratili loptu pred svojou šestnástkou a Winter vystrelil z jej hranice, trafil ale len Koulibalyho.
     
    14
    Zürich vysúva svoj presing veľmi vysoko a snaží sa nedať domácim ani kúsok priestoru na založenie útočných akcií. Hostia tento dvojzápas ešte zjavne nezabalili a prišli bojovať o postup.
     
    15
    Winterov center z pravej strany našiel v strede domáceho pokutového územia Ceesayho, tomu však hlavička vôbec nevyšla a poslal loptu výrazne mimo Meretovu bránu.
     
    16
    Mertens pekným oblúčikom za obranu našiel nabiehajúceho Verdiho a ten sa z ostrého uhla sa dostal až pred brankára švajčiarskeho tímu Brechera. Ten jeho pokus vyrazil.
     
    18
    Ceesay v hlavičkovom súboji zasiahol lakťom do hrude Koulibalyho. Ten ale bude našťastie pokračovať v hre.
     
    19
    Medzitým hostia kombinovali na útočnej polovici a po niekoľkých prihrávkach prišiel pas na Ceesayho. Vybiehajúci Meret chcel loptu chytiť, Ceesay ale do neho škaredo vletel. Obaja teraz ležia na zemi a budú potrebovať ošetrenie.
    19. Zrážka brankára Mereta so Ceesayom
     
    20
    Tak napokon sú obaja v poriadku a i bez ošetrenia týchto hráčov bude hra pokračovať.
     
    21
    Teraz mali loptu pod kontrolou domáci, ani oni sa ale ďaleko nedostali. Nákop zo stredového kruhu nedokázal Mertens spracovať, loptu ale po okamžitom presingu získali domáci späť.
     
    22
    Ounas centroval z pravej strany, na prednej tyči ale loptu zastavil Kryeziu. Opäť ale pod tlakom len odovzdal loptu domácim.
     
    23
    Zieliński poslal dobrú prihrávku do šestnástky Zürichu na Insigneho, ktorý strelou z prvej cez Kryeziuho namieril mimo bránu hostí.
     
    24
    Prvá skutočne veľká príležitosť domácich! V pokutovom území posunul vysokú loptu Mertens na Insigneho, ktorý zo stredu šestnástky strieľal z prvej, loptu ale poslal vysoko nad.
     
    26
    Po Winterovom prieniku získali hostia rohový kop, ten ale domáci bez problémov odhlavičkovali do bezpečia. Po niekoľkých súbojoch v strede poľa navyše získali loptu pod svoju kontrolu.
     
    27
    Ghoulamovi sa otvoril priestor na ľavej strane, nákop Koulibalyho ale nedobehol na hracej ploche. Neapol však s prehľadom kontroluje zápas a svoj postup a hostí nepúšťa do nebezpečných príležitostí.
     
    28
    Kololliho zasiahol rukou do tváre Ounas, nič vážne sa mu ale nestalo a pokračuje v hre. Zürich kombinuje v strede poľa, domáci ho ale nepúšťajú na svoju polovicu.
     
    29
    Chiricheş získal loptu a okamžite poslal nákop na hrot útoku Neapola na Mertensa. Ten ju chcel ešte posunúť Insignemu, Kryeziu ju ale pred bránou Brechera zastavil.
     
    30
    Neapol sa s hrou v strede poľa nezdržuje. Znovu po zisku lopty prišiel okamžitý dlhý nákop dopredu, ktorého adresátom bol tentokrát Verdi, proti nemu ale dobre vybehol brankár hostí Brecher, ktorý loptu chytil.
     
    31
    Ounas si naviedol z pravej strany loptu na stred a ľavačkou vystrelil, Brecherovu bránu ale netrafil.
     
    32
    Strely: 5:2
     
    33
    Ceesay to zobral na seba a pokúsil sa prekľučkovať k bráne Neapola sám, jeho zakončenie ale zablokoval na rohový kop Chiricheş.
     
    34
    Kololli nacentroval na zadnú tyč, kde center vracal späť pred bránu Schönbächler. Loptu ale definitívne odhlavičkoval do bezpečia Koulibaly.
     
    35
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za úder lakťom do hlavy Ceesaya Vlad Chiricheş (SSC Neapol). Spomalený záber ale odhalil, že Chiricheş zasiahol Ceesaya veľmi slabo a navyše do ramena.
     
    36
    Ceesay sa teraz predviedol výrazne lepšie, keď sa pustil do šprintérskeho súboja s Hysajom. Albánsky obranca Neapola ale tento súboj vyhral a posunul loptu brankárovi Meretovi na malú domov.
     
    37
    Domáci získali priamy kop. Ten rozohral Insigne presným centrom na Mertensa, ktorý loptu usmernil jemným tečom na bránu, Brecher bol ale pripravený a loptu vyrazil tesne mimo svoju bránu.
    37. Dries Mertens (NEA)
     
    39
    Neapol získava postupne prevahu a zatláča hostí do obrany. Gól Neapolu by asi definitívne rozhodol o postupujúcom.
     
    40
    Ounas si z pravého krídla dobre nabehol na kolmicu Hysaja, čiarový rozhodca mu ale odmával ofsajd. Hneď po opätovnej rozohrávke však fauloval Sohm Chiricheşa a domáci znovu získali guľatý nezmysel na svoje kopačky.
     
    41
    Ounas sa pri rýchlom protiútoku snažil zahviezdiť sám, pri jeho kľučkovaní ho ale o loptu pripravil Sohm. Spoluhráči môžu byť na Ounasa právom nahnevaní, na oboch stranách mal totiž voľných kolegov.
     
    42
    Držanie lopty: 61 % : 39 %
     
    43
    Neapol dal gól!

    Domáci zaslúžene otvárajú skóre! Ounas sa prekľučkoval z pravej strany pomedzi niekoľkých hráčov Zürichu a presným oblúčikom na ľavú stranu našiel SIMONEHO VERDIHO, ktorý z voleja prízemnou strelou prestrelil brankára Brechera.
    43. Simone Verdi (NEA) - 1:0
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Neapol bol v prvom polčase aktívnejší a s prehľadom kontroluje zápas. Svoju prevahu korunoval Verdiho gólom v závere prvého polčase a ak sa nestane v druhom polčase niečo neočakávané, tak postúpi do osemfinále. Zürich už nemá inú možnosť, ako sa v druhom polčase vrhnúť do útoku a dúfať, že jeho riskantná hra vyjde.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 19:56.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Domáci hneď zaútočili. Verdi uvoľnil na pravej strane Ounasa, ktorý ale spadol po súboji s Kryezium na betón za trávnikom. S bolestivou grimasou sa vracia do hry.
     
    48
    Hostia tiež predviedli svoj prvý útok v druhom polčase a vôbec nebol zlý. Schönbächler našiel presný centrom cez Hysaja v strede šestnástky domácich úplne voľného Domgjoniho, ktorý ale zblízka poslal loptu mimo Meretovu bránu.
    48. Toni Domgjoni (CUR)
     
    49
    Ghoulam našiel dlhým autovým vhadzovaním v šestnástke Zürichu Mertensa, ktorému však loptu pri pokuse o otočku odkopol na rohový kop Kryeziu.
     
    50
    Ghoulamovi sa ale jeho rozohrávka vôbec nevydarila a pomalý center odhlavičkovala bez problémov obrana hostí. Loptu ale znovu získali domáci, ktorý sa znovu usadili na útočnej polovici.
     
    52
    Hostia svojim presingom vytlačili domácich na ich polovicu, o loptu ich ale nedokázali pripraviť.
     
    53
    Ghoulam si na ľavom krídle pekne obhodil Wintera, ktorý ho následne podrazil. Jasná penalta i po vzhliadnutí opakovaných záberov, rozhodcovia ale nechali hru pokračovať.
     
    54
    Ceesay zozadu odkopol Koulibalymu loptu, ten ale pokračoval v pohybe a zasiahol ho do päty. Obaja hráči po vzájomnom kopnutí si do nôh musia byť ošetrení.
     
    56
    Striedanie v tíme SSC Neapol: z ihriska odchádza Vlad Chiricheş, prichádza Sebastiano Luperto.
     
    57
    Po ďalšom tvrdom súboji vznikla menšia šarvátka medzi Odeyom a Diawarom, hlavný rozhodca im preto hneď dohovára.
     
    58
    Domáci znovu zatláčajú hostí do obrany a vôbec im nepožičiavajú loptu. Hostia sa ale zatiaľ veľmi dobre presúvajú a nedávajú im priestor na kolmé prihrávky.
     
    59
    Zieliński prihrávkou doľava uvoľnil Ghoulama, jeho center ale zrazil na rohový kop Winter.
     
    60
    Center Ghoulama preletel až na opačnú stranu k Ounasovi, ktorý si loptu spracoval a vystrelil k bližšej tyči. Brecher bol pozorný a na dvakrát loptu chytil.
     
    60
    Striedanie v tíme FC Zürich: z ihriska odchádza Stephen Odey, prichádza Lavdim Zumberi.
     
    61
    Domgjoni zozadu veľmi škaredým sklzom zostrelil Zielińského. Kartu ale nedostal a priamy kop domáci rozohrali prihrávkou do strany.
     
    62
    Ghoulam je na ľavej strane v druhom polčase veľmi aktívny. Insigne ho uvoľnil presnou prihrávkou, center ale znovu zablokoval Winter.
     
    63
    Hostia sa okrem šance Domgjoniho z úvodu druhého polčasu prakticky neobjavili pri pokutovom území Neapola. Vypadajú už i trochu rezignovane, akoby sa zmierili s tým, že dnes ich cesta Európskou ligou skončí.
     
    64
    Neapol má jasnú prevahu v tejto časti zápasu. Domáci obliehajú pokutové územie hostí a tí sa dostávajú pod čoraz väčší tlak.
     
    64
    Striedanie v tíme FC Zürich: z ihriska odchádza Marco Schönbächler, prichádza Bledian Krasniqi.
     
    66
    Zo strednej vzdialenosti vystrelil Zumberi, bola to ale skôr strela pre štatistikov. Šla výrazne mimo, takže nemala šancu na úspech.
     
    66
    Striedanie v tíme SSC Neapol: z ihriska odchádza Piotr Zieliński, prichádza Allan.
     
    68
    Allan získal loptu v stredovom kruhu a hľadal kolmicou Mertensa, brankár hostí Brecher ale dobre čítal hru a loptu chytil.
     
    69
    Na opačnej strane sa prekľučkoval z ľavej strany k bránkovej čiare Krasniqi, nákop pred bránu sa mu už ale nevydaril a skončil v rukaviciach Brechera.
     
    70
    Ounas sa rozhodol vystreliť zo strednej vzdialenosti, jeho prízemný pokus ale bránu Zürichu minul.
     
    71
    Domáci získali roh, ani tentokrát sa ale Ghoulamovi rozohrávka nevydarila. Center preletel celým pokutovým územím až na opačnú stranu.
     
    72
    Máme pred sebou posledných cca 20 minút a trúfam si povedať, že o postupe Neapola je rozhodnuté. Zürich sa dostáva na útočnú polovicu len sporadicky a okamihy, kedy bol v druhom polčase blízko šestnástky Neapola, sa snáď dajú spočítať na prstoch jednej ruky.
     
    73
    Jeden z takýchto útočných pokusov prišiel teraz. Domgjoni po krátkej kombinácii vystrelil zhruba z 30 metrov, namieril ale vysoko nad bránu Neapola.
     
    74
    Ounas sa snažil prekľučkovať na pravej strane, pred šestnástkou mu ale loptu odkopol na roh Kololli.
     
    75
    Neapol dal gól!

    Domáci navyšujú svoj náskok! Mertens nádhernou prihrávkou našiel na pravej strane nabiehajúceho ADAMA OUNASA, ktorý si loptu posunul k bráne Zürichu a strelou k bližšej tyči prekonal Brechera.
    75. Adam Ounas (NEA) - 2:0
     
    77
    Striedanie v tíme SSC Neapol: z ihriska odchádza Adam Ounas, prichádza Arkadiusz Milik.
     
    78
    Zürich dlho držal loptu pred vlastnou šestnástkou a napádajúcemu Mertensovi nechýbalo veľa, aby sa k nej dostal. Napokon si ale obrana hostí poradila a založila útok bielych.
     
    79
    Ten sa skončil po faule Kryeziuho na Mertensa. Domáci sa nikam neponáhľajú, v súčte oboch zápasov vedú 5:1, takže to ani nie je treba.
     
    80
    Hostia sú až teraz schopní sa usadiť na útočnej polovici dlhšou kombináciou, domáci ich už totiž nenapádajú ani zďaleka tak agresívne ako na začiatku zápasu.
     
    81
    Po zisku lopty prišiel rýchly protiútok domácich. Milik si zasekol obrancu a spoza šestnástky namieril krásnou strelou pod brvno, Brecher jeho strelu skvelým zákrokom vyrazil kúsok nad brvno.
     
    82
    Striedanie v tíme FC Zürich: z ihriska odchádza Benjamin Kololli, prichádza Levan Kharabadze.
     
    84
    S centrom Wintera nemal domáci brankár Meret žiadne problémy. Následne rozohral po zemi do ďalšieho postupného útoku Neapola.
     
    85
    Domáci si záver zápasu vyslovene užívajú. S prehľadom kombinujú v strede poľa a rezignovaní hostia už ich ani veľmi nenapádajú.
     
    87
    Striedajúci Kharabadze sa snažil o sólový prienik cez stred obrany Neapola, Luperto mu ale loptu odkopol.
     
    88
    Po nákope dopredu sa rútil z pravej strany na domácu bránu Ceesay, domáci brankár Meret ale jeho úmysel prečítal a loptu mu vyrazil. Následne dokázal i rozohrať.
     
    89
    Loptu si postupne vymenila celá obranná štvorica Neapola. Uvidíme, či rozhodcovia budú nadstavovať nejaký čas, zjavne k tomu totiž nie je veľmi dôvod.
     
    90
    Tak napokon sa bude hrať ešte tri minúty.
     
    90+1
    Po faule na Sohma získavajú hostia priamy kop. Je to jedna z ich posledných šancí v tomto dvojzápase.
     
    90+2
    Priamy kop sa hosťom nevydaril, naopak založil rýchly protiútok domácich. Mertens našiel prihrávkou na pravej strane Insigneho, ktorý ešte hľadal pred prázdnou bránou Milika. Tesne pred ním sa ale lopta zdvihla na nerovnosti na trávniku a poľský útočník loptu meter pred bránou hostí minul.
     
    90+3
    Poslednú strelu zápasu vyslal spoza šestnástky Ceesay, bol to ale pomerne zúfalý pokus a skončil výrazne mimo neapolskú bránu.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Neapol s prehľadom kontroloval hru v druhom polčase a bez problémov postúpil do osemfinále. Hostí okrem jednej šance na začiatku druhého dejstva nepustil absolútne k ničomu, naopak, domáci mali jasnú prevahu a svoje víťazstvo potvrdili gólom Ounasa. S celkovým skóre 5:1 tak postupujú úplne zaslúžene.
     
    Držanie lopty: 64 % : 36 %.
    Strely na bránu: 6:1.
    Strely mimo: 7:7.
    Rohy: 4:4.
    Ofsajdy: 2:1.
    Fauly: 8:20.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (20:50:06)

    Michal Sadlek

    Góly: 43. Verdi, 75. Ounas

    Karty:   35. Chiricheş (NEA)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 7:7. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:20.
    SSC Neapol: Meret – Hysaj, Chiricheş (56. Luperto), Koulibaly, Ghoulam – Ounas (77. Milik), Diawara, P. Zieliński (66. Allan), Verdi – D. Mertens, L. Insigne (C).
    Náhradníci: Ospina – Malcuit, Allan, Callejón, Luperto, Nikola Maksimović, Milik.

    FC Zürich: Brecher – Winter, Bangura (C), M. Kryeziu, Kololli (82. Kharabadze) – Khelifi, Sohm, Domgjoni, Schönbächler (64. Krasniqi) – Odey (60. Zumberi), Ceesay.
    Náhradníci: Vaņins – Maxsö, Kharabadze, Krasniqi, Dixon, Zumberi, Kasai.

    Rozhodca: Sidiropoulos – Kostaras, Dimitriadis (všetci Grécko)
    14.02.2019
    Zürich - Neapol 1:3

    Góly: 83. Kololli (pen.) – 12. L. Insigne (Milik), 21. Callejón (Malcuit), 77. P. Zieliński (Callejón)

    Karty:   24. Untersee (CUR), 59. H. Kryeziu (CUR), 90+4. Nef (CUR) – 74. Ghoulam (NEA), 81. Diawara (NEA), 82. Nikola Maksimović (NEA)

    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 3:9. Střely mimo: 7:5. Rohy: 3:9. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 17:8.