Frankfurt – Mönchengladbach 1:1 (kon.) | Leverkusen – Düsseldorf 2:0 (kon.)
koniec
Bayer Leverkusen
2:0 (1:0)
Fortuna Düsseldorf
Nedeľa 17.02.2019, 18:00 • BayArena, Leverkusen • Nemecká Bundesliga • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Bayer Leverkusen – Fortuna Düsseldorf, ktorý sa odohrá v rámci 22. kola nemeckej Bundesligy. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Bayer Leverkusen

    Leverkusen sa po mizernej prvej časti sezóny dostal v posledných týždňoch do skvelej formy a posúva sa tabuľkou nahor. Pred týmto zápasom bol Leverkusen na ôsmom mieste, avšak len o skóre za šiestym Frankfurtom, ktorý drží poslednú pohárovú priečku. Z posledných šiestich ligových zápasov vyhral Leverkusen päť a prehral len na úvod jari s Mönchengladbachom. Doma však Leverkusen patrí medzi priemer Bundesligy, keď je až deviatym najlepším tímom v bilancii domácich zápasov, takže rozbehnutí domáci budú chcieť túto štatistiku určite vylepšiť.

    Posledných 5 zápasov:
    Leverkusen – Hertha 3:1
    Leverkusen – Mönchengladbach 0:1
    Wolfsburg – Leverkusen 0:3
    Leverkusen – Bayern 3:1
    Mainz – Leverkusen 1:5
     
    Fortuna Düsseldorf

    Podobný vývoj sezóny ako u domácich, len v nižších poschodiach ligovej tabuľky, bol i u hostí. Düsseldorf sa v posledných týždňoch rozohral do skvelej formy, čoho výsledkom bol postupný posun zo zostupovej zóny na priebežné 12. miesto. Fortuna z posledných siedmich zápasov vyhrala 5, jeden remizovala a len jeden prehrala. Jediná prehra však bol veľký debakel, ktorý Fortuna utrpela doma s RB Lipsko (0:4). Od tohto debaklu však Düsseldorf začal ďalšiu sériu zápasov bez prehry, v ktorej budú chcieť hostia pokračovať i dnes proti rozbehnutému Leverkusenu.

    Posledných 5 zápasov:
    Hannover – Düsseldorf 0:1
    Augsburg – Düsseldorf 1:2
    Düsseldorf – RB Lipsko 0:4
    Hoffenheim – Düsseldorf 1:1
    Düsseldorf – Schalke 3:0
     
    Oba tímy sa dnes stretnú v Bundeslige štvrtýkrát a vo vzájomnej bilancii má jasne navrch Leverkusen, ktorý vyhral všetky tri predošlé vzájomné zápasy. Prvý vzájomný zápas v tejto sezóne sa takisto skončil výhrou Leverkusen 2:1.
     
    Úvodné zostavy:

    Bayer Leverkusen: Hradecky – Weiser, Tah, Dragović, Wendell – Havertz, Aránguiz, Brandt – Bellarabi, Volland (C), Bailey.
    Náhradníci: R. Özcan – Thelin, Baumgartlinger, Paulinho, Jedvaj, Alario, Kohr.

    Fortuna Düsseldorf: Drobný – Hoffmann, Kamiński, Suttner – Zimmer, Zimmermann, Morales, Fink (C), Gießelmann – Lukebakio, Karaman.
    Náhradníci: Theissen – Hennings, Kownacki, Ducksch, Raman, Bormuth, Barkok.

    Rozhodca: Schmidt – Günsch, Sinn.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu, zápas sa tak o chvíľu začne.
     
    Domáci Leverkusen bude hrať v čiernych dresoch, hostia v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop prvého polčasu mali domáci, ktorí začínajú svoju prvú útočnú kombináciu rozohrávkou vlastných obrancov.
     
    2
    Pokus o vysunutie útočníkov sa ale nevydaril a lopta sa dostala k českému brankárovi hostí Jaroslavovi Drobnému, ktorý môže v pokoji rozohrať prvý útok hostí.
     
    3
    Karaman zachytil spätnú prihrávku Brandta, následne ale nedokázal prihrať svojim spoluhráčom do šestnástky a Dragović loptu odkopol na rohový kop.
     
    4
    Karaman si výborne nabehol na rohový kop a hlavou poslal loptu len o centimetre mimo Hradeckého bránu!
     
    5
    Hostia vstúpili do zápasu veľmi aktívne a pokračujú v tomto výkone i naďalej. Vysokým presingom znepríjemňujú domácim rozohrávku.
     
    6
    Už sa ale domáci usadili na útočnej polovici a svojou kombináciou sa snažia nájsť medzery v obrane hostí.
     
    7
    Zatiaľ sa im to ale nedarí, a tak si len posúvajú loptu zo strany na stranu. Volland hľadal centrom na pravú stranu Baileyho, Suttner center odhlavičkoval.
     
    8
    Domáci sa po krátkej kombinácii v strede poľa snažili zaskočiť obranu hostí nečakanou kolmou prihrávkou na Vollanda, Drobný ale dobre prečítal hru a dostal sa k lopte ako prvý.
     
    9
    Hostia si ale pri rozohrávke neporozumeli a v podstate zadarmo odovzdali domácim loptu.
     
    10
    A obliehanie obrany Düsseldorfu pokračuje naďalej. Volland poslal do nábehu Bellarabiho, tomu ale sklzom loptu odkopol do autu Suttner.
     
    11
    Na center z pravej strany si nabehol Havertz, loptu ale dobre nezasiahol a jeho pokus bez problémov chytil Drobný.
     
    12
    Opäť ale hostia pod okamžitým presingom domácich loptu len odovzdali domácim. Na trávniku medzitým leží Bellarabi, ktorý má asi nejaký svalový problém, pretože sa bez cudzieho zavinenia zranil pri spracovaní lopty.
     
    13
    Bellarabi odchádza priamo do šatne, je tak jasné, že v zápase nebude pokračovať. Lavička Leverkusenu pripravuje vynútené striedanie.
     
    14
    Morales podrazil pred šestnástkou Fortuny Aránguiza, domáci tak získavajú priamy kop.
     
    15
    Striedanie v tíme Bayer Leverkusen: z ihriska odchádza Karim Bellarabi, prichádza Lucas Alario.
     
    16
    Bailey centroval do šestnástky, jeho nákop ale bez problémov odvrátila obrana hostí. Tá však už začína byť pod veľkým tlakom. Od Karamanovej gólovej príležitosti z úvodu zápasu sa hostia prakticky nedostali na polovicu súpera.
     
    18
    Bayer Leverkusen dal gól!

    Domáci zaslúžene otvárajú skóre! Volland skvele nacentroval do šestnástky, kde hosťom nevyšla ofsajdová pasca a KAI HAVERTZ, ktorý sa zrazu ocitol sám pred Drobným a zblízka už nemal problém doraziť loptu do odkrytej brány.
     
    19
    Hostia si o tento gól svojou pasívnou hrou v obrane koledovali a uvidíme, ako zareagujú na tento vývoj.
     
    20
    Volland si nabiehal na pas Dragovića z vlastnej polovice, jeho nábeh ale zastavil ofsajdový verdikt.
     
    21
    Karaman si prevzal loptu v stredovom kruhu a potiahol si ju k šestnástke Leverkusenu, pred ktorou ho zastavil faulom Dragović. Priamy kop pre hostí.
     
    21
    Žltú kartu za tento zákrok dostáva Aleksandar Dragović (Bayer Leverkusen).
     
    22
    Suttner sa rozhodol pre priamu strelu na bránu a jeho pokus nebol vôbec zlý. Strela len tesne minula ľavú tyč Hradeckého brány.
     
    23
    Karaman pri napádaní podrazil sklzom Taha. Hlavný rozhodca mu dohovára.
     
    24
    Zimmer zablokoval center Wendella, pri tom sa ale zranil. Vypadá to na druhé svalové zranenie dnešného zápasu.
     
    25
    Rohový kop odvrátila obrana hostí, ďaleko sa však Fortuna nedostala, pretože pri pokuse o rýchly prechod do útoku prišla nepresná prihrávka na Karamana.
     
    26
    Aránguiz hľadal kolmicou Alaria, pred ním ale loptu rezolútne odkopol do autu Zimmermann.
     
    27
    Striedanie v tíme Fortuna Düsseldorf: z ihriska odchádza Jean Zimmer, prichádza Aymen Barkok.
     
    29
    Vollandov center z pravej strany odhlavičkoval Kamiński len k Brandtovi, ktorého strelu zablokoval na rohový kop svojim prvým dotykom striedajúci Barkok.
     
    30
    Aránguiz nacentroval z rohu priamo do rukavíc Drobného. Ten okamžite vyhodil loptu na Lukebakia, útočník hostí ale nedokázal loptu spracovať, a tak sa k nej ako prvý dostal brankár Leverkusenu Hradecky.
     
    31
    Leverkusen pokračuje vo svojej ďalšej „nekonečnej“ kombinácii. Hostia si musia dnes pripadať ako na kolotoči...
     
    32
    Brandt hľadal prihrávkou na pravú stranu Alaria, pred ním ale loptu zachytil Suttner. Hostia sa po dlhej dobe snažia o útočnú kombináciu, tú ale zastavila čierna hradba už pri stredovej čiare.
     
    33
    Domáci získali skvelým presingom na pravej strane loptu a na konci tejto rýchlej akcie bol Volland, ktorého pokus z hranice šestnástky chytil brankár Fortuny Drobný.
     
    35
    Držanie lopty: 80 % : 20 %
     
    36
    Hostia znovu stratili loptu pri rozohrávke a na hranici pokutového územia ju získal späť vo veľmi podozrivom súboji s Vollandom Kamiński. Rozhodca nereagoval a hra pokračuje ďalej.
     
    37
    Domáci, vedomí si svojho náskoku, trpezlivo čakajú na svoju šancu. Do kombinácie sa zapojil i brankár Hradecky.
     
    38
    Aránguizov pas za obranu Düsseldorfu chytil zatiaľ veľmi pozorný Jaroslav Drobný, ktorý dnes chytá prvý bundesligový zápas od januára 2017.
     
    39
    Hostia sa dostali do ojedinelého rýchleho protiútoku, ten ale vyriešil katastrofálne Karaman. Namiesto prihrávky na úplne voľného Lukebakia začal kľučkovať a Dragović ho bez problémov pripravil o loptu.
     
    40
    Domáci sú omnoho nebezpečnejší. Lukebakio stratil loptu a domáci prešli do rýchleho protiútoku, na konci ktorého našiel prihrávkou cez pokutové územie Vollanda Alario. Strelu domáceho kapitána na poslednú chvíľu tečoval tesne mimo vlastnú bránu Suttner.
     
    42
    Na opačnej strane sa po nevydarenom rohovom kope hnal s loptou k šestnástke Leverkusenu Lukebakio, jeho akcia ale dopadla podobne, ako predtým akcia Karamana – zamotal sa v kľučkách a Aránguiz ho sklzom o loptu pripravil.
     
    43
    Hostia sú po veľmi dlhej dobe v kombinácii na útočnej polovici, domáci sú ale zoradení v obranných šíkoch pred vlastným pokutovým územím a nedávajú im ani centimeter voľného priestoru na prienik.
     
    44
    Domáci kontrolujú zápas a kombinujú znovu na útočnej polovici. Hostia už ako keby ani nemali sily ich napádať a všetci stoja pred vlastným pokutovým územím.
     
    45
    Bude sa hrať ešte dve minúty.
     
    45+1
    Volland sa previnil útočným faulom pri napádaní rozohrávky Fortuny. Hostia ale znovu rozohrali zle a úplne sami sa pripravili o loptu.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Leverkusen mal v prvom polčase jasnú prevahu, tú ale dokázal pretaviť len do jednogólového náskoku. Düsseldorf zahral veľmi zlý polčas, keď mu okrem úvodu a gólovej príležitosti Karamana nevyšlo vôbec nič. Hostia majú obrovský problém s rozohrávkou bez ohľadu na to, či ich domáci napádajú alebo nie, a ak sa im aj podarí rozohrať, tak ich útočná fáza trpí obrovskými nepresnosťami pri prechode do útoku. V druhom polčase tak musia tieto atribúty svojej hry rozhodne zlepšiť, ak nechcú dnes odísť bez bodu z Leverkusenu.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 19:02.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Druhý polčas začína tam, kde skončil prvý. Volland vystrelil z pravej strany, Drobný bol ale pripravený a jeho pokus vyboxoval.
     
    47
    Žltú kartu za podrazenie Havertza po odohraní lopty dostáva Oliver Fink (Fortuna Düsseldorf).
     
    48
    Dragović rozohral po faule len na krátko, domáci sú tak v ďalšej kombinácii na útočnej polovici.
     
    49
    Karaman peknou prihrávkou našiel na ľavej strane úplne voľného Gießelmanna, ktorý však z dobrej streleckej pozície namieril mimo bránu Hradeckého.
     
    50
    Hostia chceli znovu zahroziť, Karaman sa ale ocitol po prihrávke Finka v ofsajde. Už teraz asi hostia predviedli v druhom polčase smerom dopredu zhruba toľko, čo za celý prvý polčas.
     
    51
    Už je ale všetko pri najtradičnejšom obrázku dnešného zápasu – Leverkusen má loptu na útočnej polovici a snaží sa nájsť okienka v obrane Düsseldorfu.
     
    52
    Lukebakio elegantne obišiel na pravej strane Wendella, jeho center do šestnástky ale poslal Dragović na rohový kop.
     
    53
    Na center z rohu si vyskakoval Suttner, Alario ale jeho pokus zablokoval a následne odkopol loptu na polovicu Fortuny.
     
    54
    Volland zadržal Gießelmanna na ľavej strane rukou, nasledovať tak bude priamy kop hostí.
     
    55
    Ten ale bez väčších problémov vyboxoval brankár domácich Hradecky, ktorý týmto zásahom založil útok domácich.
     
    56
    Čierni sa ale zasekli po nepresnej prihrávke Baileyho na Brandta pred pokutovým územím, ktoré i v tejto chvíli obliehajú.
     
    57
    Aránguiz trafil svojou strelou Havertza, od ktorého sa lopta odrazila k Alariovi. Ten neváhal, okamžite vystrelil a Drobný mal proti tečovanej strele i poriadnu dávku šťastia, že lopta od neho neodskočila príliš ďaleko.
     
    58
    Chvíľku to vypadalo, že Düsseldorf bude hrať v druhom polčase aktívnejšie, zápas sa však už vrátil k obrázku z prvého polčasu. Do šestnástky Fortuny letí jeden center za druhým a obrana hostí ich len odvracia preč.
     
    59
    Ďalší útok Leverkusenu zastavila prihrávka Brandta na Alaria, ktorý však stál v ofsajde.
     
    60
    Žltú kartu za šliapnutie na nohu Wendella dostáva Dodi Lukebakio (Fortuna Düsseldorf).
     
    62
    Držanie lopty: 83 % : 17 %
     
    63
    Weiser chcel zaskočiť Drobného strelou zo strednej vzdialenosti, jeho bránu ale výrazne minul.
     
    64
    Po zablokovanom centri Zimmermanna získali hostia rohový kop, ten ale bez problémov odvrátila domáca obrana.
     
    64
    Striedanie v tíme Fortuna Düsseldorf: z ihriska odchádza Markus Suttner, prichádza Benito Raman.
     
    65
    Hradecky sa taktiež zapojil do kombinácie Leverkusenu. Domáci si totiž radšej pomôžu prihrávkou dozadu, ako by mali riskovať, že o loptu prídu.
     
    66
    Bayer Leverkusen dal gól!

    Domáci navyšujú svoj náskok! Weiserov nebezpečný center letiaci smerom na bránu vyrazil Drobný na pravú stranu, kde však stál len úplne osamotený LEON BAILEY a ten už nemal problém zblízka doraziť loptu do odkrytej brány.
    66. Leon BAILEY - 2:0
     
    68
    A domácim dvojgólový náskok nestačí. Brandt našiel nádherným oblúčikom za obranu Alaria, ktorého strela z voleja však končí nad Drobného bránou.
     
    69
    Hostia sú po veľmi dlhej dobe dlhší časový úsek na útočnej polovici, kde kombinujú pred pokutovým územím domácich.
     
    70
    I táto kombinácia ale po nepresnej prihrávke na Ramana skončila neúspechom a domáci majú znovu loptu pevne pod kontrolou.
     
    72
    Raman zbytočným obranným zásahom daroval domácim rohový kop.
     
    73
    Havertzov center na prednú tyč dokázala obrana hostí odvrátiť, lopta sa však znovu veľmi rýchlo vrátila na kopačky domácich hráčov.
     
    74
    Domáci ale tentokrát urobili chybu v rozohrávke a dali hosťom šancu na rýchly protitútok. Karaman hľadal kolmou prihrávkou Ramana, pred ním ale stál Dragović, ktorý získal loptu pre Leverkusen.
     
    75
    Striedanie v tíme Fortuna Düsseldorf: z ihriska odchádza Oliver Fink, prichádza Dawid Kownacki.
     
    76
    Obliehanie šestnástky Düsseldorfu naďalej prebieha. Rohový kop domácich obrana hostí odhlavičkovala, loptu ale, ako doteraz v tomto zápase, znovu získali domáci.
     
    77
    Držanie lopty: 79 % : 21 %

    Čísla, ktoré v tejto štatistike dnes dosahuje Leverkusen, sú až neuveriteľné.
     
    78
    Karaman získal loptu v strede poľa a snažil sa nájsť v útoku Ramana, s tým sa ale poctivo vrátil do obrany Bailey a získal loptu pre domácich. Hosťom dnes nevychádza vôbec nič...
     
    80
    Striedanie v tíme Bayer Leverkusen: z ihriska odchádza Julian Brandt, prichádza Julian Baumgartlinger.
     
    80
    Striedajúci Baumgartlinger, ktorý hrá s ochrannou maskou, sa hneď zapojil do hry, svojou prihrávkou ale nenašiel nabiehajúceho Baileyho.
     
    81
    Volland stratil loptu pred pokutovým územím Fortuny, hostia ale neboli schopní predviesť pri prechodu do útoku ani tri prihrávky za sebou a o loptu opäť prišli.
     
    82
    Žltú kartu za podrazenie Alaria sklzom zozadu dostáva André Hoffmann (Fortuna Düsseldorf). Obranca hostí ani neskúša protestovať, prísnejší rozhodca by mu totiž bez váhania ukázal červenú kartu.
     
    83
    Weiser sa prekľučkoval na ľavom krídle cez dvoch protihráčov, Gießelmann ho ale pred šestnástkou hostí podrazil a domáci tak získavajú priamy kop.
     
    84
    Pri pokuse zasiahnuť center z priameho kopu sa zrazili brankár Fortuny Drobný a nabiehajúci Dragović. Našťastie sú obaja v poriadku. Lopta sa dokotúľala za bránkovú čiaru, hra tak bude pokračovať odkopom od Drobného brány.
     
    85
    Hostia získali rohový kop, ktorý ale Lukebakio rozohral katastrofálne a ktorý založil rýchly protiútok domácich.
     
    86
    Po nepresnom pase Baumgartlingera ale z tohto protiútoku nič nebude. Nákop striedajúceho hráča skončil za bránkovou čiarou.
     
    87
    Alario po niekoľkých rýchlych prihrávkach domácich hráčov vystrelil spoza šestnástky, namieril však tesne mimo Drobného bránu.
     
    88
    Domáci hrajú vo veľkej pohode a zápas s prehľadom kontrolujú. Tah hruďou sklepol center z ľavej strany brankárovi Hradeckému.
     
    89
    Striedanie v tíme Bayer Leverkusen: z ihriska odchádza Kevin Volland, prichádza Paulinho.
     
    90
    Domáci si poradili i s rozohrávkou pri vysokom presingu hostí a znovu útočia.
     
    90
    Koniec zápasu.
     
    Rozhodcovia nepridali k druhému polčasu ani minútu, a tak trápenie Düsseldorfu nebude pokračovať ešte niekoľko ďalších minút. Domáci dnes predviedli fantastický výkon a hostí až na šancu v úplnom úvode zápasu nepustili absolútne do ničoho. Loptu mali výrazne častejšie na svojich kopačkách a drvivú väčšinu zápasu odohrali na útočnej polovici. Hostia dnes nepredviedli smerom dopredu absolútne nič, mali obrovské problémy so samotnou rozohrávkou, za celý zápas nevystrelili na bránu Leverkusenu a veľa potenciálnych protiútokov si pokazili sami neuveriteľným množstvom nepresností. Leverkusen tak úplne zaslúžene získava všetky tri body a posúva sa už na piate miesto tabuľky, odkiaľ stráca na štvrté Lipsko 5 bodov. Düsseldorf je na priebežnom 12. mieste s desaťbodovým náskokom na barážovú 16. priečku.
     
    Držanie lopty: 79 % : 21 %.
    Strely na bránu: 7:0. Strely mimo: 2:3. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 6:11.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (19:56:26)

    Michal Sadlek

    Góly: 18. Havertz, 66. Bailey

    Karty:   21. Dragović (LEV) – 47. Fink (DSF), 60. Lukebakio (DSF), 82. Hoffmann (DSF)


    Držení míče: 79 % : 21 %.
    Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 2:3. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 6:11.
    Bayer Leverkusen: Hradecky – Weiser, Tah, Dragović, Wendell – Havertz, Aránguiz, Brandt (80. Baumgartlinger) – Bellarabi (15. Alario), Volland (C) (89. Paulinho), Bailey.
    Náhradníci: R. Özcan – Thelin, Baumgartlinger, Paulinho, Jedvaj, Alario, Kohr.

    Fortuna Düsseldorf: Drobný – Hoffmann, Kamiński, Suttner (64. Raman) – Zimmer (27. Barkok), Zimmermann, Morales, Fink (C) (75. Kownacki), Gießelmann – Lukebakio, Karaman.
    Náhradníci: Theissen – Hennings, Kownacki, Ducksch, Raman, Bormuth, Barkok.

    Rozhodca: Schmidt – Günsch, Sinn