Amsterdam – Breda 5:0 (kon.) | Excelsior – Emmen 2:1 (kon.) | Groningen – Feyenoord 1:0 (kon.)
Graafschap – Utrecht 0:1 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
5:0 (1:0)
NAC Breda
cz Nedeľa 17.02.2019, 12:15 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Holandská Eredivisie • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (14:33:38)
     
    Držení míče: 72 % : 28 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 13:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:15.
     
    Je dobojováno! Ajax na svém hřišti potvrdil roli velkého favorita a napravil týden starou ztrátu s Heraclesem. Hlavně v první půli to ale neměl jednoduché, kromě Tadićem proměněné penalty neměl moc velkých šancí a naopak to byla Breda, která měla dvě možnosti na otevření skóre. Druhá půle už byla jednoznačná, Ajax během osmnácti minut nasázel čtyři góly a díky výhře 5:0 ztrácí z druhého místa Eredivisie na vedoucí PSV čtyři body. Hosté naopak nepřekvapili a zůstávají na úplném chvostu.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    A ještě jednou Ekkelenkamp, kterému parádně prostrčil míč skvěle hrající Zijach. Van Leer ale předvedl svůj nejlepší zákrok, když pravou nohou balón vyrazil!
     
    90+2
    Ekkelenkamp sklepával neposedný míč před malé vápno, kde ale neměl žádného spoluhráče, který by z jeho pasu mohl udělat gólovou asistenci.
     
    90+1
    Lundqvist zakončil solidní hostující útok jen střelou do dobře postaveného Onany. Dolberg spěchal do protiútoku a Koch za taktickou záchranou brzdu viděl žlutou kartu.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány tři minuty.
     
    90
    Jenom to zahučelo! Zijach ze svého pohledu kroutil přímák z dvaadvaceti metrů do pravého horního rohu, ale o kousek minul.
     
    89
    Decimetr po decimetru se Ajax posouval zahuštěným polem, až získal výhodu nebezpečného přímého kopu. Na zemi skončil Hakím Zijach.
     
    88
    Střídání v týmu NAC Breda: ze hřiště odchází Mikhail Rosheuvel, přichází Giovanni Korte.
     
    87
    Veltman si všiml trestuhodně nepokrytého de Jonga, který měl kolem sebe minimálně sedm metrů volného prostoru. Dobré příležitosti ale nevyužil a zprava vypálil hodně nepřesně.
     
    86
    Centr van Anholta byl přetažený. Lundqvist doběhl míč až v křídelním prostoru, kde si ho fotbalisté Ajaxu rychle a snadno přivlastnili.
     
    85
    Pele van Anholt se postaral o zablokovanou střelu, která hostům přinesla výhodu rohového kopu. U centru zleva však byl jako první Frenkie de Jong.
     
    84
    Blind si na ose hřiště hezky zasekl míč na levačku. Střela z nějakých sedmadvaceti metrů byla zablokovaná na Ekkelnkampa a ten ze slušné pozice přestřelil.
     
    83
    Uzdravený Veltman se v hlavičkovém souboji neprosadil. Zijach pak chtěl v plném běhu převzít narážečku, ale jeho spoluhráč mu míč nevrátil přesně na nohu.
     
    82
    Nákop de Ligta trochu zahnal Zijacha do křídelního prostoru, kde chtěl zakombinovat s de Jongem a vybojoval pro Ajax aspoň roh.
     
    81
    Van Antholt zkazil nadějně rozjetou akci hodně nepřesnou finální přihrávkou na jediného kolegu, který s ním vyrazil do protiútoku.
     
    80
    Ještě deset minut chybí do konce dávno rozhodnutého zápasu. Ajax v posledních vteřinách malinko polevil a drží míč docela daleko od pokutového území.
     
    79
    Střídání v týmu NAC Breda: ze hřiště odchází Gervane Kastaneer, přichází Robert Mühren.
     
    78
    Narážečku mezi Neresem a van de Beekem výborně vystihl Alex Gersbach a s Brazilcem na zádech doprovodil balón za koncovou čáru.
     
    77
    Asi nikdo by teď nechtěl být v kůži hostujících fotbalistů, kteří v deseti lidech brání u vlastního vápna a neustále musí hledat zbytky koncentrace.
     
    76
    Střídání v týmu NAC Breda: ze hřiště odchází Dorian Dervite, přichází Daan Klomp.
     
    75
    Čím víc branek Ajax dává, tím větší chuť k útočení dostává. Aktivní napadání nyní přineslo odpískání faulu Frenkieho de Jonga.
     
    73
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Dušan Tadić, přichází Jöel Veltman.
     
    73
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Nicolás Tagliafico, přichází Jurgen Ekkelenkamp.
     
    72
    Sotva deset sekund po rozehrávce se Ajax jednoduše propracoval do další šance. Van de Beekova ambiciózní pokus z dálky letěl tentokrát mimo.
    71. Hakím ZIJACH - 5:0
     
    71
    Ajax právě vstřelil branku!
    Pro hosty to bude ještě hodně dlouhých dvacet minut, které je dělí od vysněného konce zápasu! Mazraoui posunul míč o dva metry doleva na HAKÍMA ZIJACHA, jehož střelu z delší vzdálenosti ztečoval Palmer-Brown do protipohybu Benjamina van Leera.
     
    69
    Až hra rukou zastavila příval domácích šancí. Breda alespoň na pár vteřin operovala s míčem v bezpečné vzdálenosti od své branky.
     
    68
    Tagliafico zleva odcentroval na úplně volného Nerese. Van Leer ho se štěstím vychytal a následnou dorážku z nulového úhlu srazil na roh Dervite!
    67. Dušan TADIĆ - 4:0
     
    67
    Ajax právě vstřelil branku!
    Rozložená defenziva Bredy inkasuje další gól a domácí tak naplňují průměrnou kvótu čtyř gólů na domácím stadionu! Opět u toho byl Zijach, který potáhl míč po odkryté ose hřiště a vypálil. Van Leer přízemní pokus vyrazil jen do strany a DUŠAN TADIĆ dorážkou zleva trefil prostor u vzdálenější tyče.
     
    66
    Slušně rozjetou akci Bredy pokazil Mounir El Allouchi, jehož nepřesná střela nemohla domácího gólmana ohrozit.
     
    65
    Rychlý výpad Ajaxu zastavili hosté až v pokutovém území, ve kterém El Allouchiho jasným faulem atakoval Zijach a vysloužil si za to žlutou kartu.
     
    63
    Nyní už není co řešit. Ajax jistojistě bere tři body a přiblíží se vedoucímu PSV na čtyři body. Eindhoven mimochodem včera podruhé v řadě jen remizoval, tentokrát 2:2 s Heerenveenem.
     
    62
    Aby to hostům nebylo líto, tak i Breda si poprvé rozehrála rohový kop. S jeho ubráněním však neměli Amsterdamští ani špetku starostí.
     
    60
    Držení míče: 75% – 25%.
    59. Gervane KASTANEER vl. - 3:0
     
    59
    Ajax právě vstřelil branku!
    Nekončená série standardních situací nemohla skončit jinak, než třetím míčem za zády van Leera! Tomu při prvním zakončení Nicoláse Tagliafica pomohla pravá tyč. Pak ale přišel další centr od Zijacha a ten se od smolaře GERVANEA KASTANEERA odrazil do sítě.
     
    58
    Roh a zase roh. Hakím Zijach se na startu druhého poločasu v žádném případě nenudí, neboť neustále posílá do vápna jeden centr za druhým.
     
    56
    Defenziva Bredy nadvakrát odkopla míč na polovinu soupeře. Z hloubi pole pak přišel nákop na Nerese, který si ho v rychlosti nezvládl zpracovat na střelu. Balón mu od nohy ukopl Palmer-Brown.
     
    55
    Tadić zleva odcentroval na Dervitea, který mu balón vrátil. O chvíli později Dolberg znovu prodlužoval pas od Tagliafica, ale tentokrát z toho resultuje jenom roh.
     
    54
    Kontrola u videa zkoumala, zda dánský útočník nebyl v těsném ofsajdu. Opak byl pravdou a na dvougólovém vedení Ajaxu se nic nemění.
    53. Kasper DOLBERG - 2:0
     
    53
    Ajax právě vstřelil branku!
    S největší pravděpodobností je rozhodnuto! Hakím Zijach měl spoustu času na centr z hloubi pole, který KASPER DOLBERG šikovnou tečí zády brance prodloužil k levé tyči bezmocného van Leera.
     
    52
    Nakonec to byly rohy hned dva, ale ani z jednoho se domácím nepovedlo pořádně zakončit. Za zmínku stojí jen Blindova střela zablokovaná vlastním spoluhráčem.
     
    51
    Tadić z levého křídla hledal Dolberga, který na startu druhé půle nahradil nevýrazného Schöneho. Všechny rozehrávky standardních situací tak připadly Zijachovi, který bude znovu kopat roh.
     
    50
    Červenobílí vybojovali rohový kop. Zijach posílal míč na bližší tyč, ke které spěchal Tagliafico, ale na branku vystřelit nedokázal.
     
    49
    Narážečka mezi Zijachen a Neresem měla k dokonalosti hodně daleko. Domácí se museli vrátit pro míč nějakých dvacet metrů před pokutové území.
     
    48
    Zijachův centr levou nohou obrana Bredy odvrátila. Rosheuvel vyrazil na zteč, při které ho podpořil Nijholt a ten z třiceti metrů přestřelil o velký kus.
     
    47
    Van Anholt zastavil Tagliafica čistě. O pár vteřin později se ale potkal na stejném místě s Tadićem a to už fauloval.
     
    46
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Lasse Schöne, přichází Kasper Dolberg.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Je za námi první poločas, ve kterém Ajax dominoval na míči, ale nějaký velký počet gólových šancí si nevytvořil. Paradoxně to mohli být hosté, kteří se mohli dostat do vedení, jenže to by Kastaneera nesměl vychytat Onana a van Anholt těsně přestřelit. Klid na amsterdamské kopačky dorazil až po proměněné penaltě Dušana Tadiće, které předcházela nešikovná ruka Dervitea při blokování přímého kopu. Zanedlouho poté mohl na 2:0 zvýšit de Ligt, jehož hlavička skončila na horní tyči.
     
    45+1
    První poločas skončil.
    45+1. Matthijs de Ligt (AJA)
     
    45+1
    Snandardku z pravé strany domácí nevyužili, ale po následném rohu už byli blízko od druhé trefy! De Ligtova halvička z centru Zijacha skončil na břevně!
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    44
    Menno Koch ve středu hřiště fauloval Nerese. Než domácí tým stihl rozehrát, tak se žlutočerní zatáhli do hlubokého bloku.
     
    43
    Díky snaze aktivního Kastaneera se hosté na chvíli dostali do pokutového území. Po Lundqvistovi každopádně hrál míč jeden ze členů připravené obrany Ajaxu.
     
    42
    Tempo hry po prvním gólu výrazně opadlo. Ajax hraje docela profesorsky a nevypadá to, že by se měl konat nějaký debakl.
     
    41
    Dervite si trochu zahrával s osudem, když zápasnicky poslal k zemi de Ligta. Rozhodčí nijak nereagovali a šance z rohového kopu rychle vyšuměla do ztracena.
     
    40
    Ajax se může uklidnit a rozjet své útočné galapředstavení, na které jsou jeho fanoušci proti slabším týmům zvyklí. Následuje rohový kop.
    38. Dušan TADIĆ - 1:0
     
    38
    Ajax právě vstřelil branku!
    Domácí jdou do vedení a dělají nejdůležitější krok za vítězstvím! Míč si na penaltový bod postavil DUŠAN TADIČ, neomylně zamířil ze svého pohledu k levé tyči a van Leer na míč nedosáhl, i když směr střely vystihl.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Dorian Dervite (NAC Breda).
     
    37
    Dost možná rozhodující moment zápasu! Debutant Dervite zablokoval Zijachovu střelu loktem pravé ruky a zavinil pokutový kop!
     
    36
    Slibně vypadající přímý kop rozehrál Zijach, jenže balón se od zdi odrazil mimo tři tyče. Možná to bylo od ruky, na což se jde hlavní sudí podívat na video.
     
    35
    De Jong kousek před pokutovým územím přepadl přes nohu Nijholta a ten se stal prvním hráčem, který vyfasoval žlutou kartu.
     
    34
    Pomohl jim až Zijachem rozehraný rohový kop, který sice přinesl hlavičku de Ligta, ale ta putovala přesně do míst, kde stál van Leer.
     
    33
    Breda se v devíti lidech stáhla na minimální prostor u hranice pokutového území. Amsterdamští se jen těžko prokousávají do palebné pozice.
    32. Pele van Anholt (BRD)
     
    32
    Druhá slibná možnost pro hostujícího outsidera! Pele van Anholt střílel z těžkého voleje a přestřelil Onanovu branku jen o pár centimetrů!
     
    31
    Van Anholt zakřižoval Tadiće a ten ho vedle šestnáctky fauloval. Kastaneerova šance domácí nápor výrazně otupila.
     
    30
    Držení míče: 74% – 26%.
     
    28
    El Allouchiho nákop defenziva amsterdamského klubu vyřešila. Tadić si pak došel pro faul a už pomáhá rozjet postupný útok.
     
    27
    Zatím nevýrazní Schöne a Zijach se postavili k rozehrávce standardní situace. Centroval druhý z nich, ale obrana Bredy si snadno poradila.
     
    26
    Kvůli následnému souboji v pokutovém území se ještě zkoumalo video. Rozhodčí žádný důvod k nařízení penalty nenašli a Ajax může znovu kupředu.
    25. Gervane Kastaneer (BRD)
     
    25
    Zničehonic tu byla dobrá šance pro hosty! Rosheuvelův centr propadl přes Blinda na zadní tyč, kde byl úplně volný Kastaneer. Onana proti němu rychle vyběhl a výborně zasáhl!
     
    24
    Menno Koch zaváhal v rozehrávce, ale jeho spoluhráči situaci snadno a rychle vyřešili. A dokonce se dostali do náznaku rychlého protiútoku.
     
    23
    Oproti úternímu zápasu s Realem Madrid je Johan Cruijff Arena mnohem skromněji zaplněná. Ještě markantnější je rozdíl v atmosféře, která je velmi komorní.
     
    22
    Tadić si šlápl na balón, ale i tak zleva vběhl do velkého vápna. V něm nic nevymyslel a Breda tak drží nulu vzadu i v probíhající dvaadvacáté minutě.
     
    21
    Pele van Anholt ustrážil Tagliafica, nicméně ten nechal projít míč na roh. Zijachův centr našel de Ligta, jehož hlavička se od trávníku odrazila přesně na van Leera.
     
    20
    Po kratičké odmlce se opět hraje těsně u a zároveň uvnitř pokutového území Bredy, kde se míč pohybuje snad v osmdesáti procentech času.
     
    19
    Jen pár centimetrů scházelo Kastaneerovi, aby vystihl Onanovu přihrávku a tím se dostal do gólové šance. Inu nestalo se a Mazraoui vhazuje.
     
    18
    Ani na druhý pokus se Breda nedostala na polovinu soupeře. Zijach díky tomu centroval do vápna na Nerese, ale o něj se čistě postaral Pele van Anholt.
     
    17
    Kastaneer zkusil prorazit na druhý konec hřiště, jenže metr za půlící čarou mu nekompromisní stopku vystavil Daley Blind.
     
    16
    De Lingův centr sice letěl do prostoru, kde operovalo hned několik jeho spoluhráčů, nicméně žádný z nich důležitý hlavičkový souboj nevyhrál.
     
    15
    Benjamin van Leer se natáhl po vysokém centru směřujícím k zadní tyči a prodloužil ho za koncovou čáru na rohový kop.
     
    14
    Hraničně vypadající stáhnutí van de Beeka v pokutovém území rozhodčí přešli bez odezvy. Ajax bude kopat "jen" standardku z levého křídla.
     
    13
    Tadić pronikl do vápna, kde předkopl míč k van de Beekovi. Ani ten ho z bezprostřední blízkosti do branky nedostal, neboť trefil bližší tyč!
     
    12
    David Neres se snažil znovu ukořistit míč na úkor van Anholta, kterého viditelně fauloval. Breda rozehrává napravo od vlastního vápna.
     
    11
    Skluzující Koch minul de Jonga, který díky tomu odcentroval z levé strany, jenže u bližší tyče našel pouze Dervitea.
     
    10
    Ojedinělá snaha ofenzivy Bredy trvala jen velmi krátce. Gervane Kastaneer byl u levé postranní čáry rychle odseparován od balónu.
     
    9
    De Jong přenesl hru doprava na Zijacha. Ten ihned pálil, ale od prvního protihráče se balón odrazil až do středu hřiště.
     
    8
    Nepřesná přihrávka od Nicoláse Tagliafica skončila v autu. Pokračuje se odkopem od branky Benjamina van Leera.
     
    7
    Dalšímu svižnému přechod pomohl zejména odmávaný ofsajd, ve kterém se zapomněl brazilský šikula David Neres.
     
    6
    Asi popáté za šest minut se domácí dostali až do pokutového území. Opět ale selhala předfinální fáze, Tadić neposunul přihrávku na van de Beeka.
     
    5
    Frenkie de Jong dostal přihrávku do druhé vlny, ovšem vypálil jenom do Kocha. Vzápětí už došlo faulu Ajaxu.
     
    4
    Neres se na levém křídle prosmýkl mezi dvěma hráči a pronikl do vápna, kde jeho přihrávku nezpracovali van de Beek ani Tadić.
     
    3
    Ajax nastoupil na soupeře stejně jako před pár dny v Lize mistrů na Real Madrid. Nesmírně aktivním presinkem nenechává obranu Bredy pořádně nadechnout.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují ve žlutočerných, zatímco domácí v bíločervených dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico – van de Beek, Schöne, F. de Jong – Zijach, Tadić, Neres.
    Náhradníci: Lamprou – de Wit, Dolberg, Ekkelenkamp, Huntelaar, Kristensen, Labyad, Sinkgraven, Veltman.

    NAC Breda: van Leer – Koch, Dervite, Palmer-Brown – van Anholt, El Allouchi, Nijholt, Gersbach – M. Rosheuvel, Kastaneer, Lundqvist.
    Náhradníci: Niemczycki, Zwarthoed – Kaikai, Kali, Klomp, Korte, Leigh, Mets, Mühren, van Hooijdonk.

    Rozhodčí: Mulder – Balder, Brondijk.
     
    Vzájemné zápasy

    24.11.2018 Breda – Ajax 0:3
    04.02.2018 Ajax – Breda 3:1
    18.11.2017 Breda – Ajax 0:8.
     
    NAC Breda

    Hostující fotbalisté moc dobře ví, že v Amsterdamu nemají moc velkou šanci na bodový zisk. Ajax doma dává v průměru více než čtyři góly na zápas a třeba předposlední De Graafschap zde vyfasoval dokonce osmičku. Breda jde do zápasu dvaadvacátého kola z úplného chvostu tabulky s bilancí čtyř výher, čtyr remíz a třinácti porážek. V tomto kalendářním roce získal jediný bod za remízu 1:1 s Den Haagem, jinak prohrál 0:2 s Willemem II, 0:3 se zmíněným Graafschapem, což byl důležitý zápas o záchranu, a naposledy 0:3 s Alkmaarem. Na jistotu záchrany Breda ztrácí už sedm bodů, reálnější se zdá být účast v baráži, na kterou má dvoubodové manko.
     
    AFC Ajax

    Obrovský favorit tohoto klání rozhodně neprožívá podařené období. Z posledních čtyř ligových zápasů Ajax vyhrál jedno jediné nad Venlem (6:0), čímž si malinko napravil reputaci po ostudné porážce 2:6 s Feyenoordem. Během posledního týdne svěřenci Erika ten Haga prohráli další dva zápasy, v Eredivisie nečekaně padli s osmým Heraclesem 0:1 a v ostře sledovaném utkání osmifinále Ligy mistrů po dobrém výkonu nestačili 1:2 na Real Madrid. I tak Ajax zůstává v boji o titul, z druhého místa ztrácí na PSV šest bodů.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu dvaadvacátého kola nizozemské Eredivisie. Od dvanácti hodin a patnácti minut se můžeme těšit na utkání mezi Ajaxem a Bredou!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:15.

    Michal Břuchanský

    Góly: 38. Tadić (pen.), 53. Dolberg, 59. Kastaneer (vla.), 67. Tadić, 71. Zijach

    Karty:   65. Zijach (AJA) – 35. Nijholt (BRD), 38. Dervite (BRD), 90+1. Koch (BRD)


    Držení míče: 72 % : 28 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 13:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:15.
    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico (73. Ekkelenkamp) – van de Beek, Schöne (46. Dolberg), F. de Jong – Zijach, Tadić (73. Veltman), Neres.
    Náhradníci: Lamprou – de Wit, Dolberg, Ekkelenkamp, Huntelaar, Kristensen, Labyad, Sinkgraven, Veltman.

    NAC Breda: van Leer – Koch, Dervite (76. Klomp), Palmer-Brown – van Anholt, El Allouchi, Nijholt, Gersbach – M. Rosheuvel (88. Korte), Kastaneer (79. Mühren), Lundqvist.
    Náhradníci: Niemczycki, Zwarthoed – Kaikai, Kali, Klomp, Korte, Leigh, Mets, Mühren, van Hooijdonk.

    Rozhodca: Mulder – Balder, Brondijk