Tisková konference k výsledkům Hokejového fóra (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k výsledkům Hokejového fóra

cz Streda 30.01.2019, 11:00 • Síň slávy českého hokeje, OC Harfa, Praha 9 • Tlačové konferencie
     
    12:19
    Z Prahy přejeme klidný zbytek odpoledne, na počtenou. (12:19:57)
     
    12:19
    Tisková konference po téměř hodině a půl končí.
     
    12:18
    „Vytvořit časový prostor pro biologicky mladší, poskytnout jim kategorii 14-15, nebo 15-16 rok navíc, navrhuje za akademickou obec Martin Musálek.“
     
    12:17
    Co s tím?

    „Vytváříme projekt s ČSLH. Ten by měl umožnit vytvořit metodiku pro trenéry. Ti by mohly za využití jednoduchých parametrů to, jestli je hráč, nebo není napřed, především o kolik.“
     
    12:16
    „Biologicky pomalejší hráči často končí mezi 14. a 16. rokem, nejsou pro trenéra perspektivní, protože momentálně nestačí fyzicky. I přes to, že má potenciály a je šikovný, ze sportu odejde. Základna českého mládežnického hokeje je výrazně užší, než byla kdysi. Myslet si, že motor pro hráče, který to v hokeji přežije, je mylná. Je tu o třetinu méně hráčů, navíc je tu větší boj s jinými sporty,“ říká Musálek.
     
    12:15
    „Dlouhodobě pravděpodobně hráči nedostávají relevantní objem zatížení a není kontrolována intenzita, s jakou trénují, protože trenér šije trénink pro všechny hráče bez rozdílu biologického věku. To je můj předpoklad, zatím pro to nemám data,“ dodává Musálek. Podle něj to má následný důsledek v tom, že hráči "nemakají na plný plyn, protože nemusejí."
     
    12:14
    Martin Musálek pokračuje: „Vyspělejší hráči mají svůj výkonový zenit kolem 17,5 roku“
     
    12:13
    Závěr Martina Musálka:
    "Velké rozdíly v biologické vyspělosti mezi 14. a 15. rokem (hmotnost, výška), to upřednostňuje výběr vyspělejších hráčů," říká Musálek.
    "Upřednostňování biologicky akcelerovaných hráčů má bumerangový efekt v kategorii U18 a výš. Hráči v off-ice testech výkonově stagnují," tvrdí Musálek.
     
    12:10
    Mezi hráči je podle Musálka mezi 14. a 15. rokem 16 centimetrů výškového rozdílu, v hmotnosti 22 kg.
     
    12:08
    Proč se nedaří reagovat na zlepšení zahraniční konkurence? To je otázka, kterou Musálek pokládá a ukazuje vizualizaci rozdílů.
     
    12:07
    Musálek srovnává český hokej se švédským, kanadským a americkým.
     
    12:06
    Do 14 let věku podle Musálka čeští hokejisté dokáží obstát s konkurencí ze zahraničí, v 15 letech ale dochází ke zlomu a prvním rozdílům
     
    12:04
    Musálek má další prezentaci, kterou bude předčítat a komentovat.
     
    12:03
    Slovo dostal i Martin Musálek z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.
     
    12:02
    „Registrujeme v žákovských kategoriích 14 tisíc hráčů. Ročně dojde mezi těmito hráči ke 1 500 přestupům. Ve Švédsku jich mají registrovaných 42 tisíc a ročně se jich pohybuje jen 38,“ říká Tomáš Král a zmiňuje finanční stránku záležitosti a přestupy mezi kluby v souvislosti s vyplácením přestupů z klubů do klubů. To by podle něj měly platit kluby, nikoliv rodiče.
     
    12:00
    Martin Urban už končí své slovo, jenže o něj se opět přihlásil Tomáš Král. Údajně zapomněl přečíst jednu stranu z prezentace.
     
    11:57
    Generální sekretář znovu opakuje svého předřečníka – mluví o kontrole trenérů a klubů, zmiňuje podle něj potřebnou osvětu a potřebu toho, aby kluby vychovávaly své hráče.
     
    11:55
    Martin Urban ve značně velké míře opakuje to, co tu 45 minut říkal Tomáš Král. Mluví například o výchově mladých hráčů a přímých sestupech ze soutěží/do soutěží. Má na to přitom stejné názory jako prezident ČSLH.
     
    11:52
    Podle Urbana chce ČSLH diskutovat o možnostech zahrnujících úprav přestupních řádů, systémů soutěží, struktur mládežnických soutěží a věkových kategorií, práci s trenéry (kontrola tréninkového procesu) a osvětě mezi manažery, trenéry i rodiči.
     
    11:46
    Martin Urban zmiňuje všeobecně známé informace o činnostech ČSLH, nyní srovnává ČR se Skandinávií nebo Švýcarskem.
     
    11:44
    Martin Urban mluví o činnostech a úkolech ČSLH.
     
    11:44
    Ten předal slovo generálnímu sekretáři Martinu Urbanovi. Ten pokračuje v předčítání dlouhé prezentace z Hokejového fóra.
     
    11:43
    Tomáš Král ukončil prezentaci Hokejového fóra, nyní mluví mluvčí Zdeněk Zikmund.
     
    11:42
    Nyní Tomáš Král kritizuje malé vytěžování mladých hráčů v extraligových klubech, které si podle něj mnohdy stahují hráče z Litoměřic. Uvádí to na příkladu, kdy měl jeden hráč dorazit do Litoměřic v půl čtvrté ráno ze zápasu z Přerova a klub mu v osm hodin ráno zavolal, aby se v deset dopoledne hlásil ve svém extraligovém klubu, kde následně odehrál pouhé tři minuty v extraligovém zápase. Tak by to podle Krále nemělo fungovat.
     
    11:39
    „Pokud to ve všech akademiích bude fungovat tak, jako v Litoměřicích, neměl by být nikde problém,“ říká Tomáš Král.
     
    11:38
    Tomáš Král pojal tiskovou konferenci v podstatě jako samotné Hokejové fórum a předčítá údaje z prezentace, o které již byla řeč a je ke stažení na webu svazu. V současné době mluví o režimu v hokejové akademii hráčů do 20 let v Litoměřicích.
     
    11:34
    Podle svazu se uzavřením Chance ligy obavy z poklesu kvality a zájmu nepotvrdily. Úroveň i návštěvnost podle ČSLH rostou.
     
    11:33
    Podle Krále dostávají mladí hráči očekávaný prostor jen v Litoměřicích, Benátkách nad Jizerou, Frýdku-Místku, Třebíči a Kadani.
     
    11:32
    V této soutěže podle Krále nastupují pravidelně v tuzemské extralize jen tři hráči – Galvas, Plášek a Myšák.
     
    11:31
    „O tom, že přechod do dospělé kategorie, nemáme vůbec zmáknutý, není vůbec diskuze. V tom zaostáváme za Finskem nebo Švédskem,“ říká Král.
     
    11:29
    V roce 2012/2013, kdy nebyly soupisky regulovány, dosáhl věkový průměr soutěže 27,2 roku. Po regulaci, která nastala v letech 2013-2018, se průměr snížil na 26,38 roku. Po zrušení regulace před sezónou 2018/2019 se podle Tomáše Krále nyní čísla vracejí k původním hodnotám.
     
    11:27
    Tomáš Král mluví o přímých postupech a sestupech do soutěží/ze soutěží. To by podle něj zajišťovalo, že budou všechny kluby hrát do konce března, případně do dubna.
     
    11:25
    Podle Tomáše Krále je výchovné jednoznačně špatně a brzdí to podle něj hráče. Bez dohody podle něj ale není možné zrušit. "Myslím si ale, že za poslední dva tři roky došlo k výraznému posunu. Doufám, že se k tomu dobereme.
     
    11:23
    „Cesty vpřed musíme hledat především ve výchově v klubech a v širším uplatnění mladých talentů v dospělém hokeji,“ píše Král ve své prezentaci.

    Aktuální problémy podle ČSLH:
    - odstupné v dospělých kategoriích
    - zúžení juniorské a dorostenecké extraligy
    - systémy soutěží včetně postupů a sestupů
    - ranou akcelerací hráčů
    - "výsledkaření" v žákovských kategoriích
     
    11:20
    Následně mluví Tomáš Král o mladých hráčích v TELH a Chance lize.
     
    11:20
    Tomáš Král dále prezentuje čísla a data k draftům a platbám z NHL.
     
    11:19
    "V reprezentaci jsme bez medaile od roku 2013," říká Král. Dodává, že například U20 je bez medaile už od roku 2005.
     
    11:18
    Tipsport extraliga dosáhla rekordní průměrné návštěvnosti v roce 2017/2018, kdy číslo činilo 5 455, podle Tomáše Krále je slušná návštěvnost i v Chance lize, která je dokonce navštěvovanější než extraliga na Slovensku.
     
    11:17
    „Návštěvnost extraligy roste. Nemyslím si, že by její úroveň byla špatná, jak často slyšíme. Mezinárodním srovnáním jsou výstupy týmů v Lize mistrů nebo vystoupení klubů mládežnických reprezentací. Ty neodpovídají vyloženým prostředkům ani našim představám a požadavkům“
     
    11:16
    Tomáš Král přechází ke klubovému a reprezentačnímu hokeji.
     
    11:15
    „Z projektu trenérů žáků byly původně vypuštěny extraligové kluby a Praha, ale nyní jsme se rozhodli, že to rozšíříme i do Prahy, extraligy a 1. ligy. Dozvěděli jsme se zajímavou věc, a to, že velmi často se ukazuje, že největší nešvary, kterými se při práci s malými dětmi zabýváme, se objevují i v klubech, které hrají profesionální hokej. Abychom mohli nějakým způsobem zasahovat i tam, tak se program trenérů žáků rozšiřuje i na tyto kluby,“ pokračuje Tomáš Král.
     
    11:14
    „Ve 130 tuzemských klubech máme svého placeného trenéra. Díky tomu jsme schopni ovlivňovat a kontrolovat jeho práci. Dokážu si představit, že by tito trenéři měli být honorováni lépe. To závisí na tom, jak se k tomu bude stavět stát. Jsou tam normální, dobří, ale i špatní trenéři. Nějakou dobu trvá, než se seznámíte s prací toho člověka,“ říká upřímně Tomáš Král.
     
    11:12
    Nyní Tomáš Král hodnotí projekt Pojď hrát hokej, ten podle něj pomohl navýšit počet klubů a mužstev v mládežnických soutěžích.
     
    11:12
    „Chtěli jsme na fóru sdělit, že zásahům do akademií se nebráníme,“ říká Král.
     
    11:11
    „Do akademií budeme muset tvrději zasáhnout, a to do věcí, které já bych považoval za automatické a měly by být řešeny v klubech. V první řadě by si s lidmi, kteří nedělají, co mají, měl řešit zaměstnavatel," doplňuje šéf ČSLH.
     
    11:11
    „Jsou kluby, které mají akademii řadu let. Mají velice slušné a ekonomické zázemí a výsledek je ten, že třeba za 7 let nemají jediného odchovance ve svém extraligovém týmu. To je prostě šokující, upřímně řečeno nepochopitelné. Souvisí to s tím, když se trenéra zeptáte, proč nedává příležitost mladým a on odpoví, že je nemá. To je ďábelská odpověď. Koho jiného je to problém, než jeho a jeho klubu?“ zlobí se Tomáš Král.
     
    11:09
    „Nepředběhli jsme akademiemi svět, ale zachránili jsme se díky nim ve světě,“ říká Tomáš Král. Podle něj ne všechny akademie fungují tak, jak si svaz představuje. Ochota pracovat podle něj není všude stejná.
     
    11:09
    Tomáš Král chválí projekt hokejových mládežnických akademií, které se podle něj osvědčily. „V době, kdy se akademie vytvářely, tak nebýt jich a programu akademií, které výrazně prospěly k rozvoji zázemí v klubech, tak jsou z mého pohledu zcela neoddiskutovatelnou věcí. Pomohly zpomalit propad mládežnického hokeje," dodává Král a zmiňuje, že projekty akademií jsou známé i z jiných zemí, například z Kanady.
     
    11:07
    Investice do mládeže v klubech tvoří 54 % rozpočtu mládeže ČSLH, od roku 2009 se dotace klubům více než ztrojnásobily.
     
    11:06
    V letech 2008-2018 se podle ČSLH rozpočet svazu zdvojnásobil
     
    11:06
    „Manažery a majitele klubů jsme seznámili s vývojem ekonomické situace. Konstatovali jsme, že v letech 2014-2018 jsme do mládeže investovali 540,3 mil. korun, z toho 232,4 mil. korun šlo na mládežnické reprezentace, zbytek do klubů“. Podle Tomáše Krále je tuzemský mládežnický hokej na stejné úrovni, jako v jiných světových hokejových zemích.
     
    11:05
    Tomáš Král ukončil svou úvodní část řeči, odkazuje také na prezentaci Hokejového fóra, jež je ke stažení na webu Českého hokeje ve stejném formátu, v jakém byla promítána právě na fóru.
     
    11:04
    Tomáš Král: „Samozřejmě je těžké zrušit populární tabulky v profesionálním hokeji, je tu ochota na zužování soutěží v přechodovém věku mezi juniory a dospělým hokeji," dodává Král.
     
    11:03
    Tomáš Král: „Nečekali jsme, že by se na fóru dohodla výrazná změna soutěže (například zrušení tabulky). Ale se všemi jsme si na přímo řekli, jaké problémy máme a co je ta brzda ve výchově hráčů. Všichni víme, že se pořád točíme. Nemůžeme se vymlouvat na zázemí, ale bavíme se o tom, co máme, a proč to neumíme tak vytěžit.“
     
    11:02
    Nyní je podle šéfa ČSLH situace lepší. „Máme zde vybudovány systémy akademií, v mnoha klubech máme své trenéry. To je výborné, ale pokud dělají svou práci tak, jak mají. A o tom to v tomhle případě je.“
     
    11:01
    Tomáš Král: „Když jsem nastupoval na ČSLH, tehdy ještě do Karlína, na svazu pracovali pouze dva lidé. Ti měli na starosti úplně všechno,“ ohlíží se prezident ČSLH k dobám minulým a srovnává je s dnešním ČSLH, který je několikanásobně větší institucí.
     
    11:00
    „Řadu let jsme zápolili s financemi ohledně toho, jaké projekty vůbec můžeme organizovat. V posledních deseti letech to nebylo jednoduché. První čtyři roky byly na hraně, téměř kritické. Postupem času se situace zlepšovalo a dařilo se nám získávat více prostředků, ty jsme vydávali do sportovních opatření a aktivit“
     
    10:59
    Tomáš Král dále mluví o tom, proč se ČSLH rozhodl uspořádat hokejové fórum. Nešlo podle něj jen o výsledek U20 na MS v hokeji, ale ČSLH chtěl diskutovat záležitosti či změny v soutěžích, které svaz nařizuje.
     
    10:58
    „Před půl rokem proběhla hodnotící konference. Podle stanov skládali členové ČSLH účty (tj. zástupci klubů). Ti byli seznámeni se všemi skutečnostmi tak, jak je běžné.“
     
    10:57
    Slova se ujímá šéf Českého hokeje Tomáš Král.
     
    10:57
    Tisková konference začala.
     
    10:56
    Účastníci tiskové konferenci dorazili a TK začíná, zahajuje ji tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund.
     
    10:56
    Hosté tiskové konference:
    Tomáš Král (prezident ČSLH)
    Martin Urban (generální sekretář ČSLH)
    Martin Musálek (FTVS UK)

     
    10:53
    V Síni slávy českého hokeje se chystá začátek tiskové konferenci, přítomní novináři čekají na příchod hostů.
     
    Tématy fóra byla hlavně výchova mladých hráčů, kteří v posledních letech nedokáží konkurovat světovým špičkám na prestižních turnajích a mistrovstvích.

    „Potěšil mě jak počet, tak reprezentativní složení a zájem účastníků fóra,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Výstupem z jednání budou návrhy, které připraví vedení svazu s odbornými komisemi a rozešle k vyjádření klubům. Týkat se budou zrušení odstupného v dospělých soutěžích, úpravy systému soutěží včetně zúžení nejvyšší juniorské a dorostenecké extraligy nebo úpravy věkových kategorií, především 9. tříd. Jednoznačnou podporu dostal projekt Akademií U20, který by se měl po Litoměřicích rozšířit také na Moravu," řekl po skončení fóra Tomáš Král.
     
    Hokejové fórum proběhlo podle ČSLH z iniciativy prezidenta ČSLH Tomáše Krále. Toho se zúčastnila více než stovka delegátů – majitelů, generálních a sportovních manažerů, případně vedoucích mládeže – z klubů Tipsport extraligy, Chance ligy a II. ligy. Mezi účastníky fóra byl vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (ANO), v programu vystoupili vedoucí představitelé Českého hokeje, zástupci klubů nebo Martin Musálek z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.
     
    Dobrý den z pražských Vysočan, kde se od 11 hodin uskuteční tisková konference Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) k výsledkům Hokejového fóra, které uspořádal ČSLH letos ve druhé polovině ledna.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Vojtěch Drbohlav

    Hosté TK
    Tomáš Král (prezident ČSLH)
    Martin Urban (generální sekretář ČSLH)
    Martin Musálek (FTVS UK)