Tour Down Under 1.etapa sk Víťaz: Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep) (kon.)
koniec udalosti
Tour Down Under 1.etapa

Víťaz: Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep)

Utorok 15.01.2019, 03:00Cyklistika
     
    Úvodná etapa 21. ročníka pretekov Tour Down Under sa skončila víťazstvom talianskeho majstra Eliu Vivianiho. Ten sa v záverečnom kilometri skvelým spôsobom prepracoval dopredu a následne zničil konkurenciu. O viac než dĺžku bicykla za ním zaostal druhý Max Walscheid a tretie miesto berie mladý Jakub Mareczko. Petrovi Saganovi koncovka príliš nevyšla a obsadil až ôsme miesto. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň. (05:13:51)
     
    Konečné výsledky dnešnej etapy:

    1. Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep) 3:19:47 hod.
    2. Maximilian Walscheid (Sunweb)
    3. Jakub Mareczko (CCC Team)
    4. Phil Bauhaus (Bahrain Merida)
    5. Ryan Gibbons (Team Dimension Data)
    6. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates)
    7. Kristoffer Halvorsen (Team Sky)
    8. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    9. Danny Van Poppel (Team Jumbo-Visma)
    10. Daniel Hoelgaard (Groupama-FDJ) – rovnaký čas.
    Víťazom dnešnej etapy sa stáva Elia Viviani.

     
    CIEĽ
    Víťazom prvej etapy cyklistických pretekov Tour Down Uder 2019 sa stáva ELIA VIVIANI! Talian bol dlho vzadu, ale po ľavej strane sa krásne vyviezol dopredu. Potom sa prekĺzol popri bariéry a jasne zdolal Maxa Walscheida. Pretekár tímu Deceuninck – Quickstep trošku zavrel aj Petra Sagana, ktorý sa do špurtu dostal veľmi neskoro. Napokon končí ôsmy.
     
    1 km
    Záverečných tisíc metrov zostáva do konca dnešnej etapy. Teraz pre zmenu veľmi dobre zapracoval tím Mitchelton-Scott a dostal dopredu svojho lídra. Peter Sagan sa drží za Calebom Ewanom, Talian Elia Vviani naďalej trošku zaostáva.
     
    2 km
    Dva kilometre pred koncom majú najlepšie karty v rukách tímy Bora-Hansgrohe, EF Education First Pro Cycling a tiež Jumbo-Visma. Vpredu majú vytvorené vláčiky a ich lídri sa budú uchádzať o etapový vavrín.
     
    4 km
    Lukas Pöstlberger si už vystúpil z čela pretekov a etapu dôjde v zadnej časti pelotónu. Talian Elia Viviani zostáva trošku vzadu, ale nepochybujem o tom, že bude v správny čas na správnom mieste.
     
    6 km
    Bora-Hansgrohe vytvorila pekný vláčik v zložení štyroch mužov, vrátane Petra Sagana. Po ľavej strane prichádzajú do čela ružové dresy tímu EF Education First Pro Cycling s lídrom Michaelom Woodsom.
     
    8 km
    O ďalšie dva kilometre sme bližšie k cieľu. Peter Sagan a Caleb Ewan teraz jazdia plece pri pleci. Takisto si pozíciu hľadá Elia Viviani, no ten sa vyložene spolieha na podporu svojho tímu Deceuninck – Quickstep.
     
    10 km
    Desať kilometrov zostáva do konca etapy. Bora-Hansgrohe vedená Lukasom Pöstlbergerom si robí priestor po ľavej strane vozovky. Samozrejme, všetko je podriadené úspechu trojnásobného majstra sveta.
     
    12 km
    Pomaly jednotlivé tímy pripravujú svoje šprintérske vláčiky. Vpredu vidíme momentálne borcov tímu Mitchelton-Scott, ktorí pracujú pre Alexa Edmondsona. Situáciu kontroluje Rakúšan Lukas Pöstlberger.
    Farebný pelotón necelých 13 km pred koncom.

     
    15 km
    Po troch hodinách v sedle zostáva do konca dnešnej etapy pätnásť kilometrov. Jej víťaz sa automaticky oblečie do okrového dresu pre lídra celkovej klasifikácie a získa časovú bonifikáciu desať sekúnd.
     
    18 km
    Postupne sa dostávajú dopredu aj pretekári tímu Bora-Hansgrohe. Petra Sagana so slovenskou trikolórou na drese sme videli už aj v televíznom prenose a veríme, že ho bude vidno aj v samotnom závere.
     
    20 km
    Ako povedal aj cyklistický komentátor Phil Liggett, sledujeme také ticho pred búrkou. Pelotón je naďalej pokope a rozhodovať sa bude v záverečnom kilometri, ktorý je priamočiary a bez náročných zákrut.
    V zjazde dosahovali jazdci rýchlosť viac než 70 km/h.

     
    23 km
    Tempo sa zvyšuje a je prakticky nemožné z neho nastupovať. Všetko tak speje k záverečnému dojazdu. Situáciu kontrolujú jazdci Lotta Soudal a Deceunincku – Quick-Step. Naopak, Boru-Hansgrohe zatiaľ na čele nevidíme, o Petrovi Saganovi nehovoriac.
     
    25 km
    Televízne kamery si čoraz častejšie vyberajú Eliu Vivianiho, ktorý zažil fantastickú predošlú sezónu. Začal ju jedným triumfom na pretekoch Tour Down Under a napokon sa radoval z víťazstva 18-krát, z toho sedemkrát na Grand Tour.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky dnešnej etapy:
    1. Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep) 3:19:47 hod.
    2. Maximilian Walscheid (Sunweb)
    3. Jakub Mareczko (CCC Team)
    4. Phil Bauhaus (Bahrain Merida)
    5. Ryan Gibbons (Team Dimension Data)
    6. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates)
    7. Kristoffer Halvorsen (Team Sky)
    8. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    9. Danny Van Poppel (Team Jumbo-Visma)
    10. Daniel Hoelgaard (Groupama-FDJ) – rovnaký čas.
    Šprintérska prémia (49 km):
    1. Michael Storer (Sunweb) - 3s.
    2. Patrick Bevin (CCC Team) - 2s.
    3. Jason Lea (Austrálska reprezentácia) - 1s.
    Šprintérska prémia (71 km):
    1. Patrick Bevin (CCC Team) - 3s.
    2. Michael Storer (Sunweb) - 2s.
    3. Jason Lea (Austrálska reprezentácia) - 1s.
    Horská prémia Snake Gully (90 km):
    1. Jason Lea (Austrálska reprezentácia)