Tlačová konferencia Ernesta Bokroša (kon.)
koniec udalosti
Tlačová konferencia Ernesta Bokroša

Pondelok 07.01.2019, 15:30Tlačové konferencie
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom prenose z tlačovej konferencie Ernesta Bokroša. Súčasný tréner slovenskej reprezentácie do 20 rokov čelí obvineniam zo strany svojich zverencov z národného tímu, ale i projektu HK Orange 20.

    Udalosť by sa mala začať o 15:30.
     
    Tlačová konferencia bude najskôr reakciou na vyjadrenia dvojice Martin Pospíšil – Miloš Fafrák. Prvý menovaný sa obul do Ernesta Bokroša v sobotu v neskorých večerných hodinách, druhý naväzoval v nedeľu v ranných hodinách.

    Obaja reprezentanti kritizujú štýl vedenia reprezentácie, staranie sa o hráčov (nielen v prípade choroby), prípravu taktiky, motiváciu na zápasy a mnohé ďalšie základné potreby slovenských hokejistov, ktorí reprezentujú našu krajinu.

    Martin Pospíšil hrá v zámorskej juniorskej súťaži, zatiaľ čo Miloš Fafrák si prešiel i projektom HK Orange 20 a bol tak s Ernestom Bokrošom prakticky v dennom kontakte.
     
    Podľa najnovších informácií by sa tlačovej konferencie mali zúčastniť aj hráči "dvadsiatky" – Martin Fehérváry a Mareka Korenčíka.
     
    Takmer všetko je už pripravené na tlačovú besedu. Čaká sa už len na začiatok zo strany zúčastnených.
     
    Ernest Bokroš: ,,Budem stručný ohľadom výsledku z MSJ."
     
    Bokroš: ,,Za posledných 24 rokov, odkedy táto kategória funguje, sa slovenský výber dostal do semifinále len trikrát."
     
    Bokroš: ,,V skupine sme nemali veľmi koho prekvapiť, konečné umiestnenie po play-off následne nadväzuje na získaný počet bodov v skupine."
     
    Fehérváry: ,,Bohužiaľ, to ôsme miesto je aj taký náš obraz za posledných päť rokov. Preto hodnotím turnaj neutrálne."
     
    Korenčík: ,,Držali sme všetci spolu, či partia, alebo realizačný tím. Prístup hodnotím pozitívne, no bohužiaľ, takto to dopadlo."
     
    Bokroš: ,,Čo sa týka športovej časti, tak Fíni mali suverénne najlepšie mužstvo. Amerika sa umiestnila na druhom, Rusi na treťom. Švédi taktiež kvalitné mužstvo. Nastúpila proti nám obrovská kvalita, na ktorú sme my, Slováci, nemali."
     
    Fehérváry ohľadom statusov spoluhráčov Pospíšila a Fafráka: ,,Nevedeli sme o tom, že to plánujú. Či s tým súhlasíme, je to ťažká otázka. Rovnako je o tom ťažké sa vyjadrovať."
     
    Korenčík: ,,Mohlo sa to vyriešiť nejako inak, nemali by sa také veci vynášať, no už sa tak stalo."
     
    Fehérváry na otázku či mal Pospíšil zostať vo výbere na MSJ: ,,Nemyslím si, že je to niečo nespravodlivé. Celé je to tímový šport. Ako kapitán, tak i asistenti sme sa postavili za Martina (Pospíšila)."
     
    Fehérváry o detailoch: ,,Nechcem zachádzať do presných detailov, keď tak by som poprosil konkrétnejšie otázky."
     
    Fehérváry o nálade: ,,Napätie tu bolo z jedného dôvodu – turnaj sme načali tromi prehrami. Každý, kto hral kolektívny šport, tak vie, že po prehre ide nálada dole a napätie sa zvyšuje.
     
    Fehérváry o porovnávaní súperov a mítingoch: ,,Je pravda, že sme komunikovali o hre veľa s trénermi, no o tých mítingoch je to len o trénerovi."
     
    Fehérváry: ,,Viacerí sme sa sťažovali a častokrát sme aj čakali. Nie je to len otázka na trénera a manažéra realizačného tímu. Stáva sa to častejšie, nie je to ojedinelé."
     
    Fehérvary: ,,My sme chceli ako tím, aby tam Pospec (Pospíšil) bol. Martin mal zdravotné problémy a nevedeli sme, ako to s ním bude vyzerať. Chceli sme mu dať viac času, no veľa ho tam nebolo."
     
    Korenčík o tom, či situáciu rozoberal so spoluhráčmi: ,,Ja osobne som si s nimi nepísal (Pospíšil a Fafrák). S chalanmi sme sa o tom bavili v kabíne, no vonku to nechcem vynášať."
     
    Korenčík o začarovanom kruhu, že sa vlastne nič nestalo a nič sa nerozpráva verejne: ,,Túto otázku môžete položiť Martinovi Pospíšilovi a Milošovi Fafrákovi. To ide mimo nás momentálne."
     
    Fehérváry: ,,Ja hrám hokej, robím si svoju prácu a nechodím tu preto, aby som tu niekomu niečo hovoril do roboty. Preto to nechcem ďalej komentovať."
     
    Fehérváry o údajnom "huckaní" na Pospíšila po úvodných prehrách: ,,Je to vec, ktorú v hokeji občas treba urobiť a aj mimo nariadenia z vedenia by sme to ako hráči najskôr urobili. Myslím si, že to trochu pomohlo."
     
    Korenčík reaguje na otázku Bokroša, či sa tréneri hádali na poradách: "Na všetkých tímových mítingoch, na ktorých som bol, sa nič také nestalo."

    Súhlasí s tým aj Fehérváry, ktorý to len potvrdil.
     
    V tejto chvíli Fehérváry a Korenčík odchádzajú z tlačovej besedy, podávajú si ruky s Bokrošom, Ulehlom i realizačným tímom a prajú si veľa šťastia.
     
    Bokroš: ,,Mne je ľúto, že takúto tému musíme otvárať. Ak mal niekto takýto problém, mohol to riešiť počas turnaja."
     
    Bokroš: ,,Martin, keď ochorel, povedal nám to tesne pred nomináciou. My sme museli uzatvoriť nomináciu a preto sme privolali chlapcov, kapitána a asistentov. Chlapci zašli za Martinom, ktorý im povedal, že potrebuje tri dni oddych."
     
    Bokroš: ,,...dobre, Martin, zostávaš, aj keby som to mal zaplatiť vlastnou kartou. Volal som následne Šatanovi, ktorý súhlasil s tým, že Martin aj s ďalším hráčom, ktorý bol naviac a kryl ho, aby zostali aj ďalšie tri dni."
     
    Roman Ulehla, manažér reprezentácie do 20 rokov: ,,Martina Pospíšila mala na letisku vyzdvihnúť organizácia, ktorá to celé organizovala. Ja som žiaden telefonát nemal, tak sa to urobilo tak, nech si rýchlo zoberie taxík a príde na tréning. My sme auto k dispozícii mali až 18. decembra (tri dni po udalosti)."
     
    Bokroš o úplatkoch: ,,Chcel som to na záver, ale môžeme to aj teraz otvoriť. Téma korupcia. Martin Jakúbek dal dnes na internet vyjadrenie, že som od neho pred 5-6 rokmi pýtal úplatok 5 000 eur! Toto len tak nenechám, Jakúbka budú kontaktovať moji právnici."
     
    Bokroš: ,,Som slušný človek, nepijem, nefajčím. Jedine, kde môžu na mňa ľudia kydať, je práca. Ľudia si tu robia facebookové účty a kydajú na mňa. Od dnešného dňa sa začínam brániť. Nie a nie, nezobral som žiaden úplatok od rodiča, aby šiel na majstrovstvá sveta."
     
    Bokroš o zmazanom videu zo Švédska, kde používal vulgarizmy: ,,Naša mentalita bola ťažká. Poďme sa hýbať, lebo sme tu ako banda ko... Nikdy som ale neurazil hráča, aby som mu povedal, ty si ..., to čo tam bolo pomenované."
     
    Bokroš o mentálnom koučovi, ktorý tímu pomohol v príprave a prvom zápase: ,,Dohodlo sa, že zotrvá s nami do 26. decembra. Času bolo málo, mítingov, videorozborov bolo veľa. Hráčov to už asi ani nebavilo."

    Tréner reprezentácie hovorí o tom, ako tento mentálny kouč bol s výpravou a v deň odchodu s ňou ešte obedoval.
     
    Bokroš: ,,Áno, poslal som ho za ním, za Martinom (mentálneho kouča). Lebo mal problém."
     
    Bokroš o Fafrákovi: ,,Bol zneužitý, je to môj subjektívny názor. Keď sa aj pozriete na status, čo napísal Martin Pospíšil. Vy ste chytrí ľudia. Takýto sloh on nenapísal, také slová čo použil. On je ale za to zodpovedný.

    Prišiel (Fafrák) za nami zo zámoria, zo Švédska a Fínska, kde neuspel na skúške. Mal jeden problém – nemal rád tvrdú robotu."
     
    Bokroš: ,,Išiel som po ňom (Fafrákovi). Ak by to tak nebolo, zápas by odflákol. Napokon bol náš najlepší strelec. V určitých fázach som bol naňho zlý, no športovo. On to možno ťažko niesol, no snažil som sa vytiahnuť to najlepšie, čo sa dalo."
     
    Ulehla o zabezpečení v projekte: ,,Je to už dvanásty rok a myslím si, že to zabezpečenie je vysokej úrovne, dokonca lepšie, ako v niektorých tímoch z Tipsport Ligy. Tie veci Miloš odmietol, lebo mal svoje a preto sú odložené v sklade. Hráči majú zabezpečenie na tipsportligovej úrovni."
     
    Bokroš: ,,Nikdy mi nebol mi ponúkaný úplatok. Nie, nestalo sa to."
     
    Bokroš: ,,Ja aj na margo toho, čo Martin napísal status. Je to šikovný hokejista, no idem k veci, prečo sa to možno stalo. Martin išiel na MSJ, odohral prípravný zápas s Českom v tretej lajne ako center. Na ďalší deň sme si ho zavolali a pýtali sme sa, čo je to s tebou. On že sa necítii na tretieho centra, že s takými hráčmi hrať nebude. Týmto spôsobom znehodnotil svojich spoluhráčov. Na jednej strane sme ho chápali."
     
    Bokroš: ,,Vravel nám, že sa cíti ako líder, no my sme ho nemohli dať na centra do prvých dvoch formácií, lebo tam bol pretlak. Nakoniec Martin sám odsúhlasil, že bude hrať na krídle v druhom útoku, aby mohol hrať aj presilovke."
     
    Bokroš ďalej rozpráva o nastavení útokov v jednotlivých zápasoch, ako aj o zaradeniach Martina Pospíšila.
     
    Bokroš: ,,Rozhodli sme sa tam Martina ponechať (v zápase proti Rusku). Videli ste to sami – zo siedmich striel sme dostali štyri góly."
     
    Bokroš o budúcnosti pri reprezentácii do 20 rokov: ,,Prvoradá je rodina. Pokiaľ to už začne zasahovať rodinu, žiadna práca za to nestojí. Rozprával som sa s kolegami asistentami a vidia to rovnako. Ja za takýchto okolností nemám chuť pracovať, aby som bol takto dennodenne atakovaný."
     
    Bokroš: ,,Dnes mi volal pán Černák a povedal mi, že je ochotný vystúpiť verejne a podporíť ma (otec Erika Černáka, hrajúci v NHL za Tampu Bay, ktorý si prešiel projektom HK Orange 20). To isté mi povedal do telefónu ajaj Róbe Švehla. Takých telefonátov bolo viac, nebudem ich ale ďalej menovať."
     
    Tlačová konferencia sa práve skončila.
     
    Približne štyridsať minút tlačovej besedy prinieslo odpoveď na niekoľko otázok. Ernest Bokroš nemal nikdy prijať úplatok, prehlásil o sebe, že je slušný človek a že ak tieto ataky majú pokračovať ďalej, tak mu za to práca nestojí.
     
    Hráči z výberu, ktorí sa zúčastnili na MSJ, sa vyjadrili o turnaji neutrálne, najmä kvôli výsledku. Nechceli sa veľmi vyjadrovať k jednotlivým bodom statusov Martina Pospíšila a Miloša Fafráka. Tvrdili, že sa to malo vyriešiť inak. Zlú náladu mali spôsobiť úvodné tri prehry proti favoritom skupiny a nič iné. Bolo nimi potvrdené, že sa viackrát čakalo na veci, no podľa Fehérváryho a Korenčíka to nie je nič nezvyčajné.
     
    Nebola to príliš konkrétna tlačová konferencia, nakoľko hlavní aktéri statusov posledných dní sa jej nezúčastnili. Martin Fehérváry, ani Miloš Fafrák detaily rozoberať nechceli, Ernest Bokroš vyvracal negatívne vyjadrenia voči svojej osobe a hrozil aj právnymi krokmi.

    Ja vám v tejto chvíli ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (16:30:44)

    Viktor Kalinács