Brighton – Everton 1:0 (kon.) | Fulham – Huddersfield Town 1:0 (kon.) | Leicester – Cardiff 0:1 (kon.)
Tottenham – Wolverhampton 1:3 (kon.) | Watford – Newcastle 1:1 (kon.) | Liverpool – Arsenal 5:1 (kon.)
koniec
Brighton & Hove Albion
1:0 (0:0)
Everton FC
Sobota 29.12.2018, 16:00 • Falmer Stadium, Falmer • Anglická Premier League • 20. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Vitajte pri zápase 20. kola anglickej Premier League, v ktorom sa stretnú Brighton & Hove Albion FC a Everton FC.
     
    Brighton & Hove Albion FC

    Domáci tím figuruje pred dnešným zápasom na 13. mieste tabuľky so ziskom 22 bodov. Po troch prehrách za sebou Brighton konečne zabodoval a v minulom zápase remizoval s Arsenalom 1:1. Na zostupové priečky majú domáci aktuálne náskok 10 bodov, a tak sa nemusia báť bezprostrednej hrozby boja o záchranu, každopádne tri body z dnešného zápasu by im veľmi pomohli. Najepším strelcom tímu je s ôsmimi gólmi Glenn Murray.

    Posledných 5 zápasov:
    Brighton – Crystal Palace 3:1
    Burnley – Brighton 1:0
    Brighton – Chelsea 1:2
    Bournemouth – Brighton 2:0
    Brighton – Arsenal 1:1
     
    Everton FC

    Hostia po piatich zápasoch bez výhry v minulom kole konečne zabodovali naplno, keď vyhrali v Burnley 5:1. Je nutné ale uznať, že tri prehry, ktoré v tejto sérii bez víťazstva utrpeli, boli s tímami z prvých troch miest tabuľky – s Liverpoolom v mestskom derby 0:1, s Manchestrom City 1:3 a doma s Tottenhamom 2:6. Pred dnešným zápasom sú na 8. mieste, avšak na piaty Arsenal už majú priepastnú jedenásťbodovú stratu. Najepšími strelcami tímu sú s 9 gólmi Brazílčan Richarlison a s 8 gólmi Islanďan Gylfi Sigurdsson.

    Posledných 5 zápasov:
    Everton – Newcastle 1:1
    Everton – Watford 2:2
    Manchester City – Everton 3:1
    Everton – Tottenham 2:6
    Burnley – Everton 1:5
     
    V Premier League sa tieto tímy stretli zatiaľ trikrát – dvakrát vyhral Everton a jeden zápas sa skončil remízou. V tejto sezóne sa vo vzájomnom zápase tešil z domáceho víťazstva Everton po výsledku 3:1.
     
    Úvodné zostavy:

    Brighton & Hove Albion FC: Button – Montoya, Dunk (C), Duffy, Bernardo – D. Pröpper, Stephens, Groß – March, Andone, Locadia.
    Náhradníci: Steele – Bong, Balogun, Kayal, Bissouma, G. Murray, Gyökeres.

    Everton FC: Pickford – K. Zouma, M. Keane, Y. Mina – Coleman (C), Gueye, A. Gomes, Digne – Walcott, Richarlison, Bernard.
    Náhradníci: Stekelenburg – Baines, Jagielka, G. Sigurdsson, Davies, Niasse, Calvert-Lewin.

    Rozhodca: Madley – Long, McDonough.
     
    Oba tímy už sú nastúpené na ihrisku a zápas sa o chvíľu začne.
     
    Domáci budú hrať v tradičných modrobielych dresoch, hostia v čiernych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop prvého polčasu mali domáci, ktorí rozbiehajú svoju prvú útočnú akciu od vlastného brankára Buttona.
     
    2
    Táto akcia skončila centrom Montoyu z pravého krídla. S týmto centrom nemal brankár Pickford žiadne problémy. Výkop sa mu ale nevydaril a lopta skončila až u brankára domácich.
     
    3
    Brighton zatiaľ kombinuje na polovici hostí, tí ale veľmi dobre bránia a nedávajú im veľa priestoru na útočné prieniky.
     
    4
    A teraz dokonca vytlačili domácich svojim presingom až na ich polovicu a obrancovia Brightonu pod tlakom len odkopli loptu k brankárovi Evertonu Pickfordovi.
     
    5
    Hostia ale veľmi rýchlo stratili loptu a nákop domáceho obrancu okamžite hľadal nabiehajúceho Andoneho. Pickford však skvele prečítal hru a bol pri lopte ako prvý.
     
    6
    Prvú poriadnu útočnú akciu hostí zakončil centrom z pravej strany Coleman, Button center bez problémov chytil.
     
    7
    Následne ale Duffy veľmi zle rozohral a k lopte sa dostali hostia. Tí ju ale po skvelom presingu Marcha okamžite stratili, a domáci tak opäť kombinujú v strede poľa.
     
    8
    Andone vo vzdušnom súboji fauloval Gueyeho, hostia ale majú pri agresívnom napádaní problém založiť útočnú akciu.
     
    9
    Napokon sa im to ale podarilo a Gomes hľadal svojou kolmicou nabiehajúceho Richarlisona. Brankár Button dobre prečítal hru a k lopte sa dostal ako prvý.
     
    10
    Desať minút zápasu je za nami. Brighton častejšie drží loptu na svojich kopačkách, nedostal sa ešte ani k streleckému pokusu a hostia domácich bez väčších problémov držia ďaleko od brány Pickforda.
     
    11
    Prvýkrát v zápase je v postupnom útoku Everton. Digneho prienik po ľavej strane sa nevydaril, March loptu odkopol na rohový kop.
     
    12
    Digne nacentroval z rohového kopu, jeho center bol odvrátený, ale len ku Gomesovi, ktorý opäť nacentroval do pokutového územia. Jeho center bol už o poznanie presnejší a našiel voľného Keana, ktorý ale hlavou loptu medzi tri tyče nedokázal usmerniť.
     
    13
    Andone si obhodil na ľavej strane Minu, ktorému nezostalo nič iné, len ho potiahnuť za rameno k zemi. Domáci tak budú mať zaujímavú štandardnú situáciu.
     
    14
    Center na prednú tyč odhlavičkoval hneď prvý brániaci hráč Evertonu do autu.
     
    15
    Großov center z druhej strany bol oveľa nebezpečnejší. Asi svoj pokus pôvodne myslel ako strieľanú prihrávku na Andoneho, lopta ale letela priamo k tyči, a pred Andonem ju musel vyraziť brankár Pickford.
     
    16
    Brighton sa dostáva do väčšieho tlaku a získava po faule hostí ďalšiu nebezpečnú štandardku.
     
    17
    Großov center sa dostal tentokrát k Dunkovi, ktorému ale strela veľmi nevyšla a k odrazenej lopte sa nedokázal dostať v hlavičkovom súboji už ani Duffy.
     
    18
    Hostia sa snažia upokojiť hru, a tak držia loptu na svojich kopačkách. Na polovicu domácich sa ale nedostali.
     
    20
    Napádanie Brightonu je zatiaľ veľmi dobré. Hostia majú veľký problém rozohrať útočnú akciu.
     
    21
    Walcott vyskúšal individuálny prienik, proti trom obrancom Brightonu sa ale nepresadil. Na druhej strane sa snažil Groß vysunúť Andoneho za obranu, prvý sa k lopte však dostal brankár hostí Pickford.
     
    22
    Coleman si chcel naraziť loptu pred pokutovým územím s Richarlisonom, brazílsky útočník mu ale poslal nepresnú spätnú prihrávku a hostia loptu stratili.
     
    23
    Everton v posledných minútach trochu vyrovnal hru, tá sa ale odohráva prevažne v strede poľa. Vyloženú gólovú príležitosť sme ešte v tomto zápase nevideli.
     
    24
    Domáci udržali loptu pod tlakom a založili svoj ďalší postupný útok.
     
    25
    Aktívny Andone takmer vybojoval loptu v súboji pri bránkovej čiare so Zoumom, obranca hostí si ale dal pozor a telom útočníka domácich udržal.
     
    26
    Keane chcel evidentne poslať nákop na Digneho na ľavú stranu, vôbec sa mu ale nevydaril a skončil na striedačke domácich.
     
    27
    Z ničoho nič vznikol veľký závar pred bránou domácich! Walcottov ľahký center vypadol brankárovi Buttonovi z rúk k nohám Richarlisona, ktorého pokus vykopol pred bránkovou čiarou obranca Duffy.
    27. Richarlison (EVE)
     
    29
    Hostia zvýšujú obrátky. Richarlison sa uvoľnil na ľavej strane a strieľal k vzdialenejšej tyči, Button jeho pokus skvelým zákrokom vyrazil a obrancovia následne zablokovali dorážku Colemana.
    29. Richarlison (EVE)
     
    30
    Richarlison sa dostal k ďalšiemu streleckému pokusu, tentokrát spoza šestnástky. Nebol ale nijak umiestnený a končí v rukaviciach brankára Buttona.
     
    32
    Hostia prebrali iniciatívu v posledných minútach a zvierajú domácich v ich pokutovom území. Walcott hľadal centrom na zadnú tyč Minu, ten ale na loptu tesne nedosiahol.
     
    33
    Po dlhom čase má loptu dlhšie pod kontrolou domáci tím. Marchov center obrancovia Evertonu bez problémov odpratali do bezpečia.
     
    34
    Pröpper sa takmer uvoľnil v pokutovom území, na poslednú chvíľu ale loptu odkopol na rohový kop Mina.
     
    35
    Center ale nebol nijak nebezpečný a následný pokus o vrátenie lopty do šestnástky nebol vôbec presný. Skončil v aute.
     
    37
    Andone veľmi agresívnym presingom získal takmer stratenú loptu a donútil Keana k odkopu do autu. Jeho spoluhráči ale po autovom vhadzovaní nedokázali loptu udržať na útočnej polovici.
     
    38
    Bernardo dostal pekný pas za obranu od Dunka, spracoval si ho ale veľmi mizerne a lopta mu odskočila do autu.
     
    39
    March centroval z pravej strany, nenacentroval ale presne a k lopte sa dostal Walcott. Nenabiehal mu však dopredu žiaden spoluhráč, a tak musel prihrať dozadu a hostia prešli do postupného útoku.
     
    40
    Locadia rozohral katastrofálne a prihral priamo do behu Gueyemu. Ten si potiahol loptu k šestnástke domácich, nedokázal ale ani prihrať, ani vystreliť, a o loptu prišiel.
     
    41
    Hostia opäť tlačia domácich k ich pokutovému územiu. Walcottov center sklepol hlavou Richarlison k Bernardovi, pred ním ale loptu na poslednú chvíľu odkopol Duffy.
     
    42
    Digne nedokázal spracovať peknú prihrávku za obranu od Gomesa. Po dlhom čase tak loptu získavajú domáci.
     
    43
    Okamžite ju ale v podstate odovzdali hosťom nevydareným nákopom na Andoneho.
     
    44
    Hostia sa vrátili tam, kde boli – s loptou na útočnú polovicu. Digneho center letel do stredu pokutového územia na Richarlisona, ktorý spadol v súboji s Dunkom. O faul sa ale nejednalo.
     
    45
    Prvý polčas sa bude hrať ešte jednu minútu.
     
    45+1
    March rozohral veľmi zle a jeho spoluhráč Stephens pod tlakom prihral veľmi nepresnú malú domov brankárovi Buttonovi. Lopta napokon veľmi tesne končí mimo domácu bránu a hostia budú mať rohový kop.
     
    45+1
    Ten ale priniesol už len faul Gomesa na Bernarda a v prvom polčase tak gól neuvidíme.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas nepriniesol žiadne strhujúce futbalové divadlo a ani jeden z tímov si vyloženú príležitosť nevypracoval. V prvej polovici bol o niečo aktívnejší Brighton, v tej druhej zase hosťujúci Everton. Skóre 0:0 po prvom polčase je tak asi logickým a zaslúženým výsledkom prvého polčasu. Dúfajme, že v druhom polčase uvidíme viac zaujímavých momentov a i nejaké góly.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 17:02.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    48
    Úvod druhého polčasu sa zatiaľ nesie v duchu boja o stred poľa. Veľké množstvo nepresných prihrávok zabránilo tímom usadiť sa na polovici súpera.
     
    49
    Bernardo našiel presným nákopom na ľavé krídlo Locadiu, jeho center ale zblokoval Mina. Lopta však zostáva pod kontrolou domácich, ktorí sa konečne usadili na polovici hostí.
     
    50
    Pröpper sa krásne otočil okolo Minu a poslal prihrávku za obranu Andonemu. Pokus útočníka domácich na poslednú chvíľu zblokoval nad bránu Zouma.
     
    51
    Groß nacentroval z rohového kopu na zadnú tyč, kde hlavičkoval zo záklonu Dunk. Nemal ale žiadnu šancu namieriť v takej krkolomnej pozícii na bránu a lopta končí mimo.
     
    52
    Následne strieľal po ďalšej akcii domácich z hranice pokutového územia Andone, jeho strela končí v náručí brankára hostí Pickforda.
     
    53
    Hostia sú teraz veľmi naštvaní na rozhodcu a domácich hráčov, ktorí neprerušili hru, keď ležal na zemi Richarlison. Rozhodca im teraz dohovára.
     
    53
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za protesty Bernard (Everton FC).
     
    54
    Groß nacentroval z rohového kopu do stredu pokutového územia, kde ale fauloval v skrumáži jeden z domácich hráčov.
     
    55
    Pröpper poslal ďalšiu krásnu prihrávku za obranu Marchovi, na poslednú chvíľu ju do autu odkopol Keane. Domáci sú v druhom polčase zatiaľ výrazne aktívnejší a postupne si vytvárajú stále väčší a väčší tlak.
     
    56
    Center Marcha z pravej strany zasiahol hlavou Andone, loptu ale zablokoval Keane. Následne Mina úplne zbytočne zrazil k zemi rozbehnutého Bernarda. Domáci budú mať štandardku z ľavej strany.
     
    56
    Žltú kartu dostáva Yerry Mina (Everton FC).
     
    57
    Groß nacentroval úplne ideálne na voľného Andoneho, ktorý hlavičkoval presne pod brvno. Jeho pokus fantastickým zákrokom vyrazil brankár Pickford.
     
    58
    Aktívny Andone sa tlačil individuálne cez Keana a Minu, prvý menovaný obranca hostí loptu rezolútne odkopol na rohový kop.
     
    59
    Tím Brighton práve strelil gól!

    Domáci otvárajú skóre a úplne zaslúžene! Großov center z rohového kopu spadol do stredu pokutového územia, kde sa odrazil od nohy Gomesa priamo k JÜRGENOVI LOCADIOVI a ten loptu z bránkoviska poslal presne k tyči. Hostia reklamovali ofsajd, v ktorom stál Locadia, lopta sa ale odrazila od ich hráča a gól tak platí.
    59. Jürgen Locadia (BRN) - 1:0
     
    61
    Hostia mohli hneď odpovedať! Richarlison dostal loptu na pravú stranu a strelou medzi nohy Bernarda asi trochu zaskočil brankára Buttona, ten ale ešte dokázal jeho strelu skvelým zákrokom vyraziť na tyč.
    61. Richarlison (EVE)
     
    63
    Hostia po góle opäť zapli naplno. Bernard svojim dravým prienikom po ľavej strane vybojoval rohový kop.
     
    64
    Po ňom ale fauloval Gomes Andoneho, ktorý sa dostal k lopte, a tak domáci získavajú loptu.
     
    65
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Yerry Mina, prichádza Gylfi Sigurdsson.
     
    66
    Zouma fauloval pred pokutovým územím asi najlepšieho hráča dnešného zápasu Andoneho. Domáci budú mať ďalšiu štandardku z pravej strany.
     
    67
    Marchov center letel na zadnú tyč. kde stál Pröpper v ofsajde.
     
    68
    Bernard si pekne obhodil obrancu na ľavej strane a z krídla vletel do pokutového územia. Jeho strela končí tesne nad Buttonovou bránou.
     
    70
    Hra sa po predošlom tlaku Evertonu trochu upokojila a domáci držia hostí svojim presingom na ich polovici.
     
    71
    Hostia sú už ale opäť nasťahovaní na útočnú polovicu a posúvajú si loptu okolo pokutového územia domácich.
     
    72
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza André Gomes, prichádza Dominic Calvert-Lewin.
     
    73
    Locadia fauloval pri napádaní Gueyeho. Hostia ale po následnej rýchle rozohrávke nezískali nič, Bernardo totiž Walcottovi loptu odkopol do autu.
     
    74
    Cenu pre najhoršiu strelu ligovej sezóny asi práve vyhral Sigurdsson, ktorého strela z cca 25 metrov sa zakrútila do autu takým spôsobom, že takmer skončila ďalej, ako bolo miesto, odkiaľ strieľal.
     
    74
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Florin Andone, prichádza Glenn Murray.
     
    75
    Domáci Murray je evidentne plný energie. Po svojom príchode na ihrisku dokázal sám svojim napádaním udržať hostí na ich polovici.
     
    76
    A teraz si nabiehal za nákopom Dunka. Zouma pred ním na poslednú chvíľu loptu odkopol do autu.
     
    77
    Bernardo vybojoval takmer stratenú loptu pri bránkovej čiare a nacentroval do bránkoviska. Loptu odkopol spred brány do autu Zouma.
     
    78
    Po autovom vhadzovaní chcel loptu odkopnúť Walcott, volej sa mu ale vôbec nevydaril a loptu poslal za seba na rohový kop.
     
    79
    Po rohovom kope priklepol Locadia loptu Murraymu, jeho strelu letiacu pod brvno vyrazil hlavou z brány obranca Keane.
     
    80
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Bernard, prichádza Baye Oumar Niasse.
     
    81
    Strely: 11:10
    Strely na bránu: 3:3
     
    82
    Sigurdsson poslal prihrávku za obranu Colemanovi, kapitán hostí ale loptu na ihrisku už nestihol.
     
    84
    Niasse pri napádaní fauloval Dunka. Domáci trochu naťahujú čas pri rozohrávke priameho kopu.
     
    85
    I tak sa ale nevydarila a Digne chcel hru zrýchliť nákopom dopredu. Jeho pokus bol zrazený Bernardom do autu.
     
    86
    Niassemu utiekla lopta pri pokuse o kľučku do autu, čo ocenili domáci priaznivci frenetickým potleskom.
     
    87
    Locadia odtiahol Sigurdssona od lopty faulom. Hostia budú mať priamy kop.
     
    88
    A práve Sigurdsson poslal skvelý center do pokutového územi, kde sa k hlavičke dostal Zouma. Jeho pokus končí na brvne!
    88. Kurt Zouma (EVE)
     
    89
    Hostia zvyšujú svoj tlak a chcú v dnešnom zápase získať aspoň jeden bod. Walcott sa snažil prekľučkovať po pravej strane, Bernardo ho ale nepustil do pokutového územia a loptu odkopol až k brankárovi Pickfordovi.
     
    90
    Stephens skočil na nohu Calvert-Lewinovi. Hostia budú mať ďalší priamy kop.
     
    90
    Táto štandardka sa ale nevydarila a domáci loptu odkopli až k brankárovi Pickfordovi.
     
    90
    Bude sa hrať ešte štyri minúty.
     
    90+1
    Calvert-Lewin chcel nacentrovať z pravej strany, trafil ale Bernarda a od obrancu domácich sa lopta odrazila k nemu a potom za bránkovú čiaru.
     
    90+2
    Walcott pätičkou posunul loptu Colemanovi, tomu však loptu odkopol do autu dnes skvele hrajúci Bernardo.
     
    90+3
    Zouma našiel v pokutovom území Niasseho, ktorý strieľal z voleja, avšak len do stredu brány do náručia brankára Buttona.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Domáci prvýkrát v Premier League zdolali Everton a pripisujú si veľmi cenné tri body v boji o záchranu. V prvej časti druhého polčasu boli domáci jasne lepší a svoju aktivitu korunovali gólom, po ňom ich ale hostia zatlačili do obrany. Domáci však i s veľkou dávkou šťastia, keď im dvakrát pomohla bránková konštrukcia, udržali víťazstvo.
     
    Držanie lopty: 45 % : 55 %.
    Strely na bránu: 3:4. Strely mimo: 3:6. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:11.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (17:58:58)

    Michal Sadlek

    Góly: 59. Locadia

    Karty:   53. Bernard (EVE), 56. Y. Mina (EVE)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 3:6. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:11.
    Brighton & Hove Albion: Button – Montoya, Dunk (C), Duffy, Bernardo – D. Pröpper, Stephens, Groß – March, Andone (74. G. Murray), Locadia.
    Náhradníci: Steele – Bong, Balogun, Kayal, Bissouma, G. Murray, Gyökeres.

    Everton FC: Pickford – K. Zouma, M. Keane, Y. Mina (65. G. Sigurdsson) – Coleman (C), Gueye, A. Gomes (72. Calvert-Lewin), Digne – Walcott, Richarlison, Bernard (80. Niasse).
    Náhradníci: Stekelenburg – Baines, Jagielka, G. Sigurdsson, Davies, Niasse, Calvert-Lewin.

    Rozhodca: Madley – Long, McDonough