Mönchengladbach – Norimberk 2:0 (kon.) | Düsseldorf – Dortmund 2:1 (kon.) | Hertha – Augsburg 2:2 (kon.)
Wolfsburg – Stuttgart 2:0 (kon.)
koniec
Borussia Mönchengladbach
2:0 (0:0)
1. FC Norimberk
Utorok 18.12.2018, 18:30 • Borussia-Park, Mönchengladbach • Nemecká Bundesliga • 16. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.
     
    Vitajte pri zápase 16. kola nemeckej Bundesligy medzi Borussiou Mönchengladbach a 1. FC Norimberg.
     
    Borussia Mönchengladbach

    Domáci tím je s priebehom sezóny určite spokojní, pretože je o skóre na druhom mieste, na prvú Borussiu Dortmund však stráca už 9 bodov a to ešte nie je ani polovica sezóny. Mönchengladbach zbrzdili hlavne straty v posledných kolách, keď z posledných troch zápasov získali len štyri body, a tak sa na nich dotiahol i tretí Bayern Mníchov. Tím má ale stále nespochybniteľnú útočnú silu – je druhým najlepším tímom podľa počtu strelených gólov a i v tabuľke strelcov sú jeho hráči vysoko, konkrétne sa na delenom siedmom mieste nachádzajú Thorgan Hazard a Alassane Pléa s 8 strelenými gólmi. Dôležitým faktom pred dnešným domácim zápasom je i fantastická domáca bilancia Borussie, keď doma doteraz vyhrala všetkých 7 zápasov s ohromujúcim skóre 21:3.

    Posledných 5 zápasov:
    Werder Brémy – Mönchengladbach 1:3
    Mönchengladbach – Hannover 4:1
    RB Lipsko – Mönchengladbach 2:0
    Mönchengladbach – Stuttgart 3:0
    Hoffenheim – Mönchengladbach 0:0
     
    1. FC Norimberg

    Hostia sú na tom v tabuľke presne opačne ako domáci – sú druhí od konca, čiže na 17. mieste, ktoré znamená zostup do 2. Bundesligy. Pred dnešným veľmi ťažkým zápasom sa nemajú hostia, za ktorých nastupuje i slovenský reprezentant Adam Zreľák, veľmi o čo z doterajšieho priebehu súťaže oprieť. Majú najhoršiu obranu súťaže (až 35 inkasovaných gólov) a súčasne druhý najhorší útok Bundesligy (len 14 strelených gólov). Forma Norimbergu je priam katastrofálna – po nádejnom vstupe do súťaže nevyhral už deväť zápasov za sebou, navyše v posledných piatich zápasov získal len jeden bod, a tak sa úplne logicky ocitol na chvoste tabuľky. Ani pohľad na tabuľku zápasov neveští nič dobré, pretože i tu je Norimberg najhorší tímom súťaže, keďže v 7 zápasoch vonku získal len dva body. Dnes teda bude pre hostí veľkým úspechom akýkoľvek bodový zisk, ktorý by im výrazne pomohol v boji o záchranu.

    Posledných 5 zápasov:
    Norimberg – Stuttgart 0:2
    Schalke – Norimberg 5:2
    Norimberg – Leverkusen 1:1
    Bayern Mníchov – Norimberg 3:0
    Norimberg – Wolfsburg 0:2
     
    Kvôli neúčasti Norimbergu v najvyššej súťaži sa tímy naposledy stretli v sezóne 2013/2014. Oba zápasy vtedy vyhral Mönchengladbach – doma 3:1 a vonku 2:0. V posledných desiatich zápasoch je ale bilancia takmer vyrovnaná – 5 zápasov vyhral Mönchengladbach, 4 Norimberg a jeden sa skončil remízou.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Johnson, Beyer, Elvedi, Wendt – Strobl – Neuhaus, Zakaria – Traoré, Pléa, T. Hazard.
    Náhradníci: Sippel – Bénes, Cuisance, Drmić, Lang, Herrmann, Müsel.

    1. FC Norimberg: Bredlow – Goden, Margreitter (C), Mühl, Leibold – Misidjan, Petrák, Fuchs, Palacios – Matheus Pereira, Zreľák.
    Náhradníci: Klandt – Ewerton, Erras, Kerk, Knöll, Kubo, Salli.

    Rozhodca: Schröder – Assmuth, Neitzel-Petersen.
     
    Slováci v zápase

    V drese domácich sa môže objaviť Lászlo Bénes, ktorý zápas začne na lavičke. Za hostí nastúpi v základnej zostave útočník Adam Zreľák.
     
    Oba tímy práve nastupujú na ihrisko vo svojich tradičných dresoch – domáci v bielych, hostia vo vínovočervených.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali domáci, ktorý okamžite nakopli loptu dopredu na Hazarda. Ten ju len vrátil dozadu, a tak prechádzajú do postupného útoku od vlastných obrancov.
     
    2
    Hazard si potiahol loptu po ľavej strane a centroval do pokutového územia, loptu odkopol Margreitter. Domáci ju však získali späť a opäť začínajú kombináciu od vlastných obrancov.
     
    3
    Až teraz po prvýkrát prišli o loptu, pretože Strobl prihral spoluhráčovi na ľavej strane nepresne a lopta končí v aute.
     
    4
    Do prvej postupnej kombinácie sa dostali i hostia, domáci im ale skvelým presingom vytlačili dozadu a brankár Bredlow musel pod tlakom len odkopnúť loptu k domácim obrancom.
     
    5
    Zakaria hľadal kolmou prihrávkou za obranu hostí Pléu, tomu ale na poslednú chvíľu lopta pri spracovaní odskočila. Obrancovia hostí však loptu len vrátili domácim obrancom.
     
    6
    Misidjan získal loptu na ľavej strane a okamžite z toho bola veľká šanca. Beyer jeho center totiž len pristavil Zreľákovi, ktorý loptu posunul ešte Palaciosovi a jeho zblokovaná strela skončila na brvne. Odrazenú loptu hlavou pred prázdnou bránou zasiahol Zreľák, na poslednú chvíľu však loptu vyrazil mimo bránu skvelým zákrokom brankár Sommer.
    6. Adam Zreľák (NUR)
     
    7
    Ďalší Misidjanov center z pravej strany tentokrát len preletel šestnástkou bez toho, aby ho niekto zasiahol.
     
    8
    Petrák fauloval na vlastnej polovici Neuhausa, domáci tak budú mať štandardnú situáciu.
     
    9
    Traorého center z priameho kopu bol ale veľmi nevydarený a bez väčších problémov ho odvrátil kapitán hostí Margreitter.
     
    10
    Domácich gólová příležitosť evidentne povzbudila a väčšinu času držia loptu na útočnej polovici, kde sa snažia nájsť dieru v obrane hostí.
     
    11
    Misidjan to však na pravej strane pri pokuse o individuálny prienik prehnal s kľučkami a o loptu prišiel.
     
    12
    A domáci sa dopredu nijak neponáhľajú. Po pomalej kombinácii a zblokovanom centri Neuhausa získavajú rohový kop.
     
    13
    Traoré centroval z rohového kopu, center bol ale podobne nevydarený ako ten predošlý z priameho kopu. Tento chytil s pokojom brankár Bredlow.
     
    14
    Hernú iniciatívu teraz prevzali domáci. Aktívny Neuhaus bol faulovaný pred pokutovým územím, domáci tak získavajú ďalšiu štandardnú situáciu. Zahrávať ju bude Hazard...
     
    15
    ... a ten rozohral lepšie ako Traoré. Center hlavou zasiahol Elvedi, jeho slabá hlavička ale letela len do stredu brány, priamo do rúk brankára Bredlowa.
     
    16
    Wendt centroval z ľavej strany, i tento center bol ale ľahkou korisťou pre brankára Bredlowa.
     
    17
    Johnson vybojoval loptu v hlavičkovom súboji so Zreľákom a založil útok domácich. Ten ale zastavila nepresná prihrávka na Neuhausa.
     
    18
    Hostia však po zisku lopty nemôžu prejsť do rýchleho protiútoku, pretože domáci sú okamžite zoradení v obrane.
     
    19
    Žltú kartu za faul na prenikajúceho Traorého dostáva Tim Leibold (1. FC Norimberg). Domáci budú mať priamy kop, tentokrát už ale z pozície, z ktorej sa dá priamo strieľať na bránu.
     
    20
    Hazard strieľal na bránu, v múre ale jeho pokus tečoval mimo bránu spoluhráč Strobl, a tak sa bude len odkopávať od brány Bredlowa.
     
    22
    Hostia založili postupný útok, domáci ich ale opäť svojim presingom vytlačili až k ich pokutovému územiu, a následne i pripravili o loptu.
     
    23
    Bredlow odkopol loptu pod tlakom napádajúceho Pléu len na druhú stranu k Sommerovi. Hostia sú ale tiež hneď pripravení brániť.
     
    24
    Polovica prvého polčasu je za nami. Nehrá sa zatiaľ v nijak vysokom tempe, oba tímy si dávajú pozor na zadné dvierka.
     
    25
    Pred pokutovým územím si niekoľkokrát narazili loptu Hazard a Pléa a druhý menovaný bežal s loptou k bráne. Margreitter sklzom loptu odkopol.
     
    26
    Zakaria dostal krásnu prihrávku z ľavej strany, jeho strela z prvej končí mimo.
     
    27
    Domáci sa, zdá sa, rozbiehajú na vyššie obrátky. Traoré si nabiehal za pasom z vlastnej polovice, stál ale v ofsajde.
     
    28
    Na druhej strane chcel Pereira nohou vo veľkej výške zasiahnuť Misidjanov center, trafil ale pritom len Johnsona. Za tento faul mohla pokojne nasledovať žltá karta.
     
    29
    Ďalší Leiboldov centr bez väčších problémov chytil Sommer.
     
    30
    Žltú kartu dostáva Kevin Goden (1. FC Norimberg). Domáci, konkrétne Hazard, budú mať štandardnú situáciu.
     
    31
    Hazardov center odhlavičkoval Mühl a následne ho Fuchs odkopol až k brankárovi domácich Sommerovi.
     
    32
    Ten rýchlo nakopol loptu dopredu na Hazarda, ktorý si na ľavej strane zasekol obrancu a strelou na vzdialenejšiu tyč minul bránu.
     
    33
    Opäť sa pri lopte ocitol Hazard, tentokrát ale hľadal šikovnou prihrávkou za obranu nabiehajúceho Pléu. Ako prvý bol však pri lopte brankár Bredlow.
     
    34
    Neuhaus vyskúšal individuálny prienik a po súboji s Mühlom v pokutovom území spadol. Rozhodca mu ukazuje, aby sa rýchlo zdvihol.
    34. Florian Neuhaus (MNC)
     
    35
    Hostia zatiaľ skvele bránia. Rýchli krídelní hráči domácich nemajú priestor na to, aby sa rozbehli, a ich postupné kombinácie zatiaľ bez problémov pokrývajú.
     
    36
    Strely: 4:2
    Strely na bránu: 2:1
     
    37
    Hostia sú po dlhom čase pri lopte a môžu založiť svoj postupný útok. Nedarí sa im ale vôbec dostať za stredovú čiaru.
     
    39
    Zakaria si najvyššie vyskočil na center z rohového kopu a hlavičkou trafil presne k tyči, loptu na čiare zastavil Leibold. Potom sa lopta kotúľala po bránkovej čiare, nikto z domácich hráčov ju ale nezasiahol.
     
    40
    Neuhaus bol pri svojom pokuse o individuálny prienik opäť faulovaný. Domáci ale rozohrali veľmi rýchlo a Hazard sa tak ocitol priamo pred Bredlowom, brankár Norimbergu ho však vychytal.
     
    41
    Hostia si hľadajú priestor na rozohrávku, nie je však kade a komu prihrať.
     
    43
    Neuhausa zasiahol do nohy v pokutovom území pri pokuse o spracovanie Hazardovho centru Petrák. Nasledovať bude pokutový kop domácich!
    43. Florian Neuhaus (MNC)
     
    44
    K lopte sa postavil Thorgan Hazard. Penaltu ešte posudzujú videorozhodcovia.
     
    45
    Hazardovi sa penalta vôbec nevydarila. Loptu podkopol tak, že letela nad bránu!
    45. Thorgan Hazard (MNC)
     
    45
    Bude sa hrať ešte jednu minútu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Domácich vyprevádza do šatne slabý piskot, pretože pre domácich fanúšikov bol výkon hráčov Mönchengladbachu rozhodne sklamaním. Domáci sa trochu rozbehli až v závere polčasu, gól ale z nádejných možností nedali. Ich mizériu korunoval odfláknutou penaltou Hazard. Hostia mali svoju najväčšiu príležitosť hneď na začiatku zápasu, Zreľáka vychytal fantastickým zákrokom brankár Sommer.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 19:32.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme 1. FC Norimberg: z ihriska odchádza Kevin Goden, prichádza Ewerton.
     
    47
    Výkop druhého polčasu mali hostia, ktorí okamžite po prechode do útoku získali štandardnú situáciu za faul na Misidjana.
     
    47
    Práve Misidjan ju i rozohral, jeho center bol ale veľmi slabý a len založil protiútok domácich.
     
    47
    Mönchengladbach dal gól!

    A protiútok domácich končí gólom! Traoré nacentroval z pravej strany do pokutového územia. Na prednej tyči loptu netrafil Zakaria, za ním bol však úplne voľný THORGAN HAZARD, ktorý loptu bez problémov dorazil do prázdnej brány.
    47. Thorgan Hazard (MNC) - 1:0
     
    49
    Zakaria sa uvoľnil na ľavej strane a už takmer z bránkovej čiary prihrával pred bránu. Loptu však zrazil jeden z obrancov hostí k brankárovi Bredlowovi.
     
    50
    Domácich gól upokojil. Strobl preniesol loptu krásnym krížnym pasom na Hazarda, tomu však lopta odskočila pri spracovaní do autu. Okamžite po autovom vhadzovaní hostí ale získali domáci loptu späť.
     
    51
    Tentokrát to domáci skúsili po pravej strany. Zakaria poslal kolmú prihrávku Neuhausovi, ten však loptu nestihol spracovať pred bránkovou čiarou.
     
    52
    Neuhausa potiahol na ľavom krídle za dres Leibold. Ďalšia štandardka domácich.
     
    53
    Hazard poslal loptu po zemi do šestnástky, kde ju pätičkou zasiahol Strobl. Cez stenu zloženú z hráčov oboch tímov ale tento pokus nemal šancu prejsť.
     
    55
    Elvedi zahral rukou na vlastnej polovici. Hostia tak budú mať štandardnú situáciu vo vzdialenosti cca 40 metrov od brány.
     
    56
    Pereira zakrútil priamy kop na zadnú tyč, kde hlavičkoval Ewerton. Lopta ale šla presne do rukavíc brankára Sommera.
     
    57
    Norimberg pridal plyn. Palacios sa rútil okolo autovej čiary, Wendt mu sklzom loptu odkopol do autu.
     
    58
    Hazard si prebral loptu pred pokutovým územím a obhodil si Margreittera, potom sa mu však nevydarila prihrávka na Neuhausa, a ten ešte navyše loptu len tečoval o obrancu Norimbergu.
     
    59
    Následný rohový kop končí zakončením nad bránu.
     
    60
    Zreľák si nabiehal na krásny pas Leibolda, pred ním loptu odkopol na rohový kop Johnson.
     
    61
    Rohový kop hostí nepriniesol žiadne nebezpečenstvo, lopta sa ale opäť dostala k hosťom, keďže Johnson stratil v strede poľa loptu.
     
    62
    Peknú loptu dostal na pravú stranu Misidjan, jeho center bol ale len odrazený na ďalší rohový kop.
     
    63
    Rohový kop našiel v pokutovom území úplne voľného Mühla, jeho hlavička ale bola veľmi nepresná a končí mimo.
     
    63
    Žltú kartu za faul na Pereiru dostáva Ibrahima Traoré (Borussia Mönchengladbach).
     
    64
    Palacios sa chcel presadiť aspoň z centru na pravej strane, akonáhle mu však lopta odskočila, tak si ju Wendt telom pokryl a nechal ju doskákať za bránkovú čiaru.
     
    65
    Strely: 10:6
    Strely na bránu: 4:2
     
    66
    Hostia v posledných minútach výrazne pridali a zvýšili svoju útočnú aktivitu, brankár Sommer ale nemusel predviesť žiadny ťažký zákrok. Kombinácie hostí totiž končia pri pokutovom území a len veľmi sporadicky sa dostávajú k zakončeniu.
     
    67
    Po rohovom kope domácich ostáva ležať v pokutovom území Elvedi, ktorý musí byť ošetrený.
     
    69
    Elvedi je stále v opatere lekárov, za autovú čiaru ale našťastie odišiel po svojich. Vypadá to na problém s ramenom spôsobený dopadom po hlavičkovom súboji.
     
    70
    Sommer dobre prečítal hru a dostal sa ako prvý ku kolmej prihrávke na Zreľáka.
     
    71
    Hazard dvakrát skúšal centrovať z ľavej strany, dvakrát ho však zastavil Leibold. Následný pokus Zakariu bol veľmi nepresný.
     
    73
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Nico Elvedi, prichádza Mickaël Cuisance.
     
    73
    Striedanie v tíme 1. FC Norimberg: z ihriska odchádza Virgil Misidjan, prichádza Edgar Salli.
     
    74
    Tempo zápasu nie je ani v druhom polčase nijak strhujúce. Domáci dovolia hosťom kombinovať na ich polovici, akonáhle sa ale skúsia priblížiť k ich bráne, tak im agresívnym presingom odoberajú loptu.
     
    75
    Hazard sa uvoľnil na ľavej strane a nacentroval do druhej vlny. Cuisance loptu prepustil za seba na Traorého, ktorého strela zo skvelej pozície letí nad bránu Bredlowa.
     
    75
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Fabian Johnson, prichádza Michael Lang.
     
    76
    Lang sa hneď po príchode postavil k autovej čiare, aby loptu vhodil späť do hry. Hneď potom bol navyše ešte pri stredovej čiare faulovaný.
     
    77
    Sommer založil krásnym pasom na Wendta útok domácich, ktorí sú nasťahovaní pred pokutovým územím hostí a posúvajú si okolo neho loptu.
     
    78
    Hostia loptu získali, ale hneď ju i stratili, pretože Palacios prihral nabiehajúcemu Zreľákovi na päty.
     
    79
    Domáci kontrolujú zápas a priebeh hry. Traoré nasadil jasličky Godenovi, následne ho však zastavil Margreitter.
     
    80
    Ten prihral presne na pravú stranu Mühlovi, ktorý po dlhom šprinte a súboji s Wendtom získal aspoň rohový kop.
     
    81
    Center z rohu chytil Sommer a okamžite vyhodil loptu do behu Neuhausovi.
     
    81
    Rýchly útok do otvorenej obrany ale zabil Cuisance, ktorý začal kľučkovať a potom nepresne prihral Traorému.
     
    81
    Striedanie v tíme 1. FC Norimberg: z ihriska odchádza Matheus Pereira, prichádza Törles Knöll.
     
    81
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Ibrahima Traoré, prichádza Patrick Herrmann.
     
    83
    Strobl stratil loptu v strede poľa, hostia ale jednoducho nie sú dnes schopní založiť rýchly protiútok a opäť sa sami zabrzdili prihrávkou dozadu na Margreittera.
     
    84
    Po hlavičkovom súboji so Zreľákom zostáva ležať v pokutovom území Beyer. V zápase ale bude pokračovať.
     
    85
    Petrák si nabehol za kolmicou na pravé krídlo, jeho následný center zrazil na rohový kop Strobl.
     
    86
    Mönchengladbach dal gól!

    Domáci opäť skórujú po pokazenom rohovom kope hostí! Bieli po zisku lopty bleskovo zaútočili a celý rýchly brejk zakončil Cuisance krásnou kolmou prihrávkou na ALASSANA PLÉU, ktorý si, aj keď bol trochu tiesnený obrancom, poradil a prestrelil Bredlowa.
    86. Alassane Pléa (MNC) - 2:0
     
    88
    Ešte po rohovom kope hostí zostáva ležať v pokutovom území domácich Beyer, ktorý musí byť ošetrený. V zápase ale, zdá sa, bude pokračovať.
     
    89
    Hazard hľadal pekným centrom na zadnú tyč Hermanna, tomu chýbalo pár centimetrov, aby loptu zasiahol.
     
    90
    Zdá sa, že o víťazovi zápasu je rozhodnuté. Borussia drží loptu na vlastných kopačkách a v pohode kombinuje. Hostia už rozohrávku domácich prakticky nenapádajú.
     
    90
    K druhému polčasu sa pridáva päť minút.
     
    90+2
    Hostia sa na chvíľu dostali k pokutovému územiu domácich, ich hra je už ale akási rezignovaná a akoby o strelu ani nejavili záujem.
     
    90+3
    Žltú kartu za faul na prenikajúceho Pléu dostáva Georg Margreitter (1. FC Norimberg).
     
    90+4
    Cuisance nacentroval na zadnú tyč, obranca hostí loptu odhlavičkoval na rohový kop.
     
    90+5
    I následný rohový kop Hazarda odhlavičkovali hostia do bezpečia.
     
    90+5
    Žltú kartu za zasiahnutie Salliho do nohy dostáva Oscar Wendt (Borussia Mönchengladbach). Poslednou akciou zápasu tak bude štandardka hostí.
     
    90+6
    Tá ale nepriniesla žiadne nebezpečenstvo a zápas tak končí výhrou domácich 2:0.
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    Domáci predviedli výkon, ktorý mal od ideálu veľmi ďaleko, na výhru to ale pohodlne stačilo. Hostia si okrem šance hneď na začiatku zápasu totiž nevypracovali vôbec nič a bránu Sommera prakticky neohrozili. Mönchengladbach tak môže naďalej prenasledovať vedúcu Borussiu Dortmund, naopak hostia ostanú i po tomto kole na zostupovej pozícii.
     
    Držanie lopty: 52 % : 48 %.
    Strely na bránu: 7:2. Strely mimo: 7:2. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 7:22.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (20:27:00)

    Michal Sadlek

    Góly: 47. T. Hazard, 86. Pléa

    Karty:   63. Traoré (MNC), 90+5. Wendt (MNC) – 19. Leibold (NUR), 30. Goden (NUR), 90+3. Margreitter (NUR)

    Nepremenená penalta: 45. T. Hazard (MNC), mimo


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 7:2. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 7:22.
    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Johnson (75. Lang), Beyer, Elvedi (73. Cuisance), Wendt – Strobl – Neuhaus, Zakaria – Traoré (81. Herrmann), Pléa, T. Hazard.
    Náhradníci: Sippel – Bénes, Cuisance, Drmić, Lang, Herrmann, Müsel.

    1. FC Norimberk: Bredlow – Goden (46. Ewerton), Margreitter, Mühl, Leibold – Misidjan (73. Salli), Petrák, Fuchs, Palacios – Matheus Pereira (81. Knöll), Zreľák.
    Náhradníci: Klandt – Ewerton, Erras, Kerk, Knöll, Kubo, Salli.

    Rozhodca: Schröder – Assmuth, Neitzel-Petersen