Lipsko – Mainz 4:1 (kon.) | Frankfurt – Leverkusen 2:1 (kon.)
koniec
RB Lipsko
4:1 (2:1)
1. FSV Mainz 05
Nedeľa 16.12.2018, 15:30 • Red Bull Arena (Leipzig) • Nemecká Bundesliga • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (17:23:57)
     
    Rozhodcovia k prekvapeniu všetkých nepridali ani jednu minútu a zápas sa tak končí jasným víťazstvom domáceho Lipska 4:1. Domáci tím v druhom polčase kontroloval vývoj zápasu a dvomi gólmi Wernera potvrdil svoje zaslúžené víťazstvo. Hostia sa vôbec nedokázali dostať k nebezpečnejším situáciám a ich šance pochovalo veľké množstvo nepresností pri rozohrávkach a útočných kombináciách. Lipsko si týmto víťazstvom poistilo štvrté miesto, Mainz ostáva zatiaľ na desiatom mieste.
     
    90
    Koniec zápasu.
     
    89
    Striedanie v tíme RB Leipzig: z ihriska odchádza Timo Werner, prichádza Bruma.
    88. Timo Werner (RBL) - 4:1
     
    88
    Tím RB Leipzig práve strelil gól!

    Je asi definitívne rozhodnuté! TIMO WERNER dostal na ľavom krídle pas za obranu, obišiel obrancu, posunul si ešte loptu na stred a nechytateľnou strelou vymietol šibenicu Zentnerovej brány.
     
    87
    Mateta vyhral hlavičkový súboj, následne ale v podstate prihral domácim. Hostia sa nedokážu dostať do súvislého tlaku, pretože ich brzdia takéto nepresnosti.
     
    86
    Brosinski dostal prihrávku na pravej strane a chcel nacentrovať do šestnástky, Orban mu to ale svojim blokom nedovolil.
     
    85
    Striedanie v tíme RB Leipzig: z ihriska odchádza Lukas Klostermann, prichádza Stefan Ilsanker.
     
    84
    Boëtius sa okamžite zapojil do hry. Mateta zasiahol hlavou jeho center z pravej strany, hlavička z pokutového územia letí mimo Gulácsiho bránu.
     
    83
    Striedanie v tíme 1. FSV Mainz 05: z ihriska odchádza Levin Öztunali, prichádza Jean-Paul Boëtius.
     
    82
    Sabitzer krásnou prihrávkou vysunul za obranu Wernera, ktorý prihrával pred bránu na nabiehajúceho Poulsena. Pred ním loptu tečoval Niakhaté do vlastného brankára a po odraze od Zentnera už Poulsen nedokázal loptu usmerniť do prázdnej brány.
     
    80
    Domáci po góle zatiaľ kontrolujú hru a skvelým presingom nedovolili hosťom usadiť sa na ich polovici. Tí to tak musia skúšať nákopmi na vysunutých hráčov.
     
    79
    Brosinski hľadal svojou prihrávkou na pravej strane Ujaha, ten ale stál v dobe prihrávky v ofsajde.
     
    78
    Opäť poslali domáci kolmú prihrávku za obranu na Wernera, tentokrát bol ale útočník domácich v ofsajde.
     
    78
    Striedanie v tíme 1. FSV Mainz 05: z ihriska odchádza Karim Onisiwo, prichádza Anthony Ujah.
     
    77
    Demmeho center vyvolal v šestnástke hostí veľký chaos, loptu ale napokon dokázali odkopnúť do autu.
     
    76
    Wernera sa dral za ďalšou loptou od mizerne rozohrávajúcich hostí, tentokrát ho ale na pravom krídle zastavil Niakhaté. Priamy kop domácich.
    74. Timo Werner (RBL) - 3:1
     
    74
    Tím RB Leipzig práve strelil gól!

    Gbamin úplne pokrazil rozohrávku a po prihrávke Demmeho sa k lopte dostal TIMO WERNER, ktorý obišiel Niakhatého i vybiehajúceho brankára Zentnera a poslal loptu do prázdnej brány.
     
    73
    Brosinski zakrútil krásne loptu, jeho pokus ale o milimetre minul bránu.
     
    72
    Klostermann podkopol zozadu Latzu pred vlastným pokutovým územím. Hostia budú mať priamy kop z pozície, z ktorej sa dá strieľať priamo na bránu.
     
    71
    Werner sa pretlačil do zakončenia z pravého krídla, jeho strela ale nebola veľmi umiestnená a brankár Zentner s ňou nemal problémy.
     
    70
    Onisiwo fauloval pri napádaní Klostermanna, ktorý ešte po tomto zákroku dostal do pravej nohy kŕč. Pomáha mu brankár Gulácsi.
     
    69
    Öztunali si prebral loptu na ľavom krídle a chcel sa sám prekľučkovať do pokutového územia, pred ním ho ale zastavil Konaté, ktorý okamžite nakopol loptu do behu Wernerovi. Pred ním sklzom odkopol loptu Niakhaté.
     
    68
    Tempo zápasu v druhom polčase je omnoho pomalšie ako v tom prvom. Lipsko si dáva väčší pozor na okná vo vlastnej obrane, a tak má Mainz väčšie problémy si vypracovať strelecké príležitosti.
     
    67
    Strely: 12:8
    Strely na bránu: 4:5
     
    67
    Striedanie v tíme 1. FSV Mainz 05: z ihriska odchádza Robin Quaison, prichádza Alexandru Maxim.
     
    66
    Žltú kartu za zdržovanie hry pri rozohrávke rohového kopu domácich dostáva brankár Robin Zentner (1. FSV Mainz 05).
     
    66
    Niakhaté chcel zrýchliť hru nákopom dopredu, bol ale veľmi nepresný a končí u brankára domácich Gulácsiho.
     
    65
    Hostia po dlhom čase dlhšiu dobu držia loptu, zatiaľ si ju ale posúvajú len obrancovia.
     
    64
    Center z priameho kopu letel na zadnú tyč, kde chýbalo pár krokov Orbanovi, aby loptu zasiahol. Napokon tak končí mimo.
     
    63
    Werner bol faulovaný pred pokutovým územím, ďalší priamy kop pre domácich.
     
    62
    Domáci držia loptu a kombinujú na polovici hostí, tí ich ale zatiaľ skvele dostupujú a nedávajú im priestor na založenie útoku.
     
    60
    Mateta dobehol ťažkú loptu a prihral z pravého krídla na nabiehajúcich spoluhráčov pred bránu, každému z nich však chýbalo pár krokov, aby loptu zasiahol, a tak len preletela celým pokutovým územím na druhú stranu.
     
    59
    Následne zachytil rozohrávku hostí Werner, ktorý chcel okamžite vysunúť do samostatného úniku Poulsena, lopta končí u brankára Zentnera.
     
    58
    Po centri z priameho kopu sa dostal k zakončeniu Sabitzer, jeho strela letí na tribúnu.
     
    57
    Ďalší tvrdý zákrok. Poulsena doslova zvalil na zem Quaison, žltú kartu rozhodca tentokrát neudeľuje. Domáci ale budú mať ďalšiu štandardnú situáciu.
     
    55
    Sabitzerov pokus z priameho kopu tečoval múr, lopta ale i tak končí len tesne mimo Zetnerovu bránu.
     
    54
    Hra sa výrazne pritvrdila. Moussa Niakhaté (1. FSV Mainz 05) skočil na nohu Poulsenovi a domáci budú mať priamy kop z nebezpečnej streleckej pozície. Ešte predtým trafil Mateta lakťom do hlavy v hlavičkovom súboji Halstenberga, za tento zákrok mohla byť tiež žltá karta.
     
    53
    Žltú kartu za doslova pokus o amputáciu ľavej nohy Wernera dostáva Danny Latza (1. FSV Mainz 05). Táto karta i podľa výrazu rozhodcu má nádych červenej.
     
    52
    Aarónov center ale domáci bez problémov odvrátili.
     
    51
    Žltú kartu dostáva kapitán domácich Willi Orban (RB Leipzig), ktorý sklzom poslal k zemi prenikajúceho Onisiwa. Hostia budú mať priamy kop z pravej strany.
     
    51
    Na druhej strane musel byť v pohotovosti Gulácsi, pretože Mateta si nabiehal za nákopom z vlastnej polovice. Maďarský brankár bol rýchlejší a loptu chytil.
     
    50
    Demme presným centrom z pravého krídla našiel v bránkovisku Orbana, ktorý tam ešte ostal po predošlom rohovom kope. Kapitán domácich svojou hlavičkou minul bránu len o centimetre.
     
    49
    Hostia si vôbec nerozumeli pri rozohrávke. Werner veľmi aktívne napádal hostí a Niakhaté chcel prihrať Aarónovi, loptu ale len poslal za bránkovú čiaru.
     
    48
    Mateta tentokrát už sám po kombinácii Mainzu centroval z ľavej strany, Orban loptu odkopol do autu. Mainz zostáva pri pokutovom území domácich.
     
    48
    Okamžite prišiel nákop na Matetu, ten ale loptu nemal šancu dobehnúť a tak môže ďalšiu akciu rozohrávať brankár Gulácsi.
     
    47
    Sabitzer sa presadil na pravej strane a chcel vysunúť do pokutového územia Poulsena, ten ale v súboji o loptu fauloval Aaróna.
     
    46
    Striedanie v tíme RB Leipzig: z ihriska odchádza Kevin Kampl, prichádza Konrad Laimer.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 16:35.
     
    V prvom polčase sme videli veľmi zaujímavý futbal a hlavne tri góly. Dal by sa však rozdeliť na dve polovice. V tej prvej bolo jasne lepšie domáce Lipsko, ktoré svoju aktivitu korunovalo dvoma gólmi Poulsena. Po nich ale postupne prevzal iniciatívu Mainz, ktorý si vytvoril niekoľko nebezpečných príležitostí a podarilo sa mu i znížiť. V druhom polčase nás teda určite čaká veľmi zaujímavý futbal.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Bude sa hrať ešte jednu minútu.
     
    45
    Rohový kop bol rozohraný na krátko na Kampla, ktorý sa popri bránkovej čiare dostal do pokutového územia a prihrával pred bránu. Loptu ale nezasiahol nikto v bielom a len preletela pokutovým územím.
     
    45
    Sabitzerov center z ľavej strany odhlavičkoval Bell na rohový kop.
     
    44
    Gbamin zazmätkoval pri vlastnej rozohrávke, keď trafil svojou prihrávkou Wernera, napokon ale pre hostí všetko pomerne dobre dopadlo, keď lopta skončila v aute.
     
    43
    Aarónov center zasiahol hlavou Quaison, ten si ale vo vzdušnom súboji pomohol faulom.
     
    42
    Žltú kartu za kopnutie do nohy Latzu dostáva Marcel Sabitzer (RB Leipzig). Hostia budú mať priamy kop z ľavej strany.
     
    41
    Po rohovom kope sa k lopte v pokutovom území dostal Mateta, ktorý obišiel dvoch obrancov a z otočky vystrelil. Gulácsi bol pripravený a loptu chytil.
     
    40
    Opäť sa Halstenbergovi nevydarilo odvrátiť loptu po ďalšom Aarónovom centri, tentokrát si ju takmer zrazil na vlastnú bránu. Lopta našťastie končí mimo.
    38. Karim Onisiwo (MAI) - 2:1
     
    38
    Mainz dal gól!

    Hostia sa vracajú do zápasu! Aarónov center odhlavičkoval len za seba zátylkom Halstenberg, tam však stál voľný Öztunali, ktorý loptu vrátil do bránkoviska a tam presnou hlavičkou nedal KARIM ONISIWO šancu brankárovi Gulácsimu.
     
    38
    Sabitzer okamžite po zisku lopty v stredovom kruhu posielal nákop na Wernera, loptu odhlavičkoval k spoluhráčom Bell.
     
    37
    Strely: 9:7
    Držanie lopty: 47 % : 53 %
     
    36
    Mainz v posledných minútach prebral iniciatívu a tlači domácich k ich pokutovému územiu. Brosinski skúšal centrovať z pravej strany, obranca domácich ho však zblokoval do autu.
     
    35
    Gulácsi veľmi dobre čítal hru a pred nabiehajúcim Matetom odkopol nákop z polovice Mainzu.
     
    33
    Aarónov center vyvolal obrovský zmätok pred bránou domácich. Najskôr bol Quaison podrazený veľmi podozrivým zákrokom Konatém a potom sa po nevydarenej strele Matetu dostal k dorážke z bránkoviska Niakhaté. Jeho dorážku vykopol z bránkovej čiary Orban.
     
    32
    Onisiwo bežal za loptou v šprintérskom súboji s Upamecanom, domáci obranca loptu odkopol na rohový kop.
     
    31
    Domáci vysunuli svoj presing veľmi vysoko a opäť obrali hostí o loptu pred ich pokutovým územím.
     
    30
    Akcia však pokračovala ďalej a tentokrát Halstenberg vysunul za obranu Poulsena, ktorého ale lopta odskočila do strany a Brosinski ho o ňu pripravil.
     
    29
    To už ale neplatí, pretože Poulsen získal loptu pri napádaní obrancov a vysunul na pravú stranu Wernera. Ten ešte hľadal spoluhráčov pred bránou, loptu ale zastavil kapitán hostí Bell.
     
    28
    Tempo zápasu po druhm góle Lipska celkom dosť opadlo a ani domáci už sa veľmi neponáhľajú dopredu, keďže už majú náskok.
     
    27
    Žltú kartu dostáva Dayot Upamecano (RB Leipzig), ktorý stiahol k zemi Öztunaliho.
     
    26
    Onisiwo si chcel vypýtať penaltu, keď v pokutovom území vletel do Orbana a hodil sa na zem. Rozhodca mu ale na jeho filmovanie neskočil a žiadna penalta sa kopať nebude.
     
    25
    Onisiwo sa skúšal presadiť individuálne cez dvoch obrancov Lipska, tí si s ním ale poradili. Následný nákop Orbana na nabiehajúceho Wernera končí v aute.
     
    24
    Latza si posúval loptu s Aarónom po ľavej strane, jeho center ale odvrátil Orban do autu. Hostia sa konečne usadili na útočnej polovici.
     
    23
    Nákop Niakhatého letí úplne mimo všetkých hráčov Mainzu a končí u brankára Gulácsiho.
     
    22
    Hostia sú evidentne otrasení priebehom zápasu a nie sú schopní vôbec prejsť do útoku.
     
    21
    Domáci sú pri chuti a rozhodne nepoľavujú. Klostermann získal loptu v strede poľa, prihral Wernerovi a ten vysunul na ľavej strane Kampla. Slovinský záložník vystrelil tesne nad Zentnerovu bránu.
    19. Yussuf Poulsen (RBL) - 2:0
     
    19
    Tím RB Leipzig práve strelil gól!

    Ďalšia krásna akcia domácich! Werner dostal loptu na ľavú stranu a prihral po zemi pred bránu. Na prednej tyči loptu netrafil Sabitzer, za ním bol ale úplne voľný YUSSUF POULSEN, ktorý nemal problém z bránkoviska doraziť loptu do odkrytej brány. Dánsky útočník tak strieľa už svoj druhý gól v dnešnom zápase.
     
    19
    Domáci taktiež útočia postupnou kombináciu. Zatiaľ si prihrávajú okolo stredovej čiary.
     
    18
    Mateta dostal krásnu prihrávku medzi obrancov a vystrelil, stál ale v metrovom ofsajde, takže vzrušenie bolo zbytočné.
     
    17
    Hostia zatiaľ kombinujú na svojej polovici. Môžu si to dovoliť, pretože domáci ich prakticky vôbec nenapádajú.
     
    16
    Strely: 6:2

    Útočná aktivita domácich je tak korunovaná vedúcim gólom a hostia musia na tento vývoj zareagovať.
    14. Yussuf Poulsen (RBL) - 1:0
     
    14
    Tím RB Leipzig práve strelil gól!

    Domáci ukázali, aký jednoduchý je futbal! Klostermann získal loptu v strede poľa, preniesol ju na pravú stranu na Kampla a ten nacentroval do pokutového územia, kde loptu usmernil špičkou kopačky k pravej tyči YUSSUF POULSEN.
     
    14
    Hostia sa snažia hrať dnes kombinačne a opäť prechádzajú do postupného útoku. Stále sa im ale nedarí priblížiť sa k pokutovému územiu domácich.
     
    13
    Orban hlavičkoval po rohovom kope, tento pokus ale nebol veľmi nebezpečný a loptu bez problémov chytil Zentner.
     
    12
    Klostermann si narazil loptu so Sabitzerom a chcel preniknúť z pravej strany do pokutového územia, Aarón loptu odkopol na rohový kop.
     
    11
    Ďalšia útočná akcia hostí po pravej strany končí nevydareným prienikom Latzu. Gulácsi tak bude odkopávať od svojej brány.
     
    9
    Na Aarónov center si najvyššie vyskočil kapitán hostí Bell, ktorý hlavou poslal loptu presne k ľavej tyči. Gulácsi strelu skvelým zákrokom chytil.
     
    8
    Sabitzer fauloval pred pokutovým územím Quaisona, hostia budú mať priamy kop.
     
    7
    Hostia kombinujú na polovici domácich, tí k nim ale veľmi rýchlo pristupujú, a tak sa im nedarí dostať sa bližšie k bráne domácich.
     
    6
    V Lipsku začalo pomerne husto snežiť. Uvidíme, ako to ovplyvní dej zápasu a hlavne terén.
     
    5
    A hneď prišla ďalšia gólová príležitosť domácich! Halstenberg bol v strede pokutového územia úplne voľný, center z rohového kopu ale poslal hlavou len nad Zentnerovu bránu.
     
    4
    Poulsen obral o loptu Gbamina a nacentroval pred bránu, kde ju pred bránou tesne minul Werner. Následná dorážka Sabitzera bola zblokovaná na rohový kop.
     
    3
    Na druhej strane sa i hostia dostali k streleckému zakončeniu. Latza si spracoval na hranici šestnástky center z pravej strany a vystrelil, avšak len do stredu brány priamo na Gulácsiho.
     
    3
    Prvá strela zápasu: Kampl strieľal zo strednej vzdialenosti, s jeho strelou po zemi nemal Zentner žiadny problém.
     
    2
    Loptu však domáci získali hneď späť a podnikli rýchly protiútok. Napokon ho ale zastavil kapitán hostí Bell.
     
    1
    Prvý nákop dopredu na Wernera sa nevydaril, lopta bola pre útočníka domácich priďaleko a nedokázal ju spracovať.
     
    1
    Výkop zápasu mali domáci, ktorí rozbiehajú svoj prvý postupný útok od obrancov.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Oba tímy práve nastupujú na ihrisko a zápas sa tak o chvíľu začne. Domáci budú hrať v bielych dresoch, hostia v tmavomodrých.
     
    Úvodné zostavy:

    RB Leipzig: Gulácsi – Konaté, Upamecano, Orban (C) – Klostermann, Sabitzer, Demme, Kampl, Halstenberg – Werner, Y. Poulsen.
    Náhradníci: Mvogo – Saracchi, Ilsanker, Bruma, Cunha, Laimer, Augustin.

    1. FSV Mainz 05: Zentner – Brosinski, Bell (C), Niakhaté, Aarón – Gbamin, Latza – Öztunali, Quaison, Onisiwo – Mateta.
    Náhradníci: J. Huth – Donati, Boëtius, Maxim, Malong, Ujah, Hack.

    Rozhodca: Petersen – Reichel, Häcker.
     
    Oba tímy sa spolu doteraz stretli v Bundeslige štyrikrát. Dvakrát vyhralo Lipsko, raz Mainz a jeden zápas sa skončil remízou. Avšak, práve v minulej sezóne Mainz s Lipskom neprehral – prvý zápas vonku remizoval 2:2 a doma vyhral 3:0.
     
    1. FSV Mainz 05

    Pred týmto zápasom sú hostia v tabuľke na 10. mieste, Po nie veľmi vydarenom vstupe do sezóny sa forma Mainzu výrazne zlepšila, keď z posledných piatich zápasov vyhral tri a prehral len so suverénom z Dortmundu. Na pohárové priečky stráca Mainz len 4 body, takže prípadná výhra by ho k nim mohla priblížiť. V zápasoch Mainzu si diváci veľa gólov neužívajú. Tím je druhým najhorším podľa počtu strelených gólov (len 13), naopak má ale druhý najnižší počet inkasovaných gólov (15, rovnako ako vedúci Dortmund).

    Posledných 5 zápasov:
    Mainz – Werder Brémy 2:1
    Freiburg – Mainz 1:3
    Mainz – Borussia Dortmund 1:2
    Düsseldorf – Mainz 0:1
    Mainz – Hannover 1:1
     
    RB Leipzig

    Domáci opäť bojujú o miestenky v pohárovej Európe. Pred dnešným zápasom sú v tabuľke na 4. mieste zaručujúcom Ligu majstrov, na prvú Borussiu Dortmund však už majú priepastnú stratu 14 bodov. RB Lipsko ťahalo slušnú sériu bez prehry, z posledných troch zápasov však prehralo dva, pričom ani Freiburg ani Wolfsburg asi nemôžeme označiť za gigantov nemeckého futbalu. Dnes tak domáci nutne potrebujú tri body, aby sa udržali pred svojimi najbližšími prenasledovateľmi na priečkach pre Ligu majstrov.

    Posledných 5 zápasov:
    Hertha Berlín – RB Lipsko 0:3
    RB Lipsko – Leverkusen 3:0
    Wolfsburg – RB Lipsko 1:0
    RB Lipsko – Mönchengladbach 2:0
    Freiburg – RB Lipsko 3:0
     
    Vitajte pri zápase 15. kola nemeckej Bundesligy medzi RB Leipzig a 1. FSV Mainz 05.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.

    Michal Sadlek

    Góly: 14. Y. Poulsen, 19. Y. Poulsen, 74. Werner, 88. Werner – 38. Onisiwo

    Karty:   27. Upamecano (RBL), 42. Sabitzer (RBL), 51. Orban (RBL) – 53. Latza (MAI), 54. Niakhaté (MAI), 66. Zentner (MAI)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 8:5. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:16.
    RB Lipsko: Gulácsi – Konaté, Upamecano, Orban (C) – Klostermann (85. Ilsanker), Sabitzer, Demme, Kampl (46. Laimer), Halstenberg – Werner (89. Bruma), Y. Poulsen.
    Náhradníci: Mvogo – Saracchi, Ilsanker, Bruma, Cunha, Laimer, Augustin.

    1. FSV Mainz 05: Zentner – Brosinski, Bell (C), Niakhaté, Aarón – Gbamin, Latza – Öztunali (83. Boëtius), Quaison (67. Maxim), Onisiwo (78. Ujah) – Mateta.
    Náhradníci: J. Huth – Donati, Boëtius, Maxim, Malong, Ujah, Hack.

    Rozhodca: Petersen – Reichel, Häcker