Kvalifikácia HS140, Engelberg Vítěz: R. Kobajaši (JPN) (kon.)
koniec udalosti
SP - kvalifikácia HS140, Engelberg

Vítěz: R. Kobajaši (JPN)

cz Piatok 14.12.2018, 18:00 • Engelberg (Švýcarsko) • Skoky na lyžiach
     
    S konstatováním, že kvalifikační klání na sobotní závod vyhrál Rjoju Kobajaši před Stefanem Kraftem a Robertem Johanssonem, přičemž postup vybojovali i dva Češi – Roman Koudelka a Viktor Polášek – se s Vámi loučí a hezký pátek přeje Tomáš Lysý. (19:02:11)
     
    V kvalifikaci hodně dlouho vedl Peter Prevc se startovním číslem 12. Ale v závěru přišly opravdu dlouhé skoky. Robert Johansson a Kamil Stoch šli na 135 metrů, jen o půl bod méně měl Stefan Kraft, ale s jasně lepšími stylovými známkami. Pak se z věže spustil nejlepší skokan letošní sezony Rjoju Kobajaši, vystřihl nejdelší skok dnešního dne na 137 metrů a vyhrál! Na prvních šesti místech je tak opět šest skokanů z různých zemí.
     
    V kvalifikaci jsme viděli dnes hodně vyrovnané a regulérní podmínky. České fanoušky určitě potěšil Roman Koudelka, který skočil 128 metrů a figuruje v kvalifikaci na výborném 15. místě. Postup si zajistil z 35. pozice i Viktor Polášek. Naopak druhý pod čarou byl Lukáš Hlava a o příčku za ním Čestmír Kožíšek, kteří tak jsou mezi třináctkou nepostupujících.
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
     
    63
    Budeme! Rjoju Kobajaši je totiž stále o něco vpřed před světovou špičkou! 137 metrů je vůbec nejlepší skok dnešního dne. Délkově určitě, bodově tolik ne, ale na první místo to stačí. Rjoju poráží Stefana Krafta o 1,5 bodů a opět tak vítězí v kvalifikaci.
     
    63
    Poslední nahoře je Rjoju Kobajaši. Budeme mít v první šestce zastoupení šesti různých národů?
     
    62
    Piotr Žyla toto pořadí nerozbije. 130,5 metrů je ale také slušných a stačí na průběžné deváté místo.
     
    61
    Na prvních pěti místech máme pět skokanů různých národností. Vede Rakušan Kraft, druhý je Nor Johansson, třetí místo si nyní vyskočil Kamil Stoch za 135 metrů, čímž vyrovnává Johanssona, čtvrtý je Němec Geiger a pátý Slovinec Peter Prevc.
     
    61
    Pojďme na polské duo, první z nich je Kamil Stoch.
     
    60
    Johann-André Forfang krajana Johanssona neporazí. Druhý muž kvalifikace skočil 135 metrů, což je zatím nejdále, Forfang oproti němu ubral o tři metry. Což je i tak skvělé a stačí na průběžné páté místo.
     
    59
    Stephan Leyhe svého krajana Geigera nepřekoná. 128,5 metrů při dvoubodovém odpočtu jde na třinácté místo. Připomeňme, že Roman Koudelka je aktuálně jedenáctý!
     
    58
    Karl Geiger je nejlepší z německých závodníků! Jde sice za Krafta a Johanssona, ale jeho 132,5 metrů mělo hodně vysokou úroveň. Třetí místo před slovinským duem Prevc-Damjan.
     
    57
    Andreas Wellinger se zatím trápí, v kvalifikaci až průběžné 23. místo za 123,5 metrů. Němcovi se, zdá se, zatím nedaří ani teď v Engelbergu.
     
    56
    Jevgenij Klimov, vítěz letní Grand Prix, o metr překonává hranici sto třicítky a je průběžně na pátém místě.
     
    55
    To bylo velmi těsné! Robert Johansson ukázal délkově nejlepší skok dnešního dne – 135 metrů. Ale měl o něco menší známky za styl než Kraft, konkrétně o 2,5 bodů, proto je o jeden a půl bodíku druhý.
     
    54
    Timi Zajc předvádí 128 metrů, což je navlas stejný výkon jako u Romana Koudelky, ale Slovinec odečítá 13 desetin a je tak desátý.
     
    53
    Peter Prevc bude mít v závodu bratra Domena. Ten sice má dobrou formu, ale přece jen 126,5 metrů asi není tolik, kolik by chtěl. Čtrnácté místo, hlavní závod z toho je, a to je důležité.
     
    52
    Anti Aalto také bez problému. Nejlepší Fin této sezony zapisuje 128,5 metrů, což o onen půl metřík stačí na sedmé místo, o jedinou desetinku před aktuálně osmým Romanem Koudelkou.
     
    51
    Stefan Kraft je novým vedoucím mužem kvalifikace. 134,5 metrů je naprosto jasné první místo a Rakušanova forma jde nahoru. Vede o 6,6 bodů před Peterem Prevcem, který jde po 39 skocích z piedestalu.
     
    50
    Dawid Kubacki neohrozí Romana Koudelku. Je to 126,5 metrů, což je o metr a půl méně než u českého skokana, a Polášk jde na jedenáctou pozici. Aktuálně je z polských skokanů nejlepší.
     
    49
    Vladimir Zografski odečítá za vítr pouze desetinu. Průběžné dělené 18. místo se Simonem Ammannem za 123 metrů. Připomeňme si, že Koudelka je šestý, Polášek jednadvacátý a zbylí dva čeští skokani těsně pod čarou znamenající postup.
     
    48
    Markus Eisenbichler skáče na 132,5 metrů, což je v podání Němce nejlepší výkon dnešní kvalifikace. Jenže vůbec nezvládl doskok, telemark úplně vypustil. V kvalifikaci to asi tolik nevadí, ale zítra by mohlo. Průběžné čtvrté místo o šest desetin bodů za třetím Kobajašim.
     
    47
    Další skok do podobné úrovně. Anders Fannemel, 127 metrů, postup z jedenácté pozice na klid.
     
    46
    Killian Peier skáče v o něco lepších podmínkách o půl metru méně než Roman Koudelka, proto je v celkovém součtu sedmý.
    Roman Koudelka
     
    45
    Roman Koudelka, aktuálně nejlepší český skokan světového poháru, potřeboval k vedení skočit 132,5 metrů a málem se jim přiblížil. 128 metrů je VÝBORNÝ výkon, navíc Roman přičítá osm desetin za vítr. Výborný skok, pátá pozice a jasný postup.
     
    44
    Anže Lanišek odečítá jen osm desetin za vítr. 120 metrů ho vynáší na 23. pozici a postupuje. Snad to samé budeme moct říct i u Romana Koudelky.
     
    43
    Jakub Wolny měl co dělat. Jen 118 metrů je průběžné 27. místo, takže postup pro Poláka s odřenými uši.
     
    42
    Junširo Kobajaši se vměstnává mezi slovinsko-rakouský kvartet. Bratr lídra světového poháru Rjoju Kobajašiho předvádí 131 metrů a je tak třetí. Stejný výkon jako u druhého Damjana, ale horší známky za styl a odjezd.
     
    41
    Manuel Fettner také bez problémů. Dává zapomenout na horší tréninky, zlepšuje se na 123 metrů, což je sice o půl metru méně než u Poláška, ale dostává větší známky... Desátá pozice.
     
    40
    Daniel Huber je nyní nejlepším z Rakušanů. 129 metrů je výborný skok a na čele tak máme nyní dvě národnostní dvojičky – prvního Prevce a druhého Damjana, oba ze Slovinska, třetí je pak Huber a za ním Hayböck, pro změnu oba Rakušané.
     
    39
    Nor Halvor Egner Granerud neponechává nic náhodě. 123,5 metrů je stejný výkon jako u Viktora Poláška, kterého o dvě desetinky poráží a odsunuje na třinácté místo.
     
    38
    Pro postup si v pohodě došel i Richard Freitag, kterému kvalifikace dělá v letošní sezoně trošku problémy. Nyní ale 127 metrů a průběžné čtvrté místo – což je nejlepší z Němců.
    Viktor Polášek
     
    37
    Je to tak. Polda skáče 123,5 metrů, což znamená bezproblémový postup a Česká republika tak má prvního skokana v sobotním závodu. Viktor je na průběžné 11. pozici.
     
    37
    Český závodník skočil v tréninku 106 metrů a poté 118. Snad se bude nadále zlepšovat.
     
    37
    Pojďme na skok Viktora Poláška.
     
    36
    David Siegel jde také dále, 122,5 metrů, což je de facto podobné jako Nakamura a Hula. O metr méně znamená o nějakých šest míst níže než uvedené duo. Němec je čtrnáctý.
     
    35
    Na stejnou vzdálenost, jako Stefan Hula, jde i Japonec Naoki Nakamura. 123,5 metrů a právě Hulu tak sesazuje z osmého místa.
     
    34
    Hlavní závod v sobotu se bude týkat i Stefana Huly, 123,5 metrů je pro něj pohodový postup. Polák je osmý, před sebou má krajana Kota a Schiffnera.
     
    33
    Konečně vidíme trošku delší skok. Jernej Damjan ubral oproti Peteru Prevcovi jen metr, je to 131 metrů a Slovinci jsou nyní na prvních dvou místech kvalifikace. Vede Prevc o 2,2 body před Damjanem.
     
    32
    Také Kevin Bickner dokáže udělat lepší skok, než nyní 119 metrů. Tohle bohužel bude také na oba dva české skokany stačit a ti tak musí stále čekat. Američan je sedmnáctý a postupuje.
     
    31
    Žak Mogel měl po odrazu obrovské problémy, nakonec je ale dokázal ukočírovat. 119 metrů pro něj znamená postup ze 17. místa.
     
    30
    Philipp Aschenwald byl diskvalifikován a Čestmír Kožíšek tak rázem jde na 20. místo. Potřebuje tak tři horší skoky.
    Lukáš Hlava
     
    29
    No a málem to vypadalo, že už jenom dva. Lukáš Hlava totiž skočil 117 metrů, což také není oproti tréninku moc velké zlepšení. Hlávka je aktuálně na devatenáctém místě, což stačí jen na druhé místo pod čarou hned před Kožíškem.
     
    28
    Dmitrij Vasiljev navázal na špatná tréninková kola, 100,5 metrů a je hotovo. Předposlední místo.
     
    27
    Severin Freund se pomalu vrací mezi světovou elitu. Za 121 metrů si vysloužil od německého sudího známku 19, což je tedy hodně hodně smutné... Průměrný skok, jedenácté místo, postup to je.
     
    26
    Z japonských skokanů je zatím nejlepší Jukija Sato a platí to i po skoku Daikiho Ita. 121 metrů je postup s odřenými uši, je druhý nad čarou a průběžně tedy dvanáctý.
     
    25
    Bez problémů v podání Clemense Aignera. Postup jistý, 123 metrů, i když není to úplně dobrý výkon pro Rakušana. Stačí na osmou pozici.
     
    24
    Poslední místo, ze kterého se nyní jde do závodu, je jedenáctá pozice. A právě tu si za 120,5 metrů vyskakuje Alex Insam. Zítra ho uvidíme také. O tři desetiny bodů před Deschwandenem.
     
    23
    Už ne, jelikož Roman Trofimov svůj pokus pokazil. Jen 118 metrů je až čtrnácté místo a o jednu pozici jde před nyní patnáctého Čestmíra Kožíška. Musíme ale brát v potaz jeho nepříliš dobrou formu.
     
    22
    No a málem první z nich přišel u Mackenzie Boyd-Clowese. Kanaďan doskočil na 120 metrů rovných, nyní jdou skokani prakticky do totožných míst. Zkušený závodník je desátý, což je první místo pod čarou.
     
    21
    Domácí Gregor Dechwanden je také na čekané. Ale je na tom o něco lépe, než Kožíšek. Švýcar se řadí na desátou pozici a potřebuje dva horší skoky.
     
    20
    Dál jde naopak Maciej Kot za 125,5 metrů. Andreas Schuler si bude muset na postup ještě počkat, Polák je pátý a kvalifikuje se.
    Čestmír Kožíšek
     
    19
    Český skokan byl v treninkových kolech horší, než nyní, jelikož skočil dvakrát na 114 metrů. Nyní je to o tři metry dále a průběžné 11. místo. Česťa potřebuje pět horších skoků na postup a to bude hodně těžké, navíc dostává nízké známky za styl.
     
    18
    Finovi Jarkku Määttä se skok nepovedl, jen 113,5 metrů a až dvanácté místo. Tohle na postup nebude a věřme, že u Čestmíra Kožíška to bude lepší!
     
    17
    Za silného sněžení předvádí domácí Andreas Schluler 122 metrů, ale na postup to zatím nestačí. Průběžné sedmé místo za domácím Ammannem.
     
    16
    Je to tak, Kazach předvádí nejmenší vzdálenost dnešního dne, jen 100 metrů, a je poslední.
     
    15
    Andreas Stjernen si bude muset počkat. 128 metrů je sice stejné, jako u Hayböcka, ale Nor měl větší podporu větru a je třetí, první nepostupový. To se ale za okamžik změní, nahoře je totiž Sergej Tkačenko.
     
    14
    Už šestý, protože ho poráží domácí miláček Simi Ammann. 124,5 metrů od domácího skokana stačí na čtvrté místo a posílá tak do hlavního závodu Prevce.
     
    13
    Marius Lindvik tolik nedává, i když 122 metrů by asi na postup stačit mělo. Je zatím pátý.
     
    12
    Máme nového vedoucího muže a prvního skokana, který se dostal za 130 metrů. Je to Peter Prevc, který za okamžik bude kvalifikovaný. První místo, 132 metrů, bodový součet 126,3 bodů.
     
    11
    So-u Čchö sice poráží bratra Hunga-čchola, ale je až na sedmém místě. Jeho 113 metrů na postup stačit nebude.
     
    10
    Marttiho Nomme může těšit snad jen to, že poráží poslední trio a řadí se na průběžné sedmé místo – 110,5 metrů ale nebyl z jeho strany špatný skok.
     
    9
    Děnis Kornilov nemá formu a za 100,5 metrů to potvrzuje. Rus je poslední za Kazachstáncem a Korejcem.
     
    8
    Hung-čchol Čchö je mimo závod, jen 104 metrů, stejně jako Mumminov, ale o něco lepší podmínky a poslední místo.
     
    7
    Nori Kasai se dostává o tři body před Learoyda na čtvrté místo, dává 119 metrů a tohle asi bude hrana postupu a nepostupu.
     
    6
    Naopak Jonathan Learoyd bude bojovat, jde na 117,5 metrů, což stačí průběžně na čtvrté místo.
     
    5
    Sabiržan Mumminov může za 104 metrů na hlavní závod zapomenout, je poslední.
     
    4
    Ale ve vedení vydržel jen chvíli, Michael Hayböck se totiž ujímá prvního místa o téměř 4 body před Japoncem za 128 metrů rovných.
     
    3
    Schiffnera střídá ve vedení Jukija Sato, který za 126,5 metrů potvrzuje výbornou formu Japonců.
     
    2
    Tomaž Naglič zatím nemá žádnou dobrou formu, jen 114,5 metrů.
     
    1
    Markus Schiffner jde za 125,5 metrů do vedení, to je pochopitelné.
     
    Start
    Kvalifikace byla zahájena.
     
    Na začátek kvalifikace je vše připraveno.
     
    Startovní listina
    1. Markus Schiffner (AUT)
    2. Tomaz Naglic (SLO)
    3. Yukiya Sato (JPN)
    4. Michael Hayboeck (AUT)
    5. Sabirzhan Muminov (KAZ)
    6. Jonathan Learoyd (FRA)
    7. Noriaki Kasai (JPN)
    8. Heung Chul Choi (KOR)
    9. Denis Kornilov (RUS)
    10. Martti Nomme (EST)
    11. Seou Choi (KOE)
    12. Peter Prevc (SLO)
    13. Marius Lindvik (NOR)
    14. Simon Ammann (SUI)
    15. Andreas Stjernen (NOR)
    16. Sergej Tkačenko (KAZ)
    17. Andreas Schuler (SUI)
    18. Jarko Maatta (FIN)
    19. Čestmír Kožíšek (CZE)
    20. Maciej Kot (POL)
    21. Gregor Deschwanden (SUI)
    22. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN)
    23. Roman Sergeevich Trfimov (RUS)
    24. Alex Insam (ITA)
    25. Clemens Aigner (AUT)
    26. ITO Daiki (JPN)
    27. Severin Freund (GER)
    28. Dmitrij Vassiljev (RUS)
    29. Lukáš Hlava (CZE)
    30. Philipp Aschenwald (AUT)
    31. Zak Mogel (SLO)
    32. Kevin Bickner (USA)
    33. Jernej Damjan (SLO)
    34. Stefan Hula (POL)
    35. Naoki Nakamura (JPN)
    36. David Siegel (GER)
    37. Viktor Polášek (CZE)
    38. Richard Freitag (GER)
    39. Halvor Egner Granerud (NOR)
    40. Daniel Huber (AUT)
    41. Manuel Fettner (AUT)
    42. Junshiro Kobayashi (JPN)
    43. Jakub Wilny (POL)
    44. Anže Lanisek (SLO)
    45. Roman Koudelka (CZE)
    46. Killian Peier (SUI)
    47. Anders Fannemel (NOR)
    48. Markus Eisenbichler (GER)
    49. Vladimir Zografski (BUL)
    50. Dawid Kubacki (POL)
    51. Stefan Kraft (AUT)
    52. Antti Aalto (FIN)
    53. Domen Prevc (SLO)
    54. Timi Zajc (SLO)
    55. Robert Johansson (NOR)
    56. Jevgenij Klimov (RUS)
    57. Andreas Wellinger (GER)
    58. Karl Geiger (GER)
    59. Stephan Leyhe (GER)
    60. Johann Andre Forfang (NOR)
    61. Kamil Stoch (POL)
    62. Piotr Zyla (POL)
    63. Ryoyu Kobayashi (JPN)
     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Rjoju Kobajaši (JPN) 420 bodů
    2. Piotr Żyła (POL) 285 b.
    3. Kamil Stoch (POL) 276 b.
    4. Johann André Forfang (NOR) 255 b.
    5. Stephan Leyhe (GER) 191 b.
    6. Karl Geiger (GER) 177 b.
    7. Andreas Wellinger (GER) 173 b.
    8. Jevgenij Klimov (RUS) 161 b.
    9. Robert Johansson (NOR) 152 b.
    10. Timi Zajc (SLO) 144 b.
    ...
    17. Roman Koudelka (CZE) 54 b.
    27. Viktor Polášek (CZE) 31 b.
    36. Lukáš Hlava (CZE) 15 b.
    48. Čestmír Kožíšek (CZE) 2 b.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího pokračování světového poháru ve skocích na lyžích. Po téměř dvoutýdenní pauze, která byla způsobena odložením a následným zrušením kompletního programu v Titisee-Neustadt, se tentokrát snad bude opět závodit. Světový pohár se přesunul do švýcarského Engelbergu a začínáme tradičně v pátek, kdy je na programu kvalifikace, jenž začne v 18 hodin.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.

    Tomáš Lysý

    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Rjoju Kobajaši (JPN) 420 bodů
    2. Piotr Żyła (POL) 285 b.
    3. Kamil Stoch (POL) 276 b.
    4. Johann André Forfang (NOR) 255 b.
    5. Stephan Leyhe (GER) 191 b.
    6. Karl Geiger (GER) 177 b.
    7. Andreas Wellinger (GER) 173 b.
    8. Jevgenij Klimov (RUS) 161 b.
    9. Robert Johansson (NOR) 152 b.
    10. Timi Zajc (SLO) 144 b.
    ...
    17. Roman Koudelka (CZE) 54 b.
    27. Viktor Polášek (CZE) 31 b.
    36. Lukáš Hlava (CZE) 15 b.
    48. Čestmír Kožíšek (CZE) 2 b.