Norimberk – Leverkusen 1:1 (kon.)
koniec
1. FC Norimberk
1:1 (0:1)
Bayer Leverkusen
Pondelok 03.12.2018, 20:30 • Max-Morlock-Stadion, Norimberg • Nemecká Bundesliga • 13. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:30.
     
    Vitajte pri zápase 1. FC Norimberg – Bayer Leverkusen, ktorý uzravrie program 13. kola nemeckej Bundesligy.
     
    1. FC Norimberg

    Nováčik Bundesligy, v drese ktorého hrá i Slovák Adam Zreľák, potvrdzuje predsezónne predpoklady, ktorého ho pasovalo na horúceho kandidáta na zostup. Pred dnešným zápasom je na barážovej 16. priečke. Forma domácich je navyše katastrofálna – nevyhrali už šesť zápasov, prehrali s rovnako ohrozeným Stuttgartom a pri porážkach so Schalke dostali 5 a s RB Lipsko dokonca 6 gólov. Nie je teda žiadnym prekvapením, že Norimberg má najhoršiu obranu v lige spolu s posledným Düsseldorfom (29 inkasovaných gólov), ktorý už má ale zápas v tomto kole za sebou. Domáci sa v dnešnom zápase môžu spoliehať aspoň na domáce prostredie a dúfam, že im domáci fanúšikovia pomôžu k bodom. Z celkového zisku 10 bodov ich totiž osem získali doma.

    Posledných 5 zápasov:
    Norimberg – Hoffenheim 1:3
    Norimberg – Frankfurt 1:1
    Augsburg – Norimberg 2:2
    Norimberg – Stuttgart 0:2
    Schalke – Norimberg 5:2
     
    Bayer Leverkusen

    Leverkusen nikto v boji o záchranu prd sezónou neočakával, zatiaľ je k nemu ale omnoho bližšie ako k pohárovým miestam. Pred dnešným zápasom je až na 12. mieste so ziskom 14 bodov, štyri body nad svojim dnešným súperom. Od optimálnej formy majú hostia tiež veľmi ďaleko – po dobrom vstupe do sezóny vyhrali z posledných 8 zápasov len dva, naposledy doma nad iným tímom z dna tabuľky Stuttgartom 2:0. Obrana Leverkusenu tiež patrí k tým najhorším v aktuálnej sezóne (24 inkasovaných gólov), takže i to je jedna z príčin mizerného umiestnenia tímu. Najlepším strelcom tímu je Kevin Volland s piatimi strelenými gólmi.

    Posledných 5 zápasov:
    Leverkusen – Hannover 2:2
    Werder Brémy – Leverkusen 2:6
    Leverkusen – Hoffenheim 1:4
    RB Lipsko – Leverkusen 3:0
    Leverkusen – Stuttgart 2:0
     
    Keďže Norimberg hral posledné štyri roky v druhej Bundeslige, tak sa tieto tímy v predošlých sezónach nestretávali. Posledné vzájomné zápasy odohrali ešte v sezóne 2013/2014, kedy oba zápasy jasne vyhral Leverkusen (doma 3:0, vonku 4:1). Leverkusen aktuálne ťahá sériu piatich víťazných zápasov za sebou proti Norimbergu. Norimberg naposledy porazil Leverkusen ešte v decembri 2011, keď vyhral na pôde súpera 3:0.
     
    Úvodné zostavy:

    1. FC Norimberg: Bredlow – Leibold, Mühl, Margreitter, Goden – Kerk, Petrák, Behrens (C), Misidjan – Ishak, Kubo.
    Náhradníci: Klandt – Erras, Ewerton, Palacios, Matheus Pereira, Rhein, Zreľák.

    Bayer Leverkusen: Hradecky – L. Bender (C), Dragović, S. Bender, Jedvaj – Kohr, Aránguiz – Bellarabi, Havertz, Brandt – Volland.
    Náhradníci: R. Özcan – Alario, Bailey, Baumgartlinger, Wendell, Paulinho, Weiser.

    Rozhodca: Steinhausová – Kleve, Sather.
     
    Oba tímy práve nastupujú na ihrisko a zápas sa o chvíľu začne. Domáci Norimberg bude hrať vo vínovočervených dresoch, Leverkusen v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia. Lars Bender bol okamžite, asi po piatich sekundách v strede poľa faulovaný.
     
    2
    A hneď po rozohrávke to domácim hostia vrátili. Domáci ale rozohrávku voľného kopu vôbec nezvládli a lopta skončila v aute.
     
    3
    V Norimbergu je silný lejak a ihrisko je veľmi podmáčané. Hráčom lopta v kalužiach vody zastavuje a musia sa po ňu vracať. Dnes to vypadá na bojovný zápas.
     
    4
    Hostia sa snažili pretlačiť po pravej strane, kde nie je toľko vody, ako na ľavej. Cez obrancov sa ale do pokutového územia nedostali.
     
    5
    Hostia poslali do šestnástky niekoľko centrov práve z pravej strany a keď ich všetky domáci odvrátili, tak to Bellarabi skúsil priamo na bránu. Jeho strela letí nad.
     
    6
    Za bránou domácich sú prázdne tribúny, na ktorých sú len rozvinuté transparenty vyjadrujúce protest fanúšikov proti hraniu zápasov v pondelok. Štadión celkovo je zaplnený veľmi riedko.
     
    8
    Ale späť k hre. Hostia sú od začiatku zápasu aktívnejší a snažia sa o postupné kombinácie. Tú poslednú prerušil Petrákov faul na Kohra.
     
    9
    Norimberg získal loptu vo vlastnej obrane a snažil sa o rýchly prechod do útoku. Loptu ale stratil a hostia predviedli bleskový protiútok, na konci ktorého bol Bellarabi. Ten by sa možno dostal i do lepšej pozície, ale lopta mu zastavila pri spracovaní v kaluži.
     
    10
    Po rohovom kope padala lopta veľmi dlho na Svena Bendera, ktorý sa pri strele pošmykol, ale i tak jeho volej trafil brvno. Dorážka ďalšieho hráča z Leverkusenu už bola z ostrého uhlu a skončila na bočnej sieti.
     
    11
    Havertz dostal peknú kolmú prihrávku za obranu a chcel si loptu posunúť dopredu, ale lopta zastavila vo vode a tak hneď strieľal. Jeho strelu zblokoval obranca domácich, ktorý sa došmýkal až za bránkovú čiaru.
     
    13
    Leverkusen je zatiaľ jasne lepší a tlačí domácich napriek ťažkým podmienkam čoraz bližšie k ich bráne. Nebezpečný center z pravej strany bol priďaleký pre Vollanda v pokutovom území a ďalší Bellarabiho center skončil u brankára Bredlowa.
     
    14
    Ďalší postupný útok rozohrávajú obrancovia hostí. Domáci nie sú schopní vôbec dlhšie podržať loptu a založiť vlastný útok.
     
    15
    Strely: 0:4
    Držanie lopty: 32 % : 68 %
     
    16
    Jedvaj útočil po ľavej strane, opäť sa mu ale lopta pri možnosti uniknúť obrancovi zastavila vo vode a ten mu loptu odkopol.
     
    17
    Ďalší útok Leverkusen chcel individuálne zakončiť Bellarabi. Jeho strelu obranca odrazil, ale len k Havertzovi, ktorý sa snažil prekľučkovať do pokutového územia. Nepodarilo sa mu to.
     
    18
    Misidjan podrazil pri autovej čiare Kohra. Následný priamy kop Leverkusena domáci odvrátili, na zemi ale zostáva ležať Sven Bender, ktorý sa drží za tvár.
     
    19
    Spomalený záber ukazuje, že Petrák zasiahol vo vzdušnom súboji Bendera lakťom do hlavy. Rozhodca si to ale nevšimol a tak sa penalta nepískala.
     
    20
    Po ošetrení Svena Bendera hra pokračuje tam, kde skončila – postupným útokom Leverkusenu.
     
    21
    Prvú útočnú akciu domácich potiahol po pravej strane Misidjan, ktorý nacentroval presne do bránkoviska na nabiehajúceho Juja Kuba. Ten ale loptu zasiahol úmyselne rukou a tak dostáva zaslúženú žltú kartu.
     
    23
    Žltú kartu dostáva Ondřej Petrák (1. FC Norimberg). V strede poľa veľmi tvrdo zozadu doslova skosil na zem Kohra a môže byť ešte rád, že nedostal rovno červenú.
     
    24
    Leverkusen síce stále drží loptu viac, ale domáci už sa nedokážu presadzovať až tak výrazne ako pred na začiatku zápasu. Kohr, ktorý bol obeťou predošlého faulu, tentokrát ale sám fauloval Misidjana.
     
    26
    Brandt získal loptu v strede poľa a snažil sa hneď nájsť nabiehajúceho Bellarabiho. Jeho prihrávka ale nebola vôbec presná.
     
    27
    Do postupnej kombinácie sa dostali konečne i domáci, aj oni sa ale zastavili nepresnou prihrávkou. Terén má veľký vplyv na priebeh zápasu.
     
    30
    Bayer Leverkusen dal gól!

    Hostia otvárajú skóre! Brandt získal v strede poľa loptu a posunul ju spoluhráčom do rýchleho protiútoku. Na konci akcie bola kolmá prihrávka na Vollanda, ktorému ale lopta odskočila a tak len nacentroval z uhla pred bránu. Brankár Bredlow vyrazil center slabo len ku KAIOVI HAVERTZOVI, ktorý loptu jemne podkopol presne k vzdialenejšej tyči.
    30. Kai Havertz (LEV) - 0:1
     
    32
    Práve strelec otváracieho gólu Havertz bol faulovaný veľmi tvrdo Behrensom v strede poľa. Leverkusen pokračuje v doterajšom výkone.
     
    34
    Zápas má zatiaľ veľmi monotónny priebeh. Leverkusen kombinuje na polovici domácich a po niekoľkých prihrávkach pošle center alebo kolmú prihrávku do pokutového územia, kde loptu väčšinou odvráti niekto z obrancov domácich.
     
    35
    Bellarabi pekne nacentroval z ľavej strany na Brandta, pred ním loptu zasiahol obranca Goden a má veľké šťastie, že tesne minul vlastnú bránu.
     
    37
    Ďalšia postupnú kombináciu zastavil nepresnou prihrávkou Havertz. Rýchly protiútok hostí tak musel zastaviť faulom Sven Bender.
     
    38
    Prvýkrát bol v akcii i brankár hostí Hradecky. Po odvrátenom centri domácich strieľal z voleja Kubo, Hradecky jeho strelu k pravej tyči chytil.
     
    40
    Misidjan sa dral za loptou po pravej strane, skĺzom dobre zasiahol Jedvaj. Domáci sú po góle predsa len o niečo aktívnejší ako pred ním.
     
    41
    Misidjan obišiel troch obrancov a pred pokutovým územím bol faulovaný. Domáci budú mať priamy kop zo zaujímavej pozície.
     
    42
    Žltú kartu dostáva Dominik Kohr (Bayer Leverkusen).
     
    42
    A napokon sa priamy kop kopať nebude, pretože v tej istej akcii bol Kubo v ofsajdovom postavení.
     
    43
    Petrák preniesol hru na Misidjana a ten ešte posunul loptu na Kerka, ktorý vystrelil vysoko nad Hradeckého bránu.
     
    44
    Petrák v súboji skočil na nohu Aránguizovi, ktorý musí byť ošetrený. Český záložník sa zahráva s osudom a pokojne už mohol dostať červenú.
     
    45
    Misidjan pokračuje v dobrom výkone a berie čoraz viac zodpovednosti na seba. Tentokrát ho fauloval Havertz a domáci tak budú mať priamy kop z ľavej strany.
     
    45
    Center sa snažilo zasiahnuť niekoľko hráčov, podarilo sa to ale len Margreitterovi a ešte rukou. Lopta končí mimo Hradeckého bránu.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V ťažkých podmienkach je zatiaľ lepší Leverkusen, ktorý svoju aktivitu i korunoval vedúcim gólom. Až po góle sa trochu prebudili i domáci, ktorý sa dostali k niekoľkým streleckým pokusom, do veľkej gólovej príležitosti sa ale nedostali. Čaká nás teda určite zaujímavý druhý polčas.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 21:32.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme 1. FC Norimberg: z ihriska odchádza Ondřej Petrák, prichádza Patrick Erras.
    Striedanie v tíme Bayer Leverkusen: z ihriska odchádza Sven Bender, prichádza Wendell.
     
    46
    Oba tímy počas prestávky siahli ku striedaniam. Kým v prípade Petráka sa to dalo čakať, keďže každý jeho súboj už smrdel červenou kartou, tak striedanie Svena Bendera je pomerne prekvapujúce.
     
    47
    Výkop druhého polčasu mali domáci, ktorý okamžite po rozohraní nakopli loptu na útočníkov. Tí ale loptu neudržali a tak mohol brankár Hradecky založiť nový postupný útok Leverkusenu.
     
    48
    V pravom rohu útočnej polovice odkiaľ zahrával Leverkusen rohový kop, už stojí voda a lejak je čím ďalej, tým hustejší. Zápas sa tak začína pomaly meniť na vodné pólo. Každopádne, na center z tohto rohového kopu si najvyššie vyskočil Lars Bender, ktorého hlavičku ale bez problémov chytil brankár Bredlow.
     
    49
    Bellarabi nacentroval z pravej strany na Vollanda, ktorý sa s loptou otočil a cez obrancu vystrelil z veľmi ostrého uhlu. Lopta končí tesne mimo Bredlowovu bránu.
     
    50
    Brandt strieľal slabo spoza šestnástky, na klzkom teréne ale Bredlowovi ľahká strela vypadla a skončila mimo brány. Zadarmo tak dostáva Leverkusen rohový kop.
     
    51
    Ten bol ale kopnutý veľmi mizerne a takmer založil rýchly protiútok domácich. Tí ale majú dnes katastrofálnu úspešnosť prihrávok a teraz potvrdili prečo, keď si nedokázali dvaja voľní hráči prihrať na vzdialenosť desať metrov. Loptu tak logicky získali späť hostia.
     
    53
    Po centri z priameho kopu z pravej strane hlavičkoval chrbtom k bráne kapitán domácich Margreitter, brankár Hradecky bol pripravený.
     
    54
    Havertz sa snažil preniesť loptu pred pokutovým územím na nabiehajúceho Brandta, ten si ale loptu spracoval veľmi zle a odskočila mu priamo k brankárovi Bredlowovi.
     
    55
    Ten založil útok na opačnej strane, ktorý zastavil sklzom proti Misidjanovi kapitán hostí Bender.
     
    56
    Norimberg dal gól!

    Je vyrovnané! Kerk nacentroval po rohovom kope do pokutového územia, kde sa lopta po hlavičkovom súboji odrazila ku GEORGOVI MARGREITTEROVI a ten vďaka teču Kohra trafil presne k pravej tyči Hradeckého brány.
    56. Georg Margreitter (NUR) - 1:1
     
    58
    Striedanie v tíme 1. FC Norimberg: z ihriska odchádza Juja Kubo, prichádza Adam Zreľák.
     
    60
    Striedajúci Zreľák teraz svojím presingom zastavil rozohrávku hostí. Slovenský reprezentant sa po svojom príchode zaradil na hrot útoku dokmácich.
     
    61
    Havertz obišiel dvoch protihráčov a chcel ešte posunúť loptu nabiehajúcemu Brandtovi na ľavú stranu, táto jeho prihrávka sa už ale nevydarila a loptu získali obrancovia Norimbergu.
     
    62
    Hostia ale pokračujú v tlaku a sú nasťahovaní na polovici Norimbergu. Inkasovaný gól im evidentne pripomenul, že zápas nie je vyhraný a je treba zvýšiť snahu na to, aby sa im to podarilo.
     
    63
    Brandtovi nechtiac prihral obranca domácich priamo do nábehu, jeho strela z ostrého uhla končí mimo Bredlowovu bránu.
     
    64
    Ďalší útok hostí zastavil Kohr, ktorý si loptu pred bránou domácich spracoval rukou.
     
    65
    Norimberg predvádza v druhom polčase bojovný výkon. Nie je lepší technicky a ani nemá loptu tak často ako hostia, napriek tomu dokázal vyrovnať a odoláva príležitostiam hostí.
     
    66
    Kohr skúsil zaskočiť Bredlowa z cca 30 metrov, brankár Norimbergu si dal pozor a loptu chytil.
     
    66
    Striedanie v tíme Bayer Leverkusen: z ihriska odchádza Julian Brandt, prichádza Leon Bailey.
     
    67
    Striedajúci Bailey sa hneď dostal ku strele z hranice pokutového územia, bola ale slabá a po zemi. Lopta obrazne a takmer i doslova doplávala k nohám brankára Bredlowa cez obrovskú kaluž v pokutovom území domácich.
     
    69
    Hradecky chcel rozohrať loptu ako ju vždy rozohráva za dobrého počasia, jeho prihrávka po zemi na Larsa Bendera sa ale zastavila vo vode, a tak mu pomohlo len to, že Misidjan, ktorý sa dral za loptou, hosťujúceho obrancu fauloval.
     
    70
    Nákop do pokutového územia hostí sa zastavil vo vode a takmer sa k lopte dostal Ishak, tesne pred ním odkopol obranca hostí na dvakrát loptu do autu.
     
    72
    Hostia sa peknou kombináciou dostali bližšie k pokutovému územiu a Bailey centroval do pokutového územia. Vollandovi ale lopta opäť v kaluži utiekla a tak nedokázal z dobrej streleckej pozície vystreliť.
     
    74
    Havertz bol faulovaný na polovici domácich. Hostia budú mať priamy kop zo vzdialenosti cca 30 metrov.
     
    74
    Bailey rozohral priamy kop na pravú stranu na nabiehajúceho Bellarabiho, ktorý však loptu nestihol. Rozhodkyňa ale nariaďuje opakovanie priameho kopu.
     
    75
    Druhý pokus bol omnoho nebezpečnejší. Volland strieľal z hranice šestnástky k pravej tyči, Bredlow skvelým zákrokom strelu vyrazil na rohový kop.
     
    76
    Striedanie v tíme 1. FC Norimberg: z ihriska odchádza Sebastian Kerk, prichádza Federico Palacios.
     
    79
    Striedanie v tíme Bayer Leverkusen: z ihriska odchádza Dominik Kohr, prichádza Lucas Alario.
     
    79
    Bailey s Havertzom si posúvali loptu na hranici veľkého vápna, zdržali sa tým však a loptu zblokoval obranca.
     
    80
    Misidjan dostal loptu po rohovom kope hostí do nábehu za obranu. Skvelý defenzívny zákrok proti nemu ale predviedol Bellarabi, ktorý si poctivo splnil svoje obranné úlohy a vrátil sa dozadu.
     
    82
    Žltú kartu za faul na prenikajúceho Vollanda dostáva Lukas Mühl (1. FC Norimberg).
     
    84
    Bailey strieľal z priameho kopu priamo na bránu, trafil ale len múr. Hostia v posledných minútach opäť zatlačili domácich k ich pokutovému územiu.
     
    84
    Havertz si sám potiahol loptu k pokutovému územiu a vystrelil. Jeho strela bola ale natoľko nepresná, že najviac asi ohrozí strechu nad tribúnou.
     
    85
    Priamy kop mali i domáci, ten bol ale veľmi nevydarený a založil protiútok domácich. Bellarabi dostal krásnu prihrávku od Baileyho, do samostatného úniku sa ale nedostal, pretože sa lopta úplne zastavila v kaluži vody. Keby trávnik nebol natoľko podmáčaný, tak je to jasná gólová príležitosť.
     
    86
    Následne strieľal Volland, ale opäť sa lopta prakticky zastavila pred bránou a následne v súboji o loptu fauloval Havertz brankára Bredlowa, ktorý sa vrhol do vody za loptou.
     
    87
    Nákop predlžili hlavou spoluhráči na nabiehajúceho Adama Zreľáka, ktorý z bezprostrednej blízkosti len trafil brankára Hradeckého. To bola veľká šanca!
     
    89
    Bellarabi odchádza do kabín. Hostia už pritom vyčerpali všetky striedania, vypadá to teda na nejaké zranenie. Hostia tak dohrajú zápas v oslabení.
     
    90
    Bude sa hrať ešte tri minúty.
     
    90+2
    Leibold a Misidjan faulovali v strede poľa v krátkom časovom slede Larsa Bendera a Vollanda. Tieto dva zákroky vyvolali i menšie vášne na oboch stranách, hlavná rozhodkyňa ich ale s pokojom vyriešila.
     
    90+3
    Norimberg v svojom poslednom útoku stratil loptu a Leverkusen ešte chcel rýchlo zaútočiť. To sa mu ale nepodarilo, pretože pri zisku lopty fauloval Dragović.
     
    90+3
    Žltú kartu dostáva Aleksandar Dragović (Bayer Leverkusen).
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Leverkusen po dobre odohranom prvom polčase neudržal nádejné vedenie a prišiel o dva body. V druhom polčase sa podmienky pre obe mužstvá ešte zhoršili a na ťažkom teréne sa o žiadnej futbalovej kráse nedalo hovoriť, naopak to bol tvrdý boj o každú loptu. Oba tímy sa mohli dostať do skvelých gólových príležitostí, veľakrát ale hráčom lopta zastavila v kalužiach vody a útoky tieto straty zbrzdili. V závere ešte mohol napokon Leverkusen i prehrať, keď sa do veľkej príležitosti dostal Adam Zreľák, brankár Hradecky ale udržal remízový výsledok.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:32:08)

    Michal Sadlek

    Góly: 56. Margreitter – 30. Havertz

    Karty:   21. Kubo (NUR), 23. Petrák (NUR), 82. Mühl (NUR) – 42. Kohr (LEV), 90+3. Dragović (LEV)


    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 5:9. Střely mimo: 6:11. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 17:12.
    1. FC Norimberk: Bredlow – Leibold, Mühl, Margreitter, Goden – Kerk (76. Palacios), Petrák (46. Erras), Behrens (C), Misidjan – Ishak, Kubo (58. Zreľák).
    Náhradníci: Klandt – Erras, Ewerton, Palacios, Matheus Pereira, Rhein, Zreľák.

    Bayer Leverkusen: Hradecky – L. Bender (C), Dragović, S. Bender (46. Wendell), Jedvaj – Kohr (79. Alario), Aránguiz – Bellarabi, Havertz, Brandt (66. Bailey) – Volland.
    Náhradníci: R. Özcan – Alario, Bailey, Baumgartlinger, Wendell, Paulinho, Weiser.

    Rozhodca: Steinhausová – Kleve, Sather