Jekaterinburg – Novgorod 1:3 (kon.) | Metallurg Magnitogorsk – Kazaň 2:3 (kon.) | Čeljabinsk – Nižnekamsk 3:2 (kon.)
Čerepovec – Petrohrad 1:6 (kon.) | Jaroslavľ – D. Moskva 2:0 (kon.)
koniec
Metallurg Magnitogorsk
2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Ak Bars Kazaň
cz Štvrtok 22.11.2018, 15:00 • Arena Metallurg, Magnitogorsk • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Krásné odpoledne! Šlágrem dnešního programu KHL bude duel dvou tabulkových sousedů z Charlamovovy divize – Magnitogorsk bude hostit mistra z Kazaně.
     
    METALLURG MAGNITOGORSK
    4. místo ve Východní konferenci
    31 Z, 16-4-1-10, 84:66, 41 b.

    Jandačův Magnitogorsk je na tom letos slušně. Parta kolem legendárního Sergeje Mozjakina se po relativně bídném vstupu do ročníku oklepala a momentálně jí najdeme na čtvrté příčce ve Východní konferenci. K tomuto umístění jí pomohla i šňůra sedmi vítězství v řadě, která skončila nedělní těsnou porážkou 1:2 na horkém ledě Petrohradu. Uvidíme, jestli se Magnitce povede na nedávné úspěchy navázat, či jestli pro sebe body ukořistí nájezdníci z Kazaně.

    Nejproduktivnější hráči
    Sergej MOZJAKIN – 25 b. (10+15)
    Matt ELLISON – 23 b. (6+17)
    Dennis RASMUSSEN – 22 b. (6+16)

    Brankářské statistiky
    Vasilij KOŠEČKIN
    – 1321 min. | 93,7% úsp. | prům. 1,82
    Arťom ZAGIDULIN
    – 530 min. | 89,% úsp. | prům. 2,72
     
    AK BARS KAZAŇ
    3. místo ve Východní konferenci
    30 Z, 17-3-3-7, 77:63, 43 b.

    Kazaň minulý týden dostala tvrdou facku v podobně domácí porážky 0:5, kterou jí uštědřil suverénní CSKA. O dva dny později pak s mírnými obtížemi v prodloužení porazila černého koně z Rigy a dosud poslední střetnutí sehrála v úterý v Čeljabinsku, kde se jí podařilo potvrdit roli favorita a domácí Traktor vynulovala. Oproti Metallurgu tak v poslední době podává spíše vlažné výkony a pokud chce dnes na ledě Magnitogorsku uspět, bude muset zabrat.

    Nejproduktivnější hráči
    Jiří SEKÁČ – 23 b. (10+13)
    Anton LANDER – 22 b. (7+15)
    Paul POSTMA – 20 b. (5+15)

    Brankářské statistiky
    Emil GARIPOV
    – 781 min. | 91,8% úsp. | prům. 2,30
    Vladislav PODJAPOLSKIJ
    – 674 min. | 95,2% úsp. | prům. 1,34
    Alexander ŠARYČENKOV
    – 361 min. | 91,2% úsp. | prům. 2,33
    Úspěšnost talentovaného mladíka je letos přes 95%.

     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V SEZÓNĚ 2017/18

    Metallurg má svému dnešnímu soupeři co vracet, o tom není pochyb. Kazaň totiž loni vyhrála obě vzájemná střetnutí v základní části a následně jej v pěti zápasech vyřadila z bojů o Gagarinův pohár.

    Play-off (čtvrtfinále)
    23. 3. 2018: Kazaň – Magnitogorsk 3:1
    21. 3. 2018: Magnitogorsk – Kazaň 2:3
    20. 3. 2018: Magnitogorsk – Kazaň 2:5
    17. 3. 2018: Kazaň – Magnitogorsk 4:1
    16. 3. 2018: Kazaň – Magnitogorsk 3:4pp.

    Základní část
    22. 10. 2017: Kazaň – Magnitogorsk 4:0
    26. 9. 2017: Magnitogorsk – Kazaň 1:2
     
    Úvodní sestavy:

    Metallurg Magnitogorsk: Košečkin (Zagidulin) – Antipin, J. Birjukov (A), Bobrjašov, Rylov, Běreglazov, Matuškin, Olšanskij, Dronov – Mozjakin (C), N. Kuljomin, Ellison – N. Shore, Ljubimov, Čibisov – Jazkov, Pakarinen, Bulíř – Několenko, Timkin, Platonov.

    Ak Bars Kazaň: Podjapolskij (Garipov) – Jarullin, Markov (A), Pedan, Postma, Abrosimov, Batyršin – An. Popov, M. Gluchov, Galijev – Zaripov, Azevedo, Sekáč – A. Michejev, Lukojanov, A. Potapov – Svitov (C), Kara, Klinkhammer – Tkačov.

    Rozhodčí: Olenin, Beljajev – Černyšjov, Ivanov.
     
    Ještě jednou vám přeji krásné odpoledne, níže si můžete prohlédnout dnešní sestavy. Souboj Metallurgu s Kazaní bude mimo jiné i bitvou dvou produktivních českých útočníků – Michala Bulíře a Jiřího Sekáče.
     
    Oba celky už jsou seřazeny na modrých čarách, zaplněnou halou zní státní hymna Ruské federace. Začínáme za pouhých několik desítek sekund.
     
    Sudí už svolává první lajny do středového kruhu, jdeme na to! Na úvodním buly se proti sobě postaví domácí Matt Ellison a Justin Azevedo z Kazaně.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:25
    Jako první se dopředu vypravili hosté, jejichž výpad ale Metallurg rychle zneškodnil. První zákrok si na své konto následně připsal i Podjapolskij.
     
    00:58
    Tvrdou střelou krátce po vyhraném vhazování chtěl Košečkina překvapit legendární Andrej Markov, jehož projektil nakonec domácí brankář zastavil včas.
     
    01:50
    Kazaň vstřelila branku!
    Hosté mají v úvodu utkání více ze hry a mírnou převahu se jim velmi rychle daří přetavit v úvodní gól! Abrosimovova střela z kruhu se od zadního mantinelu odrazila k levé tyči, kam si vyjel nehlídaný ARŤOM MICHEJEV a bez váhání pryž usměrnil za bezmocného strážce svatyně Metallurgu – 0:1! Asistence: Roman Abrosimov, Arťom Lukojanov.
    01:50 Arťom MICHEJEV - 0:1
     
    02:55
    Domácí se snaží na inkasovaný gól rychle odpovědět, pevná defenzíva soupeře ale všechny jejich výpady velmi rychle zastavuje a nepouští je za modrou.
     
    03:53
    Kazaň se usadila před Košečkinem a rozjela kombinaci, kvůli dotěrné a neodbytné defenzívě Magnitky ale nemá na ledě moc prostoru.
     
    04:46
    Na ledě se teď bojuje o každý centimetr ledu, ani jeden celek nenechává protihráčům nic zadarmo. Sledujeme vyrovnanou podívanou.
     
    05:47
    Košečkin se teď pořádně zapotil. Nejprve zasahoval proti ráně Svitova z kruhu, následně si musel poradit ještě s dorážkou Arťoma Michejeva.
     
    06:34
    Do vynikající pozice se propracoval produktivní bek Postma, který ale z mezikruží nakonec minul tři tyče domácí branky. Magnitka je pod tlakem.
     
    07:39
    Po delší době se dopředu dostal také Jandačův celek. Zakončení Romana Ljubimova z prostoru pro buly se zastavilo o beton připraveného Podjapolského.
     
    08:15
    Rafael Batyršin drží pryž ve svém vlastním pásmu a čeká, až jeho spoluhráči dostřídají. Kazaň se pak pokusí znovu probojovat před domácí branku.
     
    09:23
    Magnitogorští stále nejsou úplně duchem na ledě, jejich soupeř má jasnou převahu. Košečkin má mnohem více práce než Podjapolskij.
     
    10:13
    Prudkou ránu od modré schoval maskovaný strážce metallurgské branky do lapačky, hra je tak na chvilku přerušena. Vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    10:34
    Bulíř neuspěl na vhazování proti Michejevovi, Kazaň vyváží kotouč ven z vlastní poloviny kluziště. Domácí se v útoku moc neohřáli.
     
    11:21
    Magnitogorsk má šanci se svým sokem srovnat krok. Albert Jarullin (KZN) u mantinelu podržel Mozjakina a následující chvíle tak stráví na trestné lavici.
     
    11:58
    Jandačovi svěřenci se rozestavují kolem svatyně Vladislava Podjapolského, který zatím v prvním oslabení nečelil ani jedinému střeleckému pokusu.
     
    12:25
    Metallurgu přesilovka vůbec nevychází. Kazaň ho rychlým výhozem kotouče vyhnala ven z útočného pásma a nedaří se mu vrátit zpět.
     
    13:14
    Dlouhou kombinaci Magnitky zakončil slabší střelou z vysokého úhlu Nick Shore, Podjapolskij následně předvedl rutinní zákrok betonem.
     
    14:16
    Hra se přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý, ani jednomu celku se teď nedaří na delší dobu zkrotit neposednou pryž.
     
    14:49
    Kazaň vstřelila branku!
    Tak na tuhle třetinu budou chtít domácí hodně rychle zapomenout, po celkem šťastné trefě JIŘÍHO SEKÁČE prohrávají už o dvě branky! Český útočník se dostal do přečíslení dva na jednoho s Justinem Azevedem, kterému chtěl přihrát. Kotouč se ale od hole bránícího Běreglazova odrazil přímo do sítě. Neskutečná smůla pro Metallurg. Asistence: Danis Zaripov.
    14:49 Jiří SEKÁČ - 0:2
     
    15:55
    Podjapolskij teď musí být ve střehu, Magnitogorsk se usadil před jeho klecí a snaží se jej ostřelovat, co nejčastěji to jen jde. Zatím bezúspěšně.
     
    16:53
    Sekáč nemá dost, Košečkina se teď pokusil překonat střelou skoro z rohu kluziště. Gólman Metallurgu si ale na své konto připsal další úspěšný zákrok.
     
    17:50
    Roman Ljubimov u mantinelu ukořistil kotouč a bez váhání zamířil dopředu, výpad Magnitogorsku se ale obešel bez střely na branku.
     
    18:44
    Minutu před koncem se hraje hlavně před Košečkinem, houževnatá obrana domácích ale nepouští soupeře do větších střeleckých příležitostí.
     
    19:05
    Druhá přesilovka pro lišky, na trestnou lavici tentokrát míří Arťom Lukojanov (KZN). Tomu sudí udělili dvouminutový trest za nedovolené bránění.
     
    19:27
    Metallurg právě vstřelil branku!
    Lukojanov se po dvaadvaceti sekundách vrací na led, domácí bleskově využívají přesilovou hru a vrací se zpátky do zápasu! Shore se místo střely nakonec rozhodl přihrát na opačný kruh volnému SERGEJI MOZJAKINOVI a ruská legenda prudkou dělovkou z voleje pohřbila pryž do obrovského odkrytého prostoru v hostující svatyni – 1:2! Asistence: Nick Shore, Viktor Antipin.
    19:27 Sergej MOZJAKIN - 1:2
     
    19:37
    Emoce v Areně Metallurg tečou proudem, zaplněné ochozy viděly první větší potyčku. S menšími tresty za hrubost jdou na dvě minuty ven Jevgenij Timkin (MET) a Rafael Batyršin (KZN).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 15 – 14
    Zblokované střely: 4 – 0
    Vhazování: 11 – 12
    Trestné minuty: 2 – 6
    Využití přesilovek: 1/2 – 0/0
     
    Metallurgu se sice povedlo krásnou trefou Mozjakina v závěru snížit náskok soupeře a do druhé části tak půjde jen s jednobrankovým mankem, se svým celkovým výkonem v první třetině ale rozhodně spokojen být nemůže. Kazaň měla po většinu periody jasně navrch a nebýt kvalitního výkonu Vasilije Košečkina, mohla do soupeřovy sítě poslat mnohem víc než pouze dva kotouče.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:16
    Po obrovském zaváhání hostů mohlo být vyrovnáno! Ljubimov zachytil přihrávku protihráče a vypálil, Podjapolskij ale stihl zasáhnout včas!
     
    21:20
    Jandač svým svěřencům evidentně v kabině promluvil do duše, nyní jsou nastěhovaní před kazaňskou klecí a posílají na ní jednu střelu za druhou.
     
    22:11
    Michal Bulíř zachytil ujíždějící pryž na modré čáře a udržel tak svůj celek v útočném pásmu. Podjapolskij se zatím ve druhé třetině nezastavil.
     
    22:53
    Návrat Metallurgu do kazaňské třetiny zabrzdil ofsajd, jeden z domácích hráčů se při přejezdu modré čáry unáhlil. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    23:28
    Paže sudího vystřelila vzhůru, hráčská lavice Kazaně dostává z pro mě neznámých důvodů trest za zdržování hry. Ten odpyká Danis Zaripov (KZN).
     
    24:58
    Z ochozů se line čím dál tím hlasitější pískot, liškám se v přesilovce opět nedaří. Hosté mají vše plně pod kontrolou a nepouští je za vlastní modrou.
     
    25:57
    Po přerušení se teď do sebe málem pustili Svitov s Několenkem, atmosféra v Areně Metallurg by se dala krájet. Vylučovat se ale tentokrát nebude.
     
    26:36
    Domácí vyhodili kotouč až na zakázané uvolnění, po krátké pauze se tak bude vhazovat po levici Vasilije Košečkina.
     
    27:13
    Vladislav Podjapolskij před najíždějícími protihráči raději schoval pryž pod rukavici. Nyní nás čeká další komerční přestávka.
     
    27:13
    V Magnitogorsku se stále nehraje, hosté něco řeší s dvojicí hlavních rozhodčích. Vypadá to, že si stěžují na uvolněné plexisklo u střídačky.
     
    27:29
    Pár sekund jsme pokračovali, po kazaňském icingu se ale opět na chvilku přerušuje. Hra se po přestávce vrátí před svatyni Barsu.
     
    28:50
    Oba týmy po dlouhém přerušení vypadly z tempa, momentálně nepodávají úplně poutavé výkony. Uvidíme, který z nich se vzpamatuje dříve.
     
    29:32
    Tak tohle se nepovedlo. Stanislav Galijev (KZN) přímo před zraky hlavního rozhodčího zahákoval Nikitu Jazkova, za což dostává menší trest.
     
    30:53
    Jandačův tým bude muset na přesilovkách ještě zapracovat, kromě té ze závěru uplynulé třetiny v nich dnes podávají dost tristní výkony.
     
    31:58
    Galijev už dávno opustil trestnou lavici, Pojapolskij v oslabení nemusel zasahovat ani jednou. Tahle domácí početní výhoda byla asi nejhorší.
     
    32:50
    Po čtyřech přesilovkách Magnitogorsku si hru v přesile vyzkouší také soupeř. Jevgenij Timkin (MET) je vykázán za sekání.
     
    33:42
    Jarullin se dostal ke střele, připravený Košečkin projektil z mezikruží vyrazil do rohu kluziště. Kazaň zůstává v útočném pásmu a kuje pikle.
     
    34:27
    Metallurg právě vstřelil branku!
    Neuvěřitelné! Magnitogorsk se prosazuje ve vlastním oslabení a v pětatřicáté minutě tak začínáme zase od začátku! NIKOLAJ KULJOMIN projel hostující obranou jak nůž máslem a svou individuální akci zakončil střelou z mezikruží, která se od ramene zaskočeného strážce svatyně odrazila do klece – 2:2! Bez asistence.
    34:27 Nikolaj KULJOMIN - 2:2
     
    36:06
    Nick Shore (MET) se sklopenou hlavou odjíždí na trestnou lavici, kam jej sudí odsoudili za podrážení. Ze hry tak bude maximálně dvě minuty.
     
    36:56
    Domácí obrana se teď úplně rozpadla a před její klecí zavládl naprostý chaos, který důležitým zákrokem uhasil až Košečkin!
     
    37:47
    Magnitka vyhazuje, tohle oslabení už pravděpodobně přežije. Do konce druhé třetiny chybí jen něco málo přes dvě minuty.
     
    38:25
    Z mezikruží chtěl svému celku vrátit vedení Galijev, jehož zakončení ale obětavě zblokoval jeden z protihráčů. Košečkin tak nemusel zasahovat.
     
    39:52
    Metallurg drží kotouč ve vlastním pásmu, ve druhé části toho už moc zajímavého neuvidíme. Siréna v hale zazní za několik málo sekund.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 24 – 27
    Zblokované střely: 11 – 2
    Vhazování: 17 – 30
    Trestné minuty: 6 – 10
    Využití přesilovek: 1/4 – 0/2
     
    Metallurg se po bídném první dějství herně zvedl a trefou ve vlastním oslabení vyrovnal stav utkání. Střelcem byl Nikolaj Kuljomin, který nám tak připravil napínavou třetí část – povede se domácím dokonat obrat, nebo Kazaň nakonec na ledě tabulkového souseda uspěje?
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:37
    Kazaň vstoupila do závěrečné dvacetiminutovky aktivněji, Košečkin už má na svém kontě dva zákroky. Metallurg si zatím na pryž moc nesáhl.
     
    41:52
    Košečkin si najel za branku a rozehrál kotouč dopředu, čímž svým spoluhráčům usnadnil přechod do útočného pásma. Domácí se tam teď usazují.
     
    42:50
    Magnitogorsk je častěji na puku, vůbec se mu ale nedaří proniknout za modrou čáru. Rozhodčí nechávají hře volný průběh, zatím se snad nepřerušovalo.
     
    43:49
    Zpoza vlastní klece vyráží dopředu Roman Abrosimov, Kazaňští se chtějí vrátit do útočného pásma. Ani jim se ale teď přechod dopředu nedaří.
     
    44:59
    Michal Bulíř se propracoval do mezikruží, kde jej po velkém boji nakonec zneškodnili dva protihráči. Podjapolskij tak byl nakonec bez práce.
     
    45:33
    Timkin krásnou přihrávkou vybídl ke střele Platonova, který však na výborného strážce hostující svatyně recept nenašel. Velká škoda pro Magnitku.
     
    46:34
    Prudká rána z prostoru pro vhazování zaduněla o beton talentovaného Podjapolského, který se v posledních chvílích rozhodně nenudí.
     
    47:56
    U pravé tyče se uvolnil Michail Gluchov, jehož poměrně bídné zakončení nakonec těsně minulo soupeřovu branku. Stav je tak stále vyrovnaný.
     
    48:55
    V rohu za domácí klecí se bojuje o kotouč, do tahance je zapojeno hned několik hráčů z obou celků. Uvidíme, kdo si nakonec pryž odveze.
     
    49:31
    Košečkin teď měl hodně namále, nakonec se však zvládl natáhnout a Zaripovovo zakončení po slepu vykryl! Fenomenální zákrok!
     
    50:08
    Závěrečná perioda se přelévá do své druhé poloviny, na rozhodující trefu stále čekáme. O něco aktivnější jsou momentálně hosté z Kazaně.
     
    50:57
    U mantinelu se ke kotouči dostal Galijev a následně se jej pokusil procpat mezi beton a pravou tyč, domácí brankář byl ale připraven na svém místě.
     
    51:14
    Kazaň vstřelila branku!
    A pozor, kazaňští hokejisté se osm a půl minuty před koncem znovu dostávají do vedení! Andrej Markov vyhrál vhazování před Košečkinem a okamžitě nabil ARŤOMU LUKOJANOVOVI, který střelou z voleje rozvlnil síť magnitogorské svatyně! Tohle budou domácí mít už hodně těžké. Asistence: Andrej Markov.
    51:14 Arťom LUKOJANOV - 2:3
     
    51:58
    Střelou z bezprostřední blízkosti brankoviště chtěl Podjapolského zaskočit Antipin, vyrovnání se ale po rychlém zákroku Arena Metallurg nedočkala.
     
    52:53
    Magnitogorsku se nedaří prorazit přes střední pásmo, Kazaň má situaci plně pod kontrolou. Zatím vše nasvědčuje tomu, že si domů odveze všechny body.
     
    53:51
    Matuškin pomalu vyjíždí zpoza vlastní branky, Magnitka se znovu pokusí projet dopředu. Uvidíme, jestli bude tentokrát o něco úspěšnější.
     
    54:49
    Nick Shore (MET) si na své konto připisuje další dvě trestné minuty, tentokrát za vražení na hrazení. Metallurg si tak zbytečně komplikuje život.
     
    55:47
    Tkačov našel rychlou přihrávkou Markova, který pryž zavezl za branku. Kazaň je jako přikovaná v útočném pásmu a nenechává se odtamtud vyhnat.
     
    56:52
    Razantní projektil z hole Andreje Markova zmizel kdesi v Košečkinově výstroji. Domácí gólman tak udržel svůj tým ve hře, Shore už je z trestné venku.
     
    57:56
    Skoro jakoby Jandačovu celku už definitivně došly síly. Podjapolskij je takřka bez práce, domácí se do útočného pásma příliš nehrnou.
     
    58:38
    Košečkin opouští brankoviště, domácí už nemají co ztratit a zkusí své stěstí v power-play!
     
    59:16
    Mozjakin se uvolnil na kruhu a vypálil, Podjapolskij jeho prudkou střelu vyrazil vysoko nad branku! K vyrovnání teď moc nechybělo!
     
    59:29
    Od modré čáry vypálil Antipin, jehož projektil nakonec svatyni Kazaně úplně minul. Hosté jsou pod obrovským tlakem, musí přežít ještě třicet sekund.
     
    59:52
    Tohle nevypadá vůbec dobře, Arťom Lukojanov zblokoval ránu jednoho z protihráčů a teď zůstává bezvládně ležet na ledě. Snad bude v pořádku.
     
    59:52
    Hostující hráč nakonec v doprovodu dvou spolubojovníků opouští hrací plochu. Osm sekund před koncem uvidíme buly před Podjapolským.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 37 – 36
    Zblokované střely: 15 – 7
    Vhazování: 29 – 40
    Trestné minuty: 8 – 10
    Využití přesilovek: 1/4 – 0/3
     
    Československá stopa
    Michal BULÍŘ (MET) – 0+0, 1 střela, ice-time 14:07
    Jiří SEKÁČ (KZN) – 1+0, 2 střely, ice-time 16:47
     
    Dnešní utkání sledovalo 7 350 diváků (98% kapacity).
     
    V Magnitogorsku je dobojováno! Kazaň dnes na ledě lišek předvedla solidní výkon a z reprízy loňského čtvrtfinále si odváží domů důležité dva body. To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Na počtenou příště! (17:40:44)

    Vojtěch Martinek

    Góly a asistencie: 20. Mozjakin (N. Shore, Antipin), 35. N. Kuljomin – 2. A. Michejev (Abrosimov, Lukojanov), 15. Sekáč (Zaripov), 52. Lukojanov (Markov)


    Metallurg Magnitogorsk: Košečkin (Zagidulin) – Antipin, J. Birjukov (A), Bobrjašov, Rylov, Bereglazov, Matuškin, Olšanskij, Dronov – Mozjakin (C), N. Kuljomin, Ellison – N. Shore, Ľubimov, Čibisov – Jazkov, Pakarinen, Bulíř – Několenko, Timkin, Platonov.
    Ak Bars Kazaň: Poďjapolskij (Garipov) – Jarullin, Markov (A), Pedan, Postma, Abrosimov, Batyršin – An. Popov, M. Gluchov, Galijev – Zaripov, Azevedo, Sekáč – A. Michejev, Lukojanov, A. Potapov – Svitov (C), Kara, Klinkhammer – Tkačov.

    Rozhodca: Olenin, Beljajev – Černyšjov, Ivanov.

    Diváci: 7 350