Liberec – Sparta Praha 4:5 (po pr.)
koniec po predl.
Bílí Tygři Liberec
4:5 (3:2, 1:0, 0:2 - 0:1)
HC Sparta Praha
cz Sobota 27.10.2018, 16:00 • Home Credit Arena, Liberec • Tipsport extraliga (ČR) • 13. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Přeji pěkní sobotní odpoledne, vítám vás u textového přenosu z utkání hokejové extraligy. Dnes se proti sobě v rámci třináctého kola postaví týmy z horních pater tabulky – Bílí Tygři Liberec a HC Sparta Praha.
     
    HC Sparta Praha

    Umístění v tabulce: 1
    Počet bodů: 26
    Skóre: 41:29
    Poslední utkání: Sparta – Litvínov 1:2
    Nejproduktivnější hráč: Petr Vrána (5+8)


    Sparta prakticky odjakživa patří mezi nejambicióznější české celky. V posledních sezónách se jí ale tyto cíle nedařilo zcela naplňovat, naposledy Pražané nestačili právě na Tygry, kterým podlehli v předkole play-off. Vedení týmu tak před letošním ročníkem neponechalo nic náhodě a přivedlo na trenérskou pozici obrovskou personu, německého kouče Uweho Kruppa.

    Hokejisté s písmenem "S" na hrudi se tuto sezónu zatím prezentují dobrým dojmem. Přestože mají oproti ostatním týmům odehráno až o dva zápasy navíc, nejde brát jejich působení v nejvyšších patrech tabulky na lehkou váhu. V posledním střetnutí ovšem klopýtli, když doma ztratili vedení a podlehli Litvínovu 1:2.
     
    Bílí Tygři Liberec

    Umístění v tabulce: 5
    Počet bodů: 24
    Skóre: 46:33
    Poslední utkání: Vítkovice – Liberec 6:4
    Nejproduktivnější hráč: Marek Kvapil (6+15)

    Minulý víkend vycestovali Tygři ke dvěma venkovním utkáním za sebou. Nejprve se v pátek představili v Brně, kde předvedli parádní výkon. Po divoké první třetině vedli Severočeši 3:2, načež úspěšně zklidnili hru a skórovali už pouze oni. Nakonec z toho bylo vítězství 5:2, přičemž plný bodový zisk zapsali Liberečtí z ledu Komety poprvé od roku 2012.

    O dva dny později nastoupily šelmy ve Vítkovicích, kde jim v minulých letech taktéž pšenka příliš nekvetla. Zápas se rozjížděl spíše pomaleji, bezbrankový stav zlomili domácí až ve 26. minutě. Poté se nicméně s góly doslova roztrhl pytel. Tým z města pod Ještědem ztrácel už 2:6, avšak díky ukázkové bojovnosti držel šanci na body prakticky až do konce. I přes konečnou porážku poměrem 4:6 tak mohli Tygři Moravu opustit se vztyčenými hlavami.
     
    Liberec vs. Sparta

    Počet vzájemných zápasů: 64

    Bilance: 18 – 8 – 0 – 9 – 29

    Skóre: 167:194

    Dnešní utkání, které uzavře první čtvrtinu základní části extraligy, bude divácky rozhodně velmi atraktivní. Liberečtí jsou sice pátí, jenže na Spartu ztrácí pouhé dva body a první příčku tak mají na dosah rukou. Home Credit aréna se minimálně přiblíží k plnému zaplnění a dá se očekávat skvělá divácká atmosféra!
     
    Úvodní sestavy:

    Bílí Tygři Liberec: Will (Schwarz) – Doherty, Šmíd (A), T. Hanousek, Derner, Havlín, Ševc, Maier – Valský, Redenbach, Ordoš – Lenc, L. Hudáček, M. Kvapil – Teplý, P. Jelínek (C), L. Krenželok – D. Špaček, Lakatoš, M. Zachar.

    HC Sparta Praha: Machovský (Honzík) – Delisle, Gregorc, Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Košťálek, T. Pavelka – Kudrna, P. Vrána (C), Buchtele – Jarůšek, Sill, Říčka – Forman (A), Pech (A), Kumstát – Beran, Černoch, Smejkal.

    Rozhodčí: Kova, Hejduk – Ondráček, Špůr.
     
    Tygři dnes ctí svou barvu a nastoupí v bílých dresech, Sparta se oblékla do své oblíbené rudé barvy.
     
    Obě mužstva jsou na ledě, zazní státní hymna a jde se na to!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:05
    Úvodní tlačenici na buly ovládli Liberečtí, kteří zakládají první útok.
     
    00:43
    Liberec právě vstřelil branku!
    Parádní start v podání Tygrů! Jakub Valský vjel v plné rychlosti do třetiny, obkroužil bránu a přihrál TYLERU REDENBACHOVI, jenž svou střelou z otočky překvapil Matěje Machovského a otevřel skóre utkání! Asistence: Jakub Valský.
    00:43 Tyler REDENBACH - 1:0
     
    01:33
    Od modré čáry to na druhé straně zkoušel Jan Košťálek, jenže jeho pokus neměl dostatečnou razanci a nenadělal Romanu Willovi žádné větší potíže.
     
    02:33
    Marek Kvapil poslal zadovkou zpoza brány puk do brankoviště, tam se však nenacházel nikdo z jeho spoluhráčů.
     
    03:02
    Po chybě v hostující rozehrávce se kotouče zmocnil Jan Ordoš, který vybídl k zakončení Lukáše Krenželoka. Ten se však nacházel příliš v ostrém úhlu, a tak trefil pouze beton připraveného Matěje Machovského.
     
    04:16
    Daniel Špaček se pěkně uvolnil u levého mantinelu a poté z vrcholu kruhu vypálil směrem na bránu. Matěj Machovský si ale s jeho střelou i přes vydatnou clonu poradil.
     
    05:11
    Michal Teplý zavezl puk za modrou čáru a nahodil jej na Matěje Machovského. Ten kotouč ukryl do své náruče a pro jistotu přerušil hru.
     
    05:38
    Ke střele z mezikruží se dostal Jiří Černoch, který ale zamířil přímo do hrudníku Romana Willa.
     
    06:12
    Uvidíme první přesilovku. Jan Ordoš (LIB) je vyloučen za hákování. Po komerční přestávce tak budeme svědky početní výhody Sparty.
     
    06:20
    Hned po vhazování vypálil od modré čáry Jérémie Blain, jehož dělovku vyrazil Roman Will do rohu. Následně Liberečtí vyhazují.
     
    06:55
    Jérémie Blain to nyní zkusil z menší vzdálenosti, ani tentokrát si však na maskovaného muže Liberce nepřišel.
     
    07:13
    Tygři se opět osvobozují.
     
    07:21
    A opět Roman Will! Tentokrát lapil do lapačky dalekonosný projektil Blaže Gergorce.
     
    07:38
    Lukáš Pech našel skvělým křížným pasem na druhé straně pásma Jana Buchteleho, proti jehož zakončení se ale stihl Roman Will přesunout.
     
    08:12
    Domácí se ubránili, Jan Ordoš je na ledě.
     
    09:06
    Severočeši jeli dva na jednoho! Tyler Redenbach se nakonec rozhodl pro střelu, kterou ovšem zlikvidoval Matěj Machovský.
     
    09:25
    Marek Kvapil ukázal svůj um a přihrávkou skrz dva hráče našel úplně volného Libora Hudáčka, jenže ten gólmana Sparty nepřekonal.
     
    10:14
    Tygři budou hrát dvouminutovou přesilovku pět na tři! Nejdříve se totiž držením provinil Jan Košťálek (SPA) a během výhody hrubostí Matěj Beran (SPA).
     
    10:52
    Liberečtí ostřelují Matěje Machovského ze všech stran. Hostující brankář ale zatím odolává!
     
    11:16
    Pražané nakonec vyhazují. Liberec musí začít ve svém obranném pásmu.
     
    11:44
    Liberec právě vstřelil branku!
    Severočeši navyšují vedení! Marek Kvapil přihrál od modré RADANU LENCOVI, který na první pokus z ostrého úhlu Matěje Machovského nepřekonal, jenže puk se k němu odrazil zpět a tentokrát už jej propasíroval za brankovou čáru! Asistence: Marek Kvapil.
    11:44 Radan LENC - 2:0
     
    12:15
    Liberec právě vstřelil branku!
    A je to už o tři góly! Tyler Redenbach našel mezi kruhy najíždějícího JAKUBA VALSKÉHO a ten svižnou ranou z první nasměroval kotouč do sítě! Asistence: Tyler Redenbach, Lukáš Krenželok.
    12:15 Jakub VALSKÝ - 3:0
     
    12:22
    Sparta si vyžádala oddechový čas.
     
    12:43
    Šelmy stále nemají dost, hosté se mají ve své obranné třetině co ohánět.
     
    13:39
    Po dlouhé době se ke slovu dostali také Pražané. V přečíslení tři na dva chtěl Jan Buchtele přihrávat svému spoluhráči, jenže jeho pas byl zblokován. Následně Tygři vyhodili puk na zakázané uvolnění.
     
    14:35
    Další slibně se rozvíjející akci Sparty zastavil hvizd čárového rozhodčího, jenž signalizuje postavení mimo hru.
     
    14:51
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané snižují! Liberečtí se nedohodli v obranné třetině, když se ani jeden z obránců nechopil odraženého puku. Toho se zmocnil ROBERT ŘÍČKA, který nekompromisní ranou mezi betony nedal Romanu Willovi šanci zasáhnout. Asitence: Richard Jarůšek.
    14:51 Robert ŘÍČKA - 3:1
     
    15:57
    Po špatné rozehrávce Sparty se gumová pryž doklouzala až na zakázané uvolnění.
     
    16:18
    Andrej Kudrna nejdříve tvrdě vypálil z levého kruhu pro vhazování a jeho projektil proletěl těsně vedle tyče. O chvíli později mohl Kudrna dorážet další střelu hostujícího celku, Roman Will ale situaci ustál.
     
    16:58
    Pražané jeli dva na jednoho, poslední obránce Tygrů, Martin Ševc, ovšem skvělým obranným zákrokem zachránil situaci.
     
    17:58
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta snižuje na rozdíl jediné trefy! TOMÁŠ DVOŘÁK si od modré vybruslil až do střelecké pozice a zamířil přesně k bližší tyči svatyně Romana Willa, který měl zakrytý výhled. Asistence: Lukáš Pech, Robert Říčka.
    17:58 Tomáš DVOŘÁK - 3:2
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou velice zajímavou první třetinu. Tygrům se povedl snový nástup, když už po třinácti minutách vedli 3:0. Pražané si vzali čas na poradu a ve zbytku úvodní periody se dokázali vrátit zpět do zápasu, když dvakrát skórovali.
     
    Střely na bránu v první třetině:

    Bílí Tygři Liberec: 18
    HC Sparta Praha: 13
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:59.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:23
    Druhou třetinu začali aktivněji domácí, kteří se na chvíli usadili ve svém útočném pásmu.
     
    21:41
    Liberec právě vstřelil branku!
    Tygři si berou zpět dvoubrankové vedení! Libor Hudáček vybojoval kotouč za bránou a přihrál jej najíždějícímu MARKU KVAPILOVI, jenž svou přízemní střelou z voleje překonal Matěje Machovského. Asistence: Libor Hudáček, Radan Lenc.
    21:41 Marek KVAPIL - 4:2
     
    22:33
    Matěj Beran dostal nyní od libereckých hráčů na levé straně trochu více prostoru, a tak zavezl kotouč do útočného pásma. Z kruhu pro vhazování mířil mezi nohy Romana Willa, ten ovšem stihl včas sklapnout betony.
     
    23:49
    Tygři se dostali pod menší tlak ze strany Pražanů. Nakonec se domácí osvobodili pouze za cenu icingu.
     
    24:05
    Libor Hudáček přihrál ve středním pásmu Marku Kvapilovi, nabral rychlost a obdržel od svého spoluhráče kotouč zpět. V samostatném úniku poté zkoušel překonat Matěje Machovského kličkou do bekhendu, jenže brankář Sparty jeho úmysl vystihl a skvělým zákrokem podržel svůj tým.
     
    26:47
    Jakub Valský chtěl přihrát puk na modrou čáru, jenže nechtěně našel Roberta Říčku, který ujížděl sám na Romana Willa. Liberečtí obránci jej však stihli dobruslit a zabránit mu v zakončení.
     
    27:46
    Libor Hudáček nabil od modré sjíždějícímu Lukáši Dernerovi. Dlouholetý liberecký obránce ale zamířil přímo do lapačky Matěje Machovského.
     
    28:30
    V rámci rychlého protiútoku Sparty pálil z mezikruží Jiří Černoch, který od Severočechů dostal spoustu času na přípravu střelu. Nicméně trefil pouze hrudník Romana Willa.
     
    30:30
    Povedené střídání čtvrté formace Tygrů, která si vytvořila tlak v útočné třetině. Střela Marka Zachara byla však tečována do ochranné sítě.
     
    32:06
    Martin Ševc našel svou střílenou přihrávkou před bránou číhajícího Petr Jelínka, jehož teč nadělala Matěji Machovskému spoustu problémů. Gólman Pražanů ale stihl na poslední chvíli zareagovat.
     
    33:38
    Na druhé straně se do velké šance dostal Miroslav Forman, který se po pěkném pasu Lukáše Pecha ocitl sám před Romanem Willem. Hostujícího útočník však z bezprostřední blízkosti poslal kotouč vysoko nad břevno.
     
    34:15
    Ladislav Šmíd (LIB) si odsedí dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    34:20
    Radan Lenc vyhrál buly v obranné třetině, načež Taylor Doherty poslal puk až na druhou stranu kluziště.
     
    35:03
    Hráčům s „S“ na dresech se zatím nedaří usadit v útočném pásmu.
     
    35:43
    Liberečtí opět vyhazují.
     
    36:21
    Šelmy se bez větších potíží ubránily.
     
    38:59
    Hosté mohli nyní snížit, když Roman Will neudržel pokus Jiřího Černocha. Roman Will si ale poradil se všemi dorážkami Sparty a stav zůstává nezměněn.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Parádní zápas pokračuje. Ve druhé třetině jsme sice viděli jedinou trefu, o kterou se postarali Bílí Tygři, nicméně o šance rozhodně nebyla nouze. Pražané tak ztrácí dvě branky a mají dvacet minut na to, aby utkání aspoň zdramatizovali.
     
    Střely na bránu ve druhé třetině (celkem):

    Bílí Tygři Liberec: 5 (23)
    HC Sparta Praha: 7 (20)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:55
    Nahození Stevena Delislea vyrazil Roman Will do ochranné sítě.
     
    41:57
    Úvod třetí třetiny je zatím spíše strategická bitva.
     
    42:39
    Mladíček Michal Teplý se málem prokličkoval až do zakončení, na poslední chvíli mu byl ale kotouč odebrán hostujícím obráncem.
     
    Dnešní utkání sleduje 7 119 diváků.
     
    43:08
    Jan Buchtele (SPA) putuje na trestnou lavici za nedovolené bránění!
     
    43:41
    Tygři zatím jen kombinují.
     
    44:00
    Nakonec po přihrávce zkušeného útočníka Marka Kvapila vypálil z pravého kruhu Radan Lenc, jenže trefil pouze ochrannou síť. Hra se tak přesune do středního pásma.
     
    44:48
    Lukáš Krenželok zavezl kotouč do útočného pásma a vzápětí povedenou zadovkou přihrál Janu Ordošovi, který si sjel do palebné pozice. Jeho jedovatý pokus však stačil Matěj Machovský vyrazit.
     
    45:08
    Sparta je v plném počtu.
     
    46:40
    A rázem si zahraje přesilovku. Tomáš Havlín udělal chybu při rozehrávce a situaci za něj musel faulem zachránit Daniel Špaček (LIB).
     
    47:16
    Dělovku Petra Kumstáta obětavě zblokoval Dominik Lakatoš.
     
    47:27
    Domácí jdou do tří! Za je vyhození puku mimo hřiště je vyloučen Martin Ševc (LIB).
     
    48:39
    Sparta málem uštvala bránící trojici Liberce, jenže Roman Will zůstává stále nepřekonán.
     
    48:40
    Tygři už jsou ve čtyřech!
     
    49:13
    Již klasická přesilovka se Pražanům moc nedaří. Vše vyvrcholilo zakázaným uvolněním, po němž se bude vhazovat po levici Matěje Machovského.
     
    49:27
    Tým z města pod Ještědem zvládl dlouhé oslabení bez úhony.
     
    50:32
    Petr Kalina to zkusil od modré, jenže Roman Will měl velmi dobrý výhled a jeho projektil zcela bez problému lapil do své rukavice.
     
    51:31
    Martin Ševc chtěl poslat do úniku Jana Ordoše, jeho přihrávka ovšem byla příliš prudká a od Ordošovy hole se odrazila až do ochranné sítě.
     
    52:12
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta snižuje na rozdíl jediné trefy! Pokus Petra Kumstáta se od Romana Willa odrazil vedle jeho pravé tyče, kde se nacházel LUKÁŠ PECH a ten puk dorazil do sítě. Liberecký brankář se po jeho dorážce natahoval marně. Asistence: Petr Kumstát, Miroslav Forman.
    52:12 Lukáš PECH - 4:3
     
    53:54
    Marek Kvapil se po pravé straně protlačil až před Matěje Machovského, kterého se mu podařilo oklamat a mohl už jen kotouč zasunout do odkryté klece. V tom mu ale na poslední chvíli zabránil jeden z hostujících obránců.
     
    54:08
    Do konce třetí třetiny zbývá necelých šest minut a atmosféra na ledě i mimo něj je tak hustá, že by se dala krájet.
     
    54:33
    Tvrdou ránu Richarda Jarůška vyrazil Roman Will pouze před sebe. V následné skrumáži v jeho brankovišti se ale lépe prosadili hráči Bílých Tygrů.
     
    55:25
    Na druhé straně poté zpoza obránce vystřelil Dominik Lakatoš, jenž Matěje Machovského pořádně překvapil. Projektil nejlepšího nováčka extraligy z roku 2016 se však naštěstí pro Spartu odrazil od Machovského levé ruky mimo tři tyče.
     
    56:22
    Sparta právě vstřelila branku!
    Je srovnáno! Radanu Lencovi se nepodařilo vyhodit a o puk jej připravil ROBERT ŘÍČKA, který si sjel před bránu a trochu se štěstím propasíroval kotouč za Willova záda.
    56:22 Robert ŘÍČKA - 4:4
     
    57:15
    V rohu kluziště zůstal ležet jeden z hostujících hráčů, ke kterému již míří doktor.
     
    57:15
    Jiří Černoch se nakonec zvedl a zamířil do kabiny. Buly proběhne ve středním pásmu.
     
    57:50
    Martin Ševc našel před bránu sjíždějícího si Lukáše Krenželoka, od jehož hokejky se kotouč odrazil pouze do Matěje Machovského.
     
    59:04
    Necelou minutu před koncem se sparťané provinili icingem.
     
    59:28
    Nyní se rozehrávka nepovedla pro změnu Liberci. Vhazovat se bude po pravici Romana Willa.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Třetí třetina je u konce. Sparta dokázala v závěru vyrovnat na 4:4 a vynutila si prodloužení. To mimo jiné znamená, že se Pražané udrží na prvním místě extraligové tabulky.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:06
    Důležitou úvodní buly nastaveného času vyhráli hosté.
     
    60:28
    K puku se ale po chvíli dostal Libor Hudáček, který vjel v plné rychlosti do útočného pásma a pořádně prověřil Matěje Machovského, který stačil zasáhnout. Následně pálil Libor Hudáček v rámci přečíslení dva na jednoho, jenže neuspěl ani tentokrát.
     
    61:20
    Roman Will si dnes postavil tyče velmi dobře. Pražané dvakrát během několika okamžiků trefují tyč!
     
    61:25
    Sparta právě vstřelila branku!
    Je rozhodnuto! MIROSLAV FORMAN zamířil z levého křídla přesně do horního rohu Willovy svatyně a přisoudil Spartě druhý bod. Asistence: Tomáš Pavelka.
    61:25 Miroslav FORMAN - 4:5
     
    Konec zápasu.
     
    Krásné utkání je u konce! Sparta nakonec dokázala vyrovnat stav utkání a následně rozhodnout v prodloužení o své výhře.
     
    Z mojí strany je to pro dnešek vše, přeji vám pěkný zbytek sobotního večera. (18:32:57)

    Jonáš Majtyka

    Góly a asistencie: 1. Redenbach (Valský), 12. Lenc (M. Kvapil), 13. Valský (Redenbach, L. Krenželok), 22. M. Kvapil (L. Hudáček, Lenc) – 15. Říčka (Jarůšek), 18. Tomáš Dvořák (Pech, Říčka), 53. Pech (Kumstát, Forman), 57. Říčka, 62. Forman (T. Pavelka)


    Bílí Tygři Liberec: Will (Schwarz) – Doherty, Šmíd (A), T. Hanousek, Derner, Havlín, Ševc, Maier – Valský, Redenbach, Ordoš – Lenc, L. Hudáček, M. Kvapil – Teplý, P. Jelínek (C), L. Krenželok – D. Špaček, Lakatoš, M. Zachar.
    HC Sparta Praha: Machovský (Honzík) – Delisle, Gregorc, Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Košťálek, T. Pavelka – Kudrna, P. Vrána (C), Buchtele – Jarůšek, Sill, Říčka – Forman (A), Pech (A), Kumstát – Beran, Černoch, Smejkal.

    Rozhodca: Kova, Hejduk – Ondráček, Špůr

    Diváci: 7 119